Beruchte Mexicaanse drugsbaron gedood

Mexicaanse mariniers hebben in een urenlang vuurgevecht nabij de grens met de Verenigde Staten de leider van het zogenaamde Golf-kartel, tevens een van de meest beruchte drugsbaronnen in het land, gedood. Antonio Ezequiel Cardenas Guillen, ook bekend als 'Tony Tormenta' of 'Tony de Storm', werd vrijdag doodgeschoten.

Het vuurgevecht vond plaats in de stad Matamoros. Naast Cardenas Guillen kwamen nog vier van zijn kornuiten en drie mariniers om het leven, deelde de marine mee. In een aan het vuurgevecht gerelateerd incident vonden een soldaat en een verslaggever de dood.

Cardenas Guillen (48) zou samen met Jorge Eduardo Costilla Sanchez leiding hebben gegeven aan het Golf-kartel, dat cocaïne en marihuana de grens over smokkelde naar de VS. De Amerikaanse autoriteiten hadden een beloning uitgeloofd van vijf miljoen dollar voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden. De Mexicaanse autoriteiten loofden een beloning van twee miljoen dollar voor hem uit.

Honderdvijftig mariniers, drie helikopters en zeventien militaire voertuigen namen deel aan de operatie in Matamoros, die volgde op een periode van zes maanden van inlichtingenwerk. De troepen werden door Cardenas Guillen met granaten en zwaar machinegeweervuur ontvangen. Vanaf de ochtend vonden in de hele stad vuurgevechten plaats. Bij een daarvan kwam een plaatselijke verslaggever om. In totaal duurden de schotenwisselingen twee uur.

De dood van Cardenas Guillen is een flinke opsteker voor president Felipe Calderon en zijn oorlog tegen de drugskartels. "We hebben vandaag opnieuw een belangrijke stap gezet richting het ontmantelen van criminele groeperingen die ons land zoveel schade toebrengen", zei zijn woordvoerder.

Sinds de president de georganiseerde misdaad in 2006 de oorlog verklaarde, zijn 28 duizend Mexicanen van het leven beroofd.