'Werkgevers willen pensioen niet mee laten stijgen'

De werkgevers willen tijdens de komende cao-onderhandelingen voor het eerst bedingen dat loonstijgingen niet worden meegeteld in de pensioenopbouw. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een vertrouwelijke instructie van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan alle leden.

De werknemers vinden dat de premies die zij voor de oudedagvoorziening van hun personeel betalen niet verder moeten stijgen. Als de werkgevers hun zin krijgen, stijgen de pensioenkosten minder snel, maar krijgt de werknemer later ook minder pensioen. Het is volgens de werkgeversorganisatie 'uit den boze' dat bonden gevolgen van het kabinetsbeleid aan de cao-tafel proberen te repareren.

De komende maanden moeten ondernemingen en bedrijfstakken afspraken uit het eerder dit jaar gesloten pensioenakkoord uitwerken tot concrete afspraken op de werkvloer. Het zou hierbij om ruim tweehonderd nieuwe cao's gaan, waaronder die voor ruim honderdduizend bouwvakkers, 104 duizend schoonmakers en ruim 395 duizend medewerkers van verpleeghuizen.

De werkgevers willen verder dat de economische vooruitzichten doorslaggevend zijn bij het maken van de cao-afspraken. Nu wordt vooral gekeken naar de inflatie of de koopkracht. Een van de nieuwe ideeën is loonsverhogingen pas uit te betalen als na afloop van een cao blijkt dat het goed gaat met het bedrijf. Ook zouden er voor verschillende functies en leeftijden verschillende loonsverhogingen moeten gelden.