FBI onderzoekt inbraakpoging Gmail

De FBI is een onderzoek gestart naar pogingen van Chinese hackers om honderden Gmail-accounts te kraken. De Amerikaanse regering liet donderdag weten dat er geen officiële accounts zijn gekraakt. In hoeverre de Chinese regering betrokken is bij de digitale inbraakpoging is onduidelijk.

Volgens Google, eigenaar van de e-maildienst, zijn onder meer Amerikaanse regeringsfunctionarissen, militairen, journalisten en politieke activisten het doelwit van de hackers geweest. Google heeft alle slachtoffers geïnformeerd en de belaagde accounts extra beveiligd. De hackers probeerden door middel van valse websites inloggegevens van de slachtoffers te ontfutselen. In 2009 en 2010 was Google ook al doelwit van Chinese hackers.

Google wist te achterhalen dat de inbraakpogingen zijn ondernomen vanuit de stad Jinan, waar een militaire academie is gevestigd, waarvan de computers zeventien maanden geleden betrokken waren bij een aanval op de systemen van Google. De twee aanvallen zouden niet met elkaar te maken hebben.

China ontkende donderdag dat het hackers ondersteunt. Woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Hong Lei zei dat hacking een wereldwijd probleem is en dat ook Chinese netwerken geregeld worden aangevallen.