Dubai betwijfelt aanslagclaim al-Qaeda

De luchtvaartautoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) betwijfelen sterk of al-Qaeda verantwoordelijk is voor een vliegtuigongeluk in september in Dubai. De islamitische terreurorganisatie Al-Qaeda had vrijdag gemeld een aanslag te hebben gepleegd op de Boeing 747 van de Amerikaanse pakketbezorger UPS, op weg naar Keulen.

De onderzoekers gingen steeds uit van een brand aan boord. "Tot dusver hebben we geen bewijs dat er een verband is tussen het UPS-ongeluk en een terroristische aanval. Er is geen bewijs dat er explosieven aan boord zijn", zei directeur-generaal Saif al-Suwaidi van de VAE-luchtvaartdienst in Dubai. Hij zegt de claim van al-Qaeda wel te onderzoeken.

"Het voornaamste bewijs dat we hebben, is dat de luchtdruk in het toestel niet veranderde. Ik denk niet dat zoiets mogelijk is bij een explosie, want dan zou er plots een drukverschil zijn", zei Suwaidi. "Het bewijs toont dat er aan boord een brand was en geen explosie."

De bemanning had gemeld dat er rook en vuur in de cockpit was. Kort daarop stortte het toestel in Dubai neer. De tweekoppige bemanning kwam om het leven.

Dubai betwijfelt aanslagclaim al-Qaeda
Dubai betwijfelt aanslagclaim al-Qaeda (Foto: ANP)