FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 december 2011

Cassano nog zes maanden aan de kant

Antonio Cassano heeft de hoop laten varen dat hij dit seizoen nog in actie komt. De aanvaller van AC Milan laat donderdag weten dat een rentree nog zes maanden op zich laat wachten. "Tot die tijd is het enige wat ik doe lopen, lopen en nog eens lopen", zegt hij in een Italiaanse TV-show.

Cassano werd eind oktober na de uitwedstrijd tegen AS Roma plotseling onwel en direct naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd een klein gaatje in zijn hart gevonden. De Italiaanse international onderging op 4 november een hartoperatie.

Voorzitter Silvio Berlusconi van de Milanezen meldde twee weken geleden nog dat Cassano mogelijk snel terugkeert op de training. Daar lijkt nu een streep door te kunnen.

"Ik krijg veel steun, vooral van Zlatan Ibrahimovic", zegt Cassano. "Hij is een van mijn beste vrienden en ik kan het voortreffelijk met hem vinden. Eigenlijk heb ik met de hele selectie van Milan een goede band."


Cassano nog zes maanden aan de kant (Foto: Novum)

Somaliërs breken tentenkamp Ter Apel op

De Somaliërs die sinds eerste kerstdag actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel breken hun tentenkamp op. Een van hen bevestigt een bericht hierover van de NOS donderdagavond. De Somaliërs gaan in op het aanbod van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en gaan het aanmeldcentrum in.

De IND besloot woensdagmiddag dat de groep voorlopig onderdak krijgt, in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. In het kamp zouden ruim dertig mensen zitten.

Woensdag gingen de Somaliërs nog niet in op het aanbod. Ze stelden dat de IND een schijnoplossing had geboden, aangezien het aanbod niet voor alle Somaliërs zou gelden. Terugkeren naar hun land zou te onveilig zijn. De vluchtelingen zeiden dat zij worden gedwongen op straat te leven en eisten permanente opvang.

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier vroeg de uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers voor donderdag 14.00 uur hun tentenkamp op te breken, omdat ze zich zorgen maakte over de veiligheid van de groep vanwege de jaarwisseling. De asielzoekers zouden kunnen worden aangevallen.

De Somaliërs weigerden donderdag echter hun kamp op te breken. Kompier gaf daarop aan het kamp niet te ontruimen. Ze zei wel te hopen dat de actievoerders zelf tot inkeer komen. "Ze hebben nu hun punt kunnen maken en hun podium is ruimhartig met media-aandacht beloond", zei ze eerder op de dag.

Reserve-doelman Internazionale wil spelen

Emiliano Viviano wil met het oog op het komende Europees Kampioenschap meer speeltijd. Bij Inter moet hij Julio César voor zich dulden.

De sluitpost, die momenteel nog herstellende is van een zware kruisbandblessure, werd met veel bombarie binnen gehaald bij Internazionale. Men was eensgezind: hij wordt op lange termijn de opvolger van de Braziliaan Julio César. Maar na zijn komst van Bologna heeft hij nog niet veel speelminuten gemaakt.

Met het naderende EK wil de doelman echter veel spelen, om zo nog met Italië in actie te kunnen komen. "We zullen hoogstwaarschijnlijk begin volgende maand om te tafel gaan", vertelt zijn zaakwaarnemer Claudio Vigorelli tegenover diverse Italiaanse media. "Hij is vrijwel weer fit na zijn zware blessure en wil zeker in beeld blijven voor het naderende EK", vertelt hij over zijn client.


Afgelopen zomer liep de 26-jarige goalie een kruisbandblessure op. Daarvoor was hij doelman in het nationale team van Italië. Het maakt hem niet uit bij welke club hij komt te spelen, meent zijn agent. "Dat hoeft niet een Italiaanse club te zijn. De Premier League is ook een goede optie."

Marteling Afghaanse kindbruid leidt tot arrestaties

In Afghanistan is een gruwelijke video opgedoken van een 15-jarig meisje dat maandenlang is gemarteld door haar schoonfamilie. De Britse omroep BBC plaatste het filmpje donderdag op de website.

Sahar Gul was op haar 14e getrouwd met een 30-jarige man uit de centraal gelegen provincie Baghlan, op aandringen van haar familie. Haar echtgenoot, zijn ouders en enkele andere familieleden wilden haar laten werken als prostituee, maar ze weigerde. Vervolgens werd de tiener opgesloten in de kelder en werd ze stelselmatig gemarteld.

De schoonfamilie trok met tangen Sahars nagels uit haar vingers. Plukken haar werden uit haar hoofd getrokken en de familie verwijderde ook stukken vlees uit haar lichaam.

De familie van het meisje schakelde de politie in nadat ze maandenlang niets van haar hadden gehoord. Agenten vonden Sahar deze week meer dood dan levend in de kelder.

Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis. Daar is een video opgenomen, die laat zien hoe slecht ze er aan toe is. Sahar zit ernstig gewond in een rolstoel en legt een belastende verklaring af over haar belagers. Enkele verdachten zijn gearresteerd, maar Sahars echtgenoot is nog voortvluchtig.

Het drama met Sahar toont volgens mensenrechtenorganisaties aan hoe slecht het nog altijd is gesteld met de vrouwenrechten in delen van Afghanistan.

[PDC] Van Gerwen onderuit tegen Whitlock

Michael van Gerwen is er op het WK darts niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. Hij ging in de derde ronde met 4-3 onderuit tegen de Australiër Simon Whitlock.

Van Gerwen begon dramatisch aan de partij. Hij gooide zijn dubbels niet en stond bij de pauze al met 3-0 achter. De 22-jarige Van Gerwen kwam echter terug tot 3-2 waarna Whitlock twee pijlen voor de wedstrijd kreeg. Hij miste deze echter en Van Gerwen greep zijn kans. Hij kwam terug tot 3-3 waardoor er een beslissende zevende set kwam.

Daarin bleef 'The Wizard' koel terwijl Van Gerwen weer enkele kansen miste. Met zijn vierde pijl voor de wedstrijd besliste Whitlock de partij. Met het verlies van Van Gerwen zijn nu alle Nederlanders op het WK uitgeschakeld.

Van Gerwen
Van Gerwen onderuit tegen Whitlock (Foto: Pro Shots)

'Brand niet overgeslagen naar kubuswoningen'

De brand in theater ’t Speelhuis in Helmond was om half 9 nog niet overgeslagen naar de kubuswoningen naast het gebouw, zoals regionale media eerder meldden. Dat heeft de brandweer gezegd.

Ook is het vuur nog niet overgeslagen naar de bibliotheek. "Er is nog steeds een dreiging, maar mede dankzij de regen is de dreiging wel kleiner’’, aldus een zegsman.

Wel hebben de gebouwen flinke rook- en waterschade opgelopen.

El Ahmadi en Assaidi met Marokko naar Afrika Cup

Feyenoord-middenvelder Karim el Ahmadi en Oussama Assaidi van sc Heerenveen maken deel uit van de selectie van Marokko voor de Afrika Cup. Bondscoach Eric Gerets maakte donderdag zijn selectie bekend. Assaidi is wel een twijfelgeval, omdat hij al enige tijd kwakkelt met een rugblessure.

De vleugelspeler van de Friezen liep die kwetsuur eind november op in het competitieduel met RKC Waalwijk. Hij kwam voor de winterstop nog wel in actie tegen Excelsior en PSV, maar leek daarna enige tijd rust te moeten houden.

Gerets besloot geen beroep te doen op Ajacieden Mounir el Hamdaoui en Ismaïl Aissati. Nordin Amrabat (Kayserispor) en Mbark Boussoufa (Anzhi Makhachkala) ontvingen wel een uitnodiging van de Belgische keuzeheer. De Afrika Cup vindt plaats van 21 januari tot 12 februari in Gabon en Equatoriaal-Guinea. Marokko zit in een poule met Gabon, Niger en Tunesië.

Spel moet begrip voor ambulancezorg verhogen

De overheid heeft een internetspel ontwikkeld om mensen bewust te maken van het werk van ambulancepersoneel. Het spel is sinds donderdag te spelen op ambulancecontrol.nl.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil op deze manier meer begrip creëren voor meldkamermedewerkers van de ambulancezorg en ambulancepersoneel. Zij hebben regelmatig te maken met agressie en onbegrip. Veel mensen zouden denken dat een ambulance altijd op bestelling komt.

In Ambulance Control neemt de speler plaats op de stoel van een centralist in de meldkamer. Door vragen te stellen aan bellers moet worden ingeschat of de inzet van een ambulance nodig is. Doordat slechts een beperkt aantal ambulances beschikbaar is, moet de speler keuzes maken.

Het spel is ontwikkeld met subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lading vuurwerk uit Zeeuwse woning gehaald

De Zeeuwse politie heeft donderdagmiddag een woning in Kruiningen ontruimd die vol lag met vuurwerk. Naast 37 kilo vuurwerk werden ook twee kilo kruit en benodigdheden om vuurwerk te maken gevonden. De 24-jarige bewoner van het huis is meegenomen naar het bureau voor verhoor, meldt de politie.

Het gaat om een woning aan de straat Eindje de Rondte in een woonwijk. De politie kwam de grote lading vuurwerk op het spoor na een anonieme tip.

FOK!filmtip van de dag: Shine A Light

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Shine A Light.

Rolling Stones Shine A Light

Een mooie documentaire van Martin Scorsese over het concert van 'the Greatest Rock-'n-roll Band In The World' The Rolling Stones in het Beacon Theater in New York. Tijdens de A Bigger Bang-tournee volgt de regisseur de Engelse groep twee dagen in de stad New York, waar de groep een tweetal concerten gaf in het legendarische Beacon Theater. 

Bij de opnames van de documentaire kwam Ahmet Ertegun, de directeur van Atlantic Records, om het leven bij een noodlottige val achter het podium. Shine A Light was de tweede Rolling Stones documentaire die in Imax te zien was. Toen in 1991 At The Max verscheen was er geen Imax theater in New York en werd de film vertoond in... het Beacon Theater. Let ook even op de man met de gele muts in het publiek. Schijnt een nogal bekende acteur te zijn. 

Rolling Stones-fans en andere muziekliefhebbers kunnen de documentaire vanavond zien om 22:50 uur op Canvas.


Rolling Stones laten hun licht schijnen in de Big Apple.

Sonic The Hedgehog 4: Episode 2 aangekondigd

De eerste teasertrailer van Sonic The Hedgehog 4: Episode 2 is uitgekomen in een korte interview op Gamespot. We zien geen gameplaybeelden maar we leren wel dat Tails terugkomt en dat Metal Sonic de grote vijand zal zijn.

In het tweede deel zullen de graphics en physics aangepast worden aangezien hier veel klachten over waren in het eerste deel. De game komt uit voor PS3, Xbox 360, Android, iPhone en Windows Phone 7 in 2012. Bekijk hieronder het interview en vanaf 1:30 de teasertrailer.

Preses FC Utrecht boos op KNVB

FC Utrecht gaat niet akkoord met het voorstel van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) om de wedstrijd tegen Feyenoord (uit, 11 maart) en FC Groningen (thuis, 18 maart) te verplaatsen. Dit meldt de club op de officiële website. De oorspronkelijke speeldag was zondagmiddag, maar is nu verplaatst naar zaterdagavond.

Volgens Wilco van Schaik, algemeen directeur van FC Utrecht, worden de nieuwe data van de KNVB niet geaccepteerd. Bovendien wil de club een protest indienen. "Zeker thuis willen onze supporters FC Utrecht op zondagmiddag 14.30 uur zien voetballen", aldus de preses. "We hebben eigenlijk voor dit seizoen al te veel concessies gedaan om van dat vaste tijdstip af te wijken en gaan er dan ook alles aan doen om deze wedstrijden, met name de thuiswedstrijd tegen Groningen, te laten plaatsvinden op de zondagen dat ze stonden gepland."

De KNVB heeft FC Utrecht overigens niet betrokken in de gesprekken over het verplaatsen van de eerdergenoemde wedstrijden. Dit stoort Van Schaik zichtbaar. "Ik ben dan wel betrekkelijk nieuw in de overlegwereld van het betaalde voetbal, maar het is toch uiterst merkwaardig, dat zonder enige ruggespraak een wedstrijd van ónze club in ons eigen stadion zomaar even wordt verzet."

Daarnaast had FC Utrecht rondom de wedstrijd tegen FC Groningen een groot kids-event gepland. "En een kinderfeest is natuurlijk niet haalbaar bij een avondwedstrijd", aldus Van Schaik. "De KNVB wil er toch vooral zijn voor de families en de kinderen die naar de stadions komen? Dan moet ze ook daarnaar handelen. In elk geval leggen wij ons als FC Utrecht niet bij dit besluit neer."

Vita Hot Shots Golf heeft online pass nodig

De Online Pass voor verschillende games is tegenwoordig een redelijk standaard begrip geworden. Ook bij de PS Vita gaan games gebruikmaken van een online pass aangezien Hot Shots Golf niet online te spelen is zonder de pass.

Gamers die de game dus tweedehands willen oppakken zullen via PSN een nieuwe pass moeten aanschaffen voor ongeveer €10,-. Gamers die hun PS Vita-games kopen en downloaden via het PSN voor een lagere prijs hoeven geen pass aan te schaffen, die zit dan in het spel verwerkt.

'Huizenmarkt verder onder druk'

De Nederlandse huizenmarkt lijkt ook volgend jaar niet aan te trekken. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen in 2012 met 4 procent dalen.

Volgens het economisch bureau van ING blijven de huizenprijzen voorlopig onder druk vanwege de dalende koopkracht en de stijgende werkloosheid. ING verwacht ook geen herstel van het aantal transacties op de huizenmarkt. Het aantal verkopen zou met 5 procent dalen.

'Huizenmarkt verder onder druk'
'Huizenmarkt verder onder druk' (Foto: ANP)

Belager Esteban krijgt 6 maanden cel

De belager van AZ-keeper Esteban heeft een celstraf gekregen van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De 19-jarige Wesley van W. negeerde vorige week woensdag bij de bekerwedstrijd Ajax-AZ een stadionverbod. Tijdens de wedstrijd rende hij het veld op en belaagde Esteban van achteren.

Belager Esteban krijgt 6 maanden cel
Belager Esteban krijgt 6 maanden cel (Foto: ANP)

'Bioscopen doen het goed'

De Nederlandse bioscopen kunnen tevreden terugkijken op 2011. Hoewel de officiële jaarcijfers pas op 10 januari worden gepresenteerd, is alvast te zien dat de top 10 van bestlopende films het afgelopen jaar bijna negen miljoen euro meer heeft opgebracht dan de top 10 van 2010. Dat blijkt uit cijfers die wekelijks worden gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

De beschikbare statistieken lopen tot en met 26 december van dit jaar. Daarin is te zien dat de top 10 ruim 73 miljoen euro heeft opgeleverd. Vorig jaar brachten de tien best lopende films gezamenlijk 64,47 miljoen euro op, en 2010 was al een goed jaar.

In de top 3 van dit jaar staat Gooische Vrouwen met een totaalopbrengst van vijftien miljoen euro op de eerste plaats. Niet geheel onverwacht, aangezien de film over de vier dames uit Het Gooi die onthaasten in Parijs ruim anderhalf miljoen bezoekers trok. Op twee staat Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, met dertien miljoen euro. Op de 3e plaats, met 10,2 miljoen euro, staat Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Deze ontwikkeling is opvallend omdat eerder deze week bleek dat de Amerikaanse bioscopen een rampjaar achter de rug hebben. De totale opbrengst van bioscoopkaartjes is daar met 10,15 miljard dollar zo'n vier procent lager dan vorig jaar en daarmee de laagste opbrengst van de afgelopen zestien jaar.

Over Nederlandse bezoekersaantallen is nog vrijwel niets bekend. Die worden ook op 10 januari gepubliceerd.

Studenten vrezen problemen door stop basisbeurs

Ruim zeven op de tien studenten vrezen in de financiële problemen te komen als het kabinet de basisbeurs afschaft. Ook zegt 45 procent na het behalen van een bachelor-diploma geen vervolgstudie te willen doen als dat voor eigen kosten is. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag na onderzoek onder 1150 jongeren.

Het AD meldde donderdag dat de kans groot is dat de basisbeurs voor studenten verdwijnt. Daardoor zou de studiefinanciering uitsluitend nog uit een lening bestaan. Ambtenaren zouden bezig zijn met het uitwerken van plannen voor het invoeren van een sociaal leenstelsel.

Ook de ov-studentenkaart waarmee gratis met het openbaar vervoer gereisd kan worden zou gevaar lopen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wilde het verhaal donderdag ontkennen noch bevestigen.

Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan het niet logisch te vinden dat er wordt bezuinigd op het hoger onderwijs. Als ze zelf zouden kunnen kiezen, zou 42 procent de studiefinanciering voor masterstudenten afschaffen, 28 procent zou de studiefinanciering verlagen en een kwart zou de gratis ov-jaarkaart afschaffen.

Als de plannen doorgaan, denkt 45 procent van de jongeren meer te moeten gaan werken, 35 procent wil gaan lenen van de overheid en 24 procent wil geld van ouders zien.

[NK sprint] Otterspeer blijft Groothuis voor na eerste dag

Hein Otterspeer gaat aan de leiding na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen. De 23-jarige schaatser uit Gouda schreef de 1000 meter op zijn naam in 1.08,82 minuten. Hij troefde Stefan Groothuis (1.09,11) af. De titelverdediger moet zich tevreden stellen met de tweede plaats in het klassement.

Otterspeer eindigde op de 500 meter op gepaste afstand van winnaar Groothuis als derde, maar sloeg op de dubbele sprintafstand toe. Hij heeft een minimale voorsprong van eenhonderdste op Groothuis. Sjoerd de Vries noteerde op de 1000 meter de vijfde tijd en staat na de eerste dag op de derde plaats.

Otterspeer
Otterspeer blijft Groothuis voor na eerste dag (Foto: Pro Shots)

Teeven tegen verbod op verzamelen routerdata

Het kabinet wil Google niet dwingen om een zogenoemde opt-inmogelijkheid te bieden voor het verzamelen van gegevens via wifi-routers. Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), waarin hij reageert op een oproep van de Tweede Kamer om Google harder aan te pakken.

Teeven ziet daarvoor geen mogelijkheden. Een wet zoals de Kamer die wenst zou zeer waarschijnlijk in strijd zijn met Europees recht en zou uit economisch oogpunt onverstandig zijn, aldus Teeven.

Rondborstige ninja-studentes een succes

Kenichiro Takagi, ontwikkelaar van de licht erotische 3DS-game Senran Kagura, heeft aangegeven dat zijn game voor het einde van dit jaar de 80.000 stuks verkocht nog kan halen. De game is in september 2011 uitgekomen voor de Nintendo 3DS en verkocht in de eerste week meer dan 50.000 stuks.

Takagi heeft aangegeven dat ze bezig zijn om een manga te maken van de game en we kunnen binnenkort meer horen over enkele dingen waarmee ze bezig zijn. De uitgever, Marvelous AQ, was in september al aan het kijken of de game een release in het Westen kan krijgen.

Senran Kagura draait over meisjes, natuurlijk met grote borsten, die op school zitten en redelijk goed kunnen vechten. Bekijk hieronder een filmpje met de verschillende soorten gameplay uit het spel, het filmpje kan als NSFW worden beschouwd voor mensen op het werk en dergelijke.

Als de dag in nacht overgaat

Soms heb je van die ervaringen. Ervaringen die je pakken, die in eerste instantie mysterieus overkomen, maar gedurende de tijd te mysterieus kunnen blijven. Omdat je wil ervaren wat er over het leven wordt gezegd. Soms denk je eraan en verlang je naar die kennis. Een inzicht dat jou alleen is verteld, maar nog niet is overkomen. Je erkent je beperkte eigenwijsheid en gaat weer verder. Maar de lucht die het besef met zich inademt, benauwd. Omdat je weet dat er nog zoveel meer komen gaat.

Ruys volgt Dusseldorp op bij Fortuna

Tiny Ruys is de nieuwe trainer van Fortuna Sittard. De 54-jarige oefenmeester neemt het stokje over van Wim Dusseldorp, die als technisch manager aan de slag gaat bij VVV-Venlo. Ruys tekent een contract tot het einde van het seizoen bij de eerstedivisionist. "Voor mij is de cirkel rond", laat de nieuwe coach weten.

Ruys speelde tussen 1982 en 1985 voor Fortuna. Hij werkte ook als jeugdtrainer, assistent en interim-trainer bij de Limburgse club.

Fortuna staat halverwege het seizoen veertiende in de Jupiler League met negentien punten, maar Ruys wil voor het linkerrijtje gaan. De ploeg vertrekt woensdag voor een vierdaags trainingskamp naar Zeeland.

Schip van Sea Shepherd beschadigd door hoge golf

Het schip Brigitte Bardot van de milieuactiegroep Sea Shepherd is donderdag bij de achtervolging van een Japanse walvisvaarder bij Antarctica zwaar beschadigd door een hoge golf.

De romp van het ranke schip liep een barst op en een van de drijvers werd bijna losgeslagen. Geen van de tien opvarenden raakte gewond en het schip maakt ook geen water, 'maar het is een tegenslag omdat een van onze boten is uitgevallen', liet oprichter Paul Watson weten vanaf zijn schip, de Steve Irwin.

De Steve Irwin was donderdagmiddag nog ongeveer twaalf uur varen van de Brigitte Bardot verwijderd, zei Watson. De Steve Irwin zal de kapotte boot naar het op 2400 kilometer afstand gelegen Fremantle in Australië begeleiden en meteen daarna naar de wateren bij Antarctica terugkeren. Tot die tijd moet de derde boot van Sea Shepherd, de Bob Barker, het de Japanse walvisvaarders in zijn eentje lastig zien te maken.

Commerciële walvisjacht is verboden, maar Japan mag jaarlijks maximaal duizend walvissen vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Walvisvlees - in Japan een delicatesse - dat niet voor onderzoek wordt gebruikt, mag worden verkocht.

Sea Shepherd probeert al jaren de walvisjacht bij Antarctica te dwarsbomen. Soms komt het daarbij tot botsingen, zoals in 2010, toen een boot van Sea Shepherd zonk nadat de boeg na een aanvaring met een walvisvaarder was afgebroken.


Schip van Sea Shepherd beschadigd door hoge golf (Foto: Novum)

Kerst zorgt voor recordomzet supermarkten

Ondanks de economische crisis hebben de Nederlandse consumenten hun hand niet op de knip gehouden voor de viering van de kerstdagen. Tijdens de week voor kerst behaalden de Nederlandse supermarkten een recordweekomzet van 825 miljoen euro. Dat meldt onderzoeksbureau SymphonyIRI donderdag.

De omzet heeft de verwachtingen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel flink overtroffen, zegt een woordvoerder. De brancheorganisatie verwachtte een omzet van achthonderd miljoen euro. Voor de viering van de jaarwisseling wordt opnieuw topdrukte verwacht.

De weekomzet tijdens week 51 lag 9,3 procent hoger dan in de vorige recordweek, de week voor Pasen van dit jaar. Vorig jaar en in 2007 lag de omzet in de week voor kerst rond de 725 miljoen euro. Tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009 schommelde de omzet rond 650 miljoen euro.

De verklaring voor het record ligt volgens de onderzoekers deels in het feit dat de kerstdagen dit jaar in het weekend vielen. Hiervoor telden de inkopen van een hele week mee.

Daarnaast vermoeden de onderzoekers dat de economische situatie ervoor heeft gezorgd dat meer mensen de kerstdagen thuis hebben doorgebracht dan in eerdere jaren. In combinatie met het grotere assortiment aan duurdere luxeproducten leidde dit tot het omzetrecord.


Kerst zorgt voor recordomzet supermarkten (Foto: Novum)

Geldpers voor alternatieve munt gestolen

Een loodzware antieke geldpers is in de nacht van woensdag op donderdag gestolen uit een opslagloods in Alkmaar. De industriële pers uit 1910 is van een kunstenaarscollectief dat voor het project de Kunst Reserve Bank een nieuw soort munt wilde gaan slaan.

De pers was niet meer verankerd aan de betonnen vloer, omdat hij binnenkort vervoerd zou worden naar de Amsterdamse Zuidas, meldt het collectief van de Kunst Reserve Bank. Het industriële apparaat was net afgesteld om op de nieuwe locatie de eerste munt, ontworpen door een kunstenaar, te slaan.

De organisatie achter de Kunst Reserve Bank zegt over onvoldoende middelen te beschikken om een nieuwe geldpers aan te schaffen. Zonder het apparaat wordt het project, waar het collectief bijna drie jaar aan heeft gewerkt, waarschijnlijk afgeblazen.

De Kunst Reserve Bank is bedoeld als serieus alternatief voor het monetair systeem. Door elke week een nieuwe munt te ontwerpen en deze in beperkte oplage van honderd stuks te slaan, willen de kunstenaars aantonen dat kunst ook echt waarde heeft. Kopers kunnen de munten aanschaffen en verhandelen.

De kunstenaars zijn bereid om met de dieven te onderhandelen over een prijs om de pers terug te krijgen. "Eventueel zelfs buiten justitie om", verzekert de organisatie.


Geldpers voor alternatieve munt gestolen (Foto: Novum)

Halfjaar cel geëist tegen schophooligan

Tegen de 19-jarige Ajax-hooligan die in de bekerwedstrijd Ajax - AZ keeper Esteban belaagde is donderdag een halfjaar cel geëist. Daarnaast wil justitie dat hij vier maanden voorwaardelijk krijgt. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. Het OM beschuldigt Wesley van W. van man poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade.

Ook wordt de Almeerder verdacht van het overtreden van zijn stadionverbod van drie jaar, dat Ajax hem eerder al had opgelegd. Verder stond nog een mishandelingszaak uit februari open en laat het OM een eerder aan Van W. opgelegde voorwaardelijke werkstraf behandelen. Ajax heeft het stadionverbod van Van W. inmiddels verlengd tot dertig jaar.

De Almeerder zit al sinds zijn actie vast. Ondanks zijn stadionverbod lukte het hem vorige week woensdag de Arena te betreden. De hooligan viel in de wedstrijd AZ-keeper Esteban aan. Die kon een schop ontwijken en trapte vervolgens zelf twee keer op zijn belager in.

Esteban kreeg rood, waarop de Alkmaarse ploeg van het veld stapte. Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd vervolgens gestaakt. Ajax stond op dat moment met 1-0 voor. De rode kaart die Esteban kreeg is inmiddels door de KNVB geseponeerd. De wedstrijd wordt 19 januari in zijn geheel en zonder publiek overgespeeld.

Ajax heeft ook een boete van tienduizend euro opgelegd gekregen. De Amsterdamse club is van plan die boete te verhalen op Van W. Verder wil de club het veiligheidsbeleid aanscherpen.

Het Openbaar Ministerie bepaalde zaterdag overigens al dat de Almeerder op dagen waarop Ajax speelt niet in de buurt van de Arena of in het centrum van Amsterdam mag komen.

Ontwerpers herzien ontwerp 'nazihek'

Het ontwerp van een hek dat sterke associaties oproept met het voormalige naziconcentratiekamp Buchenwald wordt aangepast. Dat heeft een woordvoerder van het duo dat het hekwerk ontwierp, Studio Job, donderdag bevestigd.

Over de exacte invulling van het nieuwe plan is nog niets bekendgemaakt. Eerder op de dag kondigde de gemeente Zandvoort aan dat de bouw van het hek om landgoed Groot Bentveld drie maanden wordt stopgezet.

Het ontwerp waarvoor de gemeente vergunning had gegeven week 'in grote mate' af van het ontwerp dat in talkshow De Wereld Draait Door werd gepresenteerd. Een omstreden onderdeel van het design uit DWDD was de bel met Latijnse inscriptie suum cuiqu.

In het Duits betekent de tekst Jedem das Seine, ofwel ieder het zijne. Die uitspraak hing bij de poort van Buchenwald.

OM berust in 1,5 jaar cel voor zedenverdachte

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep in de zaak van de zedenverdachte uit West-Graftdijk, die twee weken geleden tot anderhalf jaar cel werd veroordeeld voor ontucht met een meisje en twee jongens. Hiermee wordt de straf definitief. Het OM had met 39 maanden cel een ruim twee keer zo zware straf geëist.

De 44-jarige man werd vrijgesproken van verkrachting van het meisje en ontucht met twee andere jongens. Het OM in Alkmaar had besloten deze zaken ook voor de rechter te brengen, hoewel er naast de verklaringen van deze kinderen geen ander bewijs was. En dat is wel nodig voor een veroordeling. Het OM kan zich vinden in de overwegingen van de rechtbank.

De man liet verder een meisje seksuele handelingen met zichzelf verrichten voor een webcam, had een kinderpornografisch filmpje en liet twee jongens in zijn woning naar porno kijken. Hij kreeg naast de anderhalf jaar cel een jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar. In die periode staat hij onder toezicht van de reclassering.

De Noord-Hollander werd eind mei opgepakt. Een paar dagen daarvoor hadden ouders gemeld dat de man een kind had misbruikt, waarna al snel meer meldingen volgden.

De rechtbank kwam ook tot een lagere straf omdat de zaak aanzienlijke gevolgen voor de man heeft gehad. Zo werd geprobeerd zijn woning in brand te steken.

Wahlberg 'perst' acteertalent uit Bieber

Mark Wahlberg heeft alle vertrouwen in het acteertalent van Justin Bieber. Mochten de prestaties van het tieneridool toch tegenvallen, dan heeft Wahlberg een reserveplan. "Het zit er wel in, desnoods pers ik het eruit," zegt de acteur in een interview met muziekzender MTV.

Wahlberg wil met de 17-jarige Bieber een basketbalfilm maken. Het project is nog in een pril stadium. De 40-jarige Wahlberg heeft het tieneridool al ontmoet en had een klik met hem. "Ik zie een jongen, breng tijd met hem door en zie wat hij doet en hoe hij dat doet, spreek met hem en daar is het", legt de acteur uit. "Ik ben behoorlijk intuïtief."

Toen Wahlberg werd gebeld voor een rol in de film over een jonge en een oude basketballer, was de acteur in de veronderstelling dat hij de jongeman zou spelen. "Het leek me cool en ik dacht meteen aan Robert De Niro, Jack Nicholson of Robert Duvall als mijn tegenspeler." De filmmaatschappij had echter andere plannen en wil Bieber als protegé. De zanger heeft nog niet getekend voor de film waarin hij zou debuteren als acteur.

Het scenario van de basketbalfilm met de werktitel Street Hoops is nog niet af, maar volgens Wahlberg is de plot te vergelijken met de poolfilm The Color of Money van Martin Scorsese met Tom Cruise en Paul Newman. Wanneer de film in productie moet gaan, is onbekend.

Schwarzenegger speelt engel in Black Sunday

Arnold Schwarzenegger heeft een tipje van de sluier gelicht van zijn personage in zijn nieuwe film Black Sunday. "Ik speel een soort engel. Meer kan ik er nog niet over zeggen", zegt de Oostenrijkse Eik volgens de Amerikaanse website Thearnoldfans.

Black Sunday droeg voorheen de titel Black Sands. De plot van de actiesciencefictionfilm is nog onbekend, maar geruchten gaan dat Schwarzenegger het als onsterfelijke op moet nemen tegen illegale wapenhandelaren. Black Sunday moet in 2013 verschijnen.

De 64-jarige oud-gouverneur van Californië heeft zich dit jaar weer op zijn acteercarrière gestort en is momenteel bezig met de opnames van zijn film Last Stand. Hierin speelt hij een Amerikaanse sheriff die het aan de stok krijgt met een Mexicaanse drugsbaron als die met een lading drugs door zijn dorpje wil vluchten. Ook die film verschijnt in 2013

Schwarzenegger is in augustus te zien in The Expendables 2, waarin de mannen het moeten opnemen tegen een verrader in hun midden die een van hen heeft vermoord. Hij speelt weer de rol van Trench, die naar verluidt een stuk is groter dan in de eerste Expendables.

'Turkse tv mag nieuws niet brengen'

De frustratie over toenemende censuur wordt bij Turkse journalisten steeds dieper gevoeld. Bij groot nieuws dat te maken heeft met de strijd tegen de Koerdische PKK, komen er meteen telefoontjes uit het regeringscentrum Ankara, met allerlei instructies. Zo ook donderdag, bij het nieuws dat bij een Turkse luchtaanval aan de grens met Irak 35 burgers zijn omgekomen. Een journalist bij een groot tv-station vertelde op voorwaarde van anonimiteit: "We mogen het nieuws niet brengen, punt. Sommige redacteuren zijn in tranen, deze poppenkast is onverdraaglijk."

Geen enkel groot Turks TV-station repte donderdag in de morgen over het dramatische nieuws over de smokkelaars en boeren. Pas aan het einde van de ochtend was er aandacht voor via de uitzending van een verklaring van het leger. De stilte heeft alles te maken met een bevel van premier Erdogan, die onlangs alle mediabazen ontmoette en ze opdroeg de regering niet tegen de werken in de strijd tegen de separatistische PKK die met terreur de Turkse staat bestrijdt. Erdogan verwacht dat het nieuws wordt gebracht zoals de regering het wil.

De journalist zei dat de regering de hoofdredacteur heeft gewaarschuwd "geen beelden van de aanval te laten zien en geen dodenaantallen te noemen. We mogen ook niet de rode 'banner' gebruiken met 'breaking news', of het in de nieuwslijn onder in beeld brengen". Hetzelfde geldt voor de website. Omdat in Turkije de internationale zenders als BBC of al-Jazeera niet veel worden bekeken, blijft een groot deel van de Turken in het ongewisse.

De Internationale Federatie van Journalisten heeft woensdag nog een verklaring de deur uit gedaan over censuur in Turkije. Woordvoerder Ernest Sagaga liet weten 'zeer bezorgd’ te zijn over de situatie. De federatie roept de tvstations op samen te protesteren. Redacteuren zoeken de grenzen van deze censuur op door bijvoorbeeld een kort bericht op de website te zetten, maar dat leidt onherroepelijk tot een telefoontje, aldus de tv-journalist. "Dan zeggen ze: Het lijkt erop dat je terroristen steunt." Daar staat een boete of gevangenisstraf op.

Online kranten meldden de gebeurtenissen in de provincie Sirnak wel. Die zijn voor de regering in Ankara minder belangrijk volgens de journalist. "De nieuwe edities van kranten komen vrijdag pas uit, en dan is er weer ander nieuws. Zo niet, dan is er genoeg tijd om het verhaal in het 'juiste perspectief' te plaatsen. Dan zal er wel geschreven worden dat de boeren voor de PKK smokkelden, of zo."

Stichting hekelt teloorgang privacy

De afgelopen tien jaar heeft de overheid met 'ongekende controlewaanzin' veel van de fundamentele verworvenheden van de democratische rechtsstaat geëlimineerd. Van alle mensenrechten staat het recht op privacy het meest onder druk. Dat zegt de voorzitter van Stichting Privacy First Bas Filippini in zijn kerst- en nieuwjaarscolumn.

De wetten werden gelegitimeerd met motto's als 'veiligheid voor privacy' en 'als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen'. De overheid, verantwoordelijk voor het beschermen van de persoonlijke levenssfeer, is verworden tot de grootste privacyschender ooit, aldus de voorzitter van de onafhankelijke stichting voor het behouden en bevorderen van het recht op privacy en de persoonlijke vrijheid.

Alle mogelijke incidenten worden volgens de Filippini aangegrepen om angst te creëren voor 'veelal fictieve problemen'. Hij noemt als voorbeelden onder meer spionagekastjes en alcoholsloten in de auto, automatische nummerplaatherkenning en camera's bij alle grensovergangen. "Om alles van je te weten en realtime controle uit te oefenen op waar je bent, met wie, hoe hard je rijdt en welke boetes je krijgt."

Maatregelen die waren bedoeld voor hooligans en criminelen worden uitgebreid naar alle burgers, met cameratoezicht en identiteitscontrole. Incidenten met hulpverleners worden 'dankbaar' aangegrepen om 'totalitair' optreden van de politie mogelijk te maken, stelt Filippini.

Onschuldige burgers zonder identiteitsbewijs worden als criminelen uit hun auto's gesleurd, van hun fiets getrokken en in de cel gegooid, fulmineert de privacyvoorvechter. "Als diezelfde politie vervolgens niet meer wordt vertrouwd komt de oplossing: een nationaal verkliksysteem genaamd Burgernet, Meld Misdaad Anoniem en andere aangeefsystemen."

Ook mobiele scanapparaten voor vingerafdrukken en dna zijn Filippini een doorn in het oog. "Wat het nut hiervan is en wat het de laatste jaren allemaal heeft opgeleverd is totaal onduidelijk, wat het kost aan geld en het inleveren van persoonlijke vrijheid des te meer."

De 'cameraterreur' valt helemaal slecht. "De overheid is volledig cameraverslaafd in plaats van werkelijk in contact te staan met de eigen burgers. Metrostations, treinen, bussen, trams, alle centra in steden, politiehelmen en zelfs parkeerautomaten in Amsterdam worden onverdroten uitgerust met camera's." Het gaat volgens Filippini inmiddels al lang niet meer registratie, maar om 'realtime identificatie, zonder enig respect voor het fundamentele recht van anonimiteit van de burger en het waarborgen daarvan door de overheid'.

De OV-chipkaart, het Electronisch Patiëntendossier, de Diagnose Behandel Combinaties en het nieuwe paspoort hebben laten zien dat de belangen van ict-bedrijven en de overheid zijn verstrengeld, vervolgt de ontketende Filippini. Bestuurders nemen totaal geen verantwoordelijkheid en 'dat hun eigen kinderen straks ook volledig in hun zelfgebouwde elektronische concentratiekamp' gevangen zitten vergeten ze maar even voor hun eindejaarsbonus'.

Uit onderzoek van de Privacy Barometer blijkt dat het schrappen van alle Nederlandse antiprivacymaatregelen van de afgelopen jaren miljarden euro's zijn te bezuinigen, memoreert Filippini. Privacy First bestaat drie jaar en heeft als doelstelling 'eigen keuzes in een vrije omgeving'.

[NK sprint] Wüst wint 1.000 meter, Boer leidt na eerste dag

Ireen Wüst heeft de 1.000 meter gewonnen van het Nederlands kampioenschap sprint. De voormalig wereldkampioene bleef met 1.15,72 Margot Boer ruim zeven tienden van een seconde voor. Boer is wel klassementleider na de eerste dag.

Wüst kwam samen met Boer als eerste van de favorieten op het ijs en zette een niet te kloppen tijd neer. Laurine van Riessen (vierde in 1.16,94), Annette Gerritsen (vijfde in 1.17,03) en Thijsje Oenema (zesde in 1.17,14) wisten niet in de buurt te komen van het podium, terwijl Marrit Leenstra zich met 1.16,56 enigszins herstelde van een tegenvallende 500 meter.

Boer heeft na twee afstanden wel de leiding overgenomen van Gerritsen en Oenema. De rijdster van Liga heeft 0,10 voorsprong op Wüst op de 500 meter van morgen, terwijl Gerritsen op 0,19 volgt.

Wust
Ireen Wüst wint de 1.000 meter (Foto: Pro Shots)

Mosley: "Ecclestone moet kleine teams helpen"

Voormalig FIA-president Max Mosley vindt dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone bij het onderhandelen over een nieuw Concorde Agreement in moet zetten op een betere verdeling van het geld. Hierdoor krijgen de kleine teams de beschikking over meer financiële middelen en treedt nivellering op.

Ecclestone moet volgens Mosley de grote teams bij de onderhandelingen uitsluiten. "Bernie moet de teams buiten de topvier aanbieden dat zij het volledige bedrag dat voor de constructeurs is bedoeld, eerlijk mogen verdelen, terwijl hij de vier topteams niets moet geven," zei de Brit die zegt dat hiermee zich al acht teams aan de Formule 1 zullen verbinden.

"Als ze dan met de staart tussen de benen weer bij Bernie aankloppen, kan hij ze vertellen dat ze best welkom zijn in de Formule 1, maar dat er geen geld vanuit de sport beschikbaar voor ze is en ze enkel van hun sponsorgeld zullen moeten leven. Een ander positief effect hiervan is dat er nivellering optreedt tussen de grote en kleinere teams. De kleinere renstallen hebben in die situatie immers wat meer geld te spenderen, terwijl de grote vier een wat kleiner budget zullen krijgen."

De vier topteams wordt het hierdoor lastiger gemaakt om een eigen kampioenschap op te richten, maar de vraag is hoever het zal komen, omdat Sauber nauwe banden met Ferrari onderhoudt en Scuderia Toro Rosso eigendom is van Red Bull en daarnaast met Ferrari-krachtbronnen rijdt. Marussia gebruikt techniek van McLaren. net als Force India dat ook nog de Mercedes-motoren gebruikt.

Volgens Auto Motor und Sport heeft Ecclestone al een contract met Ferrari en Red Bull gesloten, maar mag dit nog niet naar buiten komen.

[NK sprint] Groothuis wint 500 meter

Stefan Groothuis heeft bij de Nederlandse kampioenschappen sprint al na één afstand een grote stap gezet op weg naar de titel. De titelverdediger won de 500 meter in 35,09.

Groothuis nam het in een direct duel op tegen zijn naar verwachting grootste concurrent voor de titel, Kjeld Nuis. Nuis ging echter onderuit en lijkt daardoor ook plaatsing voor het WK sprint te kunnen vergeten. Achter Groothuis werden Jesper Hospes en Hein Otterspeer tweede en derde in respectievelijk 35,22 en 35,23.

Specialist op de 500 meter Jan Smeekens werd pas vierde in 35,31 en zal daardoor waarschijnlijk geen rol in het klassement kunnen gaan spelen. Ronald Mulder, houder van het Nederlands record op de 500 meter, werd in 35,34 vijfde.

Voormalige nanny opent vuur op Kardashians

Een voormalig kindermeisje heeft een boek geschreven met onthullingen over de Kardashians. Pam Behan heeft geen blad voor de mond genomen en zou uit de doeken doen dat ze een hekel heeft aan een aantal kinderen van het gezin.

Behan werkte voor de familie Kardashian voordat ze beroemd waren, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ze was jarenlang de persoonlijke assistent en kok van Bruce en Kris Jenner en bracht veel tijd door met de zusjes Kardashian.

Het kindermeisje kon goed met Bruce Jenner opschieten, met Kris had ze een haat-liefdeverhouding. Zoons Brody en Brandon, noemt ze 'extreem verwend en respectloos'. Behan brengt volgens bronnen 'intieme details' naar buiten over Kourtney en Kim Kardashian.

Een bron vertelt dat het boek bij verschillende uitgevers ligt. Het is nog niet duidelijk of het boek ook daadwerkelijk uitgebracht gaat worden.

Kris en Bruce Jenner zijn sinds 1991 getrouwd. Kris heeft vier kinderen uit een eerder huwelijk, Rob, Kim, Kourtney en Khloe Kardashian. Bruce kreeg met zijn ex vier kinderen. Kris en Bruce hebben samen twee dochters, Kylie en Kendall. De familie werd in 2007 bekend door de reallifesoap Keeping Up with the Kardashians.

Brazilië levert Ierse priester uit

Brazilië heeft een wegens seksueel misbruik in Ierland gezochte priester uitgewezen. Hij is bij zijn terugkeer in het Verenigd Koninkrijk opgepakt en zal waarschijnlijk worden uitgeleverd aan Ierland. Dat heeft de Ierse politie donderdag meegedeeld.

Het gaat volgens berichten in de Britse, Ierse en Braziliaanse media om de 73-jarige pater Peter Kennedy. Hij vluchtte in 2003 met een Brits paspoort naar Brazilië. Het missiegenootschap waar de priester bij was aangesloten moest in dat jaar 325 duizend euro schadevergoeding betalen aan een van zijn slachtoffers.

China ontvouwt vijfjarenplan voor ruimtevaart

China wil de ontwikkeling van zijn ruimtevaart de komende vijf jaar versnellen, blijkt uit een witboek dat donderdag is uitgebracht. Het uiteindelijke streven is een ruimtestation te bemannen en een Chinees op de maan te zetten.

Sinds China in 2003 als derde land na Rusland en de Verenigde Staten een mens in de ruimte bracht en vijf jaar later een ruimtewandeling volbracht heeft de Chinese ruimtevaart gestadig vorderingen gemaakt. Het land wil de ontwikkeling nu versnellen. Eind 2016 moeten ruimtelaboratoria, bemande ruimtecapsules en ruimtevrachtschepen gelanceerd worden en moeten de technische voorbereidingen voor de bouw van ruimtestations beginnen.

Daarnaast zullen sondes naar de maan worden gestuurd om bodemmonsters te nemen en zal de exploratie van planeten, asteroïden en de zon worden voortgezet. Raketten en satellieten zullen worden verbeterd en China zal een eigen satellietnavigatiesysteem opzetten, vergelijkbaar met het GPS-netwerk van de Verenigde Staten.

China hecht sterk aan de ontwikkeling van een eigen ruimtevaartindustrie, die gezien wordt als een symbool van nationaal prestige. De grondslagen van het nieuwe document, waaronder vreedzame ontwikkeling, versterking van internationale samenwerking en ruimteonderzoek, zijn sinds 2000 nagenoeg gelijkgebleven. Wat de Verenigde Staten zorgen baart, is een geslaagde Chinese proef in 2007 om een uitgewerkte satelliet met een raket te vernietigen. Ook het feit dat het Chinese ruimtevaartprogramma door het leger wordt geleid zorgt voor aarzelingen bij de Amerikanen om op ruimtevaartgebied met de Chinezen samen te werken.

China herhaalt in het nieuwe document dat het tegen het ontwikkelen van ruimtewapens of het ontketenen van een wapenwedloop in de ruimte is. Het wil de samenwerking met ontwikkelingslanden 'versterken' en waardeert de ruimtevaartsamenwerking met ontwikkelde landen als Rusland, Brazilië, Groot-Brittannië en Frankrijk. Over de VS wordt opgemerkt dat de directeur van de NASA in China op bezoek is geweest en dat de twee partijen 'de dialoog op ruimtevaartgebied zullen voortzetten'.


China ontvouwt vijfjarenplan voor ruimtevaart (Foto: Novum)

Tweede schorsing bij St. Lucasparochie om misbruik

Een tweede pastoor van de Sint Lucasparochie is op non-actief gezet wegens betrokkenheid bij seksueel misbruik. Het gaat om pastoor Albert Rubrech uit Putten. Dat zegt een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht. Vorige week werd Bert Sturkenboom uit Ermelo om dezelfde reden geschorst.

Een klacht wegens misbruik van een misdienaar tegen Rubrech is al enkele jaren geleden door Hulp & Recht gegrond verklaard. Volgens de woordvoerder was Rubrech toen al 90 jaar en werd er ten onrechte van uitgegaan dat hij niet meer voor de kerk actief was. Op voorspraak van Sturkenboom leidde hij echter nog wekelijks een mis.

Toen het bisdom erachter kwam dat de hoogbejaarde pastoor nog steeds actief was, is hij twee weken geleden alsnog op non-actief gesteld. "Niemand had zich gerealiseerd dat iemand zo oud en broos nog een mis kon voordragen. Maar iemand die met Hulp & Recht in aanraking is geweest willen we niet meer hebben."

Tegen Sturkenboom zijn twee klachten ingediend. De pastoor zou in de jaren zeventig en tachtig een man hebben misbruikt. Over de andere klacht kan de woordvoerder niets zeggen.

Tentenkamp Ter Apel niet ontruimd

Het tentenkamp van de uitgeprocedeerde Somaliërs die sinds eerste kerstdag actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt niet ontruimd. Dat zei burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier donderdag op Radio 1.

Ze zei wel te hopen dat de actievoerders zelf tot inkeer komen. "Ik heb mij de afgelopen dagen op de achtergrond gehouden. Ze hebben nu hun punt kunnen maken en hun podium is ruimhartig met media-aandacht beloond."

De burgemeester maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep asielzoekers. Ze wees erop dat donderdag de verkoop van vuurwerk is begonnen.

Woensdag leek nog sprake te zijn van een ultimatum dat donderdag om 14.00 uur afloopt, maar dat is volgens een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een misverstand. "De actievoerders leken ermee in te stemmen het kamp op te breken. Toen hen werd gevraagd hoe laat zij weg konden zijn, gaven zij aan dat dit voor 14.00 uur moet lukken."

De Somaliërs demonstreren tegen hun uitzetting. De IND heeft hen aangeboden een nieuwe asielaanvraag in te dienen en gedurende de aanvraag onderdak te krijgen. De actievoerders hebben dat aanbod afgeslagen.

Raadselachtige stroomstoring in centrum Den Bosch

Den Bosch kampt met een mysterieuze, terugkerende stroomstoring in het centrum. Woensdagavond werden enkele huishoudens getroffen, waarna een zekeringskast werd verwisseld. Donderdag viel de stroom in hetzelfde gebied opnieuw uit, zegt een woordvoerder van netbeheerder Enexis.

Woensdag zaten huishoudens aan de Parade en twee omliggende straten tijdens het verwisselen van de kast tussen 18.00 en 20.00 uur zonder stroom. Donderdag ging het om slechts enkele huishoudens en was het probleem snel opgelost door een zwaardere zekering in de kast te plaatsen.

"De vorige zekering is gesprongen door een hoge piek in de belasting", zegt de woordvoerder. "De belasting is wat zwaarder door de kerstverlichting en een ijsbaan in de buurt, maar dat zou de zekering aan moeten kunnen. We proberen nu te achterhalen waardoor die piek komt."

In het verleden zijn er vergelijkbare voorvallen geweest. "Dan bleek het bijvoorbeeld om een wietplantage te gaan. Maar dat ligt hier niet echt voor de hand." De monteurs blijven nu wachten om te kijken of er opnieuw een piekbelasting komt en wat daar de oorzaak van is. "Maar het zou zomaar kunnen dat dit nooit wordt opgehelderd."

Wietboerderij opgerold in Hurdegaryp

In een boerderij in het Friese Hurdegaryp heeft de politie donderdagmiddag een wietkwekerij opgerold. In de boerderij werden ruim drieduizend planten en tientallen kilo's gedroogde wiet gevonden, zegt een politiewoordvoerder. Een kilo gedroogde wiet is ruim drieduizend euro waard.

De politie kwam de kwekerij op het spoor na een melding over een gestolen vrachtwagen in Burgum. Toen agenten rond 13.00 uur bij de vrachtwagen gingen kijken, troffen ze twee mannen aan. Die zijn aangehouden. De lading zou in de boerderij liggen.

In de boerderij trof de politie vijf mensen aan, die ook zijn aangehouden. De boerderij is officieel onbewoond, maar de politie gaat ervan uit dat de mensen er af en toe wel sliepen. Daarnaast is een auto in beslag genomen waarvan de politie vermoedt dat die met drugsgeld is betaald.


Wietboerderij opgerold in Hurdegaryp (Foto: Novum)

'Schrap beschermde status militair'

De ambtenarenstatus die militairen een beschermde rechtspositie geeft moet verdwijnen. Militairen kunnen dan makkelijker worden ontslagen en regelgeving rond arbeidsvoorwaarden kan worden versimpeld. Dat schrijft hoofddirecteur personeel van het ministerie van Defensie in een recente interne memo waar NRC Handelsblad de hand op heeft weten te leggen.

De topambtenaar gaat met zijn plan verder dan het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA). Zij bepleiten ook dat de speciale rechtspositie van ambtenaren moet verdwijnen, maar willen juist dat militairen uitgezonderd worden.

Door het afschaffen van de speciale rechtspositie worden ambtenaren gewone werknemers met een regulier arbeidscontract. Het voorstel moet de arbeidsrechten van 'gewone' werknemers en ambtenaren gelijktrekken.

Hoofddirecteur Willem van de Water is bang dat de bedrijfsvoering op het departement complex wordt wanneer het voorstel van de twee Kamerleden wordt aangenomen. Volgens hem zijn er dan aparte personeelssystemen nodig voor burgermedewerkers en militairen.

Van de Water wil de beschermde status vanwege de reorganisatie waar defensie mee te maken heeft pas in 2017 afschaffen. Zijn standpunt is eind vorige maand besproken in een overleg met onder anderen minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Volgens het ministerie worden 'alle opties opengehouden'.

[NK sprint] Gerritsen en Oenema delen zege

Annette Gerritsen en Thijsje Oenema hebben bij het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen deze op de 500 meter moeten delen. Beide kwamen uit op een tijd van 38,52.

Achter Oenema en Gerritsen eindigde titelverdedigster Margot Boer in 38,62 als derde. Laurine van Riessen werd met 38.82 vierde. Ireen Wüst, die zich eerder deze week al kwalificeerde voor het EK Allround, werd met 39,08 achtste. Ze moet daardoor op de 1.000 meter al meer dan seconde goedmaken.


Annette Gerritsen na afloop van haar 500 meter (Foto: Pro Shots)

Nadal bouwt rustperiode in

Tennisser Rafael Nadal zal volgend jaar in februari niet in actie gaan komen. De Spanjaard bouwt een rustperiode in om zo zijn schouder te laten herstellen en om te trainen. De nummer twee van de wereld zal in januari eerst deel gaan nemen aan de Australian Open waarin hij in de afgelopen twee jaar niet verder kwam dan de kwartfinale.

"Ik moet me in die maand goed voorbereiden op de rest van het jaar. Het belangrijkste deel van het seizoen begint normaliter met Indian Wells (in maart) en eindigt met Wimbledon. Dit jaar stopt het pas na de Olympische Spelen," zei Nadal op de website van The National.

CKSA klopt nu voor Musa aan bij VVV

CSKA Moskou wil wederom een groot talent wegplukken bij VVV-Venlo. Na Keisuke Honda is nu Ahmed Musa in beeld bij de Russische club.

CSKA heeft zich al in Venlo gemeld voor de Nigeriaanse international, meldt Voetbal International. De aanvaller viel vooral afgelopen seizoen op. Dit jaar is de inbreng van de Afrikaan aanzienlijk minder. Toch is CSKA gecharmeerd van Musa.

Het 19-jarige talent heeft nog een contract tot de zomer van 2013 in Venlo. Zelf staat hij open voor een vertrek bij de eredivisionist. Musa zou de tweede financiële klapper kunnen worden van VVV.

In 2010 werd Honda voor zeven miljoen euro verkocht aan CSKA. De Japanner werd in 2007 opgepikt bij Nagoya Grampus Eight.

China executeert twaalf mensen op één dag

China heeft donderdag twaalf mensen, onder wie een man die een bomaanslag had gepleegd op een belastingkantoor, geëxecuteerd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Bij de aanslag op het belastingkantoor in de provincie Hunan kwamen vier mensen om het leven en raakten zeventien anderen gewond. De andere elf mensen waren veroordeeld voor onder andere moord en diefstal.

Alle doodvonnissen in China worden ter goedkeuring doorgestuurd naar het hooggerechtshof. Als dat hof zijn fiat heeft gegeven worden de executies doorgaans direct uitgevoerd. Het hof keurde donderdag de twaalf doodvonnissen goed.

China executeert zo'n vierduizend mensen per jaar, meer dan enig ander land ter wereld.

Twee doden bij ongelukken Drenthe

Bij twee ongelukken in Drenthe zijn woensdagavond twee mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

In Drijber reed rond 17.20 uur op het Binnenveen een 19-jarige man uit Dwingeloo met zeer hoge snelheid tegen een boom. De bestuurder raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Even later overleed in het dorp Zwiggelte een 48-jarige vrouw uit Westerbork toen zij en haar man met hun auto het water van het Oranjekanaal inreden. De man wist op eigen kracht op het droge te komen.

Nu al last van hooikoorts door bloei els

Mensen die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu al last krijgen van hooikoorts. Door het zachte weer in december staan door heel het land de eerste elzen en hazelaars al in bloei, waardoor de typische lente- en zomeraandoening nu al de kop opsteekt, meldt Allergieradar donderdag op natuurbericht.nl.

Het Leids Universitair Medisch Centrum mat tweede kerstdag veertig elzenpollen per kubieke meter lucht. Die komen van elzen die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Als de inheemse soorten ook gaan bloeien, kan de pollenconcentratie vervijfvoudigen.

Van de hazelaar zijn bij het ziekenhuis nog geen pollen aangetroffen. Toch kunnen hooikoortspatiënten er al last van hebben. Vooral in de buurt van hazelaars in bloei kunnen klachten ontstaan.

Vijftig jaar geleden kwamen de eerste hazelaars pas half februari in bloei, maar in de winter van 2006/2007 was dat al in begin januari. Als vorst uitblijft kunnen de hazelaars dit jaar vanaf half januari bloeien.

De afgelopen dagen kreeg Allergieradar al meldingen van hooikoortsklachten. Die kwamen vooral uit het zuidoosten en westen van het land.

Het ziekenhuis meet de pollenconcentratie overigens met een zogenoemde pollenval op het dak. Dat is een soort stofzuiger die de lucht langs een rol plakband leidt. Met een microscoop wordt bekeken hoeveel en welke pollen op het plakband terecht zijn gekomen.

Hekkensluiter Freiburg ontslaat trainer Sorg

Marcus Sorg is al na zes maanden ontslagen als trainer van SC Freiburg. Dat melden diverse Duitse media. De 46-jarige Duitser staat met de club halverwege het seizoen op de laatste plaats in de Bundesliga. Hij werd deze zomer aangesteld als opvolger van de naar Bayer Leverkusen vertrokken Robin Dutt.

Sorg was bij Freiburg bezig aan zijn eerste klus bij een club op het hoogste niveau. Eerder had hij al kleinere ploegen als SSV Ulm en Stuttgarter Kickers onder zijn hoede. In 2008 trad de oud-aanvaller in dienst bij Freiburg om er de jeugd te gaan trainen. Na het vertrek van Dutt stelde de Zuid-Duitse club hem aan als hoofdtrainer.


Hekkensluiter Freiburg ontslaat trainer Sorg (Foto: Novum)

Particulieren willen meer geld voor gebruik grond

De vergoeding die netbeheerder Tennet wil geven voor het gebruik van grond van boeren en andere landeigenaren voor het aanleggen van gas- en elektriciteitsleidingen is veel te laag. Dat vinden de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG).

De partijen zijn al een jaar aan het onderhandelen over een vergoeding voor het aanleggen van onder- en bovengrondse leidingen. De netbeheerder deed onlangs een bod dat driekwart lager is dan wat bijvoorbeeld de Gasunie geeft. LTO en FPG zijn daar niet mee akkoord gegaan, omdat ze het geen redelijke vergoeding vinden.

Volgens LTO en FPG lijkt de gang naar de rechter nu onvermijdelijk. "We zijn het beu en worden al te lang aan het lijntje gehouden. Tennet zet met een weigerachtige houding bewust het draagvlak bij grondeigenaren op het spel", zegt Herman van Ham van LTO. "Mijn verwachting is dan ook dat Tennet voorlopig geen meter leiding zal aanleggen."

Gipsvlucht brengt twaalf pechvogels thuis

De eerste gipsvlucht van dit wintersportseizoen heeft twaalf gewonde skiërs terug naar Nederland gebracht. De vlucht landde donderdag om 12.15 uur op Rotterdam The Hague Airport. De gewonden hebben knie- en armblessures opgelopen in Oostenrijk.

Passagiers kunnen liggend worden vervoerd tijdens de gipsvlucht, waar artsen en verpleegkundigen aan boord zijn. Na de landing worden de passagiers met een ambulance of taxi verder vervoerd.

De geplande vlucht van dinsdag was uitgesteld omdat er te weinig aanmeldingen waren, volgens reisverzekeraar Mondial Assistance vanwege de goede conditie van de sneeuw.

De vorige winterperiode werden ongeveer zestig gipsvluchten uitgevoerd, met tien tot vijftien patiënten per vlucht. De verzekeraar verwacht dat als de sneeuwcondities zo blijven, er dit jaar minder pechvogels naar Nederland terug hoeven te komen.

Cel geëist voor verbrassen negen ton overheidsgeld

Een 48-jarige vrouw uit Utrecht gaat als het aan justitie ligt twintig maanden de cel in voor het verduisteren van overheidsgeld. De vrouw kreeg van januari 2009 tot januari 2010 door een fout van de gemeente een jaar lang elke maand enorme bedragen op haar rekening en besteedde dat aan het afbetalen van schulden, vakantie, dure kleding en een nieuw huis.

De vrouw kreeg door de administratieve fout van de gemeente in een jaar tijd ruim negen ton op haar rekening gestort. Het geld was volgens het OM bestemd voor haar werkgever. De Utrechtse trok nooit aan de bel omdat ze naar eigen zeggen niet wist wat ze moest doen.

De raadsman van de vrouw vindt een werkstraf meer op zijn plaats, omdat de vrouw door het incident is ontslagen, ze moeilijk aan werk komt en ze het verduisterde bedrag moet terugbetalen. De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Man staat alsnog dna af in moordzaak Meppelse

Een man wil alsnog zijn dna afstaan in het onderzoek naar de moord op een bejaarde vrouw uit Meppel in 2009. Nadat dinsdag in het televisieprogramma Opsporing Verzocht een dringende oproep was gedaan dna af te staan en zo het onderzoek verder te helpen, is hij van gedachten veranderd. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

In de zaak is van ruim driehonderd mensen dna afgenomen om uit te sluiten dat zij de dader zijn. Tot nu toe weigerden 27 mensen mee te werken. Een van hen heeft nu alsnog zijn medewerking toegezegd. Het OM benadrukt dat niemand opnieuw is benaderd met de vraag dna af te staan. Alleen via Opsporing Verzocht is nog een oproep gedaan.

Na de uitzending zijn 53 tips binnengekomen. De politie liet eerder al weten dat er 'zeer bruikbare' tips bij zitten. Het is de tweede keer dat Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan de zogenoemde ABC-moord.

Het 88-jarige slachtoffer werd destijds vermoord in het woon- en zorgcentrum ABC. Toen ze op een nacht in juni 2009 werd gevonden, lag ze deels ontkleed en vastgebonden in haar bed.

Helft winkels weigert kapotte spaarlamp

Ongeveer de helft van de supermarkten, woonwinkels, drogisterijen en bouwmarkten neemt geen kapotte spaarlamp in als een nieuwe spaarlamp wordt gekocht. Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie. De ketens zijn verplicht om oude spaarlampen in te nemen.

De inspectie wilde erachter komen of de 'oud-voor-nieuwregeling' goed wordt nageleefd. Uit anonieme controles bij 165 winkels van achttien ketens bleek dat de helft de regeling niet naleeft.

Vooral supermarkten overtreden de regel vaak: van de vijftig gecontroleerde winkels namen 33 winkels geen oude spaarlampen in. Van de 85 gecontroleerde drogisterijen nam 54 procent de spaarlampen niet in. Bouwmarkten en woonwinkels leven de regeling relatief het best na: van de dertig gecontroleerde winkels waren er vijf in overtreding.

De afgelopen jaren worden in Nederland jaarlijks gemiddeld veertien miljoen spaarlampen verkocht. Omdat ze een kleine hoeveelheid kwik bevatten moeten ze apart worden afgevoerd en verwerkt. Dat is nu het geval bij één op de vier spaarlampen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) denkt dat de inspectieronde zeker bijdraagt aan de bewustwording bij winkeliers dat spaarlampen goed ingezameld dienen te worden. De inzameling neemt de komende jaren verder toe, verwacht de RND. Mede omdat het aanbod nu nog beperkt is, dringt de raad erop aan dat de overheid ook consumenten goed voorlicht over de manier waarop ze spaarlampen weg moeten gooien.


Helft winkels weigert kapotte spaarlamp (Foto: Novum)

Vrouwen bewerken cafébezoekers met barkruk en glas

De politie heeft woensdagnacht in Tilburg twee vrouwen aangehouden omdat ze twee mannen hadden bewerkt met een barkruk en een glas. De vrouwen waren tekeergegaan bij een café op de Heuvel, meldt de politie.

Een 21-jarige Tilburger vertelde de politie rond 02.00 uur dat hij was geslagen met een glas. Hij had een wond in zijn nek en is overgebracht naar een ziekenhuis. Een 19-jarige man uit Goirle was geslagen met een barkruk. De vrouwen, een 29-jarige Tilburgse en een 28-jarige Goirlese bleken nog altijd in het café te zitten en zijn aangehouden. Ze mochten de nacht in de cel doorbrengen.

Pers: Djokovic, Björgen en Barcelona de besten

De internationale vakorganisatie van sportjournalisten AIPS heeft de Atleten van het Jaar gekozen. 379 journalisten uit 82 landen gaven de prijzen aan tennisser Novak Djokovic en langlaufster Marit Björgen. FC Barcelona werd als winnaar van de Champions League en het WK clubteams verkozen tot beste sportploeg.

Djokovic beleefde dit jaar een topseizoen in het tennis met winst op de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Daarnaast won hij nog tal van andere toernooien en nam hij de eerste plaats op de wereldranglijst over. De Serviër liet voetballer Lionel Messi en atleet Usain Bolt achter zich.

Bij de vrouwen wist Björgen te imponeren door dit jaar bij de wereldkampioenschappen langlaufen in Oslo vier keer goud en een keer zilver te winnen. Daarnaast pakte de Noorse tal van wereldbekerzeges. Ze bleef in de verkiezing de Keniaanse atlete Vivian Cheruiyot en de Italiaanse zwemster Federica Pellegrini voor.

'Vertrek Alguersuari bij Toro Rosso na ruzie'

Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari moesten onlangs het veld ruimen bij het Formule 1-team Scuderia Toro Rosso. Voor beide rijders gold dat ze te ervaren waren, maar bij Alguersuari kan ook een nog een andere reden meegespeeld hebben.

De Spanjaard werd na een training in Zuid-Korea op het matje geroepen door Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko omdat de coureur wereldkampioen Sebastian Vettel een halve ronde opgehouden had. Vettel liet zijn misbaar blijken, waarna Marko bij Alguersuari verhaal kwam halen. Die gaf op zijn beurt aan niet iedere ronde voor een andere coureur aan de kant te willen gaan.

Marko werd dan ook kwaad en liet weten het gedrag van de 21-jarige Spanjaard onacceptabel te vinden. Mogelijk dat hij hierdoor zijn stoeltje kwijtraakte. Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne zullen hierdoor in 2012 de Toro Rosso's gaan besturen.

Rush's 2112 in Rock Band store

Deze week zal het legendarische 2112 van Rush toegevoegd worden aan de playlist van Rock Band voor Xbox 360 en Wii. PlayStation 3-gebruikers kunnen in het nieuwe jaar aan de slag met het nummer, aangezien PlayStation Network geen updates kent tijdens de feestdagen.

Het 20 minuten durende nummer kan in zijn geheel aangeschaft worden of als drie aparte delen. Het gehele nummer kost 440 Microsoft Points, 550 Wii Points of 5,50 euro. De losse delen zijn verkrijgbaar voor 160 Microsoft Points, 200 Wii Points of twee euro.

Xbox 360 / Wii
Available: December 31, 2011

PS3
Available: January 3, 2012

Rush '2112' (440 MSP / 550 WP / $5.49)
"2112: Overture, The Temple of Syrinx" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"2112: Discovery, Presentation" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"2112: Oracle: The Dream, Soliloquy, Grand Finale" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
*Pro Guitar/Bass expansion available (80 MSP / 100 WP / $0.99)

Duizend-Dingen-Doekjes

Ik snap het eigenlijk wel een beetje. Zo'n gebruiksaanwijzing zou er toch voor iedereen weer anders uit moeten zien. ‘Je kan er je auto mee schoonmaken' is misschien wel wáár, maar niet iedereen heeft een auto. Toch kan de fabrikant dit probleem makkelijk omzeilen. Hij zou in het 1000-toepassingen boekje van het 1000-dingen boekje kunnen zeggen: ‘Je kan er elke auto mee schoonmaken.' Maar goed, dan zit je nog maar op één mogelijkheid...

Snackbarhouder jaagt jonge overvaller weg met mes

Een eigenaar van een snackbar in Geleen heeft woensdagmiddag een 16-jarige overvaller verjaagd met een mes. De jongen bedreigde zijn vrouw met een mes. Toen de snackbarhouder een nog groter mes tevoorschijn haalde, rende hij weg. Dat meldt de politie donderdag.

De jongen eiste dat de vrouw een zak zou vullen met geld. Toen zij de eigenaar van de horecazaak aan het Stationsplein riep, kwam hij haar met een groot keukenmes te hulp. De overvaller rende weg en werd enkele meters verder staande gehouden door twee voorbijgangers. De 16-jarige is overgedragen aan de politie.

Eigenaar Hans Textiel beschuldigd van fraude

De eigenaar van textielsupermarktketen Hans Textiel, Hans van Heelsbergen, heeft ten onrechte 2,8 miljoen euro onttrokken aan de boedel van het failliete bedrijf. Dat stelt de curator in zijn tweede faillissementsverslag. Van Heelsbergen betwist de aantijging.

Hans Textiel werd eind mei failliet verklaard. Twee maanden daarvoor had Van Heelsbergen de miljoenen laten overmaken op de rekening van een van zijn andere bedrijven. Hij deed dit omdat Van Heelsbergen meende dat dat bedrijf voorrang had op eventuele uitbetalingen van Hans Textiel.

De curator betwist de claim van Van Heelsbergen en noemt diens handelen onrechtmatig. Om het geld veilig te stellen heeft de curator vervolgens beslag laten leggen op bezittingen van Van Heelsbergen. Omdat Van Heelsbergen bereid was een bankgarantie af te geven van drie miljoen euro, zijn die beslagen inmiddels opgeheven.

De curator en Van Heelsbergen zijn momenteel in gesprek over de beschuldigingen. Na afloop daarvan bepaalt de curator of hij aangifte doet tegen Van Heelsbergen.

Gunzerker-klasse Borderlands 2 geprofileerd

In augustus kwam er al een teaser uit van Borderlands 2 waarin we kennismaakten met één van de nieuwe klassen, de Gunzerker. Gearbox heeft nu wat nieuwe informatie vrijgegeven over deze brute, dubbel wapendragende klasse.

De Gunzerker heeft de mogelijkheid om twee wapens simultaan te gebruiken, maar enkel voor een gelimiteerde tijd. Dit houdt in dat er een zeker tactisch inzicht komt kijken bij het gebruik van deze klasse en dat de speler voor de keuze gesteld wordt welke wapens te gebruiken en wanneer. Er zijn drie zogenaamde skill-trees in deze klasse. Bij de eerste blijft de Gunzerker langer in berzerk-modus na een kill. De tweede is meer een tank-tree, waarbij de Gunzerker zich meer als een schild opstelt met meer health en tegenstanders uitdaagt hem aan te vallen in plaats van zwakkere teamgenoten. Tenslotte is er een tree genaamd Gun Lust die zich meer lijkt te richten op solo-play, met vampierachtige aanvallen en speciale vaardigheden, waardoor er bijvoorbeeld meer schade gedaan wordt met de laatste kogel in het magazijn.

Verder heeft Gearbox aangegeven dat de Siren-klasse zal terugkeren in Borderlands 2, maar dan anders. "It won't necessarily be a phasewalker like the last time out. Instead, the gameplay will be very, very different and very, very new," aldus schrijver Anthony Burch.

Kapselwissel Justin Bieber trok veel bekijks

Het bloempotkapsel van Justin Bieber had dit jaar de meeste invloed. Ook de lokken van Emma Watson hielden de gemoederen bezig. De coupes werden in 2011 het vaakst gezocht op Google, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Bieber en Watson namen beiden afscheid van hun lange manen. De actrice wisselde haar lange haren na de laatste opnamen voor Harry Potter in voor een pixielook. Bieber liet in februari de schaar zetten in zijn kapsel. Daarmee nam het 17-jarige tieneridool ook afscheid van zijn beroemde hairflip.

In kapperszaken is de invloed van de modelletjes van Bieber en Watson te merken. Volgens de krant worden haarstylisten overspoeld met de vraag naar een coupe Bieber of een kapsel à la Watson.

Tennisser Hewitt wil doorgaan

Tennisser Lleyton Hewitt denkt nog lang niet aan stoppen. De Australiër kampte dit jaar met een langdurige voetblessure, maar aan stoppen heeft de voormalig nummer een van de wereld nooit gedacht. Hij zal na drie maanden revalideren in Perth samen met Jarmila Gajdosova beginnen aan de Hopman Cup.

Hewitt kon dit jaar slechts twintig wedstrijden spelen en zakte dan ook af naar de 186e positie op de wereldranglijst. "Sinds mijn 26e wordt al gespeculeerd over mijn pensioen. Ik was toen pas een 10-jarige 'veteraan'. Voor mij is stoppen nog klinkklare onzin. Ik bepaal zelf wanneer het tijd is. Momenteel ben ik gemotiveerder dan een paar jaar geleden," zei de 30-jarige Hewitt op de site van de Hopman Cup.

Windows Marketplace heeft mijlpaal behaald

Een maand nadat er veertigduizend apps beschikbaar zijn kondigt Microsoft een nieuwe mijlpaal voor Windows Marketplace aan: vanaf vandaag zijn er meer dan vijftigduizend apps ingediend.

Alles bij elkaar kunnen gebruikers in Noord-Amerika van de Windows Phone meer dan 42 duizend apps binnenhalen. De overige achtduizend worden op dit moment nog gecontroleerd voordat ze in op de markt verschijnen.

Wat andere cijfertjes: In de afgelopen negentig dagen hebben dertienduizend verschillende ontwikkelaars zeventienduizend apps ingediend, met een gemiddeld van 256 per dag. Verder probeert Microsoft het gat tussen hen en zijn concurrentie te dichten en verder van Blackberry's App World te stappen.

 

'Geen nieuwe Xbox of Playstation volgend jaar'

Microsoft en Sony zijn niet van plan volgend jaar een nieuwe spelcomputer op de markt te brengen. Er zou nog genoeg vraag zijn naar de Xbox 360 en Playstation 3 waardoor de twee bedrijven geen haast hebben met nieuwe producten te komen. Dat zegt marktanalist Jesse Divnich van marktanalysebedrijf Eedar tegenover de website Industry Gamers.

"Sony komt met de Playstation Vita en Nintendo met de Wii U, maar daar blijft het bij", voorspelt Divnich voor volgend jaar tegenover de website. De analist denkt zelfs dat de twee gamegiganten niet van plan zijn een officiële aankondiging te doen. "Natuurlijk zullen er wel genoeg geruchten zijn", denkt de analist.

De voorspellingen van de analist druisen in tegen geruchten die in november de ronde deden. Onder meer gamestudio's van Electronic Arts, Ubisoft en Square Enix werken aan spellen voor de volgende Xbox-spelcomputer. Sony zou niet weer anderhalf jaar later dan Microsoft willen zijn.

De Playstation 3 verscheen bijna anderhalf jaar later na de Xbox 360. Hierdoor had Microsoft een voorsprong in het marktaandeel. Nog altijd zijn ongeveer twee miljoen meer Xbox 360- dan Playstation 3-systemen verkocht.


'Geen nieuwe Xbox of Playstation volgend jaar' (Foto: Novum)

Zelda minder populair in Japan

Het avonturenspel The Legend of Zelda: Skyward Sword is in zijn eerste maand op de Japanse markt minder dan 320 duizend keer verkocht. Dat is minder dan de verkoopcijfers die Nintendo voor de laatste spellen uit dezelfde reeks heeft gerapporteerd, meldt marktanalysebureau Media Create.

In 2009 werden in vijf weken bijna een half miljoen exemplaren verkocht van The Legend of Zelda: Spirit Tracks voor de Nintendo DS. In 2007 deed The Legendo of Zelda: Phantom Hourglass het met 631 duizend stuks nog beter.

Bij de lancering van de Nintendo Wii, toen er aanzienlijk minder Wii-bezitters waren, werd ook een Zelda-spel uitgegeven. Van The Legend of Zelda: Twilight Princess werden in een week tijd 280 tot 350 duizend stuks verkocht voor de Wii. Daarnaast was dat spel ook beschikbaar voor de Nintendo Gamecube, de voorganger van de Wii.

Waar de verkoopcijfers in Japan tegenvallen, verkoopt het spel in de Verenigde Staten goed. Alleen al in november werden zeshonderdduizend exemplaren verkocht. In Nederland is The Legend of Zelda: Skyward Sword ook populair. Het is de nummer acht in de lijst met best verkochte spellen voor de Wii dit jaar.


Zelda minder populair in Japan 

Duizenden spullen uit Titanic geveild

Een groot aantal voorwerpen uit de Titanic wordt volgend jaar verkocht. Meer dan 5500 objecten, zoals porselein en delen van de romp, gaan 1 april onder de hamer. Het resultaat van de veiling wordt op 15 april, de honderdste verjaardag van het zinken van de Titanic, bekendgemaakt.

De voorwerpen worden als een collectie verkocht. De waarde ligt rond de 146 miljoen euro, schat Premier Exhibitions, het moederbedrijf van de officiële berger van het wrak, RMS Titanic. De veiling begint op 1 april bij veilinghuis Guernsey in New York. De verkoop moet wel nog door de rechter worden goedgekeurd.

RMS Titanic mag dan een rechtstitel hebben over de spullen van het schipwrak, maritieme juristen menen dat de voorwerpen internationale schatten zijn. In 2010 besloot een rechter dat de spullen toegankelijk moeten blijven voor toekomstige generaties.

De Titanic verging in 1912 op zijn eerste reis nadat het schip invoer op een ijsberg. Meer dan vijftienhonderd van de ruim tweeduizend opvarenden kwamen om het leven. Het schip werd in 1985 op de zeebodem in de Noord-Atlantische oceaan teruggevonden. Het werd geborgen tijdens zeven risicovolle expedities.

Vorig jaar werd met speciale onderwatercamera's en andere apparatuur een 3D-tour gemaakt over het wrak. Op de beelden was onder meer de badkuip van de kapitein te zien.

Vader Lindsay Lohan weer opgenomen in ziekenhuis

Michael Lohan ligt weer in het ziekenhuis. De vader van Lindsay zakte tijdens een bijeenkomst van Anonieme Alcoholisten in elkaar, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

Lohan voelde zich niet goed en ging naar buiten voor frisse lucht, waar hij instortte. "Hij werd door een ambulance naar Palm Beach Gardens Hospital gebracht", vertelt een ingewijde. "Daar hebben artsen ontdekt dat er een bloedprop in zijn long zat."

De 51-jarige Lohan belandde eind november ook al in het ziekenhuis, waar hij werd geopereerd aan zijn hart. Hij werd een week eerder veroordeeld tot vier maanden behandeling in een kliniek, nadat hij was opgepakt omdat hij zijn ex-vriendin had mishandeld.

"Michael wacht nog op de uitslag van verschillende tests", weet de ingewijde. "Het is nog niet bekend wanneer hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen." Als Lohan het ziekenhuis mag verlaten, wordt hij direct opgenomen in een afkickkliniek.

Lindsay belandde eerder net als haar vader in verschillende afkickklinieken. Ook kwam ze in navolging van Michael meerdere keren in de problemen met justitie. De 25-jarige actrice heeft nauwelijks contact met haar vader.

Aangiftes van kindermisbruik op school Bloemendaal

Twee ouderparen vermoeden dat hun kinderen zijn misbruikt op een peuterspeelzaal in Bloemendaal en hebben aangifte gedaan. Een woordvoerder van de politie bevestigt donderdag berichtgeving daarover van De Telegraaf. De politie Kennemerland heeft een onderzoek ingesteld.

Het gaat om kinderen onder de 3 jaar. De politie wil verder niets over de zaak kwijt. "Het is allemaal nog erg prematuur en het is moeilijk om te achterhalen wat er is gebeurd omdat het om heel jonge kinderen gaat."

2011 slechtste filmjaar VS in zestien jaar

De Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar een dramatisch slecht filmjaar gehad. De totale opbrengst van bioscoopkaartjes is met 10,15 miljard dollar zo'n vier procent lager dan vorig jaar, de laagste van de afgelopen zestien jaar. Dat blijkt uit cijfers van Hollywood.com, dat de opbrengsten en bezoekersaantallen van bioscoopfilms bijhoudt.

De cijfers steken vooral schril af tegen die van vorig jaar. Toen was echter het megasucces van Avatar, dat in de VS ruim 760 miljoen en wereldwijd bijna 2,8 miljard dollar opbracht, verantwoordelijk voor een groot deel van de totale opbrengst.

Zomerfilms zorgden nog voor een goede opbrengst, maar in het najaar bleef het verontrustend stil in de bioscoop. De eerste twee weekeinden van december hadden zelfs de laagste opbrengsten van dit jaar. Toch vallen de eindejaarscijfers tegen. Medio december moesten immers nog enkele grote kerstfilms in de bioscoop verschijnen waar de studio's hun hoop op hadden gevestigd.

"Dit jaar bracht een aantal grote films net wat minder op dan we hadden gehoopt", zegt Chris Aronson, hoofd distributie van 20th Century Fox. Ook de film van zijn maatschappij, Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked, voldeed aan de kassa niet aan de verwachtingen. "Dit najaar was gewoon treurig. Er waren geen echte kaskrakers voor een groot publiek."

Tot de tegenvallers behoren films als Sherlock Holmes: Game of Shadows, Happy Feet Two, Tower Heist, en Cowboys & Aliens. Op animatiegebied bleef voor het eerst sinds 2005 een hit van meer dan 200 miljoen dollar uit. Hetzelfde gold voor het genre van de superheldenfilms, waarin voor de tweede maal in tien jaar tijd geen film meer 200 miljoen dollar opbracht.

Een voor de hand liggende oorzaak zou de recessie kunnen zijn, waardoor de bioscoopbezoeker ieder dubbeltje drie keer omdraait voor hij het aan filmkaartjes besteedt. Wellicht is het publiek uitgekeken op de bekende personages en verhaallijnen in films. Het zou kunnen dat de vooraanstaande studio's slecht hebben getimed door allemaal hun grote familiefilms rond de nationale feestdag Thanksgiving uit te brengen, waardoor de consument werd overvoerd. Misschien zijn mensen tegenwoordig vooral bezig met hun nieuwe gadgets en minder op zoek naar vertier in de bioscoop.

Zeker is dat het aantal verkochte bioscoopkaartjes dit jaar terugliep. Het aantal bioscoopbezoekers in de VS was dit jaar met 1,275 miljard het laagst sinds 1995, toen nog 1,26 miljard Amerikaanse bioscoopkaartjes werden verkocht. De gestegen toegangsprijzen, mede als gevolg van de toevoeging van 3D, kon de teruglopende opbrengst niet compenseren en zijn volgens sommigen zelfs debet aan de teruglopende bezoekersaantallen.

De studio's richten hun blik nu vooral op volgend jaar. De line-up voor 2012 bestaat alvast uit een aantal enorme producties. De Batman-film The Dark Knight Rises, het superheldenepos The Avengers en de Alien-prequel Prometheus behoren alle tot de films waar het publiek reikhalzend naar uitkijkt en waar de studio's hun hoop op gevestigd hebben.

Paul Dergarabedian, analist bij Hollywood.com, is voorzichtig optimistisch. Maar als ook 2012 weer een tegenvallend jaar wordt, denkt hij dat de filmindustrie de verwachtingen drastisch moet bijstellen. "De wereld van vandaag is heel anders dan die van de jaren negentig, met veel meer media waarop films kunnen worden bekeken. Dat zou nu eindelijk z'n weerslag kunnen hebben op het bioscoopbezoek."

Jessica Chastain wint filmprijs in Palm Springs

Jessica Chastain krijgt de Spotlight Award van het filmfestival van Palm Springs. De 30-jarige actrice krijgt de prijs voor de filmrollen die ze dit jaar heeft gespeeld.

Chastain heeft een druk filmjaar achter de rug en brak definitief door in Hollywood. De actrice was te zien in de drama's The Tree of Life, The Help en Wilde Salomé van Al Pacino en in de thrillers Take Shelter, Coriolanus en The Debt.

"Door een reeks van virtuoze prestaties heeft Jessica Chastain zich gevestigd als een jonge actrice met zeer uiteenlopende talenten", verklaart festivaldirecteur Harold Matzner tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Naast de roodharige actrice worden ook de Amerikaanse acteurs George Clooney, Glenn Close, Brad Pitt en Michelle Williams gelauwerd. De Brit Stephen Daldry krijgt op het festival in de Amerikaanse staat Californië de prijs voor regisseur van het jaar en zijn landgenoot Gary Oldman krijgt een oeuvreprijs voor zijn acteerprestaties.

Het filmfestival van Palm Springs vindt plaats van 5 tot en met 16 januari.


Jessica Chastain wint filmprijs in Palm Springs (Foto: Novum)

Ajax gaat beleid aanscherpen na incident

Ajax is na het incident van vorige week in de bekerwedstrijd tegen AZ van plan om het veiligheidsbeleid aan te scherpen. Dat heef een woordvoerder van de club laten weten. Een hooligan met een stadionverbod zorgde op 21 december voor opschudding door het veld op te rennen en AZ-doelman Esteban te belagen.

De club heeft nog geen concrete invulling gegeven aan het nieuwe beleid, maar wil er wel haast mee maken." Voor de volgende thuiswedstrijd moet alles op orde zijn. We willen een herhaling van zo'n incident voorkomen."

Ajax hervat op 22 januari de competitie met een uitwedstrijd, uitgerekend tegen AZ. Op 5 februari staat tegen FC Utrecht de eerste thuiswedstrijd in competitieverband op het programma. Vier dagen daarvoor speelt de club mogelijk in de kwartfinale van de beker tegen de amateurs van GVVV.

Mogelijk gaat het beleid dat supporters met een clubkaart voor een bekerwedstrijd meerdere kaartjes kunnen kopen op de schop. "Dat is zeker een aandachtspunt", meldt de woordvoerder. "Er moet in ieder geval een betere controle zijn op wie er ons stadion binnenkomt."

KNMI: 2011 in top drie van warmste jaren

2011 is een van de warmste jaren sinds de eerste KNMI-metingen in 1901. De gemiddelde jaartemperatuur in meetstation De Bilt kwam uit op ongeveer 10,9 graden Celsius. Dat liet het weerinstituut donderdag weten.

Dit jaar eindigde daarmee op een gedeelde derde plaats. In 2006 en 2007 was het het warmst met een gemiddelde van 11,2 graden.

De koudste temperatuur van het jaar werd op 30 januari gemeten in Volkel in Noord-Brabant (8,5 graden onder nul). Op 30 juni werd in Eindhoven en Hupsel (Overijssel) de hoogste temperatuur gemeten: 34,5 graden.

KNMI: 2011 in top drie van warmste jaren
KNMI: 2011 in top drie van warmste jaren (Foto: ANP)

Sea Shepherd wil geld voor verdediging Nederlander

De milieuorganisatie Sea Shepherd heeft opgeroepen geld te doneren voor de verdediging van de Nederlandse dierenactivist Erwin Vermeulen. Hij zit sinds 16 december in Japan vast omdat hij een dolfijnentrainer zou hebben geduwd toen hij foto's wilde maken van een dolfijnentransport bij het Dolphin Resort Hotel in Taiji.

De organisatie stelt dat de verdediging grote kosten met zich meebrengt. Japan zou proberen de organisatie financieel uit te putten. Kapitein Paul Watson laat weten dat hij zelf honderd dollar heeft gedoneerd en roept anderen op dat ook te doen.

Het proces gaat 25 januari van start. De organisatie zegt alle vertrouwen in de verdediging van Vermeulen te hebben. Eerder deed Sea Shepherd een oproep de Japanse autoriteiten te bestoken met telefoontjes, brieven en e-mails om steun te beteugen aan Vermeulen.

Voormalig F-16-piloot in hoger beroep

De voormalig F-16-piloot die eerder deze maand werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor het lekken van staatsgeheimen gaat in hoger beroep. Dat meldt zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag.

Volgens de raadsman is het vonnis op 'essentiële onderdelen op onjuiste rechtsopvattingen' gebaseerd. Hij wil het vonnis van de rechtbank in Den Haag op 33 punten aanvechten.

Chris V. nam vorig jaar ontslag, nadat hij dertien jaar als beroepsmilitair bij de luchtmacht had gewerkt. In zijn oude functie raakte hij bekend met staatsgeheime informatie over de F-16, zoals afgeschermde radiofrequenties, tactische handelingen in gevechtssituaties en gedetailleerde eigenschappen van de F-16.

Nadat hij was opgestapt, hield V. gevoelige informatie op digitale gegevensdragers. Hij zat flink in de schulden en wilde tegen betaling van een half miljoen euro staatsgeheime documenten verkopen aan een vertegenwoordiger van Rusland.

Kubica zoekt andere arts in revalidatieproces

Robert Kubica heeft in zijn revalidatieproces arts Riccardo Ceccarelli aan de kant geschoven. De Poolse coureur en de arts verschilden van mening over het te volgen traject in de revalidatie, waardoor Kubica nu opzoek gaat naar een andere medicus die hem bij kan staan.

Kubica raakte in februari dit jaar zwaar gewond bij een rallyongeval. Hij had meerdere breuken en wonden aan de rechterzijde van zijn lichaam die na vele operaties en lang revalideren genezen zijn. De Pool is echter nog niet zo ver dat hij al weer in een raceauto plaats kan nemen.

"Robert en ik hebben verschillende ideeën wat betreft de volgende stappen in het revalidatieproces. Hij heeft daarop besloten een andere dokter te raadplegen," zei Ceccarelli tegen La Gazetta dello Sport. De arts is er van overtuigd dat Kubica wel weer in een Formule 1-bolide zal kunnen rijden. "Ik heb daar geen twijfels over. Het zal alleen wel tijd kosten."

Zo lang kan zijn team Lotus Renault GP in ieder geval niet wachten. Die renstal heeft voor 2012 daarom al Kimi Räikkönen en Romain Grosjean vastgelegd.

Girl gamers aan het woord

Tegenwoordig is gamen helemaal niet zo exclusief meer en speelt iedereen wel eens een spelletje. De tijd dat enkel puisterige pubers achter een pc of console kropen is voorbij. Er zijn zelfs talloze vrouwelijke gamers die serieus bezig zijn.

In onderstaande video maken deze vrouwen een statement over het gamen. Ze willen graag dat we ze serieus nemen. Laat ze maar komen!

DNB ziet startersvoordeel in lage huizenprijs

De lagere huizenprijzen zijn weliswaar ongunstig voor woningeigenaren en banken, maar voor starters op de woningmarkt is het goed nieuws. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) biedt de lagere prijs starters de kans een woning te kopen tegen lage lasten.

Sinds augustus 2008 zijn de woningprijzen met ongeveer tien procent gedaald. De gemiddelde prijs voor een woning is hierdoor nu vergelijkbaar met de prijzen in 2006. Tegelijkertijd is het besteedbaar inkomen hoger dan zes jaar geleden en is de hypotheekrente laag, constateert de centrale bank.

Door deze ontwikkelingen zijn de financieringslasten voor een gemiddelde woning sinds 2008 met achttien procent gedaald. Huishoudens die voor het eerst een huis kopen kunnen hierdoor voor hetzelfde geld een betere woning kopen.

Mocht een starter de stap op de huizenmarkt durven wagen, dan wordt een hele keten van woningverkopen in gang gezet, stelt DNB. "Het herstel van de woningmarkt begint bij deze huishoudens."

DNB ziet echter dat starters nog niet massaal instappen. De bank verklaart dit doordat starters mogelijk vrezen voor of speculeren op verdere prijsdalingen. "Het sentiment op de woningmarkt slaat om als huizen zoveel betaalbaarder worden dat het vertrouwen bij starters om woningen te kopen terugkeert", voorspelt de bank.

Staking bij Griekse belastingdienst

Medewerkers van de Griekse belastingdienst zijn donderdag begonnen aan een 48-uursstaking uit protest tegen aangekondigde bezuinigingsmaatregelen. De bezuinigingen zijn een eis van internationale schuldeisers.

Honderden Grieken zijn woensdag naar belastingkantoren getogen om vlak voor de staking nog lopende zaken af te handelen. Veel mensen die liever hun auto aan de kant zetten dan de nieuwe wegenbelasting te betalen, leverden hun nummerplaten in.

'PVV Friesland wilde OM oplichten'

De PVV in Friesland was van plan het Openbaar Ministerie op te lichten door facturen te vervalsen. Dat zegt directeur Kees de Jong van beveiligingsbedrijf Proserve Recherche donderdag in de Volkskrant. Zijn aangifte wordt door het Openbaar Ministerie in Leeuwarden behandeld.

Het bedrijf werd in september ingehuurd om toenmalig fractievoorzitter van de PVV Friesland Jelle Hiemstra te beveiligen. De fractievoorzitter was namelijk in zijn woning overvallen. Het OM betaalde de kosten, maar vond de beveiliging na vier weken niet meer nodig.

Hiemstra zou hebben aangedrongen op het voortzetten van de beveiliging. De partij had hier echter geen geld voor, daarom zou de partij aan De Jong hebben gevraagd declaraties te vervalsen. Het plan was om de factuur over de vier weken die het OM nog wel betaalde te verdubbelen. De Jong zou hebben geweigerd hieraan mee te werken.

Het voorstel zou zijn gedaan door Anton Melein, naast directeur van een bedrijf dat bewakers tegen piraterij levert was hij actief als beveiligingscoördinator voor de PVV. Hij zegt in de krant dat De Jong 'de weg kwijt is' en wil verder niet reageren.

Er ontstond wrijving tussen de PVV en De Jong toen Hiemstra eind oktober uit de PVV stapte vanwege onvrede over de anti-islam koers van Geert Wilders. De Jong kreeg die maand van de partij te horen dat hij niet bij de PVV moet zijn om geld te krijgen voor zijn geleverde diensten. Omdat de opdracht van Hiemstra kwam, zou hij ook bij hem zijn nota's moeten indienen.

Van een advocaat van de PVV zou hij te horen hebben gekregen dat zijn bij de partij ingediende nota's als 'verkeerd verzonden' worden beschouwd.

'Studiebeurs dreigt te verdwijnen'

De kans is groot dat de basisbeurs voor studenten verdwijnt. Ambtenaren werken plannen uit voor het invoeren van een sociaal leenstelsel, schrijft het AD donderdag. Ook de kaart waarmee studenten gratis met het openbaar vervoer reizen zou gevaar lopen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wil het verhaal ontkennen noch bevestigen. Hij wil alleen kwijt dat ambtenaren 'ieder jaar, iedere maand en iedere dag' bekijken waar nog geld te winnen valt.

Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten zou ongeveer achthonderd miljoen euro opleveren. Het afschaffen van de ov-kaart zou de schatkist tweehonderd miljoen euro schelen.

Als een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, moeten studenten geld lenen bij de overheid. Die lening betalen ze met een relatief lage rente terug nadat ze werk hebben gevonden. Een andere optie is dat de studenten voor de eerste jaren een beurs krijgen, maar hun specialisatie zelf moeten betalen.

Uitwonende studenten krijgen momenteel een basisbeurs van 266 euro per maand. Als hun ouders een laag inkomen hebben, kunnen ze een aanvullende beurs van 244 euro aanvragen. Deze bedragen worden een gift als ze binnen een bepaalde tijd hun diploma halen. De beurs wordt maximaal vier jaar verstrekt, daarna moet worden geleend.

AZ blij met besluit van KNVB

AZ is, in tegenstelling tot Ajax, blij met de beslissing van de KNVB om het bekerduel in zijn geheel over te laten spelen zonder publiek. AZ-goalie Esteban werd een week geleden aangevallen door een Ajax-hooligan. De keeper trapte de hooligan, waarna hij de rode kaart kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Trainer Gertjan Verbeek besloot vervolgens om al zijn spelers van het veld te halen. Toon Gerbrands, directeur algemene zaken bij AZ, kon zich vinden in de beslissing van de KNVB: "Het is een moedig en logisch besluit van de KNVB. Ik heb woensdag veel commentaar gezien en gehoord, maar niemand droeg een betere oplossing aan. Ook vanuit de maatschappij kwam begrip voor het besluit van de bond. Dat betekent dat de KNVB het goed heeft gedaan."

Verklaring van AZ op hun clubsite:

AZ is opgelucht met het besluit van het bestuur betaald voetbal van de KNVB inzake het gestaakte bekerduel Ajax - AZ. Woensdag werd bekend dat de wedstrijd van 21 december in zijn geheel – elf tegen elf, maar zonder publiek – moet worden overgespeeld.

AZ beseft dat de KNVB ongewild in een lastige positie is terechtgekomen en dat de bond op basis van een extreme situatie in het Nederlandse voetbal een besluit heeft moeten nemen. In de beleving van AZ heeft de KNVB vanuit sportief oogpunt de meest logische beslissing genomen. Alle andere opties zouden AZ - ook ongewenst in deze situatie beland - onevenredig hebben geraakt.

AZ is zich ervan bewust dat de kwestie rond het gestaakte bekerduel louter verliezers kent: beide clubs, het voetbal als bedrijfstak en uiteraard de supporters. AZ gaat onderzoeken op welke manier de AZ-supporters die aanwezig waren in de Amsterdam ArenA gecompenseerd kunnen worden.

Het duel wordt 19 januari om 14:30 uur zonder publiek overgespeeld in de Amsterdam ArenA. De winnaar van deze partij neemt het in de kwartfinales op tegen GVVV.

Gemeente houdt 'nazihek' voorlopig tegen

Zandvoort bekijkt of het de bouw van een hek dat is gebaseerd op dat van het voormalige naziconcentratiekamp Buchenwald volledig kan stopzetten. De bouw van het kunstwerk, dat werd ontworpen door het wereldbekende ontwerpersduo Studio Job, wordt drie maanden gestaakt.

In een verklaring staat dat het ontwerp waarvoor de gemeente afgelopen zomer een vergunning gaf 'in grote mate' afwijkt van het ontwerp dat later in talkshow De Wereld Draait Door werd gepresenteerd.

De opdrachtgever, die het op zijn landgoed Groot Bentveld wil laten bouwen, is samen met ontwerpers en andere betrokkenen in gesprek over 'alternatieven', zo liet de gemeente weten. De bouw was al begonnen, maar na een gesprek met de opdrachtgever op woensdag wordt die stilgelegd.

Een omstreden onderdeel van het design uit DWDD is de bel met de Latijnse inscriptie suum cuiqu. Vertaald in het Duits betekent dat Jedem das Seine, de tekst die boven de poort van Buchenwald hing.

Een woordvoerder van de gemeente liet donderdag weten dat voor de bel geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Het gemeentebestuur zegt dat het geen 'medewerking' zou hebben verleend als de associatie met Buchenwald bekend was geweest bij het college.


Gemeente houdt 'nazihek' voorlopig tegen (Foto: Novum)

Achterruitschutter actief in 't Gooi

In Eemnes en Laren is een achterruitschutter actief. Hij schiet met een luchtdrukwapen op de achterruiten van auto's. De afgelopen dagen zijn de ruiten van meerdere geparkeerde wagens gesneuveld, zegt een politiewoordvoerder van het korps Gooi en Vechtstreek donderdag.

Uit Eemnes kwamen twee meldingen bij de politie binnen en uit Laren één. De woordvoerder denkt dat er nog meer meldingen kunnen komen.

'Maradona nieuwe bondscoach VAE'

De Verenigde Arabische Emiraten zijn op zoek naar een nieuwe bondscoach en Diego Maradona heeft wel oren naar de functie. De Argentijn is sinds mei hoofdtrainer van Al Wasi en denkt die rol uitstekend te kunnen combineren met het bondscoachschap.

Officieel is de oud-trainer van Argentinië nog niet benaderd. Het is niet uitgesloten dat de voetbalbond van de VAE dat binnenkort wel zal doen. De Verenigde Arabische Emiraten zitten sinds september zonder vaste bondscoach na het ontslag van de Sloveen Srecko Katanec. Sindsdien wordt de nationale ploeg geleid door een interim-trainer. Maradona was tijdens het WK 2010 actief als bondscoach van Argentinië. Het land werd destijds in de kwartfinale uitgeschakeld door Duitsland.

Boere: "Bij Ajax zag ik niet veel perspectief"

Het 19-jarige talent Tom Boere verruilt Ajax voor AA Gent. De spits van het tweede elftal van de Amsterdammers ziet meer perspectief bij de Belgische club.

Boere, afkomstig uit het Zeeuwse Terneuzen, tekende een drieënhalf jarig contract bij Gent. "Ze gaven gelijk aan heel veel vertrouwen in me te hebben. Ik had dat andersom ook. Vandaar de keuze", legt hij uit aan SEG.

"Bij Ajax zag ik niet veel perspectief. Dat was voor mij duidelijk. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant zet ik nu een goede stap. Bij Gent heb ik meer perspectief. Mogelijk gaat Coulibaly weg en dan word ik gewoon de eerste spits. Ik sluit me sowieso gewoon aan bij de eerste selectie."

Boere kwam in het verleden al uit in de jeugdopleiding van Gent. "Ik ben Gent na mijn vertrek uiteraard blijven volgen", zegt de aanvaller. "De club heeft zich de afgelopen jaren echt geëvolueerd. Er is een mooier complex, met betere faciliteiten. Bovendien is er een nieuw stadion op komst. Gent is een heel mooie en stabiele club. Een club met ambitie en perspectief. Het gaf een speciaal gevoel dat ze me terug wilden halen."

[PDC] Lewis, Jenkins naar kwartfinales

Gisteren stonden tijdens de PDC World Darts Championship 2012 behalve de laatste partijen uit de zestiende finales ook al twee confrontaties uit de achtste finales op het programma. Zo mochten Adrian Lewis en Terry Jenkins al in actie komen voor een plaatsje bij de laatste acht.

Lewis trof in de achtste finales Wayne Jones en gunde zijn opponent slechts vier legs. Jackpot, titelverdediger tijdens het PDC-WK, won met 4-0 van Jones. Lewis, net als vijftienvoudig werelkampioen Phil Taylor afkomstig uit Stoke-on-Trent, kende alleen in de derde set een licht verval, maar verder had hij totaal geen moeite met The Wanderer. In de kwartfinale neemt Lewis het op tegen Terry Jenkins.

Jenkins, die een ronde eerder nog van Co Stompé won, nam het in zijn partij in de achtste finales op tegen Justin Pipe. Pipe staat bekend om zijn enorm trage spel, maar wist hiermee Jenkins niet van de wijs te brengen. The Bull gooide een sterke partij, kwam tot een gemiddelde van ruim 100 punten en wist Pipe met 4-1 in sets te verslaan.

Ajax gaat boete op hooligan verhalen

Ajax kreeg gisteren van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een boete van 10.000 euro en een wedstrijd voorwaardelijk zonder thuispubliek. De Amsterdammers hebben besloten om de geldboete te verhalen op Wesley van W. Hij verstoorde vorige week het bekerduel tegen AZ door keeper Esteban aan te vallen.

De Amsterdamse club ontvangt veel klachten van de supporters, omdat ze hun geld niet terugkrijgen. De KNVB besliste gisteren dat het duel donderdag 19 januari overgespeeld zal worden zonder publiek.

[NBA] Boston verliest ook van New Orleans

Boston Celtics heeft ook de derde wedstrijd van het seizoen in de NBA verloren. De zeventienvoudig kampioen ging met 97-78 onderuit tegen New Orleans Hornets. Jarrett Jack was met 21 punten en negen assists de gevierde man bij de thuisploeg. Het is voor het eerst in vier jaar dat de Celtics na drie duels nog met lege handen staan.

Miami Heat en Oklahoma City Thunder komen dit seizoen het best uit de startblokken. Miami won met 96-95 bij Charlotte Hornets en gaat na drie wedstrijden aan de leiding in de Eastern Conference. Oklahoma mag zich na drie duels de beste ploeg van het westen noemen. In Memphis werd met 98-95 gewonnen, mede dankzij vier punten van Kevin Durant in de slotfase.

Plof- en ramkraak bij Rabobank Nederweert

Criminelen hebben rond 4 uur donderdagochtend meermaals geprobeerd een geldautomaat van een Rabobank in Nederweert te kraken. Dat meldde de politie.

Eerst ramden ze de automaat aan het Raadhuisplein met een auto, vervolgens bliezen ze de automaat op. Toch valt de schade aan het pand relatief mee, alleen de automaat is flink beschadigd. Of de daders buit hebben gemaakt is nog niet duidelijk, al lijkt het er volgens een woordvoerder wel op.

De daders zouden gevlucht zijn in twee auto's.

Weer aanklacht tegen ex-president Arroyo

Filipijnse aanklagers zijn een tweede zaak begonnen tegen oud-president Gloria Arroyo. Ze wordt verdacht van corruptie rond een telecomdeal met een Chinees bedrijf in 2008. De nieuwe president, Benigno Aquino, verwelkomde de aanklacht donderdag.

Aquino ziet de zaak als bewijs dat de Filipijnen de problemen met corruptie hard aanpakken. Volgens zijn woordvoerder is de rechtszaak een kans om een einde te maken aan de langslepende onduidelijkheid rond de deal die Arroyo probeerde te sluiten.

Weer aanklacht tegen ex-president Arroyo
Weer aanklacht tegen ex-president Arroyo (Foto: ANP)

Ruim 30 doden door Turkse luchtaanval

Meer dan 30 mensen zijn in de nacht van woensdag op donderdag gedood bij een luchtaanval die de Turkse strijdkrachten op eigen grondgebied uitvoerden. De aanval was niet ver van de grens met Irak.

Daar bestoken de strijdkrachten vaak leden van de terroristische Koerdische groepering PKK en smokkelaars. De Turkse regering heeft nog geen uitleg verschaft. In de zuidoostelijke streek waar de aanval was, wordt verondersteld dat de luchtaanval de PKK als doelwit had, maar dat per ongeluk smokkelaars en lokale dorpelingen trof.

Een burgemeester van een dorp in de omgeving, Fehmi Yaman zei geschokt: "We hebben hier 30 lijken liggen allemaal verbrand, dit is onaanvaardbaar." Fehmi Yaman uit het dorp Uludere zei dat de aanvallers wisten dat het om smokkelaars ging.

Een veiligheidsfunctionaris stelde dat er "een operatie op gang is gezet na berichten over een groep PKK'ers". De aanval was in de grensprovincie Sirnak, ten oosten van de gelijknamige provinciehoofdstad en circa 900 kilometer ten zuidoosten van Ankara.

Haagse glazenwassers beboet vanwege straatverdeling

Tien glazenwassers in de regio Den Haag-Delft zijn beboet wegens het maken van een verboden kartelafspraak. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zei donderdag dat de glazenwassers straten verdeelden in een nieuwbouwwijk. De boete moet als voorbeeld dienen voor andere glazenwassers die straten toe-eigenen.

Volgens de NMa leidt het onderling verdelen van straten tot grote ergernis bij veel consumenten, die door de praktijk niet bij een andere glazenwasser terechtkunnen. "Met deze zaak maakt de NMa duidelijk dat afspraken over straat- en wijkverdeling niet door de beugel kunnen", zegt bestuurslid van de kartelwaakhond Henk Don.

De glazenwassers hebben per persoon een boete gekregen van duizend euro. "De boetes zijn afgestemd op de beperkte omvang van de overtreding", aldus de NMa over de lage boete. "Daarbij gaat het om kleine eenmanszaken met een geringe omzet."

Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), waar de glazenwassers onder vallen, opent binnenkort een openbaar register van glazenwassers. Dit moet de keuzevrijheid voor consumenten groter te maken. De NMa is enthousiast. "Uiteraard moet dit niet concurrentiebeperkend werken", schrijft de NMa. "Voor elke bonafide glazenwasser moet het mogelijk zijn deel te nemen aan dit register.


Haagse glazenwassers beboet vanwege straatverdeling (Foto: Novum)

Schaatser Jan Bos wil snelste fietser worden

Voormalig schaatser Jan Bos gaat proberen de snelste mens ter wereld te worden. De oud-olympisch kampioen is samen met studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam in training om volgend jaar zomer een aanval te doen op het wereldsnelheidsrecord op de fiets.

Het huidige record staat op 133 km per uur. De studenten haalden afgelopen zomer - zonder Jan Bos - een snelheid van 129 km per uur. Het vierkoppige team en de aangepaste fiets waarmee ze het opnieuw gaan proberen, worden donderdag gepresenteerd. Het is de tweede keer dat het team meedingt naar het record.

In de Amerikaanse staat Nevada wordt volgend jaar een nieuwe recordpoging gedaan. Het fietsteam wil zowel de maximale snelheid als het uurrecord verbreken. Het uurrecord staat op 92 kilometer. De recordpoging gaat om fietsen op eigen kracht; de fiets wordt bijvoorbeeld niet eerst voortgetrokken door een racewagen.

Schaatser Jan Bos wil snelste fietser worden
Schaatser Jan Bos wil snelste fietser worden (Foto: ANP)

iPhone met stip terug op drie

Na een jaar niet in de top 10 te hebben gestaan is de iPhone in 2011 terug in de lijst met meest gezochte woorden op Marktplaats. De smartphone van Apple komt dit jaar met stip binnen op drie. Dat maakte Marktplaats donderdag bekend.

Vorig jaar viel het toestel van Apple-oprichter Steve Jobs nog buiten de top 10 en moest het concurrent BlackBerry voor laten gaan. De smartphone van de Canadese producent Research in Motion bezet dit jaar de zesde plaats op de lijst.

'Gratis' was evenals voorgaande jaren het meest gezochte woord op de website. Het percentage zoekopdrachten naar dat woord steeg met 6 procent. De vraag naar auto's en in het bijzonder naar wagens met automaat bleef eveneens onverminderd groot. 'Automaat' was ook dit jaar, evenals in 2010, de op één na meest gebruikte zoekterm. Daarnaast vallen de hoge klasseringen op van 'BMW' (vierde), 'cabrio' (vijfde) en 'Mercedes' (zevende).

De top 10 wordt gecompleteerd door interieuronderneming Riviera Maison, woonboulevard Ikea en Vingino, producent van kinderkleding. Als het om de meest geplaatste advertenties gaat, scoorden schoenen met ruim 2 miljoen advertenties het hoogst.

Dagelijks worden op Marktplaats 300.000 advertenties geplaatst. Dat komt neer op gemiddeld drie tot vier nieuwe advertenties per seconde. In totaal zijn op de site dit jaar circa 110 miljoen advertenties geplaatst, een toename van 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de laatste jaren kent de site een spectaculaire groei. In maart 2009 werd de 250 miljoenste advertentie geplaatst. De 500 miljoenste advertentie was afgelopen zomer een feit.

iPhone met stip terug op drie
iPhone met stip terug op drie (Foto: ANP)

Hersenen krimpen door fastfood

Het eten van vette voeding zorgt ervoor dat onze hersenen krimpen. Dat bleek woensdag uit onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology.

In een dieet met veel fastfood zit veel verzadigd vet, dat slecht is voor de doorbloeding van het brein. Ook zitten er maar weinig vitamines B, C, D en E in dergelijk voedsel, waardoor de hersenen krimpen zoals dat ook bij Alzheimer gebeurt. Mensen die juist veel van deze vitamines en omega-3-vetten binnenkrijgen hebben een relatief groot brein, omdat "die de bloedvaten in de hersenen stimuleren", aldus de leider van het onderzoek, neuroloog Gene Bowman.

De resultaten komen voort uit een studie van de Universiteit van Portland en de Universiteit van Oregon naar breinveroudering onder bejaarden dat al meer dan dertig jaar loopt. Eerder werd dementie al gelinkt aan het eetpatroon van mensen.

Hersenen krimpen door fastfood
Hersenen krimpen door fastfood (Foto: ANP)

New York Times biedt per ongeluk korting aan

De New York Times heeft woensdag per ongeluk miljoenen mensen een e-mail gestuurd waarin korting op een abonnement wordt aangeboden. De e-mail was bedoeld voor mensen die onlangs hun abonnement hebben opgezegd.

In de mail werd een korting van vijftig procent beloofd voor de komende zestien weken als mensen opnieuw abonnee werden van de krant. In plaats van enkele honderden ontvingen zo'n 8,6 miljoen mensen de e-mail. Onder de geadresseerden bevonden zich ook abonnees.

Maar het bleef niet bij een enkele vergissing. Op het twitteraccount van de New York Times werd de e-mail in eerste instantie ontkend. "Als u vandaag een e-mail heeft ontvangen over opgezegde abonnementen, negeer deze. Hij is niet van ons afkomstig."

Een woordvoerster van de Times sprak van een ongelukkige fout. "Deze e-mail had naar een heel klein aantal mensen gemoeten, maar ging in plaats daarvan naar een zeer groot aantal mensen dat zijn adres ooit bij de Times heeft opgegeven", aldus Eileen Murphy. "We betreuren de fout."

De woordvoerster bood tevens haar excuses aan voor het bericht op Twitter. "De eerste tweet klopte niet en we betreuren de vergissing." Op dat moment was het kwaad echter al geschied.

Veel mensen belden of schreven de  New York Times over de e-mail. De korting werd in eerste instantie aan iedereen die contact opnam met de krant aangeboden, ook aan de mensen die nog een abonnement hebben. Volgens Murphy stopte de krant in de middag het aanbod uit de e-mail te honoreren. Ze wilde niet zeggen hoeveel mensen contact hebben opgenomen met de  New York Times, of hoeveel geld de fout heeft gekost.

Vrouw zit drie dagen klem in gecrashte auto

Een Australische vrouw heeft drie dagen ondersteboven klem gezeten in haar verongelukte auto. Dat meldde de krant Sydney Morning Herald donderdag.

Nadat de 45-jarige vrouw op eerste kerstdag haar familie had bezocht, verloor ze de macht over haar voertuig en stortte in een met prikkelbosjes begroeid ravijn in het zuiden van Australië. Woensdag werd ze gevonden door een toevallig passerende jongen, die haar hoorde schreeuwen om hulp.

De vrouw had toen al drie hete dagen en meerdere onweersbuien overleefd. Haar been, dat klem had gezeten tussen de deur, moest later in het ziekenhuis worden afgezet.

Kinderdagverblijf't Hofnarretje overgenomen

Kinderdagverblijf de Vlinderheuvel, voorheen 't Hofnarretje, heeft een nieuwe eigenaar. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Het kinderdagverblijf werd in 2010 bekend door de grote Amsterdamse zedenzaak. Hoofdverdachte Robert M. werkte op het kinderdagverblijf. Tegen de voormalig directeur, Albert Drent, dreigde ook een strafrechtelijke vervolging. Enkele ouders hadden aangifte gedaan tegen Drent, omdat ze denken dat hij misschien medeplichtig is aan het misbruik. Het Openbaar Ministerie (OM) liet weten Drent niet te vervolgen.

De nieuwe eigenaar, Van 't Veen, zal de keten van vier vestigingen overnemen, zodra de organisatie een nieuwe structuur heeft gekregen. "Na alle onrust moet er snel een tijd komen van rust voor deze kinderdagverblijven", zegt zij. Ook komt er een nieuwe naam voor de organisatie.

De gemeente Amsterdam laat weten positief te staan tegenover de overname.

Kinderdagverblijf't Hofnarretje overgenomen
Kinderdagverblijf't Hofnarretje overgenomen (Foto: ANP)

Gedenkplaats 9/11 miljoen keer bezocht

De gedenkplaats in New York ter nagedachtenis van de aanslagen van 11 september 2001 is sinds de opening door een miljoen mensen bezocht. Het monument opende op 12 september dit jaar zijn deuren.

De gedenkplaats trekt dagelijks zo'n tienduizend bezoekers. Toegang is gratis, maar bezoekers moeten wel van tevoren kaartjes aanvragen. Er mogen niet meer dan vijftienhonderd mensen tegelijk bij het monument zijn.

RUG berispt om discrimineren mannen

De Rijksuniversiteit Groningen heeft mannen gediscrimineerd bij de benoeming van twaalf vrouwen tot hoogleraar. Dat concludeert de Commissie Gelijke Behandeling.

De universiteit wilde het aandeel vrouwelijke hoogleraren opkrikken en had daarvoor extra budget gereserveerd. Vrouwelijke universitair hoofddocenten mochten hun dossier insturen om kans te maken te worden voorgedragen voor benoeming tot hoogleraar.

Voor hun mannelijke collega's bestond deze mogelijkheid niet. Uiteindelijk werden twaalf vrouwen op deze manier bevorderd tot hoogleraar.

Daarmee is volgens de commissie onderscheid gemaakt op basis van geslacht. Een voorkeursbeleid mag alleen onder bepaalde voorwaarden worden gevoerd. Als bijvoorbeeld blijkt dat een man en een vrouw even geschikt zijn, mag voor de vrouw worden gekozen. Omdat de universiteit mannen uitsloot, is echter niet duidelijk of er sprake is van gelijke geschiktheid.

De klacht was ingediend door de Groninger Studentenbond. De benoemingen van de vrouwelijke hoogleraren worden overigens niet teruggedraaid.

Doden door brand en explosie in Myanmar

Zeker 17 mensen zijn in de stad Yangon in Myanmar, het voormalige Birma, om het leven gekomen door een nachtelijke ontploffing in een opslagplaats voor kruit. Onder de doden zijn ook brandweermannen. Meer dan 80 mensen raakten gewond. Dat heeft de politie van het Zuidoost-Aziatische land donderdag gemeld.

De explosies vonden plaats terwijl de brandweer bezig was een brand te blussen. De brand was voor zonsopgang ontstaan in een pakhuis van de staat waar waarschijnlijk kruit in lag dat wordt gebruikt voor het maken van mijnen. De brand breidde zich uit naar nabijgelegen huizen en andere gebouwen. Onder andere een pakhuis waar chemicaliën worden opgeslagen vatte vlam.

Onder de doden zijn ten minste drie brandweermannen. Volgens een inwoner van de stad kwamen veel mensen om het leven doordat ze na de explosie werden getroffen door rondvliegend puin. Een aantal gebouwen, waaronder een boeddhistisch klooster nabij het pakhuis, is door de explosie ingestort .

Een taxichauffeur was getuige was van de brand, waardoor de hele omgeving onder de as kwam te zitten. "Het leek wel een vulkaanuitbarsting zoals je in de film ziet", zei hij. Een andere ooggetuige zei dat op een ruime kilometer afstand van de opslagplaats de huizen op hun grondvesten schudden tijdens de ontploffing.

De explosie was in de hele stad te voelen en sloeg een zes meter diepe krater in de grond. De brandweer zoekt nog naar overlevenden. De oorzaak van de brand en de explosies is nog onduidelijk.

Ontploffing kruitopslag Myanmar kost levens

Ontploffing kruitopslag Myanmar kost levens (Foto: ANP)

Hyves roept Gers Pardoel uit tot beste artiest 2011

Gers Pardoel is door Hyves uitgeroepen tot de beste Nederlandse artiest van het afgelopen jaar. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Pardoel's hit Ik Neem Je Mee werd door het sociale medium uitgeroepen tot de meest gerespecteerde track. De 30-jarige rapper is bekend van het nummer Broodje Bakpao en hij scoorde dit jaar een nummer 1-hit met Ik Neem Je Mee. Ook werkte hij samen met Guus Meeuwis voor het nummer Nergens Zonder Jou.

De meest besproken persoon op Hyves is Ben Saunders. Daphne Deckers is verkozen tot meest actieve bekende Nederlander en Wesley Sneijder is de populairste sporter.

Vuurwerkverkoop weer begonnen

Vanaf donderdag mag in Nederland weer vuurwerk worden verkocht. Zaterdag sluiten de officiële winkels hun deuren weer. Boetevrij afsteken van het sier-, knal- en pijlenwerk mag van zaterdag 10.00 tot 02.00 uur.

Ondanks dat de officiële verkoop donderdag pas begint, is de afgelopen tijd al flink wat vuurwerk in beslag genomen. Tot en met 15 december hadden politie en justitie dit jaar ruim zeventigduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is ruim tienduizend kilo meer dan rond dezelfde tijd vorig jaar.


Vuurwerkverkoop weer begonnen (Foto: Novum)

Battle Duty: Modern Field 3 neemt shooters op de hak

Met een naam als Battle Duty: Modern Field 3 verwacht je de zoveelste fanfilm over de twee FPS-spellen of het laatste project van FreddyW, maar niets is minder waar. Battle Duty: Modern Field 3 is een een heus spel, is beschikbaar voor iOS en Android en kost 79 cent.

Het spel is een simpel klik-en-doodspel, waarmee de titel de enige link lijkt naar de Battlefield- en Call of Duty-franchises. De trailer van het spel is hieronder te zien.

'Diablo III mogelijk naar console'

Als we de geruchten moeten geloven is Blizzard bezig om Diablo III naar de consoles te brengen. De gameontwikkelaar heeft namelijk al een aantal vacatures geplaatst via de website Gamasutra waarvan de laatste voor een 'Console Network Senior Software Engineer'.

Volgens de taakomschrijving is de functie verantwoordelijk voor het verzekeren van de best mogelijke implementatie van geavanceerde netwerksystemen op consoles.

In een eerdere reactie op deze geruchten heeft Diablo III-gamedirector Jay Wilson gezegd: "We maken niets bekend voor we het zeker weten." In dit geval lijkt het erop dat Blizzard een hoop mensen aanneemt zonder het zeker te weten.

Diablo III staat gepland voor een release op pc in het eerste kwartaal van 2012.

Makers geven cadeau weg bij Twisted Metal

David Jaffe, de co-director voor Twisted Metal, heeft een video uitgebracht waarin hij bekendmaakt dat er een speciale verrassing in de launchversies van Twisted Metal zal komen te zitten. In de eerste druk van het spel zal een bon komen te zitten waarop een downloadcode staat voor de originele volledige Twisted Metal Black uit 2001.

Hieronder kun je de video bekijken.

Twisted Metal komt op 14 februari uit op PlayStation 3.

Oliebolle

"Jij een oliebol?" vroeg de Liefde van mijn Leven. "Nee zeker, hè?"
Ze kent me. Ze wist ook wat ik ging zeggen. Daarom zei ik het maar niet.
"Want je hebt dit jaar al een oliebol gehad?" vroeg ze naar de bekende weg. Zoals ik al zei.
"Vooruit," zei ik, terwijl ik in de schaal met bollen greep. "Laat ik er eens eentje nemen. Om de jaarwisseling te vieren."

Valt er wel iets te vieren? Moet ik hier nu terugkijken op het oude jaar? Laat ik het eens doen; misschien kun je lachen.

Rotterdamse werklozen de Westlandse kassen in

Geen Polen maar duizenden Rotterdammers gaan de komende drie jaar aan de slag in de kassen in het Westland. Dat bevestigde de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn van sociale zaken dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door het AD.

Florijn staat garant voor die aantallen omdat de sociale dienst in de Maasstad anders gaat werken. Niet langer de bijstandsgerechtigde maar de werkgever staat als klant centraal bij de sociale dienst. Zijn wensen worden vertaald naar de bijstandsgerechtigden. "Die maken wij vervolgens werkklaar bij onder meer de werkbedrijven van de Roteb", aldus Florijn.

Blowende jongeren met 99 nitraten in auto

De politie heeft dinsdagavond drie blowende jongeren met een levensgevaarlijke lading verboden knalvuurwerk in een auto betrapt. Dat meldde de politie in het Brabantse Aarle-Rixtel, nabij Helmond, woensdag.

Surveillerende agenten kwamen de drie blowende jongeren tegen in een stilstaande auto op De Duivenakker. Drie zakjes wiet werden in beslag genomen. Toen de agenten vervolgens de auto aan een nader onderzoek onderworpen, bleek er ook nog eens een tas met 99 nitraatbommen te liggen.

De 18-jarige eigenaar van de auto kreeg een boete.

Blowende jongeren met 99 nitraten in auto
Blowende jongeren met 99 nitraten in auto (Foto: ANP)

C. Ronaldo: "Primera División beste competitie"

Cristiano Ronaldo speelde met Manchester United in de Premier League. Een van de beste competities ter wereld vindt hij. Maar de Primera División is volgens hem beter.

In de zomer van 2010 maakte de Portugees international de overstap van Manchester United naar Real Madrid. Daarmee speelt hij in een compleet andere competitie. In Engeland is hem vooral het tactische aspect bijgebracht. "In Manchester is mij de nodige tactische discipline bijgebracht. Ik heb daar geleerd hoe je als een prof leert", blikt hij terug.

In de Primera División kunnen spelers hun talenten meer vertonen, vindt de aanvaller. "In Spanje kunnen alle spelers hun technische vaardigheden laten zien. Deze competitie is meer gebaseerd op vaardigheden en techniek", vertelt hij aan diverse Portugese en Engelse media.

Ronaldo is één van de spelers die kans maakt op de Gouden Bal. Met Real Madrid presteert de Portugees zeer naar behoren. De Madrilenen staan op de eerste positie en hebben een voorsprong van drie punten op aartsrivaal FC Barcelona.

De grote kerstprijsvraag - Dag 5

Kerst is alweer achter de rug, maar voor velen is de kerstvakantie nog in volle gang! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 5
5-1 Welke Japanse RPG is dit jaar, na sinds 2006 alleen een titel gehoord te hebben, gecancelled?
5-2 Welk apparaat combineert gamen met bier?
5-3 Uit welk land kwam de "artiest" die een populaire soundtrack van een game wist te verkrachten?
5-4 Welke robot hielp bij een aanzoek?
5-5 Uit welke groep kwam het meisje van Kojima?
5-6 Welke gamemaker heeft de eerst game in de serie nooit uitgespeeld?
5-7 Welk crewlid kocht ooit koei's doos?
5-8 Hoe lang duurde het voordat Kuukske bij de kassa stond met Uncharted 3?

Logo's dag 5
Logo 9:
logo 9

Logo 10:

Logo 10

Opdracht dag 5
Na het uitgebreide eten met kerst en het uitbuiken de dagen na kerst is het nu de hoogste tijd om weer gewoon eens iets leuks te doen met het eten! Maak iets game-gerelateerds met eten of etens waren. Beleg je eigen pizza vol kaas en één plakje salami en snij er vervolgens een punt uit om een mooie Pac-Man te maken bijvoorbeeld. Bedenk wat leuks, leg het vast op een foto en mail je creatie naar fokgames@gmail.com met als onderwerp kerstprijsvraag 2011 en je nickname gevolgd door de datum van de opdracht. In dit geval dus bijvoorbeeld: "kerstprijsvraag 2011 koei 29-12"

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Belangrijk!
Er zijn wat problemen met het bekijken van je score als je vorig jaar ook meegedaan hebt. Er wordt hard gewerkt om dit op te lossen. Verstuurde antwoorden zijn gewoon goed binnen gekomen en hopelijk kunnen jullie ook binnenkort zien hoeveel punten jullie hebben verdiend! Je kunt gewoon vragen blijven beantwoorden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.