Alleen PSV-fans voor deal Eindhoven

Olga Kroeders

De meeste voetbalfans vinden de deal die PSV met de gemeente Eindhoven heeft gesloten niet kunnen. Twee derde van de fans (65 procent) is tegen de deal waarbij PSV de grond onder het stadion en trainingscomplex de Herdgang voor 48 miljoen euro aan de gemeente verkoopt en een jaarlijkse erfpacht van 2,4 miljoen euro betaalt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Zeventien procent is voor en negentien procent heeft geen mening.

Hoe minder intensief mensen de Eredivisie volgen, des te negatiever zijn ze over de steun. Van de mensen die zeggen de competitie intensief te volgen is 57 procent tegen en 37 procent voor. Bij de mensen die het voetbal enigszins volgen is al 65 procent tegen en slechts zeventien procent voor. Van de mensen die de Eredivisie niet volgen is maar zeven procent voor de overeenkomst. 68 procent van hen is tegen.

Op clubniveau zijn alleen de fans van PSV voor. Van hen vindt 51 procent dat de steun van de gemeente er moet komen, tegen dertig procent die tegen zijn. Bij fans van Ajax (71 procent tegen, twintig procent voor), Feyenoord (63 procent tegen, 25 procent voor) en FC Twente (74 procent tegen, acht procent voor) en andere ploegen (62 procent tegen, 29 procent voor) ligt dat duidelijk anders.

De fans van PSV denken ook als enigen dat de gemeente Eindhoven geen risico loopt door de overeenkomst. Van alle Nederlanders denkt 53 procent dat de Brabantse stad wel degelijk een risico loopt, terwijl 28 procent weinig risico verwacht. Bij PSV-fans zijn de percentages omgekeerd en acht 56 procent de deal risicoloos voor Eindhoven, terwijl 32 procent wel extra gevaren ziet.

Overigens is de supportersvereniging van PSV een handtekeningenactie begonnen om de Eindhovense gemeenteraad aan te sporen in te stemmen met de deal. Die is in twaalf uur ruim drieduizend keer ondertekend, meldt de vereniging vandaag.