FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 december 2011

Pyromaan 't Zandt langer vast

De pyromaan van 't Zandt blijft langer vastzitten. De voorlopige hechtenis van Johnny B. is met negentig dagen verlengd, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Groningen woensdag. Ook medeverdachte Johannes V. mag in ieder geval nog negentig dagen langer worden vastgehouden, evenals de vader van V.

Johnny B. werd medio deze maand opgepakt voor betrokkenheid bij zeventien brandstichtingen en elf inbraken. Die werden gepleegd nadat B. vorig jaar na twee jaar cel vrijkwam. De politie besloot daarom zijn telefoon af te tappen en hem in de gaten te houden.

Tussen eind vorig jaar en begin deze maand braken diverse verdachte auto- en schuurbranden uit in onder meer Loppersum en Appingedam. Een brand in november in Ten Post was aanleiding om B. aan te houden. Bij het doorzoeken van zijn woning in Harkstede zijn onder meer een laptop en een usb-stick in beslag genomen.

De rechtbank veroordeelde B. in 2008 voor een brandstichting en twee pogingen daartoe in 't Zandt. Het Groningse dorp werd in het najaar van 2007 geteisterd door een serie branden. B. werd destijds gepakt nadat hij met een brandende kaars en brandbaar materiaal bij een schuur was gezien.

Chavez: veroorzaken VS kanker?

Dat er in korte tijd bij vier Latijns-Amerikaanse leiders kanker is vastgesteld heeft bij Hugo Chavez tot vragen geleid. De Venezolaanse president zei dat hij niemand beschuldigt, maar vroeg zich wel openlijk af of de Verenigde Staten ertoe in staat zijn kanker bij mensen teweeg te brengen.

Chavez verwees naar de Argentijnse president Cristina Fernandez, bij wie schildklierkanker is vastgesteld. Ook Chavez zelf en de leiders van Brazilië en Paraguay hebben de ziekte onlangs onder de leden gehad. "Zou het vreemd zijn als ze een technologie hadden ontwikkeld om kanker te veroorzaken en niemand daar vanaf wist?" aldus Chavez.

De Venezolaanse president insinueert al langer dat de VS van plan zijn hem uit de macht te zetten, maar tot dusverre gingen zijn beschuldigingen niet verder dan de gebruikelijke grootspraak en dikdoenerij.

Den Haag zet voetbalwet in bij oud en nieuw

In totaal 27 mensen in Den Haag hebben voor oud en nieuw een gebiedsverbod opgelegd gekregen. Dat zijn er drie keer meer dan vorig jaar. Nog eens dertien mensen hebben eerder al voor de jaarwisseling huisarrest gekregen van een rechter. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag woensdag.

De gebiedsverboden zijn opgelegd op basis van de voetbalwet, die ook kan worden gebruikt voor andere evenementen. Voor zover bekend wordt de wet tijdens de jaarwisseling alleen in Den Haag op deze wijze ingezet.

In de hofstad gaan tijdens de jaarwisseling daarnaast in verschillende wijken zo'n negenhonderd 'rolmodellen' de straat op. Deze vrijwilligers treden op als extra ogen en oren van de politie en komen onder meer bij sportverenigingen en moskeeën vandaan. "Zij houden de boel in de gaten", vertelt de zegsman.

Vorig jaar waren in Den Haag al driehonderd rolmodellen actief. Op de plekken waar zij toen werden ingezet, bleef het volgens de woordvoerder rustig.


Den Haag zet voetbalwet in bij oud en nieuw (Foto: Novum)

Familie Winehouse ontfermt zich over vriend Amy

De familie van Amy Winehouse heeft zich ontfermd over haar vriend Reg Traviss. "De ouders van Amy zijn geweldig en hebben mij na haar dood onder hun vleugels genomen", vertelt Traviss aan de Britse editie van Grazia. "Dat heeft me er doorheen geholpen."

Traviss heeft het nog steeds moeilijk met de plotselinge dood van zijn geliefde. Winehouse werd in juli dood aangetroffen in haar woning in Londen. Ze stierf als gevolg van alcoholmisbruik. "De laatste weken heb ik het weer heel moeilijk. Waar dat precies door komt, weet ik niet."

Ook tijdens de feestdagen vindt Traviss steun bij zijn schoonouders. "Ik vier oud en nieuw met Amy's ouders. Het zal ons allen goed doen om te praten over Amy en vrolijke herinneringen op te halen." Niet alleen Traviss' schoonouders, ook Amy's fans geven de filmmaker veel steun. "Haar fans zijn een enorme steun voor me geweest. Ze was speciaal voor zo veel mensen. Amy was geweldig."

Dankzij de Amy Winehouse Foundation, die zich inzet voor jongeren met een ziekte of verslaving, lukt het Traviss 'het negatieve om te zetten naar iets positiefs'. "Het voelt goed. De stichting haalt een hoop geld op."

Celtic wint Old Firm van Glasgow Rangers

Celtic heeft vanavond dankzij een treffer van Joe Ledley met 1-0 weten te winnen van Glasgow Rangers. Door de zege pakten The Bhoys de koppositie in de Schotse koppositie.

Celtic-trainer Neil Lennon gunde in The Old Firm oud-Heerenvener Georgios Samaras een basisplaats. Bij de thuisploeg ontbrak onze landgenoot Glenn Loovens vanwege een blessure. Bij Glasgow Rangers stond topscorer Nikica Jelavic in de aanval opgesteld.

De Rangers begonnen sterk aan het duel en kregen al snel een grote kans via Lee Wallace. De verdediger vond echter Celtic-goalie Fraser Foster op zijn weg. Vervolgens gebeurde er vrij weinig in de eerste helft. Na rust kwam Celtic beter in het spel en dit resulteerde in een gevaarlijk afstandsschot van James Forrest.

Rangers-doelman Alan McGregor wist deze tot hoekschop te verwerken. Daaruit wist Joe Ledley met een kopbal Celtic op 1-0 te zetten. In het restant van de tweede helft ontaardde de partij in een flinke schoppartij en met name de bezoekers deelden forse tikken uit.

Jazzmuzikant Sam Rivers overleden

De Amerikaanse jazzmuzikant Sam Rivers is maandag op 88-jarige leeftijd aan een longontsteking overleden. Dat heeft zijn dochter Monique Rivers Williams woensdag bekendgemaakt.

Rivers, een saxofonist, fluitist en componist, begon zijn carrière in Boston, waar hij optrad met de big band van Herb Pomeroy en waarbij ook de latere producer Quincy Jones betrokken was. In 1964 verhuisde hij naar New York, waar hij door Miles Davis werd ingehuurd. Rivers speelde in die jaren onder anderen samen met Dizzy Gillespie, T-Bone Walker en John Lee Hooker.

Begin jaren negentig vertrok Rivers naar Orlando, waar hij met een groep jazzmusici speelde in Disney World.

'Borstenmaker, geen worstenmaker'

De stichter en baas van een Franse onderneming die een van de grootste producenten van borstimplantaten werd, Jean-Claude Mas van Poly Implant Prothèse (PIP), is nooit een worstenmaker en nooit een wijnhandelaar geweest. Dit stelde woensdag een raadsman van Mas, Yves Haddad.

Haddad zei voorts dat zijn cliënt helemaal niet op de vlucht is voor justitie, maar gewoon thuis. De 72-jarige Mas kan volgens Haddad niet eens lopen omdat hij net aan zijn been is geopereerd.

Mas wil zich volgens zijn raadsman niet rechtstreeks tot de pers wenden. Hij stelt niets verkeerd te hebben gedaan en bezweert dat zijn implantaten net zo veilig zijn als die van andere merken.

Tussen de 300.000 en 400.000 vrouwen in Europa en Amerika hebben de implantaten. De protheses zijn in opspraak geraakt, omdat ze onveilig zouden zijn.

VN-vlaggen halfstok om dood Kim Jong-il

VN-instellingen in de hele wereld hebben woensdag hun vlaggen halfstok gehangen in verband met de uitvaart van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il. Mensenrechtenactivisten spraken schande van dit eerbetoon, dat volgens de Verenigde Naties onderdeel is van het protocol bij het overlijden van staatshoofden.

Noord-Korea is een van de 193 lidstaten van de VN. "Vandaag zou de VN blijk moeten geven van solidariteit met de slachtoffers, de miljoenen Noord-Koreanen die lijden onder Kims genadeloze beleid van verhongering, marteling en onderdrukking", stelde UN Watch, een non-gouvernementele organisatie die de activiteiten van de Verenigde Naties kritisch volgt.

Sanchez-Vicario leidt Spaans Fed Cupteam

Arantxa Sanchez-Vicario is door de Spaanse tennisbond aangesteld als Fed Cupcaptain. De 40-jarige oud-tennisster tekende een contract voor twee jaar. Haar eerste wedstrijd is begin februari, als Spanje het opneemt tegen Rusland in de eerste ronde van de wereldgroep. Sanchez-Vicario's aanstelling komt een dag na de benoeming van Alex Corretja als Davis Cupcaptain.

Sanchez-Vicario won in haar loopbaan vier grandslamtitels en was een tijdje de nummer een van de wereld. De gravelspecialiste leidde Spanje in de jaren negentig naar vijf zeges in de Fed Cup. Ze is ook recordhouder voor Spanje met de meeste overwinningen in enkelpartijen (vijftig) en dubbelpartijen (achttien) tijdens het landentoernooi.

Koog Zaandijk in finale Korfbal Challenge

Koog Zaandijk heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Korfbal Challenge. In het Topsportcentrum in Rotterdam versloeg het vandaag PKC met 27-18.

Dit was voldoende om zeker te zijn van de finale. Gisteren versloeg het Diamonds al met 24-21. Vandaag nam de ploeg uit Kogg aan de Zaan al snel een voosprong en leidde het bij rust met 14-10. In de tweede helft kwam PKC nog wel terug tot 17-16 maar daarna liep KZ weer uit om uiteindelijk een ruime voorsprong te winnen.

Omstreden verordening Guantanamo van kracht

De commandant van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba heeft een omstreden verordening getekend die handhavers en defensiepersoneel verplicht het postverkeer tussen advocaten en verdachten in te zien. Dat heeft een woordvoerster van het detentiecentrum woensdag gezegd.

De autoriteiten op de Amerikaanse basis zijn niet van mening dat de verordening in strijd is met de wet die de vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt garandeert. De commandant, David Woods, wil dat defensiemedewerkers van buiten de gevangenis omwille van de veiligheid het postverkeer doornemen.

Advocaten zijn echter van mening dat er wel degelijk sprake is van een schending van rechten. Volgens hen wordt gedetineerden het recht op juridisch advies ontzegd in processen die toch al jaren zijn vertraagd door politieke en juridische aanvechtingen.

Man schiet zich door voet om pijnstiller te krijgen

Een man heeft zich maandag in de Amerikaanse staat Montana door zijn voet geschoten omdat medewerkers van een ziekenhuis weigerden hem pijnstillers te geven tegen zijn rugklachten. Dat heeft de politie van Montana woensdag gezegd.

De 48-jarige man was kwaad dat het ziekenhuispersoneel hem geen middel tegen zijn rugpijn wilde geven. Hij pakte hierop een wapen uit zijn auto en schoot zich op de parkeerplaats van het hospitaal door zijn voet om een medische behandeling af te dwingen.

Het openbaar ministerie bestudeert het voorval om te bepalen of de man vervolgd moet worden.

Het leven van een gamer in 2011

Het einde van 2011 is nabij. Tijd voor compilatie van alle grote games die in 2011 zijn uitgebracht. Onze vrienden van Gamespot zijn de eersten die een compilatie hebben gemaakt van 2011. Het begint met iemand die zijn voornemen van 2011 opschrijft: ''Play more video games!''

Games zoals Dead Space 2, Battlefield 3, Mortal Kombat, LA Noire, Brink, Dirt 3, Call of Duty: Modern Warfare 3 en F1 2011 komen voorbij. Niet alleen games komen aan bod, maar ook grote gebeurtenissen van 2011, zoals bijvoorbeeld de Arabische Lente en de aardbeving en tsunami in Japan. Een perfect gemonteerde compilatie met goede muziek. Het is tijd voor 2012!

Lang onzekerheid na woekerpolis

Veel mensen met een woekerpolis weten na meer dan 5 jaar nog steeds niet waar ze aan toe zijn. RTL Nieuws meldde woensdag dat anderhalf miljoen mensen met een beleggingsverzekering nog in onzekerheid verkeren. Verzekeraars hielden zich niet aan de belofte dat ze in 2009 iedereen zouden informeren.

In 2006 bracht de financiële toezichthouder AFM aan het licht dat veel Nederlanders veel te veel betaalden voor een beleggingsverzekering, omdat te hoge kosten in rekening werden gebracht.

Lang onzekerheid na woekerpolis
Lang onzekerheid na woekerpolis (Foto: ANP)

Storing Telfort verholpen

Klanten van Telfort kunnen weer gebruikmaken van mobiel internet en mms. De storing die sinds woensdagochtend voor problemen zorgde, is verholpen, meldt de telecomaanbieder omstreeks 19.30 uur via Twitter.

De problemen konden in heel Nederland optreden. Telfort valt onder KPN, maar de twee andere merken van KPN, KPN Mobiel en Hi, hadden geen last van de storing. Hoeveel klanten exact zijn gedupeerd, is onduidelijk.

Spaanse koningshuis openbaart inkomsten

Het Spaanse koningshuis, waarvan een lid recent in opspraak is geraakt, heeft woensdag voor het eerst zijn inkomen geopenbaard. Koning Juan Carlos heeft over dit jaar 140.519 euro verdiend en daarnaast voor 152.233 euro onkostenvergoedingen gekregen, meldde zijn website.

Zijn zoon, kroonprins Felipe, kreeg met 146.377 euro de helft. Alle topsalarissen inclusief die van het staatshoofd zijn vorig jaar met 15 procent gekort en dit jaar bevroren, beklemtoonde een medewerker van het paleis. Koningin Sofia en de dochters, prinses Elena en prinses Cristina, ontvangen geen vast inkomen maar alleen onkostenvergoedingen. De regering heeft dit jaar de kosten van de Spaanse 'koninklijken' en hun werk en goederen op ruim 8,4 miljoen euro geraamd.

De man van Cristina, Iñaki Urdangarin, is op non-actief gesteld sinds onderzoeksrechters zijn gaan onderzoeken of er corrupte praktijken waren bij een liefdadigheidsinstelling waar hij het hoofd was.

Spaanse koningshuis openbaart inkomsten
Spaanse koningshuis openbaart inkomsten (Foto: ANP)

Conny: ik blijf van Constanza houden

Conny Breukhoven blijft ondanks alles wat er is gebeurd van Constanza houden. Haar adoptiedochter werd in juli veroordeeld voor een kluisroof in de villa van Hans Breukhoven. "Ik hou nog steeds van haar. Ze is mijn dochter."

"Als je kinderen neemt, is de liefde onvoorwaardelijk", vertelt Conny aan RTL Boulevard. "En als je vier kinderen hebt, kun je nooit zeggen dat ze het alle vier even goed doen."

De 60-jarige blondine heeft nog nooit een gesprek gehad met Constanza over de kluisroof. "Dat zal ik ook nooit hebben. Dat vind ik niet mijn taak", legt ze uit. "Ik ben haar moeder. Ik zal haar nooit vragen: waarom heb je dat gedaan?" Conny denkt het antwoord op die vraag zelf wel in te kunnen vullen. "Misschien wilde ze een nog beter leven hebben."

Constanza en haar partner Mohammed werden eind vorig jaar opgepakt op verdenking van het leegroven van de kluis van Hans Breukhoven. Het stel heeft twee kinderen, die door Bureau Jeugdzorg een tijd aan de zorg van Conny werden toevertrouwd. Sinds kort wonen de peuters weer bij hun ouders.

Boullier: "Afwezigheid Kubica heeft team geschaad"

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier vindt dat de afwezigheid van Robert Kubica het team meer geschaad heeft dan de problemen die voortkwamen uit de niet-succesvolle voorwaartsgerichte uitlaten. Het team pakte begin 2011 enkele podiumplaatsen, maar zakte daarna ver weg.

Volgens Boullier kwam dat door het begin februari wegvallen van teamleider Kubica. De Ppol kreeg een rallyongeval en is daarvan nog steeds herstellende. Hij kreeg van Autosport dan ook de vraag wat de belangrijkste reden was voor de mailaise. "Robert. Hij was veruit de belangrijkste reden, omdat er een direct sportief verlies was qua snelheid en ook een verlies voor het moraal van het team."

"Er was ook een indirect verlies en dat komt door een van de grote waardes van Robert. Het is mentale kracht en de toewijding om zaken te verbeteren. En dit, we weten niet hoeveel het ons gekost heeft ..., komt deels door de voorwaartsgerichte uitlaten die door de commentaren van Robert."

Omdat Kubica nog niet volledig hersteld is heeft het team voor 2012 Kimi Räikkönen en Romain Grosjean vastgelegd. Dit doet de vraag rijzen of de Pool wel bij Lotus Renault terug zal keren. Hierop wilde Boullier niet ingaan, wel dat dit dramatische seizoen het team sterker heeft gemaakt.

"Dit jaar is zwaar voor ons geweest, voor mij en iedereen in dit bedrijf was het frustrerend. Misschien kunnen we hierdoor begrijpen hoe we kunnen verbeteren. Als we met Robert de auto hadden kunnen verbeteren dan hadden we misschien voor de top drie in het kampioenschap kunnen gaan, maar dan hadden we veel zaken over het hoofd gezien. Het lijkt misschien een ramp, maar het is een geweldige manier om te leren geweest."

Venezuela breekt moordrecord

Venezuela is het gevaarlijkste land in Latijns-Amerika. Dit jaar zijn er al 19.336 mensen vermoord, omgerekend 53 per dag. Dat is een nieuw record, meldde een Venezolaanse misdaadwaakhond woensdag.

Volgens de Venezolaanse Misdaadwaarnemers (OVV) blijven de meeste moorden onbestraft. "Er is geen reden om niet te moorden", zegt OVV-directeur Roberto Briceño-León.

Het moordcijfer betekent dat dit jaar 67 op elke 100.000 Venezolanen zijn vermoord. Venezuela laat Colombia en Mexico daarmee ver achter zich. In Colombia lieten 32 mensen per 100.000 inwoners door geweld het leven. Mexico, dat gebukt gaat onder een strijd tussen drugskartels en de overheid, kende 14 moorden per 100.000 burgers.

Somaliërs blijven in tentenkamp Ter Apel

De uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers die actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel gaan niet in op het aanbod om een nieuwe asielaanvraag af te wachten in een opvanglocatie. In plaats daarvan blijven ze in het tentenkamp dat ze bij het centrum hebben opgebouwd. Dat meldt een woordvoerder van de groep van zo'n 25 Somaliërs.

Woensdagmiddag besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de groep voorlopig onderdak krijgt, in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. Dit duurt acht werkdagen. Als de aanvragen niet binnen de vastgestelde acht dagen kunnen worden behandeld, mogen de asielzoekers langer bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijven.

Volgens de demonstrerende Somaliërs is dit slechts een schijnoplossing. Het aanbod geldt alleen voor de groep betogers en niet voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland. De vluchtelingen zeggen dat zij worden gedwongen op straat te leven en eisen permanente opvang.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft minister van Asiel Gerd Leers (CDA) vragen gesteld over het aanbod van de IND. Hij wil weten hoe het kan dat de IND afgewezen asielzoekers aanraadt om opnieuw een asielverzoek in te dienen, zodat weer recht op opvang ontstaat. "Het is de taak van de IND om het vreemdelingenbeleid uit te voeren, niet om juridische bijstand te verlenen."

Farfán niet blij met beslissing Schalke 04

Jefferson Farfán is niet tevreden over het feit dat zijn club een nieuw contractvoorstel heeft intgetrokken. Het ligt voor de hand dat de aanvaller in januari vertrekt.

Het leek er lange tijd op dat de club uit Gelsenkirchen de voormalig PSV'er zou willen behouden. Daarop volgde een nieuw contractvoorstel. De aanvaller uit Peru heeft daar niet op gereageerd en dus besloot de clubleiding om het voorstel in te trekken. Het heeft er alle schijn van dat hij spoedig op zoek kan naar een nieuwe werkgever.

Farfan
Farfán niet blij met beslissing Schalke 04 (Foto: Pro Shots)

"Ze hebben me verrast door de aanbieding die ik laatst kreeg in te trekken", vertelt Farfán aan het Duitse Bild. "Dit komt vooral omdat ik Schalke lief heb en ik hier graag zou willen blijven." Naar verluidt vraagt de Duitse club zo'n zes miljoen euro voor de aanvaller, waar hij drie jaar geleden voor tien miljoen werd gekocht van PSV.

"Ik vind het tevens jammer, omdat we naar mijn idee bijna een akkoord hadden over het verlengen van mijn contract. Dat is ook telkens mijn intentie geweest", meent hij. Zijn contract loopt medio 2012 af. "Vanaf januari ben ik klaar om te luisteren naar aanbiedingen van andere clubs, veel andere opties zijn er niet." besluit Farfán.

Roda JC wil contract Malki verlengen

Sanharib Malki vond het net al negen keer dit seizoen voor Roda JC Kerkrade. De club uit Limburg hoopt de komende jaren ook nog te kunnen beschikken over de diensten van de Syrische aanvaller die ook nog beschikt over een Belgisch paspoort.

Met zijn negen doelpunten is Malki de topscorer van Roda JC. Trainer Harm van Veldhoven wil hem dan ook graag voor de club behouden. "Hij is een positieve verrassing. In aanvallend opzicht hadden we na het vertrek van Morten Skoubo en Willem Janssen iets nieuws nodig. We spelen aanvallend nu anders, maar niet minder dan vorig seizoen", vertelde hij aan Voetbal International.

Het contract van Malki kan zonder al te veel problemen verlengd worden. In de verbintenis van de spits staat een eenzijdige optie dat de club het contract voor twee jaar kan verlengen. Malki zou wel open staan voor contractverlenging.

Haase niet op toernooi Chennai door visumproblemen

Robin Haase moet noodgedwongen zijn seizoensstart met een week uitstellen. De tennisser zou meedoen aan het ATP-toernooi van Chennai, dat op 2 januari start, maar door visumproblemen heeft de nummer 45 van de wereld zich terug moeten trekken.

Vorig jaar haalde Haase nog de kwartfinale op het toernooi in India. Nu zal Haase zijn eerste toernooi spelen in het Australische Sydney. Dat toernooi start op 9 januari.

Tioté niet bezig met transfer in januari

Door zijn goede spel bij Newcastle United staat Cheikh Tioté in de belangstelling van verscheidene clubs. De international van Ivoorkust zegt echter dat hij niet bezig is met een wintertransfer.

De ex-FC Twente speler maakte in de zomer van 2010 de overstap van Enschede naar Newcastle United. Door zijn goede spel bij The Magpies zou hij inmiddels op het verlanglijstje staan van Manchester United, Tottenham Hotspur en Chelsea. "Ik denk helemaal niet aan een vertrek in januari", reageert Tioté op de geruchten in The Evening Chronicle. "Ik voel me uitstekend op mijn plaats bij Newcastle United."

De 25-jarige middenvelder maakte deze maand na een langdurige periode van blessures zijn rentree voor Newcastle. "Ik ben blij dat ik na zo'n vervelende periode weer wedstrijden kan spelen. Gelukkig kan ik me nu weer volledig inzetten om de ploeg verder vooruit te helpen." besluit Tioté.

O'Neill nieuwe bondscoach Noord-Ierland

Michael O'Neill is de nieuwe bondscoach van Noord-Ierland. Dat maakte de Noord-Ierse voetbalbond woensdag bekend. De 42-jarige oud-international volgt Nigel Worthington op en tekende een contract voor twee seizoenen. O'Neill leidde de Ierse club Shamrock Rovers dit seizoen naar de poulefase van de Europa League, maar nam eerder deze maand ontslag.

O'Neill, die op 1 februari begint, moet Noord-Ierland voor het eerst sinds het WK van 1986 weer eens naar een eindtoernooi leiden. Een makkelijke opgave wordt dat niet, want Noord-Ierland zit in een poule met Portugal, Rusland, Israël, Azerbeidzjan en Luxemburg. Noord-Ierland deed in totaal drie keer mee aan een WK. Voor het toernooi van 1986 werd ook in 1982 en 1958 al meegedaan.

Star Wars: The Old Republic kampt met downloadproblemen

Star Wars: The Old Republic kampt met problemen waardoor gamers hun game niet kunnen downloaden. Sommige mensen die de game downloaden en willen installeren merken dat de download van 16GB tegen het einde aan mislukt en opnieuw begint.

Deze fout blijft en mensen blijven in een soort loop zitten waarbij de 16GB elke keer mislukt tegen het einde aan. Er zijn al verschillende topics in het officiële forum en EA weet van het probleem. Ze geven aan dat je het beter met een andere computer kunt proberen terwijl EA ernaar kijkt. Gebruikers hebben zelf ook al enkele oplossingen bedacht die je onder andere hier kunt vinden.

Weer meer hennepkwekerijen opgerold

Dit jaar zijn in Nederland meer hennepkwekerijen opgerold dan in 2010. Het gaat om een stijging van tussen de 7 en 10 procent, meldt elektriciteitsnetbeheerder Stedin in Rotterdam namens de verschillende netbeheerders in Nederland.

"We hadden vorig jaar al een topjaar, maar dit jaar rollen we er weer meer op en dan gaat het in negen van de tien gevallen om kwekerijen in woningen’’, aldus de woordvoerster van de netbeheerder. Die groei komt volgens haar vooral door een betere samenwerking tussen onder meer politie, gemeenten, netbeheerders en woningbouwcorporaties.

Vorig jaar werden ongeveer 5000 kwekerijen opgerold, ongeveer 10 tot 15 per dag. Die kwekerijen zijn goed voor een jaarlijkse criminele winst van ongeveer 2 miljard euro, weet de politie. "Het aantal dat we oprollen is nog steeds maar het topje van de ijsberg, omdat er volgens onderzoeken van de politie naar schatting ongeveer 40.000 henneptelers in Nederland actief zijn", aldus de woordvoerster van Stedin.

De kans is groot dat het aantal opgerolde hennepplantages volgend jaar weer stijgt, omdat de hulp van Nederlanders wordt ingeroepen door ze een zogeheten hennepgeurkaart te geven. Op die kaart kunnen mensen hennep ruiken om met die kennis mogelijk kwekerijen op te rollen. Een eerste proef met 30.000 kaarten die in Rotterdam en Den Haag zijn uitgedeeld, heeft nog niet duidelijk gemaakt of door die hennepgeurkaarten ook meer mensen zijn gaan bellen omdat ze vermoedens hadden van een kwekerij in hun buurt.

Vita loopt achter in Japan

De PlayStation Vita doet het zoals het ernaar uitziet niet zo best in Japan. Media Create heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt van de de week na de lancering en de PS3, 3DS, Wii en PSP doen het beter dan de nieuwe handheld. De cijfers zijn van 19 december tot en met 25 december. De handheld lanceerde op 17 december.

Naast de lagere hardware-cijfers is ook op te merken dat er geen enkele PS Vita-game in de top twintig staat van de verkopen.

Hardware: (tussen haakjes zijn de cijfers van de week daarvoor)

  • 1. 3DS: 482,200 (367,691)
  • 2. Wii: 91,176 (60,916)
  • 3. PSP: 101,121 (64,468)
  • 4. PS3: 75,943 (65,119)
  • 5. PSV: 72,479 (324,859)
  • 6. DSi LL: 8,470 (5,600)
  • 7. DSi: 5,894 (3,523)
  • 8. X360: 4,245 (3,584)
  • 9. PS2: 1,582 (1,400)
  • 10. DS Lite: 32 (32)

Software: (cijfers tussen haakjes zijn de totale verkoopcijfers sinds de release)

  • [3DS] 01. Mario Kart 7 (Nintendo, 12/01) 260,836 (1,050,706)
  • [PS3] 02. Musou Orochi Z (Tecmo Koei, 12/22) 200,526
  • [3DS] 03. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11/03) 174,566 (1,011,709)
  • [3DS] 04. Monster Hunter 3G (Capcom, 12/10) 155,069 (885,456)
  • [PS3] 05. Final Fantasy XIII-2 (Square Enix, 12/15) 118,816 (643,033)
  • [WII] 06. Hoshi no Kirby Wii (Nintendo, 10/27) 114,545 (513,061)
  • [WII] 07. Just Dance Wii (Nintendo, 10/13) 96,771 (420,064)
  • [3DS] 08. SD Gundam G Generation 3D (Namco Bandai, 12/22) 90,873
  • [3DS] 09. Inazuma Eleven Go (Level-5, 12/15) 86,026 (221,285)
  • [WII] 10. Inazuma Eleven Strikers 2012 Extreme (Level-5, 12/22) 85,117
  • [WII] 11. Wii Party (Nintendo, 07/08/2010) 71,461 (2,200,697)
  • [PSP] 12. Mahou Shojo Lyrical Nanoha A's Portable The Gears of Destiny (Namco Bandai, 12/22) 57,320
  • [WII] 13. Poke Park 2 (Pokemon, 11/12) 55,344 (219,362)
  • [WII] 14. Taiko no Tatsujin Wii Ultimate Edition (Namco Bandai, 11/23) 55,256 (155,539)
  • [WII] 15. Mario & Sonic at London Olympics (Nintendo, 12/08) 52,611 (117,185)
  • [PS3] 16. Call of Duty Modern Warfare 3 Dubbed Version (Square Enix, 12/22) 51,156
  • [NDS] 17. Magician's Quest: The Merchant's Store of Sorcery (Konami, 12/11) 50,074 (131,184)
  • [NDS] 18. One Piece Gigant Battle! 2 (Namco Bandai, 11/17) 49,921 (257,379)
  • [WII] 19. Wii Sports Rest Wiimote Plus Pack (Nintendo, 11/11/2012) 48,929 (782,975)
  • [WII] 20. Mario Kart Wii (Nintendo, 04/20/2008) 43,752 (3,428,903)

Regisseur moest Sandra Bullock overhalen

Regisseur Stephen Daldry moest flink zijn best doen om Sandra Bullock in zijn film Extremely Loud and Incredibly Close te krijgen. De Brit heeft haar zelfs thuis bezocht om haar te overtuigen weer in een film te spelen, wat ze sinds 2009 niet meer had gedaan. De actrice had een gebroken hart, omdat haar man Jesse James haar had bedrogen waarna een scheiding volgde.

"Ik was helemaal tevreden om voor altijd kapot te zijn", zegt de 47-jarige actrice. "Ik wilde niet meer werken of uit mijn toestand komen." De actrice won een Oscar voor haar rol in The Blind Side uit 2009 en leverde daarna geen films meer af.

De regisseur vertelde Bullock al haar films te hebben gezien. "Het spijt me", antwoordde de actrice met een goed gevoel voor zelfspot. Uiteindelijk wist de regisseur van films als Billy Elliot en The Hours Bullock te overtuigen. "Deze kans was te groot om te laten liggen."

In Extremely Loud and Incredibly Close, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer, speelt Bullock de moeder van een jongetje wiens vader is overleden bij de aanslagen van 11 september 2001. Bullock is blij dat Daldry haar heeft overgehaald om weer te acteren. "Wat een geweldige manier om terug in het zadel te komen."

De actrice lijkt haar carrière weer helemaal opgepakt te hebben en werkt momenteel aan de sciencefictionthriller Gravity met George Clooney. Extremely Loud and Incredibly Close, waarin ook Tom Hanks te zien is, draait vanaf 9 februari in de Nederlandse bioscopen.


Regisseur moest Sandra Bullock overhalen (Foto: Novum)

Muziekbond boos over on-Amerikaanse soundtrack

De Noord-Amerikaanse Bond voor musici (AFM) is kwaad omdat de soundtrack van de sciencefictionthriller The Hunger Games in Londen wordt opgenomen. President Ray Hair heeft contact opgenomen met filmmaatschappij Lionsgate, maar de productie wordt voortgezet in Groot-Brittannië.

Volgens Hair krijgt de productie van de film subsidie van de Amerikaanse staat. "Het is niet in de haak dat een bedrijf dat twee miljard waard is naar Europa gaat met Amerikaans belastinggeld. Zo worden Amerikaanse en Canadese musici benadeeld." De AFM vindt dat de soundtrack, net als alle medewerkers van de film, helemaal Amerikaans moet zijn.

Vorige week maakte Lionsgate bekend dat de Amerikaanse zangeres Taylor Swift de titelsong van The Hunger Games gaat zingen. Ook de Canadese band Arcade Fire en de Amerikaanse band Decemberists zijn in de groots opgezette filmproductie te horen.

De Amerikaanse muziekproducent T-Bone Burnett, die vorig jaar een Oscar won voor de muziek van de film Crazy Heart, is verantwoordelijk voor de soundtrack van The Hunger Games. De film draait vanaf 29 maart in de Nederlandse bioscopen.

Jeremy Renner neemt Mission: Impossible niet over

Jeremy Renner is absoluut niet van plan de Mission: Impossible filmreeks over te nemen van hoofdrolspeler Tom Cruise. "Ik heb die geruchten ook gehoord", zegt de acteur tegen persdienst Reuters. "Er is echter niets van waar, niemand neemt iets over."

Renner legt uit waarom hij denkt dat Cruise voorlopig de fakkel niet overdraagt. "Tom heeft enorm veel plezier in zijn werk, dat is echt aanstekelijk", zegt de 40-jarige acteur over de negen jaar oudere Cruise. "Hij heeft een welhaast onbeperkte energie, het lijkt wel of hij 48 uur per dag heeft in plaats van 24."

Renner maakt in Mission: Impossible - Ghost Protocol, het vierde deel in de reeks, zijn debuut als de nerveuze analist Brandt. Het team van geheim agenten, waar Cruise's Ethan Hunt de leider van is, wordt door de Amerikaanse overheid opgedoekt wegens verdenking van het opblazen van het Kremlin. Dan moet Brandt ineens ook fysiek aan de bak om hun onschuld te bewijzen.

Ook de kritiek dat Renner de Bourne-filmreeks van Matt Damon zou hebben overgenomen in de actiefilm The Bourne Legacy, wil hij iets nuanceren. "Ik neem niets over van Matt Damon, het is een heel ander verhaal. Ik speel niet Jason Bourne, en het verhaal is voor het eerst niet gebaseerd op de boeken."

Mission: Impossible - Ghost Protocol draait volop in de Nederlandse bioscopen en was de afgelopen week wereldwijd een van de best lopende films. The Bourne Legacy verschijnt op 13 september in de Nederlandse bioscopen.

Gouden Film voor Dolfje Weerwolfje

De familiefilm Dolfje Weerwolfje van regisseur Joram Lürsen en scenariste Tamara Bos heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. Daarmee heeft de film de status van Gouden Film behaald. Dat maakte het Nederlands Film Festival woensdag bekend. De film ging op 30 november in première.

Lürsen, producent Burny Bos en hoofdrolspeler Ole Kroes kregen de onderscheiding in Amsterdam uitgereikt. De film draait nog in 131 Nederlandse bioscoopzalen.

Dolfje Weerwolfje, naar de bekende boekenserie van Paul van Loon, gaat over de kleine Dolf die op zijn zevende verjaardag verandert in een weerwolf. Bij volle maan springt hij het raam uit en gaat op avontuur, om 's ochtends doodmoe terug in zijn bed te kruipen.

Zijn pleegbroer vindt het allemaal geweldig en doopt hem tot 'Dolfje Weerwolfje'. Maar de kleine Dolf weet niet of zijn pleegouders wel zo blij zullen zijn met een wit en pluizig weerwolfje als kind.


Gouden Film voor Dolfje Weerwolfje (Foto: Novum)

The Silence of the Lambs in staatsarchief VS

De thriller The Silence of the Lambs uit 1991 en Walt Disney's Bambi uit 1942 behoren tot de 25 films die door de Amerikaanse overheid zijn geselecteerd voor het nationale filmregister. De films zijn aangewezen door de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten.

Ook The Kid van Charlie Chaplin uit 1921 en Faces van John Cassavetes uit 1968 gaan het archief in. De nieuwste film die is toegevoegd is Forrest Gump van Robert Zemeckis uit 1994. De bibliotheek maakte een keuze uit 2228 films die door burgers werden aangedragen.

"Deze films zijn geselecteerd om hun voortdurende belang voor de Amerikaanse cultuur", verklaart de bibliotheek. "Onze filmerfenis moet worden beschermd, omdat ze onze geschiedenis en cultuur vastleggen en een reflectie zijn van onze hoop en dromen."

De films die door de bibliotheek worden uitgezocht moeten van cultureel, historisch of esthetisch belang zijn en minstens tien jaar oud. In totaal zijn 550 films gearchiveerd. De laatste keer dat films werden toegevoegd was in 2005.


The Silence of the Lambs in staatsarchief VS (Foto: Novum)

Tweede schorsing voor Suárez

Luis Suárez heeft van de Engelse voetbalbond FA opnieuw een schorsing gekregen. De aanvaller van Liverpool kreeg een boete van 24 duizend euro en een wedstrijd schorsing omdat hij zijn middelvinger opstak richting het publiek van Fulham. Suárez werd ook al voor acht duels geschorst wegens racistische uitlatingen tegen Patrice Evra.

Suarez mist door de schorsing de thuiswedstrijd tegen Newcastle United. Hij gaat niet in beroep tegen zijn schorsing. De voormalig Ajacied tekende wel beroep aan tegen zijn straf van acht wedstrijden voor het racisme-incident. Die schorsing is nog niet ingegaan.

Naast Suárez kreeg ook Liverpool een boete opgelegd. Naast het incident met Suárez kreeg Jay Spearing in het duel met Fulham een direct rode kaart. De Engelse club moet 24 duizend euro betalen voor het wangedrag van de spelers.


Suarez ook geschorst voor middelvinger (Foto: Novum)

Ontwerper eerste Happy Meal Box overleden

Illustrator Simms Taback, die de tekening op de eerste Happy Meal Box van fastfoodketen McDonalds ontwierp, is zondag overleden. Dat staat in een verklaring op zijn website. Taback is 79 jaar oud geworden.

Naast grafisch ontwerper en illustrator was Taback ook schrijver van kinderboeken. Voor Joseph Had a Little Overcoat uit 1999 won hij een jaar later de Caldecott Medal voor het beste geïllustreerde kinderboek van het jaar.

Taback werd geboren in New York en groeide daar op in stadsdeel The Bronx. Hij werkte onder meer als art director bij het dagblad The New York Times. Hij was oprichter van The Illustrators Guild, dat later tot de New York Graphic Artists Guild werd omgedoopt.


Ontwerper eerste Happy Meal Box overleden (Foto: Novum)

Brievenbussen weg uit angst voor vuurwerk

PostNL is woensdag begonnen met het weghalen van 2300 brievenbussen die een verhoogd risico lopen om te worden vernield. Na de jaarwisseling worden ze teruggeplaatst, meldt een woordvoerder.

Vrijdag na de laatste lichting worden alle negentienduizend brievenbussen gesloten, zodat vandalen ze niet kunnen opblazen. Ze worden maandag 2 januari weer geopend.

Volgens een woordvoerder van PostNL worden ieder jaar enkele honderden brievenbussen vernield. Op 9 december zijn alle brievenbussen al versmald, zodat er geen rotjes meer in kunnen worden gegooid.

Jarenlange ervaring heeft PostNL geleerd welke brievenbussen extra risico lopen. Deze worden weggehaald.

Vrouw bevalt voor ingang ziekenhuis

Een vrouw is woensdag voor de ingang van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop bevallen. De geboorte vond plaats in een auto. Moeder en kind maken het goed, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

De zegsman wil in verband met de privacy van de patiënten verder niets vertellen over de bijzondere bevalling. Toevallig werd woensdag in de centrale hal van het ziekenhuis overigens beschuit met muisjes uitgedeeld vanwege de duizendste bevalling die vorige week plaatsvond in de kraamsuites van het hospitaal. "Wij wilden dat met de bezoekers vieren."

Peter van der Vorst: Huisman slaat de plank mis

Peter van der Vorst is verbolgen over beschuldigingen van Henny Huisman dat hij een programma-format heeft gejat. Huisman stelt dat Van der Vorsts show Gepest precies hetzelfde is als Pestkoppen, dat hij in 2008 bedacht. "Pesten is van mij gepikt."

"We hebben bij de EO een pilot gemaakt", vertelt Huisman in Nieuwe Revu. "Marc Dik zou het presenteren. De programma's zijn exact hetzelfde." De presentator zegt het format, dat uiteindelijk nooit op de buis kwam, 'vanuit zichzelf' te hebben bedacht. "Ik werd vroeger gepest. Ik was de stijfste van de klas."

Volgens Huisman onderneemt de EO geen actie 'omdat ze te braaf zijn'. "Ze willen geen kermis, zeggen ze letterlijk." De 60-jarige presentator nam geen contact op met Van der Vorst om de kwestie te bespreken. "Maar hij weet het wel. Ik kom hem nog altijd tegen. Dan reageert hij niet."

Van der Vorst, die dit voorjaar op RTL 4 te zien was met eerste reeks van Gepest, vindt dat zijn collega 'de plank totaal misslaat'. "Hij schildert mij af als een soort dief en snapt blijkbaar niet wat hij daarmee aanricht", twittert Van der Vorst. "Dat heb ik ook al bij hem ingesproken. Jammer, want ik had Henny altijd hoog zitten en ben hem nog geregeld tegengekomen dit jaar. Toen was er blijkbaar niks aan de hand."

[Schaatsweek] De Jong wint 5 kilometer

Bob de Jong heeft bij de schaatsweek in Heerenveen de vijf kilometer gewonnen. Sven Kramer en Koen Verweij plaatsen zich met gemak voor het Europees kampioenschap allround. Ook Ted-Jan Bloemen en Jan Blokhuijsen mogen zich opmaken voor het EK komende januari in Budapest.

De Jong won de wedstrijd in een tijd van 6.17,92. Hij verloor gisteren echter te veel tijd op de 1.500 meter waardoor De Jong zich niet plaatste voor het EK. In het gecombineerde klassement over de 1.500 meter en de vijf kilometer eindigde hij als vijfde. Kramer eindigde vandaag als tweede. In een rit tegen Blokhuijsen noteerde Kramer uiteindelijk met 6.18,56 de tweede tijd. Blokhuijsen greep in 6.20,52 het brons. Wouter Olde Heuvel, vooraf gezien als een zekerheidje voor EK plaatsing, knalde in zijn rit op de kruising tegen Bloemen op en werd daardoor gediskwalificeerd. Het EK kan Olde Heuvel daardoor vergeten.

In de strijd om tickets voor de Wereldbeker waren Jorrit Bergsma, die vandaag niet meedeed, en Kramer al zeker van deelname in de tweede helft van het seizoen.  De Jong verdiende door zijn zege ook een uitverkiezing voor het vervolg van de World Cup-wedstrijden, evenals Blokhuijsen en Douwe De Vries.

Vos wint ook in Loenhout

Marianne Vos blijft maar winnen in het veld. De Nederlandse was dit keer de sterkste in Loenhout in de derde wedstrijd om de Gazet van Antwerpen Trofee. Daphny van den Brand werd op grote achterstand tweede, voor de Belgische Sanne Cant. Van den Brand nam wel de leiding in het klassement over van de Britse Helen Wyman die opgaf.

Vos boekte eenvoudig de vijfde zege in twaalf dagen. Bij de eerste de beste modderstrook loste ze haar achtervolgsters en lag ze meteen een halve minuut los. "Het ging inderdaad heel vlot. Ik had meteen een ruime kloof en bleef ook daarna een stevig tempo ontwikkelen," zei de alleskunner die de wedstrijd in Baal zal laten schieten. "Ik houd vast aan mijn planning. Er zijn de komende weken belangrijkere wedstrijden."

Bij de mannen ging de zege naar de Belg Niels Albert. Wereldkampioen Zdenek Stybar versloeg op enige achterstand Sven Nys in de sprint op de tweede plaats. Lars Boom werd negende.

Drie agenten weg om harddrugsgebruik

Drie agenten van de korpsen Flevoland en Gooi- en Vechtstreek zijn weg bij de politie wegens harddrugsgebruik. Twee agenten zijn weggestuurd en een is zelf opgestapt. Dat zegt een politiewoordvoerder woensdag.

Twee agenten waren werkzaam bij het korps Flevoland. Het contract van een agente werd niet verlengd omdat zij tijdens haar studie had gelogen over haar drugsverleden. De andere besloot zelf te vertrekken omdat hij 'zijn levensstijl als voetbalsupporter niet vond passen bij zijn politiewerk'. Tijdens het kijken van voetbalwedstrijden gebruikte hij harddrugs.

De agent van het korps Gooi- en Vechtstreek werd tijdens een avondje stappen in Amsterdam betrapt op cocaïne. Hij is ontslagen.

Janko in belangstelling Trabzonspor

FC Twente-speler Marc Janko heeft een aanbod gekregen van het Turkse Trabzonspor. De club is op zoek naar een centrumspits. Ook Fenerbahçe zou interesse hebben in Janko, meldt Voetbal International. De 28-jarige aanvaller speelde dit seizoen 26 officiële wedstrijden in dienst van FC Twente. Hij wist daarin 17 keer het net te vinden.

FC Twente gaat nu overwegen of de Oostenrijkse international daadwerkelijk mag vertrekken. Een verkoop van de spits zou financieel aantrekkelijk zijn voor de club uit Enschede.

Met Luuk de Jong hebben de Tukkers al iemand die de aanval kan leiden. Daarnaast zou Twente met het geld van de verkoop van Janko andere spelers kunnen aantrekken. De club is sowieso op zoek naar een nieuwe linkervleugelverdediger.

Djokovic: "Geloof in herhaling succesjaar"

Novak Djokovic is er van overtuigd dat hij in het tennisseizoen 2012 evenveel succes kan hebben als dit jaar. De Serviër schreef drie Grand Slams op zijn naam en werd nummer één van de wereld. Hierbij boekte hij zeges op alle topspelers in de wereld.

"Ik geloof in mijn kwaliteiten en talenten, ik kan het succes van afgelopen seizoen herhalen," zei The Joker vanuit Abu Dhabi waar hij zich voorbereidt op een lucratief demonstratietoernooi. "Het succes van 2011 is voor mij reden erop te vertrouwen dat ik opnieuw kan winnen, hoewel het natuurlijk een ongelooflijk moeilijke opdracht is afgelopen seizoen te herhalen."

Rusland laakt mensenrechtensituatie in de VS

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft scherpe kritiek geuit op de mensenrechtensituatie in de Verenigde Staten. Een woensdag gepubliceerd rapport laakt president Barack Obama voor het 'rechtvaardigen van onbegrensde en buitengerechtelijke inhechtenisneming en de terugkeer naar krijgsraden'.

Rusland richt zich in zijn eerste rapport over mensenrechten in het buitenland ook op Europa, Georgië en Canada, maar reserveert het meest uitgebreide deel voor mensenrechtenschendingen in de VS. In het rapport wordt het openhouden van de 'beruchte' gevangenis in Guantanamo Bay in Cuba op de korrel genomen, evenals rechterlijke dwalingen en het wroeten in het privébestaan van burgers.

Moskou lijkt Washington met het rapport van repliek te willen dienen, omdat de VS in het verleden niet mals zijn geweest met kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland.

Oplichtersbende maakt miljoenen buit

Drie mannen zijn woensdag aangehouden op verdenking van het oplichten van een bank en van tientallen rekeninghouders. Ze zouden voor miljoenen euro's hebben buitgemaakt. Het gaat om een 42-jarige man uit Delft, een 42-jarige man uit Rotterdam en een 37-jarige man uit Goes, zo meldt de politie.

Het drietal zou onder een valse identiteit nieuwe bankpassen van bestaande rekeningen hebben aangevraagd bij de bank. Voor deze nieuwe passen werd vervolgens een nieuwe pincode aangevraagd, waarna geld van de bankrekeningen van de slachtoffers werd gehaald.

Een aantal woningen en een bedrijfspand in Delft, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Goes zijn door de politie doorzocht. Daarbij is een wapen aangetroffen en zijn computers en administratie in beslag genomen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Stivoro niet blij met rookproducten New Kids

Stivoro noemt het jammer dat de New Kids tegenwoordig rookproducten aan de man brengen. Rond de film over de Brabantse hangjongeren worden sinds kort onder meer asbakken en aanstekers met beeltenissen van de New Kids verkocht.

"New Kids trekt een jong publiek. Roken wordt door hen in een soort cultsfeer getrokken", zegt een woordvoerder van de antirooklobbygroep. "Ze wekken de indruk dat roken cool is, terwijl roken juist niet cool is."

Clean Air Nederland (CAN) vindt de rokersmerchandise 'niet zo'n vreselijk groot probleem'. "Het past wel een beetje in de sfeer van de New Kids", vindt een zegsman. "Maar over het algemeen is het niet goed dat je mensen stimuleert om te roken en doet alsof het allemaal niet zo'n probleem is, want dat is het natuurlijk wel."

Sinds begin deze maand verkopen de New Kids de rokersmerchandise via hun website, bij tabakszaken en coffeeshops. Naast asbakken en aanstekers gaan ook filtertips, lange vloei en zogeheten grinders, vermalers van wiet, over de toonbank.

Amerikaan synchroniseert Skyrim met zijn kerstverlichting

Het gebeurt al te vaak dat Amerikanen hun huis gaan versieren voor kerst. Meestal doen ze dit voor hun eigen plezier of als een wedstrijdje ''Wie het mooiste huis van Amerika heeft tijdens kerst''. Zo nu en dan heb je uitschieters waar je veel bewondering voor hebt. Zo heb je Mitch van AwesomeHouseLights. Hij heeft het Skyrim Theme laten synchroniseren met zijn kerstverlichting. Niet alleen The Elder Scrolls V: Skyrim, maar ook Metal Gear Solid, Kingdom Hearts en Aerith's Theme van Final Fantasy 7 heeft hij laten synchroniseren.

'Pastoor beschuldigd van seksueel misbruik'

Een pastoor van de Sint Lucasparochie in Ermelo wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Dat meldt Omroep Gelderland. Vorige week werd Bert Sturkenboom al op non-actief gesteld door het aartsbisdom van Utrecht.

Tegen Sturkenboom zijn twee klachten ingediend. Een man beschuldigt de pastoor ervan dat hij hem in de jaren zeventig en tachtig heeft misbruikt en is naar de politie gestapt.

Sturkenboom woont tijdelijk buiten de parochie.

Cel voor Brabander om dreigen aanslag wielerronde

Een 59-jarige man uit Boxmeer moet vijf maanden de cel in voor het dreigen met een aanslag rond het wielercriterium in de Brabantse plaats op 25 juli. De man uitte zijn bedreigingen in een e-mail aan het AD. Ook burgemeester van Boxmeer Karel van Soest en de politie werden bedreigd in brieven aan de gemeente.

De Brabander verklaarde voor de rechtbank in Den Bosch dat hij nooit de bedoeling heeft gehad daadwerkelijk een aanslag te plegen. Hij wilde naar eigen zeggen alleen aandacht vestigen op een langdurig geschil dat hij met de gemeente heeft.

De rechtbank rekent het de man echter zwaar aan dat hij de bevolking angst heeft willen aanjagen. "In de huidige tijd leven de gevoelens van onveiligheid toch al sterker dan in het verleden het geval was", vindt de rechtbank. "Dit is gekomen door onder meer de aanslagen in New York, Madrid, Londen en Oslo, maar ook door de dreigingen met terroristische aanslagen."

[PDC] Van Gerwen bereikt achtste finales op WK

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het WK darts van de PDC. De 22-jarige Brabander versloeg in de tweede ronde de Engelsman Mervyn King met 4-1. Van Gerwen treft bij de laatste zestien de winnaar van het duel tussen de Australiër Simon Whitlock en Steve Beaton uit Engeland.

Van Gerwen begon stroef aan zijn partij tegen King en moest de eerste leg meteen inleveren. Daarna stelde de Brabander echter orde op zaken en liep uit na een 3-1 voorsprong in sets. King vocht zich nog enigszins terug, maar kon niet voorkomen dat Van Gerwen doordrong tot de laatste zestien.

Mighty Mike is de enige overgebleven Nederlander in het toernooi. Eerder werden Raymond van Barneveld, Jelle Klaassen, Ronald Scholten, Co Stompé en Vincent van der Voort al uitgeschakeld.

VS bekritiseert China vanwege valuta-interventies

De regering van de VS heeft China wederom niet formeel beschuldigd van het manipuleren van de valutaverhoudingen. Dit terwijl de regering de pogingen van Japan om de waardestijging van de yen te beperken wel bekritiseerde.

Het Amerikaanse ministerie van financiën uitte de meeste kritiek op de twee laatste valuta-interventies van Japan. Deze konden niet op steun van de Verenigde Staten rekenen. De bekritisering van de VS kan de eventuele verdere pogingen van Tokyo om te interveniëren op de valutamarkten bemoeilijken.

De Verenigde Staten en de andere leden van de G7, de groep met de zeven meest vooraanstaande industriële staten, ondersteunden de yen-ingreep door Japan na de aardbeving op 11 maart. De VS weigerde Japans' laatste twee interventies te ondersteunen. Hierbij gaf het land aan dat de munt gebaseerd moet zijn op de marktfundamenten.

"In plaats van te reageren op de binnenlandse zorgen over een 'sterke yen' door te interveniëren in een poging de wisselkoers te beïnvloeden, zou Japan fundamentele en grondige stappen moeten ondernemen om de dynamiek van de binnenlandse economie te verhogen. Waaronder die in de nutsvoorzieningen en de dienstensector, en de potentiële groei te verhogen", aldus het ministerie van financiën in zijn uitspraken die gericht zijn op Japan.

Daarnaast meldt het ministerie van financiën in het halfjaarlijkse valutarapport dat het land aanhoudend druk zal blijven zetten op China voor een vergroting in de flexibiliteit van de wisselkoers. Dit evenals een vergroting in het speelveld voor buitenlandse ondernemingen en een verschuiving van het model van de Chinese economie die gemodelleerd is rond export.

Het ministerie van financiën stelt dat 'hoewel de reële wisselkoers van China is gestegen, het proces van opwaardering nog onvolledig is'. Het rapport noteert daarnaast dat de yuan met twaalf procent is opgewaardeerd, gecorrigeerd voor inflatie, ten opzichte van de dollar sinds juni 2010. De VS zou graag zien dat China zijn valuta ten opzichte van de dollar zouden opwaarderen.

Streep door veroordeling oud-rechter

De Hoge Raad heeft woensdag een streep gezet door de veroordeling van oud-rechter Wicher Wedzinga. De vervolging is volgens de Hoge Raad partijdig omdat deze was bevolen door rechters die aan hetzelfde hof waren verbonden als Wedzinga. Dat laat zijn advocaat Peter Plasman weten.

De president van het hof in Leeuwarden had in 2008 gevraagd Wedzinga, toen al geen rechter meer, te vervolgen voor schending van het ambtsgeheim. In 2003 veroordeelden Wedzinga en twee andere rechters bij het hof in Leeuwarden iemand tot 12 jaar cel voor een gewelddadige overval. Later concludeerde hij dat de veroordeling onterecht was en bood hij de veroordeelde aan te helpen met een herzieningsprocedure.

Daarbij bracht hij informatie naar buiten die in de raadkamer zou zijn besproken. Een raadkamergeheim mag echter niet openbaar worden gemaakt. Om die reden wilde de president van het hof Wedzinga vervolgd zien.

Het OM seponeerde de zaak echter. De president was het daar niet mee eens, waarop werd besloten dat een hof zich over de zaak moet buigen. De Hoge Raad oordeelt nu dat het OM naar de Hoge Raad had moeten stappen om een hof te laten aanwijzen. Doordat Wedzinga zelf aan dat hof was verbonden, kan de onafhankelijkheid niet worden gegarandeerd.

Dit gebeurde echter niet. Het hof in Leeuwarden besloot dat Wedzinga moet worden vervolgd. Uiteindelijk veroordeelde het gerechtshof in Arnhem hem tot een taakstraf van tweehonderd uur, waarvan de helft voorwaardelijk, en een voorwaardelijke boete van 2500 euro. Die veroordeling is nu dus ook vernietigd, samen met het besluit om überhaupt te vervolgen.

De hele zaak is daarmee terug bij het besluit van het OM om te seponeren. In theorie kan de president weer bezwaar maken. "Maar de vraag die zich dan opdringt is of dit nog wel binnen een redelijke termijn wordt afgehandeld", zegt advocaat Plasman.

Wedzinga reageert verheugd dat nu een streep is gezet door de vervolging, maar betreurt het dat geen uitspraak is gedaan over wanneer nou sprake is van een raadkamergeheim. "Ik heb nimmer de intentie gehad om het raadkamergeheim te schenden en uitsluitend iets over mijn eigen twijfels gezegd."

De oud-rechter stelt dat vanuit justitie 'een soort heksenjacht' op hem is ontketend vanwege zijn kritische houding op het functioneren van het Openbaar Ministerie en de rechters. De tijd is volgens hem nu rijp om in het verweer te komen. Hij kondigt aan schadevergoedingen te eisen en 'degenen die verantwoordelijk zijn voor deze klopjacht verantwoordelijk te stellen'.

Wedzinga verklaarde eerder in de zaak chronisch depressief te zijn. Door alle zaken tegen hem zou hij dakloos zijn geworden.

In 2006 zat de oud-raadsheer ook al eens in het beklaagdenbankje. Wedzinga kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van tachtig uur opgelegd voor mishandeling van zijn Oekraïense vriendin. Hij werd in april 2005 aangehouden en nam een maand later ontslag als rechter.


Streep door veroordeling oud-rechter (Foto: Novum)

Vonnis zaak Ling over twee weken

Het vonnis in de rechtszaak tussen Tscheu La Ling en voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax Steven ten Have volgt over twee weken. De zitting is geschorst, waarna de twee partijen woensdag in overleg zijn gegaan. Dat meldt De Telegraaf. Ling spande de rechtszaak aan naar aanleiding van uitlatingen van Ten Have dat hij betrokken is bij omkoping.

Ling eist dat Ten Have zijn uitspraken rectificeert. Volgens zijn advocaat Stefan Kalff heeft Ten Have omkoping in het Slowaakse voetbal nooit in verband gebracht met Ling. De twee partijen proberen tot een gezamenlijke verklaring te komen. Vrijdag moet duidelijk worden of het overleg iets heeft opgeleverd.

Ling werd door Johan Cruijff, lid van de raad van commissarissen, naar voren geschoven als directeur voor Ajax. Ten Have en de overige leden van de raad zagen de eigenaar van het Slowaakse AS Trencin echter niet zitten.

Priesters slaags in Geboortekerk Jezus

Op de plek waar Jezus Christus ooit zou zijn geboren, vergaten geestelijken woensdag de vrede op aarde. Ongeveer honderd Grieks-orthodoxe en Armeens-apostolische priesters raakten slaags in de Geboortekerk in Bethlehem.

De Palestijnse politie herstelde de orde met gummiknuppels. Niemand werd gearresteerd. De gevechten braken uit toen de geestelijken het heiligdom schoonmaakten. Volgende week vieren orthodoxe christenen Kerstmis.

De Geboortekerk wordt gezamenlijk beheerd door de Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk en de Armeens-Apostolische Kerk. Elke stroming heeft een eigen vleugel. Meningsverschillen over de grenzen tussen de vleugels leiden geregeld tot gevechten tussen geestelijken.

Boete voor niet indienen belastingaangifte

Mensen die hun belastingaangifte over 2010 nog niet hebben ingediend, krijgen binnenkort van de Belastingdienst een boete die kan oplopen tot 984 euro. Dat meldt het ministerie van Financiën woensdag.

Bijna 169 duizend van de ongeveer acht miljoen mensen die eerder een brief van de Belastingdienst kregen waarin stond dat ze aangifte moeten doen, hebben dat nog niet gedaan. Ze kregen al meerdere schriftelijke en telefonische herinneringen.

De fiscus controleerde extra op het indienen van de aangifte over 2010. Daardoor daalde het aantal mensen dat niet op tijd was met zijn aangifte met 35 procent. Als de Belastingdienst geen aangifte ontvangt wordt de aanslag geschat op basis van gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn.

'Horeca in handen van criminelen'

De horecasector is voor een groot deel in handen van criminelen. Dat zegt de hoofdofficier van justitie van het landelijk parket in Rotterdam Gerrit van der Burg in een interview met NRC Handelsblad. De kroegen en restaurants zouden gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen.

"In sommige gemeenten is de hele horeca in handen van een beperkt aantal personen", zegt Van der Burg. "Wij komen in onze onderzoeken situaties tegen waar het deurbeleid vrijwel volledig wordt bepaald door criminelen." De problemen doen zich voor in randstedelijke gemeenten, maar ook in steden als Breda, Hoogeveen, Arnhem en Enschede. In die laatste plaats zijn het volgens justitie vooral leden van de Molukse motorclub Satudarah die moeilijkheden veroorzaken.

De strafrechtelijke onderzoeken naar afpersing bij horecagelegenheden worden volgens het Openbaar Ministerie bemoeilijkt doordat gedupeerden bang zijn om aangifte te doen van bedreigingen. "Criminelen zeggen tegen cafébazen: wij zorgen tegen betaling dat er geen verkeerde types binnenkomen. Veel ruimte om het aanbod te weigeren, wordt niet gegeven", aldus hoofdofficier Van der Burg.

Ambtenaren China verantwoordelijk voor treinongeluk

Het ongeluk met een hogesnelheidstrein nabij de Chinese stad Wenzhou waarbij in juli veertig mensen om het leven kwamen was het gevolg van een ontwerpfout en laks bestuur. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van de Chinese regering.

Volgens het Chinese kabinet zijn 54 ambtenaren verantwoordelijk voor misstappen die uiteindelijk leidden tot de treinramp nabij Wenzhou. Een van hen is de voormalige minister van spoorwegen.

Het ongeluk met de hogesnelheidstrein veroorzaakte grote publieke verontwaardiging over de gevaren en de hoge kosten die het nationaal spoornet van hogesnelheidstreinen met zich meebrengen.


Ambtenaren China verantwoordelijk voor treinongeluk (Foto: Novum)

Mediq in gesprek over medicijnverstrekking

Mediq is met Nederlandse ziekenhuizen in gesprek over de levering van TNF-alfaremmers en aanvullende zorg. Deze worden per 1 januari 2012 verplaatst van de apothekers naar ziekenhuizen. Dat maakt de toeleverancier voor de zorgsector woensdag bekend.

Inmiddels heeft Mediq met twaalf ziekenhuizen contracten gesloten voor de levering van het medicijn en de aanvullende zorg. "Maar we zijn op dit moment nog met zo'n veertig ziekenhuizen in gesprek en uiteindelijk hopen we zo veel mogelijk ziekenhuizen aan ons te binden", zegt een woordvoerster van Mediq tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil besparingen realiseren door de verstrekking van TNF-alfaremmers, een duur medicijn dat onder meer wordt voorgeschreven voor de behandeling van reuma, ontsteking van de dikke darm en van psoriasis, over te hevelen van de apotheker naar het ziekenhuis.

Mediq-onderdeel Pharma heeft in Nederland een omzet van ongeveer 45 miljoen euro aan de verstrekking van het medicijn en aanvullende zorg.

De woordvoerder sluit niet uit dat een deel van deze omzet verdwijnt, als ziekenhuizen besluiten de verstrekking en de zorg buiten Mediq om te regelen. Over de omvang van een eventueel omzetverlies van deze medicijnen 'met een lage marge' wil zij op dit moment niks zeggen.

Vuurwerk goed te zien tijdens jaarwisseling

Het vuurwerk is bij nieuwjaarsnacht waarschijnlijk redelijk tot goed te zien. De kans op mist is klein, laat Weeronline woensdag weten.

"Zoals het er nu voor staat, verwachten we pas vanaf 04.00 uur regen", zegt een woordvoerder. "Maar, dat kan altijd nog vijf uur eerder of later worden. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat er nauwelijks mist is."

De meteorologen verwachten in het binnenland een 'volle' windkracht 4 en een temperatuur van rond de zeven graden. "Degenen die vuurwerk afschieten moeten er rekening mee houden dat hun vuurpijlen uit koers worden geblazen. Ook kunnen flessen die dienst doen als lanceerinrichting door de wind omvallen", waarschuwt de woordvoerder. "De wind zorgt er verder voor dat het koud aanvoelt."

Voor nieuwjaarsduikers hebben de meteorologen goed nieuws. Het lijkt erop dat het zeewater 1 januari een temperatuur heeft van ongeveer acht graden. "Zo warm is het in de afgelopen tien jaar niet geweest. In 2007 was het in die periode met 7,7 graden het warmst."

FNV niet blij met eisen werkgevers

Vakcentrale FNV en vakbond FNV Bondgenoten zijn niet blij met de eisen waarmee de werkgevers de cao-onderhandelingen ingaan. VNO-NCW meldde eerder op woensdag dat het de pensioenen niet mee wil laten stijgen met de lonen. Ook wil de werkgeversorganisatie af van de koppeling tussen loon en inflatie om zo de koopkracht in stand te houden.

Vakcentrale FNV vindt dat de inzet van de werkgevers niet helpt om de Nederlandse economie weer op orde te krijgen. "Juist een koopkrachtverbetering is goed voor Nederland", stelt bestuurder van de vakcentrale Leo Hartveld. "Ook het vertrouwen kan daardoor verbeteren. Want juist dat lage vertrouwen is de oorzaak van de crisis, niet de loonkosten voor de werkgever."

FNV Bondgenoten denkt dat de werkgeversvoorstellen leiden tot een verergering van de crisis door de verslechtering van de koopkracht. "In plaats van hard te snoeien, kunnen we beter samen goede afspraken maken over deeltijd-ww," stelt voorzitter Henk van der Kolk.

De grootste bond binnen de vakcentrale vindt het daarnaast onaanvaardbaar om de pensioenrekening eenzijdig bij de werknemers te leggen door bij de pensioenopbouw de loonstijgingen niet mee te rekeningen. "Dit is vooral slecht voor jongeren", zegt Van der Kolk."Die missen meteen in het begin van hun carrière een stuk van de pensioenopbouw."

VNO-NCW benadrukte in een artikel in de Volkskrant dat werkgevers niet willen opdraaien voor het beleid van het kabinet. De slechte economische vooruitzichten moeten leidend zijn. Koopkrachtbehoud is daarom volgens de werkgevers niet verantwoord.


FNV niet blij met eisen werkgevers (Foto: Novum)

Ajax schoorvoetend akkoord met straf

Ajax vindt het besluit om het bekerduel met AZ zonder publiek over te laten spelen een zware straf, maar legt zich erbij neer. De Amsterdammers zijn het ook niet eens met het schikkingsvoorstel van de aanklager voor een boete van tienduizend euro en een voorwaardelijke thuiswedstrijd zonder publiek. Dat liet financieel directeur Jeroen Slop woensdag weten.

"Wij vinden dat Ajax met deze uitspraken zwaar gestraft wordt. Juridisch gezien hebben we beperkte middelen om wat tegen deze uitspraken te doen", meldt Slop. "Daarom zullen wij ons bij het schikkingsvoorstel en het besluit van het bestuur betaald voetbal, onder protest neerleggen."

De supporters van Ajax, die het overgespeelde bekerduel van 19 januari moeten missen, kunnen geen aanspraak maken op een teruggave van de ticketprijs of andere compensatie. Slop hoopt ze in het vervolg van het bekertoernooi tegemoet te kunnen komen. "Ajax zal in de volgende thuiswedstrijd in het bekertoernooi, na overleg met de tegenpartij, de supporters op een passende wijze proberen te compenseren."

AZ heeft nog niet gereageerd op het besluit van de KNVB. De Alkmaarse club laat via zijn officiële website weten dat in verband met vakanties en tijdsverschillen donderdag pas een reactie volgt.

Bedrijf dumpt miljoenen liters vervuild water

De eigenaar van een bedrijf is zondagnacht opgepakt op verdenking van het illegaal dumpen van miljoenen liters zwaar vervuild afvalwater in het Brabantse Someren. Hierdoor is de Diepenhoekseloop over een grote lengte vervuild geraakt, meldt het waterschap Aa en Maas. De financiële schade loopt tot in de duizenden euro's.

Het waterschap hield het bedrijf ter hoogte van de Kruisbaan al langer in de gaten, nadat de eigenaar een gat had gegraven van 150 bij 11 meter en zo'n anderhalf tot twee meter diep langs de Diepenhoekseloop. Het vermoeden bestond dat het enorme bassin gebruikt zou worden voor het lozen van afvalwater. Medewerkers van waterschap Aa en Maas postten drie nachten bij het bedrijf.

In de nacht van 25 op 26 december zagen ze dat het vervuilde afvalwater in het bassin werd overgeheveld naar de Diepenhoekseloop. Zo'n veertig centimeter was al weg, erger kon worden voorkomen. De milieupolitie heeft de eigenaar van het bedrijf van zijn bed gelicht en vastgezet.

De Diepenhoekseloop is over een grote lengte vervuild geraakt. Een gedeelte is afgedamd, gekeken wordt of nog meer schoonmaakacties nodig zijn. Wat de ecologische schade is, is nog moeilijk vast te stellen. Maar in deze voor flora en fauna rustige tijd van het jaar zou dat kunnen meevallen, meldt het waterschap.

Wilders dreigt steun kabinet in te trekken

PVV-leider Geert Wilders wil nieuwe verkiezingen als het kabinet maatregelen neemt om de hypotheekrente te versoberen. Hij noemt de aanpak van de hypotheekrenteaftrek onacceptabel. Het zwaarbeladen 'h-woord' hangt al geruime tijd als een zwaard van Damocles boven de gedoogcoalitie.

Premier Mark Rutte (VVD) herhaalde zaterdag in De Telegraaf dat dit kabinet niet aan de hypotheekrenteaftrek komt. VVD-fractiectieleider Stef Blok zei eerder deze maand dat morrelen aan de aftrek voor de liberalen onbespreekbaar is. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) heeft juist meerdere malen aangegeven dat als extra bezuinigingen nodig zijn, er geen 'heilige huisjes' kunnen bestaan.

Elsevier schrijft deze week dat het kabinet serieus nadenkt over mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te versoberen. De aftrek zou in de scenario's die worden bekeken behouden blijven, maar er wordt gesnoeid in de 'franje'.

Zo wordt de aflossingsvrije hypotheek aan banden gelegd en wordt overwogen om de rente boven de miljoen euro niet langer aftrekbaar te maken. Ter compensatie wordt dan de 'villataks' geschrapt. De maatregelen zullen, als ze doorgaan, van het ene op het andere moment worden ingevoerd.


Wilders dreigt steun kabinet in te trekken (Foto: Novum)

Koops: "Opzet Schaatsweek moet anders"

De Schaatsweek in Thialf zal in de huidige vorm geen lang leven beschoren zijn. Directeur Sport van de KNSB Arie Koops heeft dit aan de Telegraaf laten weten. Het publiek laat het bij het evenement waar gestreden wordt om wereldbekertickets en plaatsen voor het EK allround en WK sprint afweten.

"Wij hebben geprobeerd iets nieuws te bedenken in de hoop dat er mensen op af zouden komen. Maar het slaat niet aan. We moeten gaan kijken hoe we dat kunnen veranderen, want dit moeten we volgend jaar niet nog een keer hebben," zei Koops.

Opnieuw iets minder moorden gepleegd

Het aantal moorden dat het afgelopen jaar in Nederland is gepleegd is iets gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Werden vorig jaar nog 168 moorden gepleegd, drie dagen voor de jaarwisseling zijn dat er 163. Dat meldt Elsevier woensdag. In 2009 werden nog 178 mensen vermoord.

Het moordcijfer in de grote steden is volgens het weekblad redelijk stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Zo zijn in Amsterdam net als vorig jaar zestien mensen vermoord. In 2009 waren dat er nog 32. In Rotterdam zijn in 2011 met dertien moorden vijf minder mensen om het leven gebracht dan een jaar eerder. In Den Haag zijn opnieuw zes moorden gepleegd en in Utrecht daalde het aantal van zeven naar vier.

Nederland heeft met gemiddeld een slachtoffer per honderdduizend inwoners ongeveer hetzelfde moordcijfer als andere West-Europese landen. De meeste moorden zijn gepleegd in familieverband.

Poetin weigert gesprekken met oppositie

De Russische premier Vladimir Poetin weigert met oppositieleiders in gesprek te gaan. Volgens Poetin is er onder de leiders 'niemand om mee te praten'. Dat hebben Russische persbureaus gemeld.

Het aanzien van Poetin heeft een forse deuk opgelopen als gevolg van de omstreden parlementsverkiezingen. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor 25 procent van de zetels en wist nog maar net een meerderheid in de Doema te houden, en dat terwijl wordt beweerd dat er in het voordeel van Verenigd Rusland is gefraudeerd.

De woede over de fraude heeft geleid tot de omvangrijkste protesten in twintig jaar. Betogers eisen dat de verkiezingen worden overgedaan en dat Poetin aftreedt. Dinsdag wees Poetin de eisen van de hand. Volgens de premier is het uitgesloten dat er wordt gesproken over het herzien van de uitslag.

Ruim een miljoen CJP-pashouders

Meer dan een miljoen mensen zijn eigenaar van een CJP-pas. De mijlpaal werd dit jaar bereikt, meldt de Stichting Culturele Jongeren Paspoort (CJP) woensdag. Bijna honderdduizend leerlingen van de middelbare school meldden zich dit jaar aan.

Naast het aantal pashouders, neemt ook het gebruik toe, zegt de CJP. Het Holland Festival werd bijvoorbeeld beter bezocht door mensen met de cultuurkaart.

De CJP vierde in 2011 het 50-jarig jubileum. Een maand geleden sloot de stichting een convenant met branche- en koepelorganisaties in de culturele sector om de CJP-pas ook in de toekomst te handhaven. De overheid trekt geen geld meer uit voor subsidie van de CJP-pas in de vorm van een tegoed van vijftien euro.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten voortaan korting krijgen op hun culturele uitjes, vinden de koepel- en brancheorganisaties. De Tweede Kamer liet ook weten dat het wil dat de kaart blijft bestaan.


Ruim een miljoen CJP-pashouders (Foto: Novum)

Altijd maar winnen?

Wat is er eigenlijk mis met de middelmaat? Of ietsjes daaronder? Er is niets mis met streven naar hogere doelen, maar daarmee hoef je toch niet meteen alles wat daaronder zit af te schieten? Je ziet het al bij die talentenshows. Nummer één is goed genoeg. De rest is verliezer. De winnaar van X-Factor is zeker een jaar wereldberoemd in heel Nederland. De rest is morgen weer vergeten. We zijn alleen voor de underdog, als die underdog uiteindelijk wél die show wint.

'Ancelotti nieuwe trainer Paris Saint-Germain'

Carlo Ancelotti wordt de nieuwe trainer van Paris Saint-Germain. Dat melden diverse Franse kranten woensdag. Ancelotti zou in Parijs een contract tekenen dat hem tot medio 2014 aan PSG verbindt. De 52-jarige Italiaan, die per jaar zes miljoen zou gaan verdienen, moet bij de koploper van de Ligue 1 de opvolger worden van Antoine Kombouaré.

Ancelotti zit sinds mei dit jaar zonder club nadat hij bij Chelsea werd ontslagen. De Italiaan moet PSG weer naar de Europese top helpen. Sinds de club werd overgenomen door een rijke investeerdersgroep uit Qatar zijn de mogelijkheden voor de koploper in de Franse competitie flink verruimd. In de zomer trok PSG onder meer de Argentijn Javier Pastore voor veertig miljoen euro aan.

Naast de komst van Ancelotti zou ook Kaka in beeld zijn bij de Franse club. De 29-jarige middenvelder van Real Madrid staat hoog op het verlanglijstje van technisch directeur Leonardo. Ancelotti en Kaka werkten eerder samen bij AC Milan.


'Ancelotti nieuwe trainer Paris Saint-Germain' (Foto: Novum)

Zuid-Willemsvaart bij Den Bosch weer bevaarbaar

De Zuid-Willemsvaart bij Den Bosch is weer opengesteld voor scheepvaartverkeer. Dinsdagavond rond 21.00 uur voer een schip tegen een sluisdeur. Woensdagochtend om 06.00 uur was de vaart weer begaanbaar, meldt Rijkswaterstaat.

De sluisdeur is provisorisch gerepareerd. Een hydraulische arm opent en sluit de deur van de waterkering. De draaistang van de deur, die door de botsing was kromgebogen wordt na de jaarwisseling gerepareerd.

Rover opent meldpunt volle treinen

Reizigersvereniging Rover heeft woensdag een meldpunt geopend waar treinreizigers hun beklag kunnen doen over overvolle treinen. De vereniging wil in kaart brengen hoeveel reizigers te maken hebben met het probleem waarover bij de vereniging al enkele weken veel klachten binnenkomen.

Op volletreinen.nl kunnen treinreizigers die als haringen in een ton een treinreis hebben afgelegd een formulier invullen. Ze worden verzocht ook beeldmateriaal toe te voegen. Klachten kunnen ook telefonisch en via Twitter en e-mail gemeld worden.

Rover krijgt naar eigen zeggen evenveel klachten over volle treinen als vorig jaar, terwijl er nog geen sneeuw is gevallen. Vlak na het lanceren van het meldpunt kwam elke minuut een klacht binnen. Rover wil de meldingen gebruiken om het probleem bij de NS aan de kaak te stellen.


Rover opent meldpunt volle treinen (Foto: Novum)

Fukushima wil geen kerncentrales meer

De Japanse provincie Fukushima wil na de kernramp van dit jaar dat alle nucleaire reactoren in het gebied worden ontmanteld. "Fukushima zal een samenleving opbouwen die niet afhankelijk is van kernenergie en eist dat alle reactoren worden gesloten", zei de gouverneur woensdag tegen de Japanse krant Mainichi Shimbun.

In Fukushima staan twee kerncentrales, Fukushima I en Fukushima II. Die hebben in totaal tien reactoren. Vier gebouwen in Fukushima I liepen ernstige schade op door de aardbeving en tsunami van 11 maart. De koeling viel uit, waardoor splijtstofstaven gedeeltelijk smolten. Na een reeks explosies en branden raakte de wijde omgeving radioactief besmet.

Fukushima wil geen kerncentrales meer
Fukushima wil geen kerncentrales meer (Foto: ANP)

Adele maakt bestverkochte album sinds 2004

Adele's album 21 is in de Verenigde Staten meer dan vijf miljoen keer verkocht. Daarmee is het daar de bestverkochte cd sinds 2004. Ook in Nederland ging het album van de Britse zangeres dit jaar het vaakst over de toonbank, werd vorige week al bekendgemaakt.

De laatste keer dat een cd in de VS de grens van vijf miljoen overschreed was zeven jaar geleden. Toen ging Ushers Confessions bijna acht miljoen keer over de toonbank. Vorig jaar kwam het bestverkochte album van de hand van Eminem. Van zijn Recovery werden ruim 3,4 miljoen exemplaren verkocht. In 2009 ging Taylor Swifts Fearless 3,2 miljoen keer over de toonbank.

Volgens verwachting stijgt de gehele muziekverkoop in de VS dit jaar met drie procent ten opzichte van vorig jaar. Dat schrijft de Brits persdienst Reuters op basis van cijfers van Nielsen Soundscan. De verhouding tussen online verkoop en fysieke verkoop ligt daar momenteel gelijk.

Grootste overschot werkzoekenden bij overheid

In de overheid en non-profit sector vechten gemiddeld zeven mensen om één baan. In de techniek en industrie is juist een overschot aan vacatures. Daar kan een werkzoekende kiezen uit 33 vacatures. Dat meldt vacaturesite Jobbird op basis van eigen onderzoek.

De vacaturesite onderzocht twintigduizend vacatures en twaalfduizend cv's. Op basis daarvan bepaalde Jobbird hoeveel mensen geschikt waren voor een bepaalde baan.

Uit het onderzoek bleek dat niet alleen bij de overheid en de non-profitsector een personeelsoverschot is. Ook in de media- en communicatiebranche is er te veel personeel. In deze sectoren matchen gemiddeld 4,7 cv's met een vacature.

Naast de techniek en industrie is ook in de ict en bouw sprake van schaarste. In de ict kan iemand uit bijna zeven vacatures kiezen, in de bouw uit bijna vijf.

Een woordvoerder van Jobbird vindt dat de regering studies gratis moet maken in de sectoren waar een tekort is. "Doen we dat niet, dan zijn we genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen, terwijl er hier een miljoen mensen met een uitkering op de bank zitten."


Grootste overschot werkzoekenden bij overheid (Foto: Novum)

Berger: "Rijderswisseling bij Toro Rosso correct besluit"

Oud-Formule 1-coureur en oud-teambaas Gerhard Berger vindt het logisch dat Scuderia Toro Rosso Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari aan de kant geschoven heeft. Het duo werd onlangs bij de Formule 1-renstal vervangen door Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne.

"Ik denk dat het een correcte beslissing is geweest van het team, hoe het hard het ook is voor Buemi en Alguersuari. Het zal een bittere pil voor ze zijn geweest, maar het is uiteindelijk de taak van Toro Rosso om coureurs op te leiden die eventueel het stoeltje van Mark Webber of Sebastian Vettel kunnen overnemen bij Red Bull," zei Berger tegen het Oostenrijkse ORF.

De Oostenrijker vindt dat Buemi en Alguersuari kwaliteit tekort kwamen. "Sébastien en Jaime waren op zijn hoogst middelmatige coureurs en zodra je weet dat je een rijder niet door wil laten stromen naar het Red Bull-team, moet je eigenlijk gelijk verder gaan zoeken."

Daarom zijn ze vervangen door Ricciardo, die zijn Formule 1-debuut dit jaar bij HRT maakte, en Vergne die in de wintertests liet zien er klaar voor te zijn. "Ik heb veel goede dingen gehoord over Vergne. Misschien wordt hij wel de nieuwe Vettel. Zo'n jongen moet dan echter wel de kans krijgen, anders kom je daar natuurlijk nooit achter."

Viacom moet betalen aan Rock Band-makers

Mediaconglomeraat Viacom moet 383 miljoen dollar betalen aan gamestudio Harmonix, het bedrijf achter het muziekspel Rock Band. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. Het geëiste bedrag is lager dan de 550 miljoen dollar die de aandeelhouders in Harmonix, onder wie oprichters Alex Rigopulos en Eran Egozy, in december vorig jaar eisten.

De onenigheid komt voort uit een overname van gamestudio Harmonix door Viacom in 2006. Bij die overname werd 180 miljoen dollar betaald. Daarnaast werd een jaar na de overname een prestatiebeloning uitgekeerd van 150 miljoen dollar. In 2008 werd geen geld meer uitgekeerd door Viacom.

Hoewel muziekspellen Rock Band, Rock Band 2, Rock Band 3 en The Beatles: Rock Band in totaal meer dan tien miljoen keer over de toonbank gegaan zijn, zou Viacom alsnog verlies geleden hebben. De productie van plastic instrumenten, die in het spel worden gebruikt, zou relatief duur zijn. Alex Rigopulos en Eran Egozy claimden vorig jaar dat Viacom die cijfers heeft gemanipuleerd.


Nederland telt flink meer bedrijfsvestigingen

Het aantal vestigingen van bedrijven in Nederland is tussen 2006 en 2010 met achttien procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal vestigingen nam toen van 809 duizend naar 956 duizend. Tegelijkertijd nam het aantal bedrijven toe van 726 duizend tot 864 duizend, een stijging van negentien procent.

Van de grote steden liet Almere de grootste stijging zien met 36 procent meer bedrijfsvestigingen. Den Haag en Utrecht volgen met groeipercentage van 30 en 29 procent.

In Zoeterwoude groeide het aantal bedrijfsvestigingen met slechts een procent. Het aantal horecavestigingen in de Zuid-Hollandse gemeente daalde zelfs met 33 procent, de grootste daling van alle gemeenten.

Gemiddeld nam het aantal horecavestigingen tussen 2006 en 2010 met elf procent toe. In toeristische gebieden, zoals op de Waddeneilanden en langs de kust, zijn de meeste horecagelegenheden te vinden per inwoner, constateerde het CBS.

Ameland had in 2010 bijvoorbeeld ongeveer 325 vestigingen per tienduizend inwoners. Het aantal nam met tien procent toe sinds 2006. De gemeente Zeewolde zag het aantal horecagelegenheden het hardste stijgen. In de gemeente in Flevoland verdubbelde het aantal van twintig in 2006 naar veertig in 2010.

Storing mobiel internet voor klanten Telfort

Klanten van Telfort kunnen sinds woensdagochtend door een storing moeilijk gebruikmaken van mobiel internet en mms. De telecomaanbieder zegt nog niet te kunnen aangeven wanneer de storing is verholpen.

Volgens een woordvoerder van KPN, waar Telfort onder valt, kunnen de problemen door heel Nederland optreden. Gebruikers van de twee andere merken van KPN, KPN Mobiel en Hi, hebben geen last van de storing.

Klanten van Telfort worden via Twitter en de website op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen.

Ajax wil fans compenseren bij volgend bekerduel

Ajax laat via hun eigen clubsite weten te gaan proberen om de fans voor de volgende bekerwedstrijd te compenseren. Door de uitspraken en de standaardvoorwaarden (artikel 4.2) die de KNVB stelt bij het aanschaffen van wedstrijdkaarten, is het niet mogelijk om aanspraak te maken op teruggave van de kaartprijs of andere compensatie.

"Ook voor onze supporters is het natuurlijk erg wrang. Ajax zal in de volgende thuiswedstrijd in het bekertoernooi, na overleg met de tegenpartij, de supporters op een passende wijze proberen te compenseren", aldus financieel directeur Jeroen Slop. De clubs delen de opbrengst van bekerwedstrijden.

Vanmorgen werd tijdens een ingelaste persconferentie door de KNVB bekendgemaakt dat het gestaakte bekerduel tussen Ajax en AZ op donderdag 19 januari zonder publiek zal worden overgespeeld. Mocht Ajax deze wedstrijd winnen, dan spelen ze in de volgende ronde in eigen huis tegen Topklasser GVVV.

Vrouw komt om bij woningbrand Den Haag

Bij een brand in een flatwoning in Den Haag is woensdagochtend een vrouw om het leven gekomen. Het gaat vermoedelijk om de bewoonster, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brand op de achtste verdieping van het flatgebouw aan de Stieltjesstraat ontstond rond 8.45 uur in de slaapkamer van de woning. Na het blussen troffen brandweermensen het slachtoffer dood aan in de woonkamer. Ze is overleden aan een rookvergiftiging.

Vanwege de brand moesten twaalf woningen op de achtste verdieping worden ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een politiebureau en kunnen volgens de zegsman aan het begin van de middag weer haar huis.


Vrouw komt om bij woningbrand Den Haag (Foto: Novum)

Gesink rijdt Tour en Vuelta

Robert Gesink zal komend wielerseizoen zowel de Tour de France als de Vuelta a España gaan rijden. De Rabobankrenner zei eerder nog te twijfelen of de combinatie van de beide rondes haalbaar was, maar in het AD zegt hij nu een positief besluit hierover te hebben genomen.

"De Vuelta is de ideale voorbereiding op het WK in Zuid-Limburg," zei Gesink die nu nog herstellende is van een beenbreuk. De Achterhoeker zal het jaar 2012 in februari beginnen met de Ruta del Sol. Daar moet blijken of zijn conditie alweer voldoende is om de heuvelklassiekers te gaan rijden. Hij blijft daarom voorzichtig. "Het blijft natuurlijk lastig om te voorspellen hoe mijn lichaam in wedstrijden reageert. Als het niet gaat, dan gaat het niet."

'Werkgevers willen pensioen niet mee laten stijgen'

De werkgevers willen tijdens de komende cao-onderhandelingen voor het eerst bedingen dat loonstijgingen niet worden meegeteld in de pensioenopbouw. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een vertrouwelijke instructie van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan alle leden.

De werknemers vinden dat de premies die zij voor de oudedagvoorziening van hun personeel betalen niet verder moeten stijgen. Als de werkgevers hun zin krijgen, stijgen de pensioenkosten minder snel, maar krijgt de werknemer later ook minder pensioen. Het is volgens de werkgeversorganisatie 'uit den boze' dat bonden gevolgen van het kabinetsbeleid aan de cao-tafel proberen te repareren.

De komende maanden moeten ondernemingen en bedrijfstakken afspraken uit het eerder dit jaar gesloten pensioenakkoord uitwerken tot concrete afspraken op de werkvloer. Het zou hierbij om ruim tweehonderd nieuwe cao's gaan, waaronder die voor ruim honderdduizend bouwvakkers, 104 duizend schoonmakers en ruim 395 duizend medewerkers van verpleeghuizen.

De werkgevers willen verder dat de economische vooruitzichten doorslaggevend zijn bij het maken van de cao-afspraken. Nu wordt vooral gekeken naar de inflatie of de koopkracht. Een van de nieuwe ideeën is loonsverhogingen pas uit te betalen als na afloop van een cao blijkt dat het goed gaat met het bedrijf. Ook zouden er voor verschillende functies en leeftijden verschillende loonsverhogingen moeten gelden.

Proces tegen ex-president Mubarak hervat

De rechtszaak van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak is woensdag na drie maanden hervat. Op de Egyptische televisie werden beelden getoond van Mubarak op een brancard onder een groene deken. Hij werd met een helikopter naar Caïro gevlogen en vandaar met een ambulance naar de rechtszaal vervoerd. De voormalige president, wiens regime op 11 februari viel, staat sinds april onder huisarrest in een ziekenhuis.

Mubarak is onder andere aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van bijna 840 betogers gedurende de opstand tegen zijn regime. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij de doodstraf krijgen. Tot dusver hebben de meeste getuigenverklaringen echter geen duidelijke aanwijzingen opgeleverd dat er in opdracht van Mubarak op betogers werd geschoten.

Het proces begon in augustus, maar verzandde al snel in geruzie tussen zijn advocaten en die van de demonstranten. Daarnaast werd het lastiger om verslag te doen van de rechtszaak, omdat het hof verslaggeving van de getuigenissen van hooggeplaatste functionarissen aan banden legde. Over de getuigenis van veldmaarschalk Hussein Tantawi mocht zelfs helemaal niet worden bericht. Velen denken dat Tantawi antwoord kan geven op de vraag of Mubarak opdracht heeft gegeven dodelijk geweld te gebruiken tegen de betogers.

Naast Mubarak staan ook de voormalige minister van binnenlandse zaken Habib el-Adly en zes voormalige leden van de veiligheidsdiensten terecht voor het geweld tegen demonstranten. Mubarak en zijn twee zoons worden bovendien berecht voor corruptie.

Vier doden door lava bij vulkaan Indonesië

Koude lava en modderstromen hebben woensdag in het oosten van Indonesië vier levens geëist. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt. Ongeveer tien mensen liepen verwondingen op, variërend van gebroken botten tot hoofdwonden. Ongeveer duizend mensen ontvluchtten hun huis.

De vulkaan Gamalama op het eiland Ternate, onderdeel van de Molukken, kwam afgelopen maand weer tot leven. De vulkaan barstte uit en volgens regeringswoordvoerder Yusuf Sunnya heeft zware regenval geleid tot een stroom koude lava, stenen en ander puin die woensdag dorpjes aan de voet van de vulkaan trof.

Percentage huisbelasting stijgt komend jaar

De belasting die huiseigenaren jaarlijks moeten betalen voor de waarde van hun huis, het eigenwoningforfait, gaat volgend jaar met negen procent omhoog. Dat blijkt uit de wijzigingen in de belastingheffing voor 2012 die door het ministerie van Financiën zijn gepubliceerd.

Voor volgend jaar wordt voor een huis met een WOZ-waarde tussen de 75 duizend en 1,04 miljoen euro een forfaitpercentage berekend van 0,60 procent. Vorig jaar was dat 0,55 procent. Het percentage moeten woningbezitters bij hun inkomen optellen.

Het hogere forfait hangt samen met de dalende huizenprijzen, legt een woordvoerder van het ministerie van Financiën uit in het Financieele Dagblad van woensdag. Door de dalende huizenprijzen dalen ook de WOZ-waarden van huizen. Zou het percentage eigenwoningforfait gelijk zijn gebleven, dan zou de schatkist minder inkomsten hebben gehad.

Jaarlijks wil de overheid juist de belastingontvangsten uit het woningbezit even hoog houden. Daarom wordt komend jaar het percentage verhoogd. Dit gaat om een automatische koppeling, benadrukt de woordvoerder van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Omdat de WOZ-waarden dalen, zullen de lasten voor huiseigenaren niet omhoog gaan. "Dit levert de schatkist niets op", zegt de woordvoerder. Mochten de huizenprijzen in de toekomst weer stijgen, dan daalt het eigenwoningforfait weer.


Percentage huisbelasting stijgt komend jaar (Foto: Novum)

Dierenpartij pleit weer voor vuurwerkverbod

Ook dit jaar grijpt de Partij voor de Dieren de jaarwisseling aan om te pleiten voor een vuurwerkverbod. De partij wijst erop dat ieder jaar honderden mensen gewond raken door vuurwerk. Ook zou het geknal miljoenen dieren veel angst en stress bezorgen.

Daarbij levert het vuurwerk veel afval en vervuiling op. De partij vraagt het kabinet dan ook om een verbod op vuurwerk te overwegen.

De kans dat het tot een verbod komt is minimaal. In antwoord op soortgelijke vragen van vorig jaar wees toenmalig minister van Milieubeheer Tineke Huizinga (ChristenUnie) erop dat er weinig draagvlak is voor een verbod. Slechts tien tot vijftien procent van de bevolking zou voor een verbod zijn. Ook in de Tweede Kamer is een meerderheid tegen een verbod.

Verder is het afsteken van vuurwerk zo sterk met de jaarwisseling verbonden dat veel mensen het volgens Huizinga toch blijven doen als het wordt verboden. Ze kopen het vuurwerk dan bijvoorbeeld in het buitenland of illegaal in Nederland. Verder zijn de verwondingen door vuurwerk 'beperkt' in verhouding tot het totaal aan ziektekosten. Ook zou vuurwerk maar een heel klein deel bijdragen aan de totale luchtverontreiniging.


Dierenpartij pleit weer voor vuurwerkverbod (Foto: Novum)

Boze vader mishandelt rivalen zoon

Een 46-jarige Groninger is dinsdag aangehouden omdat hij een 14-jarige jongen met wie zijn zoon ruzie had gehad een kopstoot had gegeven. Een 11-jarige jongen kreeg van de boze vader een schop tegen zijn been, meldt de politie.

De man wilde verhaal halen omdat zijn 13-jarige zoon eerder op de middag klappen had gehad bij een ruzie met de jongens. In een gesprek werd de man zo boos dat hij de jongens te lijf ging. De kinderen vertelden het voorval aan hun ouders waarna de politie gebeld werd en de Groninger in zijn woning in de Bernardlaan werd aangehouden. Hij zit nog vast.

Gevangene Maastricht overleden na incident

In de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht is maandag een gedetineerde overleden. Justitie heeft de zaak in onderzoek, zo meldde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

Het ministerie bevestigde een bericht van deze strekking in De Telegraaf. Over de toedracht van het incident dat aan de dood van de gevangene voorafging, wilde het ministerie niets kwijt.

Russisch schip eindelijk weg uit ijs Antarctica

Een Russisch vissersschip dat bijna twee weken geleden water begon te maken in de Zuidelijke Oceaan nabij Antarctica is woensdag begonnen met een reis van honderdzestig kilometer door het zeeijs op weg naar open water. Dat hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten bekendgemaakt.

Het schip, de Sparta, kwam 16 december in botsing met een stuk ijs onder het wateroppervlak, waarna er een gat van zo'n dertig centimeter in de romp van het schip ontstond. Door de grote hoeveelheid zeeijs dat in de buurt dreef was het tien dagen lang vrijwel onmogelijk het schip te bereiken en de bemanning te helpen.

Die probeerde het schip drijvende te houden door het water uit het schip te pompen. De lading moest worden verplaatst om het vaartuig stabieler te maken, terwijl sommige bemanningsleden zich uit voorzorg al in veiligheid hadden gebracht op reddingsvlotten.

Uiteindelijk wist een Zuid-Koreaanse ijsbreker maandag een weg door het ijs te banen en was de romp woensdag gerepareerd. De ijsbreker vertrok woensdagochtend om de weg vrij te maken voor de Sparta. De verwachting is dat de beide schepen ongeveer twaalf uur nodig hebben om uit het ijs te geraken.

Jongens steken politiebusje in de fik in Amsterdam

Twee jongemannen hebben dinsdagavond in Amsterdam-West een politiebus in de fik gestoken. Het voertuig brandde volledig uit. Ook een ander voertuig van de politie dat naast het busje geparkeerd stond ging in vlammen op, meldt de politie woensdag.

Op camerabeelden is te zien hoe twee jongens rond 23.15 uur op een scooter aankomen bij politiebureau aan het August Allebéplein in Amsterdam-West. Ze lopen naar de bus toe, waarna een van hen een ruit van het voertuig inslaat en een brandbaar voorwerp naar binnen gooit. De brandstichters gingen er vervolgens op de scooter vandoor.

Hoger eigenwoningforfait in 2012

Huizenbezitters krijgen in 2012 te maken met een hoger eigenwoningforfait, maar naar verwachting levert dat voor hen geen extra kosten op.

Het eigenwoningforfait is een percentage van de waarde van de woning en moet voor het betalen van belasting opgeteld worden bij het inkomen. Dit jaar ging het om 0,55 procent, in 2012 is dat 0,6 procent. Doordat de huizenprijzen lager liggen, blijft de opbrengst van het eigenwoningforfait voor de overheid gelijk.

Dat blijkt uit de belastingwijzigingen voor het nieuwe jaar die het ministerie van Financiën heeft gepubliceerd.

Hoger eigenwoningforfait in 2012
Hoger eigenwoningforfait in 2012 (Foto: ANP)

Edwin Evers sluit druk jaar in alle rust af

Edwin Evers sluit een jaar vol muzikale uitdagingen af zonder poespas. De 40-jarige dj, die zich in 2011 heeft ontpopt tot een muzikale duizendpoot, houdt het 'lekker dicht bij huis'.

"Ik ben wel eens met vakantie geweest en als we dan rond middernacht met vrienden belden om ze gelukkig nieuwjaar te wensen, hoorde ik ze gezellig proosten in de kroeg. Dan dacht ik 'wat doe ik hier!'", vertelt Evers woensdag in De Telegraaf. "Nee, ik houd het deze keer lekker dicht bij huis."

Naast zijn ochtendshow op Radio 538, dook de dj dit jaar de studio in met Glennis Grace. Evers produceerde en leverde een vocale bijdrage aan Wil Je Niet Nog 1 Nacht. Daarnaast speelde hij dit jaar met zijn band in The Voice of Holland en ging hij het theater in.

Ziekenhuis verwisselt overledenen

Het mortuarium van het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft in oktober twee lichamen met elkaar verwisseld. Het ziekenhuis meldt woensdag het zeer te betreuren dat 'dit heeft kunnen gebeuren, met name voor de nabestaanden'. Ook voor de mortuariummedewerkers zou de vergissing een grote schok zijn.

Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd. Het ziekenhuis onderzoekt ook zelf hoe het ondanks 'zeer strakke protocollen' mis heeft kunnen gaan.

Een medewerker ontdekte de verwisseling nadat de nabestaanden bij de lichamen waren geweest. De lichamen zaten in lijkzakken en waren voor de families dus niet herkenbaar.

De raad van bestuur heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden. Inmiddels zijn de lichamen overgedragen aan de families.

Nederlandse in India vermoord

Een Nederlandse vrouw is in India vermoord. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Het gaat om de 54-jarige Haagse yogalerares Bodhamtie Ori. Haar zoon Wikash zegt in de krant dat hij sinds half november niets van haar had gehoord. Toen de politie de woning openbrak, leek het erop dat ze zichzelf had opgehangen. Later bleek echter dat ze was gewurgd.

Ook bleken volgens Wikash onder meer eigendomspapieren verdwenen. Die papieren gingen over een stuk grond ter waarde van een half miljoen euro. Hij vermoedt dat een criminele organisatie het op de grond had gemunt.

De Indiase politie heeft een 'goede bekende' van het slachtoffer aangehouden. Hij zit nog vast. Er zijn nog meer verdachten in beeld voor betrokkenheid bij de moord.

Bezoekersmijlpaal paleis Dam na verbouwing

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam heeft net voor oudjaar de tweehonderdduizendste bezoeker dit jaar ontvangen. Sinds 1998 kreeg het niet zo veel bezoekers over de vloer, meldde het paleis woensdag.

Het gebouw werd twee jaar geleden heropend na een renovatie van het interieur die bijna vier jaar duurde. De bezoekersaantallen stegen sindsdien gestaag, met dit jaar als voorlopig hoogtepunt.

Het Paleis op de Dam werd in de zeventiende eeuw gebouwd en werd aanvankelijk gebruikt als stadhuis. Het wordt nu onder meer gebruikt tijdens staatsbezoeken, nieuwjaarsrecepties van de koningin en voor andere officiële ontvangsten. Er worden verschillende grote prijzen, zoals de Prins Claus Prijs, uitgereikt.


Bezoekersmijlpaal paleis Dam na verbouwing (Foto: Novum)

Ouderen vaker online

Ouderen zijn de laatste jaren steeds meer gebruik gaan maken van internet. Zes op de tien 65- tot 75-jarigen waren dit jaar online. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2005, toen dat er ruim drie op de tien waren. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland behoort samen met Luxemburg en enkele Scandinavische landen tot de EU-landen met het hoogste aandeel oudere internetters. Ouderen gebruiken internet het meest voor het versturen en ontvangen van e-mails en het zoeken van informatie.

Internetbankieren en het lezen of downloaden van kranten of nieuwsbrieven zijn het meest toegenomen. Het aandeel 65- tot 75-jarigen dat internet hiervoor gebruikt is tussen 2005 en 2011 met ongeveer 20 procentpunten gestegen.

Het totale internetgebruik in Nederland nam vorig jaar toe van ongeveer tachtig procent in 2005 naar ruim negentig procent in 2011.

[Premier League] Uitslagen speelronde 17

In de Engelse competitie werd in de afgelopen dagen, zoals elk jaar, een midweekse speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de nieuwe stand, de topscorers en het programma rondom oud en nieuw terug.

Uitslagen speelronde 17:

Thuis Uit Uitslag
Chelsea Fulham 1-1
Bolton Wanderers Newcastle United 0-2
Liverpool Blackburn Rovers 1-1
Manchester United Wigan Athletic 5-0
Sunderland Everton 1-1
West Bromwich Albion Manchester City 0-0
Stoke City Aston Villa 0-0
Arsenal Wolverhampton Wanderers 1-1
Swansea City Queens Park Rangers 1-1
Norwich City Tottenham Hotspur 0-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 18 14 3 1 45 53-15
2 Manchester United 18 14 3 1 45 47-14
3 Tottenham Hotspur 17 12 2 3 38 34-19
4 Chelsea 18 10 4 4 34 36-21
5 Arsenal 18 10 3 5 33 34-26
6 Liverpool 18 8 7 3 31 21-14
7 Newcastle United 18 8 6 4 30 25-22
8 Stoke City 18 7 4 7 25 18-28
9 West Bromwich Albion 18 6 4 8 22 19-26
10 Everton 17 6 3 8 21 18-20
11 Norwich City 18 5 6 7 21 27-33
12 Aston Villa 18 4 8 6 20 19-23
13 Fulham 18 4 7 7 19 19-24
14 Swansea City 18 4 7 7 19 17-22
15 Sunderland 18 4 6 8 18 22-22
16 Queens Park Rangers 18 4 5 9 17 18-32
17 Wolverhampton Wanderers 18 4 4 10 16 20-33
18 Wigan Athletic 18 3 5 10 14 15-35
19 Bolton Wanderers 18 4 0 14 12 22-41
20 Blackburn Rovers 18 2 5 11 11 25-39


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 16
2 Demba Ba Newcastle United 14
3 Sergio Agüero Manchester City 13
4 Wayne Rooney Manchester United 13
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 10
6 Edin D¸eko Manchester City 10


Programma speelronde 18:

Datum Thuis Uit
vr 30 dec, 20:45 uur
Liverpool Newcastle United
za 31 dec, 13:45 uur Manchester United Blackburn Rovers
za 31 dec, 16:00 uur Arsenal Queens Park Rangers
za 31 dec, 16:00 uur Bolton Wanderers Wolverhampton Wanderers
za 31 dec, 16:00 uur Chelsea Aston Villa
za 31 dec, 16:00 uur Norwich City Fulham
za 31 dec, 16:00 uur Stoke City Wigan Athletic
za 31 dec, 16:00 uur Swansea City Tottenham Hotspur
zo 1 jan, 13:30 uur West Bromwich Albion Everton
zo 1 jan, 16:00 uur Sunderland Manchester City

Bekerduel Ajax en AZ overgespeeld zonder publiek

Vandaag deed de KNVB een uitspraak omtrent het gestaakte bekerduel tussen Ajax en AZ. KNVB-directeur Bert van Oostveen liet vanmorgen tijdens een speciaal ingelaste persconferentie weten dat het bekerduel tussen Ajax en AZ in zijn geheel zal worden overgespeeld op donderdag 19 januari om 14:30 uur zonder publiek.

"Tuchtrechtelijk gezien hadden wij als KNVB drie mogelijkheden; overspelen, verderspelen met een stand van 1-0 in het voordeel van Ajax en AZ met tien man, of de tussenstand als einduitslag bepalen. Mochten we ervoor gekozen hebben om door te voetballen vanaf de 37e minuut met elf tegen elf, dan zouden wij buiten ons boekje om handelen. Dit is juridisch niet mogelijk", aldus Van Oostveen over het besluit.

Precies een week geleden verstoorde een Ajax-hooligan de wedstrijd tussen Ajax en AZ door AZ-doelman Esteban te belagen. De hooligan, die een stadionverbod had, wilde de keeper schoppen. Esteban kon de hooligan ontwijken en verkocht hem een aantal trappen, waarop scheidsrechter Bas Nijhuis de rode kaart aan de doelman gaf.

AZ-trainer Gertjan Verbeek haalde vervolgens zijn spelers van het veld. Nijhuis kon vervolgens niets anders doen dan de wedstrijd te staken. Op dat moment stond Ajax met 1-0 voor dankzij een treffer van Gregory van der Wiel. De KNVB heeft besloten om AZ niet te straffen voor het verlaten van het veld.

De winnaar van het bekerduel speelt op woensdag 1 februari de kwartfinale tegen de amateurs van GVVV. Ajax en AZ treffen elkaar drie dagen na het overgespeelde bekerduel ook in de competitie. De Amsterdammers moeten dan op bezoek in Alkmaar.

Boete voor Ajax

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Ajax een schikkingsvoorstel gegeven naar aanleiding van het beruchte incident tijdens de bekerwedstrijd tegen AZ. De Amsterdammers kregen een boete van 10.000 euro en één voorwaardelijk thuisduel zonder publiek.

Bij de voorwaardelijke straf van Ajax geldt een proeftijd van twee jaar, voor zowel de competitie, het bekertoernooi en de play-offs. Ajax heeft tot 2 januari 12.00 uur de tijd om te reageren op het voorstel. 


Keeper Esteban belaagd door Ajax-hooligan (Foto: Pro Shots)

Ramos (RKC) op weg naar negatief record

RKC Waalwijk kan tevreden zijn over de eerste seizoenshelft, maar Guy Ramos zit het vooralsnog niet mee. De verdediger staat halverwege het seizoen op negen gele kaarten.

Daarmee is de verdediger twee gele prenten verwijderd van het Eredivisie-record. Raymond Atteveld, Barry van Galen, Aleksander Rankovic, Jorge Acuna en Mihai Nesu kregen in het verleden elf gele kaarten in één seizoen.

"Alles gaat fout"
, zei Ramos tegen het Algemeen Dagblad. "Niet altijd waren ze terecht, maar het staat er dus wel. Negen gele kaarten. Dan ga je toch nadenken of je anders moet verdedigen. Of anders staan. Maar dan lopen ze je aan alle kanten voorbij." Ramos denkt dat hij 'gezocht' wordt.

"Na een overtreding krijg ik soms sneller een kaart dan wanneer een ander iets soortgelijks doet. Hoe ik het duel inga, komt heel wild over. Maar ik heb niemand écht geblesseerd. Het zijn kleine overtredingen", aldus Ramos, die met een eigen doelpunt ook nog Ajax aan een zege hielp deze maand. "Dat zoiets mij weer overkomt... Klote is het. Het is de wet van Murphy. Alles gaat fout."

Haan hoopt op doorbraak 'Chinese Ronaldo'

Arie Haan denkt dat het Chinese voetbal gebaat is bij de ervaring van Europese trainers die de jeugdopleidingen onder handen nemen. Hij was het afgelopen jaar werkzaam voor Tianjin Teda, maar de oud-international is reeds vertrokken bij de Chinese club.

Toch wil de oud-Ajacied graag in China werkzaam blijven. Haan zit veel potentie in het voetbal in China. "Het zou ontzettend goed zijn als een aantal toptrainers de jeugd in dit land onder hun hoede zou nemen", aldus de ervaren Haan tegen De Telegraaf. De oud-bondscoach van China weet dat de jeugdspelers een goede dosis techniek in huis hebben.

"Maar ze hebben moeite om een wedstrijd te lezen. Jan Olde Riekerink heeft momenteel de leiding over het jeugdvoetbal in China. Volgens hem loopt er hier meer talent rond dan in de jeugdopleiding van Ajax. Maar op veel gebieden moeten die jongens nog stappen maken.”

“Voor dit land zou het goed zijn als er een Chinese Ronaldo doorbreekt Een idool waardoor de jeugd massaal wil voetballen. Het Chinese voetbal heeft een zware periode achter de rug. Veel mensen zijn opgepakt wegens corruptie, in dit land is deze problematiek rigoureus bestreden. China telt slechts 700.000 geregistreerde voetballers. Dat is natuurlijk ontzettend weinig. Maar ouders wilden hun kinderen nu eenmaal niet op voetbal doen vanwege de slechte reputatie", aldus Haan.

[NBA] Lakers boekt eerste competitiezege

Los Angeles Lakers heeft zijn eerste competitiezege van het seizoen behaald. De NBA-kampioen van 2009 en 2010 won in eigen huis met 96-71 van Utah Jazz. Kobe Bryant was met 26 punten en acht rebounds de grote man aan de zijde van de Lakers. Paul Gasol liet 22 punten en negen rebounds noteren.

Miami Heat boekte de tweede overwinning op rij. De Heats waren in Miami met 115-107 te sterk voor Boston Celtics. Onder aanvoering van het duo Lebron James (26 punten) en Dwayne Wade (24 punten) had de thuisploeg in het derde kwart een voorsprong van twintig punten genomen. Boston kwam in het laatste kwart sterk terug, maar kon de nederlaag niet meer voorkomen.

Overige uitslagen NBA dinsdag:

New Jersey Nets - Atlanta Hawks 70-106

Milwaukee Bucks - Minnesota Timberwolves 98-95

Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 101-79


Los Angeles Lakers boekt eerste competitiezege (Foto: Novum)

Stybar: "Ik wil een voorbeeld nemen aan Boom"

Veldrijder Zdenek Stybar overweegt om zich net als Lars Boom meer wedstrijden op de weg te gaan rijden. De Tsjech, tweevoudig wereldkampioen veldrijden, liet dit weten in Belgische media.

"Ik wil vanaf volgend jaar een voorbeeld nemen aan Boom, die maakt van de cross een onderdeel van zijn voorbereiding op het wegseizoen. Lars combineert het nuttige met het aangename", aldus Stybar, die zich deze winter nog wel blijft concentreren op het veld.

De 26-jarige Tsjech wil over ruim een maand in Koksijde zijn derde wereldtitel veroveren. Afgelopen seizoen reed hij in dienst van Quick Step al wat wedstrijden op de weg.

'Korten pensioenen lijkt onvermijdelijk'

Voor veel pensioenfondsen lijkt het onvermijdelijk dat zij vanaf april 2013 het mes moeten zetten in de pensioenen. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op grond van eigen onderzoek naar de financiële situatie van enkele tientallen fondsen.

Volgens het FD dreigt bij zeventien grote fondsen een korting van gemiddeld 5,9 procent. Bij de vijf grootste pensioenfondsen zou zelfs een verlaging van gemiddeld 7,9 procent in de lucht hangen. De krant deed onderzoek naar de dekkingsgraden van 50 pensioenfondsen die samen 89 procent van de Nederlandse pensioenpot beheren.

'Korten pensioenen lijkt onvermijdelijk'
'Korten pensioenen lijkt onvermijdelijk' (Foto: ANP)

Mihaylov: "Ik wil naar AC Milan"

Nicolai Mihaylov heeft naar eigen zeggen zijn langste tijd bij FC Twente gehad. De doelman, due afgelopen week in Bulgarije werd verkozen tot voetballer van het jaar, aast op een transfer naar een grote buitenlandse competitie.

Bovenaan het lijstje van de Bulgaar staat AC Milan. "Daar wil ik spelen. Mijn persoonlijke ambities zijn erg groot", aldus de keeper in De Telegraaf. Of AC Milan ook interesse heeft in Mihaylov is niet bekend. Wel werd eerder al duidelijk dat de doelman op de interesse kan rekenen van onder meer Tottenham Hotspur.

"Mijn volgende doel is om een transfer te maken naar een grotere club. Ik wil snel met mijn manager om de tafel gaan zitten en over de situatie praten. Ik denk dat ik al in de zomer een transfer zal maken", besloot Mihaylov.

Eddy Zoëy gelooft in naïeviteit Britt

Eddy Zoëy gelooft niet dat realityster Britt Dekker een actrice is. De jonge blondine brak door vanwege haar deelname aan Zoëys datingprogramma Take Me Out. Inmiddels twijfelen steeds meer mensen aan de echtheid van haar naïviteit.

"Ik denk dat Brittje echt is", zegt Zoëy woensdag in het AD. Het is hem wel opgevallen dat ze soms 'ietsje te lang over haar reacties moet nadenken'. "Britt is 85 procent zichzelf, de rest is misschien een beetje gespeeld omwille van de publiciteit. Hoe dan ook is het een heerlijk mens."

Britt groeide dit jaar uit tot een ware ster. Zo bracht ze een single uit, tekende ze een contract bij RTL 5 en ging ze uit de kleren voor Playboy. Volgend jaar is ze te zien in het tweede seizoen Echte Meisjes in de Jungle. Britt won de eerste editie van de realityshow.

Taylor waarschuwt zijn tegenstanders

Phil Taylor werd gisteren in de tweede ronde van het PDC World Darts Championship 2012 verrassend uitgeschakeld door Dave Chisnall (4-1). Hij waarschuwt nu zijn tegenstanders dat hij sterker dan ooit terug zal komen.

"Het is nu aan mij om harder te werken. Ik blijf nog een jaar of twee, drie darten. Daarna houd ik het langzaam voor gezien. Ik zet er nog geen punt achter. Ik ga er de komende jaren harder aantrekken, harder dan ik ooit in mijn loopbaan heb gedaan", aldus de vijftienvoudig wereldkampioen.

Taylor, die de bijnaam The Power draagt, was zeer te spreken over Chisnall: "Ik ga me zelf niet naar beneden halen. Ik vond hem gewoon beter. Hij was briljant en het enige wat er nog aan ontbrak was dat Dave geen nine-darter gooide."

FOK!filmtip van de dag: Home Alone

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Home Alone.

Akkoord. Deze film komt vrijwel elke Kerst wel een keer op televisie en daarnaast is deze film uit 1990 al behoorlijk over zijn hoogtepunt heen. Voor de mensen die de film nog niet gezien hebben: Kevin McCallister is een 8-jarig rijkeluiszoontje uit een enorm groot gezin. Zijn ouders houden veel van hem maar toch gebeurt het dat hij per ongeluk alleen in het grote huis achterblijft als de rest van de familie op vakantie gaat. Met de 'schopslachter' voor de deur en de 'Wet Bandits', een boevenduo dat uit is op de spullen van de familie McCallister, staat er voor Kevin een hoop op het spel. Het is aan hem om het huis te verdedigen.

Het mooie aan deze film is dat het een ultiem kerstgevoel met zich meebrengt. Alleen al mooie sfeerbeelden met sneeuw en het door een kinderkoor gezongen nummer 'O Holy Night' (wanneer Kevin een Kerk binnentreedt) draagt hier aan bij. Beluister hieronder nog eens dit nummer en bekijk de filmtrailer. Minpuntje is weer dat het leven van Macaulay Culkin (Kevin) er later niet beter op is geworden.

O Holy Night

Filmtrailer

Voor wie zin heeft om een avondje lekker voor de buis en zin heeft in een mierzoete film; dan is Home Alone een goede keuze.

Home Alone is vanavond om 20:30 uur te zien op RTL 4.

Uitvaart Kim Jong-il begonnen

Noord-Korea neemt woensdag massaal afscheid van de overleden dictator Kim Jong-il. De staatstelevisie zond live beelden uit van de staatsuitvaart in de hoofdstad Pyongyang.

De kist van de overleden leider werd door een besneeuwd Pyongyang gereden op het dak van een auto. Zijn zoon Kim Jong-un liep in het begin samen met andere hoge functionarissen naast het stapvoets rijdende voertuig. De rouwstoet met militaire voertuigen en talloze zwarte Mercedessen werd omgeven door tienduizenden militairen.

Later toonde de televisie beelden van een sneller rijdende stoet, met aan het hoofd een auto met een portret van een lachende Kim Jong-il. Hysterische mensen, zowel burgers als militairen, trotseerden schijnbaar ontroostbaar de sneeuw in de straten van de hoofdstad.

Voor de uitvaart waren door het gesloten Noord-Korea geen officiële buitenlandse delegaties uitgenodigd. Kim Jong-il lag al enige dagen in een glazen kist opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herdenking in de hoofdstad. Over het precieze verloop en de duur van de ceremonie is vooraf weinig bekendgemaakt.

De uitvaart lijkt sterk op het afscheid van Kim Il-sung, de vader van Kim Jong-il, die in 1994 stierf.

Kim Jong-il overleed volgens staatsmedia op 17 december op 69-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De opvolger van de Geliefde Leider is zijn zoon Kim Jong-un, die door de staatsmedia wordt geprezen als de Grote Opvolger. Aan de officiële rouw komt donderdag een einde met een landelijke herdenking.

Uitvaart Kim Jong-il begonnen in Pyongyang
Uitvaart Kim Jong-il begonnen in Pyongyang (Foto: ANP)

Ajax en AZ krijgen vandaag duidelijkheid

De KNVB maakt woensdagochtend in Zeist bekend wat er met de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ gaat gebeuren. De ontmoeting tussen beide ploegen werd vorige week in de 37e minuut gestaakt, nadat een supporter van de thuisclub uit Amsterdam doelman Esteban van de bezoekers uit Alkmaar had aangevallen.

Esteban verdedigde zich en schopte op zijn beurt de fan. Trainer Gertjan Verbeek van AZ stuurde zijn spelers van het veld nadat scheidsrechter Bas Nijhuis de doelman van de formatie uit Alkmaar een rode kaart had gegeven. Die prent is inmiddels geseponeerd.

De KNVB laat woensdag alleen weten wat er nu met het duel moet gebeuren. De aanklager betaald voetbal buigt zich nog over eventuele sancties voor Ajax of AZ.

SGP: aftreden bisschop zou goed zijn

Het zou goed zijn als een bisschop aftreedt vanwege het seksueel misbruik in de katholieke kerk. "Het aftreden van bisschoppen laat zien hoe ernstig je iets neemt, en dat er dingen zijn gebeurd waarvoor je geen verantwoordelijkheid kunt nemen", zegt SGP-leider Kees van der Staaij volgens het Nederlands Dagblad woensdagavond in het televisieprogramma Moraalridders.

Hoewel het aftreden van een bisschop een 'goed signaal' zou zijn, benadrukt de politicus dat het niet aan de politiek 'of aan Kees van der Staaij' is om te bepalen of een bisschop moet aftreden. De commissie-Deetman presenteerde zijn onderzoek naar het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. De commissie concludeerde onder meer dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen.

Premier Mark Rutte zei naar aanleiding van het rapport dat hij het liefst ziet dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk alsnog worden vervolgd. Het kabinet laat onderzoeken of dit kan, maar Europese afspraken over verjaring staan mogelijk in de weg.

Advocaat Jan Boone zag in het rapport aanleiding aangifte te doen tegen het bisdom Rotterdam. Het bisdom is volgens hem een criminele organisatie die het misbruiken van kinderen faciliteerde.

Nicolette Kluijver Meest Sexy Vegetariër

Nicolette Kluijver mag zich eindelijk de Meest Sexy Vegetariër van Nederland noemen. De BNN-presentatrice, die de afgelopen vier jaar net naast de titel greep, is dit jaar verkozen door bezoekers van de website van Wakker Dier. In totaal brachten zo'n 22 duizend mensen hun stem uit.

"Ik vind het helemaal te gek", reageert Kluijver voor de camera van Novum Nieuws. "Natuurlijk doe ik mee aan de verkiezing. Ik vind het heel goed dat er aandacht wordt gevraagd voor vegetarisch eten. Dat ik het nu echt ben geworden, vind ik stiekem toch wel heel erg leuk. Na vier jaar tweede te zijn geworden, ben ik eindelijk eerste."

Voetballer Evgeniy Levchenko werd bij de mannen verkozen tot Meest Sexy Vegetariër. De ex van actrice Victoria Koblenko gebruikt zijn titel om jongeren wakker te schudden over fastfood. "Ik gebruik McDonald's alleen voor het gratis toilet. Mijn shit kunnen ze krijgen."

Levchenko liet wielrenner Maarten Tjallingii en schrijver Arthur Japin achter zich, Kluijver won van actrice Georgina Verbaan en schrijfster Susan Smit.

De BNN-presentatrice gaat zich inzetten voor de plofkip. "Ik zet me in voor alle dieren, met de plofkip voorop. Ik vind het bizar dat zo veel vlees wordt gegeten." Voor Wakker Dier ging Kluijver uit de kleren, ze liet zich topless fotograferen met de tekst 'Chicks got my back' op haar rug. "Voor twee euro kun je zes kippen kopen, daar ben ik op tegen."

Terwijl Kluijver zich inzet voor het vegetarisme knabbelden haar BNN-collega's Dennis Storm en Valerio Zeno aan elkaar. De twee aten een stukje van elkaars vlees voor hun programma Proefkonijnen. Hoewel Kluijver vegetarisch is, heeft ze geen probleem met de actie van haar collega's. "Ze moeten het lekker zelf weten, het is in principe scharrelvlees."

Square Enix wint Final Fantasy XI-rechtszaak

Een rechtszaak die in 2009 is aangespannen tegen Square Enix over Final Fantasy XI is geseponeerd. De aanklaagster Esther Leong spande het kort geding aan omdat het bedrijf de maandelijkse abonnementsgelden en boetes voor te late betaling zou hebben verzwegen bij de verkoop van het spel.

De Amerikaanse rechtbank die de zaak in behandeling had heeft de aanklacht op 20 december 2011 afgewezen waardoor Leong en de nog onbekende groep die zij vertegenwoordigde geen aanspraak meer kunnen maken op de geëiste vijf miljoen dollar schadevergoeding.

Camoufleer je 3DS met Metal Gear Solid

Fans die Metal Gear Solid: Snake Eater 3D volledig in stijl willen spelen kunnen binnenkort hun gang gaan. Het Japanse accessoirebedrijf Hori komt namelijk met een speciale set voor de Nintendo 3DS in Metal Gear Solid-stijl.

De set bevat een olijfkleurige draagtas, camouflagestickers en een beschermende cover met Metal Gear Solid-coverart. De set komt in Japan op 8 maart uit, ongeveer tegelijkertijd met het spel. Over beschikbaarheid buiten Japan is nog niets bekend, maar accessoires van Hori worden over het algemeen ook verkocht via ondermeer amazon.com.

Metal Gear Solid 3DS

'Grieken in april pas naar de stembus'

De coalitieregering die Griekenland weer op de rails moet krijgen blijft twee maanden langer aan en schrijft waarschijnlijk eind april algemene verkiezingen uit. Dat heeft minister van financiën Evangelos Venizelos volgens een medewerker van het ministerie dinsdag gezegd op een vergadering van zijn socialistische Pasok-partij.

"De verkiezingen vinden plaats na Pasen, eind april", zei de zegsman, die niet bij naam genoemd mag worden omdat de vergadering van het Pasok-bestuur niet open stond voor de pers.

De socialisten vormden vorige maand een coalitie met de conservatieven en een kleinere rechtse partij om Griekenland door de schuldencrisis te loodsen. De verkiezingen zouden aanvankelijk 19 februari plaatshebben, maar de regering onder leiding van premier Lucas Papademos heeft meer tijd nodig om hervormingen door te voeren.

Op de bijeenkomst met het partijbestuur zou Venizelos gezegd hebben dat het land er slecht aan toe is. De dreigende recessie in 2012 in Europa zal nog een groter negatief effect hebben op Griekenland, zei hij volgens de zegsman.

De Griekse detailhandel had met kerstmis naar schatting dertig procent minder omzet in vergelijking met 2010. Negen van de tien Grieken gaven noodgedwongen minder uit, zegt het Griekse Verbond voor de Handel.

Dode vrouwen in kofferbakken Detroit

De politie in de Amerikaanse stad Detroit vreest dat er een seriemoordenaar in de stad actief is. Sinds 19 december zijn de lichamen van vier jonge vrouwen gevonden in de kofferbakken van auto's, aldus een woordvoerder dinsdag.

Drie van de vier slachtoffers, die variëren in de leeftijd van 23 tot 29 jaar, boden hun diensten als escort-girl aan via dezelfde website. Verder heeft de politie geen aanknopingspunten en is druk bezig met telefoontaps en speurwerk op het internet.

De grote kerstprijsvraag - Dag 4

Kerst is alweer achter de rug, maar voor velen is de kerstvakantie nog in volle gang! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 4
4-1 Wie zijn er in gevaar door het spelen van spelletjes?
4-2 Welke virtuele winkel is volgens Microsoft te standaard?
4-3 Welke uitgever wil waarschijnlijk iets met meesterwerken gaan doen?
4-4 Welk groene ding belandde na een wc-bezoek van Nebo toch niet in zijn tas?
4-5 Welke Grand Theft Auto-game is het leukste volgens FOK!kers?
4-6 Welke kaart was letterlijk hot en lachvoer voor de concurrent?
4-7 Hoeveel pagina's papier heb je nodig voor een levensgrote papieren versie van Link?
4-8 welke term begrijpen gamers niet?

Logo's dag 4
Logo 7:
logo 7

Logo 8:

Logo 8

Opdracht dag 4
Transformeer (een deel van) jezelf in een gamescharacter. Trek je verkleedkist open of maak bijvoorbeeld een foto van jezelf en ga met photoshop aan de slag. Je hoeft niet herkenbaar op de foto te staan, zolang het oorspronkelijk maar een eigen foto is.

Mail je creatie naar fokgames@gmail.com met als onderwerp kerstprijsvraag 2011 en je nickname gevolgd door de datum van de opdracht. In dit geval dus bijvoorbeeld: "kerstprijsvraag 2011 koei 28-12"

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.


Belangrijk!
Er zijn wat problemen met het bekijken van je score als je vorig jaar ook meegedaan hebt. Er wordt hard gewerkt om dit op te lossen. Verstuurde antwoorden zijn gewoon goed binnen gekomen en hopelijk kunnen jullie ook binnenkort zien hoeveel punten jullie hebben verdiend! Je kunt gewoon vragen blijven beantwoorden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.