FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 juni 2011

Vrouw valt flauw op metrospoor

Een Ghanese vrouw van 21-jarige leeftijd was flauwgevallen op een perron in een metrostation en kwam zo op het spoor terecht. De vrouw werd vervolgens aangereden door een metro.

Het voorval gebeurde op 77th Street Station in New York. Volgens een omstander lag de vrouw in twee stukken op de grond. Volgens haar familie was de vrouw, Fatoumata Binta Amina Diallo, net terug van een afspraak bij de tandarts. 

De stoeipoes van Batman: Arkham City

Onlangs is een lekker stukje gameplay onthuld van Batman: Arkham City. Catwoman is namelijk speelbaar als personage in de third-person game van RockSteady. De stoeipoes is volgens de ontwikkelaar een welkome afwisseling ten opzichte van de brave Batman. Ze heeft haar eigen gadgets, vechtmoves en ze groeit mee met Batmans vooruitgang.

Hoe en wanneer je Catwoman kan spelen is onduidelijk, maar de vrijheid wordt hiermee aanzienlijk vergroot. RockSteady gaf aan dat de singleplayer-game maar liefst 40 uur kan duren. Batman: Arkham City komt 18 oktober uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Hiddink zwijgt over toekomst

Guus Hiddink weigert om voorlopig over zijn toekomst te gaan praten. De Nederlander is momenteel bondscoach van Turkije, maar in de aanloop naar het duel met België weigert hij in te gaan op speculaties over een toekomst bij Ajax of Chelsea.

"Ik werk met veel plezier bij deze goed georganiseerde federatie. Ik kan uren vragen beantwoorden over speculaties en geruchten, maar dat doe ik niet, want we zijn hier voor de wedstrijd tegen de Belgen. Bovendien is de teamprestatie van morgen veel belangrijker dan mijn persoonlijke toekomst," zei Hiddink over zijn baan bij de Turkse bond.

De Nederlander mist in het cruciale EK-kwalificatieduel tegen België in ieder geval de belangrijke spelers Nuri Sahin en Hamit Altintop. "Het is nu eenmaal zo. We zijn hier met een ruime kern en dit is een goede selectie."

'Isaksson op weg naar Galatasaray'

Verschillende Turkse media weten te melden dat Andreas Isaksson op het punt staat een contract te ondertekenen bij Galatasaray. De Zweedse keeper van PSV zou bij de Turkse ploeg een jaarsalaris van 1,7 miljoen gaan opstrijken.

PSV en Galatarasay zouden al met elkaar hebben gepraat over een overgang van de doelman. De Turkse ploeg heeft vijf miljoen euro over om de doelman naar Turkije te halen. Naar verluidt zal de transfer deze week nog rond komen.

Isaksson volgde in Eindhoven de naar Tottenham Hotspur vertrokken Heurelho Gomes op. Hij kon de hoge verwachtingen echter nooit waarmaken. De Zweed kwam tot 101 competitiewedstrijden bij PSV. Eerder stond hij bij onder meer Juventus en Manchester City onder de lat.

FBI onderzoekt inbraakpoging Gmail

De FBI is een onderzoek gestart naar pogingen van Chinese hackers om honderden Gmail-accounts te kraken. De Amerikaanse regering liet donderdag weten dat er geen officiële accounts zijn gekraakt. In hoeverre de Chinese regering betrokken is bij de digitale inbraakpoging is onduidelijk.

Volgens Google, eigenaar van de e-maildienst, zijn onder meer Amerikaanse regeringsfunctionarissen, militairen, journalisten en politieke activisten het doelwit van de hackers geweest. Google heeft alle slachtoffers geïnformeerd en de belaagde accounts extra beveiligd. De hackers probeerden door middel van valse websites inloggegevens van de slachtoffers te ontfutselen. In 2009 en 2010 was Google ook al doelwit van Chinese hackers.

Google wist te achterhalen dat de inbraakpogingen zijn ondernomen vanuit de stad Jinan, waar een militaire academie is gevestigd, waarvan de computers zeventien maanden geleden betrokken waren bij een aanval op de systemen van Google. De twee aanvallen zouden niet met elkaar te maken hebben.

China ontkende donderdag dat het hackers ondersteunt. Woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Hong Lei zei dat hacking een wereldwijd probleem is en dat ook Chinese netwerken geregeld worden aangevallen.

Málaga is laatste club Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy zal zijn carrière afsluiten bij Málaga. Dit heeft de spits vandaag gezegd tijdens zijn presentatie bij de Spaanse club. "Over een maand word ik 35 jaar, dit is de laatste stap in mijn carrière," aldus Van Nistelrooy, die een contract tot medio 2012 tekende.

"Hopelijk kom ik hier veel aan spelen toe. Ik ben in elk geval fit, het laatste anderhalf jaar speelde ik 44 wedstrijden voor Hamburger SV." Van Nistelrooy heeft veel zin in zijn nieuwe uitdaging. "Aan de gesprekken met trainer Manuel Pellegrini en algemeen directeur Antonio Fernandez hield ik een goed gevoel. Ik geloof in hun visie."

Málaga werd in juni 2010 overgenomen door sjeik Abdullah Bin Nassar Al-Thani. Onder zijn leiding werden eerder coach Manuel Pellegrini en spelers Julio Baptista en Martin Demichelis naar de club gehaald.

Jongen (17) verkoopt nier voor iPad 2

Zheng moet het voortaan met een nier minder doen. De 17-jarige Chinees heeft een van zijn nieren verpatst om een iPad 2 te kopen.

De jongen wilde het Apple-speeltje zo graag, dat hij er alles voor over had. Omdat hij geen geld had, toog hij naar een ziekenhuis en liet hier een nier weghalen.

Drie dagen later mocht hij weer huiswaarts keren, een nier lichter en 22.000 yuan, zo'n 2365 euro rijker. Eenmaal thuis bleek hij naar de Apple-store te zijn geweest. Toen zijn moeder vroeg hoe hij aan deze rommel kwam, bekende hij zijn nier te hebben verkocht.

Orgaanhandel is schering en inslag in het land van de Foe Young Hai. Dit nieuwste feit, een nier voor een iPad 2, heeft de controverse rond het onderwerp weer flink laten oplaaien.

Toiletbezoeker trekt aan noodrem trein

Een passagier van een NS-trein was op zoek naar een toilet en trok daarbij aan de noodrem.

De passagier vroeg zich af hoe de deur van het toilet openging en zag een rode hendel bij het toilet en probeerde deze. Dit bleek dus echter de noodrem te zijn van de trein en deze kwam daardoor dus direct tot stilstand. 

De trein heeft slechts 5 minuten stilgestaan door de vergissing van de passagier. 

Contador twijfelt over deelname aan Tour de France

Alberto Contador twijfelt of hij in juli zal deelnemen aan de Tour de France. De in een dopingzaak verwikkelde Spanjaard weet nog niet of hij fit genoeg is om in Frankrijk aan de start te verschijnen.

Doordat de uitspraak van zijn dopingzaak pas in augustus is heeft Contador het recht om aan de start te verschijnen. De Tour-winnaar van vorig jaar weet echter nog niet of hij hier ook gebruik van zal maken. "Op dit moment weet ik nog niet of ik van start ga", verklaart Contador in gesprek met radiozender Cadena SER. "Ik doe alleen mee aan de Tour als ik in topconditie ben en vol voor een vierde overwinning kan gaan. Deze Giro was erg zwaar. Het was één van de zwaarste slotweken in een grote ronde. Het herstel van mijn lichaam heeft prioriteit."

Mocht Contador aan de start verschijnen weet hij al wie zijn grootste concurrent zal zijn: "Er zijn altijd verrassingen, maar het kan niet anders of Andy Schleck is dan mijn sterkste uitdager. Maar ik laat me niet op voorhand afschrikken door zijn tegenstand." Vanwege de deelname aan de Giro zal Contador niet te zien zijn in de gebruikelijke voorbereidingskoersen op de Tour, de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné Libéré.

"Ik wil hem graag aan de start zien bij de nationale kampioenschappen op de weg en bij het tijdrijden", aldus zijn ploegleider Bjarne Riis tegen het Deense persbureau Ritzau. "Maar nu moet hij eerst relaxen."

'Troepen Ouattara moorden er op los'

Troepen in Ivoorkust die trouw zijn aan president Alassane Ouattara vermoorden aanhangers van de voormalige sterke man Laurent Gbagbo. Dat heeft Human Rights Watch donderdag gezegd. Het zou om wraakacties gaan, die vooral zijn uitgevoerd in een Gbagbo-getrouwe wijk in de belangrijkste stad Abidjan.

Zeker 149 aanhangers van Gbagbo zouden op willekeurige wijze zijn gearresteerd, gemarteld en vermoord. Ouattara zei dat iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen voor het gerecht wordt gebracht, ook als zij afkomstig zijn uit zijn kamp.

Volgens HRW vindt het moorden vrijwel dagelijks plaats. De nieuwe veiligheidstroepen, die na de instelling van Ouattara werden ingevoerd, zouden gedetineerden hebben geëxecuteerd. "Vooral jongeren worden van dichtbij doodgeschoten (...) het lijkt erop dat er sprake is van een collectieve straf voor de betrokkenheid van deze groepen in de milities van Gbagbo", aldus HRW.

Italië viert 150-jarig bestaan

Italianen hebben donderdag het 150-jarig bestaan van de Italiaanse eenwording gevierd. Vertegenwoordigers uit tachtig landen waren aanwezig om nabij het Colosseum in Rome een militaire parade gade te slaan.

Op 2 juni wordt de geboorte van het moderne Italië gevierd. Eeuwenlang stond het Italiaanse schiereiland in het teken van oorlog, haat en nijd tussen stadstaten en pausen.

Maar ook tegenwoordig is de politieke strijd nog niet geleden. Premier Silvio Berlusconi verkeert in zwaar weer en probeert na de voor hem desastreus verlopen lokale verkiezingen vorige week zijn regering bijeen te houden. Des te opmerkelijker was de afwezigheid donderdag bij de vieringen van Umberto Bossi, de politieke bondgenoot van Berlusconi wiens Lega Nord meer decentralisatie nastreeft.


Italië viert 150-jarig bestaan (Foto: Novum)

[RG] Dellacqua en Lipsky winnen gemengd dubbel

Casey Dellacqua en Scott Lipsky hebben op Roland Garros de titel veroverd in het gemengd dubbel. De Australische en de Amerikaan waren in een spannende finale verrassend te sterk voor het Sloveens/Servische koppel Katerina Srebotnik/Nenad Zimonjic, dat in Parijs als eerste was geplaatst: 7-6 (6), 4-6 en 10-7.

In het juniorentoernooi viel er een Nederlands succesje te noteren. Demi Schuurs bereikte de halve finale van het dubbeltoernooi door samen met haar Russische partner Victoria Kan met 7-5, 6-2 te winnen van de Slowaakse meisjes Jana Cepelova en Chantal Skamlova. In de halve eindstrijd zijn morgen Makoto Ninomiya en Risa Ozaki uit Japan de tegenstandsters.

Mensen onwel bij opening strandseizoen

Bij de traditionele opening van het strandseizoen in Hoek van Holland is donderdag een aantal mensen onwel geraakt. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had dat te maken met de warmte en de drukte.

Op de opening kwamen tussen de tachtig- en honderdduizend mensen af. Zeker vijf mensen raakten gewond. Volgens de zegsvrouw was er ondanks dat door de hulpdiensten werd opgeschaald naar een zogeheten grip 1, geen sprake van paniek. "Het is ingesteld voor een goede coördinatie tussen de hulpdiensten, niet vanwege de omvang van het incident."

Volgens de politie is de sfeer ondanks de drukte goed. Een woordvoerder spreekt overigens van drie gewonden: twee mensen met een alcoholvergiftiging en een vrouw met een gebroken arm door een val.


Mensen onwel bij opening strandseizoen (Foto: Novum)

Jennifer Hudson speelt non in slapstick

Jennifer Hudson heeft getekend voor een rol in The Three Stooges. De actrice en zangeres gaat een non spelen in de slapstick van de broers Bobby en Peter Farrelly, schrijft Variety.

Glee-actrice Jane Lynch speelt de rol van moeder overste in het weeshuis waar de drie Stooges opgroeien. Hudson speelt een van de nonnen in het weeshuis. The Three Stooges zijn drie onhandige broers gespeeld door Will & Grace-acteur Sean Hayes, Chris Diamontopoulos en Will Sasso.

De komedie is gebaseerd op de slapstickserie uit de jaren dertig, veertig en vijftig ook getiteld The Three Stooges. De Farrelly-broers staan bekend om komedies als There's Something About Mary en Stuck on You. The Three Stooges draait volgend jaar in de bioscopen. De 29-jarige Hudson is eerst nog te zien als Winnie Mandela in de biografische film Winnie.


Jennifer Hudson speelt non in slapstick (Foto: Novum)

Bradley Cooper speelt onervaren politieman

Bradley Cooper is in verregaande onderhandelingen voor een rol in het criminele drama The Place Beyond the Pines. De acteur uit The Hangover-films is te zien als onervaren politieagent, schrijft Variety.

Ryan Gosling heeft al getekend voor een rol in The Place Beyond the Pines. Derek Cianfrance schrijft het scenario van de film en zit ook op de regiestoel. Cianfrance en Gosling werkten vorig jaar samen aan het romantische drama Blue Valentine.

Gosling speelt in de nieuwe film een motorrijder die banken gaat overvallen om zijn pasgeboren zoontje te kunnen onderhouden. Zijn pad kruist met dat van een nieuwe agent, Cooper. De productie van The Place Beyond the Pines begint deze zomer in New York. De 36-jarige Cooper is nu nog te zien in The Hangover Part II.


Bradley Cooper speelt onervaren politieman (Foto: Novum)

Need For Speed World bereikt mijlpaal

De gratis online racegame Need For Speed World heeft meer dan vijf miljoen geregistreerde gebruikers. Dat maakt uitgever Electronic Arts donderdag tegenover de website Gamasutra bekend. De mijlpaal is in minder dan een jaar tijd bereikt.

In Need For Speed World kunnen gamers gratis tegen elkaar racen. Electronic Arts gebruikt de online wereld onder andere om automerken te promoten. Vooral het Duitse automerk Audi heeft een groot deel van zijn wagenpark in de game verwerkt.

Need For Speed is een belangrijke gameserie voor Electronic Arts. Zo heeft het vorig jaar uitgekomen Need For Speed: Hot Pursuit op de Xbox 360, Playstation 3 en pc meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Sinds vorige maand ligt de realistische racegame Need for Speed Shift 2: Unleashed in de winkel. Fans kunnen eind dit jaar uitkijken naar Need for Speed: The Run.


Need For Speed World bereikt mijlpaal.

[RG] Schiavone: "Tennis is net als wijn"

Francesca Schiavone wist zich vandaag voor de finale van Roland Garros te plaatsen. In de halve eindstrijd versloeg de 29-jarige titelverdedigster Marion Bartoli.

In de eindstrijd moet ze het opnemen tegen de eveneens 29-jarige Li Na uit China. Haar leeftijd vind de Italiaanse geen probleem. "Tennis is net als wijn. Hoe langer je hem bewaart, des te beter hij wordt," waarmee Schiavone verwijst naar haar jarenlange ervaring op de WTA Tour. "Ervaring kan je helpen aan grote overwinningen. Tot een paar jaar geleden waren de kampioenen altijd erg jong. Dat is aan het veranderen."

'Kabinet tastte in het duister over kosten WK'

Het vorige kabinet had geen idee wat de kosten zouden zijn als Nederland samen met België het WK voetbal in 2018 zou gaan organiseren. De Kamer werd cijfers voorgeschoteld waar door ambtenaren ernstig aan werd getwijfeld. Dat blijkt uit e-mailverkeer tussen ambtenaren waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen.

Wereldvoetbalbond FIFA wilde geen belasting betalen in Nederland. Een extern onderzoeksbureau berekende dat de schatkist daardoor tussen de 23 en 46 miljoen euro zou mislopen. De Kamer kreeg echter te horen dat de vrijstelling maximaal driehonderd miljoen euro zou kosten.

Deze raming was echter nog steeds zeer voorzichtig, ambtenaren schatten dat de belastingderving een bandbreedte had van tussen de driehonderd en negenhonderd miljoen euro.

De Tweede Kamer werd gemeld dat de inzet van politie en ME tweehonderd miljoen euro zou gaan kosten. Ambtenaren gingen uit van vierhonderd tot zeshonderd miljoen.

Uit de mails blijkt dat bij de ministeries die betrokken waren bij de WK-kandidatuur geen duidelijk beeld was van de kosten. In een reactie aan RTL Nieuws meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat als het gaat om een evenementen dat acht jaar later plaatsvindt, er altijd financiële onzekerheden zijn.

Dit najaar vindt er in de Kamer een evaluatie plaats van het gesneefde WK-bid.

Hughes stapt op als trainer van Fulham

Mark Hughes lijkt de nieuwe coach te worden van Aston Villa. Donderdagavond maakte hij zijn vertrek bij Fulham bekend.

Hughes was één jaar werkzaam als manager van de Londense club. Afgelopen seizoen leidde hij Fulham naar de achtste plaats in de Premier League en plaatste hij zich met de club via het Fair Play-klassement voor de Europa League van volgend seizoen. Zijn contract zou volgend jaar ten einde lopen, maar een clausule maakt het voor Hughes mogelijk tussentijds te vertrekken.

De coach werd eerder vandaag al in één adem genoemd met het hoofdtrainerschap bij Aston Villa. Die club zit zonder trainer, nadat Gerard Houllier zijn contract deze week inleverde. De Fransman kampt met ernstige gezondheidsklachten.

Nu Hughes vertrokken is bij Fulham, ligt de weg naar Aston Villa open. De trainer benadrukt echter dat hij door geen enkele club is benaderd. "Ik hoop dat de supporters en iedereen die betrokken is bij de club begrijpen waarom ik verder wil. Het besluit om Fulham te verlaten is niet beïnvloed door een andere partij."

Take Two: Geen haast met Xbox 720 en PS4

Take Two-CEO Strauss Zelnich claimt geen haast te hebben met de 'Xbox 720' en Playstation 4. Hij zegt dat er genoeg ruimte is voor creativiteit bij de current gen-consoles. Verder zegt Zelnich niks te weten van een depressie in de gamemarkt.

Zelnich meldt in MCV: "Als je de Wii weghaalt, want dat is voor tenminste een deel een andere markt dan de Xbox 360 en PS3, is de gamemarkt niet in een depressie verwikkeld. We hebben zelfs enorme groei gezien en we zullen dat blijven zien. Interactieve entertainment is daar de oorzaak van. Als je de consumenten aanbiedt wat ze willen - of dat nou een Facebook-game of een Triple A-game is - zullen ze happen."

"En wat de technologie zelf betreft, hebben we nog genoeg ruimte om uit te breiden op creatief gebied bij de huidige consoles."

Patty Brard wil gieren bij Comedy Live

Patty Brard maakt zaterdagavond haar opwachting als hoofdgast in de satirische BNN-show Comedy Live. Nu de 56-jarige diva geldzorgen heeft door haar ontslag bij Shownieuws is ze naar eigen zeggen wel toe aan wat vrolijkheid: "Ik kan het nu meer dan ooit gebruiken weer eens ouderwets te lachen!"

Het is dan ook te hopen voor Brard dat Comedy Live een leuk uitje voor de oud-zangeres wordt. Het BNN-programma wordt door verschillende critici afgeslacht als 'humor dat om te huilen is'.

RTL 4-concurrent Dit Was Het Nieuws (DWHN), dat rond hetzelfde tijdstip (22.00 uur) wordt uitgezonden, gooit dan ook veel hogere ogen dan Comedy Live dat op Nederland 1 zit. In DWHN zijn zaterdag Paul Witteman en Frans Bromet te gast.

Voor Comedy Live-presentator Jan Jaap van der Wal en zijn cabaretteam zal het de laatste uitzending van het seizoen worden. In het najaar zal het programma weer terugkeren met zes nieuwe afleveringen.


Patty Brard wil gieren bij Comedy Live (Foto: Novum)

C. Ronaldo wil Real Madrid niet verlaten

Real Madrid hoeft niet te vrezen voor een vertrek van Cristiano Ronaldo. De Portugees zegt dolgelukkig te zijn bij de Spaanse hoofdstedelingen.

Manchester City zou bereid zijn 180 miljoen euro uit te trekken voor de komst van de vleugelspeler, maar Ronaldo is niet van plan daarop in te gaan. "Ik ben gelukkig bij Real. Ik wil meer prijzen winnen met de club en heb zeker niet de intentie te vertrekken", neemt hij de speculaties rond zijn persoon weg.

Voordat Ronaldo zich weer gaat richten op Real Madrid, staat hem de EK-kwalificatiewedstrijd van Portugal tegen Noorwegen te wachten. De Noren zijn groepshoofd in Groep H. Het eerste onderlinge duel tussen beide landen werd in Scandinavisch voordeel beslist.

"Wat er in Noorwegen gebeurde, was een fout van onze kant. Noorwegen zal allesbehalve open spelen en veel spelers achter de bal houden. Desondanks ben ik vol vertrouwen dat wij het geduld op kunnen brengen en gaan scoren. Het zal lastig worden, maar ik denk dat wij gaan winnen", aldus Ronaldo.

Bultrug tussen Den Helder en Texel gesignaleerd

In het Marsdiep tussen Den Helder en Texel is woensdagavond een bultrug gezien. De walvis is naar schatting zo'n 6 tot 9 meter lang. Dat meldt natuurcentrum Ecomare op zijn website.

Het is niet de eerste keer dat een bultrug rond de Nederlandse kust wordt gesignaleerd. In 2007 zwom er een in het Marsdiep, twee jaar later werd een andere bultrug voor de kust van Texel gezien. Ook dit jaar zijn er twee waarnemingen geweest, daarbij ging het waarschijnlijk om dezelfde bultrug in de buurt van Ameland.


Bultrug tussen Den Helder en Texel gesignaleerd (Foto: Novum)

Jan Smit ronselt wandelaars voor Avondvierdaagse

Jan Smit trekt woensdag zijn wandelschoenen aan voor de Avondvierdaagse, maar is niet van plan alleen maar te kuieren. De Volendammer loopt mee voor het goede doel en ronselt zo veel mogelijk BN'ers voor zijn actie.

Smit wist donderdagochtend Q-Music-dj's Kristel van Eijk en Jasper de Vries te strikken. Ook Jeroen Kijk in de Vegte werd uitgenodigd, maar die weet nog niet of hij wel kan. "Ik zamel geld in voor een nieuwe basisschool in Uganda, maar daar heb ik hulp bij nodig", legde Smit zijn actie uit in de Goeiemorgenshow.

De 25-jarige zanger is al jarenlang ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Samen met Daniëlle Oerlemans loopt hij dit jaar mee met de Avondvierdaagse om geld op te halen voor het nieuwe project van de liefdadigheidsinstelling.

Jan moet bekennen dat hij niet in training is geweest. "Het is maar vijf kilometer, dat loop je al snel. Bovendien lopen er tweehonderdduizend kinderen mee. En als die het kunnen. Zo heb ik ook ja gezegd."


Jan Smit ronselt wandelaars voor Avondvierdaagse (Foto: Novum)

Nieuwe namen voor Lowlands

Organisator Mojo heeft een serie nieuwe namen bekend gemaakt die op het Lowlands festival zullen staan. Lowlands zal gedurende drie dagen van 19 t/m 21 augustus in Biddinghuizen worden gehouden.

Onder meer de Britse band Elbow is toegevoegd aan het lijstje, Noah and the Whale zul je er ook kunnen zien maar ook The Kills, Flogging Molly (wat FOK! eerder al had ontdekt), het Belgische dEUS, The Roots en Cage The Elephant. 

James Blake, Q-Tip, Beady Eye, Chase & Status, Joan as Police Woman, The Computers, Destroyer, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Âme (live), Cloud Control, Foster The People, DeWolff, Twin Shadow, Handsome Poets, The Vaccines, Frank Turner, Skrillex, Karnivool, Timber Timbre, Pearson Sound b2b Ben UFO en Suuns zullen ook aanwezig zijn op het compleet uitverkochte Lowlands.

Foto: Marco van den Hout (FOK!)

'Ook Overmars kanshebber bij Ajax'

Tscheu La Ling is de voornaamste kandidaat om de opvolger van Rik van den Boog, als algemeen directeur bij Ajax, te worden. AD Sportwereld bracht vanavond echter naar buiten dat nog iemand kans maakt, namelijk Marc Overmars.

Overmars speelde in de periode tussen 1992 en 1997 voor de Amsterdammers en kwam daarin tot 136 optredens in de Eredivisie. Hierin was de buitenspeler goed voor 35 doelpunten.

Op dit moment vervult Overmars de functie van manager technische zaken bij Go Ahead Eagles. Daarnaast zit de voormalig voetballer ook in het vastgoed, waardoor hij voormalig speler van Go Ahead Eagles, Willem II, Arsenal en FC Barcelona jarenlang in de Quote 500 werd genoemd.

Bagage vol beesten in Bangkok

De Thaise douane heeft woensdag op de luchthaven van Bangkok vier koffers onderschept die volgepropt zaten met in totaal 431 schildpadden en andere zeldzame reptielen, zoals gavialen. Veel van de aangetroffen diersoorten mogen niet internationaal verhandeld worden, zei Prasong Poontaneat, directeur van de douane.

De dieren werden ontdekt toen een Indiase reiziger zijn bagage niet kwam ophalen. De reptielen worden vooralsnog bewaard om als bewijsmateriaal te dienen en zijn overgedragen aan wildbeheerders.

Thailand vormt een centrum voor de illegale handel in zeldzame diersoorten. Vorige maand nog werden twee luipaarden, twee panters, een Aziatische zwarte beer en twee makaken onderschept.


Bagage vol beesten in Bangkok (Foto: Novum)

Vier renners Team Europcar zeker van Tour

Team Europcar, de opvolger van het Franse Bouygues Télécom, heeft al vier renners geselecteerd, die komende zomer aan de Tour de France zullen deelnemen.

De ploeg verzekerde bij monde van manager Jean-René Bernaudeau, dat Thomas Voeckler, Pierre Rolland, Cyril Gautier en Anthony Charteau zeker zullen zijn van een startbewijs. Elke formatie mag negen renners voor La Grande Boucle afvaardigen, waardoor bij Team Europcar nog vijf plaatsen beschikbaar zijn.

Team Europcar kreeg eerder al een wildcard voor de Tour de France en is daardoor zeker van deelname.

'RTL kopieert Boer Zoekt Vrouw'

De KRO overweegt juridische stappen tegen RTL Nederland vanwege het geplande programma De Boerenbruiloft, dat een 'schaamteloze' kopie van het succesvolle Boer Zoekt Vrouw zou zijn. Producent John de Mol is niet bang voor een rechtszaak.

Via een advertentie in de Mediacourant waarin naar vrijgezelle boeren wordt gezocht, kwam de KRO op de hoogte van de plannen. Directeur Taco Rijssemus geeft aan eerst met RTL in gesprek te willen en zich daarna te beraden over eventuele juridische stappen. John de Mol, wiens bedrijf Talpa de show gaat produceren, stelt echter dat het in de tv-wereld normaal is dat er alternatieven verschijnen als iets succesvol is.

Volgens De Mol is het decor weliswaar hetzelfde als bij Boer Zoekt Vrouw, maar zijn er verder voldoende verschillen: "Een daarvan is dat dit programma om slechts één boer en twaalf vrouwen draait. Van die twaalf vrouwen komen er vervolgens zes op zijn boerderij wonen. Uiteindelijk blijft hij met één dame over en met haar gaat-ie trouwen." RTL4-chef Erland Galjaard valt hem bij, en wijst erop dat ook op de talentenshow Idols varianten zijn ontstaan.

De Boerenbruilof zou dit najaar op de televisie te zien moeten zijn. Galjaard verwacht niet dat het tegenover Boer Zoekt Vrouw zal worden geprogrammeerd.

Pieter Bruegels 'De Boerenbruiloft'
Pieter Bruegels 'De Boerenbruiloft' (bron: Wikipedia, licentie: publiek domein)

Galimzyanov sprint naar zege in Luxemburg

Denis Galimzyanov heeft vanmiddag de eerste rit in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Rus van Katusha won na ruim 192 kilometer de massasprint in Bascharage. Galimzyanov bleef het Sky-trio Greg Henderson, Davide Apollonio en Matthew Hayman voor. Jacopo Guarnieri (Liquigas) werd vijfde. De leiderstrui blijft om de schouders van Fabian Cancellara (Leopard Trek) die gisteren de proloog won.

De eerste rit werd kleur gegeven door een lange vlucht van een kwartet renners, maar Leopard Trek zorgde ervoor dat het verschil binnen de perken bleef. Jens Mouris (Vacansoleil) en Bert Scheirlinckx (Landbouwkrediet) bleven uit de kopgroep als laatsten over, maar werden in de laatste plaatselijke omloop teruggepakt. Toen had Mouris al wel de blauwe trui voor de tussensprints veilig gesteld.

Organisatie Vuelta: "Contador is welkom"

Alberto Contador is van harte welkom in de Vuelta a España, mocht de Spanjaard ervoor kiezen om de Tour de France van dit jaar over te slaan. Dit liet koersdirecteur Javier Guillen aan de Spaanse sportkrant Marca weten.

"Deelname van Contador aan de Vuelta a España zou geweldig nieuws zijn," liet Guillen aan de Spaanse krant weten. Contador denkt op dit moment na over mogelijke deelname aan de Tour de France. De Spanjaard kwam onlangs in actie tijdens de Giro d'Italia, die hij op zijn naam wist te schrijven.

De komende maand staat vooral in het teken van het Spaanse kampioenschap. Daarna volgen er begin augustus nog een aantal hoorzittingen inzake het vermeende dopinggebruik, waar hij nog altijd een schorsing van twee jaar riskeert. Tussendoor is er dan ook nog de Tour de France, waardoor het programma zwaar lijkt te zijn.

Multiplayerdetails Modern Warfare 3 gelekt

Volgens Kotaku zullen in Modern Warfare 3 nieuwe individuele perks komen, maar ook perks voor het hele team, een nieuwe toevoeging. Verder zal de nieuwe Call of Duty wederom geen dedicated servers ondersteunen, maar gebruik maken van hosted servers.

Het is nog niet bekend hoeveel teamperks er komen en hoe ze precies werken, maar deze vier perks zouden in ieder geval onder deze beschrijving vallen:

- Blast Shield; waarschijnlijk beter bestand tegen explosieven.
- Health Regen; opnieuw health krijgen.
- Stun Protection; bescherming tegen Stun grenades.

De nieuwe individuele perks (perks zoals we die nu kennen) zijn:

- Blind Eye; immuniteit tegen killstreaks die handmatig bestuurd worden.
- Assassin; immuniteit tegen UAV, thermal en heartbeat sensors.
- Point Guard; elke twee assists tellen als een kill voor je killstreaks.
- Dead Silence; je maakt geen geluiden als je loopt.
- Recon; onduidelijk, waarschijnlijk krijg je een speciaal soort radar.

Verder zal de Tactical Nuke uit Modern Warfare 2 niet terugkeren als killstreak, maar de volgende onder andere wel:

- EMP Grenade; schakelt tijdelijk alle elektronica uit.
- Littlebird; een kleine, bestuurbare helikopter.
- Precision Airstrike; bombardement op een aangegeven plek.
- Stealth Bomber; bombardement op een aangegeven lijn op de map.
- Remote Turret; equivalent aan de Sentry Gun.
- Directional UAV; een radar die een aangegeven gebied kan scannen.
- Remote Mortar; mortieraanval op een aangegeven punt op de map.
- Airdrop Trap; een geboobytrapte Care Package.
- Ammo Resupply; een Care Package met ammunitie.
- Escort Airdrop; een beschermde Care Package.
- Specialist Strike Package; hier is nog niets over bekend.

Deze lijst is hoogstwaarschijnlijk niet volledig en zal waarschijnlijk groter worden, naarmate de release nadert.

Peuter valt uit raam in Groningen

Een 2-jarig jongetje is donderdagochtend van 4 meter hoog uit het raam gevallen in het Groningse Farmsum. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De traumahelikopter is uitgerukt om medische assistentie te verlenen. Per ambulance is het jongetje naar het UMC in Groningen gebracht. Onduidelijk is hoe hij uit het raam op de eerste verdieping heeft kunnen vallen.

Doornbos wil weer IndyCars gaan rijden

Robert Doornbos wil in de toekomst weer in de IndyCar Series gaan rijden. De Nederlander bewaart goede herinneringen aan deze Amerikaanse raceklasse. Zo ver is het nog lang niet, want komend weekend zal de Rotterdammer in de Superleague Formula in Assen gaan rijden voor Team Nederland.

"Hoe moeilijk het ook is, de Formule 1 heb ik inmiddels uit mijn hoofd gezet. Dat is alleen mogelijk met veel sponsorgeld en dan rij je nog niet bij een topteam. Ik wil een heel seizoen IndyCar Series rijden, dat is mijn doel als sportman. Ik wil sowieso meedoen aan de Indy 500. We hebben veel contact met Andretti Autosport om volgend jaar de vierde wagen te besturen. In 2012 wordt het nieuwe chassis van Dallara geïntroduceerd en dan wil ik erbij zitten," zei Doornbos tegen RaceXpress.

De Nederlander reed in 2009 voor het laatst in de IndyCar Series en wil graag opnieuw naar de Verenigde Staten. "Ik wil echt terug. Dan Wheldon zat ook alleen thuis en had een sponsor gevonden om de Indy 500 te rijden. Uiteindelijk won hij hem zelfs. Dat laat zien dat je elke kans moet grijpen, al wil ik niet meer alleen in de achterhoede rijden," zei Doornbos die het na de Indy 500 van afgelopen weekend behoorlijk voelde kriebelen.

Safina zegt alle grastoernooien af

Dinara Safina deed al niet mee aan Roland Garros, maar heeft op haar website nu ook laten weten het tennistoernooi van Rosmalen en Wimbledon te laten schieten. De Russin heeft namelijk nog te veel last van een blessure aan haar rug.

"Mijn rug speelt nog te veel op," liet Safina in een korte reactie weten. "Ik heb alle grastoernooien afgezegd en doe dus ook niet mee aan Wimbledon."

Safina, die in 2006 en 2008 tot de finale van het toernooi in Rosmalen reikte, speelde in mei van dit jaar haar laatste tenniswedstrijd en kwam sindsdien niet meer in actie.

[RG] Titelverdedigster Schiavone weer in finale

Francesca Schiavone staat voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale van Roland Garros. De winnares van 2010 versloeg in de halve finale de Française Marion Bartoli met 6-3 en 6-3. Zaterdag staat ze in de eindstrijd tegenover Na Li uit China die Maria Sharapova klopte. Voor Schiavone is het haar eerste finale sinds Roland Garros vorig jaar.

Bartoli wist vooraf dat ze haar slagen diep moest houden om het initiatief in de rally te houden, maar de Française slaagde daar niet altijd in. Het afwisselende spel van Schiavone, die dan weer met slice, dan weer met topspin speelde, zorgde ervoor dat de als elfde geplaatste publiekslieveling regelmatig op het verkeerde been stond.

In de eerste set ging het desondanks lang gelijk op, maar in de achtste game waren de eerste breakkansen voor Schiavone en de Italiaanse sloeg meteen toe. Aan het begin van de tweede set nam Bartoli een break voorsprong, maar ondanks de steun van het Franse publiek kon ze die niet vasthouden. Schiavone brak meteen terug en herhaalde dat in de zevende game.

Nadat Schiavone haar opslag vervolgens makkelijk behield, moest Bartoli serveren om in de wedstrijd te blijven. De Française verkrampte echter volledig en won geen punt meer.

Mogelijk 230 migranten verdronken bij Tunesië

Rond de 230 mensen worden vermist nadat een boot met ongeveer 800 migranten aan boord is gezonken voor de kust van Tunesië, meldt het Tunesische staatspersbureau TAP donderdag.

Het vissersvaartuig was vermoedelijk vanuit Libië onderweg naar Italië toen het in de nacht van dinsdag op woensdag bij de Kerkennah-eilanden in problemen raakte. Door het slechte weer kwam het reddingswerk moeilijk op gang. De Tunesische kustwacht plukte woensdag ongeveer 570 overlevenden uit zee. Verder werden maar 2 doden geborgen.

Politie Nigeria ontmantelt babyfabriek

De Nigeriaanse politie heeft 32 zwangere tienermeisjes weggehaald uit een illegale kliniek, waar baby's werden verkocht aan adoptiefouders in het zuidoosten van het land. De politie viel de babyfabriek in Aba zaterdag binnen en trof daar de zwangere meisjes aan. Velen van hen waren er slecht aan toe, zei de politiechef van de deelstaat Abia donderdag.

Volgens de politie stonden de meisjes in de kliniek vrijwillig hun ongewenste baby's af om ze te verkopen. Deze leverden tussen de 110 en 140 euro op. Vooral jongetjes waren gewild, omdat zij volgens de lokale Igbo-cultuur stukken land kunnen erven.

De directeur van de kliniek en alle meisjes zijn ingerekend.

[Gerucht] Mass Effect 3 werkt beter met Kinect

Volgens een boxart die verscheen op de online store van EA, zal Mass Effect 3 Kinect ondersteunen. Er staat zelfs dat het beter werkt met de Kinect-sensor. De boxart is inmiddels verwijderd van de site en het is niet bekend of dit de officiële cover is. Volgens een externe bron komt de afbeelding wel van EA zelf.

Microsoft zei in maart dat gamers veel meer Core Kinectgames kunnen verwachten en Mass Effect 3 zou hier best eens kunnen passen. Is dit een Photoshop-creatie of is dit een echt lek? We zullen er meer van horen op de E3 volgende week. Zie hieronder de vermeende boxart.

Trailer: Girl with the Dragon Tattoo

Na wat gestoei met de publicatierechten eerder deze week, die ervoor zorgden dat een trailer voor The Girl with the Dragon Tattoo verscheen en weer verdween, is gisteren opnieuw een trailer vrijgegeven voor de verfilming van Stieg Larssons succesvolle boek.

De film is geregisseerd door David Fincher, die vorig jaar nog scoorde met The Social Network. Daniel Craig en Rooney Mara spelen de hoofdrollen.

Onderdeel van de Millennium-trilogie van boeken vertelt het verhaal over een journalist (Craig) die in zijn zoektocht naar een vrouw, die al veertig jaar dood of verdwenen is, wordt bijgestaan door een vrouwelijke hacker (Mara).

The Girl with the Dragon Tattoo staat geplanned voor de feestdagen.

[RG] Vergeer tegen Buis in finale

Esther Vergeer neemt het in de finale van Roland Garros op tegen Marjolein Buis. De als eerste geplaatste rolstoeltennisster won haar halve finale van landgenote Aniek Koot met overmacht: 6-0, 6-0. De zege is Vergeers 417e op de rij. Ook de andere halve finale was een Nederlands onderonsje. Daarin verraste Buis Jiske Griffioen (2) met 6-7 (4), 7-5 en 7-5.

Ook bij de mannen is er kans op Nederlands succes. Maikel Scheffers schakelde de als eerste geplaatste Japanner Shingo Kunieda uit in drie sets. 3-6, 6-3 en 7-6 (5). In de eindstrijd treft hij de Fransman Nicolas Peifer. Die bedwong zijn als tweede geplaatste landgenoot Stéphane Houdet met tweemaal 7-5.

Lichaam studente gevonden in Slotermeer

Het lichaam van de 24-jarige studente die vorige week overboord sloeg tijdens een zeiltochtje op het Slotermeer is donderdagochtend gevonden. Dat laat een woordvoerder van de Friese politie weten.

Een watersporter vond de dode vrouw rond 10.00 uur. De brandweer heeft het lijk vervolgens uit het water gehaald, waarna het naar Leeuwarden is overgebracht. Daar hebben familieleden het lichaam geïdentificeerd.

De studente uit Arnhem zat met vier medestudenten en een ervaren schipper in een boot, die plotseling omsloeg. Dat kwam waarschijnlijk door de harde wind. De overige opvarenden konden op tijd uit het water worden gehaald.

Bloed, zweet en beesten en The Darkness 2

Jackie Estacado is terug, maar zit met een probleem. Een paar schurken (demonen?) willen dat hij The Darkness opgeeft, maar dat is hij niet van plan. Kijk hieronder het gameplayfilmpje van de opvolger van The Darkness. Wees gewaarschuwd: de beelden zijn nog bloederiger dan het origineel.

The Darkness is een FPS-game gebaseerd op een stripverhaal, waar Jackie Estacado kennismaakt met de donkere entiteit The Darkness. Zijn taak als maffia-huurmoordenaar werd door zijn speciale krachten steeds makkelijker, maar de The Darkness had zelf andere plannen met hem.

Releasedatum Bond 23 bekend

De drieëntwintigste James Bond-film heeft een releasedatum. De film, die traditiegetrouw de werktitel Bond 23 draagt, komt in het Verenigd Koninkrijk uit op 26 oktober 2012.

De derde film met Daniel Craig als de bekende Britse SIS-agent wordt geregisseerd door Sam Mendes, bekend van American Beauty en Road to Perdition. De releasedatum voor de Verenigde Staten in 9 november. Verwacht wordt dat de rest van de wereld de film rond dezelfde periode kan gaan zien.

Daniel Craig als James Bond
Daniel Craig als James Bond

Pioli nieuwe coach van Palermo

Stefano Pioli is de nieuwe coach van Palermo. Dat maakte de Siciliaanse club bekend. De 45-jarige Italiaan tekende een contract voor twee jaar met een optie voor een derde. Palermo zat een dag zonder trainer. Gisteren werd bekend dat Delio Rossi in goed overleg vertrok bij de nummer acht van de Serie A.

Pioli was afgelopen seizoen trainer van Chievo Verona. Die ploeg leidde hij naar een elfde plaats. De voormalig verdediger van Juventus en oud-jeugdinternational had eerder al de kleinere clubs Salernitana, Modena, Parma, Grosseto, Piacenza en Sassuolo onder zijn hoede.


Pioli nieuwe coach van Palermo (Foto: Novum)

De E3 2011

E3 staat voor Electronic Entertainment Expo. Het is de grootste gamebeurs ter wereld en vindt jaarlijks in het voorjaar plaats in Los Angeles. De beurs is een zogenaamde 'trade show', bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de game-industrie. Aan de aanbodkant zijn dit de hardwarefabrikanten, gameontwikkelaars en uitgevers. Aan de afnemerskant zijn dit vertegenwoordigers van grote (Amerikaanse) winkelketens, kleine winkeliers en gamejournalisten. Gewone bezoekers zijn niet welkom.

Basejumpers in Transformers featurette

De Transformers-films staan bekend om niet zozeer hun uitgebalanceerde verhaallijnen, maar om de actie en special en visual effects in de films.

Michael Bay, die ooit videoclips regisseerde, probeert van de Transformers-films een groot visueel spektakel te maken. Niet alles daarbij is echter gesimuleerd. Een video die deze week verscheen laat iets meer zien van een groep basejumpers die in Chicago, voor het oog van Bays 3D-camera's, van gebouwen afspringen om vervolgens omlaag te vliegen in speciale pakken.

Transformers: Dark of the Moon start op 29 juni.

TV-spots voor Captain America

Deze week start de nieuwste X-Men wereldwijd in de bioscopen, een Marvel-gebaseerde film. Over enkele weken komt Marvel zelf met Captain America: The First Avenger. De film is het laatste hoofdstuk in de aanloop naar Joss Whedon's The Avengers, dat volgend jaar uitkomt. Voor de Amerikaanse tv zijn nu enkele advertenties vrijgegeven.

Captain America vertelt over een Amerikaans Super Soldier project in de Tweede Wereldoorlog. Steve Rogers, ongeschikt om een goede soldaat te worden, is de eerste kandidaat om omgevormd te worden tot supersoldaat en groeit daardoor letterlijk uit tot Captain America.

Captain America: The First Avenger verschijnt op 28 juli in de bioscoop.

[RG] Li ten koste van Sharapova naar finale

Na Li heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Chinese versloeg Maria Sharapova met 6-4 en 7-5.

In de eerste set kwam de 29-jarige Chinese speelster met 3-0 voor. In het verdere verloop van de set vielen er over en weer breaks. Door een misser van de Russin bij 5-4 pakte Li de setwinst.

Sharapova kwam in het tweede bedrijf met 4-2 voor te staan, maar Li won de drie volgende games. De Russin wist zich nog wel even te herpakken en kwam terug tot 5-5. Bij 6-5 in het voordeel van Li dwong de Chinese echter twee matchpoints af. Dankzij een dubbele fout leverde Sharapova vervolgens de wedstrijd in.

UFC Undisputed komt terug in 2012

UFC Undisputed zal volgens THQ in het begin van 2012 terugkomen als UFC Undisputed 3. De game die op PS3 en Xbox 360 zal terugkomen komt dan ongeveer na twee jaar afwezigheid weer terug. Met de extra tijd voor ontwikkelingen zijn een aantal veranderingen gemaakt in het systeem.

Zo zal de pas geleden overgenomen organisatie van Pride een rol spelen in het spel. Daarnaast wil THQ de game toegankelijker maken voor nieuwe spelers maar oude spelers ook de optie geven om met nog meer simulatie aan de slag te gaan. De basis van het spel zal ook enkele veranderingen ondergaan.

Verwacht volgende week tijdens de E3 meer nieuws over het spel.

Nederlanders verwachten vrijspraak Wilders

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 80 procent van de Nederlanders verwacht dat Geert Wilders wordt vrijgesproken. 60 procent hoopt op vrijspraak, terwijl 10 procent wil dat de PVV-leider een gevangenisstraf krijgt vanwege zijn anti-islam uitspraken.

Het percentage mensen dat hoopt op vrijspraak groeit. Wilde begin dit jaar nog de helft van de Nederlanders dat de PVV-leider zou worden vrijgesproken, inmiddels wil 6 op de 10 dit. Van de PVV-stemmers wil 94 procent dat Wilders wordt vrijgesproken, onder VVD'ers wil 88 procent dit. Slechts 1 op de 3 PvdA'ers en GroenLinksers wil vrijspraak. Meer dan een kwart van de SP'ers wil dat Wilders de cel ingaat.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak in het slepende en geruchtmakende proces tegen Wilders. Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak geëist, en een overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt ook dat Wilders niet veroordeeld wordt. 4 procent denkt dat hij een taakstraf krijgt, 7 procent verwacht dat de hij tot een voorwaardelijke celstraf wordt veroordeeld en slechts 1 procent denkt dat hij in de cel belandt.


Nederlanders verwachten vrijspraak Wilders (Foto: Novum)

Alleen PSV-fans voor deal Eindhoven

De meeste voetbalfans vinden de deal die PSV met de gemeente Eindhoven heeft gesloten niet kunnen. Twee derde van de fans (65 procent) is tegen de deal waarbij PSV de grond onder het stadion en trainingscomplex de Herdgang voor 48 miljoen euro aan de gemeente verkoopt en een jaarlijkse erfpacht van 2,4 miljoen euro betaalt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Zeventien procent is voor en negentien procent heeft geen mening.

Hoe minder intensief mensen de Eredivisie volgen, des te negatiever zijn ze over de steun. Van de mensen die zeggen de competitie intensief te volgen is 57 procent tegen en 37 procent voor. Bij de mensen die het voetbal enigszins volgen is al 65 procent tegen en slechts zeventien procent voor. Van de mensen die de Eredivisie niet volgen is maar zeven procent voor de overeenkomst. 68 procent van hen is tegen.

Op clubniveau zijn alleen de fans van PSV voor. Van hen vindt 51 procent dat de steun van de gemeente er moet komen, tegen dertig procent die tegen zijn. Bij fans van Ajax (71 procent tegen, twintig procent voor), Feyenoord (63 procent tegen, 25 procent voor) en FC Twente (74 procent tegen, acht procent voor) en andere ploegen (62 procent tegen, 29 procent voor) ligt dat duidelijk anders.

De fans van PSV denken ook als enigen dat de gemeente Eindhoven geen risico loopt door de overeenkomst. Van alle Nederlanders denkt 53 procent dat de Brabantse stad wel degelijk een risico loopt, terwijl 28 procent weinig risico verwacht. Bij PSV-fans zijn de percentages omgekeerd en acht 56 procent de deal risicoloos voor Eindhoven, terwijl 32 procent wel extra gevaren ziet.

Overigens is de supportersvereniging van PSV een handtekeningenactie begonnen om de Eindhovense gemeenteraad aan te sporen in te stemmen met de deal. Die is in twaalf uur ruim drieduizend keer ondertekend, meldt de vereniging vandaag.

Bleker zegt handelsmissie af door komkommercrisis

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft zijn handelsmissie naar India afgezegd vanwege het Russische importverbod van groente en fruit. De staatssecretaris is 'zeer bezorgd' over de situatie. Hij licht om 16.30 uur tijdens een persconferentie de stand van zaken toe.

Volgens Bleker betekent het sluiten van de grenzen door de Russische autoriteiten voor Europese groenteproducten een 'grote klap'. Jaarlijks exporteert Nederland voor 150 miljoen euro groenten naar Rusland. Eerder zakte de import naar Duitsland al weg vanwege de angst voor de EHEC-bacterie.

Bleker zou zondag naar India afreizen.

Amsterdamse arrestant sticht brand in cel

Een arrestant in een cel in de Amsterdamse wijk Osdorp is er donderdagochtend in geslaagd brand te stichten in zijn cel. Het ging om een klein brandje, waarbij flink wat rook vrijkwam. De arrestant en een andere gevangene zijn ter plaatse behandeld voor ademhalingsklachten. De arrestant is in de cel formeel aangehouden voor brandstichting.

Volgens een woordvoerder van de politie is nog niet duidelijk hoe de man vuur heeft kunnen maken. "De recherche gaat dat onderzoeken. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld lucifers of een aansteker mee te nemen in de cel."

De gevangene stak een voorwerp in brand. Om wat voor een soort voorwerp het gaat, wil de politie niet zeggen. "Dat is informatie die alleen wij en de dader hebben en dat willen we zo houden in het belang van het onderzoek. Dat is niet om geheimzinnig te doen; het gaat om een doodnormaal voorwerp."

De brandweer hoefde niet in actie te komen. Het vuur doofde vanzelf. Het cellencomplex en het naastgelegen politiebureau aan de straat Meer en Vaart werden niet ontruimd.

Het motief van de arrestant is nog niet bekend. De politie wil niet zeggen waarvoor hij in eerste instantie was aangehouden. Hij kan nu in ieder geval ook een nieuwe aanklacht voor brandstichting verwachten.

Ratten aan boord van Qantas-toestel

Aan boord van een passagierstoestel van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zijn ratten ontdekt. Dat gebeurde vlak voordat het vliegtuig zou vertrekken voor een vlucht van Sydney naar Brisbane.

Het ongedierte werd ontdekt door het cabinepersoneel dat dinsdag nog even een laatste controle deed voordat de passagiers aan boord zouden komen. De ratten zaten in een bagageruimte waar medische apparatuur, zoals een defibrillator, voor noodgevallen aan boord ligt opgeslagen.

De captain besloot niet te vertrekken; de passagiers werden naar een andere vlucht overgeboekt. Het toestel heeft ruim een dag aan de grond gestaan. Het ongedierte bleek geen schade te hebben aangericht.

[E3] Skyrim gaat los in L.A.

Los Angeles maakt zich klaar voor de E3 en dat houdt in dat zelfs een gedeelte van de stad omgetoverd zal worden met reclame voor de beurs. Zo ook het Figueroa Hotel in de stad dat bekleed is met een gigantische Skyrim-poster. Twee jaar geleden hing op dezelfde locatie een poster van Final Fantasy XIII.

FOK!games zal aanwezig zijn op de E3 dit jaar en zal verslag doen van een hoop games die er te zien zijn. Bekijk hieronder de foto van Skyrim op het hotel, de game komt 11 november uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Skyrim
'Klik voor een grotere versie (Foto: Pete Hines)

Regisseur Philippe Claudel verwoest eigen werk

Schrijver en regisseur Philippe Claudel wil zoveel mogelijk variëteit in zijn werk. "Ik weiger mezelf te herhalen", zegt de Fransman die hoge ogen gooide met zijn debuutfilm Il y a Longtemps Que Je t'Aime. "Na zo'n succes moet je breken met wat je hebt gedaan, je moet je werk verwoesten", zegt de regisseur tegen Novum Nieuws.

Na het succes van de dramatische film met Kristin Scott Thomas wilden veel producenten en scenaristen een soortgelijke film met Claudel maken, maar daar zag de Fransman geen heil in. "Dat is te gemakkelijk." Claudel wilde niet nog een keer een drama maken. "Als je iets hebt gemaakt, moet je jezelf daarna herstarten."

Na Il y a Longtemps Que Je t'Aime, over een vrouw die vijftien jaar in de gevangenis heeft gezeten en weer een plaats in de maatschappij zoekt, wilde de Franse regisseur een andere weg inslaan. "Ik wilde graag een luchtige komedie maken." Dat deed hij met de film Tous les Soleils over een alleenstaande vader en de pogingen van zijn dochter een vrouw voor hem te vinden.

Toen de 49-jarige Fransman, die ook romans schrijft, aan Tous les Soleils begon, wist hij naar eigen zeggen niets van het genre. "Ik moest alles leren, maar dat vind ik geweldig. Ik hou van het gevaar." Claudel vindt het maken van een komedie veel moeilijker dan het maken van een drama. "Details in de manier waarop een camera wordt gehanteerd kunnen de beleving van een komische scène compleet veranderen."

Hoewel Claudel het maken van een komedie erg plezierig vond, zal zijn volgende film weer een ander genre worden. "Dat wordt weer totaal anders." Welke nieuwe stap Claudel zet, is nog een groot vraagteken. Tous les Soleils draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Regisseur Philippe Claudel verwoest eigen werk (Foto: Novum)

Scorsese overweegt film over liefdesleven Taylor

Martin Scorsese is gevraagd een film te maken over de onstuimige liefde tussen Elizabeth Taylor en Richard Burton. Filmmaatschappij Paramount wil dat de New Yorker het romantische drama regisseert. Of Scorsese de film wil maken, is niet bekend.

De filmmaatschappij heeft een optie op het boek Furious Love van Sam Kashner en Nancy Schoenberger. Het boek is vorig jaar gepubliceerd en gaat over de haat-liefdeverhouding tussen Burton en Taylor, die twee keer trouwden. Actrice Natalie Portman, die dit jaar een Oscar won voor haar rol in Black Swan, zou ook interesse hebben in de filmrechten van het boek.

Paramount heeft ook toestemming om met de weduwe van Burton samen te werken. Sally Hay Burton stelt de bibliotheek van haar overleden echtgenoot beschikbaar voor de film. De filmmakers hopen bij de familie van Taylor, die eerder dit jaar op 79-jarige leeftijd overleed, hetzelfde te bereiken.

Taylor en Burton werden verliefd op elkaar tijdens het filmen van Cleopatra in 1962. Taylor was 29 jaar en net aan haar vierde echtgenoot begonnen, Eddie Fisher die zijn echtgenoot Debbie Reynolds voor Taylor had verlaten. Ook de toen 36-jarige Burton was getrouwd tijdens de opnamen van de romantische liefdesgeschiedenis in Italië.

De twee begonnen een affaire die veel ophef opleverde, zelfs het Vaticaan veroordeelde de buitenechtelijke relatie. Burton en Taylor trouwden voor het eerst in 1964 en scheidden in 1974 om een jaar later weer te trouwen en een jaar daarna weer te scheiden.

Scorsese heeft het leven van meer Hollywoodlegendes verfilmd. Hij werkt momenteel aan een film over Frank Sinatra en heeft jarenlang pogingen ondernomen een film te maken over acteur Dean Martin. Of hij de Taylor-film wil maken, is onbekend.


Scorsese overweegt film over liefdesleven Taylor (Foto: Novum)

Syliva Hoeks speciale gast op Chinees filmfestival

Syliva Hoeks is speciale gast op het Shanghai International Film Festival in de Chinese stad. De Nederlandse actrice treedt met de Duitse acteur Alexander Fehling op als ambassadeur van de Europese film.

Het internationale programma van het festival is een uitvloeisel van hun bekroning als Shooting Star, bedoeld voor aanstormend talent, op het filmfestival van Berlijn eerder dit jaar. Dat laat het management van de actrice donderdag weten.

De 28-jarige Hoeks kreeg in 2007 een Gouden Kalf voor haar rol in de film Duska. Vorig jaar was ze te zien in het drama Tirza en ze heeft net de opnamen afgerond voor de film De Bende van Oss. Fehling was te zien in Inglourious Basterds. Het filmfestival van Shanghai vindt plaats van 11 tot 19 juni.


Syliva Hoeks speciale gast op Chinees filmfestival (Foto: Novum)

Berbatov wil niet naar PSG

Dimitar Berbatov is niet van plan om onderdeel te worden van de ambitieuze plannen van Paris Saint-Germain. Berbatov wil bij Manchester United blijven, meldt hij op de website van de club. Dat is een tegenvaller voor de Qatarese investeringsgroep die deze week het Franse Paris Saint-Germain overnam. Zij zagen Berbatov als dé stuntaankoop voor het komende seizoen.

De 30-jarige Berbatov was het afgelopen zeer trefzeker in de Engelse Premier League. De spits van de Mancunians vond maar liefst twintig keer het net in het afgelopen competitiejaar. En dat terwijl Berbatov geregeld op de bank werd geposteerd door trainer Sir Alex Ferguson.

Berbatov kreeg bij de finale van Champions League zelfs geen plaats op de bank. De Bulgaar volgde de wedstrijd vanuit de kleedkamer. Desondanks wil hij graag zijn laatste jaar van zijn contract bij United uitdienen. "Ik ben en blijf speler van United en zal vechten voor de twintigste landstitel."

Amy Adams speelt vrouw van Philip Seymour Hoffman

Amy Adams gaat in het nog titelloze religieuze drama van regisseur Paul Thomas Anderson spelen. De Amerikaanse actrice is te zien als de echtgenote van Philip Seymour Hoffman, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In het religieuze drama van Anderson speelt Hoffman een charismatische intellectueel die de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog van dichtbij heeft meegemaakt. Nadien creëert hij een religieus systeem om verloren zielen te redden. Joaquin Phoenix had al getekend voor de rol van alcoholist en rechterhand van de spirituele leider. Het verhaal is losjes gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van Scientology.

Naast Adams hebben ook Laura Dern, Jesse Plemons, David Warshofsky en de Zweedse actrice Lena Endre getekend voor rollen in het religiedrama. De 36-jarige Adams neemt de film op nog voor ze in de huid kruipt van Lois Lane in Zack Snyders Superman-film Man of Steel. Die film wordt deze zomer opgenomen.

Anderson maakte in 2007 het drama There Will Be Blood. Wanneer de opnamen van zijn nieuwe film beginnen, is nog onbekend.


Amy Adams speelt vrouw van Philip Seymour Hoffman (Foto: Novum)

WHO: EHEC-bacterie is nieuwe gevaarlijke mutatie

De EHEC-bacterie die door Europa waart en inmiddels al achttien mensenlevens heeft geëist is vermoedelijk een nieuwe en gevaarlijke mutatie. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gezegd. Zeker vijftienhonderd mensen zijn al ziek geworden van de bacterie.

De EHEC-bacterie is een van de zes varianten van de E.coli-bacterie, die bij ieder mens voorkomt in de darmen. De EHEC-variant van E.coli produceert een gifstof die kan leiden tot buikkrampen en bloederige diarree. EHEC kan bovendien leiden tot het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), dat nierfalen, bloedarmoede en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Twee tot zeven procent van de mensen die besmet raken met EHEC ontwikkelt HUS. Van de patiënten die aan HUS lijden overlijdt twee tot negen procent. Tot dusver zijn er ruim vijftienhonderd mensen besmet met EHEC. Van hen lijden 470 aan HUS.

EHEC-uitbraken komen regelmatig voor, maar de huidige dodelijke uitbraak is vermoedelijk het gevolg van een mutatie van EHEC. Hilde Kruse, een voedselveiligheidsexpert van de WHO, zei donderdag dat het gaat om een 'unieke stam die nog niet eerder bij patiënten werd geïsoleerd'. Volgens Kruse heeft de nieuwe mutatie 'meerdere eigenschappen die de mutatie kwaadaardiger maken en meer gif laten produceren'.

Het is voor bacteriën niet ongewoon om zich voortdurend te ontwikkelen en genen uit te wisselen met andere bacteriën. De nieuwe mutatie lijkt een kruising te zijn van twee verschillende varianten van E.coli. Het is echter moeilijk te zeggen waar de nieuwe mutatie uit voorkomt. Aangezien menselijke en dierlijke bacteriën gemakkelijk genen uitwisselen, is het niet ondenkbaar dat een dierlijke bron de oorzaak is van de EHEC-uitbraak, meent Kruse. "Men zou kunnen denken aan een dierlijke bron. Veel dieren zijn gastheer van verschillende types gifproducerende E.coli".

Kruse waarschuwde dat de EHEC-uitbraak misschien wel groter is dan nu wordt aangenomen, omdat veel mensen met lichte symptomen vermoedelijk niet langs een dokter gaan. "Het is moeilijk om te zeggen hoe kwaadaardig de nieuwe EHEC-mutatie is, omdat we niet weten hoeveel mensen er werkelijk zijn besmet."

In meerdere Europese landen is inmiddels melding gemaakt van zieken als gevolg van de bacterie. De WHO meldde dat in Nederland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland mensen besmet zijn met de EHEC-bacterie

De Britse gezondheidsautoriteit maakte bekend dat zeven mensen besmet zijn met EHEC. De Britten benadrukten dat er geen bewijzen zijn dat de bron van de besmetting in Groot-Brittannië ligt. De Britse voedsel- en warenautoriteit meldde bovendien dat er geen bewijzen zijn dat er besmet voedsel is geïmporteerd.

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat de bron van de besmetting is, maar de Duitse autoriteiten hebben de bevolking aangeraden niet langer sla, tomaten en komkommers te eten. Deskundigen hebben benadrukt dat groenten niet per se de bron zijn; de besmetting zou ook plaats hebben kunnen vinden tijdens het transport, het laden of het verpakken van de groenten.

De uitbraak van EHEC wordt nu al beschouwd als een van de grootste in de recente geschiedenis. In 1996 werden in Japan meer dan negenduizend mensen ziek en bij een uitbraak in Canada in 2000 kwamen zeven mensen om het leven.

Man overleden bij bedrijfsongeval in Gelderland

Bij een bedrijfsongeval in het Gelderse Echteld is woensdagmiddag een man om het leven gekomen. Het 27-jarige slachtoffer uit Elst raakte bekneld tijdens reparatiewerkzaamheden die hij verrichtte bij een bedrijf aan de Wijenburgsestraat. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer overleed in de werkplaats. De technische recherche en Arbeidsinspectie hebben onderzoeken ingesteld naar het incident.

Paarden ontregelen treinverkeer bij Diemen

Vier ontsnapte paarden hebben het treinverkeer tussen Diemen en Weesp donderdagochtend lange tijd ontregeld. De politie kon de dieren pas na een twee uur durende klopjacht vangen met behulp van enkele treinstellen. Dat meldt het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De paarden liepen omstreeks 06.00 uur over het spoor vlakbij station Diemen. Na een melding probeerde de spoorwegpolitie hen te vangen, maar dat viel niet mee. Pas toen er met een aantal stilgezette treinen een scherm gecreëerd werd, konden de dieren worden gepakt.

Hoe de paarden konden ontsnappen, is niet duidelijk. De eigenaar heeft ze voorlopig ergens anders neergezet.

Ferrari voert weer personele wijzigingen door

Het Formule 1-team van Ferrari is op technisch gebied bezig met een grote herstructurering. Om de aerodynamica van de huidige auto te verbeteren is Nick Jefferies van Force India aangetrokken als consultant en wordt geprobeerd om voormalig hoofd van de aerodynamica-afdeling John Iley terug te halen.

Er wordt door de Italianen geprobeerd nog dit jaar weer races te kunnen winnen in de Formule 1. De slechte seizoensstart heeft in ieder geval technisch directeur Aldo Costa zijn kop gekost. Hij werkt nu aan de straatauto's. Ook de posities van teambaas Stefano Domenicali en hoofdontwerper Nikolas Tombazis staan naar verluidt onder druk.

Bisdom ontslaat pornopastoor

Een pastoor uit Ommen die woensdag werd veroordeeld tot tachtig uur werkstraf voor het downloaden van kinderporno, is ontslagen door het aartsbisdom in Utrecht. Aartsbisschop Wim Eijk wilde een proces voor de kerkelijke rechtbank niet afwachten.

Eijk is geschokt door het gedrag van de pastoor. "Een priester, die de evangelische opdracht moet uitdragen, moet opkomen voor de zwaksten - en daartoe mogen we ook de kinderen rekenen", zegt hij in een reactie.

De 49-jarige pastoor, die eerder al op non-actief werd gezet, moet zich naast de werkstraf psychiatrisch laten behandelen en zich laten begeleiden door de reclassering. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Hij downloadde de kinderpornofilm in 2007.

De rechtbank hield bij het bepalen van de straf rekening met de schorsing van de pastoor en het feit dat hij zijn dienstwoning moet verlaten en nog moet verschijnen voor de kerkelijke rechtbank. Het bisdom probeert zo snel mogelijk een vervanger voor de pastoor te vinden. Elf locaties zitten door het ontslag van de man momenteel zonder pastoor.

Overvallers rammen supermarkt

Twee overvallers zijn woensdagavond met een auto een supermarkt in Haarlem binnengereden. Ze ramden de glazen schuifpui van de winkel. Dat meldt de politie.

De mannen sloegen toe rond 21.30 uur, na sluitingstijd van de winkel op het Marsmanplein. Binnen bedreigden ze een medewerker met een vuurwapen. De overvallers gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. Ze lieten hun auto later achter op het Dr. De Liefdehof. De politie is een onderzoek gestart.

Automobilist flitst politie

Een 21-jarige automobilist uit het Brabantse plaatsje Wijk en Aalburg heeft in Brakel geprobeerd agenten die een videosurveillance uitvoerden in een onopvallende auto 'af te bluffen' door zijn blauwe flitslichten aan te zetten.

De agenten zagen twee auto’s achter elkaar hard rijden en doorgetrokken strepen negeren. Toen ze de achterste auto passeerden om de snelheid van de tweede auto te kunnen meten, achtervolgde de 21-jarige man hen met een snelheid van ruim 150 kilometer per uur en zette zijn flitslampen die in zijn grill zaten aan. Zijn rijbewijs is hij voorlopig kwijt, aldus de politie donderdag.

Toekomst Van Marwijk ligt nog open

Bert van Marwijk weet nog niet hoe lang hij bondscoach van het Nederlands elftal wil blijven. De oefenmeester werkt met veel plezier bij de nummer twee van het laatste WK in Zuid-Afrika. Hij wil echter ook nog wel een keer een mooie club in een sterke buitenlandse competitie trainen.

Het contract van Van Marwijk bij de KNVB loopt volgend jaar zomer na het EK af. "Ik ben ook alleen maar met dat EK bezig’’, zei hij in de aanloop van de vriendschappelijke interlands tegen Brazilië en Uruguay. "Ik weet ook nog echt niet of ik ook tot en met de WK van 2014, in Brazilië, wil blijven. Ik ben geen coach die heel ver weg wil werken. Maar ik sta wel open voor een mooie club uit Spanje, Engeland, Duitsland of misschien wel Italië. Dan moet je op mijn leeftijd niet te lang meer wachten’’, aldus de 59-jarige Van Marwijk.

Toekomst Van Marwijk ligt nog open
Toekomst Van Marwijk ligt nog open (Foto: ANP)

Ninja Gaiden 3 toont Ryu zijn rare arm

Ryu, het hoofdpersonage uit Ninja Gaiden 3, heeft wat problemen met zijn rechterarm. De arm ziet er namelijk niet helemaal gezond uit en het lijkt erop dat de arm een transformatie aan het ondergaan is. De screens komen uit een recente kopie van het Japanse blad Famitsu.

Ryu zal in Ninja Gaiden 3 nieuwe moves krijgen naast een multiplayer-deel en co-op mogelijkheden. De game komt uit voor PS3 en Xbox 360 maar er is nog geen datum bekend. Op de E3 wordt meer informatie verwacht.

Ninja Gaiden Ninja Gaiden Ninja Gaiden Ninja Gaiden Ninja Gaiden Ninja Gaiden Ninja Gaiden

De Boer: "Vertrouwen in komst Sigthórsson"

Frank de Boer houdt vertrouwen in de komst van Kolbeinn Sigthórsson. Ajax en AZ zijn er vooralsnog echter niet uit.

De Boer zag eerder al Theo Janssen, Derk Boerrigter en Thulani Serero de gelederen komen versterken. Een nieuwe spits ontbreekt echter nog. "Het ziet er heel goed uit, ik heb daar vertrouwen in", zegt De Boer in Voetbal International over de gesprekken tussen Ajax en AZ over de mogelijke transfer.

"Dan hebben we de selectie zo goed als rond, al weet ik ook dat er misschien nog jongens zullen vertrekken. Voor Jan Vertonghen en Maarten Stekelenburg is altijd wel belangstelling", weet De Boer, die een prachtig eerste half jaar als coach kende. "Als ik zie hoe we toen speelden en hoe het inmiddels gaat, dat geeft zó veel vertrouwen en voldoening."

"Ik krijg er veel voor terug. De waardering en lof vind ik natuurlijk mooi. Het vertrouwen is groot, we voelen ons heel sterk. Ik heb nu alweer zijn in het nieuwe seizoen", aldus De Boer, die Jaap Stam hoopt te strikken om bij de technische staf te komen. "Ik wil meer toe naar individuele trainingen die worden gegeven door specialisten. Ik ken Jaap, hij zou als oud-verdediger een fantastische toevoeging betekenen. Spelers kunnen veel van hem leren. Ik heb met hem gesproken, de bedoeling is dat Jaap parttime bij ons gaat werken, zodat hij ook bij FC Zwolle kan blijven."

Catania neemt afscheid van coach Simeone

Serie A-club Catania gaat niet verder met trainer Diego Simeone. Dat meldt de Siciliaanse club op zijn website. De 41-jarige Argentijn had de club pas sinds half januari onder zijn hoede en had nog een contract voor volgend seizoen. Beide partijen zijn volgens de club in goed overleg uit elkaar gegaan.

Toen Simeone Catania onder zijn hoede kreeg stond de ploeg drie punten boven de degradatiestreep en werd er al twee maanden nauwelijks meer gewonnen. Onder de oud-middenvelder werden in de laatste achttien competitieduels 24 punten gehaald en klom Catania naar een dertiende plaats.


Catania neemt afscheid van Simeone (Foto: Novum)

Willem Duys (82) overleden

Tv-coryfee Willem Duys is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag in een ziekenhuis in Hilversum. Hij had een bacteriële infectie aan de longen. Dat heeft de AVRO, zijn oude werkgever, donderdag laten weten.

Duys is onder meer bekend als presentator van het tv-programma Voor de vuist weg (op tv van 1963 tot 1978) en het radioprogramma Muziek Mozaïek, dat hij 35 jaar lang presenteerde. In de jaren zeventig van de vorige eeuw won hij de Gouden Televizier-ring

Willem Duys maakte zijn debuut als tv-presentator eind jaren zestig. In 1999 nam hij afscheid, na een carrière van 40 jaar als presentator van de AVRO. De Wereld Draait door besteedde onlangs een hele uitzending aan Duys.

'La Ling algemeen directeur Ajax'

In de zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur is Ajax oud-speler Tscheu La Ling tegengekomen. De voormalig rechtsbuiten zou Rik van den Boog moeten gaan opvolgen, die per 1 juni op is gestapt.

La Ling liet er nog vrij weinig over los: "We zijn inderdaad in gesprek, maar meer wil ik er niet over kwijt". Eerder werd ook al bekend dat een andere oud speler, Edgar Davids, mogelijk terugkeert bij de Amsterdammers.

'Rosberg tot 2016 bij Mercedes GP'

Het lijkt er op dat Nico Rosberg nog lange tijd in de Formule 1 zal gaan rijden. De Duitser kan volgens Sport Bild bij zijn huidige team Mercedes Grand Prix gaan bijtekenen tot 2016 en in die periode tachtig miljoen euro op gaan strijken. Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug heeft in een eerste reactie het gerucht niet ontkracht.

Mocht de deal doorgaan dan wordt Rosberg de best betaalde coureur ooit die nog geen race op zijn naam geschreven heeft. De Duitser heeft nu 95 wedstrijden in de Formule 1 gereden, maar nog nooit op de hoogste trede van het podium gestaan. Hij bevindt zich overigens in goed gezelschap, want het kostte Mark Webber liefst 130 races om een zege te boeken en Rubens Barrichello 123. Nick Heidfeld is echter koploper, want hij staat ook na 180 races nog met lege handen.

Meatboy, Zombies en kippen in Choplifter HD

Vroeger had je Choplifter en nu krijgen we een remake ervan en die heet Choplifter HD. De game zal dit najaar op PC, PSN en XBLA uitkomen en zal onder andere een cameo van Meatboy krijgen. De game is een side scrolling helikopter-game waarin je mensen moet redden en vijanden moet doden.

Je zal met je helikopter zo'n twintig verschillende missies moeten voltooien. In deze missies red je burgers, dood je zombies, vernietig je militaire instellingen en af en toe ook een kippetje. Benieuwd naar hoe het eruit ziet? Bekijk hieronder dan een gameplay-trailer met commentaar van een ontwikkelaar van het spel.

Fowler niet terug naar Perth Glory

Voetballer Robbie Fowler speelt volgend jaar niet opnieuw voor Perth Glory in de Australische A-League. Dat heeft de spits gemeld aan de voorzitter van de Australische club. Fowler geeft familieredenen op als oorzaak van zijn vertrek. De 36-jarige Engelsman is bovendien bezig met het behalen van zijn trainerspapieren in Engeland.

Fowler speelde een seizoen bij Perth waar hij in 28 duels negen keer scoorde. Daarvoor speelde hij al een seizoen in Australië bij North Queensland Fury. Fowler zou tegen Perth hebben gezegd dat hij geen plannen heeft om zijn carrière elders voort te zetten.

Fowler werd in 1993 uit het niets een vaste waarde in de aanval van Liverpool. Het product uit de eigen jeugdopleiding zou tot het seizoen 2001/2002 blijven, waarna hij vertrok naar Leeds United. Via Manchester City keerde hij in 2005/2006 weer terug bij Liverpool voor nog anderhalf seizoen. In totaal speelde hij 266 competitieduels voor de Reds waarin hij 128 keer scoorde.

Na zijn tweede vertrek bij Liverpool speelde hij nergens langer dan een jaar. Na Cardiff City en Blackburn Rovers vertrok hij naar Australië waar North Queensland Fury hem voor twee jaar vastlegde. Die club raakte echter na een seizoen in financiële moeilijkheden waarop Fowler verhuisde naar Perth.

'Russisch importverbod groente is rampzalig'

Het Russische importverbod voor groente en fruit is een ramp voor de sector. Dat zegt het Productschap Tuinbouw. Rusland is na Duitsland en Groot-Brittannië de grootste afzetmarkt van Nederlandse telers. Omdat het verbod bovendien middenin het hoogseizoen komt krijgen de prijzen grote klappen.

"Dit heeft een enorme impact voor telers, verkopers en transporteurs", aldus een woordvoerder. "Het importverbod zal ervoor zorgen dat de prijzen nog verder dalen. Na de komkommers zijn nu ook de prijzen van de Nederlandse paprika's en tomaten aan de beurt."

De woordvoerder van het productschap benadrukt dat het importverbod volstrekt overbodig is."Het Nederlandse groente en fruit is schoon en veilig."

Bij de Russische grens zijn donderdagochtend al de eerste Nederlandse groentetransporten geweigerd. Hoeveel vrachtwagens er dagelijks naar Rusland rijden kon de zegsman vanwege de ernstig verstoorde markt niet zeggen.

Rusland kondigde woensdagnacht een importverbod voor groente en fruit uit alle landen van de Europese Unie af om de gevaarlijke darmbacterie EHEC buiten de deur te houden. Het importverbod gold al voor groente en fruit uit Spanje en Duitsland.

De Russische autoriteiten besloten het uit te breiden uit onvrede met de Europese pogingen de bron van de bacterie te achterhalen. Intussen zijn al zeker 1500 mensen in vooral Duitsland ziek geworden door EHEC. Zeventien mensen zijn overleden.

In Nederland zijn tot nog toe zeker vijf mensen ziek geworden door de E.coli-variant EHEC. Allen liepen de ziekte op bij bezoeken aan Duitsland. Bij vier van hen is de complicatie HUS opgetreden, die leidt tot ernstig nierfalen en in een 2 tot 9 procent van de gevallen dodelijk is.


'Russisch importverbod groente is rampzalig' (Foto: Novum)

China verbolgen over aantijging hacken

China heeft donderdag woedend gereageerd op de beschuldiging van Google dat e-maildienst Gmail vanuit de Volksrepubliek zou zijn gehackt. "De schuld volledig bij China leggen is onacceptabel", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Deze zogenaamde verklaring dat de Chinese overheid hackers zou steunen is een totaal verzinsel. Het heeft duidelijk bijbedoelingen", aldus de zegsman.

Volgens Google hebben hackers geprobeerd in te breken in de accounts van honderden prominente gebruikers van Gmail. Onder de doelwitten waren belangrijke Amerikaanse regeringsfunctionarissen, Chinese politieke activisten en journalisten. Google wist verder te melden dat de hackers vermoedelijk actief waren vanuit de Chinese provincie Jinan.

Christenen vieren Hemelvaartsdag

Christenen vieren donderdag Hemelvaartsdag. Op die dag, de veertigste dag na Pasen, herdenken christenen dat Jezus ten hemel steeg. Hemelvaart is op de tiende dag voor Pinksteren, dat de gelovigen ieder jaar groots vieren.

Hemelvaart wordt in religieuze kring met verscheidene activiteiten gevierd. Kerken zijn sowieso geopend voor een viering gewijd aan de religieuze feestdag.

Naast het religieuze feest wordt er tijdens Hemelvaartsdag ook gedauwtrapt, oftewel in het ochtendgloren met blote voeten buiten lopen. "Dauwtrappen is vooral traditie in het oosten van het land. Het is zeg maar de wereldse variant van Hemelvaart, naast de religieuze", aldus directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. "Dauw is gezond, je krijgt er een prachtige huid van", aldus Strouken.

Hemelvaart is volgens haar tegenwoordig ook de dag van de boswachters. "Die trekken er op Hemelvaartsdag zeer vroeg op uit om bosdieren te zien."

DVD: Oh Oh Tirol

Jokertje, Sterretje, Matsoe Matsoe, Barbie, Sniper, Kaboutertje, Elize, en Little Princess wilden na Cherssonisos een nieuwe plek verkennen. Dit werd uiteindelijk Tirol. In Oostenrijk waren niet alleen de acht Haagse vrienden te vinden, deze keer was ook Tijgertje van de partij. In tien afleveringen neemt deze DVD je mee met alle doldwaze avonturen van de groep.

Poetin feliciteert 'onbaatzuchtige' Blatter

De Russische premier Vladimir Poetin heeft Sepp Blatter per telegram gefeliciteerd met zijn herverkiezing als voorzitter van de wereldbond FIFA. Poetin schrijft in de vandaag door de regering uitgegeven gelukwens dat hij erop rekent dat Blatter zijn werk voor 'deze bijzondere sport onbaatzuchtig voortzet'.

Poetin sprak al vaker zijn steun uit voor de 75-jarige Zwitser, die kritiek op zijn functioneren en beschuldigingen van fraude overleefde en woensdag op het FIFA-congres in Zürich voor een nieuwe termijn van vier jaar werd gekozen. Rusland mag het WK voetbal in 2018 organiseren.

Poetin komt in het telegram woorden tekort om Blatter te prijzen: "Het resultaat van de verkiezing toont duidelijk uw grote internationale gezag aan, erkent uw unieke bijdrage aan het werk van de FIFA en uw toewijding aan de popularisering van het voetbal."

Eerste slag voor Vancouver Canucks

De ijshockeyers van Vancouver Canucks hebben het eerste duel in de finale van de Stanley Cup gewonnen. In eigen huis werd Boston Bruins met 1-0 verslagen. Rafi Torres maakte de treffer laat in de derde periode toen er nog negentien seconden op de klok stonden. De Canadese nationale doelman Roberto Luongo hield alle 36 schoten uit het net.

De volgende wedstrijd in de best-of-sevenserie wordt zaterdag gespeeld. Ook dan is Vancouver de plaats van handeling. Bij het derde en vierde duel in de reeks is Boston de gastheer.

Metallica invloedrijkste band

Metallica kan een lange neus trekken naar bands als My Chemical Romance, Slipknot, Green Day en Foo Fighters. De Amerikaanse rockband is namelijk verkozen tot meest invloedrijke band van de afgelopen 30 jaar.

Het Britse muziektijdschrift Kerrang! heeft een top 10 gepubliceerd met invloedrijkste rockbands waar Metallica dus bovenaan staat. Lars Ullrich krijgt er 'een warm gevoel van'. "Ik vind het geweldig dat Kerrang! Magazine Metallica heeft gekozen als band die hun levens het meest heeft veranderd", laat de Metallica-drummer in een reactie weten. "Ik kan me de eerste uitgave nog herinneren, dat was in 1981. Ik was toen in Engeland omdat ik was geobsedeerd door de New Wave of British Heavy Metal."

Lars roemde in hetzelfde interview ook Iron Maiden, die op de derde plek staat. "Iron Maiden is de bakermat geweest voor alles wat wij ooit hebben willen doen."

De complete Kerrang! 30 Rocks! bands, top tien is als volgt:

1. Metallica
2. Green day
3. Iron Maiden
4. Slipknot
5. My Chemical Romance
6. Linkin Park
7. Bullet for my Valentine
8. Blink 182
9. Ozzy Osbourne
10. Foo Fighters


Metallica is al 30 jaar baas

Stam wacht ontwikkelingen bij Ajax af

Als het aan Ajax ligt gaat Jaap Stam met ingang van volgend seizoen een rol vervullen binnen de technische staf. De oud-voetballer werd al door diverse personen benaderd.

Een officieel gesprek heeft er echter nog niet plaatsgevonden. Stam wil eerst ook afwachten hoe de situatie in Amsterdam zich ontwikkelt. Voor de voormalig topverdediger is het belangrijk wie er de algehele technische eindverantwoordelijkheid gaat dragen bij de club.

"Tot die tijd doet Jaap niks", zegt zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel in Voetbal International. "Wij weten dat er aan Jaap wordt getrokken. Kan ik me voorstellen, want hij heeft veel ervaring als voetballer. Maar Jaap heeft geen haast."

Momenteel is Stam assistent-trainer bij FC Zwolle. "Bij FC Zwolle heeft hij het naar zijn zin, al is er wel de ambitie op trainersvlak. Daarom wacht Jaap af en zet hij alles op een rijtje", besluit Van Ginkel.

Virgin zegt ontwerper Wirth de wacht aan

Het Formule 1-team Marussia Virgin Racing zal niet langer gebruik maken van technisch directeur Nick Wirth en zijn bedrijf Wirth Researches bij het ontwikkelen van de auto. De renstal is niet tevreden over de vorderingen die het bedrijf van Wirth maakte om de bolides verder naar voren op de grid te krijgen.

Virgin is na ruim een jaar in de Formule 1 nog steeds een achterhoedeteam en ziet concurrent Team Lotus steeds verder weg lopen. Daarom heeft het team nu tot deze drastische maatregel besloten. "Het team wil zijn lot meer in eigen handen nemen. De stappen die we nu zetten, moeten ons helpen een solide basis te leggen voor de toekomst. Het zijn zware, maar positieve stappen die ons helpen vooruit te komen," zei de baas van de renstal Andy Webb tegen Autosport.

De onlangs aangestelde adviseur Pat Symonds zal het team nu proberen vooruit te helpen. Hij heeft de huidige auto onder de loep genomen en zal naar verwachting bezig gaan met de auto voor 2012. De huidige MVR-02 krijgt nog een aantal updates, maar de focus verschuift richting 2012. Mogelijk dat enkele nieuwe ontwikkelingen die uit het ontwerp van de MVR-03 naar voren komen later dit jaar al op de huidige bolide te zien kunnen zijn.

"De updates die we hebben gepland voor de zomer gaan nu in productie, maar het is gebruikelijk dat teams nu beginnen te kijken naar de auto van volgend jaar. Mogelijk komen dingen die we daarbij tegenkomen al terug op de huidige bolide," zei Webb die zich ten doel heeft gesteld om met het team in 2014 in Sochi tijdens de eerste Grand Prix van Rusland voor een podiumplaats te kunnen strijden.

Om dit te bereiken zal Virgin in eerste instantie op zoek moeten naar een eigen productiefaciliteit. Hierbij denkt het team aan de voormalige fabriek van Arrows en Super Aguri in Leafield als technische uitvalsbasis. Ook zal er worden gezocht naar een technische partner, zoals McLaren dat is bij Force India. Tot slot wordt de filosofie om de auto volledig met computers te ontwerpen hoogstwaarschijnlijk losgelaten. Het is de verwachting dat Virgin ook gebruik gaat maken van de windtunnels om de auto te testen.

Topdagen voor campings

Een mooie lente en vertrouwen in mooie vakantiedagen in eigen land trekken mensen dit Hemelvaartsweekeinde naar campings in heel Nederland. Ze stevenen af op een record, zowel in bezetting als in omzet. Dat zeggen vertegenwoordigers van onder meer kampeerboeren.

Bij kampeerboeren aangesloten bij de Stichting Vrije Recreatie (SVR) is bijna geen plekje meer te krijgen. "De weilanden zijn vol, we hebben meer kampeerders en logeerders dan koeien dit jaar", aldus voorzitter Willem van den Berg.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 23 mei 2011 tot en met 29 mei 2011. One Piece is uitgekomen voor de 3DS en dat is gelijk de nummer één deze week. Ook Pandora's Tower voor de Wii doet het goed en geeft de verkoopcijfers van het apparaat een lichte boost.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 3DS
One Piece: Unlimited Cruise SP 80.488
2 PS3
Warriors: Legends of Troy 31.428
3 Wii
Pandora's Tower: Until I Return to Your Side 21.445
4 PSP
Akiba's Trip 16.582
5 PS3
Nobunaga's Ambition: Way of Heaven with Power-Up Kit 15.456
6 DS
Treasure Report: Kikai Jikake no Isan 14.304
7 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 13.974
8 PSP
Patapon 3 9.134
9 PSP
Iza, Shutsujin! Koisen 9.008
10 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 8.394
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
33.609 +3.146
2 3DS
24.283 +7.043
3 PS3
15.987 +3.052
4 Wii
7.438 +1.169
5 DSi XL
5.197 +21
6 DSi
5.106 +168
7 Xbox 360
2.303 +117
8 PS2
1.274 +145
9 DSL
139 -19
9 PSPgo
76 +11
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 43.118 33.685
DS 28.278 10.442
3DS 80.488 24.283
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 90.002 50.946
Microsoft - 2.303
Nintendo 130.211 42.163
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 968.230 17.458.018
Wii 286.432 11.566.067
PS3 533.901 6.621.391
DSiXL 229.303 2.176.886
DSi 196.965 5.740.689
DS Lite
18.353 18.092.274
Xbox 360
52.263 1.472.760
PS2
34.561 21.730.653
PSPgo 15.148 175.572
3DS 1.037.542 1.037.542
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 983.378 17.633.590
DS 444.621 32.595.320
3DS 1.037.542 1.037.542
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Hockeyster Jonker mist EK door blessure

Hockeyster Kelly Jonker mist deze zomer de Champions Trophy en het EK. De aanvalster van Amsterdam heeft een schouderblessure en moet geopereerd worden, meldt de KNHB. Volgens de teamarts van het Nederlands elftal staat voor de revalidatie van de blessure normaal gesproken vier maanden vanaf de operatie.

Jonker heeft een scheur in het labrum van haar linkerschouder. Door de schade aan die kraakbeenring schiet haar schouder makkelijker uit de kom. Het is nog onduidelijk wanneer Jonker onder het mes gaat.

De Champions Trophy wordt van 25 juni tot 3 juli in Amstelveen afgewerkt. Het EK in Mönchengladbach volgt eind augustus.

'Mladic heeft lymfklierkanker'

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic zou lijden aan lymfklierkanker. Dat meldde zijn advocaat Milos Saljic aan de Servische krant Press.

Volgens Saljic is de lymfklierkanker de reden van het ziekenhuisbezoek van Mladic in 2009. Saljic had vorige week kort na de arrestatie van Mladic al laten weten dat de oud-legerleider twee jaar geleden was opgenomen in een ziekenhuis in Belgrado en daar ook chemokuren onderging.

De nu 69-jarige Mladic zag er bij zijn arrestatie fragiel en zwak uit, wat vragen opriep over zijn gezondheid. Volgens critici is het verhaal van de advocaat bedoeld als verdedigingsstrategie en zijn de verhalen over kanker verzinsels.

Mladic zit sinds dinsdagavond in een cel in Scheveningen in afwachting van zijn proces.

Officiële dodental na tornado's Joplin op 134

Het officiële dodental als gevolg van de tornado die de Amerikaanse stad Joplin vorige week trof is vastgesteld op 134. Dat heeft de Missouri State Highway Patrol donderdag bekendgemaakt, die de leiding had over het opsporen van vermisten. Daarmee is het lot van alle mensen die vermist werden bekend.

Volgens de Missouri State Highway Patrol zijn onder de doden 124 mensen die op de vermistenlijst stonden. Zeven mensen werden na de storm direct naar mortuaria gebracht en drie mensen overleden in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

De tornado verwoestte meer dan achtduizend huizen en appartementen. Meer dan vijfhonderd bedrijfspanden liepen zware schade op.

Syrische troepen doodden tientallen mensen

Veiligheidstroepen hebben dinsdag 41 burgers gedood in de Syrische plaats Rastan. In de plaats Hirak vielen die dag zeker negen doden, onder wie drie dokters, een tandarts en een 11-jarig meisje.

Ze werden beschoten door sluipschutters of kwamen om bij bestormingen van huizen door legereenheden. Dat meldden mensenrechtenactivisten woensdag.

De mensen in Rastan werden gedood tijdens een operatie om betogingen voor meer democratie de kop in te drukken. Regeringstroepen omsingelden de plaats zondag en begonnen dinsdag met de beschietingen.

Rastan ligt iets ten noorden van de grote stad Homs. Woensdag werden in een ziekenhuis in die stad twintig lijken binnengebracht. Tien doden zijn geïdentificeerd als inwoners van het nabijgelegen Talbiseh.

Syrische troepen doodden tientallen mensen
Syrische troepen doodden tientallen mensen (Foto: ANP)

Oranje geniet in sporthoofdstad van de wereld

Met de finale van het WK van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 is Rio de Janeiro de toekomstige sporthoofdstad van de wereld. De spelers van het Nederlands elftal kijken daar niet van op. "Nergens heb ik zo veel mensen zien sporten", stamelde Dirk Kuijt.

De aanvaller van Liverpool bereidt zich samen met zijn ploeggenoten van het Nederlands elftal voor op de vriendschappelijke interlands van zaterdag tegen Brazilië en vier dagen later tegen Uruguay. Oranje bivakkeert deze week in een prachtig hotel aan Ipanema, het luxe strand van Rio de Janeiro.

Als de internationals van bondscoach Bert van Marwijk de slaap nog uit hun ogen wrijven, hebben honderden sportievelingen bezit van het strand genomen. Ze zien Cariocas, zoals de inwoners van Rio de Janeiro worden genoemd, vanaf zes uur in de ochtend voetballen, volleyballen, tennissen, rennen en fietsen over de boulevard. Als de mannen van Oranje weer in bed stappen, voetballen er nog steeds tientallen mensen onder het kunstlicht op het strand.

"Dat is toch prachtig", lachen Nigel de Jong en Robin van Persie, voormalig straatvoetballers uit Amsterdam en Rotterdam. Het duo meldt zich regelmatig op het strand voor een wedstrijdje tegen misschien wel de nieuwe Romario of Ronaldo. "Gewoon lekker voetballen. Heerlijk", vindt ook Khalid Boulahrouz.

Oranje geniet in sporthoofdstad van de wereld
Oranje geniet in sporthoofdstad van de wereld (Foto: ANP)

Vrouw beslist over vakantiegeld

Mannen brengen nog altijd het meeste geld in het laatje, maar vrouwen beslissen meestal waaraan het wordt uitgegeven. Ook aangaande het vakantiegeld heeft de vrouw de dikste vinger in de pap, blijkt uit een onderzoek dat het Economisch Bureau van de ING donderdag naar buiten bracht.

ING peilde hoe de financiën thuis zijn verdeeld. 45 procent van de ondervraagden gaf aan dat de vrouw de grootste invloed heeft op de besteding van het vakantiegeld. Bij 27 procent was dat de man. De rest had geen mening over een specifieke rolverdeling.

Uiteraard valt er voor alleenstaanden weinig aan financiële taken te verdelen, maar in de meerpersoonshuishoudens is er zeker een bepaalde rolverdeling op het gebied van geld. Aan de peilingen van ING doen gemiddeld ruim 74.000 mensen mee.

Vrouw beslist over vakantiegeld
Vrouw beslist over vakantiegeld (Foto: ANP)

Vitesse slaagt er niet in Tsjech te halen

Vitesse is er niet in geslaagd Vaclav Kadlec naar Arnhem te lokken. De club deed een bod van naar verluidt zes miljoen euro op het Tsjechische toptalent.

Volgens Omroep Gelderland is dat bod geweigerd door Sparta Praag, de club waar de negentienjarige Kadlec sinds 2008 voor speelt. "Het lukte niet. We hebben het vizier nu op een ander gericht", zegt directeur Paul van der Kraan. Kadlec wordt al jaren gevolgd door Europese topclubs.

De jonge Tsjech heeft zijn debuut voor de nationale ploeg al gemaakt. In oktober trok hij voor het eerst het shirt van Tsjechië aan tegen Liechtenstein en hij scoorde meteen. In 2010 werd Kadlec uitgeroepen tot talent van het jaar in Tsjechië.

Op de clubsite van Vitesse laat de directie weten dat er nieuwe spelers in aantocht zijn. "Wat wij op dit moment wel kwijt kunnen is dat we met twee spelers erg dicht bij een contract zijn. Met een aantal anderen zijn we in gesprek. Ook ten aanzien van de trainingsstaf zijn de gesprekken gaande. Na midden volgende week komt er meer duidelijkheid."

Black Ops gratis spelen dit weekend

Voor velen is het weekend al begonnen en dat moet gevierd worden. Call Of Duty: Black Ops Multiplayer zal vanaf vanavond, 19:00, gratis te spelen via Steam. Iedereen die via Steam gamet kan gratis komend weekend de multiplayer van Black Ops spelen, niet één of twee levels maar het volledige multiplayer-gedeelte.

Heb je nog geen Steam, kijk dan hier om het te installeren. Heb je Steam maar geen Black Ops en ben je wel benieuwd, klik dan hier om het multiplayer-gedeelte alvast te downloaden. Een eindtijd is niet gespecificeerd maar dit zal vast zondagavond zijn.

Man smeekt vriendin z'n penis af te snijden

Een Zimbabwaanse man heeft een bijzondere verhouding met zijn vriendin. Naast het feit dat Borendo Mavhunga haar om zeep heeft willen helpen, smeekte hij zijn vriendin om zijn penis af te snijden.

Deze week dient het proces tegen de beste man, waarin schokkende details naar boven kwamen. De levensgezellin van de 52-jarige man vroeg hem op 23 februari om geld vroeg voor de bus. Zij wilde namelijk een rouwdienst bijwonen in Mhondoro. Hierop ontstak hij in woede. Nog steeds ruziënd ging het stel uiteindelijk toch naar bed.

Even voor middernacht werd de vrouw echter wakker en zag haar vriend aan de rand van het bed staan met een machete in zijn hand. Met het kapmes hakte hij minstens zeven keer op  haar hoofd en handen in. Uitendelijk verloor ze het bewustzijn.

In plaats van de hulpdiensten in te schakelen, ging Mavhunga rustig een biertje drinken tot zijn vriendin weer bij kennis was. "Hij overhandigde haar de machete", zo liet de aanklager de rechter weten. "Vervolgens smeekte hij haar zijn klokkenspel af te snijden."

De vrouw weigerde aan dit verzoek te voldoen en schreeuwde om hulp. Uiteindelijk arriveerde deze die haar in allerijl naar het ziekenhuis vervoerde. Het slachtoffer is inmiddels volledig hersteld van haar verwondingen.

Mavhunga zelf heeft inmiddels bekend zijn vriendin te hebben getracht te vermoorden. Hij beweert echter destijds te zijn bezeten door boze geesten. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in deze zaak.

GA Eagles blaast deal Van der Laan af

Go Ahead Eagles en Martijn van der Laan gaan toch niet met elkaar in zee. De partijen bereikten vorige week nog een overeenkomst over een contract.

Kort daarna liet Van der Laan echter weten dat hij toch niet tevreden was met de verbintenis en niet meer bij Go Ahead Eagles wilde spelen. De club won juridisch advies in bleek sterk te staan en gaf dat Van der Laan en zijn zaakwaarnemer ook te kennen. Daarop zijn de gesprekken opnieuw geopend.

Tijdens die afspraken kregen Marc Overmars en Joop Gall niet de indruk dat Van der Laan gemotiveerd was om aan de slag te gaan in Deventer. Daarop besloot de club de deal af te blazen.

"Een speler moet graag voor Go Ahead Eagles willen spelen en dat gevoel gaf hij ons niet. Daarom hebben we besloten dat wij niet met Van der Laan in zee gaan. Neemt niet weg dat wij zeer teleurgesteld zijn in de gang van zaken", aldus voorzitter Erwin Mulder op de website van Go Ahead Eagles.

Fiscus legt beslag op vijftig Bossche auto's

Bij een grote gezamenlijke controle in Den Bosch van politie, justitie, douane en de Belastingdienst is woensdag beslag gelegd op 49 auto's. Negen auto's werden direct meegenomen. De fiscus inde verder voor ruim vijftienduizend euro aan belastingschulden, meldt de gemeente Den Bosch.

Ruim vijftig controleurs van politie en verschillende andere diensten onderwierpen passerende auto's, scooters en motors aan een inspectie. Bij het controlepunt aan de Salvador Allendelaan werden ook drugshonden ingezet.

Van 35 gecontroleerde brommers bleken er dertien opgevoerd. Verder werd drieduizend euro aan openstaande boetes geïncasseerd en werden 21 bonnen uitgeschreven voor uiteenlopende overtredingen.

Schoolreisje eindigt bij Hooters

Een schoolreisje voor een groep tweedeklassers uit de Amerikaanse staat Pennsylvania had onlangs een wel heel 'happy end'. De kinderen mochten vorige week na een bezoekje aan een aquarium een hapje eten bij de befaamde fastfoodketen Hooters.

De pubers van de Berwick Middle School waren op excursie geweest naar het National Aquarium. Omdat de groep met honderd kinderen te groot was om in een enkel restaurant te gaan eten, besloten de begeleiders de groep te splitsen en de scholieren te verspreiden over verschillende restaurants.

Zo doende kwam het dat vijftien tot twintig 14- en 15-jarigen bij het restaurant met de rondborstige serveersters terechtkwamen. Hoewel Wayne Brookhart van de bewuste school het liever anders had gezien, heeft hij gezegd geen klachten van verontruste ouders te hebben ontvangen.

Woordvoerder Mike McNeil van Hooters heeft in een verklaring laten weten dat hun restaurants wel vaker grote groepen van eten voorzien. Zo zouden onder andere sportteams en kerkelijke organisaties graag een bezoekje brengen aan de tietensnackbar. Onder hen bevinden zich ook veel tieners en jongere kinderen.


Hooters, voor bier en tieten

Nog een Zelda op komst

Eiji Aonuma, regisseur van de recente Zelda-games, sprak over een nieuw deel van de reeks en een aankondiging daarvan op de E3. Dat deed hij tijdens een livestream van Famitsu, waar hij Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D aan het bespreken was.

Aonuma noemde een nieuw Zelda-project dat gerelateerd is aan de 25-jarige bestaan van de serie en hintte naar een E3-aankondiging. Verdere informatie zoals welk platform wilde hij niet geven.

Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D komt net na de E3 uit voor de Nintendo 3DS en Legend of Zelda: Skyward Sword verschijnt later dit jaar op de Wii. Of Nintendo inderdaad van plan is een derde spel uit te brengen voor het jubileum van de reeks wordt duidelijk tijdens de E3.

Zelda OOT 3D
Zelfs Link is verbaasd

PS-Store werkt weer

De Europese Blog van PlayStation heeft gemeld dat de Store weer online is en er weer lekker geshopt en gedownload kan worden. Welke content er allemaal nieuw en toegevoegd is na de offline-periode vermelden ze niet, die lijst krijgen we later deze dag te zien.

De content van het welkom terug-programma is in de laatste fase van testen en is daardoor nog niet beschikbaar om te downloaden. Zodra het online gaat wordt dit gemeld. Sommige items geven nog wel errors in de Store als we de reacties op de Blog mogen geloven maar daar wordt nog aan gewerkt.

Gmail doelwit Chinese hackers

Chinese hackers hebben geprobeerd honderden Gmail-accounts te kraken. Volgens Google, eigenaar van de e-maildienst, zijn onder meer Amerikaanse regeringsfunctionarissen, militairen, journalisten en politieke activisten het doelwit van de daders geweest.

Google heeft alle slachtoffers geïnformeerd en de belaagde accounts extra beveiligd. De hackers probeerden door middel van valse websites inloggegevens van de slachtoffers te ontfutselen. Of de inbrekers erin geslaagd zijn om in de mailboxen in te breken, is niet bekend. In 2009 en 2010 was Google ook al doelwit van Chinese hackers.

Gmail is met 221 miljoen gebruikers de op twee na grootste e-maildienst ter wereld. Alleen Hotmail en Yahoo hebben met respectievelijk 327 en 277 miljoen accounts meer klanten.

Zeldzame paddenstoel gevonden in Friesland

In Friesland is voor het eerst in ruim twintig jaar het Hoogveenmosklokje opgedoken. De zeldzame paddenstoel werd opgeduikeld in het stroomdal van de rivier de Linde bij Wolvega. Dat meldt natuurbericht.nl.

De paddenstoelen werden eind mei gevonden in een stukje veenmosrietland, dat door de droogte begaanbaar was. Na microscopisch onderzoek bleek dat het om het ernstig bedreigde Hoogveenmosklokje ging. De paddenstoel, die met het blote oog nauwelijks te zien is, komt in Nederland nauwelijks meer voor door verdroging, vermesting en vervuiling.


Zeldzame paddenstoel gevonden in Friesland (Foto: Novum)

Utrecht viert 889e verjaardag

De stad Utrecht viert donderdag haar 889-jarig bestaan. Op 2 juni 1122 liet keizer Hendrik V de stadsrechten van de Utrechters vastleggen en dat wordt herdacht met verschillende activiteiten.

Bezoekers kunnen onder meer een rondleiding krijgen rondom het Domplein, waarbij onder meer de vorig jaar geopende schatkamer onder het plein kan worden bekeken. Rond het middaguur geeft de stadsbeiaardier een speciaal verjaardagsconcert op het Domcarrillion.

De viering van de Utrechtse 'geboortedag' wordt donderdagavond afgesloten met de opening van een tangofestival. Het is de derde keer dat Utrecht Stadsdag viert.

Pre-orders Duke Nukem krijgen DLC

Degenen die lid zijn van de First Acces Club, de mensen die de game bij 2K, Gearbox of via Borderlands GOTY, in de pre-order hebben staan, zullen als presentje de eerste multiplayer DLC gratis krijgen. Wat de DLC precies zal gaan inhouden is nog niet bekend maar een bron dichtbij het product heeft aangegeven dat het geen simpele 'skin' zal zijn.

Duke Nukem Forever komt volgende week vrijdag uit na jarenlang moeten wachten. De game verschijnt op PC, PS3 en Xbox 360 en zal draaien om hoe Duke voor de zoveelste keer de aarde moet redden uit handen van buitenaardse varkens.

Susan Sarandon wordt sexy lerares

Susan Sarandon gaat Adam Sandler mogelijk rode oortjes geven. De 64-jarige actrice onderhandelt over de hoofdrol in de komedie I Hate You, Dad. Sarandon is in de race voor de rol van sexy lerares, schrijft entertainmentsite The Hollywood Reporter. Sandler heeft al getekend voor een rol in de film.

I Hate You, Dad gaat over een strenge vader, een rol van Sandler. Als zijn zoon op het punt staat te trouwen, trekt de vader bij het aanstaande echtpaar in. Gossip Girl-actrice Leighton Meester speelt de aanstaande van Sandlers zoon, een rol van komiek Andy Samberg.

In de film zijn kleine rollen weggelegd voor Beverly Hills 90210-ster Ian Ziering en rapper Vanilla Ice. Beide heren spelen zichzelf. De komedie moet deze zomer opgenomen worden in Boston en wordt geregisseerd door Sean Anders en John Morris.

Niet alleen Sarandon is nog in onderhandeling. Ook haar dochter Eva Amurri, bekend uit de tv-serie Californication, praat over een rol. Ook James Caan, die in 1973 werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in The Godfather, is gevraagd in de komedie te spelen. I Hate You, Dad gaat volgend jaar juni in de bioscopen draaien.


Susan Sarandon wordt sexy lerares (Foto: Novum)

Zeldzame film Charlie Chaplin onder de hamer

Een zeldzame film met Charlie Chaplin brengt naar verwachting een bedrag met vijf nullen op bij een veiling op 29 juni, zegt de BBC. Zepped, waar nog maar één exemplaar van bestaat, werd ooit voor iets meer dan drie pond gekocht op veilingsite Ebay.

Verzamelaar Morace Park kocht de film in 2009, omdat hij het blik waar de filmrol in zat zo mooi vond. Toen hij de film bekeek, zag hij hoe Chaplin een zeppelin uit de lucht haalde. Experts breken zich het hoofd over de film. Zo is niet duidelijk of de film met medeweten van de komiek is gemaakt en weten ze niet zeker of de zeppelin echt of geanimeerd is.

Volgens de British Board of Film Classification stamt de film uit 1917 en had hij een exportlicentie. Waarschijnlijk is de film in de Eerste Wereldoorlog naar Britse troepen in Egypte gestuurd. De kans is dan ook groot dat de film bedoeld is als propagandamiddel.


Zeldzame film Charlie Chaplin onder de hamer (Foto: Novum)

'PvdA is Cohen zat'

Binnen de Partij van de Arbeid begint het te rommelen rond het leiderschap van Job Cohen. Vooralsnog wordt het ongenoegen alleen anoniem uitgesproken, omdat op dit moment niemand een zogenaamde paleisrevolutie op zijn geweten wil hebben.

PvdA'ers beginnen serieus te twijfelen wat ze met Cohen aan moeten, zo maakt HP / De Tijd op na een rondgang langs parlementariërs en andere prominenten. Het kabinet Rutte lijkt immers een langer leven beschoren dan aanvankelijk werd gedacht, zeker nu er met senaatssteun van een SGP'er kan worden geregeerd. Cohen als aanvoerder tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen over drie jaar, dat is een scenario waar velen binnen de PvdA naar verluidt niet op zitten te wachten.

PvdA-roos gedraaid"Job is gecast voor een andere film”, zo vat een ingewijde de situatie samen. "Maar die film ging niet door en nu zit hij hier in een andere rol." Cohen werd immers binnengehaald als beoogd premier, terwijl voor de huidige oppositie een straatvechtersmentaliteit nodig is die de schuchtere intellectueel Cohen volkomen vreemd is. Ondertussen scoren andere nieuwkomers zoals SP'er Emiel Roemer veel hoger, en zwelt de kritiek binnen de partij langzaam doch gestaag aan. Nochtans blijven sommigen in Cohen een beminnelijke man zien, die zijn rol nog wel zal vinden.

Een vooraanstaand sociaal-democratisch ideoloog behoort tot de schijnbare meerderheid die dat eigenlijk niet meer ziet gebeuren. "Als ik een oproep in de krant moest plaatsen, dan luidde de tekst: partij zonder leider zoekt verhaal, en een collega", stelt hij. De anonieme PvdA-prominent haalt de Britse Labour-partij aan, waar de recente veroordeling tot de oppositiebanken tot een vernieuwingsimpuls heeft geleid. "Maar bij ons gebeurt er niks. We hebben een non-leider in huis onder wie de partij verweest."

Het verschil is dan ook dat Gordon Brown in ieder geval korte tijd premier van Groot-Brittannië heeft mogen zijn, en de logische conclusie na de verkiezingen zijn vertrek was. Voormalig PvdA-leider Wouter Bos haalde Cohen echter van zijn Amsterdamse burgemeesterstek af om premier te worden, en eventjes leek het er ook heel erg op dat dit plan ging lukken. Omdat Rutte hem met één zetel versloeg  zit Cohen met de gebakken peren: hij is geen premier en Eberhard van der Laan zit op zijn burgemeesterstoel. Cohen lijkt dit verlies niet te willen accepteren.

Volgens HP / De tijd was het Tweede Kamerdebat van vorige week over het financiële regeringsbeleid tekenend. Geert Wilders noemde Cohen op een gegeven moment 'de Sint Job van de grachtengordel'. Dat zou het moment zijn geweest om met rasse schreden naar de interuptiemicrofoon te lopen, Wilders ervan langs te geven, en op alle journaals te verschijnen. Cohen bleef echter stilzitten.

Job Cohen
Job Cohen (bron: Wikipedia, foto: Jos van Zetten, licentie: CC-BY)

Speel alleen in Ghostbusters DLC-trailer

Atari heeft gisteren een trailer vrijgegeven voor de DLC van Ghostbusters: Sanctum of Slime. In deze DLC genaamd Challenge Pack zal het mogelijk zijn om alle levels opnieuw te spelen in je eentje, zonder de hulp van je teamgenoten. Daarnaast is er ook een leaderboard-mode toegevoegd.

In deze mode zal je in je eentje door vijf van de moeilijkste levels heen wandelen met een beperkt aantal levens. Wie aan het einde de beste score heeft komt bovenaan een wereldwijde leaderboard te staan. De DLC is te downloaden voor PC en Xbox 360 voor €1,49 en 160 MS Points via XBLA.

'Ruw PVV-klimaat' jaagt topambtenaar weg

Topambtenaar Annemieke Nijhof stapt op bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu omdat ze bezwaren heeft tegen de samenwerking van het kabinet met de PVV. Ze wil weg bij het departement vanwege het 'hardere, ruwere klimaat' in Nederland.

Nijhof werd in 2008 directeur-generaal water op het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ze zegt woensdag in NRC Handelsblad dat ze 'binnen het huidige politieke klimaat niet meer voor vijf jaar kon bijtekenen'. "Door de PVV worden 1,6 miljoen landgenoten collectief als fundamentalisten weggezet die onze rechtsstaat bedreigen", licht ze toe.

De topambtenaar zegt dat ze niet vertrekt uit protest tegen het kabinetsbeleid. Ze signaleert een taboe op het waarschuwen voor ruwere politiek. "Als je dat doet, zoals Thomas von der Dunk onlangs, dan word je meteen bij de enkels afgezaagd, zoals dat heet. Ik ben bang voor het verder afglijden van dit land, en wacht met angst en beven de volgende verkiezingen af." Volgens de krant is het voor het eerst dat een topambtenaar om deze reden afhaakt.

Nijhof was eerder adviseur van premier Jan Peter Balkenende.

Mubarak in augustus voor de rechter

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak staat vanaf 3 augustus terecht voor zijn rol bij het neerslaan eerder dit jaar van massale demonstraties tegen zijn regime. Ook zijn zoons Alaa en Gamal moeten dan voor de rechter verschijnen, zo heeft rechter Sayed Abdel-Azim woensdag bekendgemaakt.

Mubarak wordt er onder meer van beschuldigd opdracht te hebben gegeven op de betogers te schieten. Als hij daaraan schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot de doodstraf. De onrust in Egypte in januari en februari kostte ruim 840 mensen het leven. Uiteindelijk leidde de opstand tot het aftreden van Mubarak op 11 februari.

De 83-jarige oud-president, die Egypte dertig jaar regeerde, wordt ook beschuldigd van misbruik van macht, verspilling van overheidsgeld en illegale zelfverrijking. Hij werd vorige week al veroordeeld tot een miljoenenboete omdat hij tijdens de opstand het telefoon- en internetverkeer liet afsluiten. Daarmee zette hij volgens de rechter economische belangen op het spel.

Mubarak verblijft momenteel in een gezondheidscentrum in Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. De openbaar aanklager bepaalde dinsdag nog dat de oud-president niet fit genoeg is om te worden overgebracht naar een militaire gevangenis. Mubarak kampt met hartklachten sinds zijn eerste verhoor.

Zijn zonen en andere topfiguren zitten vast in de Torah-gevangenis aan de rand van Caïro.

Mubarak in augustus voor de rechter
Mubarak in augustus voor de rechter (Foto: ANP)

Bron EHEC-bacterie niet in Duitse groenten

De bron van de EHEC-bacterie ligt niet bij groenten uit Duitsland. Dat heeft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdagavond gezegd. Volgens Duitse laboratoria zijn groenten als komkommers, tomaten en sla schoon. De onderzoekers vonden ook geen schadelijke stoffen op Nederlandse groenten.

"Ik ben blij dat we nu definitief weten dat komkommers, tomaten en sla schoon en veilig zijn", reageert Bleker op de uitkomsten van de onderzoeken. "En nog blijer word ik van het bericht dat op de Nederlandse groenten helemaal geen stoffen zijn aangetroffen waar je last van zou kunnen hebben." Waar de bron van de besmetting wel ligt, is nog een raadsel.

De grote hoeveelheid zieken en de onzekerheid over de bron van de besmetting leidt in veel landen in Europa tot het stilvallen van de vraag naar groenten. De Europese Commissie wil door middel van een promotiecampagne het vertrouwen van de consument herstellen. Volgens Bleker komt daar twintig miljoen euro voor beschikbaar. Ook de groentesector moet een bijdrage leveren.

Naast de campagne wordt ook een Europees noodfonds niet langer uitgesloten. Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft volgens Bleker gezegd extra financiële steun voor groentetelers en -handelaren te bestuderen. LTO Nederland pleitte eerder woensdag nog voor zo'n noodfonds. Door de EHEC-bacterie lijdt de groentesector circa dertig miljoen euro verlies per week.

Bleker liet eerder weten tien miljoen euro Europees geld te willen inzetten om Nederlandse tuinders bij te staan. Ook hier moet de sector een bedrag zelf bijleggen.

In Nederland zijn tot nu toe zeker vijf mensen ziek geworden na besmetting met de EHEC-bacterie. Zij werden allemaal ziek na een bezoek aan Duitsland, waar het aantal zieken is opgelopen tot zo'n 1500. In totaal heeft de bacterie aan zeventien mensen in Duitsland en Zweden het leven gekost.


Bron EHEC-bacterie niet in Duitse groenten (Foto: Novum)

Verdachte schietpartij Zwijndrecht langer vast

De 25-jarige man uit Helmond die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale schietpartij ruim twee weken geleden in Zwijndrecht mag in ieder geval nog dertig dagen worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam maandag besloten. De man wordt verdacht van vier moorden en een poging tot moord.

De 45-jarige Bosschenaar die anderhalve week geleden samen met de 25-jarige verdachte in een woning in Den Bosch werd gearresteerd vanwege verboden wapenbezit, mag ook nog dertig dagen in de cel worden gehouden. Het OM verdenkt hem niet van betrokkenheid bij de moorden.

Bij de schietpartij in een woning aan de Langeraarstraat in Zwijndrecht kwamen op 16 mei een 57-jarige moeder en haar dochters van 23 en 29 jaar om het leven. De 64-jarige vader raakte gewond. De 25-jarige Helmonder is de ex van de jongste vrouw die bij het schietincident om het leven kwam.

Onderzoek leidde naar de 25-jarige Helmonder, die werd gearresteerd in de woning van een familielid in Den Bosch met wie hij een bedrijf had. In deze woning werd een vuurwapen gevonden. In de woning van de man in Helmond trof de politie bij een huiszoeking het lichaam van een in Amsterdam vermiste 20-jarige vrouw aan. Of zij iets met het gezin te maken had, is nog onduidelijk.

Het onderzoek naar de moorden is nog niet afgerond, meldt het Openbaar Ministerie in Dordrecht woensdag. Zo moet nog onderzoek naar het vuurwapen plaatsvinden en worden voorwerpen uit de woningen van de slachtoffers en de verdachten nog nader bestudeerd. De panden zijn daarom nog niet vrijgegeven.

De verdachten zitten in het belang van het onderzoek in beperkingen, wat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun raadslieden.

Gemeenten tegen afschaffing stadsdelen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen het kabinetsvoorstel om stadsdelen op te heffen. Gemeenten maken nu zelf de afweging tot het instellen, terugbrengen of afschaffen van deelgemeenten en deelraden en dat moet zo blijven, vindt de VNG.

Het kabinet wil een eind maken aan de bevoegdheid van gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen. Volgens de VNG is het echter 'niet meer van deze tijd dat het rijk daar een stokje voor steekt'.

"Uw voorstel kan worden gezien als strijdig met de formeel-wettelijke bepalingen inzake de autonomie van decentrale bestuursorganen en vormt een inbreuk op het regelen van de eigen huishouding", schrijft de verenging in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA).

Alleen Amsterdam en Rotterdam hebben deelgemeenten. Donner heeft in maart een wetsvoorstel ingediend om die af te schaffen. Dat moet nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 gebeuren. Volgens hem past de afschaffing in de visie van het kabinet om te komen tot een 'krachtige, kleine en dienstverlenende overheid met minder belastinggeld, minder ambtenaren, minder regels en minder bestuurders'.

Amsterdam en Rotterdam lieten eerder al weten dat de gemeente de ruimte behoudt om de deelgemeenten zo in te richten als het gemeentebestuur dat wenst. "De term deelgemeenten wordt weliswaar uit de wet geschrapt, maar er blijft ruimte voor allerlei varianten", zei de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens.

Leefbaar Rotterdam wil dat Donner zijn wetsvoorstel aanpast, omdat het dubbele bestuurslagen in de gemeente niet onmogelijk maakt. Ook blijft het mogelijk om zogenoemde bestuurscommissies samen te stellen op basis van rechtstreekse verkiezingen. De partij laat woensdag weten te vrezen voor een deelgemeente light: een bestuurlijk orgaan met nog minder concrete bevoegdheden en nog minder democratische legitimiteit.

Minder belastingvoordeel zuinige auto's

De belastingvoordelen voor eigenaren van zuinige auto's worden ingeperkt. Die moeten voortaan alleen nog gaan gelden voor 10 tot 12 procent van de zuinigste auto's, heeft het kabinet woensdag besloten.

Reden voor de maatregel is dat er steeds meer zuinige auto's op de markt komen. Dat zou ertoe leiden dat in 2015 ruim 60 procent van alle verkochte nieuwe auto's in aanmerking komt voor een belastingvoordeel. En daarmee verliest de regeling haar effectiviteit, vindt het kabinet.

De CO2-normen in de aanschafbelasting bpm en de bijtelling worden daarom vanaf volgend jaar aangescherpt. Vanaf 2015 geldt de vrijstelling van de bpm alleen nog voor auto's die per gereden kilometer minder dan 83 gram CO2 uitstoten. De vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor zuinige auto's geldt tot januari 2014, een jaar langer dan eerder was toegezegd.

Alarm na lek bij DSM in Geleen

De hulpdiensten hebben woensdag rond 23.00 uur groot alarm geslagen na een lek in een fabriek van DSM op industriegebied Chemelot bij Geleen. Daarbij kwam 1,5 tot 2 kuub van de gevaarlijke stof fenol vrij, liet een woordvoerder van Chemelot in de nacht van woensdag op donderdag weten.

Door het lek ontstond stank, die ook buiten Chemelot geroken kon worden. Het lekken is gestopt doordat de leiding is dichtgedraaid. Niemand raakte gewond. De oorzaak is onbekend.

De giftige stof is zeer gevaarlijk als hij ingeademd wordt of op de huid terechtkomt.

De fabriek waar het lek ontstond maakt een grondstof voor tapijten. De lekkende fenol kwam in een opvangbak terecht en stolde. Gestolde fenol verspreidt volgens de woordvoerder geen stank meer.

Alarm na lek bij DSM in Geleen
Alarm na lek bij DSM in Geleen (Foto: ANP)

Zondvloed

Wat doe ik hier? Het is zo allemachtig druk en ik heb het niet op mensenmassa's. Hoe de angst toch mijn leven regeert, je houdt het niet voor mogelijk. Ik wel. "Gaan we iets naar voren?" vraagt Ard. Ik vind het best, knik ik. Naar voren? Nóg meer de drukte in? Ik ben vrij. Helemaal vrij. Wat ga ik doen? Ik loop van het terrein weg. Ik loop. Geen idee waar naartoe. Wel waar doorheen. Door de straten. Het stormt in m'n kop. Leeg moet het. Nooit verandert er iets ooit. Ik passeer honderden mensen. Ze zijn dronken en geil. Ik zie veel te veel veel te blote armen en benen en buiken en decolletés. Maar goed dat ik mijn mes niet bij me heb. Ik heb helemaal geen mes. Ik lul maar wat. Ik krijg een kus. Lief. Dahaag.

[Upd] Van Nistelrooy tekent bij Málaga

Ruud van Nistelrooy speelt komend seizoen voor Málaga. Dat meldt de Spaanse sportkrant AS. De 34-jarige aanvaller kwam vandaag aan op het vliegveld van de Zuid-Spaanse stad. Volgens de krant ondergaat de spits vandaag een medische keuring en tekent hij daarna een contract.

De 70-voudig international zou rond twaalf uur zijn geland met een privéjet uit Nederland. Sjeik Addullah Bin Nassar Al-Thani is sinds vorig jaar zomer de eigenaar van de Spaanse club. De rijke Arabier heeft grote plannen met de nummer elf uit de Primera Divisíon.

Eerder haalde hij al voormalig Real Madrid-trainer Manuel Pellegrini, de Braziliaanse aanvaller Julio Baptista (AS Roma) en Martin Demichelis van Bayern München.

Van Nistelrooy moet de volgende aanwinst worden. De aanvaller had een aflopend contract bij Hamburger SV en liet eerder al weten graag terug te keren naar Spanje. In de winterstop ketste een transfer naar zijn oude club Real Madrid nog af, omdat HSV Van Nistelrooy niet kwijt wilde.

Update 0:28 uur

Ruud van Nistelrooy heeft zoals verwacht een éénjarig contract getekend bij Málaga. Op basis van het aantal gespeelde wedstrijden zou de Nederlander hier nog een jaar aan vast kunnen plakken. De spits zal naar verluidt zes miljoen euro gaan verdienen. De presentatie van de aanvaller zal donderdag zijn.

Utrecht wil zeven miljoen voor Mertens

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren is niet bereid om Kevin Strootman en Dries Mertens voor minder dan de hoofdprijs te laten vertrekken. Beide spelers staan in de belangstelling van verschillende clubs, maar mogen niet zonder slag of stoot weg.

"Andere clubs moeten niet denken dat wij spelers goedkoop van de hand doen, omdat wij geld nodig zouden hebben", zei grootaandeelhouder Van Seumeren tegen Voetbal International. "FC Twente bood tweeënhalf miljoen euro voor Strootman. Ajax had hooguit vier miljoen willen geven voor Mertens, als wij tenminste uit hadden onderhandeld. Dat kunnen we niet serieus nemen."

"Zowel dat bod van Ajax niet als dat van Twente. Wij willen toch wel zo'n zeven miljoen voor Dries. Dat is veel geld. Als dat voor clubs te veel is, prima dan. Wij willen met deze club vooruit. Volgend seizoen willen we tussen plaats drie en acht spelen. Wij willen met elkaar verder, we gaan hiet niet meer tussen plaats negen en twaalf voetballen. Die tijd is definitief voorbij."

"Mijn uitgangspunt is dat we met Utrecht quitte draaien en geen transferinkomsten meer nodig hebben om de begroting op orde te krijgen. Natuurlijk kan ik nu wel quitte draaien, dan doen we Mertens en Strootman zo weg. Dat doen we dus niet", aldus Van Seumeren, die deze week Erwin Koeman aanstelde als opvolger van Ton du Chatinier. Utrecht werd met Du Chat negende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.