Mijn favoriete Zelda-tijdlijn

WesleyB (Wesley Akkerman)

Eén van mijn favoriete bezigheden op YouTube is informatie opzoeken over de tijdlijn van de Legend of Zelda-serie. Ik heb tot nu toe geen enkele Zelda-game uitgespeeld, omdat ik een chronisch gebrek aan geduld heb. In Ocarina of Time stop ik altijd bij de Water Temple, bijvoorbeeld. En op dit moment zit ik aan het einde van de eerste Dark World-dungeon, in A Link to the Past. Die heb ik onlangs opgestart, omdat ik de game toentertijd gemist heb.

Wat mij altijd heeft gefascineerd aan de serie, en de reden dat ik telkens OoT opnieuw opstart, zijn de verhalen in de games. Wind Waker heb ik destijds geleend van een vriend van mij. Ik weet nog dat ik met mijn boot onder water zweefde. Daar zag ik in het midden van een grote cilinder Hyrule Castle, met daarin een standbeeld van Link staan. Samen met het verhaal van het ondergelopen Hyrule, besefte ik dat er meerdere Links binnen hetzelfde universum zijn. En ik wist honderd procent zeker dat WW een vervolg op OoT zou zijn.

Op YouTube heb je meerdere mensen, vooral irritante Duitsers of mensen met een te zacht opgenomen geluid, die claimen het échte verhaal van de Zelda-tijdlijn te hebben. Het mooie is dat die verhalen per persoon verschillen. Mijn favoriete theorie is die van gebruiker Lancun. Ik heb zijn zesdelige serie, inclusief de twee video’s over de gespleten tijdlijn, al drie keer gekeken en ben er van overtuigd dat deze jongen gelijk heeft. Hij linkt gebeurtenissen op een logische wijze aan elkaar, zet zoiets als ‘tijd’ weg als een gemakzuchtig instrument en is ervan overtuigd dat het idioot is om te denken dat het simpel op elkaar volgende legendes zijn. Er móet gewoon een rode draad inzitten, dat móet gewoon!

Bijvoorbeeld: wanneer Link het Master Sword voor het eerst uit de steen trekt (OoT). Hij reist dan zeven jaar door de tijd – of niet? Of creëert hij een parallelle wereld, waarna de ingewikkelde tijdbreuk ontstaat? Lancun ratelt verder en verder, en is overtuigend genoeg om te geloven dat… Dan raakt-ie mij kwijt. Wat ik in elk geval heel mooi vind, is hoe hij de eerste Zelda-titel achter Spirit Tracks plaatst. Het water dat weer gedaald is sinds Wind Waker is nog steeds in overdaad aanwezig in Zelda en Zelda II. En wat is nu de eerste Zelda-game? Skyward Sword, misschien? 

Het narratief in deze serie is breed, ingewikkeld, uiteenlopend en vooral mysterieus. Zo mysterieus, dat volgens mij Nintendo ook niet meer weet wat de juiste volgorde nou is. Miyamoto heeft eens gezegd dat er niet zoiets is als een ‘Zelda timeline’ en dat ze gewoonweg games uitgeven. Onder dezelfde naam. Met dezelfde personages. Met dezelfde wapens. In dezelfde wereld. Zelfde universum. Zelfde prinses. Zelfde held.

Yeah right, Miyamoto.

Bekijk de video’s op zijn YouTube-kanaal.