Amsterdamse arrestant sticht brand in cel

Een arrestant in een cel in de Amsterdamse wijk Osdorp is er donderdagochtend in geslaagd brand te stichten in zijn cel. Het ging om een klein brandje, waarbij flink wat rook vrijkwam. De arrestant en een andere gevangene zijn ter plaatse behandeld voor ademhalingsklachten. De arrestant is in de cel formeel aangehouden voor brandstichting.

Volgens een woordvoerder van de politie is nog niet duidelijk hoe de man vuur heeft kunnen maken. "De recherche gaat dat onderzoeken. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld lucifers of een aansteker mee te nemen in de cel."

De gevangene stak een voorwerp in brand. Om wat voor een soort voorwerp het gaat, wil de politie niet zeggen. "Dat is informatie die alleen wij en de dader hebben en dat willen we zo houden in het belang van het onderzoek. Dat is niet om geheimzinnig te doen; het gaat om een doodnormaal voorwerp."

De brandweer hoefde niet in actie te komen. Het vuur doofde vanzelf. Het cellencomplex en het naastgelegen politiebureau aan de straat Meer en Vaart werden niet ontruimd.

Het motief van de arrestant is nog niet bekend. De politie wil niet zeggen waarvoor hij in eerste instantie was aangehouden. Hij kan nu in ieder geval ook een nieuwe aanklacht voor brandstichting verwachten.