'PvdA is Cohen zat'

Binnen de Partij van de Arbeid begint het te rommelen rond het leiderschap van Job Cohen. Vooralsnog wordt het ongenoegen alleen anoniem uitgesproken, omdat op dit moment niemand een zogenaamde paleisrevolutie op zijn geweten wil hebben.

PvdA'ers beginnen serieus te twijfelen wat ze met Cohen aan moeten, zo maakt HP / De Tijd op na een rondgang langs parlementariërs en andere prominenten. Het kabinet Rutte lijkt immers een langer leven beschoren dan aanvankelijk werd gedacht, zeker nu er met senaatssteun van een SGP'er kan worden geregeerd. Cohen als aanvoerder tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen over drie jaar, dat is een scenario waar velen binnen de PvdA naar verluidt niet op zitten te wachten.

PvdA-roos gedraaid"Job is gecast voor een andere film”, zo vat een ingewijde de situatie samen. "Maar die film ging niet door en nu zit hij hier in een andere rol." Cohen werd immers binnengehaald als beoogd premier, terwijl voor de huidige oppositie een straatvechtersmentaliteit nodig is die de schuchtere intellectueel Cohen volkomen vreemd is. Ondertussen scoren andere nieuwkomers zoals SP'er Emiel Roemer veel hoger, en zwelt de kritiek binnen de partij langzaam doch gestaag aan. Nochtans blijven sommigen in Cohen een beminnelijke man zien, die zijn rol nog wel zal vinden.

Een vooraanstaand sociaal-democratisch ideoloog behoort tot de schijnbare meerderheid die dat eigenlijk niet meer ziet gebeuren. "Als ik een oproep in de krant moest plaatsen, dan luidde de tekst: partij zonder leider zoekt verhaal, en een collega", stelt hij. De anonieme PvdA-prominent haalt de Britse Labour-partij aan, waar de recente veroordeling tot de oppositiebanken tot een vernieuwingsimpuls heeft geleid. "Maar bij ons gebeurt er niks. We hebben een non-leider in huis onder wie de partij verweest."

Het verschil is dan ook dat Gordon Brown in ieder geval korte tijd premier van Groot-Brittannië heeft mogen zijn, en de logische conclusie na de verkiezingen zijn vertrek was. Voormalig PvdA-leider Wouter Bos haalde Cohen echter van zijn Amsterdamse burgemeesterstek af om premier te worden, en eventjes leek het er ook heel erg op dat dit plan ging lukken. Omdat Rutte hem met één zetel versloeg  zit Cohen met de gebakken peren: hij is geen premier en Eberhard van der Laan zit op zijn burgemeesterstoel. Cohen lijkt dit verlies niet te willen accepteren.

Volgens HP / De tijd was het Tweede Kamerdebat van vorige week over het financiële regeringsbeleid tekenend. Geert Wilders noemde Cohen op een gegeven moment 'de Sint Job van de grachtengordel'. Dat zou het moment zijn geweest om met rasse schreden naar de interuptiemicrofoon te lopen, Wilders ervan langs te geven, en op alle journaals te verschijnen. Cohen bleef echter stilzitten.

Job Cohen
Job Cohen (bron: Wikipedia, foto: Jos van Zetten, licentie: CC-BY)