Journalist Rusland zwaar mishandeld

Een verslaggever van een grote Russische krant is zaterdag door twee mannen het ziekenhuis in geslagen. Daar wordt hij door zijn artsen kunstmatig in coma gehouden. Aanklagers denken dat de aanval in verband staat met het werk van Oleg Kasjin (30).

Volgens zijn collega's van de krant Kommersant is Kasjin zo zwaar mishandeld dat hij een hersenschudding en diverse botbreuken opliep; ondermeer aan zijn kaak en zijn linker onderbeen.

De laatste tijd vinden in Rusland steeds vaker mishandelingen plaats van journalisten en activisten. Sinds 2000 zijn achttien moorden op journalisten nog altijd niet opgelost.

Het Kremlin wekte deze keer echter de indruk de aanval gedegen aan te pakken. President Dmitri Medvedev heeft de Russische procureur-generaal de opdracht gegeven een onderzoek in te stellen en de aanvallers te arresteren.

Volgens een collega van Kasjin, Michail Michailin, ging het om een vergeldingsactie vanwege het werk van de journalist. "Ze braken zijn vingers," zei hij. "Het is volslagen duidelijk dat de mensen die dit deden niet gesteld waren op wat hij zei en schreef. Wat ze vooral niet zinde, weet ik niet, maar ik zie zeker een verband met zijn professionele activiteiten."

Kasjin zou onderzoek hebben verricht naar 'informele organisaties', maar welke dat zijn is onduidelijk.