VS bekritiseert China vanwege valuta-interventies

De regering van de VS heeft China wederom niet formeel beschuldigd van het manipuleren van de valutaverhoudingen. Dit terwijl de regering de pogingen van Japan om de waardestijging van de yen te beperken wel bekritiseerde.

Het Amerikaanse ministerie van financiën uitte de meeste kritiek op de twee laatste valuta-interventies van Japan. Deze konden niet op steun van de Verenigde Staten rekenen. De bekritisering van de VS kan de eventuele verdere pogingen van Tokyo om te interveniëren op de valutamarkten bemoeilijken.

De Verenigde Staten en de andere leden van de G7, de groep met de zeven meest vooraanstaande industriële staten, ondersteunden de yen-ingreep door Japan na de aardbeving op 11 maart. De VS weigerde Japans' laatste twee interventies te ondersteunen. Hierbij gaf het land aan dat de munt gebaseerd moet zijn op de marktfundamenten.

"In plaats van te reageren op de binnenlandse zorgen over een 'sterke yen' door te interveniëren in een poging de wisselkoers te beïnvloeden, zou Japan fundamentele en grondige stappen moeten ondernemen om de dynamiek van de binnenlandse economie te verhogen. Waaronder die in de nutsvoorzieningen en de dienstensector, en de potentiële groei te verhogen", aldus het ministerie van financiën in zijn uitspraken die gericht zijn op Japan.

Daarnaast meldt het ministerie van financiën in het halfjaarlijkse valutarapport dat het land aanhoudend druk zal blijven zetten op China voor een vergroting in de flexibiliteit van de wisselkoers. Dit evenals een vergroting in het speelveld voor buitenlandse ondernemingen en een verschuiving van het model van de Chinese economie die gemodelleerd is rond export.

Het ministerie van financiën stelt dat 'hoewel de reële wisselkoers van China is gestegen, het proces van opwaardering nog onvolledig is'. Het rapport noteert daarnaast dat de yuan met twaalf procent is opgewaardeerd, gecorrigeerd voor inflatie, ten opzichte van de dollar sinds juni 2010. De VS zou graag zien dat China zijn valuta ten opzichte van de dollar zouden opwaarderen.