Virgin zegt ontwerper Wirth de wacht aan

Het Formule 1-team Marussia Virgin Racing zal niet langer gebruik maken van technisch directeur Nick Wirth en zijn bedrijf Wirth Researches bij het ontwikkelen van de auto. De renstal is niet tevreden over de vorderingen die het bedrijf van Wirth maakte om de bolides verder naar voren op de grid te krijgen.

Virgin is na ruim een jaar in de Formule 1 nog steeds een achterhoedeteam en ziet concurrent Team Lotus steeds verder weg lopen. Daarom heeft het team nu tot deze drastische maatregel besloten. "Het team wil zijn lot meer in eigen handen nemen. De stappen die we nu zetten, moeten ons helpen een solide basis te leggen voor de toekomst. Het zijn zware, maar positieve stappen die ons helpen vooruit te komen," zei de baas van de renstal Andy Webb tegen Autosport.

De onlangs aangestelde adviseur Pat Symonds zal het team nu proberen vooruit te helpen. Hij heeft de huidige auto onder de loep genomen en zal naar verwachting bezig gaan met de auto voor 2012. De huidige MVR-02 krijgt nog een aantal updates, maar de focus verschuift richting 2012. Mogelijk dat enkele nieuwe ontwikkelingen die uit het ontwerp van de MVR-03 naar voren komen later dit jaar al op de huidige bolide te zien kunnen zijn.

"De updates die we hebben gepland voor de zomer gaan nu in productie, maar het is gebruikelijk dat teams nu beginnen te kijken naar de auto van volgend jaar. Mogelijk komen dingen die we daarbij tegenkomen al terug op de huidige bolide," zei Webb die zich ten doel heeft gesteld om met het team in 2014 in Sochi tijdens de eerste Grand Prix van Rusland voor een podiumplaats te kunnen strijden.

Om dit te bereiken zal Virgin in eerste instantie op zoek moeten naar een eigen productiefaciliteit. Hierbij denkt het team aan de voormalige fabriek van Arrows en Super Aguri in Leafield als technische uitvalsbasis. Ook zal er worden gezocht naar een technische partner, zoals McLaren dat is bij Force India. Tot slot wordt de filosofie om de auto volledig met computers te ontwerpen hoogstwaarschijnlijk losgelaten. Het is de verwachting dat Virgin ook gebruik gaat maken van de windtunnels om de auto te testen.