Proces tegen ex-president Mubarak hervat

De rechtszaak van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak is woensdag na drie maanden hervat. Op de Egyptische televisie werden beelden getoond van Mubarak op een brancard onder een groene deken. Hij werd met een helikopter naar Caïro gevlogen en vandaar met een ambulance naar de rechtszaal vervoerd. De voormalige president, wiens regime op 11 februari viel, staat sinds april onder huisarrest in een ziekenhuis.

Mubarak is onder andere aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van bijna 840 betogers gedurende de opstand tegen zijn regime. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij de doodstraf krijgen. Tot dusver hebben de meeste getuigenverklaringen echter geen duidelijke aanwijzingen opgeleverd dat er in opdracht van Mubarak op betogers werd geschoten.

Het proces begon in augustus, maar verzandde al snel in geruzie tussen zijn advocaten en die van de demonstranten. Daarnaast werd het lastiger om verslag te doen van de rechtszaak, omdat het hof verslaggeving van de getuigenissen van hooggeplaatste functionarissen aan banden legde. Over de getuigenis van veldmaarschalk Hussein Tantawi mocht zelfs helemaal niet worden bericht. Velen denken dat Tantawi antwoord kan geven op de vraag of Mubarak opdracht heeft gegeven dodelijk geweld te gebruiken tegen de betogers.

Naast Mubarak staan ook de voormalige minister van binnenlandse zaken Habib el-Adly en zes voormalige leden van de veiligheidsdiensten terecht voor het geweld tegen demonstranten. Mubarak en zijn twee zoons worden bovendien berecht voor corruptie.