NMa houdt vinger aan de pols NS

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt de Nederlandse Spoorwegen extra in de gaten over mogelijk machtsmisbruik op de lijn naar Antwerpen. Dat bevestigt een woordvoerder van de waakhond. Zodra er meer bekend is over de dienstregeling, moet de NS de NMa daar direct over inlichten.

Het gesprek met NS vond plaats naar aanleiding van diverse klachten over de NS, waaronder van verschillende consumentenorganisaties. Het conflict gaat over de verbinding tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Antwerpen. De NS wil daar alleen de duurdere Fyra op laten rijden, met een lagere frequentie en zonder dat abonnementen er op geldig zijn. Omdat er een conflict is met de Belgische spoorvervoerder, laat de invoering echter op zich wachten.

De oude Beneluxtrein moet echter al per 9 december het veld ruimen, waardoor er geen 'gewone' trein meer maar België rijdt. Voor forenzen wordt reizen over de grens hierdoor veel duurder. De consumentenorganisaties hekelen het schrappen van de verbinding van Brabant naar België, zonder dat er een alternatief is.

De NMa heeft nog geen officieel onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. "Per 9 december gaat de dienstregeling in en er wordt nu nog onderhandeld over een aantal zaken", aldus de woordvoerder. "We kunnen pas handhaven als deze definitief is. Als we de informatie van de NS hebben gekregen, kijken we wat we verder gaan doen."

Enkele consumentenorganisaties hebben positief op het nieuws gereageerd. 

Fyra-trein. (Foto: Arnold de Vries)
Fyra-trein in zijn natuurlijke leefomgeving. (Foto: Arnold de Vries)