Meeste jongeren akkoord met hogere tabaksleeftijd

Acht op de tien jongeren vinden het verhogen van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen naar 18 jaar een goed idee. De beste manier om roken te ontmoedigen is volgens jongeren echter het verhogen van de prijs van sigaretten, blijkt uit onderzoek van het programma Eenvandaag.

Ruim de helft van de jonge rokers heeft wel eens geprobeerd om te stoppen, vooral omdat roken duur is. Ze vinden daarom het financieel treffen van rokers de meest effectieve maatregel. Ook denken ze dat het helpt om minderjarigen die roken een boete te geven.

De meeste ondervraagde rokers (54 procent) staken hun eerste sigaret op voor hun zestiende. Zeven op de tien middelbare scholieren geven aan dat bij hen op het schoolplein gerookt mag worden. De meesten (62 procent) vinden dat de overheid dit moet verbieden. De helft denkt dat zo'n verbod helpt, omdat roken volgens hen nu vaak als stoer wordt gezien. Het meeloopgedrag stopt als roken op school wordt verboden.

De tabaksindustrie had er bij het kabinet op aangedrongen om de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten te verhogen. In 2003 werd de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten op 16 jaar gesteld.


Meeste jongeren akkoord met hogere tabaksleeftijd (Foto: Novum)