Herdenking Mulisch in Stadsschouwburg

In de Stadsschouwburg op het Leidseplein in Amsterdam is zaterdag de herdenkingsdienst begonnen ter ere van Harry Mulisch. Enkele honderden familieleden, vrienden, bekenden, collega-auteurs, cabaretiers, tv-presentatoren en prominenten bewijzen er de laatste eer aan de gelauwerde schrijver, die een week geleden op 83-jarige leeftijd overleed.

Een deel van het Leidseplein is tijdelijk afgezet voor de besloten afscheidsbijeenkomst. De kist met het lichaam van Mulisch werd vanuit zijn huis aan de Leidsekade overgebracht naar de Stadsschouwburg. Naaste familie en vrienden volgden de kist. Deze werd gedragen door zes dragers en op de kist lag een bloemstuk. Voor de kist liep een orkest in witte pakken. Zij speelden Jiddische liederen.

Buiten aanschouwden tientallen belangstellenden het tafereel. In de ontvangsthal van de schouwburg kunnen mensen het condoleanceregister tekenen

De dienst wordt bijgewoond door onder anderen minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs en staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. Directeur Robbert Ammerlaan van uitgeverij De Bezige Bij, goede vriend Marcel van Dam en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zijn enkele van de sprekers.

Herdenking Mulisch in Stadsschouwburg
Herdenking Mulisch in Stadsschouwburg (Foto: ANP)