'Grieken in april pas naar de stembus'

De coalitieregering die Griekenland weer op de rails moet krijgen blijft twee maanden langer aan en schrijft waarschijnlijk eind april algemene verkiezingen uit. Dat heeft minister van financiën Evangelos Venizelos volgens een medewerker van het ministerie dinsdag gezegd op een vergadering van zijn socialistische Pasok-partij.

"De verkiezingen vinden plaats na Pasen, eind april", zei de zegsman, die niet bij naam genoemd mag worden omdat de vergadering van het Pasok-bestuur niet open stond voor de pers.

De socialisten vormden vorige maand een coalitie met de conservatieven en een kleinere rechtse partij om Griekenland door de schuldencrisis te loodsen. De verkiezingen zouden aanvankelijk 19 februari plaatshebben, maar de regering onder leiding van premier Lucas Papademos heeft meer tijd nodig om hervormingen door te voeren.

Op de bijeenkomst met het partijbestuur zou Venizelos gezegd hebben dat het land er slecht aan toe is. De dreigende recessie in 2012 in Europa zal nog een groter negatief effect hebben op Griekenland, zei hij volgens de zegsman.

De Griekse detailhandel had met kerstmis naar schatting dertig procent minder omzet in vergelijking met 2010. Negen van de tien Grieken gaven noodgedwongen minder uit, zegt het Griekse Verbond voor de Handel.