Test Drive Unlimited 2

Donkervoort Header

Een middagje naar de fabriek van het automerk Donkervoort om de nieuwe Test Drive Unlimited 2 te gaan testen. Tof! Donkervoort is een automerk dat auto's nog met de hand maakt. Geen lopende banden, geen robots die alles automatisch in elkaar zetten, niets hier lijkt op een fabriek. Zoals Bert van den Dool, onze bekende gids tijdens dit uitje, het mooi verwoordt: 'dit is een atelier'.

Wij, gamepers uit alle hoeken van het land, moeten nog even wachten voordat de rondleiding kan beginnen. Wat Belgische collega's staan namelijk ironisch genoeg in de file. Tja, dan kijk je nog eens naar die wel erg toffe auto's in de showroom en neem je nog een drankje. Daarna krijgen we een korte presentatie van niemand minder dan Vince Farquharson, executive producer bij Atari. Eerder heeft hij gewerkt aan spellen van onder andere Bullfrog en THQ.

Nadat de Belgen binnen zijn is het tijd om te spelen! We gaan aan de gang met Test Drive Unlimited 2. In de showroom van Donkervoort, wat voor mij persoonlijk wel een van de apartere plekken is waar ik ooit een spelletje heb gespeeld. De systemen zijn ook met elkaar verbonden, zodat we ook wat multiplayer in actie kunnen zien. En af en toe komen ze langs met hapjes, wat een zwaar leven hebben wij persmuskieten ook.

DonkervoortDonkervoort opstelling

Test Drive Unlimited 2 is niet alleen een racespel. In het spel draait het om exclusieve auto's, dat wel. Maar ook het rijkeluisleventje dat bij het bezitten van zo'n sportauto hoort. Je begint op het eiland Ibiza, waar je door middel van een verhaal allerlei opdrachten moet gaan volbrengen. Later in het spel zul je ook naar het eiland Oahu, dat bij Hawaï hoort, kunnen komen. Dit eiland moet spelers van het eerste deel bekend in de oren klinken. Met deze twee eilanden zit er meer dan drieduizend kilometer aan wegen in het spel, waarvan er zo'n duizend kilometer offroad zijn.

Bij de start van het spel loop je de garage in en mag je een auto uitzoeken. Je bent de chauffeur van een rijke dame, die je naar een bestemming moet brengen. Na haar afgezet te hebben, ga ik voor mijn personage zelf een auto kopen, in een garage waar nog niet de super-exclusieve auto's te vinden zijn. Nou ja, we moeten onderaan de ladder beginnen.

Er is een rijschool om je de fijne kneepjes bij te brengen. Sturen, driften, rijden bij nat wegdek, alles wat nuttig is komt wel aan bod. Het zijn opdrachten zoals "haal de finish onder de vijftig seconden". De opdrachten op de rijschool zijn niet erg lastig, maar ook niet al te makkelijk. Echt klunzig rijden betekent ook de opdracht opnieuw proberen, want dan red je het niet. De auto reageert een stuk beter dan in het eerste deel, dat is zeker. In het eerste deel had je het idee met een natte dweil te rijden.

Na het papiertje gehaald te hebben, besluit ik wat te gaan cruisen. We zijn toch op Ibiza, nietwaar? Even genieten van de ondergaande zon en van het eiland. Er zit een dag- en nachtcylus in het spel, dus dan moeten we er ook gebruik van maken. Je hebt verschillende cameramogelijkheden om te zien waar je rijdt: natuurlijk met de camera achter je auto, maar ook vanuit de bestuurdersstoel. Je kunt zelfs uit je zijraampjes kijken vanuit die positie.

Test Drive Unlimited 2Test Drive Unlimited 2

De omgeving ziet er werkelijk schitterend uit. Van stranden tot het afgelegen binnenland van het eiland, het zit er allemaal in. Wat wel opvalt is de interactiviteit in de omgevingen, of beter gezegd, het gemis hieraan. Er rijden weinig andere auto's op de weg als je solo bezig bent. Ook heb je niet echt het idee dat het eiland leeft, want er zijn bijna geen mensen te bekennen op bijvoorbeeld de boulevards. Nu is dit een bèta, maar hopelijk wordt hier nog aan gewerkt. Als je je met je auto op offroad gebied begeeft, wordt je auto ook vies, wat het realisme ten goede komt. Het schademodel daarentegen valt tegen. Je moet wel erg je best doen, wil je een deuk maken, zelfs frontaal tegen een rots rijden maakt helemaal niet uit.

Naast het verhaal in singleplayer zijn er ook andere manieren om geld te verdienen, zodat je de wat leukere boodschappenautootjes kunt kopen. Er zijn vele opdrachten te vinden in de verschillende omgevingen op Ibiza. Ook zit er een ‘banking'-systeem in het spel. Als jij als een echte yup alle regels aan je laars lapt en flink gaat scheuren met je auto, dan gaat er een meter lopen. Is de meter vol, dan kun je er voor kiezen het geld ($100) te innen, of verder te gaan scheuren. Ga je verder met racen dan zal de meter opnieuw gaan lopen en het bedrag daarmee ook, totdat je besluit het geld te innen. Stop je, bots je of ben je iets te braaf dan staat de meter op nul en heb je niets verdiend.

Test Drive Unlimited 2Test Drive Unlimited 2

Met geld kun je niet alleen auto's kopen. Wat dacht je van een huis of een heus jacht? Met een jacht heb je vrij spel om tussen de twee eilanden te varen om zonder overige reiskosten ook op beide eilanden te kunnen racen. Je huis kun je aanpassen en aankleden naar smaak. Ik moest meteen aan de Sims denken, en door de populariteit van die reeks ben ik erg benieuwd hoe deze optie bij de spelers zal vallen. Als laatste kun je auto's kopen. Veel exclusieve auto's. De Koenigsegg CCXR, Chevrolet Camaro 2SS, Pagani Zonda Cinque en Aston Martin One-77 om er maar een paar te noemen. Om ze te kopen loop je met je personage door de showroom van een garage om ze goed te bekijken en natuurlijk specificaties en dergelijke te lezen.

Het spel is natuurlijk vooral op multiplayer gericht. Je kunt met groepen racen tegen elkaar, in teams en zo zijn er nog veel meer uitdagingen. Ook is er gedacht aan clans. In dit spel heten deze clubs. Je krijgt als club een eigen clubhuis, en zelfs toegang tot auto's die alleen gekocht kunnen worden als club. Er kan dan ook maar een clublid tegelijk in een van die auto's zitten, dus dat wordt afspraken maken als je eens een ritje wilt.

Test Drive Unlimited 2Test Drive Unlimited 2

Als club kun je ook tegen elkaar of in teamverband racen. Of gewoon socializen in je clubhuis, of nodig wat mensen uit voor je poolparty. Er is van alles mogelijk. En als het niet kan, dan heb je een kans dat het als DLC aangeboden gaat worden, want volgens de producer is heel het spel ontworpen met ook DLC in het achterhoofd. Motoren komen bijvoorbeeld in het spel door een DLC-pakket.

Test Drive Unlimited 2 is zeker een leuk racespel. De combinatie met Sims-achtige praktijken als je huis kopen en inrichten en ook de verschillende uitdagingen in multiplayer kunnen nog leuk uitpakken. We zullen nog even moeten wachten tot de lente van 2011 om een echt oordeel te kunnen vellen, maar de bèta geeft al een goede indruk. En ja, de rondleiding bij Donkervoort is nog doorgegaan, nu weet ik wat ik voor Sinterklaas wil vragen! Al zal het niet door de schoorsteen passen. Helaas, dan maar verder dromen over auto's en wachten op dit spel. Dat laatste is tenminste haalbaar.