FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 juni 2011

Cruijff en Davids kandidaat-commissaris Ajax

Johan Cruijff en Edgar Davids worden voorgedragen als lid van de raad van commissarissen van Ajax. De voordrachtscommissie van de ledenraad heeft dat woensdag bekendgemaakt. Ook Marjan Olfers, Paul Römer en Steven ten Have worden voorgedragen. Volgende week maandag vergadert de ledenraad over de voordracht.

Cruijff en Davids nemen als oud-voetballers zitting in de Raad van Commissarissen. Zij krijgen gezelschap van drie mensen van buiten het voetbal. Oud-accountant en advocate Olfers richt zich in haar werk op de sport en zit onder andere in de beroepscommissie van het Instituut Sportrechtspraak. Römer is voorzitter van de publieke omroep NTR en werkte eerder voor Endemol. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de oprichting van Eredivisie Live.

Ten Have is de beoogd voorzitter. De professor aan de VU is afgestudeerd als jurist en psycholoog en heeft een doctoraal bedrijfskunde. Hij is hoogleraar strategie en verandering. Daarnaast bekleedt hij een aantal andere commissariaten.

De ledenraad buigt zich op 6 juni over de voordrachten. Kort daarna nemen de huidige commissarissen een beslissing over de voordracht. Ajax heeft een nieuwe raad van commissarissen nodig omdat de huidige commissarissen en het bestuur van de club hun positie ter beschikking stelden uit onvrede over de gang van zaken rond het door Cruijff opgestelde technische plan.

Partij Gbagbo niet in nieuwe regering

De president van Ivoorkust heeft een nieuwe regering aangekondigd waarin geen plek is ingeruimd voor de partij van ex-president Laurent Gbagbo. Dat deelde de woordvoerder van de president, Amadou Gon Coulibaly, woensdag mee.

Eerder beloofde president Alassane Ouattara mensen in de regering te benoemen uit beide kampen van het politieke conflict dat Ivoorkust maandenlang in zijn greep hield. Desondanks benoemde Ouattara 36 ministers die allen afkomstig zijn uit de vier partijen die hem hun steun gaven.

Droogtemaatregelen blijven van kracht

De droogtesituatie blijft de komende tijd nijpend. Hoewel de afvoer van rivieren iets toeneemt, is deze nog stukken lager dan normaal. De maatregelen die in verband met de droogte zijn genomen, blijven daarom nodig, zo heeft het Management Team Watertekorten woensdag besloten.

De afvoer van de Rijn bij Lobith bedroeg de afgelopen week 900 kubieke meter per seconde. De verwachting is dat dit de komende week oploopt tot circa 1000 kubieke meter per seconde, ruim 1200 minder dan normaal. De afvoer van de Maas bij Luik is zo'n 50 kubieke meter per seconde, ongeveer 90 minder dan normaal.

Eerder genomen maatregelen als een inhaalverbod op de IJssel blijven van kracht. Ook wordt onder meer beperkt gespuid richting Waddenzee om verzilting van het IJsselmeer en een inlaatpunt voor drinkwater bij Andijk tegen te gaan. Verder hebben inmiddels acht waterschappen beregeningsverboden afgekondigd.

Het Management Team Watertekorten (MTW) kwam vorige week voor het eerst sinds 2003 bijeen om de situatie rond de aanhoudende droogte in Nederland te bespreken. Het team functioneert onder politieke verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) en komt momenteel wekelijks bijeen. Het MTW bespreekt het landelijk waterbeeld en besluit over de te nemen maatregelen ten aanzien van de waterverdeling.

Terreurverdachte gepakt op Gran Canaria

De Spaanse politie heeft op de Canarische Eilanden een Marokkaan gearresteerd die verdacht wordt van het rekruteren van tieners voor de jihad via internet en clandestiene bijeenkomsten. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

De man, Imad El Mouahhid (25), werd in het stadje San Bartolome de Tirajana op het eiland Gran Canaria ingerekend. Naar hem liep al een drie jaar durend onderzoek, waaruit bleek dat hij contact onderhield met leden van een niet nader genoemde terreurgroep die momenteel in Marokko vastzitten.

El Mouahhid zou geprobeerd hebben tieners te rekruteren op geheime bijeenkomsten en door inspirerende video's op internet te plaatsen.

Koningin opent expositie lichtkunst

Koningin Beatrix heeft woensdagavond in Kijkduin in Den Haag een tentoonstelling van glas- en lichtkunstwerken geopend. Dat meldde de organisatie.

Op de Biënnale Kijkduin exposeren achttien kunstenaars uit zeven landen in totaal twintig monumentale werken. De kunst staat op de boulevard, de duinen en op het plein. Er wordt gebruikgemaakt van energiezuinige led-verlichting.

Koningin opent expositie lichtkunst
Koningin opent expositie lichtkunst (Foto: ANP)

Vrouw omgebracht in Groningen

In een woning in Hoogkerk (Groningen) is woensdag het lichaam van een 20-jarige vrouw uit Groningen aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. Een 29-jarige man uit Groningen is aangehouden als verdachte.

Agenten vonden het lichaam van de vrouw woensdagmiddag in de woning aan de Kerkstraat, nadat de 29-jarige man op een politiebureau had gemeld dat er iets ernstigs was gebeurd. De man en vrouw zijn 'bekenden van elkaar in de relationele sfeer', aldus de politie.

Hoe de vrouw is gedood, wordt nog onderzocht. De 29-jarige Groninger zit vast voor verhoor.

VEH: Hypotheekklanten DSB benadeeld

Eigenwoningbezitters met een hypotheek bij de failliete DSB Bank worden geconfronteerd met een extra hoge hypotheekrente of een hoge vertrekboete. Dat is het gevolg van het rentebeleid dat door de curatoren wordt vastgesteld en oude, ongunstige consumentenvoorwaarden van de voormalige DSB Bank, zo maakte Vereniging Eigen Huis woensdag bekend.

In beide gevallen kan het nadeel volgens de vereniging vele duizenden euro's bedragen.

Klanten die hun DSB-hypotheek elders willen onderbrengen, worden geconfronteerd met een hoge vertrekboete. In de oude DSB-voorwaarden staat dat de klant een boete van 3,5 procent van de hypotheeksom moet betalen als hij binnen tien jaar bij DSB vertrekt. Deze boete is niet geschrapt en is uitzonderlijk: vrijwel overal kan een klant aan het einde van een rentevaste periode zonder boete overstappen naar een andere geldverstrekker, aldus VEH.

VEH: hypotheekklanten DSB benadeeld
VEH: Hypotheekklanten DSB benadeeld (Foto: ANP)

[MotoGP] Pedrosa mist race in Barcelona

Dani Pedrosa zal niet deel gaan nemen aan de MotoGP-race in Barcelona. De Spanjaard heeft nog te veel last van de breuk in zijn rechter sleutelbeen die hij twee weken geleden tijdens de race in Le Mans opliep. Dit maakte zijn team Honda vandaag bekend.

Pedrosa werd in de race in Frankrijk afgesneden door Marco Simoncelli en kwam hierbij hard ten val. De Spanjaard ging meteen onder het mes en hoopte dat drie weken tussen die in Le Mans en die in Barcelona genoeg zouden zijn om zijn sleutelbeen wat te laten herstellen, maar het herstel gaat langzamer dan verwacht. Het is nog niet duidelijk of hij volgende week op Silverstone kan starten.

Houllier vertrekt bij Aston Villa

Gérard Houllier verlaat Aston Villa met onmiddellijke ingang. De 63-jarige Fransman beëindigt zijn contract als trainer van de club uit Birmingham in goed overleg. Dat meldt Aston Villa woensdag op zijn website. Houllier werd in september aangesteld, maar werd in april met hartproblemen opgenomen en miste de laatste vijf wedstrijden van het seizoen.

Volgens de artsen heeft de Fransman, die in 2001 al eens een zware hartoperatie onderging, meer tijd nodig om te herstellen. Houllier stelt teleurgesteld te zijn dat hij volgend jaar niet meer de leiding over Villa heeft. "Mijn gezondheid is al flink verbeterd. Ik wil nu de komende maanden volledig herstellen voor ik terugkeer in het voetbal."


Houllier vertrekt bij Aston Villa (Foto: Novum)

Valsemunters opgepakt in België

Europol heeft in België twee werkplaatsen van valsemunters 'van industrieel formaat' ontmanteld. In de werkplaatsen, die in twee stadjes ten zuiden van Brussel waren gevestigd, werden euromunten van 50 cent en 1 euro nagemaakt.

Bij het onderzoek werden ook bankbiljetten, met een waarde van zo'n 60.000 euro, ontdekt, zei Europol woensdag. Volgens de Europese politieorganisatie is het voor het eerst dat in België valsemunterij op deze schaal is aangetroffen.

De organisatie achter de werkplaatsen is verbonden aan de 'maffia en de Napolitaanse Camorra' en is al 'diverse jaren betrokken bij de distributie en productie van vervalste betaalmiddelen'.

Hoeveel verdachten zijn gearresteerd is niet bekendgemaakt, maar het gaat om individuen uit België en Italië die samenwerkten met mensen uit Napels en Apulië.

Blatter wil Cruijff in commissie

FIFA-voorzitter Sepp Blatter ziet Johan Cruijff als een ideale kandidaat voor de commissie die onderzoek moet doen naar de recente gebeurtenissen bij de wereldvoetbalbond. Dat heeft de 75-jarige Zwitser na afloop van het FIFA-congres in Zürich gezegd. "Cruijff is een ideale persoonlijkheid voor die commissie", stelde Blatter.

Het is niet duidelijk of Blatter wil dat Cruijff een permanente plek in deze groep van wijze mannen inneemt of dat hij de Nederlander als externe adviseur wil strikken.

Met het instellen van deze commissie hoopt Blatter de onrust rond de FIFA - waarvan de reputatie door vermeende corruptie is beschadigd - in te dammen. Ook krijgt de ethische commissie meer bevoegdheden.

[Update] WWE Smackdown vs Raw wordt gewoon WWE

[Update 22:10] Onderaan het bericht zijn negen screenshots en een trailer van het spel toegevoegd. Op de screens zien we verschillende acties van de worstelaars. In de trailer met Randy Orton in de hoofdrol zien we op het einde een kort stukje gameplay.

WWE 12 is het nieuwste deel in de populaire worstelserie WWE Smackdown vs Raw. Dat heeft game-uitgever THQ woensdag bekendgemaakt. De game-uitgever heeft de subtitel Smackdown vs Raw, die in 2004 zijn intrede maakte, geschrapt. WWE 12, gebaseerd op de smeuiige worstelcompetitie waarin de worstelaars ook acteurs zijn, wordt gemaakt voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii.

In de WWE-worstelcompetitie staan spektakel en show centraal. In WWE 12 komt dit tot uiting in bijvoorbeeld de op competitie gerichte spelfunctie Road to Wrestlemania of WWE Universe 2.0. In WWE Universe moeten spelers hun eigen personage maken en daarmee wedstrijden spelen en verhalen doorlopen. Met het personage kunnen spelers vrienden en vijanden maken, afhankelijk van de keuzes die ze voor het personage maken.

De komende zeven jaar heeft game-uitgever THQ de rechten om spellen te maken rond de populaire worstelcompetitie. Zo kwam het gamebedrijf dit jaar al met WWE All-Stars, een worstelgame gebaseerd op historische worstelaars, waaronder Hulk Hogan.

WWEWWEWWEWWEWWEWWEWWEWWEWWE

OM onderzoekt gebruik DPI telecomproviders

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of telecomproviders te ver zijn gegaan bij het toepassen van de techniek Deep Packet Inspection (DPI). Het gaat om een oriënterend onderzoek, waar mogelijk een strafrechtelijk onderzoek op volgt. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Halverwege vorige maand werd bekend dat KPN en Vodafone de techniek Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken. De bedrijven zeggen alleen te kijken of klanten gebruikmaken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken.

Verhagen heeft ook toezichthouder OPTA gevraagd om te kijken naar de kwestie. De resultaten hiervan worden 'op korte termijn' verwacht. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan bijvoorbeeld het College Bescherming Persoonsgegevens bepalen of mogelijke stappen nodig zijn.

De minister vergelijkt de casus met het briefgeheim. Een postbode mag een pakketje wel wegen en nagaan of dit voldoende gefrankeerd is, maar mag het nooit openmaken om te kijken wat erin zit. Dit geldt ook voor internet: providers mogen wel het datagebruik analyseren, geld vragen voor dataverkeer, maar nooit naar de inhoud van de data kijken.

Het bekijken van de inhoud is alleen in uitzonderlijke gevallen zoals voor politieonderzoek mogelijk, stelt de minister. "Ik hecht er sterk aan dat duidelijk wordt wat er gebeurt en gebeurd is bij het gebruik van Deep Packet Inspection, en of hierbij de regels overtreden zijn."

Almeerder vast voor misbruiken 12-jarigen

Een 30-jarige man uit Almere is woensdagochtend opgepakt na aangifte van de ouders van twee kinderen van 12 over een zedendelict. Dat meldt de politie.

De twee kinderen komen ook uit Almere. Het incident vond anderhalve week geleden plaats in een woning in de Almeerse Filmwijk. De man zit vast. De politie wil in het belang van de slachtoffers geen nadere mededelingen doen.

Enorme drugsvangst in Paraguay

De autoriteiten in Paraguay hebben samen met agenten van de Amerikaanse narcoticabrigade de grootste hoeveelheid cocaïne in de geschiedenis van het land in beslag genomen. In rijstzakken troffen zij meer dan 875 kilo van de drugs aan.

De container waarin de drugs werden verscheept was onderweg naar Mozambique, wat waarschijnlijk als tussenstop voor een doorreis naar Europa fungeerde, zei aanklager Gilda Villalba. In Europa heeft deze hoeveelheid een straatwaarde van zo'n 90 miljoen euro.

Havenarbeiders roken lont toen de container met 'rijst' arriveerde uit het grensgebied van Paraguay, Brazilië en Argentinië, dat bekendstaat om zijn drugssmokkel. Een van de mannen die de lading verstuurde heeft zichzelf aangegeven. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte.

Eigen bijdrage kinderopvang fors hoger

Ouders moeten vanaf volgend jaar meer betalen voor kinderopvang. De eigen bijdrage gaat omhoog, blijkt uit plannen van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD), die woensdag in de ministerraad zijn besproken en in handen zijn van RTL Nieuws. De verhoging komt in plaats van een verlaging van de kinderopvangtoeslag.

Gezinnen met een laag inkomen moeten gemiddeld enkele tientallen euro's per maand meer betalen. Voor ouders met een hoog inkomen loopt dat op tot een paar honderd euro. De uurvergoeding verandert niet. De toeslag zou verlaagd worden naar een maximum van 5 euro.

De plannen worden maandag gepresenteerd. Het moet voorkomen dat de kosten voor kinderopvang in de komende jaren nog verder stijgen. In 2005 kostte de opvang ruim 1 miljard euro, inmiddels is dat bedrag gestegen naar zo'n 3,7 miljard. Minister Kamp wil nog niet reageren op de plannen.

Spookrijder pakt bijna alle Amsterdamse snelwegen

Een 37-jarige man heeft het woensdag aan het begin van de avond al spookrijdend en voor een deel zelfs achteruit rijdend voor elkaar gekregen vrijwel alle snelwegen rond Amsterdam te pakken. Hij kwam 'wonderbaarlijk genoeg' met niemand in botsing, meldt een politiewoordvoerder.

De man wist rond 18.15 uur delen van de A1, A2, A9 en A10 te pakken. Uiteindelijk werd hij bij de Zeeburgertunnel opgepakt. De woordvoerder noemt de actie van de man bizar. "We proberen te achterhalen wat hem bezielde, maar dit lijkt in ieder geval geen foutje."

Vrouw zwaargewond bij botsing met ambulance

Een overstekende vrouw is woensdag in Amsterdam zwaargewond geraakt toen zij werd geschept door een aanstormende ambulance. De ambulance was onderweg naar een reanimatie en voerde zwaailichten en sirene, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond omstreeks 18.00 uur plaats op de Ceintuurbaan. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. Haar identiteit is nog onbekend. De exacte toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht. Hiervoor wordt onder meer de bestuurder van de ambulance gehoord.

PS Vita duikt op in HTML-code

De geruchten dat de opvolger van de PSP, PS Vita zal gaan heten is weer iets aangesterkt door onbewuste actie van Sony zelf. De HTML-code van de Sony E3-site bevatten namelijk enkele vermeldingen van PS Vita waaronder links naar 'Games and Media' en 'Features'.

De links zelf werken nog niet en leiden niet naar één of andere pagina. De naam PS Vita was ook al eerder opgedoken in andere HTML-code van een andere Sony-website en de uitgelekte promotie-folders van het apparaat. Hoogst waarschijnlijk zal de waarheid aanstaande dinsdag, 02:00, tijdens de Sony persconferentie boven water komen.

PS Vita

Cancellara snelste in proloog Luxemburg

Fabian Cancellara is de eerste leider in de Ronde van Luxemburg. De Zwitser van Leopard-Trek was de snelste in de proloog van net iets meer dan 2,5 kilometer. De veelvoudig wereldkampioen tijdrijden reed een tijd van 3,42.

Vijf seconden achter hem eindigde Damien Gaudin van Europcar als tweede, die vlak voor Jimmy Engoulvant finishte, de snelste in de proloog van vorig jaar. De ronde van Luxemburg duurt tot en met zondag.

[NBA] Shaq kondigt pensioen aan op Twitter

Basketballer Shaquille O'Neal heeft op Twitter zijn afscheid aangekondigd. De 39-jarige Amerikaan plaatste een link naar een filmpje waarin hij zegt te stoppen. "We hebben het gehaald! Negentien jaar, baby. Ik wil je heel erg bedanken en daarom vertel ik het jou eerst: ik ga met pensioen", zegt een glimlachende Shaq tegen de camera.

De 2,16 meter lange O'Neal werd in 1992 als eerste gekozen tijdens de draft van de NBA en kwam zo bij Orlando Magic terecht, waar hij vier jaar zou spelen. Daarna kwam hij acht seizoenen uit voor Los Angeles Lakers en vier voor Miami Heat. De laatste drie seizoenen speelde hij telkens bij een ander team. Na Phoenix Suns en Cleveland Cavaliers sloot hij zijn loopbaan af bij Boston Celtics.

Shaq werd vier keer kampioen van de NBA. Drie keer deed hij dat met de Lakers, een keer als speler van Miami. Ook persoonlijk kreeg hij de nodige waardering. De center werd in 1993 verkozen tot beste nieuwkomer en in 2000 was hij de MVP, de meest waardevolle speler in de NBA.

Hij werd vijftien keer gekozen als All-Star en drie keer was hij zelfs de meest waardevolle speler van de All-Star game. In 1994 werd hij bovendien wereldkampioen met de Amerikaanse ploeg en tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 voegde hij daar met Dream Team II een gouden plak aan toe.

Wereldredder Serious Sam heeft het lot in zijn handen

De Mental hebben de aarde veroverd en nog maar één iemand kan ons redden, Serious Sam. In dit derde deel van de serie wat een prequel zal zijn op het eerste deel hebben de Mental net de aarde veroverd. Sam zal het opnemen tegen grote monsters en andere lelijke gedrochten.

In de trailer zien we verschillende wapens, monsters en andere absurde creaties voorbij komen. Serious Sam: BFE zal deze zomer voor de PC uitkomen.

Langer goedkoper verbouwen

Het lage btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen blijft geldig tot 1 oktober. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) besloten, maakte hij woensdag bekend.

De bewindsman stelt wel een aantal voorwaarden aan de verlenging van de maatregel. Zo moeten de werkzaamheden voor 1 juli zijn begonnen en voor 1 oktober zijn afgerond. Ook moet de woning ouder zijn dan twee jaar.

Het tarief werd vorig jaar verlaagd van 19 naar 6 procent en was bedoeld om de woningmarkt een impuls te geven vanwege de economische crisis. Aanvankelijk zou de maatregel gelden tot 1 juli.

Autobom ontploft bij hotel in Benghazi

Bij een hotel in Benghazi, het bolwerk van de opstandelingen in Libië, is woensdag een autobom ontploft. Volgens een woordvoerder van de opstandelingen, Jalal al-Gallal, zijn hierbij geen slachtoffers gevallen.

De bom explodeerde op het parkeerterrein van het Tebesty Hotel, de plek in Benghazi waar buitenlandse diplomaten en journalisten verblijven. Waarschijnlijk was het maar een klein explosief.

"Het is een lafhartige daad", zei Al-Gallal. Volgens hem werd de aanslag gepleegd door leden van het regime van Moammar Gadhafi.

Kuijt hervat groepstraining

Dirk Kuijt heeft de groepstraining van het Nederlands elftal hervat. De aanvaller oefende ruim anderhalf uur met zijn ploeggenoten op het veld van Flamengo in Rio de Janeiro. Hij ging gisteren nog met lichte spierklachten voortijdig naar de kant.

Oranje bereidt zich voor op de oefenwedstrijden van zaterdag tegen Brazilië en komende woensdag tegen Uruguay. De training trok de aandacht van tientallen Braziliaanse fans. Veel van hen droegen oranje kleding. Het shirt van Wesley Sneijder is vrij populair in Rio de Janeiro. De middenvelder maakte beide doelpunten van Oranje in de kwartfinale van het WK tegen Brazilië (2-1).

Sneijder is wegens een kuitblessure niet naar Zuid-Amerika gereisd. Ook Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Demy de Zeeuw en Theo Janssen zijn niet inzetbaar.

Honderden gevangenen vrij in Syrië

De Syrische regering heeft woensdag honderden politieke gedetineerden vrijgelaten. Dat heeft Rami Abdul-Rahman, directeur van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, gezegd.

In totaal zijn meer dan vijfhonderd gevangenen vrijgelaten, onder wie activisten die deelnamen aan antiregeringsdemonstraties.

Dinsdag kondigde de regering een amnestie af voor 'alle leden van politieke bewegingen', waaronder de verboden Moslimbroederschap. Op lidmaatschap van deze beweging, die in 1982 een gewapende opstand tegen de vader van huidig president Bashar Assad leidde, staat de doodstraf.

De amnestie zou in principe kunnen gelden voor zo'n tienduizend mensen die sinds het begin van de protestacties tegen Assad in maart zijn opgepakt.

Boonen moet deze maand beslissen over toekomst

Aan het eind van deze maand wil Patrick Lefevere weten wat de toekomstplannen zijn van Tom Boonen. De wereldkampioen wielrennen van 2005 rijdt al sinds 2003 bij de formatie en zijn contract loopt dit jaar af. Lefereve wil voor het Belgisch kampioenschap (26 juni) weten wat de Belg gaat doen.

De twee hadden gisteren een gesprek over het aflopende contract. "Het was een goed gesprek. Boonen weet hoe ik het bekijk en ik weet wat hij wil. Nu is het afwachten hoe de situatie zich zal ontwikkelen," zei Lefevere tegen Het Nieuwsblad.

Ook de manager van Boonen hield een goed gevoel over aan het gesprek. "Het was slechts een verkennend gesprek, maar Lefevere maakte ons duidelijk dat hij Tom heel graag wil houden. Er is echter nog geen akkoord. We zullen de komende weken nog met elkaar praten, maar we onderhandelen ook met andere ploegen."

Vrouw wil 1,5 miljoen van Waterlandziekenhuis

Een Volendamse vrouw eist 1,5 miljoen euro van het Waterlandziekenhuis in Purmerend. De vrouw was een patiënt van een in opspraak geraakte orthopedisch chirurg van het ziekenhuis. De arts zou bij een operatie aan haar knie een bloeding hebben veroorzaakt. "Die man had niet eens fietsenmaker mogen zijn", licht de advocaat van de vrouw de hoge claim toe.

Het ziekenhuis zou niet goed hebben gereageerd op de klachten van de vrouw. Uiteindelijk moest het been worden geamputeerd. Ook operaties aan de rug van de vrouw verliepen niet goed. Zo zouden schroeven zijn afgebroken, zegt ze tegen de regionale omroep RTV Noord-Holland.

De vrouw zegt 'heel boos' te zijn, 'ook op het Waterlandziekenhuis'. Ze kreeg volgens de omroep eerder een voorschot van 50.000 euro, maar zou dit niet genoeg vinden. Als dit niet was gebeurd, had ze gewoon nog gewerkt, vertelt ze. Van de geëiste 1,5 miljoen euro is 1 miljoen euro smartengeld. De resterende 500.000 euro moet de materiële schade van de vrouw vergoeden.

Advocaat van de vrouw Bernard Zegers geeft toe dat het geëiste bedrag 'uitzonderlijk hoog' is, maar geeft aan dat het hier dan ook om een uitzonderlijke zaak gaat. "Het gaat hier om een arts die twintig jaar lang patiënten ernstig heeft mismaakt."

Begin deze maand riep de politie Zaanstreek-Waterland gedupeerde patiënten van de inmiddels ontslagen chirurg nog op zich te melden. Onderzocht wordt of de orthopeed moedwillig schade heeft berokkend aan patiënten. De politie wil patiënten informeren over de mogelijkheden van het doen van aangifte en de aard en omvang van het probleem in kaart brengen.

Het televisieprogramma Radar, dat twee keer aandacht heeft besteed aan de zaak, stelde begin mei meer dan driehonderd ernstige klachten te hebben binnengekregen over de chirurg. De orthopeed zou jarenlang rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig mislukten. De operaties hadden vaak een experimenteel karakter. Sommige patiënten raakten voor het leven verminkt.

Augmentatie is de toekomst in Deus Ex-trailer

In Deus Ex: Human Revolution zal je na een ongeluk volgestopt zijn met verschillende augmentaties die je zullen helpen je leven op te pakken. Helaas klinkt dit altijd beter dan dat het zal zijn en zal je al snel tegen problemen aanlopen zoals je kan zien in de nieuwe trailer van Deus Ex: Human Revolution.

Deus Ex: Human Revolution zal het derde deel zijn in de gameserie en zal 26 augustus uitkomen voor PC, PS3 en Xbox 360.

Voortvluchtige drugsbaron gepakt in België

Een voortvluchtige Nederlandse drugsbaron is woensdag opgepakt in het Belgische Grimbergen, net ten noorden van Brussel. De 61-jarige man leefde ondergedoken op een woonboot, meldt de Belgische federale politie. Hij moet in België nog een celstraf van acht jaar wegens internationale drugshandel uitzitten.

De man stond aan het hoofd van een drugsbende die een transportlijn van drugs uit Zuid-Amerika, via Duitsland en België, naar Nederland beheerde. In september 2007 werd een container met 480 kilo cocaïne onderschept.

De verdachte zou in 1994 al naar Brazilië zijn gevlucht. Op zijn boot werden vervalste Bulgaarse identiteitsdocumenten gevonden. Hij is ingesloten in een gevangenis in Brussel.

Zwemverboden Almere en Muiden tijdens Hemelvaart

Het zwemverbod voor het Almeerderstrand dat zaterdag opnieuw inging, blijft voorlopig van kracht. Rijkswaterstaat heeft woensdag tijdens een inspectie aan het strand meer blauwalg gevonden, meldt de provincie Flevoland.

Het strand bij Muiderberg is sinds woensdagmiddag eveneens verboden voor zwemmers, nadat daar een grote mat blauwalg was aangetroffen. Er komen waarschuwingsborden op het strand.

De gevonden algensoort is schadelijk voor mensen. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen en hoe zwaar iemand is.

Het zwemverbod aan het Almeerderstrand werd zaterdag ingesteld na de vondst van tientallen blauwalgbolletjes, die vermoedelijk afkomstig zijn van de eerder op het Catamaranstrand aangetroffen giftige blauwalgmatten. Ze zijn vermoedelijk door de wind in de zwemzone van het strand terechtgekomen.

De blauwalg op het Catamaranstrand werd aangetroffen tijdens onderzoek dat werd ingesteld nadat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden. Na de dood van de honden werd onder meer op het Almeerderstrand een zwemverbod ingesteld. Nadat de blauwalg aan het Catamaranstrand bij Almere was geruimd, werden de verboden aanvankelijk opgeheven.

Hoe lang het nieuwe zwemverbod van kracht blijft, is nog onduidelijk. "Zolang het mooi weer blijft, is de kans groot dat het zwemverbod langer gaat duren", zegt een woordvoerder van de provincie Flevoland. Rijkswaterstaat controleert de stranden dagelijks op blauwalg.

Ingestorte galerij Leeuwarden was doorgeroest

De galerij van de Antillenflat in Leeuwarden is ingestort door roestvorming. Uit inspectie van de wapening van de galerij op de vijfde etage bleek over de volle breedte roest te zitten. Daardoor bezweek de galerij onder haar eigen gewicht. Dat blijkt volgens woningcorporatie WoonFriesland uit een onderzoek naar het instorten van de galerij.

Het onderzoek is ingesteld in opdracht van de eigenaren van de flatwoningen, die voor een deel van de corporatie en voor een deel van particulieren zijn. De oorzaak van de roestvorming wordt nog onderzocht. Het onderzoek, dat nog zeker drie maanden duurt, moet verder uitwijzen in welke staat de flat zich momenteel bevindt.

Vorige week maandag stortten vijf galerijen over een lengte van een paar meter in. Niemand raakte daarbij gewond. Omdat de toegang via de galerijen en via de balkons onveilig wordt geacht, mag niemand sinds de instorting de flat meer in. Het complex, dat honderd maisonettewoningen telt en 160 bewoners had, wordt dag en nacht bewaakt. De flat stond al op een slooplijst.

De bovenste woonlaag van de Antillenflat in Leeuwarden is maandag afgebroken. Sinds dinsdag is een verhuisbedrijf bezig met het verhuizen van de inboedels van de flat naar tijdelijke woningen. Voor het verhuiswerk wordt een container voor het appartement gehangen. Verhuizers kunnen met een loopbrug de woningen in en uit. Dit duurt naar verwachting twee tot drie weken.

Huurders van een woning in de Antillenflat hebben vervangende woonruimte aangeboden gekregen. De sleutels van de tijdelijke woningen zijn inmiddels uitgereikt. Particuliere eigenaren van een woning in de flat konden vanaf dinsdag gebruikmaken van bemiddeling voor een huurwoning van de corporatie.

Zowel eigenaren als huurders van de woningen krijgen van woningcorporatie WoonFriesland 2500 euro. Dat geld is bedoeld om de tijdelijke woning mee in te richten. Bij een kringloopbedrijf kunnen mensen extra inrichting, fietsen en kleding in bruikleen krijgen.

Jesse Eisenberg en Naomi Watts in relatiedrama

The Social Network-acteur Jesse Eisenberg is in gesprek voor een rol in het relatiedrama While We're Young. Ook Naomi Watts is in onderhandeling voor een rol in de film, schrijft de Amerikaanse krant The Los Angeles Times.

Ben Stiller heeft al getekend voor het drama. De film gaat over een stel, Stiller en Watts, dat kinderloos is gebleven. Ze voelen zich vervreemd van hun vrienden die alleen maar bezig zijn met hun kroost en raken bevriend met een jong koppel dat weer pit in hun leven brengt.

James Franco zou eigenlijk de man spelen van het jongere koppel, maar heeft om onbekende redenen afgezegd. Nu gaat de rol naar de 27-jarige Eisenberg, die dit jaar werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in The Social Network. Cate Blanchett was eerder in de running voor de rol die nu naar de 42-jarige Watts gaat.

De film wordt geregisseerd door Noah Baumbach die in 2005 het komische drama The Squid and the Whale maakte met Eisenberg. Baumbach werkte vorig jaar met Ben Stiller aan de komedie Greenberg. Wanneer While We're Young in productie gaat, is nog onbekend.


Jesse Eisenberg en Naomi Watts in relatiedrama (Foto: Novum)

Reese Witherspoon wint MTV Generation Award

De MTV Generation Award gaat dit jaar naar Reese Witherspoon, maakte de zender dinsdag bekend. De prijs is bedoeld als erkenning voor haar veelzijdigheid als actrice en het plezier dat zij de kijkers schonk in haar carrière. De Oscar-winnares mag de award zondag ophalen, tijdens de uitreiking van de MTV Movie Awards in Los Angeles.

Met het winnen van de prijs voegt Witherspoon zich in een illuster rijtje. Eerdere winnaars zijn onder meer Jim Carrey, Sandra Bullock en Tom Cruise. De overige prijzen worden toegekend door de kijkers van de zender, maar de Generation Award is toegekend door de muziekzender zelf.

Fans konden voor de Movie Awards stemmen op categorieën als beste kus, beste schurk en mooiste zin in een film. De show wordt gepresenteerd door Saturday Night Live-ster Jason Sudeikis.


Reese Witherspoon wint MTV Generation Award (Foto: Novum)

Transfer Neuer naar Bayern München rond

De transfer van Manuel Neuer naar Bayern München is eindelijk rond. Dit is bekend gemaakt door Schalke 04, de huidige werknemer van de doelman. De keeper van het Duitse nationale elftal tekent naar verluidt een contract van vier jaar.

Neuer was een gewilde speler op de transfermarkt. Ook ondere andere Manchester United wilde de sluitpost hebben, als opvolger van de gestopte Edwin van der Sar. Volgens diverse Duitse media wordt Ralf Fährmann de opvolger van Neuer. Hij zou transfervrij overkomen van Eintracht Frankfrurt.

UCI wil Contador eindzeges Tour en Giro afnemen

Mocht Alberto Contador door het internationaal sporttribunaal (CAS) worden geschorst voor het gebruik van clenbuterol dan zal de UCI het CAS verzoeken hem zijn zeges sinds zijn positieve controle af te nemen. De Internationale Wielerunie zei dit tegen Velonews.

Het zou erop neerkomen dat Contador al zijn zeges sinds zijn positieve test in de Tour de France van 2010. Hierbij beroept de UCI zich op zijn eigen regelgeving. Naast de eindzege van de Tour de France in 2010, zou hij dan ook de afgelopen zondag door hem gewonnen Giro d'Italia moeten inleveren.

Zelfde explosieven bij Ikea-vestigingen

De explosieven die bij de Ikea-vestiging in het Brabantse Son zijn aangetroffen, komen overeen met de explosieven die in België en Frankrijk zijn gebruikt. Dat meldt de politie woensdag.

Maandagavond vonden explosies plaats bij vestigingen van Ikea in Son, het Belgische Gent en Lomme in Frankrijk. Er waren vooraf geen bedreigingen bij het bedrijf binnengekomen.

In Son ontplofte een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de Ikea. De vuilnisbak werd verwoest. Een tweede pakketje bij de ingang werd onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. Beide pakketjes bestonden volgens de politie uit licht explosief materiaal, waarmee mensen ernstig kunnen worden verwond.

Ikea heeft woensdagmiddag officieel aangifte gedaan bij de politie. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Het motief van de daders is nog altijd onbekend. De politie is op zoek naar getuigen die maandag gedurende de dag iets bijzonders zagen bij de ontplofte afvalbak. Ook hoopt de politie dat mensen ter hoogte van de ingang foto's of filmpjes hebben gemaakt.

Bedrijfsleven wil snelweg A58 overnemen

Het bedrijfsleven in Noord-Brabant en Zeeland wil de uitbreiding, het onderhoud en de exploitatie van snelweg A58 tussen Eindhoven en Vlissingen overnemen, meldt de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW woensdag.

Het initiatief is een idee van BZW en de Kamers van Koophandel Brabant en Zuidwest-Nederland, dat inmiddels is aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

BZW meldt dat wordt voorgesteld een publiek-private onderneming op te richten, die verantwoordelijk wordt voor doorstroming, wegbenutting, onderhoud, financiering en exploitatie van de snelweg.

Daarmee zou tien jaar tijdwinst geboekt kunnen worden bij noodzakelijke investeringen om files en vertragingen op te lossen, die grote economische schade veroorzaken. De rijksoverheid heeft nu vanwege de bezuinigingen geen geld voor grote investeringen, licht BZW in een persbericht toe.

In de nieuwe onderneming moeten volgens het plan private partijen een meerderheidsbelang krijgen, maar zouden ook het rijk, provincies en gemeenten moeten deelnemen, waardoor de overheid wel controle op beheer en onderhoud van de A58 houdt. Doel is om besparingen te realiseren door efficiënt onderhoud en gebruik van nieuwe technologieën.

De financiering gebeurt uit eigen vermogen van de private aandeelhouders en banken en pensioenfondsen. Het rijk betaalt daarvoor dan periodieke vergoedingen en de kosten voor capaciteitsuitbreidingen.

Daarnaast kunnen de exploitanten inkomsten genereren uit exploitatie van voorzieningen en reclame rond de A58, die volgens het plan geen tolweg moet worden.

Het ministerie bestudeert het plan nog.

DiRT 3 heeft Colin McRae-DLC

DiRT 3 heeft vandaag zijn eerste DLC gekregen onder de naam Colin McRae Vision-DLC. De DLC bevat één auto en vijf verschillende lakken voor die auto. De auto zal een Ford Escort MKII zijn en de DLC is te koop voor 160 MS Points of rond de €1,99 op het PSN.

Alle opbrengsten van de DLC zal naar het 'Colin McRae Vision Charity' gaan. Een goed doel opgericht na de dood van de coureur dat zich richt op verschillende gebieden die met kinderen en jongeren te maken hebben met problemen op school, recreatie of sport. Deze DLC is de eerste in een reeks wekelijkse DLC-items die beschikbaar gemaakt worden.

[RG] Murray ten koste van Chela door

Andy Murray heeft op Roland Garros de halve finales bereikt. De nummer vier van de wereld versloeg Juan Antonio Chela met 7-6, 7-5 en 6-2. In de halve eindstrijd moet hij het nu opnemen tegen Rafael Nadal.

Murray poetste in de eerste set bij de stand 4-5 een vroege break weg waarna hij de winst in de tiebreak pakte. Chela knokte zich in het tweede bedrijf van 2-5 terug naar 5-5 maar weer was Murray in het slot van de set bij de les. In de derde set sloeg de Brit op 5-2 wel meteen toe.

Door het bereiken van de halve finale in Parijs heeft Murray nu op alle grand slam-toernooien minimaal de halve finales bereikt.

Speel met de dood in Darksiders II

Dat Darksiders II er aan zou komen was al redelijk lang bekend maar waar het om zou draaien nog niet. GameInformer heeft de scoop in hun juli-nummer maar heeft onthuld dat het zal draaien om de broeder van War uit deel één, Death. Darksiders II zal doorgaan waar het verhaal van deel één ophield.

Darksiders II zal meer dungeons krijgen om te verkennen en NPC's om mee te praten. Er zal ook een uitgebreider loot-systeem komen. Bekijk hieronder de Darksiders II cover van het juli-nummer van GameInformer.

Darksiders 2

Helmond Sport raakt Andrade kwijt

De voorhoede van Helmond Sport wordt behoorlijk ontmanteld. Nadat de Brabanders eerder al Marc Höcher en Mark Veldmate zagen vertrekken naar respectievelijk ADO Den Haag en Sparta Rotterdam, vertrekt nu ook Bruno Andrade. De Braziliaan vervolgt zijn loopbaan bij Sint-Truidense VV, dat uitkomt in de Belgische Jupiler Pro League.

De 22-jarige Braziliaan vertrekt transfervrij naar België. Hij tekende een driejarig contract bij STVV. Bruno Andrade kwam in de zomer van 2008 naar Helmond Sport. Sindsdien speelde hij 76 duels in de Jupiler League, waarin hij 21 keer scoorde.

Ennio Morricone leidt jury filmfestival Rome

Oscarwinnaar en componist Ennio Morricone, bekend van zijn muziek voor films als The Good, the Bad and the Ugly, zal de jury leiden tijdens het zesde internationale filmfestival van Rome. Dat meldden de organisatoren van het festival woensdag.

De 82-jarige Morricone, die zijn carrière begon als jazztrompettist, heeft samengewerkt met bekende filmregisseurs als Sergio Leone, Brian de Palma en Giuseppe Tornatore. Hij won tijdens zijn 50 jaar durende carrière onder meer een Oscar, twee Grammy’s en twee Golden Globes.

In de jury zit ook Roberto Bolle, een bekende Italiaanse balletdanser. Het festival wordt van 27 oktober tot en met 4 november gehouden.

Ennio Morricone leidt jury filmfestival Rome
Ennio Morricone leidt jury filmfestival Rome (Foto: ANP)

Emanuelson: "Janssen kan leider worden"

Oud-Ajacied Urby Emanuelson heeft gereageerd op de transfer van Theo Janssen naar Ajax. Volgens de middenvelder van AC Milan kan Ajax de Arnhemmer goed gebruiken.

Tegenover NuSport laat de technische linkspoot weten dat vindt dat Ajax er goed aan heeft gedaan door Janssen voor volgend seizoen te strikken: "Ik denk wel dat hij de leider van Ajax kan zijn. Hij heeft de laatste jaren bewezen belangrijk te kunnen zijn en een ploeg op sleeptouw te kunnen nemen", aldus Emanuelson.

Ook weet de vleugelspeler dat de overgang van FC Twente naar Ajax een grote stap is: "Kennedy Bakırcıoğlu was bij FC Twente weergaloos. Maar de druk van de supporters en de pers is bij Ajax zo groot dat hij niet tot zijn beste spel kwam", herinnert Emanuelson zich nog.

Emanuelson doorliep de gehele jeugdopleiding van de Amsterdammers en debuteerde in 2005 in de hoofdmacht. Afgelopen januari kwam er een einde aan zijn periode bij de landskampioen en vertrok hij naar AC Milan. Met Janssen heeft Ajax er nu een nieuwe linksbenige middenvelder bij.

Blatter herkozen als voorzitter FIFA

Sepp Blatter begint aan een nieuwe termijn van vier jaar als voorzitter van de FIFA. De 75-jarige Zwitser werd tijdens het congres van de wereldvoetbalbond in Zürich herkozen. Blatter, die sinds 1998 aan het hoofd staat van de FIFA, was de enige kandidaat. Zijn opponent Mohamed bin Hamman werd vorige week voorlopig geschorst op verdenking van het betalen van steekpenningen.

Van de 208 afgevaardigden onthielden vijf zich van stemming. In totaal 186 landen stemden voor een nieuwe termijn van Blatter, zeventien waren tegen. Omdat Blatter voldoende had aan een meerderheid van de stemmen, was daarmee sprake van een overtuigende herverkiezing.

Blatter bedankte in zijn speech na afloop de landen voor het uitgesproken vertrouwen. "Ik vind het een enorme eer en ben erdoor geroerd. Dit schip moeten we weer op de juiste koers krijgen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar we komen er wel uit. Onze basis is net zo sterk als die van het voetbal zelf."

De presidentsverkiezingen werden overschaduwd door corruptieschandalen die de FIFA teisteren. De Engelse voetbalbond FA vroeg daarom de stemming uit te stellen, maar dat verzoek werd woensdag door het congres van tafel geschoven.

Blatter zal zich in 2015, als zijn nieuwe termijn afloopt, niet herkiesbaar stellen. De Zwitser liet onlangs weten het op zijn 79e welletjes te vinden.


Blatter herkozen als voorzitter FIFA (Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 22-05-2011 t/m zaterdag 28-05-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. L.A. Noire blijft populair op PS3 en Xbox 360, want beide games nemen de eerste twee plaatsen in beslag. DiRT 3 komt binnen op plek drie en vijf. Zumba Fitness blijft in de top vijf.

Stijger van de week is Mario Kart Wii, die stijgt met veertien plaatsen naar plek negen. Daler van de week, met negentien plaatsen, is The Witcher 2 naar plaats 25.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, dertien Xbox 360-games, dertien PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en geen 3DS-game.

chart

[RG] Nadal simpel langs Söderling

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de halve finale van Roland Garros. De Spanjaard was in drie sets te sterk voor de Zweed Robin Söderling. De nummer één van de wereld won met 6-4, 6-1 en 7-6 (3).

Söderling was tot nu toe de enige die Nadal heeft weten te verslaan op Roland Garros, maar dat zat er vandaag eigenlijk vanaf het begin niet in. Nadal kwam direct een dubbele break voor en won, mede geholpen door veel onnodige fouten van Söderling, de eerste twee sets eenvoudig.

In de derde set wist de nummer vijf van de wereld Nadal beter bij te houden en kreeg op 5-5 zelfs enkele breakkansen om wellicht een vierde set af te dwingen. Dit lukte echter niet, waarna de nummer één van de wereld de klus klaarde in de tiebreak.

The Hangover III in de maak

Na het financieel succesvolle openingsweekend van de komedie The Hangover part II is er een derde deel in de maak. Filmmaatschappij Warner Bros heeft Craig Mazin aangesteld om het scenario te schrijven voor het derde deel van de katerkomedie, meldt de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Mazin schreef met Scot Armstrong ook het vervolg op de The Hangover uit 2009. Het tweede deel van de komedie ging donderdag in première en bracht binnen vijf dagen wereldwijd al 205 miljoen dollar op. In Amerika bracht de film in drie dagen tijd 85,9 miljoen dollar in het laatje, een record voor een komedie. In Nederland zagen 150 duizend bioscoopbezoekers dit premièreweekeinde de film.

In The Hangover Part II beleven drie vrienden, gespeeld door Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis, een wilde nacht in Bangkok. Waar de heren in het derde deel belanden, is nog onbekend. De acteurs hebben al aangegeven een derde deel wel te zien zitten.


The Hangover III in de maak (Foto: Novum)

Cotillard en Phoenix in emigratiedrama

Marion Cotillard en Joaquin Phoenix hebben getekend voor de film Low Life. Daarnaast is The Hurt Locker-acteur Jeremy Renner in onderhandeling voor een rol in het drama, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De Franse Cotillard speelt een vrouw die met haar zus vanuit Polen naar Amerika wil emigreren. Op de boot blijkt dat haar zus terminaal ziek is en ze moet zich prostitueren om aan medicijnen te komen. In New York kan ze nergens heen en valt ze voor de charmes van een onderkruiper, gespeeld door Phoenix. Welke rol Renner zou spelen, is onbekend.

Low Life wordt geregisseerd door James Gray. Het is de vierde keer dat de regisseur samenwerkt met Phoenix. Ze maakten samen The Yards, We Own The Night met Mark Wahlberg en Two Lovers met Gwyneth Paltrow.

De opnamen van Low Life starten begin volgend jaar. Het is nog onbekend wanneer het drama in de bioscopen komt.


Cotillard en Phoenix in emigratiedrama (Foto: Novum)

Film: The Tree of Life

Zelden werd door filmcritici meer uitgekeken naar een film dan het geval was bij The Tree of Life. De film prijkte zowel voor het jaar 2010 als voor 2011 bovenaan elk previewlijstje. Uiteindelijk ging de film tijdens het Filmfestival van Cannes in première, en hoewel het luide applaus hier en daar werd overstemd door wat boegeroep, won de film toch de Gouden Palm. Vanaf de eerste seconde is het duidelijk dat The Tree of Life geen toegankelijke film is. Het is een ambitieuze film, waarbij het duidelijk is dat regisseur Malick zichzelf geen beperkingen heeft opgelegd. Veel kijkers zullen dan ook snel afhaken. Toch kan deze film met recht tijdloos worden genoemd, aangezien de kern van de film voor iedereen herkenbaar zal zijn. In combinatie met de schoonheid van de beelden, zijn het deze kleine momenten die de film zo krachtig en uiteindelijk ook onvergetelijk maken.

L.A. Noire Rockstar Pass-trailer

Gisteren berichtten we dat Rockstar Games de L.A. Noire Rockstar Pass zou aanbieden voor DLC van L.A. Noire. Vandaag is er een trailer voor uitgekomen en hebben we de Nederlandse prijzen voor alles. Bekijk hieronder de informatie en de trailer van de L.A. Noire Rockstar Pass.

De Rockstar Pass is nu beschikbaar voor 800 MS Points of €8,99 via het PSN. Vanaf 14 juni zal de prijs van de pas op 960 MS Points liggen of €11,25 via PSN.

  •  “The Naked City” DLC case – 31 mei – (€ 3,99 PSN / 320 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)
  • “A Slip of The Tongue” DLC case – 31 mei (€ 3,99 PSN / 320 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)
  • Broderick Detective Suit and Gun – 31 mei (€ 0,99 PSN / 80 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)
  • Sharpshooter Detective Suit and Gun – 31 mei (€ 0,99 PSN / 80 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)
  • The Badge Pursuit Challenge – 31 mei (€ 1,99 PSN / 160 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)
  • “Nicholson Electroplating Disaster” DLC case – 21 juni (€ 3,99 PSN / 320 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)
  • “Reefer Madness” DLC case – 12 juli (€ 3,99 PSN / 320 MS Points / Gratis met Rockstar Pass)

Sony verwijdert trailer Girl with the Dragon Tattoo

Een trailer van de Amerikaanse film The Girl With the Dragon Tattoo is van internet verwijderd. Filmmaatschappij Sony Pictures heeft YouTube verzocht het filmpje te schrappen, omdat het een illegale kopie is. De video is in Nederland geüpload, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De trailer van de thriller gebaseerd op het boek Mannen die Vrouwen Haten van de Zweed Stieg Larsson verscheen zaterdag op YouTube. Aangenomen werd dat de trailer expres door Sony zou zijn gelekt, maar dat werd maandag door de filmmaatschappij ontkend. Het zou gaan om een illegale versie die is opgenomen in de Verenigde Staten waar de trailer in een aantal bioscopen te zien was.

Het filmpje werd 1,4 miljoen keer bekeken voordat het dinsdag van internet werd verwijderd. The Girl With the Dragon Tattoo is een remake van de Zweedse film uit 2009 gebaseerd op de thriller. Bond-acteur Daniel Craig speelt de journalist Mikael Blomkvist en Rooney Mara speelt Lisbeth Salander.

De film van David Fincher, die vorig jaar The Social Network regisseerde, draait vanaf 21 december in de Amerikaanse bioscopen. De Nederlandse première staat gepland op 19 januari 2012.


Sony verwijdert trailer Girl with the Dragon Tattoo (Foto: AwardsDaily)

Feyenoord raakt hoofdsponsor kwijt

Feyenoord zal uiterlijk vanaf het seizoen 2013-2014 op zoek moeten naar een nieuwe hoofdsponsor. ASR Verzekeringen heeft bekend gemaakt dat het tot medio 2012 lopende contract uitgediend zal worden en daarna nog maximaal voor één seizoen verlengd kan worden. Feyenoord streeft er naar om al in 2012 een nieuwe hoofdsponsor te hebben.

"ASR kiest ervoor om op een andere wijze invulling te geven aan haar sponsorbeleid. Over op welke wijze we dat precies gaan doen, nemen we komend jaar een besluit," zo meldt de bestuursvoorzitter van ASR, Jos Baeten.

Kim niet meer gebruikt als schietschijf

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft zijn militaire eenheden gelast te stoppen met het gebruik van foto's van de Noord-Koreaanse 'dynastie' als schietschijf. Nadat het noorden in november het eiland Yeonpyeong had beschoten gingen Zuid-Koreaanse militairen over op het gebruiken van met name de foto van de zoon van Noord-Korea's leider Kim Jong Il, Kim Jong Un, om hun schietvaardigheden aan te scherpen.

Volgens het ministerie kozen de desbetreffende eenheden er zelf voor om de foto's van drie generaties Kim te gebruiken. Hun wordt nu gelast terug te keren naar de standaard schietschijven.

Noord-Korea protesteerde maandag fel tegen Zuid-Koreaanse artillerie-oefeningen nabij de grens. Over de ongebruikelijke schietschijven liet Pyongyang zich niet uit.


Kim niet meer gebruikt als schietschijf (Foto: Novum)

PlayStation Network onderhoud

PlayStation Network zal vandaag en morgen offline zijn wegens gepland onderhoud. Dit onderhoud is een cruciale stap voor volledig herstel van PSN, waaronder ook de PlayStation Store.

Tijdens dit onderhoud kan men niet meer inloggen op PSN, maar gebruikers die reeds ingelogd zijn kunnen nog steeds gebruik maken van de online functionaliteit. Het onderhoud duurt van 18:30 op woensdag 1 juni tot 09:01 op donderdag 2 juni.

Sony heeft recent bekendgemaakt dat de Store en andere functionaliteit, zoals het activeren van voucher codes, aan het einde van de week eindelijk terugkomt.

Aliens: Colonial Marines komt volgend voorjaar

Het tactische schietspel Aliens: Colonial Marines wordt volgend voorjaar uitgegeven. Dat heeft game-uitgever SEGA woensdag bekendgemaakt. Lange tijd was er onduidelijkheid rond de game. SEGA en Gearbox Software hebben beide ook lange tijd niks laten weten van deze game.

Aliens: Colonial Marines is gebaseerd op de actiefilmserie Alien. In de game moeten spelers het opnemen tegen de ultieme buitenaardse moordmachines, de Xenomorphs. Maximaal vier spelers kunnen samenwerken om de aliens te verslaan.

Na de afronding van het schietspel Duke Nukem Forever kan Gearbox Studios zich volledig richten op de game van SEGA. Aliens: Colonial Marines wordt gemaakt voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC.


Aliens: Colonial Marines komt volgend voorjaar

Geslacht? Zoek dat zelf maar uit

Hoezeer dit soort spontane belangstelling ons straatbeeld ook opfleurt, het moet afgelopen zijn. Althans volgens een Canadees echtpaar. Want door een kind jongen of meisje te noemen, zadelen wij het op met de terreur van de seksen. En dat is slecht, heel slecht. Een kind is een mens, een mensenkind, en wat de natuur tussen de beentjes van de dreumes heeft gecreëerd, heeft daar helemaal niets mee te maken.

Nieuwe richting met gratis Age of Empires

De strategieserie Age of Empires slaat een nieuwe weg in. Onder de naam Age of Empires Online kan de game gratis online gespeeld worden. Naast de gratis versie een iets uitgebreidere versie ook in de winkel te liggen. Beide versies kunnen uitgebreid worden met betaalde spelfuncties. Dat heeft uitgever Microsoft woensdag bekendgemaakt.

Wie meer uit het spel wil halen, kan online of in de winkel verschillende pakketjes aanschaffen. Zo kosten decoraties voor een stad 4,99 euro, terwijl nieuwe verhaallijnen en spelfunctie een tientje kosten.

Age of Empires Online is een van de eerste spellen waarmee Microsoft het gratis online spelen combineert met een winkelversie. Zowel de gratis versie van het strategiespel als de betaalde winkelversie, die grofweg twintig euro kost, zijn vanaf 16 augustus beschikbaar.

De versie die in de winkel komt te liggen, bevat extra functies die niet in de gratis versie te vinden zijn. Denk hierbij aan krachtigere soldaten, meer mogelijkheden je leger te personaliseren, adviseurs en de mogelijkheid gamegeld te verdienen.

In 2008 werd bekend dat Microsoft-dochter Ensemble Studios, de gamestudio verantwoordelijk voor de pc-strategieserie Age of Empires, opgedoekt zou worden na de afronding van Halo Wars. De gamestudio kostte uiteindelijk meer geld dan het opbracht, reden voor Microsoft om de stekker eruit te trekken.

Age of Empires Online is gemaakt door Gas Powered Games, onder andere bekend van de strategieserie Supreme Commander. De game is vanaf 16 augustus verkrijgbaar.


Nieuwe richting met gratis Age of Empires

'Massagesalons checken op happy ending'

De Tweede Kamer wil politieagenten in burger inzetten om te controleren of er in het groeiende aantal voornamelijk Chinese massagesalons seksuele handelingen bij klanten worden verricht. Er zijn wel twijfels bij het beeld van een agent die op de massagetafel op een zogeheten happy ending wacht.

De 'ambtelijke pseudoklant' werd vorige week in een rapport aanbevolen als middel om greep te krijgen op de massagesalons in het Amsterdamse Wallengebied. Er zijn namelijk aanwijzingen dat binnen de snelgroeiende sector van Chinese massagesalons illegaal aan seksuele handelingen wordt gedaan.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vraagt zich wel hardop af of inspecteurs zich zouden moeten 'blootstellen aan de hele massage'. Het op deze manier in beeld brengen van mogelijke overtreding zou nogal tijdrovend zijn. Volgens Madeleine van Toorenburg (CDA) kan de pseudoklant ook wel bespreken wat voor dienstverlening er kan worden verwacht.

PvdA-parlementariër Khadija Arib waarschuwt daarnaast dat inspecteurs kan worden verweten dat ze masseuses tot een happy ending aanzetten. Ze verwijst naar de beruchte IRT-affaire, waarop een parlementaire enquête te ver doorgeschoten opsporingsmethoden onderzocht. Maar principiële bezwaren heeft Arib niet, onder meer omdat masseuses onder 'erbarmelijke omstandigheden' zouden werken. Van Toorenburg valt haar bij: "Het gaat om kwetsbare groepen, dan moet je soms minder orthodoxe middelen inzetten."

Chinese Massagesalon, Amsterdam
Chinese Massagesalon, Amsterdam (foto: Google Maps)

Nederlanders gemiddeld het langst online

Nederlandse internetters waren in april gemiddeld 31,3 uur online, dat is ruim 29 procent langer dan het Europees gemiddelde. Zij bezochten verder 3105 pagina's per persoon, 26 procent meer dan het gemiddelde, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau comScore.

Het aantal personen dat in Nederland online ging, kwam uit op bijna 12 miljoen. Duitsland heeft het grootste aantal internetgebruikers van 15 jaar en ouder met 49,9 miljoen unieke bezoekers, gevolgd door Rusland met 47,9 miljoen bezoekers. Frankrijk staat op de derde plaats, daar gingen 42,3 miljoen mensen online.

Het aantal bezoekers in Europa bedroeg 365,2 miljoen. Die waren gemiddeld 24 uur online.

App helpt mensen in nood

Non-profitorganisatie Enviu gaat een applicatie ontwikkelen voor mobiele telefoons die van pas kan komen bij noodgevallen. Met de Help! app kan iemand, bijvoorbeeld een getuige van een ongeluk, een noodsignaal sturen naar mensen in de buurt. Dat heeft Enviu woensdag laten weten.

De app moet in oktober klaar zijn. Het idee voor de Help! app komt van drie studenten van de Hogeschool Rotterdam. Zij wonnen hiermee de Our Mobile Generation wedstrijd die Enviu organiseerde.

App helpt mensen in nood
App helpt mensen in nood (Foto: ANP)

Ministerraad stemt in met eerder autorijden

De ministerraad heeft woensdag ingestemd met een plan van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) waardoor jongeren al op hun 17e mogen autorijden. In het experiment 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen doen, vanaf 16,5 jaar praktijkles gaan volgen en vanaf 17 het praktijkexamen afleggen. Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun zeventiende al autorijden.

Tot hun achttiende mogen ze alleen de weg op, als ze een coach naast zich hebben. Hiervoor moeten ze in het bezit zijn van een zogenaamde begeleiderspas. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten.

Schultz meldde eerder al dat het experiment, dat de verkeersveiligheid moet vergroten, per november begint.

Ministerraad stemt in met eerder autorijden
Ministerraad stemt in met eerder autorijden (Foto: ANP)

KNVB zet Almere City in wachtkamer

Almere City weet nog niet zeker of het bij een faillissement van RBC Roosendaal de opengevallen plaats in de Eerste Divisie mag opvullen. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB moet daarover een beslissing nemen. RBC vroeg vandaag faillissement aan. Dat wordt naar verwachting volgende week dinsdag uitgesproken.

Almere City degradeerde dit seizoen uit de Jupiler League, maar door het wegvallen van RBC hoopt de club nu alsnog te worden opgevist. De KNVB meldt dat de reglementen niet voorzien in een dergelijke situatie, waardoor het bestuur betaald voetbal zich erover gaat buigen. De uitkomst daarvan moet vervolgens met een bestuursbesluit worden bekrachtigd.

Als het faillissement van RBC wordt uitgesproken, kunnen de betrokken partijen nog acht dagen in beroep gaan. Bij een definitief faillissement komt de licentie van de club te vervallen en is er volgend seizoen geen betaald voetbal meer in Roosendaal.

Bij RBC lijkt niemand meer rekening te houden met een wonder. "Dit komt niet van de ene op de andere dag, we wisten wat de situatie was", zegt de beoogde nieuwe trainer Erik Hellemons bij Omroep Brabant. "Maar toch is het heel hard aangekomen. Dit is heel erg voor de stad Roosendaal, maar de gemeente denkt daar helaas anders over."

Wethouder Toine Theunis zegt het nieuws wel degelijk te betreuren, maar staat volledig achter de beslissing van de gemeenteraad om niet garant te staan voor een lening van een miljoen euro. "Het gemeentebestuur was en is zakelijk. Instaan voor een volgende lening of garantstelling was en is onverantwoord, zeker in deze tijden van zware bezuinigingen voor de gehele Roosendaalse samenleving."

Gesink kopman Rabobank in Dauphiné

Robert Gesink is de kopman van Rabobank in de Critérium du Dauphiné. De 25-jarige renner krijgt onder meer steun van Luis León Sánchez, Carlos Barredo, Paul Martens en Maarten Tjallingii. Lars Boom, die hersteld is van een knieblessure, doet ook mee aan de Franse rittenkoers.

Gesink verkoos vorig jaar de Ronde van Zwitserland voor de Dauphiné. De Varssevelder reed in 2008 en 2009 wel in de korte rittenkoers en eindigde beide jaren op de vierde plaats. De Rabobank-ploeg bestaat verder uit Juan Manuel Gárate en Grischa Niermann. Erik Dekker en Adri van Houwelingen zijn de ploegleiders van de Nederlandse wielerformatie.

De Dauphiné geldt als voorbereiding op de Tour de France die 2 juli van start gaat. Vier van de zeven etappes eindigen dit jaar bergop. Daarnaast staat er ook een zware tijdrit van 42,5 kilometer op het programma. De Dauphiné begint zaterdag en duurt tot en met zondag 12 juni.

Ben Saunders begint op nul met platencontract

Ben Saunders heeft geen enkele verwachting bij zijn internationale platencontract. De 27-jarige zanger tekende dinsdag een overeenkomst met Sony Music. Zijn debuutplaat You Thought You Knew Me by Now komt binnenkort uit in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

"Natuurlijk ben ik superblij, maar ik wil vooral nuchter blijven", stelt Saunders in het AD. "Ik moet in die landen, net als bij ons, op nul beginnen."

De Voice of Holland-winnaar gaat niet meteen uit van succes in het buitenland. "De maatschappij wil er honderd procent voor gaan. Dat geeft een goed gevoel", vertelt hij. Toch heeft Saunders geen verwachtingen. "Zo'n contract betekent niet dat mensen je plaat ook kopen of dat ik in Amerika kan toeren. We plannen korte trips. Pas bij succes ga ik langer weg."

De komende weken wordt Saunders' carrière zorgvuldig uitgestippeld, waarbij Sony veel inspraak heeft. "Als Dry Your Eyes de eerste single wordt, kan het voor Engeland handiger zijn een meer 'poppy' versie op te nemen", weet de zanger. "Ook zullen er misschien adviezen komen qua styling. Ja, daar zal ik naar luisteren, maar ik wil wel dicht bij mezelf blijven."


Ben Saunders begint op nul met platencontract (Foto: Novum)

Derksen aan staf Willem II toegevoegd

Dirk-Jan Derksen is vanaf komend seizoen assistent-trainer bij Willem II. De oud-voetballer zal zich specifiek gaan richten op de aanvallers van de Brabantse club.

In een officiële verklaring laat Willem II weten dat Derksen de nieuwe trainer Jurgen Streppel zal gaan assisteren. "Derksen speelde jarenlang zelf in de Jupiler League en weet wat er gevraagd wordt van een aanvaller in die competitie", aldus het persbericht.

Technisch manager Marc van Hintum laat weten dat de club verheugd is met de komst van Derksen: "Binnen de technische staf is behoefte aan een assistent-trainer die zich specifiek op de aanvallers kan richten. Oefenvormen per linie zijn een belangrijk onderdeel van de trainingen."

Ook de andere linies zijn volgens Van Hintum goed bezet. "Raymond Vissers neemt ook komend seizoen de keepers onder handen en met Jurgen Streppel en John Feskens hebben we twee trainers die oog hebben voor de verdedigers en middenvelders", aldus de technisch manager.

[RG] Sharapova en Li in halve finale

Maria Sharapova en Na Li strijden om een plaats in de finale van Roland Garros. De als zevende geplaatste Russische versloeg in haar kwartfinale Andrea Petkovic uit Duitsland met 6-0 en 6-3. Li versloeg met 7-5 en 6-2 de als vierde geplaatste Wit-Russische Victoria Azarenka.

Sharapova begon uitstekend tegen Petkovic en sleepte binnen een halfuur met 6-0 de eerste set binnen. In het tweede bedrijf kon de nummer vijftien van de plaatsingslijst meer tegenstand bieden. Hoewel Sharapova de Duitse vroeg brak, moest de Russische ook haar service een keer inleveren. Petkovic bleef goed meedoen tot 3-3, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

Li zorgde ervoor dat de hoogste genoteerde speelster bij de laatste acht eruit vloog. Azarenka begon nog sterk aan haar duel met de Chinese, maar moest de eerste set toch met 7-5 aan Li laten. In de tweede set drukte de nummer zes van de plaatsinglijst goed door en greep ze de overwinning.

De andere halve eindstrijd gaat morgen tussen Marion Bartoli en Francesca Schiavone. De finale van de vrouwen staat zaterdag op het programma.

[Upd] Boer weigert schikkingsvoorstel KNVB

Diederik Boer hangt een flinke schorsing boven het hoofd. De doelman van FC Zwolle heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel gekregen van zes wedstrijden. Boer wordt beschuldigd van het slaan van een ballenjongen in de play-offwedstrijd van zondag tegen VVV-Venlo.

Boer zou de tik hebben uitgedeeld in de slotminuut van de wedstrijd in Venlo. Bij een voor Zwolle ongunstige stand van 2-2 gaf de ballenjongen volgens de keeper de bal niet snel genoeg terug. De jongen deed na afloop aangifte bij de politie.

Mitchell Piqué ontkomt aan een schorsing. De verdediger van ADO Den Haag kreeg zondag tegen FC Groningen rood voor een vermeende handsbal op de doellijn. Pique verwierp een schikkingsvoorstel van één wedstrijd en werd door de tuchtcommissie vrijgesproken.

Update:

Diederik Boer heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geweigerd. De keeper van FC Zwolle, die een schikking van zes wedstrijden kreeg, moet zich volgende week voor de tuchtcommissie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) verantwoorden.

Lopende band rukt penis af

Gabino Navarro Lerma zal het voortaan zonder penis moeten stellen. De jongeheer van de Spaanse vuilnisman is afgerukt door een lopende band.

De 37-jarige man was gerecycled afval aan het sorteren toen de lopende band, die zich op heuphoogte bevond, vat kreeg op zijn gulp. De sorteerband vol vuilnis rukte vervolgens zijn genotsknuppel af.

Het vinden van de piemel is echter als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Gabino's penis is namelijk samen met vele tonnen afval in zijn vuilniswagen terechtgekomen.

S. Perez moet medische test doorstaan

Het is nog onduidelijk of Serigo Perez op 12 juni aan de Grand Prix van Canada kan deelnemen. De coureur van Sauber verloor afgelopen weekend, tijdens de kwalificatie voor de race in Monaco, de macht over het stuur en liep daarbij een hersenschudding en een gekneusd dijbeen op.

Perez zal voor aanvang van de vrije trainingen in Canada een medische test moeten doorstaan. Deze wordt zeer waaschijnlijk volgende week woensdag of donderdag afgenomen door een official van de FIA, de heer Gary Hartstein. "We zijn optimistisch dat alles zal goed zijn," liet een woordvoerder van Sauber weten. Slaagt de Mexicaan niet voor deze test, dan zal hij niet aan de race in Montreal mogen deelnemen.

Het ongeval in Monaco heeft Perez in elk geval sterker gemaakt. "Ik ben beter en gemotiveerder dan ooit," liet de strijdlustige coureur weten. Afgelopen zondag moest de Mexicaan de race vanuit zijn ziekenhuisbed volgen. "Toen ik de race via de tv moest volgen, besefte ik pas hoeveel ik hou van wat ik doe."

Bahrein wil terug op Formule 1-kalender

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein heeft bij autosportfederatie FIA een officieel verzoek ingediend om nog dit jaar terug te mogen keren op de Formule 1-kalender. Na de onrust eerder dit jaar is volgens de organisatie de situatie nu weer onder controle.

"Volgens ons is het weer mogelijk om hier een race te hebben. De boel is enorm gekalmeerd en het leven is weer normaal. We zouden dit jaar graag nog een race hebben. We zijn ook wel toe aan iets leuks, na een moeilijke periode. De Formule 1-race zou voor wat vreugde kunnen zorgen," zei de voorzitter van het Bahreinse circuit, Zayed Rashid Alzayani, tegen Associated Press.

Komende vrijdag komt in Parijs de World Motor Sport Council van de FIA samen. De leden zullen allerlei besluiten nemen met betrekking tot de toekomst van allerlei autosporten, waaronder de Formule 1. Ook de terugkeer van Bahrein op de F1-kalender zal op die dag besproken gaan worden.

Palermo en coach Rossi uit elkaar

UC Palermo kan opnieuw op zoek naar een nieuwe trainer. Delio Rossi stapte vandaag op na een meningsverschil met voorzitter Maurizio Zamparini.

Vier maanden geleden stapte Rossi ook al op bij de Siciliaanse club. Nadat zijn opvolger Serse Cosmi de resultaten niet wist te verbeteren, kwam de clubleiding weer bij Rossi uit. Het dienstverband was echter van korte duur, want vandaag kondigde Palermo en Rossi op de officiële website van de club zijn vertrek aan.

"Rossi en Zamparini hebben vandaag een evaluatie gehad en daar kwam uit dat de resultaten nog steeds niet naar behoren zijn", aldus de verklaring. "Beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat het voor de club Palermo beter is dat Rossi vertrekt".

Afgelopen weekend stond Rossi nog in de finale van de Coppa Italia. Tegenstander Internazionale FC was in Rome met 3-1 te sterk voor de Sicilianen. Hierna kondige Zamparini al aan dat de werkzaamheden van Rossi geévalueerd zouden worden.

Theunis: "Persoonlijk verrast door faillissement RBC"

Vanochtend werd bekend gemaakt dat RBC Roosendaal op 7 juni faillissement zal aanvragen. Dit is bijzonder droevig voor veel inwoners, liefhebbers van het voetbal en vooral de fans. Ook Toine Theunis, wethouder van de gemeente Roosendaal, werd verrast door het nieuws.

"Ondanks de buitengewoon sombere financiële vooruitzichten ben ik persoonlijk toch nog verrast door dit plotselinge bericht," liet Theunis in een schriftelijke verklaring weten. "Het gemeentebestuur was en is echter zakelijk. Instaan voor een volgende lening of garantstelling is onverantwoord, zeker in deze tijden van zware bezuinigingen."

Hogere straf moeder voor verkrachten dochter

Een 36-jarige vrouw en haar voormalige 44-jarige vriend uit het Limburgse Kelpen zijn in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag bepaald. Het stel verkrachtte tussen 2006 en 2007 meerdere keren de destijds 6-jarige dochter van de vrouw.

De man en vrouw zijn volgens het hof ook schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen met het meisje. Van het misbruik van het meisje werden foto's en video's genomen, die de man en zijn vriendin later weer bekeken. Hiervan raakten ze allebei opgewonden, zo heeft de man toegegeven. De man was bovendien in het bezit van kinderporno.

De rechtbank in Roermond veroordeelde de moeder eerder tot vijf jaar cel. De man kreeg in eerste aanleg 7,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. De moeder krijgt nu een hogere straf omdat het hof van oordeel is dat het aandeel van de vrouw niet minder is dan dat van de man. Het wordt haar zwaar aangerekend dat zij haar dochter niet in bescherming nam en zelf meedeed aan het misbruik. Justitie had voor beiden tbs en respectievelijk 6 en 7,5 jaar cel geëist.

Britten bepalen sexappeal politici

Politici zijn links of rechts, rood of blauw - én sexy of niet. In Groot-Brittannië kunnen bezoekers van de site sexymp.co.uk sinds kort het sexappeal van hun politici aangeven. De site vraagt bezoekers te kiezen tussen twee foto's van politici. De stemming wordt vervolgens in ranglijsten op de site verwerkt.

Woensdag voerde de Conservatieve Penny Mordaunt de lijst aan bij de vrouwen en was collega-Tory Jake Berry de meest sexy man. De oprichter van de site, televisiepersoonlijkheid Francis Boulle, noemt de site een 'leuke en gedenkwaardige' manier voor mensen om hun politici te leren kennen. De meeste Britse politici vinden het een leuk initiatief.

Kroon rekent op deelname aan Tour

Het is zo goed als zeker dat Karsten Kroon dit jaar aan de start zal verschijnen van de Tour de France. Cadel Evans, kopman van BMC, heeft de ploegleiding gezegd dat hij de Nederlander graag bij de selectie voor de Tour wil hebben. Om die reden vroeg Evans ook om Kroon in de selectie van BMC voor de voorbereidingskoers Dauphiné Libéré op te nemen.

"Ik ben goed hersteld van mijn sleutelbeenbreuk en ribbreuk. Ik kan het goed met Cadel vinden. Er zijn nog tien renners voor negen plekken, maar ik ga ervan uit dat ik de Tour rijd,” aldus Kroon.

Van Hanegem: Genee een eng jongetje

Willem van Hanegem heeft woensdagochtend fors uitgehaald naar Wilfred Genee in het radioprogramma Evers Staat Op. De RTL-presentator vroeg maandag in Voetbal International (VI) naar het jarenoude conflict tussen hem en Johan Derksen, maar dat konden zowel Derksen als De Kromme totaal niet waarderen.

Van Hanegem: "Oud zeer ophalen, wat Genee doet, is heel makkelijk en ook het enige wat hij kan. Hij vroeg of ik nog eens terugkwam, ik zei: 'Nee'! Ik dacht dat ik daar heen ging om over voetballen te praten, over de Champions League."

"Maar Genee, dat beetje enge jongetje, is alleen goed voor oud nieuws. En die Van der Gijp die ratelt maar door, anders is hij bang dat hij over voetbal moet praten. Hij is goed voor de vrolijke noot. Alleen met Derksen kun je het er nog wel over hebben", vervolgt De Kromme.

Toen Edwin Evers begon over dat Derksen wel eens gezegd heeft dat Genee best kennis van voetbal heeft haalde Van Hanegem uit naar de VI-presentator: "Je maakt een grapje? Hij heeft net zoveel verstand van voetbal als een koe van touwtje springen, hoe kom je er bij?" Genee wil ondertussen niet reageren op het conflict. Hij stuurde Evers een sms dat zijn vrouw dat niet toelaat omdat hij vakantie heeft.


Willem van Hanegem: Wilfred Genee een eng jongetje

VN: Meer aandacht voor jongeren en aids

Jongeren moeten gedrag dat het risico op aids verhoogt veranderen en ouderen moeten leiderschap, onderwijs en steun bieden. Daartoe heeft een alliantie van de Verenigde Naties woensdag in een rapport opgeroepen.

In het rapport 'Kansen in tijden van crisis: het voorkomen van hiv bij tieners en jongvolwassenen' staat dat over de hele wereld dagelijks zo'n 2500 jonge mensen worden geïnfecteerd met hiv. In 2009 maakten jongeren tussen de 15 en 24 jaar samen 41 procent uit van de nieuwe hiv-geïnfecteerden boven 15 jaar, aldus het rapport.

De VN-organisaties in de alliantie hebben gemeenschappen, leiders en jongeren opgeroepen actie te ondernemen om seks met meerdere of oudere partners - die statistisch gezien meer kans hebben hiv-besmet te zijn - tegen te gaan.

"We moeten het tweede decennium van het leven beschermen, zodat de reis van kindertijd naar volwassenheid niet ontspoord raakt door hiv - een reis die vooral voor meisjes en jonge vrouwen vol gevaren is", zei Unicef-directeur Anthony Lake woensdag.

Volgens het rapport moeten armoede en werkloosheid bestreden worden, omdat die ervoor kunnen zorgen dat jongeren in de prostitutie belanden. Ook beschrijft het rapport de zorgen die bestaan over de discriminatie van vrouwen. Het stelt daarnaast dat tieners maar beperkt toegang hebben tot basisinformatie over hiv en het voorkomen van aids. Ook hebben ze weinig mogelijkheden zich te laten testen.

"Bestaande preventiestrategieën hebben beperkt succes, dus we moeten naar nieuwe creatieve benaderingen zoeken om de hiv-aidsepidemie te keren", aldus Mahmoud Mohieldin van de Wereldbank. "Ze moeten aan de behoeften naar onderwijs, economische veiligheid, insluiting, waardigheid en mensenrechten voldoen. Deze zaken zijn vooral van belang als we de gezondheid en het welzijn van tienermeisjes, moeders en kinderen, en sociaal gemarginaliseerde groepen in ogenschouw nemen."

Coldplay komt vrijdag met nieuwe single

Coldplay brengt een nieuwe single uit. Every Teardrop Is A Waterfall is vanaf vrijdag digitaal verkrijgbaar. In Groot-Brittannië komt het nummer in de nacht van zaterdag op zondag uit.

"We spelen binnenkort op een aantal zomerfestivals, dus het is tijd om een nieuw lied uit te brengen", schrijft drummer Will Champion op de website van Coldplay. Het is niet duidelijk of het nummer ook op het nieuwe album van Coldplay zal verschijnen.

De Britse band zal Every Teardrop Is A Waterfall op het Duitse festival Rock im Park, komend weekeinde, ten gehore brengen. Op 11 juni staan de mannen op Pinkpop in Landgraaf.


Coldplay komt vrijdag met nieuwe single (Foto: Novum)

Albert Heijn beëindigt sponsoring Eredivisie

Albert Heijn stopt na drie jaar met sponsoring van de Eredivisie. De supermarktketen heeft besloten om het contract met de Eredivisie CV niet te verlengen. Albert Heijn wil met nieuwe acties komen en neemt daarom afscheid van de Nederlandse competitie.

De samenwerking tussen de Eredivisie CV en Albert Heijn leverde verschillende acties op bij de supermarktketen. Consumenten konden voetbalplaatjes sparen en kaartjes voor voetbalwedstrijden winnen. Ook kregen kinderen de kans om met spelers uit de Eredivisie te koken voor een rubriek in het tijdschrift Allerhande.

Het is nog niet duidelijk welke nieuwe sponsor Eredivisie CV gaat aantrekken.

'Sean Kingston herstelt volledig'

Sean Kingston zal volledig herstellen. Dat zeggen bronnen rond de 21-jarige zanger tegen CNN. Kingston knalde zondag met een waterscooter tegen een brug, waarna hij in kritieke toestand in het ziekenhuis belandde.

De zanger, bekend van de hit Beautiful Girls, hield onder meer een gebroken kaak en pols aan het ongeval over en kreeg water in zijn longen, vertellen twee ingewijden. Volgens hen duurt het herstel van Kingston ongeveer zes weken.

Kingston zat tijdens het ongeluk op de jetski met een vriendin. Cassandra Sanchez smeekte de zanger om langzamer te varen. "Daar kunnen we niet onder door", riep ze toen het tweetal keihard richting een brug ging. Volgens Sanchez probeerde Kingston nog weg te sturen van de brug, maar toen was het al te laat.

"Hij hoestte bloed en schuim op", vertelt ze aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Sanchez is niet van plan aangifte te doen tegen haar vriend. "Het was een ongeluk. Sean is een goeie kerel." Kingston, die nog steeds in kritieke toestand verkeert, moet naar verluidt nog enkele weken in het ziekenhuis liggen.


'Sean Kingston herstelt volledig' (Foto: Novum)

Wit-Rusland vraagt IMF om noodlening

Wit-Rusland heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangeklopt voor een noodlening om de in elkaar stortende economie een steun in de rug te geven. Dat heeft de Wit-Russische regering woensdag bekendgemaakt. Hoe groot de noodlening moet zijn is niet duidelijk gemaakt. Volgens analisten heeft Wit-Rusland ten minste 9 miljard euro nodig om de economie er weer bovenop te helpen.

De economie van Wit-Rusland heeft te maken met de ergste crisis sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De valutareserve van het land is vrijwel nihil en de Nationale Bank halveerde vorige week de waarde van de roebel ten opzichte van de dollar. De devaluatie leidde tot grote paniek in het land. Wit-Russen begonnen goederen te hamsteren en stonden in lange rijen voor geldwisselkantoren om hun roebels om te wisselen voor dollars en euro's om zo hun spaargeld te beschermen.

[Upd] Weer grote brand in centrum Zwolle

In het centrum van Zwolle is woensdag een grote brand uitgebroken. Omdat mogelijk asbest bij de brand is vrijgekomen, adviseert de politie omwonenden ramen en deuren gesloten te houden.

De brand brak vermoedelijk uit in restaurant Humphrey's aan de Melkmarkt. Meerdere panden in de omgeving zijn ontruimd. Er zijn geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

In april werd een pand in dezelfde straat verwoest door een gasexplosie. Dat leidde tot twee gewonden.

Update 14.50 uur
Het dak van het gebouw is door de brand ingestort. Ook is het vuur overgeslagen naar een naastgelegen pand, zo meldt de politie. Bewoners konden hun huis op tijd verlaten. Niemand raakte gewond.

Mercedes-directie steunt Schumacher

De directie van Daimler heeft haar steun uitgesproken aan Mercedes GP-coureur Michael Schumacher. De Duitser maakte vorig jaar zijn comeback in de Formule 1, maar tot op heden heeft de zevenvoudig wereldkampioen zijn faam nog niet waar kunnen maken.

Daimler-baas Dieter Zetsche steekt in Bild Schumacher een hart onder de riem. "We hebben hem vorig jaar geen goede auto gegeven en het was daarom moeilijk voor hem om zijn weg terug te vinden in de Formule 1 en zich te bewijzen," zei de topman die er vertrouwen in heeft dat de zevenvoudig wereldkampioen nog mooie dingen kan laten zien. "Ik denk dat we dit seizoen nog positief verrast gaan worden door Michael."

Vrijspraak in verkrachtingszaak Oostrum

De 39-jarige Groninger die door de rechtbank en het gerechtshof in Leeuwarden was veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje uit Oostrum, is woensdag alsnog vrijgesproken. Het hof in Leeuwarden is van oordeel dat er 'redelijke twijfel' bestaat of de Groninger de dader is. Het hof hecht grote waarde aan de verklaringen die zijn afgelegd met betrekking tot het tijdstip waarop de verkrachting heeft plaatsgevonden.

Het slachtoffer werd op de ochtend van 21 december 2006 verkracht. Ze was op weg naar school toen ze op de Tichelwei tussen Oostrum en Dokkum door een man van de fiets werd getrokken. De man nam haar mee het jaagpad op, waar hij haar misbruikte.

De Groninger werd de volgende dag opgepakt. Zijn signalement kwam overeen met de verkrachter. Hij werkte als stukadoor op een bouwplaats in de buurt. Op de bouwplaats werd onderin een mortelzak het stukgesneden slipje van het slachtoffer gevonden.

Collega's van de Groninger hebben verklaard dat de man om 07.50 uur op een bouwplaats arriveerde. Volgens verklaringen van het slachtoffer en haar moeder is het meisje waarschijnlijk niet eerder dan 07.40 uur van huis gegaan. Op vrijwel hetzelfde tijdstip dat ze door de verkrachter van haar fiets werd getrokken, kwam de Groninger op zijn werk.

Omdat er geen 'harde' bewijsmiddelen zijn die de Groninger als dader aanwijzen, kwam het hof tot een vrijspraak. De rechtbank en het hof veroordeelden de man eerder tot dertig maanden cel. De verdediging ging in cassatie, waarna de Hoge Raad de zaak terugverwees naar het gerechtshof.

Order & Chaos levert miljoen op in drie weken

De game Order & Chaos voor de iPad en iPhone heeft uitgever Gameloft binnen twintig dagen meer dan een miljoen dollar opgeleverd. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra. Uit de inkomsten valt te berekenen dat zeker 143 duizend gamers het spel gekocht hebben.

Order & Chaos, massively multiplayer online rollenspel, wordt door critici regelmatig vergeleken met het populaire online spel World of Warcraft. Net als bij het online spel voor de pc wil ook Gameloft regelmatig updates aanbieden met nieuwe opdrachten en vijanden.

Bij aanschaf van Order & Chaos, in Nederland verkrijgbaar voor 5,49 euro, kunnen spelers de game drie maanden lang spelen. Na die tijd moet het abonnement voor de online game verlengd worden. Een verlenging van een maand kost dan 0,79 euro. Pas in augustus valt dus op te maken of Order & Chaos ook op de lange termijn leuk is voor gamers, want dan moeten de eerste abonnementen worden verlengd.


Order & Chaos levert miljoen op in drie weken.

NMa keurt fusie Achmea en De Friesland goed

De voorgenomen fusie van verzekeraar Achmea met zorgverzekeraar De Friesland levert geen problemen op mededingingsgebied op en wordt daarom goedgekeurd. Dit maakt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bekend.

De toezichthouder kondigde eind december vorig jaar een onderzoek aan naar de gevolgen van de fusie, omdat de combinatie een sterke inkooppositie krijgt in de provincie Friesland.

Friese patiënten en verzekerden hoeven volgens de NMa echter niet te vrezen voor een slechter zorgaanbod of voor slechtere polisvoorwaarden, omdat ze gemakkelijk kunnen overstappen naar concurrenten. Bovendien verwacht de NMa dat zorgverzekeraars niet snel de kwaliteit van hun zorgaanbod zullen verminderen, omdat ze hun goede naam niet willen riskeren.

De NMa verwijst daarbij naar de zienswijze van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze verwacht geen nadelige gevolgen van de fusie voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het zorgaanbod in Friesland.

Achmea, dat afgelopen zaterdag zijn 200-jarig bestaan vierde in het Friese dorpje Achlum, is onderdeel van het verzekeringsconcern Eureko bv.

Pastoor krijgt werkstraf voor kinderporno

Een pastoor uit Ommen heeft woensdag tachtig uur werkstraf gekregen voor het betaald downloaden van een kinderpornofilm. Hij moet zich psychiatrisch laten behandelen en zich laten begeleiden door de reclassering. De rechtbank in Utrecht legde ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.

De 49-jarige man haalde de film in 2007 binnen. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij, als pastoor, voor de film betaalde omdat hij daarmee bijdraagt aan de commerciële uitwisseling van kinderporno.

Toch valt de straf niet zwaar uit. De rechtbank weegt ook mee dat de man is geschorst uit zijn beroep, zijn dienstwoning moest verlaten en nog moet verschijnen voor de kerkelijke rechtbank.

De ex-pastoor heeft bekend en aangegeven zich oprecht te schamen. Ook heeft hij toegezegd mee te werken aan de begeleiding en behandeling.

Gestolen smartphone terug na pingdate

Een 23-jarige man uit Almere is dinsdagmiddag gesnapt met een gestolen BlackBerry, nadat hij met de telefoon een afspraak had gemaakt met een vriendin van de oorspronkelijke eigenaresse. Dat meldde de politie woensdag.

De vriendin kwam via mobiele berichtjes (ping) in contact met de man en sprak met hem af bij een busstation, waar de politie hem opwachtte. Agenten hadden overigens geen moeite om de verdachte te herkennen, omdat hij via de smartphone al een foto van zichzelf had doorgestuurd.

Gestolen smartphone terug na pingdate
Gestolen smartphone terug na pingdate (Foto: ANP)

Mogelijk juridische stappen Spanje tegen Duitsland

Spanje sluit niet uit dat het juridische actie zal ondernemen tegen de autoriteiten van Hamburg. Duitsland legde de bron van de EHEC-besmetting bij Spaanse komkommers. Die bleken echter niet de oorzaak van de besmetting met de gevaarlijke variant van het bacterie E. coli.

Zeker vijftien Duitsers en een Zweedse vrouw zijn al overleden aan de besmetting. Ongeveer 1500 mensen zijn ziek, van wie vierhonderd ernstig.

De Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba zei woensdag niet uit te sluiten 'actie te zullen ondernemen tegen de autoriteiten van Hamburg die de kwaliteit van onze producten in twijfel hebben getrokken'. Spanje betreurt dat de Duitse autoriteiten met een beschuldigende vinger naar Spaanse producten wezen nog voor de testresultaten bekend waren. De aantijgingen hebben de export van Spaanse groente en fruit zo goed als stilgelegd, waardoor grote financiële verliezen worden geleden.

Na dagen van onduidelijkheid meldden de autoriteiten van Hamburg dinsdag dat geteste Spaanse komkommers wel sporen van het EHEC-bacterie droegen, maar niet de bron zijn die de uitbraak heeft veroorzaakt.

Van der Vaart: "Ik blijf gewoon bij Spurs"

Rafael van der Vaart verwacht volgend seizoen nog gewoon bij Tottenham Hotspur te voetballen. "Ik speel hier pas een jaar en wil graag blijven. Het is absoluut niet mijn intentie om te vertrekken", vertelt de middenvelder aan Novum Nieuws. Wel houdt hij een slag om de arm. "In het voetbal weet je natuurlijk nooit iets zeker."

Van der Vaart tekende vorige zomer een contract voor vier jaar bij de Spurs. In zijn eerste seizoen in de Premier League maakte hij direct indruk. "Het was voor mij persoonlijk een heel succesvol jaar met veel goals en veel assists", blijkt hij terug. "Het is alleen jammer dat we net kwalificatie voor de Champions League zijn misgelopen."

Met wat gerichte aankopen verwacht Van der Vaart dat Tottenham volgend seizoen nog een extra stapje kan maken. "Maar dan moeten ze wel wat kanonnen halen. Het zou leuk zijn als er wat Nederlanders bijkomen. Het is altijd fijn als je mensen goed kent." Van der Vaart zelf werd dit seizoen door de Engelse trainers uitgeroepen tot beste aankoop van het seizoen.

'Naaktfoto's Blake Lively gelekt'

Gossip Girl-actrice Blake Lively zou een aantal foto's van zichzelf gemaakt hebben waarop zij naakt voor de spiegel te zien is. De foto's doken dinsdagavond op in de media. (NSFW)

In diverse Amerikaanse media stelt een woordvoerder van de actrice dat de foto's nep zijn. "Blake heeft nooit naaktfoto's van zichzelf gemaakt." Hoewel het meisje op de foto's erg op Blake lijkt, verschilt volgens de woordvoerder haar neus overduidelijk met die van de actrice.

De 23-jarige actrice dreigt met rechtszaken tegen alle bladen die de foto's publiceren.

Verkeer rond Rotterdam loopt vast

Door meerdere problemen loopt het verkeer rond Rotterdam woensdag vast. De problemen begonnen toen een paardentrailer kantelde op de A29 van Rotterdam naar Bergen op Zoom, meldt een woordvoerder van de ANWB. In de trailer zat een paard. Op de omleidingsroute via de A16 sprongen de seinen van de Drechttunnel op rood.

De hele rijbaan van de A29 is afgesloten voor de afhandeling van het ongeluk. Op de rijbaan in tegenovergestelde richting was tot ongeveer 12.45 uur maar een rijstrook beschikbaar, zodat hulpdiensten ter plaatse konden komen. Inmiddels stroomt het verkeer in die richting weer door.

Het verkeer wordt omgeleid over de A16, maar daar probeerde een te hoge vrachtwagen de Drechttunnel in te rijden. De seinen die daardoor op rood sprongen, waren niet meer op groen te krijgen. Inmiddels worden de automobilisten daar aangespoord door te rijden.

Ondertussen is er meer verkeer op de weg dan gebruikelijk omdat voor veel mensen woensdag het hemelvaartsweekeinde begint. "Als de A29 nog lang afgesloten blijft, loopt het straks op de A16 helemaal vast. Maar het is nog even afwachten of het zo erg wordt."

Extraatje voor wethouders Amsterdam-Oost

De vijf bestuurders van stadsdeel Amsterdam-Oost kunnen bruto 460 euro per maand aan onkostenvergoeding tegemoetzien. Het stadsdeelbestuur had oorspronkelijk de maximale vergoeding van 614 euro in gedachten, maar daar haalde de deelraad dinsdagavond een kwart van af. Wel geldt de regeling met terugwerkende kracht voor de afgelopen dertien maanden.

Stadsdeel Oost was het enige stadsdeel waar nog bonnetjes moesten worden ingeleverd om onkosten te declareren. In stadsdeel Centrum krijgen wethouders de helft van het maximum, in de overige stadsdelen is dat 100 procent, zegt een woordvoerder van stadsdeel Oost.

Het bestuur wordt gevormd door PvdA, GroenLinks en D66. Alleen Nevin Özütok (GroenLinks) had afgelopen jaar een (klein) bedrag gedeclareerd, de overige wethouders niets.

De SP is pissig over het besluit. "Het grote graaien neemt nu ook in Oost een aanvang", meent fractievoorzitter Meta Meijer. "Terwijl we in de maand juni een voorstel van het Dagelijks Bestuur bespreken om 6,5 miljoen euro te bezuinigen op vooral welzijn, zorg, openbare ruimte en sport, eigenen zij zichzelf even ruim een ton toe." Zij vraagt zich af er überhaupt wel onkosten worden gemaakt.

"Ik schaam me voor deze raad en vooral voor dit dagelijks bestuur", vervolgt Meijer. "In een tijd waarin veel mensen met moeite het hoofd boven water houden, waarin we allemaal weten dat de financiële situatie op zijn zachtst gezegd niet rooskleurig is, keuren GroenLinks en D66, en de helft van de PvdA-fractie dit goed. Een schandalige vertoning."

De woordvoerder van het stadsdeel 'kan zich voorstellen' dat de maatregel niet bij iedereen in het juiste keelgat schiet, maar wijst erop dat de regeling in bijna alle andere stadsdelen rianter is.

Netanyahu: Jeruzalem wordt niet gedeeld

Jeruzalem wordt niet gedeeld. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd. Zijn uitspraken zetten de relatie met de Palestijnen en een groot deel van de rest van de wereld verder op scherp.

"De stenen en de archeologische schatten die in Jeruzalem zijn gevonden tonen de diepe banden van het joodse volk met zijn hoofdstad", zei Netanyahu aan de vooravond van Jeruzalem-dag, waarop Israël de inname van Oost-Jeruzalem in 1967 tijdens de Midden-Oostenoorlog herdenkt.

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Wereld is nog nooit zo rijk geweest

De rijkdom in de wereld is vorig jaar krachtig hersteld, met 8 procent tot een record van 121,8 biljoen dollar (75.000 miljard euro). Het aantal miljonairs is met ruim 12 procent omhooggesprongen.

Dat blijkt uit een rapport dat de Boston Consulting Group woensdag heeft gepubliceerd. De toename kwam vooral door stijgende aandelenkoersen. Bijna elk continent zag de welvaart stijgen. Noord-Amerika is 's werelds rijkste regio en zag het bedrag aan geld, aandelen en andere bezittingen bovendien het krachtigst herstellen. Het vermogen groeide met zo'n 10 procent tot 38,2 biljoen. Europa zag de welvaart toenemen met bijna 5 procent. De welvaart groeide het snelst in het Verre Oosten, met 17 procent.

Bijna een op de honderd huishoudens op de wereld is dollarmiljonair. Deze 0,9 procent van de huishoudens bezit 39 procent van het wereldwijde vermogen.

Wereld is nog nooit zo rijk geweest
Wereld is nog nooit zo rijk geweest (Foto: ANP)

Ooievaars geringd in hoogspanningsmast

Voor het eerst in Nederland worden volgende week donderdag jonge ooievaars geringd op een hoogspanningsmast. Langs de A6 bij Lelystad zitten in een mast van het 380 kilovoltnetwerk acht nesten. Elektriciteitstransporteur Tennet leidt de stroom om, zodat er veilig kan worden gewerkt.

Tennet stelt een hoogwerker beschikbaar, om de nesten op ongeveer 50 meter hoogte te kunnen bereiken. De Stichting Ooievaars Research en Knowhow (Stork) gaat de ontwikkeling van de vogels na het ringen, meten en wegen volgen.

Ooievaars broeden sinds enkele jaren niet alleen in het Natuurpark Lelystad, maar ook op de nabijgelegen hoogspanningsmast. Ieder jaar komen er paartjes bij.

De stichting wil onder meer weten of de jongen die in een mast opgroeien net zo groot en zwaar zijn als de jongen in het park. Ook wordt bekeken wat het effect van zoveel nesten op de hoogspanningsmast is voor de ooievaars.

RKC versterkt zich met Alakmak en Fachtali

Furkan Alakmak (N.E.C. Nijmegen) en Karim Fachtali (Almere City FC) voegen zich na de zomer bij de selectie van RKC Waalwijk. Beide spelers tekenen, mits zij de medische keuring goed doorstaan, een contract bij de Waalwijkers.

Waar Alakmak zich voor twee seizoenen aan de kampioen van de Jupiler League verbindt, daar signeert Fachtali een verbintenis voor één seizoen. In beide contracten is een optie opgenomen die de voetballers mogelijk nog twee seizoenen langer in Waalwijk houdt.

"Alakmak is een typische linksbuiten met een sterke individuele actie," zei Janus van Gelder, hoofdscout van RKC. "Fachtali daarentegen is een multifunctionele, technisch vaardige, aanvaller. Hij is op meerdere posities in de voorhoede inzetbaar. Wij zijn erg content met het aantrekken van deze spelers."

'Godverdomme' gaat 180 euro kosten

In de Australische deelstaat Victoria is het al zo ver: vloeken gaat daar een flinke boete opleveren. Wie op straat struikelt over een stoeptegel en daarbij de naam van onze Lieve Heer ijdel gebruikt, moet 230 Australische dollars betalen. Omgerekend komt dit uit op 180 euro.

Volgens procureur-generaal Robert Clark moet men de bekeuring vergelijken met die van te hard rijden of fout parkeren. "Het scheelt een hoop tijd als de politie die boetes direct mag uitschrijven. Dat scheelt namelijk een kostbare en tijdrovende gang naar de rechter", aldus Clark.

De beste man is zelf ook niet Roomser dan de paus, en gooit er zelf ook wel eens een vloek uit. "Ik probeer me wel in te houden maar dat lukt niet altijd. De wet is vooral gericht tegen onaangenaam, beledigend gedrag in het openbaar, waar andere mensen zich aan kunnen storen."  


De natte droom van alle SGP'ers

Owen jaar langer bij Manchester United

Michael Owen speelt ook komend seizoen in het shirt van Manchester United. De 31-jarige aanvaller, die een aflopend contract had, verlengde zijn verbintenis met een jaar. Owen speelde dit seizoen elf competitieduels, waarvan tien keer als invaller.

De 89-voudig Engels international moet bij United Wayne Rooney en Javier Hernandez voor zich dulden in de aanval. Owen kreeg van manager Sir Alex Ferguson wel de voorkeur boven Dimitar Berbatov om in de Champions League-finale tegen Barcelona op de bank plaats te nemen.

"Ik ben verheugd met mijn eenjarige contractverlenging", vertelt Owen op de website van United. "Het geeft enorme inspiratie om met zulke geweldige spelers en onder zo'n exceptionele manager te spelen. Ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen begint."

Ferguson noemt Owen een topspeler. "Door de doorbraak van Hernandez heeft hij de pech dat hij niet dit jaar veel aan bod is gekomen." De Schot benadrukt dan ook dat Owen volgend seizoen meer aan spelen zal toekomen. "Hij krijgt dan zeker meer kansen."

Draagbaar 3D komt te vroeg voor Sony

Sony sluit niet uit dat het 3D-technologie gaat toepassen op draagbare apparaten. De hardwaregigant kijkt de kat voorlopig uit de boom en richt zich eerst op 3D-televisies. "Wanneer 3D op een klein scherm verbetert, kunnen wij deze kwalitatieve 3D-ervaringen ook naar kleinere schermen brengen", zei Mick Hocking van Sony Worldwide Studios in een interview met gamevakblad Develop.

Tijdens de Consumer Electronics Show begin dit jaar in Las Vegas waren veel draagbare apparaten te zien met 3D-schermen. De Nintendo 3DS, die in maart op de markt kwam, is het eerste apparaat dat driedimensionale beelden kan tonen zonder dat daar een speciale bril voor nodig is.

Om de concurrentie met de 3DS, die nog niet het door Nintendo beoogde succes behaalt, aan te gaan, brengt Sony dit najaar de opvolger van de PSP uit. Dit apparaat heet vermoedelijk Playstation Vita. Voor de Vita wil het hardwarebedrijf zich in eerste instantie richten op kwalitatieve game-ervaring. De nieuwe Playstation krijgt analoge joysticks, een touchscreen en bewegingssensor. Een 3D-scherm wordt achterwege gelaten.


Sony wacht het nog even af.

Carmageddon: Reincarnation aangekondigd

Carmageddon zorgde nogal voor een rel in zijn tijd, hoofdzakelijk omdat het aanrijden van doodnormale burgers één van de hoofddoelen van de game was. Zo erg dat in Duitsland de voetgangers vervangen werden door zombies.

Nu heeft de originele ontwikkelaar Stainless Games de IP weer in handen weten te krijgen en ze hebben gelijk een downloadable game aangekondigd, Carmageddon: Reincarnation. De releasedatum wordt nog lekker vaag gehouden, ergens in 2012.

Mede-oprichter van Stainless Games Patrick Buckland had het volgende te zeggen: "Carmageddon has returned to its indie developer roots, and the time is right to bring the game to a new audience. Originally an ambitious title that tested the hardware limits of its day, we're excited that the game will finally get the showcase it deserves on today's platforms". 

Ook heeft Stainless nog niet bevestigd op welke platforms de game gaat verschijnen, maar ze merken wel heel sneaky op dat ze veel succes hebben gehad op Xbox Live Arcade.

X-Men: First Class

Na de eerste X-Men trilogie en een spin-off getiteld X-Men Origins: Wolverine, laat deze reboot zien hoe het allemaal begonnen is. In de regiestoel zit ditmaal de Brit Matthew Vaughn die eerder veel indruk maakte met zowel Layer Cake als Kick-Ass. Uiteindelijk is X-Men: First Class een onevenwichtige film geworden. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de film zeer plotgedreven is en daardoor niet de tijd neemt om bepaalde karakters meer tijd te geven om zich te ontwikkelen. Maar het is niet eerlijk om de lat te hoog te leggen, want de film is vermakelijk en ziet er daarnaast visueel gezien zeer stijlvol uit. Dus hoewel er voldoende verbeterpunten op te noemen zijn, zal deze film zeker een breed publiek kunnen vermaken en dat is toch het belangrijkste voor een blockbuster.

Evans wil duidelijke uitspraak zaak-Contador

Cadel Evans is verbaasd dat Alberto Contador gewoon de Tour de France mag rijden. Gisteren liet het CAS weten dat het beroep in de clenbuterolzaak rond de Spanjaard pas na de Tour zal plaatsvinden. De Australiër hoop dat op het eind er gerechtigheid zal zijn.

"In zulke zaken ben je schuldig of onschuldig en wordt je gestraft of ga je vrijuit," zei Evans. "Ik ben dan ook verbaasd dat deze zaak zo lang blijft aanslepen. Dat gebeurt ook alleen in het wielrennen, ik wil gewoon een duidelijke uitspraak."

"In onze sport worden we betaald om sneller te rijden, maar advocaten krijgen soms geld om zaken te vertragen. Maargoed, in zulke zaken moet je zeker zijn van je stuk en blijkbaar kost het erg veel tijd voordat men zeker is van alles."

Sijsling snel klaar in Challenger Fürth

Igor Sijsling is al in de eerste ronde van het challenger-toernooi van Fürth uitgeschakeld. De Amsterdammer verloor in Duitsland in drie sets van de Argentijn Leonardo Mayer; 6-2, 2-6 en 2-6.

Sijsling werd twee weken terug bij de kwalificaties van Roland Garros ook al in de eerste ronde uitgeschakeld. Mayer werd op datzelfde toernooi in de derde ronde uitgeschakeld door Robin Söderling.

Traksel moet mogelijk stoppen door zenuwuitval

Bobbie Traksel moet misschien een einde maken aan zijn wielercarrière. De wielrenner heeft sinds een valpartij in april last van zenuwuitval in zijn linkerhand. In een interview aan De Telegraaf gaf hij aan nog minstens een half jaar rust te moeten houden.

"Mijn hand is dood en de artsen vragen zich af of het gevoel nog wel terugkeert," zei Traksel tegen de krant. "Als ik aan mijn hand krabbel, voel ik dat niet. De zenuw die erdoorheen loopt, ligt er voor dood bij. Die moet opnieuw aangroeien over een lengte van zo'n vijftien centimeter. Toen de doktoren zeiden dat het ongeveer een millimeter per dag is, schrok ik me wild. Ik geloofde het niet. Dat betekent dat ik sowieso 150 dagen nagenoeg niets kan of mag doen."

"Je kunt simpelweg niets met een dode hand. Fietsen is echt geen optie. Ik kan niet remmen, niet schakelen, m'n stuur niet vasthouden," aldus de winnaar van Kuurne - Brussel - Kuurne van 2010.

Vrouw vraagt politie haar man aan de kant te zetten

Een vrouw heeft dinsdag vanuit een auto de politie gevraagd haar man aan de kant te zetten. Hij zat onder invloed van alcohol naast haar, achter het stuur. De vrouw had haar 47-jarige man uit Veenendaal al meerdere keren gevraagd te stoppen met rijden, meldt de politie.

Uiteindelijk ging de man in de buurt van Breukelen de A2 af. De vrouw slaagde er toen in uit de auto te stappen. Kort daarna werd de man door de politie aangehouden. Hij bleek meer dan twee keer zo veel te hebben gedronken als toegestaan.

De vrouw is met het openbaar vervoer naar huis gegaan. De man is opgehaald door een vriend. Hij kreeg van de politie een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal mee.

Heracles krijgt steun gemeente voor nieuw stadion

Het college van burgemeester en wethouders in Almelo is bereid Heracles vijftien miljoen euro te lenen. Dat meldt de gemeente  op zijn website. De gemeenteraad moet nog wel met de lening instemmen. De eredivisionist wil het geld gebruiken om een nieuw stadion te bouwen.

Het complex komt op dezelfde plaats als het huidige stadion van Heracles. De Almeloërs willen doorgroeien en in de huidige accommodatie is slechts plaats voor 8.500 bezoekers. In het nieuwe stadion kan Heracles vijftienduizend supporters ontvangen.

De totale kosten van het project bedragen 25 miljoen euro. De gemeenteraad stemt op 12 juli over het voorstel voor de lening.

Hernieuwde aanklacht tegen brein 9/11

Militaire aanklagers hebben hernieuwde aanklachten wegens terrorisme en moord ingediend tegen het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, Khalid Sheikh Mohammed. Ook tegen vier andere verdachten van de aanslagen zijn hernieuwde aanklachten ingediend.

Tegen de vijf waren al in februari 2008 aanklachten ingediend. Deze waren echter in 2009 vervallen omdat president Barack Obama Guantanamo Bay wilde sluiten en de verdachten door een civiele rechter wilde laten berechten. Het Congres lag echter dwars. Obama boog uiteindelijk voor de druk, waarna alsnog werd besloten dat de verdachten door een militaire rechtbank op Guantanamo Bay moeten worden berecht.

De vijf mannen worden aangeklaagd voor samenzwering, moord in strijd met de oorlogswet, het aanvallen van burgers, het aanvallen van civiele objecten, het opzettelijk veroorzaken van lichamelijk letsel, het vernietigen van eigendommen in strijd met de oorlogswet, het kapen van vliegtuigen en terrorisme. De aanklachten zijn gelijk aan de aanklachten die in februari 2008 werden ingediend. De hoofdaanklager van het tribunaal, John Murphy, adviseert de vijf gezamenlijk te berechten.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights First betreurt het dat de mannen niet voor een civiele rechter worden berecht. Federale rechtbanken 'hebben sinds 11 september met succes meer dan vierhonderd personen veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, hebben meer wetten om mogelijke terroristen onschadelijk te maken en hebben meer dan tweehonderd jaar aan precedenten om op terug te vallen', aldus de organisatie.

Uitspraak in zaak Wilders op 23 juni

De rechtbank in Amsterdam doet op 23 juni om 9.00 uur uitspraak in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten woensdag gezegd, nadat Wilders het laatste woord had gevoerd.

Wilders zei dat zijn proces niet draait om hemzelf, maar om de waarheid en de vrijheid. Wilders wil de waarheid over de islam spreken omdat Nederland anders zijn vrijheid verliest. "Daarom sprak ik, spreek ik en zal ik blijven spreken."

Wilders haalde onder anderen raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt aan. "Ik heb eerlijk en vroom gehandeld, als een goed patriot", zei deze voor hij in 1619 werd onthoofd. "Die woorden maak ik graag tot de mijne." Wilders haalde verder onder anderen de 17e-eeuwse staatsman Johan de Witt en de kerkhervormer Maarten Luther aan.

Het proces betitelde Wilders als surrealistisch. "Ik word vergeleken met de Hutu-moordenaars in Rwanda, met Mladic, en zojuist nog is aan mijn geestelijke gesteldheid getwijfeld. Ik ben door iemand hier een nieuwe Hitler genoemd." Wilders vroeg zich hardop af of zijn critici nu ook voor de rechter moeten komen.

"Op u rust een grote verantwoordelijkheid", richtte Wilders zich tot de rechtbank. "Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortels, de vrijheid van meningsuiting. Spreek mij vrij en kies voor vrijheid."

De rechtszaak begon in januari vorig jaar. Wilders staat terecht in verband met een aantal uitspraken die hij in interviews en zelfgeschreven stukken heeft gedaan. Hij wordt verdacht van groepsbelediging, aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie. Verschillende mensen hebben aangifte tegen Wilders gedaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde Wilders in eerste instantie niet vervolgen, maar werd daar begin 2009 door het Amsterdamse gerechtshof toe gedwongen. Vorige week vroeg het OM om vrijspraak. Wilders is niet strafbaar omdat hij zich richt tegen de islam en niet tegen moslims, betoogde het OM. Ook Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft vrijspraak bepleit.

Zowel het OM als Moszkowicz heeft tweemaal een betoog gehouden. Dat was nodig omdat Moszkowicz in oktober vorig jaar met succes de rechtbank wraakte wegens de schijn van partijdigheid. De rechtszaak begon daarna opnieuw, met nieuwe rechters.

Advies: Asfaltlaag op Afsluitdijk

De Afsluitdijk moet een asfaltlaag krijgen om zware stormen beter te kunnen doorstaan. Omdat dit lelijk is, moet er een 'natuurlijke toplaag' overheen komen. Dat is een aanbeveling van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk, die de waterkering 'overslagbestendiger' moet maken. De asfaltlaag heeft de voorkeur boven een betonnen stormschild.

De dijk en de sluizen kunnen na 78 jaar een forse renovatie tegemoet zien. Er is 600 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het rapport gaat niet alleen over de veiligheid, maar ook over de verbetering van natuur en milieu en de ontwikkeling van recreatie en duurzame energie. Deze moeten met een bijdrage vanuit de regio worden gefinancierd, eventueel in samenwerking met marktpartijen.

Het veiligheidsniveau van de Afsluitdijk en de bijbehorende sluizen ligt ver onder de wettelijke norm. De dijk biedt bescherming tegen stormen die gemiddeld eens in de duizend jaar voorkomen, maar dat moet eens in de tienduizend jaar worden. Het kabinet neemt nog dit jaar een besluit over het op orde brengen van de Afsluitdijk en de sluizen.

"Veiligheid staat voor mij voorop", zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdagochtend bij de overhandiging van het rapport door commissievoorzitter Ed Nijpels. "Deze dijk moet zo snel mogelijk weer aan de wettelijke normen voldoen."

De commissie adviseert verder om het fietspad zo aan te leggen dat fietsers uitzicht hebben over beide zijden van de dijk. Daarnaast is een aantal toekomstscenario's naast elkaar gelegd.


Advies: Asfaltlaag op Afsluitdijk (Foto: Novum)

Tientallen doden bij straatgevechten Jemen

Bij straatgevechten en beschietingen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn woensdag ten minste 41 mensen om het leven gekomen. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Onder de doden zijn militairen van de regering, maar ook stamleden die zich tegen de regering hebben gekeerd.

In de straten van Sanaa gingen regeringstroepen en stamleden met elkaar op de vuist. Daarnaast nam de Presidentiële Garde het hoofdkwartier onder vuur van een brigade die belast is met de bewaking van belangrijke instituties van de regering. Volgens gedeserteerde militairen verdenkt de regering de brigade ervan over te hebben willen lopen naar de oppositie.

In Jemen woedt een zware strijd tussen het regeringsleger en de oppositiebeweging die het aftreden van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh eist. De Hashid-stam, een van de machtigste stammen in Jemen, sloot zich in maart aan bij de oppositie. Dit was een gevoelige tik voor Saleh, die zelf lid is van de stam.

Ikea Delft kort ontruimd om pak melk

De Ikea in Delft is woensdagochtend enige tijd ontruimd geweest vanwege de aanwezigheid van een mogelijk explosief. Het bleek vals alarm te zijn. Iemand zag hoe een pak melk werd weggegooid en legde de link met een licht explosief dat maandag bij een Ikea in België ontplofte en dat in een pak melk verstopt zat.

Volgens een woordvoerder van de politie werd de melding rond 10.30 uur uiteraard serieus genomen, nadat maandag ook bij Ikea-filialen in het Brabantse Son en in Frankrijk explosieven ontploften. Bij de aanslagen met vuurwerkbommen raakte niemand gewond.

Nog voordat bomexperts van de politie in Delft ter plaatse waren, werd de ontruiming al weer afgeblazen. "Mogelijk zag iemand al dat het gewoon om melk ging."

6 kilo heroïne ingenomen bij controle op A16

Bij een drugscontrole op de A16 heeft de politie dinsdagnacht onder meer 6 kilo heroïne in beslag genomen. De drugs zaten in een tas die door twee Fransen uit het raam werd gegooid zodra ze een volgteken kregen, meldt de politie.

De twee Fransmannen van 44 en 49 jaar zijn bij een parkeerplaats net ten noorden van de Moerdijkbrug aangehouden. Hun auto is in beslag genomen. In een auto van drie andere Fransen vond de politie ruim 1100 XTC-pillen. Ook die auto is in beslag genomen. De inzittenden, een 34-jarige Française en twee Fransmannen van 24 en 32 jaar, zijn aangehouden.

Ter hoogte van Rijsbergen vonden agenten een alarmpistool en drie slagwapens in de auto van drie Fransmannen. De wapens zijn in beslag genomen.

Het waren niet alleen Fransen die bij de controle in de fout gingen. Een Belg ging er met 200 kilometer per uur vandoor toen hij een stopteken kreeg. Bij Hazeldonk werd hij aangehouden. Hij bleek geen rijbewijs te hebben en is meegenomen naar een politiebureau in Dordrecht. Daar werd hij met 520 euro boete weggestuurd.

Bij verschillende weggebruikers nam de politie kleine hoeveelheden hard- en softdrugs in beslag. De controle werd tussen 19.00 en 03.00 uur gehouden.

Ook motorevenement Alphen afgelast om dreiging

In Alphen aan den Rijn is een motorevenement geschrapt vanwege de dreiging van een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs. Dat laat de gemeente woensdag weten na overleg met politie en justitie. Eerder werd om dezelfde reden al de vergunning voor de Harley Davidsondag in Arnhem ingetrokken.

Komende zondag zou de zesde editie van de Alphense Chopperdag plaatsvinden. De politie heeft aanwijzingen dat rivaliserende motorbendes daarbij uit zouden zijn op confrontaties. Om wat voor soort aanwijzingen het gaat is niet bekendgemaakt.

Burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen spreekt van een 'serieuze dreiging' en zegt zich daarom genoodzaakt te voelen de vergunning minder dan een week van tevoren in te trekken. "De Chopperdag trekt veel bezoekers. De veiligheid van deze bezoekers heeft de hoogste prioriteit, daarom is dit besluit de enige optie."

Het motorevenement wordt georganiseerd door de Red Skulls Motorclub. De club bevestigt dat het evenement niet doorgaat, maar was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

'40% van de activiteiten op Xbox 360 non-gaming'

Via de officiële blog heeft Microsoft bekendgemaakt dat 40% van de activiteiten op de Xbox 360 non-gaming zijn. Volgens vice-president Frank Shaw probeert Microsoft 'Xbox' meer als een entertainmentmerk aan te prijzen en minder als alleen een gamemerk.

"Een interessant feitje is dat de laatste aantal jaren nog steeds heel veel games worden gespeeld, maar dat de Xbox 360 ook 40% voor non-gamingactiviteiten wordt gebruikt. We zien een gemiddelde van 30 uur video playback per maand per Xbox, een aantal dat snel aan het groeien is. Men verwacht ook steeds meer van de Xbox 360; meer games, meer opties, meer video's, meer entertainment. Miljoenen mensen gebruiken het dan ook als hun eerste keuze voor games, muziek, films en tv-shows."

"Zo denkt Microsoft er ook over. Xbox = entertainment is onze marketingstrategie. De Xbox verbindt meer mensen met online content via de televisie dan welk apparaat dan ook. We willen alle mogelijkheden voor entertainment bieden op de 360. Daarom hebben we ook social media geïntegreerd, zodat je verbonden wordt met andere gamers, vrienden en families over de hele wereld. Daarom zul je de Xbox 360 meer zien als entertainmentmerk dit jaar."

Verder meldde Shaw dat het bedrijf flink aan het investeren is in technologieën als Kinect, zodat entertainment leuker en makkelijker gemaakt wordt en dat Microsoft op dit gebied nog veel meer mogelijk acht.

Steun voor miljoenenhulp aan PSV brokkelt af

Het is onzeker of het voorstel van de gemeente Eindhoven om voetbalclub de helpende hand toe te steken het in de gemeenteraad zal gaan halen. Oppositiepartij CDA is tegen, terwijl van de coalitiepartijen GroenLinks het voorstel niet steunt en de PvdA verdeeld heeft gereageerd.

Het plan van de burgemeester en wethouders om PSV te hulp te schieten houdt in dat de gemeente het trainingscomplex De Herdgang en de grond onder het Philips Stadion voor ruim 48 miljoen euro koopt. PSV zal dan de komende veertig jaar hier erfpacht over gaan betalen. Voor de gemeente zou dit voorstel budgetneutraal zijn, terwijl bij PSV de financiële lasten enorm zullen gaan dalen.

Het CDA vraagt zich nu af wat de gevolgen voor de gemeente zijn als de rente op de lening stijgt of daalt. Ook wil de partij weten wat de gevolgen zijn van een veranderende grondprijs. Verder wil het CDA weten hoe PSV er voor komt te staan als er plotseling minder seizoenskaarten verkocht worden, failliet gaat of als de club mocht besluiten naar een ander stadion te verhuizen.

Deze en ook andere vragen zullen de komende weken beantwoord gaan worden. De Eindhovense wethouder van financiën, Staf Depla, zegt dat het voorstel niet over de zomer heengetild kan worden omdat PSV het water aan de lippen staat. Op 14 juni zal er in de gemeenteraad worden gesproken over het plan, waarna op 28 juni de knoop doorgehakt zal gaan worden.

Presidentsverkiezingen FIFA gaan door

De presidentsverkiezingen van de FIFA gaan vandaag gewoon door. De Engelse voetbalbond FA pleitte gisteren voor een uitstel van de verkiezingen, vanwege de omkoopschandalen waar de FIFA door wordt geteisterd. De meeste bonden stemden tijdens het congres echter tegen dat voorstel.

De FA vond ook dat de stemming uitgesteld moest worden zodat er alsnog een tegenkandidaat voor Blatter kon komen. De 75-jarige Zwitser zag zijn enige tegenkandidaat Mohamed bin Hammam afhaken, nadat hij werd beschuldigd van corruptie. De Qatarees werd zondag voorlopig geschorst door de FIFA op verdenkingen van het betalen van steekpenningen.

Blatter heeft in zijn openingswoord van het FIFA-congres benadrukt dat hij het imago van de FIFA wil verbeteren. "Het schip van de FIFA is uit koers geraakt en moet terug op koers worden gebracht", vertelde de Zwitser tijdens zijn toespraak. "Ik ben de kapitein van het schip en het is mijn verantwoordelijkheid om het schip op de juiste koers te brengen."

Mladic vrijdag voorgeleid

De Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic wordt vrijdag om 10.00 uur voor het eerst voorgeleid bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat heeft het VN-hof woensdag bevestigd.

Mladic werd dinsdag overgebracht van Servië naar Nederland. Hij moet zich in Den Haag verantwoorden voor vermeende genocide in Srebrenica. De aanklagers beschuldigen Mladic ook van oorlogsmisdaden tegen burgers in Sarajevo.

Mladic vrijdag voorgeleid
Mladic vrijdag voorgeleid (Foto: ANP)

Minister hoeft hinder HSL niet te onderzoeken

De minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz Van Haegen (VVD) hoeft de geluidshinder die door de hogesnelheidslijn wordt veroorzaakt niet nader te onderzoeken. Dat oordeelde de Raad van State woensdagochtend. Het hoogste bestuurscollege van het land wees de klachten van de gemeente Lansingerland en twee burgers van de hand.

Het college van burgemeester en wethouders van het Zuid-Hollandse Lansingerland en twee inwoners uit Roelofarendsveen en Nieuwe Wetering hadden de minister gevraagd om maatregelen te treffen vanwege de geluidsoverlast van de HSL Zuid. De minister zei daar niet op in te kunnen gaan omdat ze daar wettelijk geen mogelijkheden voor had.

Volgens de klagers legde de minister de wet te beperkt uit. De minister zei dat ze alleen bij de aanleg en bij een aanpassing van een spoorlijn onderzoek naar geluidsoverlast moet doen. Tussentijds zijn er volgens haar geen mogelijkheden maatregelen te treffen. Ze krijgt daarin nu gelijk van de Raad van State.

Punten ronde 6 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend vond de Grand Prix van Monaco plaats. De zesde ronde van de FOK! Formule 1-manager zit er op, een ronde die het klassement op zijn kop heeft gezet. Hieronder volgen de uitgedeelde strafpunten en de top tiens van de degenen die meedoen aan de F1-manager.

De Hispania-coureurs Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan reden in Monaco niet de kwalificatie, maar mochten van de stewards wel starten in de race. Daarom hebben de HRT-onderdelen alleen voor de race punten gekregen. Sergio Perez (Sauber) haalde door een crash het einde van het derde deel van de kwalificatie niet en mocht van de artsen niet starten in de race. Daarom heeft hij alleen punten voor de kwalificatie gekregen.

De volgende straffen zijn uitgedeeld in deze race:
- Lewis Hamilton (McLaren), snelste ronde afgenomen in de kwalificatie: -15
- Lewis Hamilton (McLaren), drive-through na aanrijding met Massa: -15
- Lewis Hamilton (McLaren), tijdstraf achteraf na aanrijding met Maldonado: -15
- Paul di Resta (Force India), drive-through na aanrijding met Alguersuari: -15

- Chassis Virgin, kapotte vering bij Glock: -15

- Motor Mercedes GP, brand in luchtinlaat bij Schumacher: -15

Kijk ook eens bij de pagina's met uitslagen: daar staan de scores van alle onderdelen per grand prix genoemd (<uitslagen>). Ook kun je in een klassement alle scores van de onderdelen vinden. Kijk daarvoor op <scoreoverzicht onderdelen>, te vinden  onder <uitslagen> in het menu.

Deze ronde hebben met 259 punten Kegelaar Sports, the A-team en Hooster het best gepresteerd. Vierde met 255 punten werd EDC Racing, gevolgd door Vink, Honkietonkie Racing, Fuck&SuckManager en Pukkie die er 250 verzameld hadden.

In het algemeen klassement staat Vink nu met 1150 punten ruim aan de leiding. Hij heeft 22 punten voorsprong op ARacing. Derde met 1121 punten staat Nalyu, gevolgd door Redwood's Racing die er 1108 heeft. De top vijf wordt met 1098 punten door Kegelaar Sports.

Punten ronde 6

# team user ronde 6 totaal
1 Kegelaar sports Kegelaar 259 1098
= the A-team hexje 259 1083
= Hooster roy65 259 1015
4 EDC Racing KingGeitje 255 1068
5 Vink wvinky 250 1150
= Honkietonkie Racing Nelix 250 1061
= Fuck&SuckManager RZa_010 250 1061
= Pukkie Fritsert 250 1061
9 ARacing Automatic_Rock 246 1128
= Rady Racing Radyhyn 246 1065
= MiniRacer blackbird-x 246 1059
= Flexi-Wing tkrook 246 1058
= volvo Dennycross 246 1031
= Enjoy enjoyke 246 1027


Algemeen klassement na ronde 6 (van 19)

# team user ronde 6 totaal
1 Vink wvinky 250 1150
2 ARacing Automatic_Rock 246 1128
3 Nalyu trance_fan 220 1121
4 Redwood's Racing Redwood 208 1108
5 Kegelaar sports Kegelaar 259 1098
6 Blargh KroodjeBip 231 1096
7 Knock-out Mutants Knock-out-Mutant 222 1095
8 Team Lies liesvanassem 223 1088
9 the A-team hexje 259 1083
10 m7bergen m7bergen 222 1081


Bij de subleagues was bluetiger met 201 punten de winnaar. In het klassement gaat Sportschool van Hoorn aan de leiding met 920 punten, gevolgd door Ant. Force die er 915 heeft. BOSCH staat met 906 punten derde, voor F1 AP die er 895 heeft. MonzaTeam zakte met 890 punten naar de vijfde stek.

Algemeen klassement subleagues na ronde 6 (van 19)

# team user ronde 6 totaal leden
1 Sportschool van Hoorn Aet 166 920 6
2 Ant. Force PP-vogels 138 915 3
3 BOSCH bosch007 183 906 7
4 F1 AP flippo765 175 895 4
5 MonzaTeam Horus 137 890 5
6 NetZoZeker AquiloNL 198 881 3
7 Deltares koffieautomaat 176 878 4
8 7sloten ozit 131 870 4
9 FrisianOutlaws raggereug 171 859 7
10 bluetiger mrijpstra 201 854 6


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De zevende race is de Grand Prix van Canada op zondag 12 juni. De komende managerronde sluit op vrijdag 10 juni 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 7 – Canada gaat weer open op maandag 13 juni 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Schaatser Van der Kieft alleen verder

Arjen van der Kieft maakt geen deel meer uit van schaatsploeg 1nP. Dit maakte de ploeg vandaag bekend.

Vorig jaar werd Van der Kieft negende op de 10.000 meter bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dit jaar reed hij bij het WK afstanden in Inzell de tweede tijd op de tien kilometer maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij zijn transponders vergeten was om te doen. Transponders zijn enkelbandjes met een chip voor de tijdwaarneming.

Van der Kieft heeft gezegd dat hij nu alleen verder gaat.

Passagiers cruiseschip gewond door explosie

Twaalf passagiers van een cruiseschip dat afgemeerd lag in Gibraltar zijn dinsdag gewond geraakt bij een explosie. Een hoge tank op de kade die gevuld was met water en olie ontplofte tijdens laswerkzaamheden. De explosie veroorzaakte grote zwarte rookwolken.

Een Spanjaard die op de tank aan het lassen was raakte zwaargewond en liep ernstige brandwonden op. Hij is overgebracht naar een brandwondenziekenhuis in het Spaanse Sevilla. Een andere Spanjaard liep minder zware verwondingen op.

De opvarenden van het cruiseschip, de Independence of the Seas, liepen verwondingen op die varieerden van lichte brandwonden tot een gebroken schouder, aldus een verklaring van de regering van Gibraltar. Alle gewonden zijn aan boord van het schip behandeld.

Na de explosie van de tank is het cruiseschip direct op een 'veilige afstand van de kade' gaan liggen, aldus rederij Royal Caribbean. Vervolgens is het schip vertrokken naar de volgende haven op de route, het Franse Cannes.

De brandende tank was moeilijk te blussen en sloeg over op een tweede tank. Brandweerlieden zagen zich gedwongen zich terug te trekken. De brand werd daarna vanaf sleepboten geblust.

Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Fan maakt trailer voor Half-Life

Een fan nam zes weken en gebruikte deze om een trailer te maken. Een hele toffe trailer als je het mij vraagt. Deze man heeft indrukwekkend animatiewerk neergezet vanuit first-person perspectief.

De maker zegt zelf dat de kwaliteit van het filmpje slechts twintig procent is van wat hij wilde. Maar hij geeft wel aan dat dit eindproduct zo min mogelijk heeft afgedaan van zijn oorspronkelijke idee.

Advocaat: Wilders is schizofreen

De rechtbank in Amsterdam moet psychologisch onderzoek laten doen naar PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft advocaat Erik Olof van de zogeheten benadeelde partijen woensdag betoogd in het proces tegen Wilders. Volgens Olof lijdt Wilders aan een gebrek aan inlevingsvermogen.

"Mijn cliënten stellen: het is een vreemde man, de verdachte", zei Olof, die zegt op te treden namens 'gewone moslims'. "Er is weinig te merken van begrip voor mijn cliënten. Hij kan urenlang als een etalagepop hier aanwezig zijn. Mijn cliënten zeggen: die man is toch wel knettergek of schizofreen."

Rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten onderbrak Olof. "Geen insinuaties, scheldpartijen of nare woorden. Ik verbied u dat." Ook Wilders' advocaat Bram Moszkowicz maakte bezwaar. Van Oosten zei dat de rechtbank de suggestie van een psychologisch onderzoek 'te zijner tijd zal meenemen, als het relevant zou kunnen worden'.

Ook andere advocaten van de benadeelde partijen werden door Van Oosten onderbroken. Ze wilden nogmaals ingaan op de strafzaak zelf, in plaats van op de schade die hun cliënten zouden hebben geleden. Dat is tegen de regels, en daarom greep Van Oosten herhaaldelijk in.

Alle bij het proces betrokken partijen mogen woensdag het laatste woord voeren. Het Openbaar Ministerie en Moszkowicz, die beiden vrijspraak willen, zagen daarvan af. Wilders krijgt als laatste de mogelijkheid het woord te voeren. Tot nu toe heeft hij tijdens het proces vrijwel steeds gezwegen. Wel was hij bij alle zittingen aanwezig.

Stokoude Hagenaar betrapt bij stelen condooms

Een 95-jarige Hagenaar heeft dinsdag geprobeerd een pakje condooms te stelen. Toen hij werd betrapt door het winkelpersoneel, probeerde de kwieke hoogbejaarde nog weg te rennen. Een medewerker van de winkel aan de Leijweg hield hem echter tegen, meldt de politie.

De krasse knar probeerde nog condooms uit het doosje te halen en in zijn broek weg te moffelen, maar ook dat werd gezien. De politie nam de man mee naar het bureau.

Daar verklaarde hij geen idee te hebben waarom hij de condooms had meegenomen. Vanwege de hoge leeftijd van de man is geen strafzaak gestart. De politie heeft de man streng toegesproken, waarna hij mocht gaan.

McDonald's: Onze koffie is smerig

Ze mogen dan lekkere ijsjes hebben, hun koffie is niet te zuipen. In Australië biedt McDonald's dan ook binnenkort officieel hun excuses aan.

De hamburgerketen begint zondag met een miljoenen kostende reclamecampagne waarin het bedrijf haar excuses aanbiedt voor de smerige koffie die ze serveren. "Met ruim 650 vestigingen zijn we de grootste koffieketen van Australië", laat het bedrijf vandaag weten. "We zijn ons er echter van bewust dat we niet het meest geliefd zijn."

Naast een peperduur excuus heeft McDonald's ook beloofd daadwerkelijk wat aan hun slootwater te doen. De fastfoodgigant heeft officiële barista's aangesteld die bij elke vestigng de koffie zullen zetten. Of McDonald's Nederland ook wat gaat doen aan hun bakkie pleur is echter niet bekend.

RBC Roosendaal vraagt faillissement aan

Voetbalclub RBC Roosendaal zal haar faillissement aan gaan vragen. Dit is de uitkomst van een vergadering die de aandeelhouders van de club uit de Jupiler League dinsdag hadden. RBC is er niet in geslaagd om voldoende financiers aan te trekken om de schulden te kunnen herstructureren.

De laatste hoop voor RBC was gevestigd op de gemeente Roosendaal, maar de gemeenteraad wilde niet garant staan voor een bedrag van 1 miljoen euro zodat de club kon blijven bestaan. Hierop is gisteren besloten om de stekker uit de noodlijdende club te trekken en de spelers en het overige personeel in te lichten. Naar verwachting zal het faillissement op 7 juni uitgesproken gaan worden.

Op sportief vlak wist RBC het vege lijf dit seizoen op het nippertje te redden. De club ontsnapte op de laatste speeldag aan degradatie uit de Jupiler League. Dat ging ten koste van Almere City, dat bij het verdwijnen van RBC waarschijnlijk alsnog in het betaalde voetbal actief mag blijven.

RBC werd in 1912 opgericht en hoopte volgend jaar het honderdjarig bestaan te kunnen vieren. De grootste sportieve successen beleefde de club tussen 2002 en 2006, toen het vier jaar op rij in de Eredivisie speelde. Een twaalfde plaats in het seizoen 2003/04 was het beste resultaat.

Bron EHEC nog steeds onduidelijk

Duitse onderzoekers hebben nog altijd niet de bron gevonden van de gevaarlijke EHEC-bacterie. Dat heeft de Duitse minister voor Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming Ilse Aigner woensdag gezegd.

In Duitsland zijn inmiddels 15 mensen overleden en het aantal zieken is opgelopen naar ongeveer 1500. 400 van hen zijn er ernstig aan toe. In Zweden is een zieke overleden.

Wetenschappers werken volgens Aigner non-stop om uit te zoeken wat de besmetting met de ongebruikelijke variant van de bacterie E. coli veroorzaakt. Aigner zei dat de ondervraging van zieke mensen nu het belangrijkste is. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse controlecentrum voor ziektes, ondervraagt patiënten onder meer over wat en waar ze gegeten hebben.

Ook de aanleverroute van levensmiddelen wordt vastgesteld, aldus Aigner. De boosdoener is zeer waarschijnlijk rauwe komkommer, tomaat of sla. Aigner adviseert consumenten deze groenten voorlopig niet te eten.

Rusland heeft de import van de groenten uit Duitsland en Spanje inmiddels verboden. De Duitse autoriteiten vermoedden in eerste instantie dat Spaanse komkommers de bron waren, maar verder onderzoek wees uit dat dat niet het geval was.

Feyenoord volhardt in claim tegen Deense bond

Feyenoord zet de claim tegen de Deense voetbalbond (DBU) in de zaak van John Dahl Tomasson kracht bij. De Rotterdammers hebben een advocatenkantoor ingehuurd om de schade, die is geleden door de blessure van Tomasson, te verhalen op de DBU. Dat bevestigt een woordvoerder van Feyenoord.

Tomasson raakte op het afgelopen WK geblesseerd aan zijn hamstring in het duel met Japan. Bondscoach Morten Olsen had toen al drie keer gewisseld en liet Tomasson, ondanks zijn blessure, in het veld staan. De 34-jarige aanvaller kon sindsdien geen duel meer spelen voor Feyenoord.

De Rotterdammers moesten naast het salaris ook de medische kosten van Tomasson betalen. Bovendien trok Feyenoord ook al vervangers aan voor de geblesseerde spits. De eredivisionist stuurde de Denen een rekening, maar de DBU legde de claim naast zich neer.

Ruimteveer Endeavour terug op aarde

Het ruimteveer Endeavour is terug op aarde. Daarmee is een einde gekomen aan de voorlaatste shuttlevlucht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

"De Endeavour functioneerde de afgelopen zestien dagen nog net zo goed als tijdens zijn eerste vlucht", zei gezagvoerder Mark Kelly.

Terwijl de Endeavour met een enorme vaart naar huis kwam, werd het ruimteveer Atlantis naar het lanceerplatform gebracht voor de allerlaatste shuttlevlucht in juli. Duizenden medewerkers van het Kennedy Space Center zagen hoe de spaceshuttle voor de laatste keer uit de hangar tevoorschijn kwam. De Atlantis wordt op 8 juli gelanceerd en brengt voorraden naar het ISS. Daarna komt er definitief een einde aan het shuttleprogramma.

"We vieren met deze laatste missie alles wat het ruimteveer heeft bereikt tijdens zijn 30-jarig bestaan", zei Christopher Ferguson, gezagvoerder van de Atlantis.

Dertien vermisten na bootongeluk Maleisië

Dertien illegale Indonesische immigranten worden vermist nadat hun boot woensdagochtend voor de kust van Maleisië kapseisde. Zeventien anderen konden worden gered. De Maleisische kustwacht is een zoektocht naar de vermiste mannen gestart.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De mannen hebben vermoedelijk illegaal in het zuiden van Maleisië gewerkt en waren op weg terug naar Indonesië.

'Zorgvergoeding 300.000 mensen verdwijnt'

Een kleine 300.000 mensen raken hun vergoeding voor bijzondere zorgkosten kwijt. Ze kunnen het nog wel proberen bij de gemeente. Dat staat in de visie op de AWBZ van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA), schrijft de Volkskrant. De bewindsvrouw wil fors snijden in de AWBZ, die de onverzekerde zorg dekt.

De gemeenten krijgen extra geld om bij te springen, maar hoeveel is nog onduidelijk. Hulpbehoevenden die hun zorgbudget kwijtraken worden wat de staatssecretaris betreft voor een belangrijker deel aangewezen op mantelzorgers, zoals familie en vrienden.

Veldhuijzen van Zanten wil 2 miljard bezuinigen op de AWBZ. Voortaan wordt alleen nog het verblijf in een gehandicapteninstelling, verzorgings- of verpleeghuis gedekt. Alle zorg buiten de instellingen om moet door de gemeenten worden geregeld.

In de plannen van de staatssecretaris, die woensdagmiddag in de ministerraad worden besproken, wordt ook het persoonsgebonden budget (pgb) flink ingeperkt. Zoals eerder al uitlekte krijgen in 2014 nog maar 13.000 mensen een pgb, in plaats van 130.000 nu.

Ook wil de staatssecretaris in 2013 zo'n 850 miljoen euro uittrekken voor 12.000 extra personeelsleden in zorginstellingen. De PVV had extra zorgpersoneel geëist in ruil voor gedoogsteun aan het kabinet.

Mario en Master Chief gemaakt van ballonnen

Je kent het wel. Je bent jarig en je zoekt nog leuke decoratie om je vriendjes en vriendinnetjes op je verjaardagspartijtje mee te verrassen. Als rasechte gamer haal je dan natuurlijk een levensgrote Master Chief of Mario in huis.

Bij Balloonguyentertainment regelen ze het voor je. Je bedenkt zo gek nog niet en ze hebben het. Bijvoorbeeld een Batmobiel of een enorm skelet van een dinosaurus. Zo hebben ze ook Master Chief en Mario gemaakt uit tal van ballonnen. Bewonder de gamehelden hieronder.

Master Chief

Mario
Deze twee zullen je een feestje bezorgen dat je nooit meer vergeet.

'Schaars na Oranje-trip naar PSV'

AZ-aanvoerder Stijn Schaars is dicht bij een overgang naar PSV. De Alkmaarse club zou de afgelopen tijd met PSV in onderhandeling zijn geweest over een transfer van de 27-jarige middenvelder. Beide clubs verwachten dat de transfer rondkomt nadat Schaars is teruggekeerd met Oranje uit Zuid-Amerika. Dat meldt AD Sportwereld vandaag.

De middenvelder verblijft met het Nederlands elftal in Zuid-Amerika voor twee oefeninterlands tegen Brazilië en Uruguay. Schaars ligt bij AZ nog vast tot medio 2012 en heeft al laten weten dat contract niet te willen verlengen. De dertienvoudig international stond in de winterstop nog in de belangstelling van Panathinaikos, maar Schaars liet toen weten een overgang naar Griekenland niet te zien zitten.

De voormalige speler van Vitesse is sinds 2005 actief voor AZ. In 129 competitiewedstrijden scoorde Schaars zeven doelpunten. De linkspoot werd in 2009 kampioen met de Alkmaarders.

Drie Nederlanders in Noorse cel voor drugshandel

Drie Nederlanders hebben in Noorwegen tot acht jaar cel gekregen voor handel in cocaïne. Ze hebben ruim 8 kilo verhandeld, meldt de Wereldomroep woensdag.

Een 57-jarige man moet acht jaar en drie maanden de cel in, een 50-jarige kreeg zeven jaar en een 42-jarige zes jaar. De hoofdverdachte in de zaak kwam uit Griekenland. Hij kreeg tien jaar en zes maanden cel.

De bende werd in 2009 opgerold bij een grote politieactie in de omgeving van Stavanger, in het zuidwesten van Noorwegen. De politie had undercoveragenten ingezet en telefoonverkeer afgetapt.

OM reageert niet op pleidooi Moszkowicz

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam afgezien van de mogelijkheid om te reageren op het pleidooi van advocaat Bram Moszkowicz in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Moszkowicz betoogde maandag dat Wilders op alle punten moet worden vrijgesproken. Hij stelde dat Wilders nooit de bedoeling heeft gehad 'moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid'. Wilders wil moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die de islam volgens hem is.

Het OM kwam vorige week eveneens tot de conclusie dat Wilders niet schuldig is. De officieren van justitie mochten woensdag nog reageren op het pleidooi van Moszkowicz, maar daaraan hadden zij geen behoefte. "Er is al het nodige gezegd in deze zaak", zei officier van justitie Birgit van Roessel. "Daarom zullen wij niet nader reageren op het pleidooi."

De zogeheten benadeelde partijen, die zeggen schade te hebben geleden door het optreden van Wilders, maken woensdag wel gebruik van de mogelijkheid te spreken. Wilders zelf krijgt als laatste de gelegenheid om het woord te voeren.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

Mexico pakt politie met banden drugskartel op

De Mexicaanse politie heeft 25 mensen opgepakt die banden hebben met drugskartel Los Zetas, onder wie een politiechef, twee politie-officieren en zeven agenten. Zij worden ervan verdacht hulp te hebben geboden aan drugshandelaren.

Zes vermoedelijke leden van Los Zetas die zondag werden opgepakt zeiden dat de politie ze bescherming had geboden, waarna de politiemannen werden gearresteerd. Dat meldden de autoriteiten van de Centraal-Mexicaanse staat Hidalgo. In de staat Pachuca werden drie mannen opgepakt die geïnfiltreerd waren bij de politie. De overige zes verdachten werden dinsdag ingerekend.

FC Eindhoven laat Faber niet gaan

Ernest Faber blijft ook komend seizoen trainer van FC Eindhoven. De club heeft het bod van Excelsior afgeslagen omdat het voor het 'sportieve aspect' kiest.

Faber stond in de belangstelling van Excelsior om daar trainer Alex Pastoor op te volgen. FC Eindhoven heeft het bod op Faber echter afgeslagen. Technisch manager Hans Smulders zegt dat de club bewust heeft gekozen voor het sportieve aspect. Dat schrijft Omroep Brabant.

Volgens Smulders had FC Eindhoven in het verleden ongetwijfeld voor het bod gekozen om de club financieel sterker te maken. "We willen doorgaan met Ernest en houden vast aan het bedrag dat in het contract van Faber staat", licht hij toe.

FC Eindhoven is nog steeds in gesprek met Theo Lucius. Hij is transfervrij nadat FC Den Bosch hem vertelde komend seizoen geen plaats meer voor hem te hebben. Lucius wil nog niet stoppen met voetballen. Bij de club vab Faber zou hij moeten zorgen voor extra ervaring in de jonge selectie.

NS stopt eind 2012 met verkoop treinkaartjes

Vanaf eind volgend jaar kunnen op de stations van de Nederlandse Spoorwegen geen treinkaartjes meer worden gekocht. De NS stapt volledig over op de OV-chipkaart, zegt een woordvoerder woensdag.

Op veel stations gaan alle loketten dicht. Ook de kaartautomaten verdwijnen. De baliemedewerkers worden niet ontslagen, bezweert de woordvoerder. Zij worden ingezet in de stationshallen om vragen te beantwoorden over storingen, vergeten voorwerpen en verloren documenten. "De meeste reizigers redden zich wel, maar sommigen hebben vragen. Voor die mensen moeten zij klaarstaan."

De NS sluit volgens de zegsvrouw achteraan in de rij als het om overschakelen naar de OV-chipkaart gaat. "Het busvervoer in de provincies schakelt de komende maanden volledig over." Als de klanten laten blijken nog niet toe te zijn aan de overstap, zal de NS daar volgens de zegsvrouw niet doof voor zijn.

Belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV laat weten 'mordicus tegen verdere loketsluitingen' te zijn, en wil dat in de nieuwe concessie van de NS eisen komen over loketten op belangrijke stations.

Geheime informatie door kopieerblunder gelekt

Geheime informatie van de geliquideerde crimineel Stanley Hillis is door een kopieerblunder in het criminele milieu beland. Er is volgens de rijksrecherche geen sprake van een bewuste lekactie naar de onderwereld, schrijft misdaadjournalist John van den Heuvel woensdag in De Telegraaf.

Een rechercheur van een regionaal politiekorps printte een geheim dagrapport uit via een kopieerapparaat, waarmee tegelijk ook een advocatendossier werd gekopieerd. Het geheime rapport zou daardoor per ongeluk in het dossier terecht zijn gekomen. Dat werd naar 21 advocaten gestuurd. Zo kwam de informatie over de onderwereld bij een aantal criminelen terecht.

Hillis werd begin februari vermoord. Dat gebeurde op enkele meters afstand van rechercheurs die hem op dat moment afluisterden vanuit een aanhangwagen. De politie slaagde er niet in de daders te pakken. De recherche onderzocht hoe is gehandeld en presenteert woensdag de conclusies. De hoogste baas bij de recherche, commissaris Wilbert Paulissen, stelt in de krant dat niemand blaam treft.

[NBA] Miami op voorsprong in finale

In de finale van de NBA heeft Miami Heat de eerste wedstrijd tegen Dallas Mavericks gewonnen. Miami zegevierde met 92-84.

Halverwege de wedstrijd ging Dallas met 44-43 aan de leiding en die marge liep zelfs uit tot acht punten. Mede dankzij LeBron James begon Miami het vierde kwart echter met een voorsprong van vier punten.

James was goed voor 24 punten en drie rebounds. Zijn ploegmaar Dwyane Wade maakte 22 punten, tien rebounds en zes assists. Bij Dallas was forward Dirk Nowitzki topscorer met 27 punten en acht rebounds.

Taxirit duurder in file

Taxiklanten gaan meer voor hun reis betalen als ze in een file belanden. Als de taxi snel kan doorrijden, is de klant juist goedkoper uit dan nu, schrijft De Telegraaf woensdag. Met een aanpassing van de tarieven komt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de taxichauffeurs tegemoet.

In het huidige tariefstelsel geldt alleen de afgelegde afstand. Een taxichauffeur die in de file staat, verdient dan niks. Vanaf 1 oktober gaat naast de afstand ook de tijd een rol spelen. Per minuut gaat de klant 30 cent betalen en per kilometer 1,83 euro. Het maximale opstaptarief gaat van 7,86 naar 2,50 euro, maar de eerste 2 kilometers zijn niet meer gratis.

Betalen voor tijd werd in 2008 juist afgeschaft omdat de klanten dan een betere inschatting van de ritprijs zouden kunnen maken. Reizigersorganisatie Rover vreest volgens de krant dat taxichauffeurs gaan treuzelen nu ze per minuut worden betaald. Daarom zou het tarief per minuut lager moeten zijn. De chauffeurs wilden juist een hoger tarief.

Schultz van Haegen denkt dat het mogelijk moet zijn om alle taxiapparatuur voor 1 oktober te hebben aangepast. Het moet dan ook mogelijk zijn aan het einde van de rit een bon uit te printen.


Taxirit duurder in file (Foto: Novum)

Toyota roept eerste model Prius terug

De Japanse autofabrikant Toyota roept de allereerste generatie Toyota Prius terug naar de garage in verband met een mogelijk probleem aan de stuurbekrachtiging. Het gaat om een wereldwijde terugroepactie, aldus een woordvoerder van Toyota Nederland.

Wereldwijd gaat het om ruim 50.000 voertuigen, in Nederland om iets minder dan 500 stuks.

Volgens Toyota is er in Amerika inéén geval een probleem ontstaan met de stuurbekrachtiging, in Europa zijn daar nog geen meldingen van.

Toyota roept eerste model Prius terug
Toyota roept eerste model Prius terug (Foto: ANP)

IAEA: Japan heeft tsunamidreiging onderschat

Japan heeft de mogelijkheid dat een zware tsunami de Daiichi-kerncentrale zou treffen onderschat. Dat heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport gezegd. De IAEA prees Japan wel om zijn goede aanpak van de ramp.

In het voorlopige rapport dat woensdag verscheen wordt opgeroepen tot een betere voorbereiding op dergelijke noodsituaties. Het volledige rapport wordt over drie weken gepubliceerd op een conferentie in Wenen.

De Fukushima Daiichi-kerncentrale raakte ernstig beschadigd door een tsunami die ontstond na de zeer zware aardbeving die het land op 11 maart trof.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een open deur.

Defensieminister Hans Hillen stelt dat er geen geld meer is voor nieuwe militaire missies. De afgesproken missie naar Afghanistan kan nog doorgaan, en de inzet van F16’s boven Libië, maar dan is het klaar. Geld op. Zelden hoorde ik een politicus zo’n open deur intrappen. 

'Nieuwe heli Defensie presteert ondermaats'

De prestaties van de nieuwe transporthelikopters van Defensie vallen tegen. De opvolger van de Cougar-helikopter is te zwaar en te beperkt inzetbaar. Dat blijkt uit een intern rapport van de luchtmacht, schrijft Trouw. Defensie heeft twintig van deze NH-90's besteld voor 1 miljard euro. Er zijn er nu vier geleverd.

De helikopters blijken in de praktijk te zwaar en minder mensen te kunnen vervoeren dan gedacht. Ook kan het toestel bij hogere temperaturen minder ver vliegen dan voorzien. Ook de Duitse krijgsmacht is kritisch over de heli's.

Fabrikant NH Industries heeft Defensie na overleg andere helikopters aangeboden, maar dat wil Defensie niet. De alternatieve helikopters, de Eurocopter AS-725, zijn met 23 miljoen euro per stuk ruim de helft goedkoper en voldoen wel aan de eisen. Waarom Defensie het aanbod heeft afgeslagen is onduidelijk.

Aanvankelijk zou de NH-90 alleen de Lynx-marinehelikopter vervangen. Door de bezuinigingen is het toestel nu ook de vervanger van de zeventien Cougars. Wegens de bezuinigingen op Defensie staan er daarvan al veertien aan de grond. De andere drie vliegen nog tot eind volgend jaar.


'Nieuwe heli Defensie presteert ondermaats' (Foto: Novum)

'Veel sterfte dementerenden door medicijnen'

Jaarlijks overlijden in Nederland naar schatting 550 tot 760 dementerende ouderen door het slikken van antipsychotica. Van de middelen is al jaren bekend dat ze ernstige bijwerkingen hebben. Een alternatieve behandeling wordt nauwelijks gebruikt, blijkt uit onderzoek van Trouw en Medisch Contact.

Aan demente ouderen met probleemgedrag wordt in verpleeghuizen op grote schaal antipsychotica voorgeschreven. Sinds 2005 is bij specialisten bekend dat die medicijnen leiden tot extra sterfte onder ouderen, maar het wordt toch aan een op de drie dementerenden gegeven.

Drie jaar geleden werd de richtlijn voor de behandeling van demente ouderen met probleemgedrag aangepast. Verenso, de vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde, besloot dat andere oplossingen, zoals praten en afleiden, de voorkeur moeten krijgen. Daarvan zou weinig terecht zijn gekomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is er niet van overtuigd dat antipsychotica tot problemen leiden bij dementerenden. Er komen weinig meldingen over binnen, reageert de inspectie in de krant. De inspectie sluit evenwel niet uit dat het probleem er wel is, maar simpelweg weinig wordt gerapporteerd.

Hadouir bijna rond met Middlesbrough

Anouar Hadouir is dichtbij een vertrek bij Roda JC. De transfervrije aanvaller is in gesprek met Middlesbrough. Hadouir is er grotendeels uit met de Engelse club, die de hoofdrolspeler een driejarig contract heeft aangeboden.

Middlesbrough speelt in het Championship, terwijl het in de jaren daarvoor steevast uitkwam in de Premier League. De 28-jarige Hadouir was de afgelopen vier jaar actief bij Roda JC. Eerder droeg hij het shirt van Willem II.

"Ik ben een paar dagen daar geweest en heb alles gezien: het stadion, het trainingscomplex. Het ziet er schitterend uit. Het is echt een club met historie die terug wil naar de Premier League. Aangezien beide partijen graag met elkaar in zee willen, acht ik de kans groot dat we eruit gaan komen", aldus Hadouir tegen De Limburger. "Al weet je het natuurlijk nooit."

Hadouir kan de tweede Nederlander worden bij Boro. Marvin Emnes staat echter op de nominatie om te vertrekken naar Swansea City, dat recentelijk promoveerde naar de Premier League. Hadouir laat weten ook in gesprek te zijn geweest met Alemannia Aachen. "Aken had een goed verhaal, maar we konden geen overeenstemming bereiken."

Amore & Vita wil Riccò kans geven

Riccardo Riccò keert mogelijk volgende maand al terug in het peloton. De kleine Italiaanse ploeg Amore & Vita wil de klimmer een kans geven, schrijft Cyclingnews. Ricco zit sinds februari zonder team. Toen werd hij door Vacansoleil ontslagen nadat de Italiaan een bloedtransfusie zou hebben toegegeven.

Dat zou gebeurd zijn nadat hij met hevige koorts was opgenomen in een ziekenhuis. Naar aanleiding van die zaak wordt Riccò nog onderzocht door de Italiaanse politie.

Voordat Riccò bij Amore & Vita aan de slag kan, moet hij aan vijf voorwaarden van teameigenaar Ivano Fanini voldoen. Fanini wil dat Riccò zijn piercings, oorbellen en diamanten tand uitdoet, de banden met zijn manager, trainer en advocaat verbreekt en zijn kennis over het dopingsysteem met de autoriteiten deelt.

Bovendien moet hij zijn biologisch paspoort bijhouden en nooit meer medicijnen of injectienaalden bij zich hebben. Ten slotte moet Riccò met zijn vrouw en kind in een villa op het land van Fanini komen wonen zodat hij altijd gecontroleerd kan worden.

"Als hij aan mijn voorwaarden voldoet, zien we bij de Ronde van Toscane op 19 juni weer een nummer op zijn rug", stelt Fanini. "Ik weet zeker dat hij dan ook voor de overwinning kan strijden. Ons doel is om hem een kans geven terug te keren en dan lid worden van onze Worldtour-ploeg in 2012."


Amore & Vita wil Ricco kans geven (Foto: Novum)

Laptop stelen

Sommige dingen kan je beter niet doen. Vooral als je te maken krijgt met hackers is het verstandiger om niet hun laptop mee naar huis te nemen. In dit geval snapt de hacker in kwestie ook nog eens flink wat van de verschillende apps die er zijn. Eén van deze apps is Hidden. Een applicatie waarmee je op afstand van alles kan doen zonder dat de persoon achter de laptop weet dat je dit doet.

Het gevolg is een blog waarin de dief behoorlijk aan de schandpaal genaaid wordt.
 

Het is weer buitenspeeldag

Ook dit jaar is er weer een Buitenspeeldag. Woensdag 1 juni kunnen in honderden gemeenten kinderen buiten spelen en meedoen aan speciale activiteiten.

Kinderzender Nickelodeon zet de tv en website zelfs 's middags 'op zwart', zodat kinderen met een gerust hart de straat op kunnen. Dat dit helpt, blijkt volgens de organisatie uit het feit dat tijdens Buitenspeeldag 2010 ruim 40 procent minder kinderen naar de televisie keken.

Initiatiefnemers van de actie zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland (VVN), Scouting Nederland en Nickelodeon. Deze partijen vinden het belangrijk dat er meer buiten wordt gespeeld en gesport, uit oogpunt van gezondheid maar zeker ook om sociale contacten te verstevigen.

Ook dit jaar zijn gemeenten, ouders, begeleiders, maar ook belangenorganisaties en het verenigingsleven opgeroepen om in hun eigen buurt een aantrekkelijk en actief programma voor kinderen te organiseren.

Het is weer buitenspeeldag
Het is weer buitenspeeldag (Foto: ANP)

Wortels voor rokers in de cel

Gevangenen in Nieuw-Zeeland krijgen geen sigaretten maar repen wortel om van hun nicotineverslaving af te komen. Per 1 juli moeten alle gevangenissen rookvrij zijn en de detentiecentra hopen de rokers met twee stukken wortel per dag van de sigaretten af te helpen, aldus de Southland Times dinsdag.

In een gelekte memo over de landelijke richtlijn staat dat van een grote wortel zestien sticks kunnen worden gesneden.

Volgens de voorzitter van de vakbond voor gevangenisbewaarders gaat het erom dat de rokers iets in hun mond hebben en dus geen sigaret opsteken. "Ik vind het niet het beste idee maar het is het proberen waard", aldus Beven Hanlon in de krant.

Ongeveer 70 procent van de circa 8700 gevangenen rookt. Ze mogen al geen sigaretten meer kopen. Vanaf volgende maand gelden die als smokkelwaar.

Wortels voor rokers in de cel
Wortels voor rokers in de cel (Foto: ANP)

Japan onderschatte risico's voor kernreactors

Japan onderschatte het risico op een tsunami bij diverse kerncentrales. Dat heeft de internationale atoomwaakhond IAEA woensdag laten weten, vooruitlopend op de uitslag van een onderzoek.

Japan werd op 11 maart getroffen door een beving en tsunami, die een nucleaire ramp veroorzaakten. De kerncentrale Fukushima Daiichi liep grote schade op. Er waren in totaal drie meltdowns in de reactoren. Volgens de instantie moeten er maatregelen worden genomen voor bescherming tegen alle mogelijke natuurrampen. Ook adviseert het orgaan de regering om de gezondheid van de Japanners goed in de gaten te blijven houden.

Het volledige rapport wordt binnen enkele weken gepresenteerd.

Geen Europees voetbal zonder sluitende begroting

Voetbalclubs die hun financiën komend seizoen niet op orde hebben, kunnen zich niet plaatsen voor Europees voetbal. Voetbalbond KNVB voert die regel in om de Nederlandse clubs voor te bereiden op de strengere regels van de UEFA, die een seizoen later gelden, zei directeur betaald voetbal bij de KNVB Bert van Oostveen op BNR Nieuwsradio.

Hij wil voorkomen dat clubs door slechte financiële huishouding niet Europa in mogen. Op basis van de nieuwe regels hadden sommige clubs geen Europees voetbal mogen spelen. De UEFA wil dat clubs vanaf het seizoen 2012-2013 niet meer uitgeven dan er binnenkomt.

Strauss-Kahn huurt mannelijke schoonmakers in

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft een mannelijke schoonmaakploeg in de arm genomen voor zijn appartement in New York. De Fransman is onder huisarrest geplaatst in afwachting van een proces wegens verkrachting van een kamermeisje in the Big Apple. Dat meldden Amerikaanse media dinsdagavond (lokale tijd).

Twee mannen ruimden maandag de woning in Manhattan op, wasten de ramen en zetten het vuil buiten. Echtgenote Anne Sinclair en haar dochter werden gezien in de hippe wijk Soho, waar ze handdoeken en bedlinnen insloegen. De 62-jarige verdachte mag van de rechter alleen het appartement met een huur van 50.000 dollar per maand verlaten om een arts of synagoge te bezoeken.

De volgende keer dat Strauss-Kahn voor de rechter moet verschijnen, is op 6 juni.

Blatter: "FIFA-piramide wankelt"

Sepp Blatter heeft het 61e congres van de FIFA gisteravond officieel geopend. Hij deed dat met een waarschuwing voor de leden. De FIFA ligt momenteel meer dan ooit onder vuur. Diverse bobo's worden in verband gebracht met corruptie, wat leidde tot twee schorsingen. Blatter bleef echter buiten schot.

Gisteren waarschuwde de Zwitser de FIFA-leden voor de gevaren waarmee het bestuur van de wereldvoetbalbond momenteel te maken heeft. "De piramide van de FIFA is aan het wankelen", stelde de hij.

Nooit eerder is een bijeenkomst van de FIFA zo spraakmakend geweest. De beschuldigingen over corruptie en omkoping vlogen over en weer. Vandaag wordt Blatter hoogstwaarschijnlijk herkozen als preses. Mohamed bin Hammam, de enige concurrent van Blatter voor de functie als preses, werd door de ethische commissie geschorst.

Vervolgens trok de Qatarees zijn kandidatuur onder protest in. Het leidde er onder meer toe dat de Engelse federatie ertoe FA opriep de verkiezing uit te stellen, maar dat lijkt zonder effect te blijven. De 75-jarige Blatter, die dus een nieuwe ambtstermijn ambieert, verwelkomde 208 afgevaardigden.

Laatste reviews en specials
review
Solo: A Star Wars Story
review
Little Witch Academia: Chamber of Time
review
Detroit: Become Human
review
CD: Jack And The Weatherman - The Lucky Ones
review
Blu-ray: Darkest Hour
review
Total War Saga: Thrones of Britannia
©FOK.nl e.a.