[NK] Kuipers wint 1.000 meter, Otterspeer verrast

Sjors (Sj0rSz)

Simon Kuipers heeft vanmiddag de 1.000 meter, tijdens het NK afstanden in Heerenveen, op zijn naam geschreven. De schaatser van TVM wist Stefan Groothuis en Jan Bos achter zich te houden. Hein Otterspeer zorgde voor een grote verrassing door vierde te worden.

In de tweede rit zette Allard Neijmeijer de eerste richttijd neer. Hij was namelijk de eerste schaatsser, die onder de 1,11:00 bleef en reed bovendien drie seconden van zijn persoonlijk record af. Toch was de verwachting dat deze tijd geen stand zou houden.

Drie ritten later verscheen de eerste bekende naam op het ijs, namelijk Koen Verweij. Hij verloor de rit uiteindelijk van Pim Schipper, die 0,25 seconden sneller was. Bovendien was ook de tijd van Neijmeijer nu verbeterd. Toch hield de tijd van Schipper niet lang stand. In volgende rit maakte Hein Otterspeer namelijk korte metten met de beste tijd en klokte 1:09,83.

Sjoerd de Vries had in rit zeven een hele goede kans om de tijd van Otterspeer weer te verbeteren, maar moest op de finish slechts 0,06 seconden toegeven. Vervolgens was het de beurt aan Jan Smeekens en Jacques de Koning, die niet in de buurt van de beste tijd tot dan toe kwamen. De Koning werd bovendien gediskwalificeerd op basis van de 'Dokter Bibber'-regel.

Stefan Groothuis demonstreerde in de tiende rit, dat hij nog altijd een uitstekende vorm heeft. Hij reed bijna een seconde van de tijd van Otterspeer af, die daardoor naar de tweede plaats zakte. In de voorlaatste rit nam Simon Kuipers, die 0,12 seconden sneller was, het stokje van Groothuis over. Mark Tuitert eiste een voorlopig derde plaats voor zich op, maar werd vlak daarna eveneens gediskwalificeerd. Jan Bos en Ronald Mulder vormden in de laatste echter geen gevaar meer voor de top drie.



Uitslag 1.000 meter, heren:

# Naam schaatser Tijd
1 Simon Kuipers 1:08,87
2 Stefan Groothuis 1:08,99
3 Jan Bos 1:09,66
4 Hein Otterspeer 1:09,83
5 Sjoerd de Vries 1:09,89
6 Lars Elgersma 1:09,97
7 Ronald Mulder 1:10,01
8 Pim Schipper 1:10,08