Wilders dreigt steun kabinet in te trekken

PVV-leider Geert Wilders wil nieuwe verkiezingen als het kabinet maatregelen neemt om de hypotheekrente te versoberen. Hij noemt de aanpak van de hypotheekrenteaftrek onacceptabel. Het zwaarbeladen 'h-woord' hangt al geruime tijd als een zwaard van Damocles boven de gedoogcoalitie.

Premier Mark Rutte (VVD) herhaalde zaterdag in De Telegraaf dat dit kabinet niet aan de hypotheekrenteaftrek komt. VVD-fractiectieleider Stef Blok zei eerder deze maand dat morrelen aan de aftrek voor de liberalen onbespreekbaar is. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) heeft juist meerdere malen aangegeven dat als extra bezuinigingen nodig zijn, er geen 'heilige huisjes' kunnen bestaan.

Elsevier schrijft deze week dat het kabinet serieus nadenkt over mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te versoberen. De aftrek zou in de scenario's die worden bekeken behouden blijven, maar er wordt gesnoeid in de 'franje'.

Zo wordt de aflossingsvrije hypotheek aan banden gelegd en wordt overwogen om de rente boven de miljoen euro niet langer aftrekbaar te maken. Ter compensatie wordt dan de 'villataks' geschrapt. De maatregelen zullen, als ze doorgaan, van het ene op het andere moment worden ingevoerd.


Wilders dreigt steun kabinet in te trekken (Foto: Novum)