Boullier: "Afwezigheid Kubica heeft team geschaad"

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier vindt dat de afwezigheid van Robert Kubica het team meer geschaad heeft dan de problemen die voortkwamen uit de niet-succesvolle voorwaartsgerichte uitlaten. Het team pakte begin 2011 enkele podiumplaatsen, maar zakte daarna ver weg.

Volgens Boullier kwam dat door het begin februari wegvallen van teamleider Kubica. De Ppol kreeg een rallyongeval en is daarvan nog steeds herstellende. Hij kreeg van Autosport dan ook de vraag wat de belangrijkste reden was voor de mailaise. "Robert. Hij was veruit de belangrijkste reden, omdat er een direct sportief verlies was qua snelheid en ook een verlies voor het moraal van het team."

"Er was ook een indirect verlies en dat komt door een van de grote waardes van Robert. Het is mentale kracht en de toewijding om zaken te verbeteren. En dit, we weten niet hoeveel het ons gekost heeft ..., komt deels door de voorwaartsgerichte uitlaten die door de commentaren van Robert."

Omdat Kubica nog niet volledig hersteld is heeft het team voor 2012 Kimi Räikkönen en Romain Grosjean vastgelegd. Dit doet de vraag rijzen of de Pool wel bij Lotus Renault terug zal keren. Hierop wilde Boullier niet ingaan, wel dat dit dramatische seizoen het team sterker heeft gemaakt.

"Dit jaar is zwaar voor ons geweest, voor mij en iedereen in dit bedrijf was het frustrerend. Misschien kunnen we hierdoor begrijpen hoe we kunnen verbeteren. Als we met Robert de auto hadden kunnen verbeteren dan hadden we misschien voor de top drie in het kampioenschap kunnen gaan, maar dan hadden we veel zaken over het hoofd gezien. Het lijkt misschien een ramp, maar het is een geweldige manier om te leren geweest."