Het maakt niet uit wat je doet

Dit is de tijd tussen de kerstboodschappen, niet die voor het vreten, maar het voedsel voor de geest, en de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik kan je nu al vertellen, die voornemens hebben geen zin. Het maakt allemaal geen reet uit wat je doet. Misschien wel voor jezelf, maar absoluut niet op wereldschaal, want de wereld wordt geregeerd door volslagen paranoïde zwakzinnigen. En dan bedoel ik niet die bejaarde muts met dat belachelijke stijfselkapsel die ons ieder jaar weer tot het bot toe weet te motiveren met een gloedvolle toespraak waardoor we met gemak weer door kunnen tot 30 april. Dan heb ik het ook niet over die seniele Duitser met die puntmuts die ook ieder jaar een obligaat praatje houdt, maar daarbij vooral aandringt te wachten op hulp van buitenaf. Ik vraag me iedere keer verbaasd af wanneer bij hen nu eens het besef komt dat bidden niet helpt. Wachten tot iemand anders (al dan niet bestaand) voor jou de kastanjes uit het vuur zal halen is zinloos. Je zult zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Maar ja, op je luie reet blijven zitten en kritisch om je heen wijzen is natuurlijk een stuk makkelijker.

Nee ik heb het over die walgelijke speculanten op de aandelenbeurzen en andere hongerige geldwolven. Op de dag dat Kim Jong-Il, de voormalig dictator van Noord-Korea, stierf, daalden de beurzen in Azië met vele procenten. Waarom? Omdat die graaiers bang waren voor hun centjes. Geen idee wat de logica daar achter is, want in Noord-Korea hebben ze niets. Helemaal niets. Nou, dat is niet helemaal waar, ze hebben sancties. Wat dat zijn? Strafmaatregelen van andere landen tegen het regime. Alleen heeft "het regime" hier geen last van. Die vreten hun buikjes wel lekker rond. Ooit een dictator gezien waarvan je dacht; "goh, die ziet er ondervoed uit? Je kunt wel merken dat die sancties werken." Nee, dat denk je nooit bij die gasten. Dat denk je wel als je het volk ziet. Want door sancties is de dictatuur gedwongen het volk nog verder uit te persen. Het idee achter dit geniepige machtsmiddel is dat het regime het volk door die sancties zo uitperst dat ze vanzelf in opstand komen. Alleen gebeurt dat nooit en als het al gebeurt dan gaat er onnoemelijk veel lijden aan vooraf.

Ze hebben in Noord-Korea niets, zelfs geen schulden. Ze zouden blij zijn als ze schulden hadden. Ik denk dat elk inwoner van Noord-Korea zonder twijfel zou willen ruilen met de Grieken. Liever een miljardenschuld dan dictatuur. Ik denk dat de enige oplossing van de Euro-crisis is dat we de Grieken naar Noord-Korea sturen en dat we de Koreanen hiernaartoe halen. Aangezien er aanzienlijk meer Koreanen dan Grieken zijn, is het te overwegen om een deel van Zuid-Italië ook in de deal mee te nemen. Ik durf te wedden dat die Koreanen zich een slag in de rondte werken en in no-time uit de schulden zijn. Sterker nog, ze behoren binnen tien jaar tot de meest welvarende landen van Europa. Wat er vervolgens met die Grieken in Korea gebeurt zal me een zorg zijn.

Bij al die dictaturen die de afgelopen tijd hun machthebber zijn kwijtgeraakt, zoals Irak, Egypte of Libië, was de stemming in de rest van de wereld voor het grootste deel positief. Zo niet bij de dood van Kim Jong-Il. Het eerste wat er gebeurde was dat de aandelenhoeren gingen verkopen. Volslagen waanzin. Op zich mogen ze van mij, mits ze zelf de enige zijn die er last van hebben. Maar het treft ons allemaal; de economie over de hele wereld wordt erdoor beïnvloed. Andere beleggers in andere delen van de wereld worden daar ook nerveus van. Die worden wakker, zien verschrikt dat de Aziatische beurzen gedaald zijn en gaan uit paniek ook verkopen. Zonder dat ze weten waarom. Als ze later het gewone nieuws lezen, weten ze waarom, maar dan is het kwaad al geschied. Dat is wat die speculanten zijn: Het Kwaad. Hoofdletter H, hoofdletter K.

Want iedereen over de hele wereld heeft er last van, zonder dat ze er ook maar iets mee te maken hebben en zonder dat ze er ook maar enige invloed op hebben. Ik stel voor dat als speculanten irreële acties doen waardoor mensen over de hele wereld gedupeerd worden er een lichaamsdeel van ze geamputeerd moet worden. Vingerkootje voor vingerkootje, net zo lang tot ze leren dat hun acties gevolgen hebben. Aan de hand van het aantal ontbrekende vingerkootjes kun je zien hoe hardleers die mensen zijn. Maar het zijn niet alleen speculanten op aandelenbeurzen of malloten in de financiële sector die jouw leven beïnvloeden. Regeringsleiders die besluiten oorlog te gaan voeren of in het wilde weg gaan bezuinigen of regelingen stopzetten waar behoeftigen van afhankelijk zijn. Er hoeft maar één zot te zijn die bij een voetbalwedstrijd het veld oprent en de keeper aanvalt en het daarmee verpest voor niet alleen de 35.000 toeschouwers in het stadion, maar ook de vele duizenden die thuis voor de tv zitten te kijken. Idioten die in een winkelcentrum of op een eiland beginnen te schieten. Je doet er niets aan.

Nu is voetbal natuurlijk niet zo belangrijk, maar het geeft maar aan dat je nog zo je best kunt doen, er is altijd wel iets of iemand die het verpest. Daarom moet je je ook niet gek laten maken door alles en iedereen die zegt wat je wel of niet moet doen. Je moet doen wat je zelf wilt, dat is het allerbelangrijkste. Binnen bepaalde grenzen natuurlijk. Die keeperschopper deed ook wat hij zelf wilde, maar ging daarbij een grens over. Dat is niet de bedoeling. Doe wat je zelf wil, zonder daarbij anderen tot last te zijn. Laat je geen crisis aanpraten, maar trek je eigen plan. Durf tegen de stroom in te zwemmen. Wacht niet tot 1 januari om nieuwe dingen te beginnen of oude te laten, maar doe dat op het moment dat je eraan denkt en trek je niets aan van anderen. En als het misgaat bedenk dan, het maakt toch niet uit wat je doet, er zijn altijd anderen die het voor jou verpesten.