Ontsnapte tbs'er wordt harder aangepakt

Tbs'ers die tijdens hun verlof op de vlucht slaan, mogen voortaan zeker een jaar niet meer de kliniek verlaten. De Telegraaf schrijft dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) het verlofbeleid vanaf volgend jaar fors aanscherpt.

Teeven wil met de maatregel bereiken dat 'de tbs-sector maximaal veilig' is. "We geven duidelijkheid naar de slachtoffers en de samenleving toe dat tbs absoluut veilig moet zijn en onttrekkingen daar niet bij horen."

Dit jaar zouden al 31 tbs'ers de benen hebben genomen tijdens een verlof. Van de tbs'ers die vorig jaar ontsnapten, mocht driekwart binnen een jaar weer de kliniek verlaten voor een uitstapje. Teeven vindt dat onaanvaardbaar.

De aanscherping van het verlofbeleid was al in het regeerakkoord aangekondigd. Nu vervalt ook al de toestemming om met verlof te gaan als iemand ontsnapt, maar de termijn van een jaar bestond nog niet. Teeven hoopt dat de aanscherping een afschrikwekkend effect heeft. "Als je ervandoor gaat, moet je weten dat de overheid zegt: tot hier en niet verder", aldus de staatssecretaris.


(Foto: Novum)