Grootste overschot werkzoekenden bij overheid

In de overheid en non-profit sector vechten gemiddeld zeven mensen om één baan. In de techniek en industrie is juist een overschot aan vacatures. Daar kan een werkzoekende kiezen uit 33 vacatures. Dat meldt vacaturesite Jobbird op basis van eigen onderzoek.

De vacaturesite onderzocht twintigduizend vacatures en twaalfduizend cv's. Op basis daarvan bepaalde Jobbird hoeveel mensen geschikt waren voor een bepaalde baan.

Uit het onderzoek bleek dat niet alleen bij de overheid en de non-profitsector een personeelsoverschot is. Ook in de media- en communicatiebranche is er te veel personeel. In deze sectoren matchen gemiddeld 4,7 cv's met een vacature.

Naast de techniek en industrie is ook in de ict en bouw sprake van schaarste. In de ict kan iemand uit bijna zeven vacatures kiezen, in de bouw uit bijna vijf.

Een woordvoerder van Jobbird vindt dat de regering studies gratis moet maken in de sectoren waar een tekort is. "Doen we dat niet, dan zijn we genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen, terwijl er hier een miljoen mensen met een uitkering op de bank zitten."


Grootste overschot werkzoekenden bij overheid (Foto: Novum)