[Schaatsweek] De Jong wint 5 kilometer

Stefan (sportfreak)

Bob de Jong heeft bij de schaatsweek in Heerenveen de vijf kilometer gewonnen. Sven Kramer en Koen Verweij plaatsen zich met gemak voor het Europees kampioenschap allround. Ook Ted-Jan Bloemen en Jan Blokhuijsen mogen zich opmaken voor het EK komende januari in Budapest.

De Jong won de wedstrijd in een tijd van 6.17,92. Hij verloor gisteren echter te veel tijd op de 1.500 meter waardoor De Jong zich niet plaatste voor het EK. In het gecombineerde klassement over de 1.500 meter en de vijf kilometer eindigde hij als vijfde. Kramer eindigde vandaag als tweede. In een rit tegen Blokhuijsen noteerde Kramer uiteindelijk met 6.18,56 de tweede tijd. Blokhuijsen greep in 6.20,52 het brons. Wouter Olde Heuvel, vooraf gezien als een zekerheidje voor EK plaatsing, knalde in zijn rit op de kruising tegen Bloemen op en werd daardoor gediskwalificeerd. Het EK kan Olde Heuvel daardoor vergeten.

In de strijd om tickets voor de Wereldbeker waren Jorrit Bergsma, die vandaag niet meedeed, en Kramer al zeker van deelname in de tweede helft van het seizoen.  De Jong verdiende door zijn zege ook een uitverkiezing voor het vervolg van de World Cup-wedstrijden, evenals Blokhuijsen en Douwe De Vries.