FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 december 2011

Luchtaanval Israël op militanten Gaza

Israël heeft dinsdagavond enkele luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. Een Palestijn kwam daarbij om het leven en verscheidene anderen raakten gewond. Israël zei de militanten op de korrel te hebben genomen voordat ze een aanval konden uitvoeren aan de grens tussen Israël en Egypte.

De omgekomen Palestijn was een voormalig lid van de Islamitische Jihad, liet de Palestijnse groep weten. Hij werd aangevallen terwijl hij zich verplaatste op een motorfiets, zei een medewerker van het ministerie van gezondheid in Gaza.

Bij een tweede luchtaanval werd een politievoertuig van Hamas onder vuur genomen. Een agent en vier andere inzittenden raakten gewond. Het Israëlische leger zei een aanval te hebben uitgevoerd op 'leden van een wereldwijde jihadterreurgroep die de grens wilden aanvallen'.

Boy George niet in Celebrity Big Brother

Boy George gaat niet meedoen aan Celebrity Big Brother. "Zeker niet", reageert de zanger via Twitter op de geruchten. Eerder schreven verschillende media dat George zich voor het Britse televisieprogramma zou laten opsluiten in het huis met camera's.

Vorige maand werd gespeculeerd over de deelname van de 50-jarige Brit. George zou een miljoen pond hebben gevraagd. "Ik doe niet mee aan Celebrity Big Brother!", laat hij weten. "Dit verhaal is gewoon een excuus van de krant The Sun om een lelijke foto van mij te plaatsen."

De zanger sluit niet uit dat hij zich ooit nog voor een televisieprogramma laat volgen door camera's. "Misschien start ik mijn eigen realityshow!"

Eerder doken geruchten op dat Lindsay Lohan zou meedoen met de Britse Big Brother voor beroemdheden. Maar een woordvoerder liet weten dat dit verhaal niet klopt. In eerdere seizoenen van Celebrity Big Brother deden sterren als actrice Tara Reid, socialite Ivana Trump en acteur Vinnie Jones mee.

[Premier League] Bale schiet Tottenham langs Norwich

Gareth Bale heeft zijn club Tottenham Hotspur dinsdagavond een overwinning op Norwich City geschonken. Door twee treffers van de Welshman werd het uitduel met 2-0 gewonnen. Beide treffers produceerde Bale in de tweede helft. Rafael van der Vaart deed 85 minuten mee.

Door de zege verkleinden de Spurs het gat met de koplopers Manchester City en Manchester United tot zeven punten, met bovendien nog een wedstrijd tegoed. Norwich blijft elfde.

Bale had het duel ook al voor rust kunnen beslissen. De middenvelder kwam viermaal in scoringspositie. Tweemaal schoot hij naast en de andere keren vond hij doelman John Ruddy op zijn weg. De grootste kans in het eerste bedrijf was voor Emmanuel Adebayor, maar de spits uit Togo verloor het overzicht in kansrijke positie.

In de tweede helft sloeg Bale alsnog toe. Tien minuten na rust nam hij op aangeven van Adebayor de openingstreffer voor zijn rekening en halverwege de tweede helft sloeg Bale nogmaals toe. Luka Modric bediende hem goed in de diepte, waarop Bale de bal subtiel over goalie Ruddy stiftte. In de slotfase had de score nog hoger op kunnen lopen, maar Modric hielp een goede mogelijkheid om zeep.


Bale schiet Tottenham langs Norwich (Foto: Novum)

[PDC] Chisnall schakelt Taylor uit

Dave Chisnall heeft voor een enorme verrassing gezorgd door vijftienvoudig wereldkampioen Phil Taylor uit te schakelen. Chisnall was met 4-1 te sterk voor The Power, die geen enkel moment in de wedstrijd zat.

Chisnall is debutant op het WK darts in Londen en deed in scorend opzicht niet veel onder voor Taylor, die absoluut niet in de wedstrijd zat. The Power miste erg veel dubbels, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Daar stond wel tegenover dat ook Chisnall niet altijd scherp was, waardoor hij één set verloor.

In de laatste leg speelden de zenuwen Chisnall parten, maar slaagde hij er toch in om de partij op zijn naam te schrijven.

Het is voor Taylor de eerste keer, dat hij zo vroeg zijn spullen al kan pakken. De laatste keer dat hij vroegtijdig werd uitgeschakeld, was in 1993.

Vrouw Johan Derksen boos over reclame

De vrouw van Johan Derksen was boos toen haar man naar verluidt 50.000 euro op hun bankrekening bijgeschreven kreeg na het opnemen van zijn reclame voor de Nederlandse Energie Maatschappij.

Dit zegt Derksen in het nieuwe magazine Ja! (PDF), dat speciaal gemaakt is voor 'de onderklasse' zoals eenzame bejaarden, chronisch zieken, studenten en gehandicapten.

Bijstandsmoeder
Derksen zegt dat zijn vrouw 'een beetje bozig' was over de reclame-actie van haar man. Voordat de voetbaljournalist zijn vrouw leerde kennen was ze bijstandsmoeder en moest ze de nodige moeite doen om rond te komen.

"Ik ga 's ochtends om acht uur de deur uit en kom om twaalf uur weer terug en dan heb ik het geld verdiend waar een normaal mens twee jaar voor moet werken"
, aldus Derksen over het ochtendje waarop hij de reclame opnam. "Dat vindt ze zo onrechtvaardig."

Op de kleintjes letten
Zijn vrouw let nog altijd op de kleintjes: "Nu het geld van alle kanten binnenkomt, knipt zij nog steeds alle aanbiedingen van C1000 uit de krant. Dan zeg ik: 'Laat toch zitten.' Maar dan zegt zij: 'Nee, het is twee halen, één betalen.' Dat krijg je er nooit meer uit."

Ook de politieke overtuiging van Derksens vrouw is niet veranderd vertelt de besnorde voetbalanalist: "Dan zegt ze: 'Ik heb ook moeilijke tijden gekend, ik weet wat bijstandsmoeders doormaken.' Ze stemt voor de bijstandsmoeders. Dus dat zal dan wel GroenLinks of SP zijn geweest."

Krachtige aardbeving in Siberië

Mijnwerkers in het zuidwesten van Siberië hebben dinsdagavond opdracht gekregen de mijnen zo snel mogelijk te verlaten nadat het gebied was getroffen door een aardbeving.

De beving had een kracht van 6,6 en het epicentrum lag zo'n honderd kilometer ten oosten van Kyzyl, de hoofdstad van de aan Mongolie grenzende republiek Toeva. Schade of slachtoffers zijn vooralsnog niet gemeld.

Minister voor noodsituaties Sergej Sjojgoe zei dat mijnwerkers in de mijnbouwgebieden Kemerovo en Chakassia zo snel mogelijk naar boven werden gehaald. Bewoners van flatgebouwen in Kyzyl zijn voor de nacht ondergebracht in schoolgebouwen, meldde het persbureau RIA Novosti.

Dronken kapitein krijgt boete van duizend euro

Een dronken kapitein van een zeeschip heeft dinsdagavond in het Calandkanaal een boete van duizend euro en een vaarverbod van elf uur opgelegd gekregen. De man had ruim vier keer te veel op, meldt de Rotterdamse politie.

De schipper wilde juist vertrekken vanaf zijn ligplaats toen de douane voor een reguliere controle aan boord kwam. De douanebeambten roken een sterke alcohollucht en waarschuwden de politie.

Agenten namen op het schip een blaastest af, waarbij bleek dat de 56-jarige man uit Litouwen te diep in het glaasje had gekeken. De man werd aangehouden voor varen onder invloed en moest mee naar een politiebureau.

Lahm: "Spanje favoriet op EK"

Duits international Philip Lahm noemt Spanje als favoriet voor het EK in Polen en Oekraïne aankomende zomer.

De Duitse verdediger zegt dinsdag in gesprek met France Football dat hij denkt dat de Spanjaarden de grootste kans maken om te winnen. Hoewel hij de regerend Europees en Wereldkampioen als favoriet ziet, is hij ook te spreken over zijn eigen team.

"Ons vertrouwen is nog nooit zo groot geweest", zegt Lahm. "De resultaten zijn ook uitstekend en ook het spel is goed. We spelen aantrekkelijk en effectief en we wonnen onlangs van landen als Brazilië en Nederland."

"Hoewel het spel van ons beter is geworden, vind ik nog steeds dat ik Spanje als favoriet moet blijven zien." Volgens Lahm zijn er stuk of vijf ploegen die het Spanje aankomende zomer heel moeilijk kunnen maken.

Karzai stemt in met Taliban-kantoor in Qatar

De Afghaanse president Hamid Karzai gaat ermee akkoord dat de Taliban een verbindingskantoor openen in Qatar. Hij had dit liever gezien in Saudi-Arabië of Turkije, maar de Verenigde Staten staan er op dat het Qatar wordt, zei hij dinsdag.

Eerder deze maand riep de Afghaanse regering nog haar ambassadeur in Qatar terug voor consultaties, na berichten dat de Taliban in het gasrijke ministaatje een kantoor zouden openen.

Het kantoor moet vredesbesprekingen met de Afghaanse regering vergemakkelijken. De Taliban hebben tot nog toe niet in het openbaar gereageerd op voorstellen om over vrede te praten. De radicale beweging, die zelf zegt dat zij aan de winnende hand is, heeft herhaaldelijk laten weten niet te willen onderhandelen zolang zich nog buitenlandse troepen op Afghaanse bodem bevinden.

De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten voeren al tien jaar oorlog tegen de Taliban. In 2014 wil de NAVO een punt zetten achter de gevechtsactiviteiten in Afghanistan.

De regering in Kabul heeft herhaaldelijk benadrukt dat zij geen buitenlandse bemoeienis wil met haar plannen om een vredesregeling te treffen met de Taliban. Afghaanse media hebben de afgelopen weken echter gespeculeerd dat de VS en andere buitenlandse partijen mogelijk aansturen op een afzonderlijke deal met de Taliban.

Corinthians gaat nieuw bod doen op Tévez

Toekomstig Corinthians-president Roberto Andrade heeft bevestigd dat de Brazilianen een nieuwe poging gaan doen om Carlos Tévez in januari van Manchester City over te nemen.

Andrade neemt in januari het stokje over van Andres Sanchez, die niet werd herkozen voor een tweede termijn. Andrade bevestigde dat de Brazilianen nog steeds interesse hebben in Tévez maar dat het niet makkelijk zal zijn om hem daadwerkelijk over te nemen.

"Hij is een geweldige speler. In januari zullen we de onderhandelingen nogmaals starten, maar het zullen moeilijke gesprekken worden", zegt Andrade in Estadao. De toekomstige baas zegt dat er een behoorlijk prijskaartje aan de speler hangt, maar dat Corinthians er hard aan werkt.

Aangezien Tévez ook in de belangstelling staat van AC Milan en Paris Saint Germain, zal Corinthians bereid moeten zijn om een hoog bedrag neer te leggen.

Trulli: "Betalende coureurs dragen niets bij"

Caterham-coureur Jarno Trulli vindt dat betalende coureurs niets bijdragen aan de Formule 1. De Italiaan is van mening dat ambitieuze renstallen om dat soort rijders heen moeten lopen, omdat de juiste motivatie bij betalende coureurs ontbreekt.

"Sommige teams zijn klein en financieel armlastig, dus ze kunnen niet anders dan hun stoeltjes verkopen. Dat is een beslissing die je uit financiële overwegingen neemt, maar in mijn ogen is het de moeite niet waard," zei Trulli tegen La Repubblica. "Kijk bijvoorbeeld maar naar wat er bij Renault is gebeurd. Eerst hadden ze Robert Kubica, een goede coureur die het meeste uit de auto wist te halen en het team competitief wist te maken."

"Toen Robert wegviel, was de rol van Renault uitgespeeld: Vitaly Petrov kon het team niet leiden en Bruno Senna was niet goed genoeg, terwijl de ervaren Nick Heidfeld in een half jaar tijd bijna net zoveel punten wist te scoren als Petrov in een volledig seizoen. Ze proberen de boel daar ook recht te trekken door volgend jaar met Kimi Räikkönen en Romain Grosjean aan te treden. Kimi is uiteraard geen rookie, en Romain heeft in alle opstapklassen gewonnen."

Trulli is van mening dat Renault een wijze les heeft geleerd, maar bij sommige andere teams is het een manier van overleven. Waar andere coureurs moeten presteren om te overleven hebben betalende coureurs daar geen last van. "Ze zijn het niet gewend om het moeilijk te hebben en zijn minder vastbesloten. Coureurs die het zonder geld moeten stellen, zijn daarentegen verplicht om te winnen, omdat ze door geldgebrek doorgaans geen tweede kans krijgen om iets te proberen."

De Italiaan haalt een voorbeeld uit het karten aan. "Toen ik nog aan het karten was, kwam mijn vader een keer naar mij toe met een zeer serieuze blik op zijn gezicht. Hij vertelde me dat we een chassis, een motor en vier banden hadden, maar deze race mijn laatste kans was, omdat we geen geld hadden om daarna nog verder te gaan. Ik moest dus absoluut winnen. Dat lukte, en kwam doordat het mijn laatste mogelijkheid was. Met dat als motivatie had ik die race namelijk onder alle mogelijke omstandigheden gewonnen, want ik kon niet anders. Dat ik mijn carrière wist voort te zetten, komt door die overwinning."

'Van Persie wekt interesse FC Barcelona'

Robin van Persie is al het hele jaar in bloedvorm, wat andere ploegen ook op begint te vallen. Dit geldt ook voor FC Barcelona, dat onze landgenoot volgens verschillende bronnen wil binnenhalen als vervanger van David Villa. De laatstgenoemde speler heft namelijk een gebroken scheenbeen.

Van Persie is voor FC Barcelona een interessant doel, aangezien zijn huidige contract met The Gunners nog maar anderhalf jaar doorloopt. Bovendien heeft de international van het Nederlands elftal nog niet de intentie om zijn verblijf in het Emirates Stadium te verlengen. Hierdoor is de speler voor de Catalanen een betaalbare aanwinst.

"Ik hou nog steeds van het mooie voetbal en dat zal altijd zo blijven. Maar ik ben de laatste jaren wel realistischer geworden", liet Van Persie in een eerder stadium weten. Deze uitspraak zou vooral samenhangen met het feit dat Arsenal al even geen prijzen meer heeft gepakt.

"Het is te romantisch om te denken dat je alleen kan winnen met mooi spel. Barcelona is echter de uitzondering. Om eerlijk te zijn, zijn zij en Arsenal de enige ploegen die ik vaak op televisie kijk."

Trailer: The Babymakers (18+)

Vandaag werd de Red Band trailer van de 18+ komedie The Babymakers vrijgegeven. De film heeft Olivia Munn (I Don't Know How She Does It) en Paul Schneider (Away We Go) in de hoofdrollen en wordt geregisseerd door Jay Chandrasekhar.

De film gaat over een stel dat kinderen wil. De spermacellen van Schneider's personage zijn helaas niet de vlotste en dit is het begin van een boel problemen. En die problemen moeten natuurlijk uitgebreid besproken worden met de vrienden van het slachtoffer.

De film komt naar verwachting eind 2012 of begin 2013 in de bioscopen. Onderstaande eerste trailer is met drie en een halve minuut wel aan de lange kant.

VS al langer bezorgd over implantaat PIP

De Amerikaanse gezondsheidsautoriteiten waarschuwden in 2000 al tegen de gebrekkige kwaliteit van borstimplantaten van de Franse producent Poly Implant Prothèse (PIP). Dit berichtte dinsdag het persbureau Reuters op basis van de Amerikaanse Voedsel en Geneesmiddelen Administratie (FDA).

Die stuurde in 2000 iemand naar de fabriek van PIP in La Seyne-sur-Mer, aan de Franse zuidkust. Na diens onderzoek stuurde de FDA een brief aan de baas van PIP, Jean-Claude Mas, met de mededeling dat zijn implantaten nep waren en op meerdere punten afweken van 'deugdelijke vervaardiging'. In Europa rezen pas 10 jaar later zorgen over PIP.

Minder kerstinbraken in Amsterdam

Inbrekers zijn tijdens de afgelopen kerstdagen minder actief geweest in Amsterdam. Telde de hoofdstad vorig jaar nog 65 inbraken, dit jaar werden er slechts vijftig woningen bezocht door inbrekers, meldt de Amsterdamse politie dinsdag.

Traditiegetrouw vinden volgens de politie tijdens Kerst meer inbraken plaats dan normaal. "Veel mensen brengen elders de feestdagen door en daar maakt het inbrekersgilde gebruik van", aldus de politie.

De politie raadt mensen aan het er op te laten lijken dat er wel iemand thuis is door de gordijnen of lamellen te sluiten en bijvoorbeeld een lampje aan te laten. Ook voor de komende viering van oud en nieuw zouden mensen er volgens de politie verstandig aan doen inbrekers op deze wijze voor de gek te houden.

[Premier League] Swansea en QPR delen de punten

Swansea City is er dinsdag niet in geslaagd in eigen huis te winnen van Queens Park Rangers. Het Premier Leagueduel eindigde in 1-1. Voor Swansea, waar doelman Michel Vorm en Kemy Agustien de hele wedstrijd speelden, opende Danny Graham na een kwartier de score. QPR-spits Jamie Mackie zorgde na rust voor de gelijkmaker.

Door de remise blijven beide ploegen in de onderste regionen van de Premier League hangen. Swansea steeg een plekje naar de veertiende positie, met negentien punten uit achttien wedstrijden. QPR kroop ook een positie omhoog, naar de zestiende plaats. De Londense club verzamelde twee punten minder dan Swansea.


Swansea en QPR delen de punten (Foto: Novum)

Diversity kills

Neologismen als "slachtdebat" geven aan dat we in Nederland verzanden in geneuzel waarbij de vrijheid van godsdienst het moet opnemen tegen het gevoelsleven van een dier, waarbij dankzij de Nederlandse ruimhartigheid de criminaliteitscijfers in Polen en Bulgarije dalen, waarbij wij ons laten dwingen geld te geven aan Griekenland, een belastingparadijs waar een man fijn kon leven van vijftien denkbeeldige, echter wel degelijk inkomstengenererende nazaten, aangevuld met het feit dat pedofielen in Nederland recht van vereniging hebben en vrij kamperen ineens wel mag als je stinkt en zegt dat je protesteert.

Duizenden betogen tegen Joodse extremisten

Duizenden Israëliërs hebben dinsdagavond meegedaan aan een protestmars tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen. Die had plaats in Beit Shemesh, een stad ten zuidwesten van Jeruzalem waar veel orthodoxe joden wonen.

President Shimon Peres van Israël had zijn landgenoten opgeroepen mee te doen aan de demonstratie. Beit Shemesh was de afgelopen dagen het toneel van rellen, nadat een 8-jarig meisje tegen een tv-zender had gezegd dat ultra-orthodoxe Joden haar hadden bespuugd en uitgescholden voor hoer. De extremisten eisen dat meisjes en vrouwen zich in 'gepaste' kleding hullen en zich niet mengen onder mannen.

[PDC] Ook Van der Voort sneuvelt

Van het Nederlandse contingent dat begon aan het PDC WK darts is alleen nog Michael van Gerwen over. Vandaag sneuvelde Vincent van der Voort als vijfde en voorlaatste landgenoot door in de tweede ronde met 4-3 onderuit te gaan tegen Andy Hamilton.

Van der Voort kwam tot driemaal toe een set voor te staan, maar Hamilton wist even zo vaak zijn eigen sets te behouden, waarna hij de zevende en beslissende set met 3-1 op zijn naam schreef. In deze set miste Van der Voort drie kansen om zijn leg te behouden, waarna Hamilton brak en een leg later de partij op zijn naam wist te schrijven.

Verkiezing: Kwartfinale Sporter van het Jaar 2011

Het jaar 2011 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 56 sporters genomineerd. In deze kwartfinales zijn er nog 8 over die kans maken op de titel.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic
Derde ronde in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Roger Federer - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De kwartfinale ronde sluit op dinsdag 27 december om 20:00 uur.

De kwartfinales:

Ranomi Kromowidjojo - Ireen Wust
Marianne Vos - Robin van Persie
Bob de Jong - Esther Vergeer
Bas Verwijlen - Epke Zonderland

De films van Warner Bros. in 2012

Volgende week zetten we op FOK! een overzicht van alle (grote) filmreleases van het komende jaar. Hierin zijn naast de grote Hollywood producties ook enkele arthouse producties opgenomen. Maar dit uiteraard voor zover het bekend is. Hieronder alsvast een overzicht van de releases van Warner Bros. in 2012, waarin grote producties als The Dark Knight Rises en The Hobbit: An Unexpected Journey al zijn opgenomen.

13 januari: Joyful Noise (musical, komedie) Amerikaanse releasedatum

9 februari: Extremely Loud & Incredibly Close (drama)

23 februari: Journey 2: The Mysterious Island (avontuur, familiefilm) 

1 maart: Project X (komedie)

29 maart: Wrath of the Titans (actie, avontuur)

13 april: Bullet to the Head (actiethriller) Amerikaanse releasedatum

10 mei: Dark Shadows (thriller)

24 mei: The Lucky One (romantisch drama)

7 juni: Rock of Ages (musical)

14 juni: Jack the Giant Killer (actie, avontuur)

29 juni: Magic Mike (dramady) Amerikaanse releasedatum

25 juli: The Dark Knight Rises (actiethriller)

10 augustus: Dog Fight (komedie) Amerikaanse releasedatum

24 augustus: The Apparition (bovennatuurlijke thriller) The Apparition

20 september: Argo (drama/thriller)

19 oktober: The Gangster Squad (drama) 

21 november: Gravity (sci-fi thriller) in Nederland vanaf 17 januari 2013

13 december: The Hobbit: An Unexpected Journey (fantasy, avontuur) 

25 december: The Great Gatsby (drama)

Mission: Impossible 4 trekt meeste bezoekers

Mission: Impossible - Ghost Protocol wist deze week de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen te trekken. De film stoot Nova Zembla van de eerste plaats.

Ook in de vierde Mission: Impossible-film moet agent Hunt, wederom gespeeld door Tom Cruise, een terroristische aanslag zien te voorkomen. De film, die sinds woensdag in de Nederlandse bioscopen draait, trok al meer dan honderdduizend bezoekers. Ook in de Verenigde Staten is Mission: Impossible 4 de meest bezochte film.

Nova Zembla is na Mission: Impossible - Ghost Protocol de populairste film. De eerste Nederlandse 3D-film leverde al bijna 5,4 miljoen euro op.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows staat wederom op de derde plek in de lijst van meest bezochte bioscoopfilms. New Year's Eve blijft staan op plaats vier en New Kids Nitro zakt van de tweede naar de vijfde plaats.

Criminelen voor minder geld geplukt

Het Openbaar Ministerie heeft criminelen afgelopen jaar ongeveer 43 miljoen euro afhandig gemaakt. Dat is minder dan in voorgaande jaren. In 2009 werden criminelen nog voor 50 miljoen euro geplukt en vorig jaar voor 55 miljoen euro.

Voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar zegt dinsdagavond op BNR Nieuwsradio dat met de 43 miljoen euro de doelstelling voor dit jaar is gehaald. Het ontnomen geld komt ten gunste van de schatkist van het rijk.

Bolhaar is ondanks dat de doelstelling is behaald niet tevreden met plukopbrengst. Hij wil hier de komende jaren meer aan doen. "Binnen vijf, zes jaar willen we naar jaarlijks honderd miljoen euro toe."

Jaarlijks worden in Nederland miljarden euro's witgewassen. Wat het OM doet is volgens Bolhaar slechts een fractie van wat er nog meer aan geld van criminelen wordt afgenomen. "Een heleboel acties vanuit het strafrecht komen direct ten goede aan de slachtoffers."

Ter illustratie wijst Bolhaar op de vastgoedfraude in de zogenoemde Klimop-zaak, de vastgoedfraudezaak waarbij Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro werden benadeeld. In die zaak is dit jaar voor 160 miljoen euro aan geld, huizen, jachten en auto's ontnomen, waarvan 130 miljoen euro direct naar de gedupeerden gaat.

Corretja nieuwe bondscoach Spaans Davis Cupteam

Alex Corretja wordt de nieuwe bondscoach van het Spaanse Davis Cupteam. De 37-jarige oud-prof bereikte dinsdag een akkoord met de Spaanse tennisbond over een contract van twee jaar. Corretja volgt Albert Costa op, die na het winnen van de tweede Davis Cuptitel in drie jaar tijd een stapje terug deed.

De voorzitter van de Spaanse tennisbond Jose Luis Escanuela is in zijn nopjes met de aanstelling van Corretja. "Ik ben ervan overtuigd dat we vandaag veel bereikt hebben voor het Spaanse tennis", zegt hij. Corretja noemt op zijn beurt zijn nieuwe functie een eer en een grote verantwoordelijkheid.

Corretja legde als speler in 2000 beslag op de Davis Cup. Daarnaast bereikte hij tweemaal de finale van Roland Garros.

De voormalig gravelspecialist krijgt de zware taak om Costa te doen vergeten. Onder zijn voorganger won Spanje begin december voor de tweede maal onder zijn leiding de Davis Cup. In totaal wonnen de Spanjaarden het landentoernooi vijfmaal.

Zorgverzekeraars passen vaker medische selectie toe

Meer zorgverzekeraars hanteren een medische selectie bij het binnenhalen van nieuwe klanten. Moesten consumenten een jaar geleden nog bij twintig procent van de zorgverzekeraars een vragenlijst worden ingevuld, inmiddels is dat bij dertig procent van de zorgverzekeraars het geval, meldt verzekeringssite.nl dinsdag na onderzoek naar 47 zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Voor bijna de helft van de verzekeringen voor tandartskosten wordt bijvoorbeeld echter medische selectie toegepast. Volgens verzekeringssite.nl houdt dit meestal een verklaring van de tandarts in over de staat van het gebit.

Inwoners Homs massaal de straat op

Inwoners van de Syrische stad Homs zijn dinsdag en masse de straat opgegaan nadat het leger zijn tanks uit de stad had teruggetrokken om plaats te maken voor een bezoek van waarnemers van de Arabische Liga. Groepen demonstranten lieten weten zich niet te zullen laten afschrikken door het geweld waarmee president Bashar Assad probeert de protesten tegen zijn regime de kop in te drukken. Velen zwaaiden met de Syrische onafhankelijkheidsvlag, uit de tijd voordat de Baath-partij van Assad in 1963 aan de macht kwam.

Een zestigtal waarnemers van de Arabische Liga ging dinsdag in Syrië aan de slag. Zij zijn de eerste onafhankelijke waarnemers die in het land zijn toegelaten sinds de protesten tegen het bewind van Assad negen maanden geleden begonnen. De terugtrekking van de tanks was het eerste tastbare teken dat Assad meewerkt aan het plan van de Liga om het geweld tegen de grotendeels ongewapende demonstranten in Homs te laten ophouden.

Assad verklaarde zich vorige week akkoord met het plan, maar in plaats van zich terug te trekken voerden zijn troepen het geweld juist op. Alleen in de afgelopen week doodden de veiligheidstroepen honderden mensen. Maandag kwamen ten minste 42 mensen om, voornamelijk in Homs.

Activisten in Homs verspreidden amateurbeelden van inwoners van de wijk Baba Amr die bij de waarnemers van de Arabische Liga hun beklag deden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verzamelden zich tijdens het bezoek van de waarnemers in sommige wijken van Homs tienduizenden mensen 'om de wandaden van het regime aan de kaak te stellen'. Veiligheidstroepen schoten traangasgranaten af en losten later ook waarschuwingsschoten om te verhinderen dat mensen het grootste plein in de stad konden bezetten.

Het plan van de Arabische Liga vereist dat de regering haar veiligheidstroepen en zware wapens weghaalt uit de stad, overleg begint met leiders van de oppositie en mensenrechtengroepen en journalisten toelaat in Homs. Tot de hergroepering van althans een aantal tanks dinsdag wees niets er op dat Assad aan die voorwaarden zou voldoen, laat staan zou stoppen met het neerslaan van de revolte.

Homs, met achthonderdduizend inwoners de derde stad van Syrië, ligt 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus. Veel Syriërs bestempelen de stad als 'de hoofdstad van de revolutie'.

De waarnemers van de Arabische Liga spraken met de provinciale gouverneur van Homs en bezochten vervolgens enkele wijken, waaronder Baba Amr en Inshaat, die het sinds vrijdag zwaar te verduren hebben gehad. Het merendeel van de waarnemers keerde later terug naar Damascus, maar drie van hen zouden in Homs blijven, zei een plaatselijke bestuurder.

De oppositie ziet Syriës instemming met het plan van de Arabische Liga als een farce. Sommigen beschuldigen de Liga zelfs van medeplichtigheid aan het geweld. Sinds Syrië op 19 december met de komst van de waarnemers instemde is het geweld alleen maar verhevigd en zijn volgens activisten bijna driehonderd burgers gedood. Ook kwamen 150 mensen om bij gevechten tussen militairen en deserteurs, het merendeel deserteurs.

Tegenstanders van Assad betwijfelen of de Arabische Liga de autocratische leider tot inkeer kan brengen. Oppositieleider Burhan Ghalioun deed zondag een beroep op de Liga om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in te schakelen. Volgens de VN zijn sinds maart in het politieke geweld in Syrië al meer dan vijfduizend doden gevallen.

Man langer vast voor neersteken 14-jarige

De 19-jarige man die ervan wordt verdacht op kerstavond een 14-jarige jongen uit Den Haag te hebben neergestoken, blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris in Den Haag heeft dinsdag besloten dat de man in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Het 14-jarige slachtoffer was op kerstavond met een aantal leeftijdsgenoten naar de woning van de 19-jarioge man uit Rijswijk gegaan om een ruzie met hem te bespreken. Tijdens dit gesprek pakte de Rijswijker een mes en stak de 14-jarige jongen in zijn borst.

De politie was kort voor het steekincident al door het slachtoffer gewaarschuwd. De jongen kon daardoor snel naar een ziekenhuis worden gebracht. Hij maakt het naar omstandigheden goed, meldt het Openbaar Ministerie.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een posterpakket te winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoelang bestaat Ubisoft dit jaar? Het antwoord is 25 jaar.

De gelukkige die het posterpakket in de brievenbus mag verwachten is ADDG. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag, de eerste van het volgende jaar, is er weer een prijsvraag, tot dan!

Vandalen trekken spoor van vernielingen in Limburg

Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag een spoor van vernielingen achtergelaten in het Limburgse Hulsberg. Vooral autobanden moesten het ontgelden. Bij meerdere auto's werden banden lekgestoken. Meer dan tien gedupeerden hebben zich inmiddels bij de politie gemeld.

De vernielingen werden aangericht in de wijk Dorekoel. De politie roept gedupeerden die zich nog niet hebben gemeld op dit alsnog te doen.

Mortiervuurwerk gevonden in loods Heemskerk

Op de zolder van een loods in Heemskerk is dinsdagochtend een grote partij illegaal vuurwerk gevonden. Het gaat om 117 zeer gevaarlijke mortieren. De knallers van ongeveer vijftien centimeter in omvang wegen samen zo'n zeventig kilo. Ook een aantal lanceerbuizen voor de mortieren is in beslag genomen, meldt de politie.

De mortieren vallen onder de categorie professioneel vuurwerk. Alleen mensen met een vergunning mogen dat afsteken. Verkeerd gebruik kan volgens de politie levensgevaarlijk zijn. De eigenaar van de loods, een 21-jarige man uit Heemskerk, is opgepakt.


Mortiervuurwerk gevonden in loods Heemskerk (Foto: Novum)

Verdachten Serious Request weer op vrije voeten

De twee mannen die zaterdagavond opgepakt werden op verdenking van het gooien van een vuurwerkbom tijdens de slotavond van Serious Request in Leiden, zijn weer op vrije voeten. Een van de mannen werd maandag al vrijgelaten en de andere verdachte mocht dinsdag naar huis. De mannen blijven wel verdachten in de zaak, zegt een woordvoerder van de politie.

Bij het eindfeest van Serious Request raakte een man ernstig gewond door een vuurwerkbom, die in het publiek bij het Glazen Huis werd gegooid. Het 23-jarige slachtoffer uit Hazerswoude-Rijndijk liep daarbij brandwonden op aan een voet. Hij moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

Ondanks de vele bezoekers hebben zich maar enkele getuigen gemeld. De politie is nog op zoek naar meer getuigen.

Hof Egypte verbiedt 'maagdelijkheidstests'

De civiele bestuursrechtbank in Egypte heeft de militaire machthebbers opgedragen te stoppen met zogenaamde maagdelijkheidstests bij vrouwelijke arrestanten. De rechtbank deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht van een vrouw. Zij deed ook aangifte van seksuele aanranding.

Volgens Human Rights Watch moesten minstens zeven vrouwen de tests ondergaan nadat het leger op 9 maart het Tahrir-plein in Caïro had ontruimd. Het leger ontkende in eerste instantie, maar later liet een militaire aanklager weten dat het leger de zaak zou onderzoeken.

[Schaatsweek] Kramer wint 1.500 meter

Sven Kramer heeft de 1.500 meter bij de schaatsweek in Heerenveen gewonnen. De Fries noteerde een tijd van 1.47,33 minuten. Rhian Ket legde in 1.47,64 beslag op de tweede plaats, voor Koen Verweij (1.47,83). Na de 5.000 meter van woensdag wordt op basis van een klassement bepaald welke vier schaatsers begin januari naar het EK allround in Budapest mogen.

Kramer, Ket en Verweij verzekerden zich door hun podiumplaatsen bovendien voor de volgende reeks wereldbekerwedstrijden. Stefan Groothuis en Kjeld Nuis waren daar door hun resultaten in de eerste World Cups al zeker van.

[Premier League] Arsenal thuis niet langs Wolverhampton

Arsenal heeft dinsdag dure punten verspeeld in de Engelse Premier League. De Londense club bleef in eigen huis op 1-1 steken tegen Wolverhampton Wanderers. Gervinho opende de score voor Arsenal. Steven Fletcher maakte de gelijkmaker voor Wolverhampton dat in doelman Wayne Hennessey de grote uitblinker had.

De start van Arsenal was nog uitstekend, want na acht minuten opende Gervinho de score. Topscorer Robin van Persie was daarna dichtbij de 2-0, maar zijn schot ging voorlangs. Die misser kwam Arsenal duur te staan, want zeven minuten voor rust kwam Wolverhampton op gelijke hoogte. Steven Fletcher kopte binnen nadat een schot van Stephen Hunt van richting was veranderd.

In de tweede helft maakte Arsenal furieus jacht op de 2-1. De ploeg van Arsène Wenger drukte Wolverhampton achteruit en creëerde legio zich kansen. Arsenal had echter de pech dat doelman Hennessey in bloedvorm stak.

Hennessey bokste tweemaal een vrije trap van Van Persie uit de hoek, tikte een inzet van Thomas Vermaelen uit de bovenhoek en kwam in tal van andere situaties ook als winnaar uit de strijd. Na de rode kaart van Nenad Milijas kwamen de bezoekers helemaal niet meer uit het eigen strafschopgebied vandaan, maar wonder boven wonder slaagde het veel sterkere Arsenal er niet in te scoren.

Arsenal verzuimde door het puntenverlies stadsgenoot Chelsea te passeren en blijft vijfde met 33 punten uit achttien wedstrijden. De Wolves stegen een positie naar de zestiende plaats.


Arsenal thuis niet langs Wolverhampton (Foto: Novum)

Van Halen gaat weer toeren met David Lee Roth

Van Halen gaat weer optreden met de oorspronkelijke zanger van de band David Lee Roth. De band heeft als aankondiging op zijn website een video geplaatst waarin de rockband samen met Roth op een podium staat. Van Halen kondigt aan volgend jaar weer te gaan toeren, kaarten zijn vanaf 10 januari te koop.

Geruchten dat Roth zich weer aan zou sluiten bij de rockgroep doen al langer de ronde. Van Halens platenmaatschappij bevestigde eerder dat de bandleden samen met Roth weer de studio zijn ingedoken.

De 57-jarige Roth verliet de rockband in 1985. Hij was te horen op hits als Jump en Hot for Teacher. Vervolgens bracht hij verschillende solo-cd's uit. Hij keerde vier jaar geleden terug bij Van Halen voor een concertreeks.

Van Halen werd begin jaren zeventig opgericht door de van oorsprong Nederlandse broers Eddy en Alex van Halen. De band verkocht wereldwijd ruim tachtig miljoen albums.

[Schaatsweek] Wüst wint ook 3.000 meter

Ireen Wüst heeft bij de schaatsweek in Thialf ook de 3.000 meter op haar naam geschreven. De TVM-rijdster kwam tot een tijd van 4.08,95 en bleef hiermee Annouk van der Weijden (4.09,80) en Marije Joling (4.10,66) voor.

De wedstrijd gold als plaatsingswedstrijd voor zowel de wereldbeker als het Europees kampioenschap allround. Naast Wüst, Van der Weijden en Joling plaatsten zich ook Jorien Voorhuis (vierde in 4.10,88) en Diane Valkenburg (zevende in 4.11,45) voor de wereldbeker. Valkenburg had een beschermde status, waardoor de als vijfde geëindigde shorttrackster Jorien ter Mors buiten de boot viel.

Voor het EK allround werd een klassement opgemaakt van de 1.500 en 3.000 meter. Dit werd gewonnen door Wüst, voor Van der Weijden en Linda de Vries (zesde op 3.000 meter in 4.11,13). Het laatste ticket ging naar Valkenburg.

Grootste verliezers waren Voorhuis die de 1.500 meter gisteren verprutste en regerend Nederlands allroundkampioene Marrit Leenstra die vandaag op de 3.000 meter niet verder kwam dan een tijd van 4.15,68.

Prins Philip ontslagen uit ziekenhuis

De Britse prins Philip heeft dinsdagochtend het ziekenhuis nabij Cambridge verlaten. Hij verbleef vier nachten in het Papworth Hospital, nadat hij was geopereerd aan een verstopte kransslagader. Dat meldde de BBC.

De prins vertrok per auto en zwaaide nog even naar de verslaggevers. Hij gaat naar het landgoed Sandringham House van de koningin in het graafschap Norfolk, waar hij ook was toen hij klachten kreeg.

De 90-jarige echtgenoot van van koningin Elizabeth, werd vrijdagavond met spoed geopereerd nadat hij met pijn in de borst naar het ziekenhuis was gebracht. Artsen hebben tijdens een kleine ingreep in de kransslagader een buisje ingebracht, een zogeheten stent, om de problemen op te lossen.

De prins staat bekend om zijn onvermoeibaarheid en uitgesproken meningen. De laatste tijd begon hij echter te kwakkelen met zijn gezondheid. In oktober zag hij af van een reis naar Italië, omdat hij kou had gevat. Daarna ging hij wel mee op een 11-daagse rondreis naar Australië.

Het eerstvolgende publieke optreden van de prins staat gepland op 17 januari. Dan zal hij een diner bijwonen op de Universiteit van Cambridge.

Prins Philip ontslagen uit ziekenhuis
Prins Philip ontslagen uit ziekenhuis (Foto: ANP)

Tiener uit café geplukt voor dealen xtc

Een 15-jarig meisje uit Made is maandagnacht in een café in Oosterhout door beveiligers opgepakt voor het dealen van harddrugs. Ze had net daarvoor een bezoeker pillen te koop aangeboden. Het kind bleek ongeveer tweehonderd pillen bij zich te hebben. Vermoedelijk bevatten de pillen xtc, meldt de politie dinsdag.

De beveiligers van het café aan de Klappeijstraat grepen rond 02.00 uur in. Het kind is overgedragen aan de politie. Ze zit vast. Behalve de pillen zijn haar mobieltje en 85 euro aan contant geld in beslag genomen. De moeder van het meisje is op de hoogte gebracht.

Madrid wil Olympische Spelen 2020

Madrid heeft zich kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2020. De nieuwe burgemeester Ana Botella zet ondanks de momenteel zware financiële tijden hoog in.

"Bij de doelen die ik voor ogen heb, neemt de poging om van Madrid een olympische stad te maken een belangrijke plaats in. We zullen hiervoor geen nieuwe investeringen hoeven doen, want tachtig procent van de benodigde infrastructuur is al gerealiseerd," zei Botella.

Het lukte Madrid niet om het evemenent voor 2012 en 2016 binnen te halen. Voor 2020 heeft de stad concurrentie van Baku, Doha, Istanbul, Rome en Tokyo. Welke stad de OS van 2020 toegewezen krijgt zal in september 2013 bekendgemaakt worden.

Amerikaanse staatsschuld nadert deze week limiet

De Amerikaanse staatsschuld zal vrijdag honderd miljard dollar van de limiet afzitten, en president Barack Obama's regering zal naar verwachting actie ondernemen om het schuldenplafond te verhogen met 1,2 biljoen dollar, stelt het Amerikaanse ministerie van financiën op dinsdag.

Een hoge ambtenaar van het ministerie heeft verslaggevers verteld dat de regering het Congres moet laten weten wanneer de staatsschuld honderd miljard dollar van het plafond af is, wat naar verwachting vrijdag aan het einde van de dag gebeurt.

Op dit moment is de limiet op de schuld vastgesteld op 15,194 biljoen dollar, en na een verhoging zou het 16,394 biljoen dollar bedragen. De president dient voor een verhoging een verzoek in te dienen bij het Congres, waarna deze binnen vijftien dagen het verzoek af moet wijzen, omdat de verhoging anders doorgevoerd wordt. Mocht het Congres besluiten het verzoek af te wijzen dan kan president Obama zijn veto uitspreken.

Als het schuldenplafond verhoogd wordt dan verwacht het ministerie van financiën dat het plafond niet voor eind 2012 opnieuw bereikt zal worden.

Voetballer Nandlal ziet af van aangifte

De gehandicapte voormalige profvoetballer Edu Nandlal doet geen aangifte tegen de Utrechtse agenten die hem hebben aangehouden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Nandlal werd zaterdag ingerekend omdat de politie dacht dat hij een inbreker was. Volgens Nandlal ging dat met heel veel geweld gepaard. De politie heeft hem dinsdag gevraagd aangifte te doen, zegt een woordvoerder, maar dat weigerde Nandlal. Wel gaat hij een klacht indienen.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht kondigde al een onafhankelijk onderzoek aan.

'Hitman: Professions getrademarkt'

Hitman: Absolution wordt nog gemaakt en Square Enix Europe heeft al een titel voor een mogelijk vervolg op Hitman Absolution. Hitman: Profession zou de naam kunnen zijn.

Aangezien Hitman: Absolution ergens in 2012 uitkomt lijkt het heel raar dat Square Enix samen met IO Supervison nu al een vervolg heeft gepland. Er is ook een mogelijkheid dat Hitman: Profession extra content is voor Hitman: Absolution, dit betekent dat het een stripverhaal zou kunnen zijn of iOS/Facebook app. Vooralsnog zijn dit allemaal geruchten.

Badass Agent 47 looking away into the distance

La-Mulana komt er echt aan

De ontwikkelaars achter de game La-Maluna hebben op hun website een excuusbericht geplaatst omdat de game nog steeds niet in Europa of Amerika te downloaden is via WiiWare.

De ontwikkelaars zijn al een poosje bezig de game online te krijgen maar worden in de laatste fasen alleen maar gehinderd. Ze hebben wel goed nieuws door aan te geven dat ze game ook voor de pc zullen gaan uitbrengen. Wil je de hele post van de ontwikkelaars lezen dan kan je dat hier doen. Bekijk hieronder beelden van de Japanse WiiWare-versie.

Bescherming deurwaarders schiet tekort

Negentig procent van de kantoren voor gerechtsdeurwaarders doet te weinig om de eigen medewerkers te beschermen tegen geweld. Zo worden de risico's van agressie onvoldoende geïnventariseerd en krijgen deurwaarders geen instructies hoe ze met geweld om moeten gaan.

Dat constateert de Arbeidsinspectie na controles bij dertig van de 160 organisaties. Uit eerder onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat 92 procent van de gerechtsdeurwaarders te maken heeft met agressie en geweld. Het gaat vooral om verbale agressie, zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren.

Gerechtsdeurwaarders melden incidenten lang niet altijd. Ze denken dat agressie bij hun werk hoort.

De Arbeidsinspectie heeft de kantoren voor gerechtsdeurwaarders opgedragen om binnen een paar maanden verbeteringen door te voeren. Daarvoor kunnen ze een praktische handreiking van de inspectie gebruiken.

FOK!filmtip van de dag: The Green Mile

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...The Green Mile.

Het is 1935, Paul Edgecomb (Tom Hanks) is hoofdcipier in de dodenrij ofwel 'the last mile' van een gevangenis. Vanwege de vaalgroene kleur van de vloer noemt men deze laatste mijl de Groene Mijl. Dan betreedt John Coffey, een crimineel die wordt beschuldigd van de moord op twee meisjes, de gevangenis. Vanaf het moment dat hij binnen is beginnen er dingen te veranderen. Na verloop van tijd denken de cipiers beter na over zichzelf, de wereld, hun geloof en overtuigingen en de rechtvaardigheid van de doodstraf.

The Green Mile is vanavond om 20:30 op RTL 4 te zien.

Green Mile

Straf moeder die kind te weinig voeding gaf

De rechtbank in Zwolle heeft een vrouw, die haar baby een half jaar lang te weinig voeding gaf, veroordeeld tot een celstraf van bijna 20 maanden wegens zware mishandeling. Het grootste deel van de straf, anderhalf jaar, is voorwaardelijk. De 34-jarige Brenda L. heeft de resterende dagen in voorarrest uitgezeten.

De baby stierf in 2008 bijna aan ondervoeding. Er ontstond verdenking tegen de moeder omdat haar dochtertje sinds haar geboorte nauwelijks aankwam, terwijl er geen ziekte als oorzaak kon worden gevonden.

Straf moeder die kind te weinig voeding gaf
Straf moeder die kind te weinig voeding gaf (Foto: ANP)

Kid Icarus krijgt multiplayer

Tijdens de Japanse Nintendo Direct-show van vandaag is ook Kid Icarus kort behandeld. Zo heeft Nintendo bekendgemaakt dat de game op 22 maart in Japan uit zal komen. Een Europese releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Daarnaast is er bekendgemaakt dat er een drie tegen drie competitieve multiplayer in het spel zal zitten naast een 'Battle Royale'-mode. Beide modi zullen via lokale verbindingen of internetverbindingen speelbaar zijn.

Kid

The Envision is een nieuwe handheld

Er zijn altijd mensen die in zijn voor een bijzonder project. Zo ook consolemodder Tchay die zijn gamecube omtoverde tot een werkende handheld: The Envision. De handheld draait alle games via een SD-kaartje en in onderstaand filmpje zien we de mogelijkheden.

In de eerste 4:30 minuten zien we gameplaybeelden, daarna zien we vanuit enkele hoeken hoe de handheld eruitziet. Voor meer informatie zoals de specificaties kun je terecht op deze website.

Iran blokkeert olietransport bij sancties

Iran zal olietransporten door de Straat van Hormuz blokkeren als de westerse wereld sancties doorvoert tegen de olie-export vanuit het land. Dat zei vicepresident Reza Rahimi dinsdag tegen staatszender IRNA.

De Straat van Hormuz verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman en is goed voor circa een derde van alle olietransporten per tanker ter wereld. "Als er sancties worden opgelegd, zal er geen druppel olie door de Straat van Hormuz worden vervoerd", aldus Rahimi.

Bosschaart verkozen tot MVP bij FC Sydney

Pascal Bosschaart is door Fox Sports, dé toonaangevende sportzender in Australië, uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de eerste helft van het seizoen bij FC Sydney. De Australische zender roemde Bosschaart met name om zijn manier van spelen.

In elf wedstrijden kwam de voormalig speler van onder meer FC Utrecht en Feyenoord tot drie assists, vier duels zonder tegendoelpunt, 59 reddingen en 208 onderscheppingen van een aanval van de tegenpartij. Deze statistieken en zijn rol binnen de defensie van FC Sydney leverde hem deze eervolle vermelding op.

"En daar ben ik best trots op", liet Bosschaart op de website van Sport Promotion weten. "Dit is mijn eerste club in het buitenland en dan moet je toch even afwachten hoe dat allemaal loopt. Maar ik moet zeggen dat ik me hier vanaf dag één thuis heb gevoeld. Het leven in een stad als Sydney is prachtig en de competitie bevalt me ook uitstekend."

Zulte Waregem ontslaat Kalezic

Trainer Darije Kalezic is door Zulte Waregem op straat gezet. Dat meldt de club dinsdag. De Nederlandse Bosniër was sinds afgelopen zomer trainer van de Belgische club. Na negentien speeldagen staat de ploeg veertiende.

Maandag verloor de club met 1-0 bij Club Brugge en dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Directeur Patrick Decuyper van Zulte Waregem beseft dat het ontslag van Kalezic wellicht verrassend is. "De voorbije weken hebben we steeds gehoopt dat een kentering nog mogelijk zou zijn, maar met onze huidige plaats in het klassement beseffen we dat er iets moest gebeuren."

Kalezic, die overkwam van De Graafschap, is niet de enige schuldige aan de slechte prestaties, weet Decuyper. "De ploeg is de afgelopen periode ook absoluut niet gediend geweest door het geluk. Het is zeer jammer dat het zo ver is moeten komen, want ik ben ervan overtuigd dat de trainer en de mens Darije Kalezic heel veel kwaliteiten heeft."

Arsenal denkt opnieuw aan verhuur Miyaichi

Arsenal bekijkt op dit moment de mogelijkheden om Ryo Miyaichi opnieuw te verhuren. Het Japanse talent, dat vorig seizoen op huurbasis voor Feyenoord uitkwam, komt nauwelijks in de plannen van trainer Arsène Wenger voor.

Wenger hield overigens nog wel een slag om de arm. "We hebben nog niets besloten. We moeten eerst de hele selectie doornemen", liet hij weten. Toch realiseerde hij zich ook dat Miyaichi niet op de bank kan blijven zitten. "Miyaichi moet aan spelen toekomen. Ik ga met hem om de tafel om te bekijken wat we gaan doen. We zullen zien in januari."

Miyaichi kwam dit seizoen nog niet verder dan twee invalbeurten in de strijd om de Engelse League Cup. Bovendien raakte de jonge Japanner begin november geblesseerd aan zijn enkel. Dit gebeurde tijdens een wedstrijd van de beloften van Arsenal. De 19-jarige voetballer is inmiddels hersteld van deze kwetsuur en traint weer volop mee.

Riis: "Andy is niet serieus genoeg"

De relatie tussen de gebroeders Schleck en Bjarne Riis is zoals veel mensen weten niet geweldig. De ploegleider van Team Saxo Bank gaf de psychologische oorlogsvoering vandaag een nieuwe impuls door pittige uitspraken over Andy te doen.

"Alle ingrediënten zijn aanwezig bij Andy", begon Riis nog positief in de Deense krant Ekstra Bladet. "Maar zijn zwakte is, dat bij hem de wil ontbreekt om nét even die extra stap te zetten. Misschien is dat omdat het hem zo makkelijk komt aanwaaien."

Volgens Riis zal Andy er nooit in slagen om de Tour de France op zijn naam te schrijven. Volgens de Deen zou de renner van Team Leopard-Trek niet serieus genoeg zijn. "Maar hij is nog jong en hij wordt steeds volwassener. Het probleem is echter dat hij koerst in een periode waarin Alberto koerst."

Vervolgens ontstak Riis de loftrompet over Contador, die in 2009 en 2010 de Tour de France op zijn naam schreef. "Ik heb nog nooit een renner gezien die zo getalenteerd was als Contador. Nooit. Dan moet je misschien terug naar Eddy Merckx of Bernard Hinault. Alberto is bijna eng."

[PDC] Jenkins te sterk voor gehavende Stompé

Co Stompé is er niet in geslaagd om zich voor de derde ronde van het WK darts in Londen te plaatsen. Onze landgenoot, die een dramatische voorbereiding op zijn partij tegen Terry Jenkins kende, ging met 4-1 onderuit.

Stompé werd afgelopen zondag namelijk in zijn hand gebeten en bracht een aantal uur in het ziekenhuis door. Veel mensen dachten dat de partij tegen Jenkins hierdoor een formaliteit zou zijn, maar dat bleek echter niet zo te zijn.

Onze landgenoot begon namelijk goed aan de wedstrijd, maar Jenkins gooide nóg beter. De eerste set pakte de Brit dan ook met 3-0. The Bull, die vorig jaar nog tot de halve finale reikte, had een extreem hoog gemiddelde en raakte vrijwel alle dubbels. Dit resulteerde uiteindelijk een 3-1 zege in de tweede leg.


Co Stompé verliest van Terry Jenkins (archief) (Foto: Pro Shots)

Stompé leek zich steeds minder goed op zijn gemak te voelen, waar Jenkins hoge finishes bleef uitgooien. De Amsterdammer kreeg overigens wel een paar kansjes, maar miste deze te vaak om het zijn tegenstander echt moeilijk te maken.

Ook in de derde set ging het crescendo voor Jenkins en pakte deze na een 126-uitgooi met 3-1. De vierde set ging verrassend naar Stompé, die daarmee liet zien zich niet zomaar af te willen laten slachten. De Nederlander zegevierde met 3-2, maar dit bleek uitstel van executie te zijn.

Stompé kwam in de vijfde set nog wel op een 2-1 voorsprong, mede door het gezakte niveau van Jenkins. Toch gaf de Amsterdammers deze voorsprong uiteindelijk weg, waardoor de Brit uiteindelijk met 4-1 won.

Huwelijk Sinéad O'Connor na zestien dagen voorbij

Sinéad O'Connor maakt na zestien dagen een einde aan haar vierde huwelijk. De 45-jarige zangeres maakte maandag op haar website bekend dat ze gaat scheiden van haar kersverse man Barry Herridge. O'Connor geeft toe dat ze elkaar te snel het jawoord hebben gegeven.

De zangeres laat weten dat mensen uit de omgeving van haar man niet achter het huwelijk stonden en hem negatief hebben beïnvloed. Ook vertelt ze dat ze Herridge pijn heeft gedaan doordat ze met hem op zoek ging naar wiet. Ze wilde tijdens haar huwelijksnacht een joint roken omdat ze niet meer drinkt.

O'Connor maakt een einde aan het huwelijk omdat haar man anders te veel zou verliezen. "Een vrouw wil op een positieve manier deel uitmaken van het leven van haar man. Dus als je echt van iemand houdt, moet je hem loslaten."

O'Connor liet vorige maand weten dat ze een nieuwe liefde had gevonden via Twitter. Ze plaatste enkele maanden geleden een oproep, dat ze op zoek was naar een partner en 'wanhopig behoefte had aan seks'. Via een e-mail vond ze haar nieuwe liefde. Ze trouwden op 8 december in Las Vegas.

De zangeres scheidde in april van haar derde man Steve Cooney. Ze heeft vier kinderen van vier verschillende mannen.

Kane verliest 3 bandleden

Toetsenist Nico Brandsen, bassist Ivo Severijns en drummer Joost Kroon verlaten de Haagse rockband Kane. Dat maakte zanger Dinand Woesthoff dinsdag op de website van de band bekend.

Dinand en gitaristen Dennis van Leeuwen en Robin Berlijn blijven de vaste kern van Kane. Zij werken aan het zesde album van de band, dat in het najaar van 2012 moet uitkomen.

De band heeft altijd wisselende samenstellingen gekend. Alleen frontman Dinand en gitarist Dennis zijn er sinds het begin in 1998 bij.

Kane verliest 3 bandleden
Kane verliest 3 bandleden (Foto: ANP)

FARC wil gijzelaars vrijlaten

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC wil zes gijzelaars die zij al meer dan tien jaar gevangen houdt vrijlaten. Dat heeft de beweging op haar website bekendgemaakt.

Drie gijzelaars die zullen worden vrijgelaten zijn de politieagenten Jorge Trujillo, Jorge Romero en José Libardo Forero. De identiteiten van de andere gijzelaars worden later bekendgemaakt. De beweging zei dat de vrijlating plaatsvindt zodra de laatste details van het plan zijn uitgewerkt.

De FARC houdt acht agenten en vier militairen al meer dan tien jaar gevangen.

Utrechters maken ook derde deel Verhoeven-project

De inzending van iO Filmproducties is gekozen als het derde deel van het filmproject van Paul Verhoeven. De oprichters van het productiebedrijf, Utrechters Peter Henneman en Charmène Sloof, regisseerden de drie minuten van de user-generated film. Zij waren ook al verantwoordelijk voor het tweede segment van drie minuten.

De inzending van iO kreeg ruim vijfduizend stemmen en werd verkozen uit veertien inzendingen. Sloof was zelf in het tweede fragment te zien en verschijnt ook in het derde fragment.

Het project Entertainment Experience moet twee films opleveren: een van Verhoeven zelf en een samengesteld uit inzendingen van andere filmmakers. De film moet uiteindelijk bestaan uit acht delen van elk ongeveer drie minuten. De eerste drie minuten van de nog titelloze film zijn gemaakt door mediastudenten uit Breda.

Het beginscenario is geschreven door Kim van Kooten. Verhoeven stelt samen met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm de rest van het script samen op basis van inzendingen.

In de versie die Paul Verhoeven maakt op basis van het script spelen Robert de Hoog, Peter Blok, Ricky Koole en Gaite Jansen de hoofdrollen. De 73-jarige Verhoeven heeft ook twee acteurs gecast die in het kader van Entertainment Experience auditie deden.

Jennifer Hudson wilde dikke Precious niet spelen

Jennifer Hudson heeft de hoofdrol in het drama Precious afgeslagen, omdat ze niet wilde aankomen voor de film. "Ik wilde een rol spelen die niks te maken had met mijn gewicht", schrijft de actrice in haar boek Got This: How I Changed My Ways and Lost What Weighed Me Down volgens het Amerikaanse lifestyletijdschrift Uptown.

De hoofdrol van Precious uit 2009 ging uiteindelijk naar Gabourey Sidibe, die er een Oscarnominatie mee verdiende. Hudson, die in 2004 meedeed aan American Idol, koos voor een rol in de eerste Sex and the City-film.

De actrice en zangeres was al aangekomen voor haar debuutfilm Dreamgirls. De 30-jarige Hudson won in 2007 een Oscar voor de bijrol in die musical. Hudson heeft een tijd geworsteld met haar gewicht. In twee jaar tijd is ze meer dan 36 kilo afgevallen en werd vorig jaar het gezicht van Weight Watchers.

'Chelsea in de markt voor Kaka'

Real Madrid-middenvelder Kaka staat in de belangstelling van Chelsea. De Braziliaan mag de Spaanse grootmacht verlaten van trainer José Mourinho. Dat meldt althans The Daily Star dinsdag.

Volgens de berichtgeving hebben de Londenaren een bedrag van 22 miljoen euro over voor de spelverdeler. Momenteel is Kaka in Brazilië en beslist daar of hij zijn loopbaan vervolgt bij Chelsea, Paris St Germain of AC Milan. Chelsea-eigenaar Roman Abramovich wil Kaka graag binnenhalen en heeft goede contacten met de speler. Ook coach Andre Villas-Boas staat positief tegenover zijn komst. De transfersom zou bovendien geen probleem zijn voor The Blues.

Kaka werd in de zomer van 2009 door Madrid voor bijna 66 miljoen euro overgenomen van AC Milan. Mede door blessures is het verblijf van de Braziliaans international geen onverdeeld succes geworden.

Kaka
Kaka staat in de belangstelling van Chelsea (Foto: Pro Shots)

Ocean Marketing beledigt klant en Penny Arcade

Paul Christoforo, een PR-man van Ocean Marketing voor een controlleraccessoirefabrikant, heeft zich met nogal onzakelijke bewoordingen de woede op de hals gehaald van zowel een klant als de website Penny Arcade. Dit heeft ertoe geleid dat de hele emaildiscussie over het internet is verspreid.

In eerste instantie ging het geschil tussen Christoforo en een klant genaamd Dave waarbij het gaat over een mogelijke vergoeding voor het te laat leveren van bestelde artikelen. De toon van de PR-man wordt gaandeweg de emaildiscussie steeds grimmiger. Als er een verwijzing wordt gemaakt naar de website Penny Arcade gaat ook Mike Krahulik van de site zich er mee bemoeien.

Uiteindelijk zijn zowel Dave als Penny Arcade zo verbolgen over de reactie van Paul Christoforo dat Dave de hele correspondentie heeft verstuurd naar Kotaku en Mike Krahulik de hele discussie heeft geplaatst op Penny Arcade. De volledige tekst is hier na te lezen.

AD: beste oliebollen weer in Rotterdam

Richard Visser is opnieuw de winnaar van de jaarlijkse oliebollentest van het AD. De oliebollenbakker die met zijn kraam in Rotterdam staat komt voor de achtste keer als beste uit de bus in de test. Vorig jaar stond hij nog op de zestiende plaats.

De oliebollen van Visser werden door het testpanel als 'uitmuntend' beoordeeld. De bakker werd dinsdagochtend bij zijn kraam in het zonnetje gezet door algemeen hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het AD.

De complete uitslag van de negentiende editie van de test wordt in de krant van woensdag gepubliceerd. Dinsdag schreef de krant al dat de oliebol nog nooit zo goed was als dit jaar. Van de 113 bezochte verkooppunten haalden er 79 een voldoende.

Man gewond bij steekpartij voor Amsterdams café

Bij een steekpartij is maandagnacht een man gewond geraakt op het Amsterdamse Mosplein. Het steekincident vond plaats voor de deur van een café. Het slachtoffer is met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De dader loopt nog op vrije voeten, meldt een woordvoerder van de politie dinsdag.

De steekpartij vond plaats rond 01.00 uur in Amsterdam-Noord. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan zijn been. Hij kon na een kort bezoek aan het ziekenhuis weer naar huis. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.

Waldemar Torenstra vindt werk verslavend

Waldemar Torenstra vindt zijn overvolle agenda 'uitputtend', maar 'verslavend'. De acteur presenteerde eerder dit jaar het discussieprogramma Ze Is van Mij en is momenteel te zien in de tv-serie Mixed Up en de voorstelling Emmi@Leo. In januari komt daar de serie Lijn 32 bij.

"Een therapeut zei eens tegen me: bij jou gaat het of in z'n vijf de berg af, of in zijn achteruit. Maar nooit in zijn twee of z'n drie", vertelt Torenstra dinsdag in het AD. "Je zou ook de andere versnellingen beter moeten leren schakelen. Tja, het is gewoon verslavend."

Thuis is het eveneens een drukke boel. De acteur heeft samen met BNN-presentatrice Sophie Hilbrand een 2-jarige dochter en een tweede kindje is onderweg. "Ik heb heel veel energie", zegt Torenstra. "Ik ben verliefd op het leven!"

Poetin wil transparante verkiezingen

De Russische presidentsverkiezingen in maart moeten op transparante wijze verlopen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin maandag gezegd. Hij zei dat de verkiezingen een eerlijke afspiegeling moeten zijn van de steun van de bevolking. Hij voegde er aan toe dat hij helemaal geen fraude nodig heeft om te winnen.

Het aanzien van Poetin heeft een forse deuk opgelopen als gevolg van de omstreden parlementsverkiezingen. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor 25 procent van de zetels en wist nog maar net een meerderheid in de Doema te houden.

De fraude die bij de verkiezingen werd gepleegd zorgde voor massale demonstraties die sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie niet meer zijn voorgekomen. Duizenden gingen de straat op en eisten het vertrek van Poetin.

Poetin heeft de eis van de betogers voor nieuwe parlementsverkiezingen van de hand gewezen. Volgens de premier is het uitgesloten dat er wordt gesproken over het herzien van de uitslag.


Poetin wil transparante verkiezingen (Foto: Novum)

Schaatsseizoen Van der Kieft voorbij

Het schaatsseizoen voor Arjen van der Kieft zit er op. De Noord-Hollander is in het voorseizoen overtraind geraakt en heeft besloten om zich op volgend seizoen te gaan richten. Hij zal dan bij de schaatsweek niet aan de start gaan verschijnen van de tien kilometer.

Van der Kieft kent tot nu toe een teleurstellend seizoen met in november op de NK afstanden een dertiende plaats op de 5.000 meter en een negende stek op de tien kilometer. Hierdoor mocht de schaatser niet naar de wereldbekerwedstrijden.

Judokampioen aangeklaagd voor verkrachting

De Japanse judoka Masato Uchishiba is dinsdag aangeklaagd voor verkrachting. De 33-jarige tweevoudig olympisch kampioen zou in september een minderjarig meisje dronken hebben gevoerd en haar vervolgens hebben verkracht. Uchishiba ontkent de aantijgingen. Bij een veroordeling hangt hem ruim drie jaar cel boven het hoofd.

Uchishiba, die in 2004 en 2008 de klasse tot 66 kilogram won op de Olympische Spelen, werd in september al ontslagen als judocoach op een Japanse universiteit. Dat gebeurde na aantijgen over seksuele intimidatie. Begin december werd hij opgepakt op verdenking van verkrachting. Uchishiba stelt dat het meisje vrijwillig seks met hem had.


Judokampioen aangeklaagd voor verkrachting (Foto: Novum)

Kuipers en TVM uit elkaar

Simon Kuipers laat zijn contract bij TVM per 1 januari ontbinden. Dat meldt de schaatsploeg vandaag. De 29-jarige schaatser uit Spaarnwoude heeft zijn seizoen per direct beëindigd. Gisteren meldde hij zich al af voor het NK sprint en daardoor kon hij plaatsing voor het WK sprint en de komende wereldbekerwedstrijden ook vergeten.

Kuipers stelt in een reactie dat de beslissing om niet te starten een moeilijke was. "Ik heb het toch moeten doen, omdat mijn lijf niet op het niveau is waarop ik wil presteren." Het niveauverlies komt door een nieuwe richting die Kuipers op wilde, van pure sprinter naar specialist op de middenafstanden. "Dat heeft niet goed uitgepakt. Ik heb een keuze gemaakt en het heeft me niet gebracht wat ik ervan hoopte."

Dinsdag vertrekt Kuipers naar Australië om 'even weg te zijn van het schaatsen'. "Ik wil de kop leegmaken en Thialf niet meer zien." Kuipers verloofde Christine Nesbitt is ook in Australië. "Ze heeft daar bij familie kerst gevierd en ik mis haar wel heel erg."

Omstreden bouwplan voor Jeruzalems Oude Stad

De conservatieve Israëlische Elad-stichting wil een toeristencentrum aanleggen op een plek in de Arabische wijk in de Oude Stad in Jeruzalem. De plek, de Stad van David, is van groot archeologisch belang en een van de oudste delen van de stad.

Het bezoekerscentrum en een parkeergarage moeten verrijzen op een deel van de archeologische vindplaats, zei de stichting dinsdag. De ruïnes moeten wel bereikbaar blijven.

De Stad van David, vernoemd naar de bijbelse monarch die hier drieduizend jaar geleden geheerst zou hebben, is een van de populairste toeristenattracties in Jeruzalem. De plek ligt vlak buiten de muren van de Oude Stad in een deel van Jeruzalem dat de Palestijnen beschouwen als hun toekomstige hoofdstad.

Critici zijn dan ook van mening dat de bouw van een toeristencentrum niets anders is dan een verkapte Israëlische poging beslag te leggen op het stadsdeel. Zij verwijzen naar de banden tussen de Elad-stichting en joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Een woordvoerder van het stadsbestuur liet weten dat woensdag over de plannen wordt gesproken.

PostNL verliest miljoenen door valse postzegels

PostNL is waarschijnlijk miljoenen euro's omzet misgelopen door een grote serie valse postzegels. Het postbedrijf onderschepte de nepzegels die op verschillende websites goedkoper werden aangeboden dan de werkelijke waarde. De postzegels werden verkocht via meerdere websites, meldt het bedrijf dinsdag.

De valse postzegels werden door de veiligheidssystemen van PostNL herkend. Het postbedrijf trof de zegels vooral aan bij aangetekende poststukken, pakketten en internationale zendingen. De brieven en pakketen met nepzegels zijn onderschept.

De valse postzegels zijn nauwelijks van echt te onderscheiden maar toch herkenbaar, omdat ze op een blanco stickervel werden aangeboden. Verder missen de postzegels echtheidskenmerken zoals een fosforlaag.

PostNL adviseert consumenten die de verdachte postzegels in het bezit denken te hebben, dit bij het postbedrijf te melden. De politie is ingeschakeld om erachter te komen wie de postzegels heeft nagemaakt.

De nepzegels werden verkocht via de websites: goedkooppostverzenden.com, posttarieven-binnenland.nl, extrapostzegels.nl, tarieventntpost.nl, pakketten-met-postzegels-verzenden.nl, goedkoperpakkettenversturen.nl, verzendpro.nl, postzegelsbuitenland.nl, verzenden-met-postzegels.nl, goedkooppostversturen.com, goedkoperverzenden.nl en boek2.nl.


PostNL verliest miljoenen door valse postzegels (Foto: Novum)

Zorginstelling Zonnehuizen failliet verklaard

De zorginstelling Zonnehuizen is bankroet verklaard. Dat meldt Zonnehuizen dinsdag. Het faillissement betekent niet dat er een einde komt aan de zorg en onderwijs die wordt geboden, zo laat de instelling weten.

Een maand geleden diende Zonnehuizen, die twintig vestigingen door het hele land heeft, bij de rechtbank in Utrecht een verzoek tot surseance van betaling in. Dinsdag is dat omgezet in een verzoek tot faillissement, dat werd ingewilligd.

"Wat er ook gebeurt: de zorg en onderwijs gaan door. Op dit moment is nog niet duidelijk onder welke vlag en met welke partners dat plaats gaat vinden", meldt Zonnehuizen.

Curator Marie-José Cools laat weten dat er intensief overleg wordt gevoerd met verschillende overnamepartners. "Naar verwachting zullen de meeste medewerkers die werkzaam zijn in de directe zorg en onderwijs in dienst kunnen treden bij de partij die de zorg en onderwijs overneemt. Hierdoor blijven de cliënten de zorg en onderwijs ontvangen door voor hen bekende medewerkers."

Eerder dit jaar bleek al dat het bedrijf grote financiële problemen heeft. Zowel de raad van bestuur als de raad van toezicht stapte vervolgens op. De instelling vroeg het personeel eind november nog in te stemmen met een versobering van arbeidsvoorwaarden om zo het bedrijf te behoeden voor een faillissement.

Gérard Depardieu wil graag DSK spelen

Gérard Depardieu overweegt in de huid van oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn te kruipen. "Het is nog niet rond, maar ik speel graag personages die ik niet mag of op wie ik totaal niet lijk", zei de acteur tegen de Franse krant Le Journal du Dimanche.

De 56-jarige actrice Isabelle Adjani is gevraagd voor de rol van Anne Sinclair, de echtgenote van Strauss-Kahn. Zij bleef gedurende de roerige periode achter haar man staan. Regisseur Abel Ferrara werkt aan een film over de seksuele escapades van DSK.

Adjani en de 63-jarige Depardieu, die dit jaar opzien baarde door in het gangpad van een vliegtuig te plassen, hebben al gesproken met Ferrara. Over het plasincident is de acteur laconiek. "Het is verboden om mensen te weerhouden van plassen." Hij staat nog steeds achter zijn daad. "Ik deed wat ik moest doen."

Christ Zois schrijft het scenario, dat moet gaan over de tumultueuze periode waarin Strauss-Kahn op het vliegveld in New York werd gearresteerd op verdenking van een poging tot seksueel misbruik. Mogelijk worden ook seksschandalen van politici als Bill Clinton en Silvio Berlusconi in de film verwerkt. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend.

Acteur Pedro Armendariz Jr. (71) overleden

De Mexicaanse acteur Pedro Armendariz Jr. is maandag overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 71 jaar oud geworden. Dat heeft de Mexicaanse Filmacademie bekendgemaakt, waar Armendariz tot vorig jaar president van was. Hij stierf in zijn woonplaats New York.

De acteur is bekend van zijn rollen in Hollwyoodfilms als The Mask of Zorro, Once Upon a Time in Mexico en The Mexican. Een van zijn laatste acteerklussen is in de komedie Casa de Mi Padre, die volgend jaar uitkomt. In de film is Armendariz naast Will Ferrell en zijn vrienden Gael Garcia Bernal en Diego Luna te zien.

Luna twitterde over het overlijden van Armendariz. "Pedro is een van die mensen die je aan het lachen maken als je ze alleen al ziet." De Mexicaanse acteur is de zoon van Pedro Armendariz, die met bekende acteurs als John Wayne en Sean Connery samenwerkte.

Bleker verder met uitvoering natuurplannen

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker zet zijn plannen voor de natuur door. Bleker weet zich daarbij gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer die hem vorige week opriep zijn plannen uit te voeren, ook al hebben niet alle provincies daar ja tegen gezegd.

Volgende maand zal het kabinet nog wel over de natuurplannen praten, maar van de ingezette lijn wordt niet meer afgeweken, zo maakte een woordvoerster van de staatssecretaris dinsdag duidelijk.

Bleker wil taken voor de natuur overdragen aan provincies en daarbij meteen forse bezuinigingen doorvoeren, oplopend tot 600 miljoen euro.

Bleker verder met uitvoering natuurplannen
Bleker verder met uitvoering natuurplannen (Foto: ANP)

Gezellig televisie kijken

Het is derde kerstdag. De kinderen zitten op hun kamer te Pingen, Whats-appen, Facebooken, Hyven, MSN'en, Tweeten en andere vergeten social media-kanalen te updaten, na hun verplichte afwezigheid van twee hele dagen. Vader zit nors met een krant op schoot. De knoopjes van zijn bloes staan onverminderd strak na twee dagen vreten. Moeder drentelt heen en weer en heeft de televisiegids in de hand. 

Tennisster Van Riet klaar in Siberië

Tennisster Lisanne van Riet is in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Tyumen uitgeschakeld. De Oekraïense Irina Buryachok, als vijfde geplaatst in de Siberische plaats, was met 6-2 en 6-1 veel te sterk voor Van Riet. Buryachok is de nummer 258 van de wereld en staat daarmee 291 plaatsen hoger dan Van Riet, die 549e staat.

Van Riet won de eerste ronde in Tyumen van de Russin Victoria Kan. De nummer 514 van de wereldranglijst boog in twee tiebreaks voor de Nederlandse: 7-6 (1) en 7-6 (3).

Voorspoedig herstel vastgelopen schip Antarctica

De reparatiewerkzaamheden aan een Russische vissersboot die bijna twee weken geleden in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica water maakte verlopen voorspoedig. Dat hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten dinsdag gezegd.

Het vaartuig, de Sparta, kwam 16 december in botsing met een stuk ijs onder het wateroppervlak, waarna er een gat van zo'n dertig centimeter in de romp van het schip ontstond. Reddingspogingen werden bemoeilijkt door grote ijsschotsen die in de omgeving van de vissersboot dreven, maar maandag kon eindelijk hulp worden geboden door een Zuid-Koreaanse ijsbreker.

Tot dat moment zagen de opvarenden zich genoodzaakt het ijzige water weg te pompen. Ze moesten de lading verplaatsen om het vaartuig stabieler te maken, terwijl sommige bemanningsleden zich uit voorzorg al in veiligheid hadden gebracht op reddingsvlotten.

De Nieuw-Zeelandse reddingsdiensten lieten weten dat de reparatiewerkzaamheden naar behoren verlopen, hoewel aan het herstellen van de schade aan de buitenkant van het schip om veiligheidsredenen niet wordt begonnen. Toch is de verwachting dat de Sparta weer zeewaardig kan worden gemaakt.

Hond dood na vergiftiging Eelde

De hond van een gezin uit het Drentse Eelde is maandag overleden na het eten van een vergiftigd bot. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De viervoeter had het bot tijdens het uitlaten op een fietspad langs de Kerkhoflaan in de berm gevonden en werd vervolgens thuis erg ziek. Een dierenarts kon niets meer voor de hond doen. De arts vermoedt dat de hond is vergiftigd met strychnine, dat vooral gebruikt wordt als pesticide.

Het bot, dat aanvankelijk in de sloot was gegooid, is later opgehaald en wordt onderzocht. De politie waarschuwt eigenaren van honden en katten oplettend te zijn bij het uitlaten van hun dieren.

Rutten overwoog twee keer te stoppen

Fred Rutten heeft tot twee keer toe overwogen om zijn contract in te leveren. De trainer van PSV, die aan zijn derde seizoen in Eindhoven bezig is, liet dit in een openhartig interview met De Volkskrant weten.

De eerste keer was aan het einde van het vorige seizoen na het gelijkspel tegen FC Groningen. Na deze wedstrijd eindigde PSV voor de tweede keer op rij op de derde plaats in de Eredivisie, waarna Rutten zijn contract wilde inleveren. "Ik dacht: nu stap ik naar Sanders en zeg hem dat het goed is geweest", aldus de trainer. Uiteindelijk slaagden collega's er in om hem op andere gedachten te brengen.

Rutten
Rutten overwoog twee keer te stoppen (Foto: Pro Shots)

Het tweede moment was na afloop van de oefenwedstrijd tegen Someren. In deze wedstrijd boekte PSV namelijk een zeer krappe overwinning op de provinciegenoot (0-1). Rutten: "Ik dacht: nu zullen we het krijgen. Er zal wel een mannetje of dertig, veertig achter mijn dug-out staan en om mijn vertrek schreeuwen. Maar er viel geen onvertogen woord."

Inmiddels zijn we alweer halverwege het seizoen en staat Rutten nog altijd aan het roer in Eindhoven. Toch rijst steeds meer de vraag hoe lang de samenwerking tussen de trainer en de ploeg uit de Lichtstad standhoudt. In sportief opzicht zijn de prestaties namelijk goed. De ploeg doet nog mee op drie fronten, namelijk de KNVB beker, de Eredivisie en de Europa League.

Toch is het aan de directie van PSV om een keuze te maken. Zij hebben tot op heden nog niet laten weten of het contract van Rutten, dat aan het einde van het seizoen afloopt, verlengd zal worden.

Chinees navigatienetwerk Beidou operationeel

China's eigen navigatiesysteem met satellieten is dinsdag operationeel geworden in China en omringende gebieden. Dat meldden staatsmedia.

Het systeem, Beidou genaamd, is de Chinese tegenhanger van het Amerikaanse GPS, het Europese Galileo en het Russische GLONASS. Het duurt vermoedelijk nog tot 2020 voordat Beidou wereldwijde dekking heeft. Uiteindelijk zal Beidou 35 satellieten tellen. China wil met het systeem minder afhankelijk worden van het Amerikaanse GPS.

Puma als derde bij verzamelpunt Ocean Race

De Puma heeft het eerste deel van de tweede etappe van de Volvo Ocean Race als derde afgesloten. De boot bleef Groupama en Abu Dhabi Ocean Racing voor op weg naar het geheimgehouden verzamelpunt. Maandag was Telefonica in de slotmijlen Camper voorbijgestreefd. Team Sanya had de etappe al eerder gestaakt met schade aan de mast.

Tachtig procent van de punten van de tweede etappe zijn nu vergeven. Telefonica staat met 61 punten bovenaan voor Camper, dat er 54 heeft. Groupama sprokkelde 36 punten en Puma negen. Abu Dhabi Ocean Racing scoorde in de eerste etappe geen punten en heeft nu zeventien punten. Team Sanya staat op vier.

De deelnemers worden op het verzamelpunt op een transportschip geladen. Dat vervoert de zeiljachten naar de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Vervolgens staat er nog een korte sprint naar finishplaats Abu Dhabi op het programma. De organisatie heeft uit angst voor piraterij in de Indische Oceaan voor deze oplossing gekozen.

Tilburgers zitten zeventien uur vast in lift

Drie Tilburgers hebben tweede kerstdag samen doorgebracht in een lift. De twee broers van 43 en 53 jaar en hun 51-jarige zus zaten maandag zeventien uur vast in een lift van een kantoorcomplex in de Brabantse stad. De Tilburgers werden dinsdagochtend door medewerkers van de zaak bevrijd, meldt de politie.

Familieleden sloegen maandag rond 19.00 uur alarm bij de politie en gaven het drietal op als vermist. Agenten hebben vervolgens gezocht naar de auto waarin de Tilburgers reden en verschillende adressen bezocht.

De 53-jarige man had rond 13.00 uur zijn broer en zus zijn nieuwe werkplek laten zien. Het drietal besloot daarna ook nog een kijkje te nemen bij zijn oude ruimte. Daar namen ze de lift, die vervolgens vast kwam te zitten.

De Tilburgers hadden geen mobiele telefoons bij zich en de telefoon in de lift was niet in gebruik. Het drietal kon dinsdagochtend de aandacht trekken van medewerkers van het pand op de begane grond.

De medewerkers bevrijdde het drietal uit hun benarde positie, waarna de twee broers en zus met hun familie werden herenigd.

Acht Polen gewond bij ongeluk

Acht Polen zijn dinsdagmorgen gewond geraakt bij een ongeval op de snelweg A50 tussen Arnhem en Apeldoorn. Het busje waarin de mannen reden kantelde toen de chauffeur ter hoogte van Beekbergen afsloeg naar de oprit naar de A1 richting Deventer.

Het busje viel over de vangrail en kwam tot stilstand tussen twee lichtmasten. De acht mannen zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de buurt. Het verkeer op de snelweg heeft geen hinder ondervonden van het ongeluk. De politie onderzoekt nog hoe het busje kon kantelen.

[NBA] Kampioen Dallas weer onderuit

NBA-kampioen Dallas Mavericks heeft ook zijn tweede partij verloren. De Texaanse basketballers gingen op tweede kerstdag onderuit bij Denver Nuggets: 115-93. De Duitser Dirk Nowitzki was als vanouds de belangrijkste man aan de kant van de Mavericks. Zijn twintig punten en vier rebounds waren echter niet genoeg.

Ook Los Angeles Lakers maakt een valse start. De kampioenen van 2009 en 2010 was niet opgewassen tegen Sacramento Kings. Thuisploeg Sacramento nam in de eerste drie kwarten een duidelijke voorsprong in de Californische derby. Alleen in het laatste kwart scoorden de Lakers meer punten, maar de voorsprong die de Kings hadden opgebouwd bleek voldoende voor een 100-91 zege.

Uitslagen NBA maandag:

Thuis Uit Uitslag
Dallas Mavericks Denver Nuggets 93-115
Sacramento Kings Los Angeles Lakers 100-91
Washington Wizards New Jersey Nets 84-90
Charlotte Bobcats Milwaukee Bucks 96-95
Orlando Magic Houston Rockets 104-95
Cleveland Cavaliers Toronto Raptors 96-104
Indiana Pacers Detroit Pistons 91-79
Minnesota Timberwolves Oklahoma City Thunder 100-104
San Antonio Spurs Memphis Grizzlies 95-82
Phoenix Suns New Orleans Hornets 84-85
Portland Trail Blazers Philadelphia 76ers 107-103
Golden State Warriors Chicago Bulls 99-91


Kampioen Dallas weer onderuit (Foto: Novum)

'Beursgang ABN AMRO gaat niet werken'

Een beursgang van het genationaliseerde ABN AMRO gaat nooit werken, stelt president-commissaris van de Rabobank Lense Koopmans in het Financieele Dagblad van dinsdag. Het beste voor de staatsbank zou zijn als pensioenfondsen een flink aandeel nemen, stelt hij.

Als mogelijke aandeelhouder noemt Koopmans het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP. Dat fonds zou kunnen zorgen voor een stabiel aandeelhoudersbelang. Een notering aan een beurs zorgt volgens hem alleen maar voor kortetermijndenken.

"Het is bij ING en ABN AMRO scheef gegaan door aandeelhoudersdrijverij", vindt Koopmans. "Het kortetermijndenken is vanuit de aard dominant bij beursgenoteerde bedrijven, en dat past niet bij het karakter van een bank."

ABN AMRO werd tijdens de kredietcrisis genationaliseerd. De planning van het ministerie van Financiën is om de bank via een beursgang in 2014 weer af te stoten.


'Beursgang ABN AMRO gaat niet werken' (Foto: Novum)

Schalke wil van Farfán af

Schalke 04 heeft Jefferson Farfán te kennen gegeven dat hij mag vertrekken bij de Duitse club. De oud-PSV'er kreeg een contractvoorstel dat hem tot medio 2014 aan de club uit Gelsenkirchen zou binden en hem bruto zes miljoen euro per jaar op zou leveren, maar de Peruviaan vindt dat te weinig, zo weet Bild te melden.

Farfán strijkt nu per jaar 2,8 miljoen euro bruto op en omdat hij in de belangstelling zou staan van andere clubs zou dat bedrag fors verhoogd moeten gaan worden. Schalke deed hem een voorstel, maar omdat de Peruviaan dat niet voldoende vindt is het bod ingetrokken door clubmanager Horst Heldt die in de vorm van het huren van de Nigeriaan Obasi al een alternatief voor Farfán in huis heeft.

Mocht Farfán in de winterstop willen verkassen dan kan dat al voor zeven miljoen euro in plaats van zijn marktwaarde van achttien miljoen euro. De momenteel geblesseerde speler weet dat er zich nog geen club voor hem gemeld heeft, maar zou zelf graag naar Internazionale vertrekken. "En wie wil nou niet spelen voor een team dat de afgelopen jaren alles heeft gewonnen?"

Code voor de Gameskerstprijsvraag 2011: H13RZ0

Zweedse verslaggevers krijgen elf jaar in Ethiopië

Een rechtbank in Ethiopië heeft dinsdag twee Zweedse journalisten veroordeeld tot elf jaar celstraf. Het tweetal, Johan Persson en Martin Schibbye, werd schuldig bevonden aan het steunen van terrorisme.

De journalisten staken zes maanden terug samen met een Somalische rebellengroep illegaal de grens met Ethiopië over. Bij een gevecht tussen de rebellen en Ethiopische militairen werden de verslaggevers opgepakt. Ethiopië beschouwt de rebellengroep als terreurorganisatie.

Doorspoelen oliebollenvet kost miljoenen

De zuivering en afvoer van oliebollenvet dat door de gootsteen wordt gespoeld kost de waterschappen elk jaar enkele miljoenen euro's. Dat meldt de Unie van Waterschappen, die oliebollenbakkers oproept geen vet door de gootsteen of het toilet te spoelen.

Volgens de koepel van waterschappen stijgt het aantal rioolverstoppingen elk jaar rond de jaarwisseling. "Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen", zegt een woordvoerder. De reiniging van elke liter olie kost de waterschappen 2,80 euro.


Doorspoelen oliebollenvet kost miljoenen (Foto: Novum)

Gregorius Nekschot maakt er een einde aan

Cartoonist Gregorius Nekschot houdt op met de publicatie van zijn omstreden tekeningen. De vroegere huiscartoonist van de website van Theo van Gogh vertelt dinsdag in de Volkskrant dat zijn inkomsten zijn gedaald. De publieke belangstelling voor de Nekschot is weggeëbd. Nekschot wil zijn tekenaarschap niet uit eigen zak betalen.

Een verlenging van het contract van de serverruimte van zijn website was de aanleiding voor het besluit. Het contract was nodig toen de site nog tienduizenden bezoekers per dag trok. Nu is dat, net als de webwinkel, te duur geworden. De inkomsten uit opdrachten en donaties waren te mager.

Nekschot werd drie jaar geleden opgepakt en ruim een dag vastgezet, omdat acht van zijn tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. Zijn arrestatie leidde tot verontwaardiging in binnen- en buitenland. Zijn cartoons tot bedreigingen, maar dat was geen reden om te stoppen.

De anonieme cartoonist, die werkt onder een pseudoniem en enkele malen op televisie verscheen met een boerka, is opgelucht dat hij zijn werk redelijk ongeschonden kon blijven doen. Regisseur Van Gogh, die Nekschots cartoons op zijn site De Gezonde Roker publiceerde, werd in 2004 door een moslimextremist vermoord.

De eerste aangifte tegen Nekschot dateert uit 2005. Hij werd opgepakt toen het er ongeveer zeven waren. Het verhoor van de cartoonist leidde tot kritiek van een aantal politieke partijen, zoals de SP, PVV en D66.

Het Openbaar Ministerie meende dat bij een aantal cartoons de grenzen van strafbaarheid waren overschreden. Toch werd Nekschot uiteindelijk niet vervolgd. Justitie besloot vorig jaar de zaak te seponeren omdat de zaak al lang duurt, de tekeningen en teksten niet meer online staan en hij heeft vastgezeten.

VEH wil onderzoek marktwerking hypotheekmarkt

De concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn niet meer gezond, omdat het aantal aanbieders is teruglopen, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) daarom opnieuw gevraagd onderzoek te doen naar de hypotheekmarkt. Dat meldt de VEH dinsdag.

Het Franse BNP Paribas maakte eerder bekend zich terug te trekken van de Nederlandse markt. SNS Bank verkoopt alleen nog maar hypotheken via eigen verkoopkanalen. ING en ABN AMRO beperken momenteel hun hypotheekverstrekking vanwege financiële problemen, door een hoge rente te vragen en flinke voorwaarden te stellen, constateerde NRC Handelsblad eerder.

Door deze teruglopende concurrentie worden banken volgens VEH niet meer geprikkeld om scherpe rentetarieven te bieden. "Dat is nadelig voor de consument."

De NMa publiceerde in mei al een onderzoek naar de hypotheekmarkt. Dat werd destijds op verzoek van de Vereniging Eigen Huis uitgevoerd omdat banken erg veel verdienden op hypotheken. De toezichthouder constateerde toen dat de marges van banken weer waren genormaliseerd door de toegenomen concurrentie van onder meer buitenlandse aanbieders.

VEH ziet de marges van banken op hypotheken nu weer stijgen. "Of dit te maken heeft met de afnemende concurrentie of omdat banken elkaars financiële gezondheid wantrouwen, kan de NMa boven tafel krijgen", schrijft de belangenvereniging.


VEH wil onderzoek marktwerking hypotheekmarkt (Foto: Novum)

Krasnozhan nieuwe trainer FC Anzhi, Hiddink gepasseerd

FC Anzhi Makhachkala heeft in de persoon van Yuri Krasnozhan een nieuwe trainer gevonden. De oefenmeester, die eerder dit jaar zijn congé bij Lokomotiv Moskou kreeg, heeft een contract voor de duur van vijf jaar getekend.

Krasnozhan vervangt bij FC Anzhi Makhachkala de Braziliaan Roberto Carlos en de Rus Andrei Gordeyev. Zij fungeerden sinds het ontslag van Gadzhi Gadzhiyev, dat in september plaatsvond, als interim-trainers.

"Ik ben dankbaar dat de bazen bij Anzhi mij vertrouwen en deze grote verantwoordelijkheid willen geven", liet Krasnozhan in een korte reactie weten.

FC Anzhi Makhachkala gaf tijdens de afgelopen transferperiode flink wat geld uit en slaagde er op die manier in om een flink sterrenelftal op poten te zetten. Zo heeft de club onder meer Samuel Eto'o, Balázs Dzsudzsák en Mbark Boussoufa onder contract staan.

De keuze van FC Anzhi Makhachkala is overigens verrassend te noemen. Een week geleden meldde het NRC Handelsblad namelijk dat Guus Hiddink de nieuwe oefenmeester van de Russische club zou worden. Volgens datzelfde medium zou er een contract voor de duur van een half jaar voor de Varssevelder klaarliggen.

Albert baalt van instelling Boom in Zolder

Niels Albert was gisteren niet te spreken over de collegialiteit van Lars Boom tijdens de veldrit in Zolder. De Belgische veldrijder zat met onze landgenoot in de achtervolging op winnaar Kevin Pauwels.

Boom weigerde namelijk om de achtervolging van Albert over te nemen, iets waar de Belg niet blij mee is. "Ik vroeg aan Lars Boom om over te nemen, maar hij wilde niet rijden", liet hij na afloop aan de Belgische pers weten. "Toen hoefde het voor mij ook niet meer. Dus heb ik in het resterende half uur mijn benen gespaard. Wat maakt het nu uit of ik als vierde of achtste eindig?"

Albert begreep de instelling van Boom dan ook niet. "Het klassement maakt voor ons beiden niets uit, dan probeer je toch om er een wedstrijd van te maken?"

[PDC] Hond bijt Stompé in werphand

Co Stompé verschijnt vanmiddag met zijn hand in het verband op het podium voor de tweede ronde van het WK darts. De voormalig trambestuurder werd zondag namelijk door een hond in zijn werphand gebeten.

Stompé bracht vervolgens uren door in het ziekenhuis, waar onder meer een verband werd aangelegd. Bovendien zit zijn hand ingepakt in ijs om de zwellingen tegen te gaan. Onze landgenoot speelt vanmiddag om 14:00 uur tegen de Engelsman Terry Jenkins.

"We kunnen er helaas niks aan veranderen", was het nuchtere commentaar van Stompé. "We zullen er het beste van maken en ik zie het allemaal wel."

Mancini: "38 duels aan kop is onmogelijk"

Manchester City-coach Roberto Mancni zag Manchester United langszij komen door een remise bij West Bromwich Albion.

Het bleef op The Hawthorns bij 0-0. City kreeg nog enkele goede kansen, maar Mario Balotelli miste het geluk in de afronding. "Het is frustrerend als je niet tot scoren komt. In de eerste helft hadden we twee tot drie keer kunnen scoren", zei de balende Mancini na afloop tegen Sky Sports.

"Daarna verdedigde West Bromwich goed. Het werd lastig om een opening te vinden. Ik zei voor de wedstrijd nog: we moeten snel scoren, anders wordt het lastig. In de tweede helft hadden ze veel mensen achter de bal. Dan moet je ook nog oppassen dat je niet verliest door een counter."

Mancini beseft dat de strijd om de titel weer open is tussen United en City. "We staan op basis van het doelsaldo nog wel aan kop, maar we weten ook dat het onmogelijk is om 38 wedstrijden aan kop te blijven in de Premier League. We gaan het wel proberen", besluit de manager van City.

Marechaussee in Den Haag tijdens oud en nieuw

In Den Haag wordt tijdens de jaarwisseling de marechaussee ingezet. Twintig marechaussees gaan voornamelijk helpen bij het tegengaan van vechtpartijen en autobranden. De politie hoopt met de extra inzet overlastgevers eerder in te kraag te kunnen grijpen, meldt een woordvoerder.

"Met oud en nieuw vindt er doorgaans van alles en nog wat plaats in Den Haag", aldus de woordvoerder. "Wat extra handen aan de kar zijn dan meer dan welkom."

De politie hoopt de pakkans van relschoppers te vergroten door de inzet van de marechaussees. Ze hebben dezelfde bevoegdheden als normale agenten.

Pastoor: "Het rendement was veel te laag"

Alex Pastoor kijkt terug op een teleurstellende eerste seizoenshelft met N.E.C. Nijmegen. De trainer sloot 2011 af met een zege op VVV-Venlo.

N.E.C. Nijmegen heeft daardoor wat meer ademruimte richting de degradatiezone. Daarbij kwam ook nog dat de Nijmegenaren in de KNVB beker afrekende met Achilles '29. "Dat waren twee wedstrijden die we moesten winnen", zei Pastoor tegen Voetbal International. "Daarmee hebben we onszelf beloond."

"Iets dat we in de eerste seizoenshelft te vaak hebben nagelaten", aldus de coach van N.E.C. Nijmegen. "Dat is veel te vaak voorgekomen en dat zorgt voor de gemengde gevoelens. Tegen De Graafschap, NAC Breda, ADO Den Haag en Vitesse waren we vrijwel het hele duel de bovenliggende partij."

"Het rendement was veel te laag. Dat is iets waar we na de winterstop mee af willen rekenen. De ranglijst ziet er nu wat beter uit voor ons, en vanuit onze spelopvatting moet dat de komende maanden naar betere resultaten leiden", besluit Pastoor, die met N.E.C. Nijmegen op de vijftiende plek staat.

Bijna helft wil nieuwjaarskus collega's niet

Bijna de helft van de Nederlanders, 43 procent, zit niet te wachten op nieuwjaarszoenen van collega's. Veel werknemers ontwijken hun collega's liever vanwege een slechte adem of te veel parfum. Ook vinden veel mensen het vervelend te lang vastgehouden te worden bij het overbrengen van de nieuwjaarswensen, blijkt uit onderzoek van nationalevacaturebank.nl.

Van de zevenhonderd ondervraagden geeft dertien procent aan zelfs de hele eerste week van het jaar vrij te nemen om de zoenen van collega's te ontwijken. Anderen proberen kussen te vermijden door in een keer iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen of te zeggen dat ze verkouden zijn.

Zestien procent van de werknemers zegt iedereen te kussen en een kwart geeft aan alleen met knappe collega's te zoenen om nieuwjaarswensen over te brengen. Veertien procent van de ondervraagden noemt collega's die niet willen zoenen 'kil en afstandelijk'.

Quarterback Brees verbreekt stokoud record

Drew Brees heeft maandag het record van meest gepasste yards in een NFL-seizoen op zijn naam geschreven. De quarterback van American-footballploeg New Orleans Saints gooide 307 yards en kwam daarmee op een totaal van 5087 yards in het seizoen.

Dat zijn er drie meer dan de legendarische Dan Marino in 1984 voor Miami Dolphins. Brees en de Saints hebben bovendien nog een duel voor de boeg.

Brees gooide maandag, in het met 45-16 gewonnen duel tegen Atlanta Falcons, bovendien vier keer een touchdownpass. Daarmee bracht hij het totaal in zijn loopbaan op 276 en staat hij negende op de ranglijst aller tijden. Hij is ook de eerste man die twee keer in zijn carrière voor meer dan vijfduizend yards passes afleverde.


Quarterback Brees verbreekt stokoud record (Foto: Novum)

Nederland kijkt met kerst massaal naar Frans Bauer

Veel Nederlanders hebben tijdens kerst genoten van Frans Bauer en zijn grappen met de verborgen camera. Het door de volkszanger gepresenteerde Bananasplit was op zowel eerste als tweede kerstdag het best bekeken tv-programma.

Op eerste kerstdag zagen 1,4 miljoen mensen hoe dierenvriend Martin Gaus werd beetgenomen door het team van Bananasplit. Het TROS-programma was op tweede kerstdag goed voor 1,9 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. K1-vechter Remy Bonjasky werd toen bij de neus genomen.

De twee afleveringen waren een voorproefje van het nieuwe seizoen Bananasplit. Vanaf 15 januari is het programma elke zondag te zien.

PS Vita firmware-update brengt oplossing voor vastlopers

Sony heeft voor de Japanse PlayStation Vita een kleine firmware-update uitgebracht die problemen met vastlopen moet oplossen. Dynasty Warriors en enkele andere games liepen regelmatig vast en gaven problemen tijdens het spelen.

De nieuwe firmware-update lost dit probleem nu op. Sony heeft aangegeven dat de problemen door de firmware van de PS Vita kwam, maar door wat precies het veroorzaakt is maken ze niet bekend.

Twee Duitse miljoenenopdrachten voor Heijmans

Een Duitse dochteronderneming van bouwbedrijf Heijmans, Oevermann, heeft twee bouwopdrachten in Duitsland in de wacht heeft gesleept voor een totale waarde van dertig miljoen euro. Dat meldt Heijmans dinsdag.

Oevermann is sinds 2007 onderdeel van Heijmans en is gevestigd in Münster. De opdrachten behelzen een binnenstedelijk woongebouw in Düsseldorf genaamd Le Flair en een onderwijsgebouw in Münster. De werkzaamheden starten in 2012. De gebouwen zullen in 2014 worden opgeleverd.

'Van den Ende haalt musical Ghost naar Nederland'

De musical Ghost komt naar Nederland. Joop Van den Ende Theaterproducties haalt de show gebaseerd op de gelijknamige filmhit naar Nederland. Dat heeft theatermaker Maurice Wijnen laten weten aan Shownieuws.

De musical Ghost bevat veel speciale effecten, die mogelijk worden gemaakt door computergestuurde LED-schermen. De show is al enige tijd te zien op het Londense West End en gaat volgend jaar naar Broadway.

Ghost gaat over Sam, die na zijn dood via een medium contact zoekt met zijn geliefde Molly. In de film uit 1990 speelden Patrick Swayze, Demi Moore en Whoopi Goldberg de hoofdrollen. Laatstgenoemde kreeg voor haar rol een Oscar.

Notch werkt aan Minicraft 2

Markus Persson, maker van Minecraft en beter bekend als Notch, heeft recent als onderdeel van de Ludum Dare 22 competition een variant op Minecraft gemaakt met de naam Minicraft. Nu laat hij via zijn Twitter-account weten dat hij bezig is met Minicraft 2.

Notch heeft Minicraft binnen 48 uur in zijn eentje gemaakt, dus Minicraft 2 zal waarschijnlijk op korte termijn tevoorschijn gaan komen. Wel geeft Notch aan dat hij nog op zoek is naar een betere naam voor het spel.

Er zijn verder nog geen details bekend over het spel.

Minicraft 2

Cruijff: Ajax wordt in wurggreep gehouden

Johan Cruijff uit dinsdag in zijn column in De Telegraaf zijn ongenoegen over de gang van zaken bij Ajax. Volgens de voetballegende wordt de club nu in een soort wurggreep gehouden.

"Ik ben behoorlijk teleurgesteld in diverse mensen die zeggen clubmensen te zijn. Terwijl de supporters, trainers en voetballers duidelijk afstand van de Raad van Commissarissen genomen hebben, kan de RvC toch op kosten van Ajax zijn rechtszaken doorzetten. En niemand die ingrijpt!", aldus Cruijff.

"Als de voorzitter van de RvC via een opzetje de bekendste voetballer van de club in diskrediet probeert te brengen, door hem neer te zetten als racist, dan snap ik niet dat hij niet direct Ajax uitgeknikkerd is."

Cruijff: Ajax wordt in wurggreep gehouden
Cruijff: Ajax wordt in wurggreep gehouden (Foto: ANP)

Gevangenispersoneel slecht beschermd tegen agressie

Gevangenispersoneel wordt nog te weinig beschermd tegen agressie. Ook de bescherming tegen werkdruk is de afgelopen jaren niet verbeterd. Dat concludeert de Arbeidsinspectie dinsdag uit gerichte controles bij 39 justitiële instellingen.

Bij 79 procent van de gecontroleerde instellingen waren zaken niet in orde. In 2008 was dat nog bij 63 procent het geval. De resultaten van het onderzoek gelden niet voor alle gevangenissen omdat de inspecteurs gerichte controles uitvoerden.

Wel is het volgens de inspectie een feit dat agressie en geweld door gedetineerden en bezoekers veel voorkomen in gevangenissen. Meer dan negentig procent van het gevangenispersoneel heeft ermee te maken. Ook komt agressie en geweld tussen collega's onderling regelmatig voor.

De sector stelde na het inspectiebezoek van 2008 een plan op om de problemen aan te pakken, maar daar is volgens de inspectie 'onvoldoende van terechtgekomen'.


Gevangenispersoneel slecht beschermd tegen agressie (Foto: Novum)

Al-Qaida achter reeks aanslagen Bagdad

De Iraakse tak van Al-Qaida, de Islamitische Staat Irak, heeft in een verklaring op internet de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke reeks aanslagen in Bagdad. Bij de aanslagen, die donderdag plaatshadden, kwamen 69 mensen om het leven.

Volgens de organisatie zijn de aanslagen uitgevoerd om soennieten die gevangen zitten een hart onder de riem te steken en ter nagedachtenis aan mensen die zijn geëxecuteerd.

De reeks bomaanslagen was gericht tegen markten, winkels, cafés en overheidsgebouwen in overwegend sjiitische wijken. De aanslagen vielen samen met een politieke crisis in Irak die er toe heeft geleid dat de betrekkingen tussen de soennieten en de sjiieten onder druk zijn komen te staan.

Eerste 3DS-DLC in maart

Een rapport van Nikkei uit Japan heeft aangegeven dat Nintendo in maart 2012 zal gaan beginnen met betaalde DLC voor de Nintendo 3DS. De nieuwe Fire Emblem-game die dan uitkomt zal het startschot geven voor de DLC.

Met behulp van pre-paid-kaartjes of creditcard kan een gamer nieuwe content kopen via zijn 3DS. In maart gaat de service van start bij Nintendo uitgegeven games maar vanaf de zomer moet het ook gaan gebeuren bij andere uitgevers.

De Wii U, Nintendo's aankomende console, zou ook gebruik gaan maken van dezelfde manier van DLC aanbieden en verkopen.

December extreem nat verlopen

December was dit jaar extreem nat. Met 152 millimeter neerslag komt december 2011 uit op de derde plek in de ranglijst met natste decembermaanden sinds 1906, meldt weeronline.nl.

De natste decembermaand ooit was in 1965, toen viel er meer dan 163 millimeter neerslag. Normaal valt er in december ongeveer tachtig millimeter neerslag.

Nadat november juist droger dan ooit was verlopen, sloeg het weerbeeld meteen op de eerste dag van december drastisch om en viel er direct dertig millimeter neerslag. Dat was ook meteen de grootste hoeveelheid neerslag die deze maand op een dag viel. Vervolgens was het vooral in het eerste deel van de maand regen- en stormachtig en was sprake van 'typisch herfstweer aan het begin van de meteorologische winter'.

December 2011 verliep ook een stuk warmer dan normaal met een gemiddelde maandtemperatuur van 6,3 graden, tegenover 3,7 graden normaal. Dit betekent een vijfde plek in de ranglijst met warmste decembermaanden sinds 1901. Aanvoerder van deze lijst is december 1974 met 7,3 graden.

Het zachte weer werd veroorzaakt doordat een stevige westelijke stroming storingen vanaf de oceaan aanvoerde. Vriezen deed het deze maand nauwelijks. Slechts één keer kwam het in De Bilt tot vorst, terwijl dat normaal in december dertien keer voorkomt. In het weekend van 17 tot en met 20 december was het wel even winters, doordat de stroming tijdelijk naar het noordwesten was gedraaid. Daardoor kreeg Nederland te maken met koude lucht vanaf de Noordpool, wat winterse buien en gladheid opleverde.

Stormen deed het in december volop. Op 7, 8, 9 en 13 december kwam het tot echte stormen, waarbij het, met uitzondering van 9 december, in de kustgebieden tot zeer zware windstoten van meer dan honderd kilometer per uur kwam.

Tussen de stormen en buien door liet de zon zich echter ook vaker dan gemiddeld zien. December 2011 telde 55 zonuren, tegenover 49 normaal.

Het afgelopen jaar week het weerbeeld overigens elke maand af van het gemiddelde.


December extreem nat verlopen (Foto: Novum)

Sportcentrum Rijen verwoest door brand

Een grote brand heeft maandagavond een sportcentrum in het Noord-Brabantse Rijen in de as gelegd. Bij de brand raakte niemand gewond, meldt de politie.

De brand aan de Parallelweg werd rond 21.40 uur opgemerkt door een automobilist. De brandweer zette vier bluswagens en twee hoogwerkers in en wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar naastgelegen bedrijven. Rond middernacht werd het sein brand meester gegeven.

Omdat het pand vlakbij de spoorlijn ligt, moesten treinen tijdens de brand langzamer rijden vanwege rookontwikkeling. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen vrijgekomen.

A4 bij Leiderdorp grootste fileknelpunt

De A4 van Amsterdam naar Delft bij Leiderdorp was het afgelopen jaar het grootste knelpunt op de Nederlandse snelwegen. Automobilisten hebben bij de brug over de Oude Rijn, waar de weg versmalt van drie naar twee rijbanen, in totaal 1,6 miljoen uur in de file gestaan. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag.

De flessenhals bij Leiderdorp stond vorig jaar ook bovenaan de file top 10 die de VID elk jaar opstelt. De filedruk op die locatie was dit jaar acht procent groter dan een jaar eerder. De VID verwacht het knelpunt volgend jaar niet meer bovenaan de lijst, omdat vanaf februari in beide richtingen drie rijstroken beschikbaar zijn wanneer het nieuwe aquaduct onder de Oude Rijn in gebruik wordt genomen.

Op nummer twee in de lijst staat de A50 van Arnhem naar Oss bij Ewijk, gevolgd door de A20 van Hoek van Holland naar Gouda bij het Terbregseplein. In totaal nam het aantal files het afgelopen jaar met dertien procent af ten opzichte van vorig jaar.


A4 bij Leiderdorp opnieuw grootste fileknelpunt (Foto: Novum)

WOZ-waarde woningen wordt openbaar

De WOZ-waarde van woningen wordt openbaar. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) wil huizenbezitters daarmee meer inzicht geven in de waarde van hun eigen woning, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Nu kunnen woningeigenaren alleen onder strikte voorwaarden achter de WOZ-waarde van andere panden komen. Daardoor kunnen mensen de waardebepaling van hun huis maar moeilijk vergelijken.

Volgens de bewindsman is de bepaling van de WOZ-waarde voor veel huizenbezitters 'abracadabra'. "Dit leidt bij veel burgers tot irritatie, omdat gemeenten soms lukraak een bedrag lijken vast te stellen."

3DS-demo's beschikbaar in Japan

Nintendo heeft tijdens de Nintendo Direct Conference de eerste downloadbare demo's aangekondigd voor de Nintendo 3DS. De selectie games bestaat uit Theatrhythm: Final Fantasy, Resident Evil: Revelations, Rhythm Thief en Metal Gear Solid: Snake Eater 3D.

De demo's zijn vanaf vandaag in de Japanse Nintendo eShop beschikbaar. De demo's komen beschikbaar in Amerika op het moment dat zij in Japan uitkomen, behalve Theatrhytm Final Fantasy die nog niet voor een release buiten Japan is aangekondigd.

Het is nog niet bekend of en wanneer de demo's voor Europa beschikbaar komen.

Releaseperiode Wii U iets verkleind

Afgelopen zomer heeft Nintendo aangekondigd dat de release van hun nieuwe console de Wii U zal gaan plaatsvinden tussen april en december 2012. Deze periode is nu iets ingekort. Volgens de Japanse website InsideGames heeft Nintendo aangekondigd dat de Wii U-release tussen juni en december zal plaatsvinden.

Nintendo zal een demoversie van de console laten zien op de CES in Las Vegas. Deze conventie, die Nintendo normaal gesproken laat schieten, vindt plaats van 10 tot en met 13 januari 2012. De daadwerkelijke releasedatum zal volgens de geruchten nu worden gegeven op de E3 van 5 tot en met 7 juni 2012.

Zuid-Koreaanse delegatie bezoekt Kim Jong Un

Een delegatie Zuid-Koreanen heeft in Noord-Korea Kim Jong Un bezocht, de zoon en opvolger van de vorige week overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging maandag gezegd.

De Zuid-Koreanen ontmoetten Kim Jong Un in het herdenkingspaleis Kumsusan, waar Kim Jong Il ligt opgebaard. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bedankte Kim Jong Un de Zuid-Koreanen nadat zij hun condoleances en medeleven hadden betuigd.

De Zuid-Koreaanse afvaardiging werd geleid door de weduwe van de vroegere Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de voorzitter van het Hyundai-concern, Hyun Jeong-eun. Beide vrouwen kregen in het verleden rouwbezoek uit Noord-Korea toen hun echtgenoten waren overleden. Kim Dae-jung voerde een politiek van toenadering tot Noord-Korea en had in 2000 een topontmoeting met Kim Jong Il en de man van Hyun had nauwe banden met het noorden.

Kim Jong Un treedt steeds verder in de voetsporen van zijn vader, getuige de nieuwe titels waarmee hij in de Noord-Koreaanse staatsmedia wordt aangeduid. Zaterdag werd hij de 'opperste leider' van de strijdkrachten genoemd en maandag noemde de krant Rodong Sinmun hem het hoofd van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij. De krant duidde Kim Jong Un aan als 'de zon van de 21e eeuw'; Kim Il Sung, zijn grootvader en grondlegger van het communistische Noord-Korea, wordt doorgaans de 'zon' van de natie genoemd.


Zuid-Koreaanse delegatie bezoekt Kim Jong Un (Foto: Novum)

Olievlek Nigeria ingedamd

De grote olievlek bij Nigeria is ingedamd voor hij de kust kon bereiken. Dat hebben medewerkers van olieconcern Royal Dutch Shell maandag meegedeeld.

Shell onderzoekt nog hoe de lekkage van zo'n veertigduizend vaten in het olieveld Bonga kon ontstaan. Het veld wordt bediend vanaf een groot schip, in plaats van zoals gebruikelijk een olieplatform. Het schip staat via leidingen onder water in verbinding met de oliebronnen en overslagboeien waaraan tankers kunnen vastkoppelen. Volgens de meetapparatuur aan boord leek alles in orde; het lek 20 december werd pas ontdekt toen personeel een oliefilm op het water zag drijven.

De gelekte olie vormde een vlek die uiteindelijk negenhonderd vierkante kilometer besloeg. Met chemische middelen werd de olie opgebroken, terwijl de vlek ook slonk door verdamping. De restanten van de vlek werden zo'n achttien kilometer uit de kust ingedamd, zei manager Cliff Pain.

Ondertussen is rond de monding van een rivier in de deelstaat Delta een nieuwe olievlek ontdekt. Volgens Mutiu Sunmonu van Shell Nigeria is de olie afkomstig uit een andere bron, maar hij beloofde dat Shell ook die vlek zal opruimen.

Shell exploiteert het Bonga-veld in samenwerking met het Italiaanse Eni, Exxon Mobil, het Franse Total en de Nigeriaanse nationale oliemaatschappij. De productie beloopt ongeveer tweehonderdduizend vaten per dag, ofwel een tiende van de totale dagproductie van Nigeria. Het veld is stilgelegd en Shell kon maandag nog niet zeggen wanneer de oliewinning wordt hervat.


Olievlek Nigeria ingedamd (Foto: Novum)

Schip in Finland mag doorvaren zonder raketten

Een schip dat vorige week in de haven in het Finse Kotka werd tegengehouden omdat het 69 Patriot-raketten en 160 ton explosieven aan boord had mag doorvaren, maar zonder de explosieve lading. Dat heeft een medewerker van de haven maandag gezegd.

De Thor Liberty, die vaart onder Britse vlag, was onderweg naar China en meerde vorige week aan in Kotka om ankerkettingen in te slaan. De politie ontdekte de raketten en het explosieve picrinezuur en nam de lading in beslag.

Volgens de Duitse autoriteiten waren de raketten een officiële lading die onderweg was van Duitsland naar Zuid-Korea. Het picrinezuur was een legitieme lading onderweg naar China, aldus Finland. De Finse politie stelde echter vast dat het schip niet over de juiste papieren voor de raketten beschikte en dat het picrinezuur onveilig was opgeslagen.

Het Finse leger heeft een deel van de lading vernietigd, de rest wordt op een veiligere manier verpakt, aldus Markku Koskinen van de haven in Kotka. De kapitein en de eerste stuurman van het schip zijn gearresteerd op verdenking van het schenden van wapenexportwetten.

Het is onduidelijk of het schip zijn tocht naar China zal vervolgen nu de kapitein en eerste stuurman Finland niet mogen verlaten.

'Shriver twijfelt over scheiden van Schwarzenegger'

Maria Shriver is niet meer zo zeker van haar scheidingsplannen. De 56-jarige kondigde in mei aan te willen scheiden van Arnold Schwarzenegger omdat hij haar had bedrogen. Volgens vrienden krabbelt ze echter terug, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Shriver zou in dubio zijn vanwege haar katholieke geloof, dat niet achter scheiden staat. Bovendien zou Schwarzenegger er alles aan doen zijn huwelijk te redden. De 64-jarige acteur en ex-politicus, die zijn echtgenote bedroog met de huishoudster en een kind bij haar verwekte, overstelpt Shriver met cadeaus.

Shriver verliet de echtelijke woning begin dit jaar, nadat Schwarzenegger zijn buitenechtelijke avontuurtje had opgebiecht. In mei maakten de twee hun scheidingsplannen en de reden daartoe wereldkundig. Shriver en Schwarzenegger waren 25 jaar getrouwd. Schwarzeneggers bastaardzoon is inmiddels 14 jaar.

Directeur verwacht pensioenkorting tot tien procent

Pensioenuitkeringen gaan vanaf april 2013 met vijf tot tien procent omlaag. Dat zegt André ten Damme, financieel directeur van APG, de pensioenuitvoerder van onder meer het ABP.

"Als ik naar de huidige cijfers van pensioenfondsen in Nederland kijk kan ik niet anders concluderen dan dat veel fondsen in 2012 een kortingsbesluit zullen moeten nemen", zegt Ten Damme dinsdag in Trouw.

De Nederlandsche Bank (DNB) oordeelt op 31 december over de pensioenfondsen die een herstelplan hebben ingediend. Zij moeten maatregelen nemen als dit niet volgens schema verloopt. Dit leidt er volgens Ten Damme toe dat 'een groot aantal' fondsen per april 2013 de pensioenuitkering moet verlagen. "De rekensommetjes die nu gemaakt worden, stemmen somber." Veel pensioenfondsen hebben nog steeds een dekkingstekort, een dekkingsgraad van onder de 105 procent. Overigens meldde DNB op 15 december dat de gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen eind november tot 97 procent was gestegen. Aan het einde van het derde kwartaal was de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van de fondsen nog 94 procent.

Eind november waren 5,1 miljoen actieve deelnemers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden aangesloten bij een van de 261 pensioenfondsen met een dekkingstekort.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, het grootste pensioenfonds, liet deze maand weten dat de pensioenen komend jaar niet meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling bij de overheid.

[Premier League] Stoke en Aston Villa scoren niet

Stoke City en Aston Villa hebben op de traditionele speeldag op Boxing Day niet voor een spetterend slotakkoord kunnen zorgen. Het duel tussen de nummers acht en twaalf van de Premier League eindigde in het Britannia Stadium in 0-0.

Beide ploegen kregen slechts een handjevol kansen om een doelpuntloos gelijkspel te voorkomen. Namens Aston Villa was Emile Heskey dichtbij met een kopbal op de buitenkant van de paal. Marc Wilson had de thuisploeg de overwinning kunnen bezorgen. De verdediger raakte uit een corner de onderkant van de lat.


Stoke City en Aston Villa scoren niet (Foto: Novum)

Indiase student doodgeschoten in Engeland

Een Indiase student is zondagnacht schijnbaar zonder aanleiding doodgeschoten in de buurt van een hotel in Salford, bij Manchester in Noordwest-Engeland.

De in Lancaster studerende Anuj Bidve was volgens de politie met acht vrienden uit stappen geweest toen ze door twee jonge blanke mannen werden aangesproken, waarna een van de twee een vuurwapen trok en Bidve van dichtbij neerschoot. De twee renden vervolgens weg.

De politie gaat er op dit moment niet van uit dat de twee belagers het slachtoffer en zijn vrienden kenden. Politiechef Kevin Mulligan sluit niet uit dat er racisme in het spel is.

Winnaar maakt Wetenschapsquiz foutloos

Vorig jaar eindigde hij nog als tweede, maar dit jaar slaagde Mario Stouwie uit Leek erin de Nationale Wetenschapsquiz te winnen. Hij maakte geen enkele fout in de reeks vragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Gemiddeld beantwoordden de inzenders 6,3 van de 15 vragen goed. Ongeveer 3500 mensen hadden de schriftelijke quiz ingevuld.

Stouwie mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen. Hij weet dat champagnebubbels sneller stijgen dan bierbubbels, omdat bierbelletjes bij het opstijgen weerstand ondervinden van eiwitten. Ook wist hij, als een van de weinigen, dat de zwemtijden dichter bij elkaar komen te liggen als olympische baden 1,5 meter minder diep zouden zijn dan de standaarddiepte.

Mannen en vrouwen scoorden dit jaar even goed. De grote meerderheid had volgens de NWO moeite met de vraag waarom een natte theedoek donkerder is dan een droog exemplaar.

Stouwie wint een reis naar de William Herscheltelescoop La Palma. Sander Hardeman uit Veenendaal maakte de quiz eveneens foutloos, maar aan de hand van loting kreeg hij de tweede plaats toegewezen. Hij won een lang weekend naar Genève en een bezoek aan CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica.

De VPRO bracht traditiegetrouw de Nationale Wetenschapsquiz op de buis. De beste individuele speler van de tv-editie was architect Vera Yanovshtchinsky.

Winnaar maakt Wetenschapsquiz foutloos
Winnaar maakt Wetenschapsquiz foutloos (Foto: ANP)

De grote kerstprijsvraag - Dag 3

Kerst is alweer achter de rug, maar voor velen is de kerstvakantie nog in volle gang! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 3
3-1 Waaraan overleed een Britse man nadat hij vele uren had gegamed?
3-2 Welke grootse CEO overleed op 45-jarige leeftijd en wordt nu opgevolgd door Ryu?
3-3 Voor welk boek, geschreven door een Joystiq-redacteur, werd binnen een developer opgeroepen om het te beoordelen zoals hij ook hun game had beoordeeld?
3-4 Volgens welke Japanner hoeven we computergames voorlopig nog niet in een museum te verwachten?
3-5 Welke andere sport, naast vechten, kun je op iOS spelen met de hoofdpersonen uit een vechtspel?
3-6 Bij welke, natuurlijk Japanse, game draait het vooral om de voorgevels van schone deernes?
3-7 Welke film heeft dezelfde naam als een bedrijf dat dit jaar door Sony is opgekocht?
3-8 Welke uitgever heeft urls geregistreerd die je oproepen om je hypotheek niet meer te betalen of om geld voor dode dromen te ontvangen?

Logo's dag 3
Logo 5:
logo 5

Logo 6:

logo 6

Opdracht dag 3
Schrijf een elfje over een game. Een elfje is een gedichtje van elf woorden, verdeeld over 5 regels. De eerste regel heeft een woord, de tweede twee enz. De vijfde regel heeft weer een woord en bevat een samenvatting van het geheel. Bijvoorbeeld:

kerst
vragen invullen
raad het logo
maak een rare opdracht
kerstprijsvraag

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.


Belangrijk!
Er zijn wat problemen met het bekijken van je score als je vorig jaar ook meegedaan hebt. Er wordt hard gewerkt om dit op te lossen. Verstuurde antwoorden zijn gewoon goed binnen gekomen en hopelijk kunnen jullie ook binnenkort zien hoeveel punten jullie hebben verdiend! Je kunt gewoon vragen blijven beantwoorden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.