Afdeling cardiologie Spijkenisse snel weer open

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse gaat over ongeveer twee weken weer open, met andere cardiologen. De afdeling ging eerder deze maand dicht onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Onder voorwaarden mag de afdeling weer open, heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bepaald.

Schippers heeft een bevel van de inspectie verlengd waarin staat dat de cardiologen geen zorg meer mogen verlenen. Wel mag het ziekenhuis cardiologen van andere ziekenhuizen inschakelen. De plannen daartoe moeten door de inspectie en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie worden getoetst. Ook moet op papier worden gezet hoe de patiëntveiligheid wordt gewaarborgd.

Vanaf de sluiting is het ziekenhuis volgens een woordvoerder druk bezig om de afdeling weer open te krijgen. "Het is een ingewikkelde puzzel omdat we 24-uurszorg willen leveren en we cardiologen nodig hebben die ook bij andere ziekenhuizen in de regio staan ingeroosterd." Over twee weken moet er weer een spreekuur zijn. Of de verpleegafdeling dan ook weer open kan, is nog niet zeker.

Onder druk van de inspectie werd de afdeling deze maand gesloten. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk hebben de cardiologen verkeerde diagnoses gesteld.