Regisseur Philippe Claudel verwoest eigen werk

Redactie

Schrijver en regisseur Philippe Claudel wil zoveel mogelijk variëteit in zijn werk. "Ik weiger mezelf te herhalen", zegt de Fransman die hoge ogen gooide met zijn debuutfilm Il y a Longtemps Que Je t'Aime. "Na zo'n succes moet je breken met wat je hebt gedaan, je moet je werk verwoesten", zegt de regisseur tegen Novum Nieuws.

Na het succes van de dramatische film met Kristin Scott Thomas wilden veel producenten en scenaristen een soortgelijke film met Claudel maken, maar daar zag de Fransman geen heil in. "Dat is te gemakkelijk." Claudel wilde niet nog een keer een drama maken. "Als je iets hebt gemaakt, moet je jezelf daarna herstarten."

Na Il y a Longtemps Que Je t'Aime, over een vrouw die vijftien jaar in de gevangenis heeft gezeten en weer een plaats in de maatschappij zoekt, wilde de Franse regisseur een andere weg inslaan. "Ik wilde graag een luchtige komedie maken." Dat deed hij met de film Tous les Soleils over een alleenstaande vader en de pogingen van zijn dochter een vrouw voor hem te vinden.

Toen de 49-jarige Fransman, die ook romans schrijft, aan Tous les Soleils begon, wist hij naar eigen zeggen niets van het genre. "Ik moest alles leren, maar dat vind ik geweldig. Ik hou van het gevaar." Claudel vindt het maken van een komedie veel moeilijker dan het maken van een drama. "Details in de manier waarop een camera wordt gehanteerd kunnen de beleving van een komische scène compleet veranderen."

Hoewel Claudel het maken van een komedie erg plezierig vond, zal zijn volgende film weer een ander genre worden. "Dat wordt weer totaal anders." Welke nieuwe stap Claudel zet, is nog een groot vraagteken. Tous les Soleils draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Regisseur Philippe Claudel verwoest eigen werk (Foto: Novum)