Somaliërs blijven in tentenkamp Ter Apel

De uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers die actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel gaan niet in op het aanbod om een nieuwe asielaanvraag af te wachten in een opvanglocatie. In plaats daarvan blijven ze in het tentenkamp dat ze bij het centrum hebben opgebouwd. Dat meldt een woordvoerder van de groep van zo'n 25 Somaliërs.

Woensdagmiddag besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de groep voorlopig onderdak krijgt, in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. Dit duurt acht werkdagen. Als de aanvragen niet binnen de vastgestelde acht dagen kunnen worden behandeld, mogen de asielzoekers langer bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijven.

Volgens de demonstrerende Somaliërs is dit slechts een schijnoplossing. Het aanbod geldt alleen voor de groep betogers en niet voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland. De vluchtelingen zeggen dat zij worden gedwongen op straat te leven en eisen permanente opvang.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft minister van Asiel Gerd Leers (CDA) vragen gesteld over het aanbod van de IND. Hij wil weten hoe het kan dat de IND afgewezen asielzoekers aanraadt om opnieuw een asielverzoek in te dienen, zodat weer recht op opvang ontstaat. "Het is de taak van de IND om het vreemdelingenbeleid uit te voeren, niet om juridische bijstand te verlenen."