FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 juni 2004

Bruiloftsfeest eindigt in massale vechtpartij

Icoon Binnenlands nieuwsEen bruiloftsfeest in een partycentrum in Zaandam is zaterdagnacht in een massale vechtpartij geëindigd. Nadat de vechtpartij in het centrum begon, ging deze even later buiten weer verder.

Waar de ruzie over ging is niet duidelijk. Wel is bekend dat er over en weer rake klappen vielen. Kort nadat de politie de ruzie wist te sussen en de rust leek teruggekeerd, sloeg de vlam plots weer in de pan. Na verloop van tijd zijn uiteindelijk alle betrokken partijen in hun auto's gestapt en naar huis gegaan. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Nederlandse grijpt naast Duits burgemeesterschap

De Nederlandse Monique Vergoossen-Ottevanger wordt geen burgemeester van het Duitse plaatsje Vallendar. Zij was bij de verkiezingen zondag kandidate voor de sociaal-democratische SPD. In de deelstaat Rijnland-Palts mogen burgers uit andere EU-landen zich kandidaat stellen voor een politiek ambt. De Nederlandse vrouw is de eerste die van dat recht gebruik heeft gemaakt.

De huidige burgemeester en tegenkandidaat Wolfgang Helbach kreeg 71,5 procent van de stemmen en won zodoende de verkiezing. Hij was kandidaat voor het christen-democratische CDU. De 42-jarige Nederlandse ontving ongeveer 28,5 procent van de stemmen. Zij beschouwde de uitslag als een enorme eer. " Bijna een op de drie mensen hier in Vallendar heeft gestemd voor iemand met een buitenlandse nationaliteit en een nieuwkomer in de politiek", verklaarde ze na de uitslag.

De Nederlandse verhuisde op 24-jarige leeftijd naar Duitsland. Daar gaf ze tien jaar les aan de open universiteit. In 1998 begon ze een organisatie- en pr-adviesbureau. In 2003 werd ze lid van de SPD, nadat die partij haar had gevraagd te kandideren als burgemeester van Vallendar.

Fout in het uitkeren van de budgetten

Door een fout van onze kant is er bij het uitdelen van de budgetten wat mis gegaan. Iedereen heeft hierdoor een dubbele hoeveelheid geld gekregen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Helaas kan er op dit ogenblik niks aan gedaan worden, maar om het op te lossen zal er het een en ander moeten worden teruggedraaid. Uitgevoerde wissels zullen hierdoor ongedaan gemaakt worden en het teveel aan geld zal worden teruggenomen. Dit zal zo spoedig mogelijk gebeuren.

Excuses voor de overlast

De ManagerCrew

Ps

De wagens van Williams en Toyota zijn ter controle bij de FIA voor onderzoek naar een onregelementaire aanpassing aan de remmen, mochten de coureurs gediskwalificeerd worden dan nemen wij dat mee in de puntentelling.

Opkomst Europese verkiezingen op nieuw dieptepunt

Volgens de eerste prognose was de opkomst bij de verkiezingen voor het Europese Parlement 44,6 procent. Dit betekent een nieuw dieptepunt in de dalende trend sinds de eerste Europese Parlementsverkiezingen in 1979. Dat is gebleken uit de eerste prognose van het Amerikaanse bureau Gallup.

In de nieuwe lidstaten was de opkomst 28,7 procent. In de oude lidstaten lag het percentage een stuk hoger namelijk 47,7 procent. Vijf jaar geleden lag dit percentage nog op 49,8 procent. De kleinste lidstaat Malta heeft tot nu toe met 82 procent de hoogste opkomst.

De officiële uitslagen laten nog een week op zich wachten. Enkele landen verwachten begin deze week al de definitieve uitslagen bekend te kunnen maken, maar andere landen denken daarvoor weken of zelfs maanden nodig te hebben.

Uitslag Frankrijk - Engeland

De vierde wedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal. In Groep B stond vanavond een zeer spetterende wedstrijd op het programma: Frankrijk tegen Engeland. De wedstrijd werd gewonnen door Frankrijk met 2-1.

De wedstrijd was uitermate boeiend om naar te kijken en bij vlagen werd er schitterend voetbal gespeeld. Het was vooral Frankrijk dat balbezit had en aanviel. Toch was het tegen de verhoudingen in Engeland dat in de 38e minuut op voorsprong kwam. Uit een vrije trap van Beckham wist Lampard binnen te koppen.

In de tweede helft was het opnieuw Frankrijk dat aanviel en balbezit had. Echt grote kansen kreeg het echter niet. In de 72e minuut brak Rooney op snelheid door de Franse verdediging heen, waarna hij werd neergelegd door Silvestre. De scheidsrechter gaf een penalty, die echter door Beckham werd gemist.

Het leek erop dat Frankrijk zou verliezen, maar in de 92e minuut schoot Zidane vanuit een vrije trap de 1-1 binnen. Nog geen minuut later kreeg Frankrijk een penalty. Zidane nam de strafschop en maakte de 2-1.

Stand in Groep B

Frankrijk132-1
Kroatië110-0
Zwitserland110-0
Engeland101-2

125.000 bezoekers voor Festival van het Levenslied

Lucas & GeaHet twaalfde Festival van het Levenslied in Tilburg heeft in totaal ongeveer 125.000 mensen getrokken. Het muziekfestijn werd gisteravond en vanmiddag gehouden in de binnenstad van Tilburg. De bezoekers kregen onder andere De Deurzakkers, Grad Damen, De Sjonnies, Corry Konings, Ronnie Tober en Willeke Alberti en Lucas & Gea (foto) voorgeschoteld.

De politie was net als de organisatie tevreden. Twee mannen van 33 en 21 zijn tijdens het evenement opgepakt. De oudste man mishandelde een barman. De ander viel meisjes lastig.

De 87-jarige levensliedlegende Johnny Hoes sloot het festival zondagavond af.

Euro 2004: Uitslag Frankrijk - Engeland

Icon EK 2004 PortugalDe vierde wedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal. In Groep B stond vanavond een zeer spetterende wedstrijd op het programma: Frankrijk tegen Engeland. De wedstrijd werd gewonnen door Frankrijk met 2-1.

De wedstrijd was uitermate boeiend om naar te kijken en bij vlagen werd er schitterend voetbal gespeeld. Het was vooral Frankrijk dat balbezit had en aanviel. Toch was het tegen de verhoudingen in Engeland dat in de 38e minuut op voorsprong kwam. Uit een vrije trap van Beckham wist Lampard binnen te koppen.

In de tweede helft was het opnieuw Frankrijk dat aanviel en balbezit had. Echt grote kansen kreeg het echter niet. In de 72e minuut brak Rooney op snelheid door de Franse verdediging heen, waarna hij werd neergelegd door Silvestre. De scheidsrechter gaf een penalty, die echter door Beckham werd gemist.

Het leek erop dat Frankrijk zou verliezen, maar in de 92e minuut schoot Zidane vanuit een vrije trap de 1-1 binnen. Nog geen minuut later kreeg Frankrijk een penalty. Zidane nam de strafschop en maakte de 2-1.

Stand in Groep B
Frankrijk132-1
Kroatië110-0
Zwitserland110-0
Engeland101-2

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Voetbalmanager!

Oranje Gekte

Het EK is weer eens begonnen, en Nederlands commercie handel staat dan natuurlijk ook helemaal in het oranje.

Onze grote vriend Wesley van Dubbelfrisss is al helemaal in de oranje sambal gekte. Natuurlijk zou ik ook met een van deze dames mijn shirtje willen wisselen. Als klap op de vuurpijl, heeft hij nog even in de voetbalgeschiedenisboeken gekeken, en kwam toen op dit reuze idee.

Onze whiggers van Delta Lloyd, dachten even een bezoekje te brengen aan hun homies.

Ik zeg dit niet vaak: "Hup Nederland!" "Kampioene!"

Festival NJOY krijgt volgend jaar vervolg

Het nieuwe festival NJOY krijgt volgend jaar een vervolg. Organisator ID&T is tevreden over het verloop van het festival dat dit weekend op het terrein naast attractiepark Six Flags gehouden werd. De organisatie wil in 2005 zelfs uitbreiden.

Vooraf kreeg ID&T sceptische reacties op de opzet van het festival. Het zou te breed zijn opgezet. Liefhebbers van dance tot rock en van games tot modellenwedstrijden konden terecht op het terrein. Een woordvoerder noemde de diversiteit echter juist de kracht. "Het is juist leuk dat er van alles wat is. Het is tijd dat mensen uit hun hokje komen. Vrijheid, blijheid, daar gaat het om." Ongeveer 47.000 mensen hebben het evenement bezocht, waarvan circa 7000 bezoekers op het terrein hebben gekampeerd.

Wereldrecord mixen
Een poging om tijdens het festijn het wereldrecord mixen te verbreken is mislukt. DJ Joy moest na 65 uur zijn recordpoging afbreken, omdat hij niet meer op zijn benen kon staan. De bedoeling was om 96 uur aan een stuk te draaien. De dj moest naar het ziekenhuis worden vervoerd wegens problemen met zijn bloed. Op zondagavond keerde DJ Joy terug op het festivalterrein om door middel van een nieuwe sessie van een uur afscheid te nemen van het publiek.

Koop een man van je leven

Je bent op zoek naar een (nieuwe) partner? Dan biedt Ebay de uitkomst. Je kan bieden op of Colin of Benji.

Benji is een strenge veganist die nogal emotioneel is en die graag naar emotionele muziek luistert. Daarnaast ziet die er goed uit in Cowboy outfits.

Colin zoekt eigenlijk gewoon iemand om te neuken, al staat het er niet zo. Daarnaast heeft hij nog een donkere kant wordt er gemeld, dus hij zal wel anaal gefixeerd zijn.

Nouja als je dus toch op zoek was dit is je kans

Iraniërs dood na drinken van zelfgemaakte wodka

sugarjunkie had ons via de nieuws-submit te melden:

Dertien Iraniërs is het drinken van eigengestookte wodka fataal geworden. Ook werden nog eens 25 mensen ziek na het nuttigen van de vermoedelijk met methanol besmette drank. Vier van hen werden blind. Het voorval vond plaats in de stad Shiraz in het zuiden van Iran.

Het onderzoek naar de herkomst van de drank krijgt weinig medewerking van de zieke slachtoffers. Alcoholgebruik is in Iran namelijk verboden. Op het gebruik van alcohol staan flinke (lijf)straffen.

Conjunctuur bepaalt schoonheidssymbool vrouw

Wanneer het economisch slecht gaat zijn schoonheidssymbolen vaak ouder, rijper en zwaarder. In tijden van hoogconjunctuur kijken mannen liever naar frêle en jongere playmates. Ook playmates met grote ogen en een lagere body mass index zijn populairder in economisch goede tijden. Dit zijn de resultaten van een onderzoek van sociaal psycholoog dr. Terry Pettijohn van het Mercyhurst College in Pennsylvania. Samen met zijn medewerkers nam hij tientallen jaargangen van de Playboy onder de loep. Het ging hier vooral om de Playmates van het jaar.

Om zijn conclusies te controleren bekeek Pettijohn ook wat Hollywood tussen de jaren 60 en het nieuwe millennium aan schoonheid te bieden had. De slanke Audrey Hepburn was in de jaren 60 op het toppunt van haar roem. De sixties staan bekend om haar welvarendheid en optimisme. Aan het begin van de jaren 90 maakten we moeilijke tijden door en dus werd een sterke vrouw als Sharon Stone beroemd en berucht in de thriller Basic Instinct. Later dit jaar zullen de bevindingen van dr. Pettijohn worden gepubliceerd in een psychologisch vakblad.

Wilhelmus getatoeëerd op 33 Nederlanders

renz0r had ons via de nieuws-submit te melden:

Drieëndertig Nederlanders hebben vanmiddag op het terras van Café Hesp in Amsterdam het Wilhelmus op hun lichaam getatoeëerd gekregen. Henk Schiffmacher protesteerde hiermee tegen het exclusieve recht dat koningin Beatrix op het Nederlandse volkslied wil.

Vorige week werd bekend dat de koningin van mening is dat het Wilhelmus alleen mag klinken als zij of een ander lid van het Koninklijk Huis aanwezig is. Schiffmacher is echter van mening dat het volkslied van het volk is en riep de Nederlandse bevolking op drager van het Wilhelmus te worden.

Uit 150 vrijwilligers werden 33 mensen gekozen die op hun lichaam één woord van het eerste couplet van het Wilhelmus getatoeëerd kregen. Onder de uitverkorenen bevinden zich onder andere een machinist, een student, een huisvrouw, een havenarbeider en een vakkenvuller. De leeftijden variëren van 25 tot 70 jaar, zodat een doorsnee van het Nederlandse volk geselecteerd werd.

Henk Schiffmacher is trouwens niet de eerste die een tekst op afzonderlijke personen tatoeëerde. Eerder deed schrijfster Shelley Jackson dit op 2095 lichamen met de woorden die haar korte verhaal 'Skin' vormen.

Klusduo SBS 6 niet blij met Rob & Nico

Klussen & Wonen-presentator Dennis Mulder zou graag naar RTL 4 gaan nu Rob & Nico van Eigen Huis en Tuin naar SBS 6 gaan. Dat zei hij vanmiddag in het mediaprogramma Antenne 2 op Radio 2. De klusjesman wil graag samen met zijn tuinierende collega Jurgen Smit verhuizen naar RTL 4.

Mulder is niet blij met de komst van een tweede klusprogramma door Rob & Nico op SBS 6. "Dan zitten er opeens twee klusprogramma’s bij dezelfde omroep. Kijk, RTL4 wou verjongen, dus de oudjes gaan naar SBS6. Er is nu een tuinplaats en een klusplaats vrij bij RTL4. Dus Jurgen en ik houden ons aanbevolen."

De presentator hoopt dan ook dat hij binnenkort een telefoontje van RTL 4 zal krijgen.

Uitslag Grand Prix van Canada

De Grand Prix van Canada is gewonnen door Michael Schumacher. Op het circuit Gilles Villeneuve wist hij door een goede strategie de winst binnen te halen.

De race begon tumultueus. Trulli kwam niet weg, doordat waarschijnlijk zijn aandrijfas kapot ging. In de eerste bocht raakte Christian Klien een medecoureur, spinde daardoor, waardoor hij meerdere andere auto's raakte. Teamgenoot Mark Webber was daarvan het grootste slachtoffer en moest waarschijnlijk door een gerelateerd probleem in de tiende ronde opgeven.

Takuma Sato startte vanuit de pits en kon door het tumult in de eerste ronde snel opschuiven naar de 14de plaats. Ralf Schumacher pakte de eerste plaats en kreeg Button achter zich aan.

Terwijl de hele kop van het veld naar binnen kwam konden Michael Schumacher en Rubens Barrichello nog net een paar rondjes doorrijden. Het bleek dat ze op een tweestopstrategie zaten, terwijl hun directe concurrenten op een driestopstrategie zaten.

Bij Renault ging de stop van Alonso moeizaam, waardoor hij enkele plaatsen verloor. Door het verschil in pitstopstrategie kon Michael Schumacher de leiding pakken in de wedstrijd na de tweede pitstop van zijn directe concurrenten. Rondenlang reden de Ferrari's achter elkaar aan de kop van het veld.

Alonso was goed op weg, maar in de 54ste ronde moest hij de auto aan de kant zetten. Dat was ook voor Sato het geval een paar ronden later door een opgeblazen motor. Felipe Massa schoot met hoge snelheid de bandenstapel in. Gelukkig bleek, nadat het stof was opgetrokken, het goed te gaan met hem.

Michael Schumacher kon de race redelijk rustig uitrijden en liet op het einde broer Ralf Schumacher nog wat meer terugkomen. Barrichello eindigde de race als derde.

Europa: Regeringspartijen verliezen

Logo EU met EuropaDe Europese verkiezingen lijken uit te draaien op nederlagen voor de regeringspartijen in de verschillende landen. Uitzonderingen zijn Griekenland en Spanje, waar respectievelijk de conservatieven van premier Karamanlis en de sociaal-democraten van premier Zapatero goede resultaten boeken. In Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Ierland en Denemarken krijgen de belangrijkste regeringspartijen klop. In Letland dreigt de coalitie zelfs geen enkele zetel te behalen.

Duitsland
In Duitsland lijkt de SPD van bondskanselier Gerhard Schröder op slechts 23 procent van de stemmen te blijven steken. In 1999 behaalde de partij ruim 30 procent. Ook de christen-democratische CDU/CHU verliest iets, maar houdt nog zo'n 46 procent over. De Duitse Groenen winnen en komen op ongeveer 10 procent uit. Volgens de eerste prognoses zouden de liberale FDP en de socialistische PDS ook de kiesdrempel hebben gehaald.

Oostenrijk
De extreemrechtse regeringspartij FPÖ is de grote verliezer in Oostenrijk. De partij van Jörg Haider zou slechts 6,6 procent overhouden van de 23,5 die het de vorige keer had. Veel voormalige FPÖ-stemmers lijken hun stem te hebben gegeven aan Hans-Peter Martin, een Oostenrijkse versie van de Nederlandse fraudebestrijder Paul van Buitenen. Lijst-Martin zou 13,7 procent van de stemmen hebben behaald, waarmee het achter de christen-democratische ÖVP en sociaal-democratische SPÖ de derde partij is geworden. In Oostenrijk lijken de sociaal-democraten nipt de grootste te zijn geworden, met ongeveer 34 procent van de stemmen.

Opkomst
De opkomstpercentages liggen in veel landen laag. Polen vormde daarbij een dieptepunt, iets meer dan 15 procent van de kiesgerechtigden kwam stemmen. De totale opkomst in de EU zou 44,6 procent bedragen.

BMW uit de F1?

BMW wil heel graag de V10 motor gaan invoeren in hun personen auto's en dit met hulp van de Formule 1.

Maar.......de regels gaan veranderen en in 2006 zal er naar alle waarschijnlijkheid geracet worden met V8 motoren in plaats van V10 motoren. BMW kan dan kiezen om de Formule 1 te laten voor wat het is en zich op een andere tak van autosport richten.

Op dit moment is het nog niet duidelijk wat BMW van plan is, maar dat ze niet blij zijn met de nieuwe motorenregel is zeker. Volgens BMW is het goedkoper om een V10 te ontwikkelen dan een V8.

Wat BMW graag wil is dat de huidige motoren worden behouden, maar dat de levensduur ervan wordt verhoogd. Het ziet ernaar uit dat de FIA al heeft besloten dat het graag de overstap wil maken naar de V8 motoren om het vermogen toch te verlagen.

Saudi-Arabië bouwt stad voor vrouwen

Sessy wordt bedankt voor het submitten en herschrijven van het volgende bericht:

In Saudi-Arabië is besloten een industriële stad exclusief voor vrouwen te bouwen. De stad zal in meer dan 80 bedrijven werk bieden aan ongeveer 10.000 vrouwen. Men zal er ook cursussen geven, speciaal voor vrouwen. Deze cursussen zouden in 2005 van start moeten gaan.

Hessa Aloun liep al jaren met het idee om een dergelijke stad te ontwikkelen. “Ik wilde dat er voor vrouwen een plaats was waar zij konden werken en cursussen konden volgen.”, zegt Aloun. Zij liet ook weten dat de stad op 10 kilometer afstand van het centrum van havenstad Jiddah zal liggen, zodat vrouwen niet ver hoeven te reizen naar het werk.

Op dit moment is 80% van de werkgelegenheid voor vrouwen in het land in de onderwijssector. Aloun vindt het belangrijk, meer diversiteit in de arbeidsmarkt voor vrouwen te brengen, zonder speciale training is dit echter niet mogelijk.

De fabrieken zullen dingen produceren zoals parfum, kleding, snoepgoed, papier en andere producten, die ook door vrouwen gekocht worden. De overheid zal meebetalen aan de bouw van de stad. Bovendien wordt ook 75% van de kosten van de cursussen vergoed. De kosten van de bouw worden geraamd op ongeveer 200 miljoen dollar.

Prins Charles vals beschuldigd

Een voormalige lakei van de Engelse Prins Charles heeft toegegeven dat hij zijn oud-werkgever vals heeft beschuldigd. George Smith had zeven maanden geleden het verhaal de wereld in geholpen dat hij prins Charles had aangetroffen in een 'compromitterende positie'. De Engelse krant Mail on Sunday betaalde destijds 60.000 pond voor het verhaal.

Smith zou de uitspraken hebben gedaan omdat hij boos was op een andere oud-medewerker van prins Charles. Hij repte destijds over een 'ontmoeting' tussen Charles en die medewerker. Door een publicatieverbod mochten de media niet schrijven wat er precies werd bedoeld. De oud-lakei zou echter hebben gesuggereerd dat hij prins Charles met de andere medewerker in bed had aangetroffen.

Uitslag Zwitserland - Kroatië

De tweede dag van het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal. In Groep B namen vandaag Zwitserland en Kroatië het tegen elkaar op. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.

De eerste helft was aardig, maar zeker niet hoogstaand. In de 39e minuut was er een grote kans voor Kroatië. Uit een vrije trap konden de Kroaten tot twee keer toe vrij op doel koppen, nadat de buitenspelval bij de Zwitsers mislukte. De de bal ging er echter niet in.

Zwitserland kwam vanaf het tweede deel van de eerste helft iets beter in de wedstrijd. In de 50e minuut moesten de Zwitsers verder met tien man, nadat Vogel zijn tweede gele kaart kreeg voor het wegtrappen van de bal.

In de tweede helft waren er over en weer een aantal kleine kansjes. De Kroaten probeerden wel aan te vallen om de score open te breken, maar Zwitserland hield met tien man kranig stand.

Hieronder staat de stand zoals die nu is in Groep B. Om 20.45 uur vanavond nemen de andere twee teams uit Groep B, Frankrijk en Engeland, het tegen elkaar op.

Stand in Groep B

Kroatië110-0
Zwitserland110-0
Engeland000-0
Frankrijk000-0

Euro 2004: Uitslag Zwitserland - Kroatië

Icon EK 2004 PortugalDe tweede dag van het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal. In Groep B namen vandaag Zwitserland en Kroatië het tegen elkaar op. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.

De eerste helft was aardig, maar zeker niet hoogstaand. In de 39e minuut was er een grote kans voor Kroatië. Uit een vrije trap konden de Kroaten tot twee keer toe vrij op doel koppen, nadat de buitenspelval bij de Zwitsers mislukte. De de bal ging er echter niet in.

Zwitserland kwam vanaf het tweede deel van de eerste helft iets beter in de wedstrijd. In de 50e minuut moesten de Zwitsers verder met tien man, nadat Vogel zijn tweede gele kaart kreeg voor het wegtrappen van de bal.

In de tweede helft waren er over en weer een aantal kleine kansjes. De Kroaten probeerden wel aan te vallen om de score open te breken, maar Zwitserland hield met tien man kranig stand.

Hieronder staat de stand zoals die nu is in Groep B. Om 20.45 uur vanavond nemen de andere twee teams uit Groep B, Frankrijk en Engeland, het tegen elkaar op.

Stand in Groep B
Kroatië110-0
Zwitserland110-0
Engeland000-0
Frankrijk000-0

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Voetbalmanager!

Vlaams Blok wint fors in Vlaanderen

kofkof had ons via de nieuws-submit te melden:

De extreemrechtse partij het Vlaams Blok heeft bij de de regioverkiezingen in Vlaanderen volgens prognoses een flinke overwinning gehaald. De partij kreeg vandaag 24 procent van de stemmen. Daar wordt het de tweede partij van Vlaanderen, achter de Christen-Democraten, die 27 procent van de stemmen kregen.

De liberale VLD van premier Verhofstadt lijkt uit te komen op 20 procent, de socialisten op 19,5 procent. De groenen behalen 7,5 procent van de stemmen. Daarmee heeft de paarse coalitie een gevoelige nederlaag gelezen.

Van Buitenen roept op tot steun klokkenluider

Icoon politiek binnenland nieuwsPaul van Buitenen, leider van de partij Europa Transparant, vindt dat klokkenluider Ad Bos meer steun moet krijgen. Die wens sprak hij zondag uit in het programma Buitenhof. Bos trok aan de bel over de bouwfraude, maar wordt door premier Balkenende als verdachte beschouwd en krijgt geen financiële ondersteuning.

Van Buitenen legde als Europees ambtenaar fraude bij de Europese Commissie bloot. Hij verloor daarop zijn baan, maar wist bij de Europese verkiezingen van afgelopen donderdag met zijn partij Europa Transparant verrassend twee zetels te halen. Van Buitenen pleit voor ondersteuning van alle klokkenluiders, ook als ze uit eigen belang handelen of zelf betrokken waren bij misstanden. "De bouwfraude was een enorm schandaal, dat zonder Bos nooit bekend was geworden. Zulke klokkenluiders moet je altijd steunen," stelde Van Buitenen.

Niet stemmen
In het programma liet Van Buitenen weten niet aan stemmingen te willen meedoen. "Ik ben geen politicus en zal dus geen politieke standpunten innemen," verklaarde de voormalig ambtenaar. Hij wil ingediende voorstellen slechts beoordelen op hun financiële deugdelijkheid. Omdat de regels van het europarlement geen kleine fracties toelaten moet Van Buitenen zich waarschijnlijk aansluiten bij een Europese fractie. Om ook kritisch het handelen van zijn eigen fractieleden te kunnen volgen hoopt hij binnen de fractie waarbij hij zich aansluit een status aparte te krijgen.

FARC heeft een nieuwe leider

Icoon Buitenlands nieuws De partij-ideoloog Alfonso Cano is tot nieuwe leider van de Colombiaanse rebellengroep FARC gekozen. Dit werd eerder dit weekend bekend gemaakt door Senator Jaime Dussan, lid van een andere linkse politieke partij. Volgens Dussan heeft de FARC hem gevraagd de benoeming bekend te maken.

De FARC is met ongeveer 17.000 strijdkrachten momenteel één van de grootste guerrillalegers ter wereld. De afgelopen veertig jaar heeft het FARC-leger een hevige strijd gevoerd met de regering van Colombia, met als ultieme doel een marxistische regering. De strijd gaat nog steeds gepaard met aanslagen, ontvoeringen en moorden.

De financiën voor het rebellenleger zijn vooral afkomstig uit de drugshandel, waarmee de FARC ook één van de grootste drugskartels ter wereld is. Samen met de inkomsten afkomstig uit ontvoeringen en afpersingen maakt dit de FARC tot de rijkste groep rebellen ter wereld. Dit alles heeft er toe geleid dat volgens sommige schattingen bijna de helft van Colombia door de FARC gecontroleerd wordt.

De echte naam van Cano is Guillermo León Saenz Vargas. Hij volgt FARC-oprichter Manuel Marulanda Vélez op, bij wie enkele maanden terug prostaatkanker geconstateerd werd. De 74-jarige Marulanda zou stervende zijn, of mogelijk zelfs al overleden zijn. Met de benoeming van Cano hopen veel mensen dat de FARC zich meer gaat richten op politiek in plaats van op guerrillastrijd.

Uitslag 24 uur van Le Mans

Audi Sport Japan is de winnaar geworden van de 24-uurs race op het Franse circuit in Le Mans. Maar niet alleen de winnende positie was voor Audi, de volledige top 3 werd beheerst door het automerk. Op twee eindigde Audi Sport UK en op drie Champion Racing Audi.


De winst ging naar een team met Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Seiji Ara. Voor Kristensen was het zijn zesde achtereenvolgende Le Mans-zege. De Nederlander Jan Lammers eindigde in zijn Racing for Holland Dome-Judd als zevende. De tweede Racing for Holland Dome-Judd met Tom Coronel en de ex-Formule 1 coureurs Justin Wilson en Ralph Firman eindigde als 19e.

Van de overige Nederlanders eindigde Peter Kox 4e in de GTS klasse (11e algemeen) in zijn Prodrive Ferrari 550. Hans Hugenholtz finishde als 7e in de GT klasse (20e algemeen) in de Cirtek Motorsport Ferrari 360.

De complete uitslag kun je hier vinden.

Vrouw spendeert 15.000 euro aan roze Mini Cooper S

Janette Hanson uit Macclesfield (Groot-Brittannië) heeft een slordige 15.000 euro uitgegeven om de kleur van haar nieuwe Mini Cooper S precies te laten matchen met haar 30 euro 'dure' Kookai handtas, aldus de krant Sunday Mirror.

Ze verbaasde de lokale autohandelaar door te eisen dat ze een nieuwe Mini zou kopen, alléén als de kleur bij haar handtas zou passen. Met deze opgave ging de autohandelaar op zoek. Technici bij Mini zochten wekenlang naar een passende autolak. Naast de buitenkant werd ook aan de binnenkant het een en het ander aangepast. Zo werden de standaard stoelen vervangen voor luxe roze leren stoelen. Door alle aanpassingen heeft de auto nu een prijskaartje gekregen van zo'n 36.000 euro.

Janette heeft al een paar zachte roze dobbelstenen aan de achteruitkijkspiegel gehangen. Haar man heeft er nog een schepje bovenop gedaan en haar een persoonlijk kenteken gegeven, waarop staat G3NET. Leuke reacties heeft Janette al gehad: "Als ik op de weg zit dan zwaaien en toeteren er veel mensen naar me, volgens mij denken ze dat ik een filmster ben."

Rose Mini Cooper S
Janette met haar roze handtas en bijpassende Mini Cooper S

Autosport: Uitslag 24 uur van Le Mans

Giovanni had ons via de nieuws-submit te melden:

Audi Sport Japan Team Goh is de winnaar geworden van de 24-uurs race op het Franse circuit in Le Mans. Maar niet alleen de winnende positie was voor Audi, de volledige top 3 werd beheerst door het automerk. Op twee eindigde Audi Sport UK Veloqx en op drie Champion Racing Audi.

De winst ging naar het team met Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Seiji Ara. Voor Kristensen was het zijn vijfde achtereenvolgende Le Mans-zege. De Nederlander Jan Lammers eindigde in zijn Racing for Holland Dome-Judd als zevende. De tweede Racing for Holland Dome-Judd met Tom Coronel en de ex-Formule 1 coureurs Justin Wilson en Ralph Firman eindigde als 19e.

Van de overige Nederlanders eindigde Peter Kox 4e in de GTS klasse (11e algemeen) in zijn Prodrive Ferrari 550. Hans Hugenholtz finishde als 7e in de GT klasse (20e algemeen) in de Cirtek Motorsport Ferrari 360

De complete uitslag kun je hier vinden.

Weer hoge functionaris Irak geliquideerd

Icoon Irak nieuwsEen hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Onderwijs, Kamal Jarrah, is vandaag in Bagdad door een aanslag met een vuurwapen omgekomen, aldus een medewerker van het ministerie. Gisteren nog werd de 60-jarige Iraakse vice-minister van Buitenlandse zaken Bassam Koubba in Bagdad vermoord.

Jarrag was directeur culturele betrekkingen op het Iraakse ministerie van Onderwijs. Onbekenden openden het vuur op de topambtenaar toen die zijn huis in de wijk Ghazilia verliet. Zijn vrouw was vlakbij maar bleek ongedeerd.

Woensdag ontsnapte de minister van volksgezondheid, Ammar al-Saraf aan een aanslag toen hij op weg was naar zijn ministerie. De bodyguard van al-Saraf kon de aanslagplegers verjagen door een aantal schoten te lossen.

Docent ontslagen wegens examenfraude

Icoon Examen nieuwsDe directie van het Damiate College in Haarlem heeft een docent op staande voet ontslagen, omdat hij fraude zou hebben gepleegd bij het eindexamen. De docent stapte zelf naar de schooldirectie toe om de fraude op te biechten. De school heeft het incident gemeld bij de Onderwijs Inspectie.

De leraar gaf zes leerlingen de kans om het eindexamen buiten schooltijd opnieuw te maken, zodat ze hun score konden verbeteren. Het is nog niet bekend wat de consequenties zijn voor de leerlingen die hun examen illegaal hebben overgemaakt.

Bekijk ook eens het Examenforum van FOK!

Shell verlaagt benzineprijs opnieuw

Keukenprinsesje had ons via de nieuws-submit te melden:

De prijs van benzine gaat weer iets omlaag. Marktleider Shell heeft de adviesprijs voor een liter Euro ongelood en Super plus met een eurocent verlaagd. Een liter Euro ongelood kost nu 1,245 euro, op 15 mei bereikte de prijs nog een recordhoogte van 1,309 euro.

De oliemaatschappij hanteert internationale productnoteringen bij de bepaling van de prijzen. Daarbij is zowel de prijs van ruwe olie als de wereldwijde vraag van belang.

De dieselprijs bleef ongewijzigd op 0,845 per liter.

Duits parlement verkoopt officiële vlag aan bordeel

De Duitse parlementsvoorzitter Wolfgang Thierse heeft zich de woede op de hals gehaald van oppositieleden door de officiële vlag van de Reichstag te verkopen aan een bordeel. Thierse veilde de vlag via een veilingwebsite op internet.

Op de veilingwebsite werd de vlag beschreven als "een vlag die door het jarenlange gebruik een wat uitgerafelde indruk maakt". De vlag werd gekocht door de eigenaresse van een bordeel in de Duitse stad Halle. Ze betaalde 3350 euro voor de vlag.

Volgens de oppositieleden is de verkoop een gebrek van respect voor de nationale identiteit. "De vlag is een nationaal symbool dat niet mag worden bezoedeld", aldus het liberale parlementslid Juerger Koppelin. "Het is schandalig hoe Thierse omgaat met symbolen van de Duitse eenheid", voegde Markus Soeder van de conservatieve CSU toe. "Het brengt Duitsland in verlegenheid."

Alonso's kwalificatie drama


De kwalificatie van Fernando Alonso leek even een drama te worden, nadat hij met volle snelheid een van de ballastblokken van de auto van Takuma Sato raakte.

Sato, die voor Alonso zijn run moest maken, verloor de ballastblokken tijdens zijn spin in de laatste bocht. De marshalls verwijderden niet alle blokken waardoor er één op de baan achterbleef.

Door de klap raakte de onderkant van de auto beschadigd. Dit zorgde ervoor dat de aerodynamische werking van de auto niet optimaal was. Het team verklaarde na afloop uiterst tevreden te zijn met de vijfde plaats, gezien de omstandigheden. Gelukkig voor de Renaults staat de FIA toe dat de beschadigde onderdelen van de auto worden vervangen. Hierdoor kan Fernando Alonso op volle sterkte aan de race beginnen.

Stenders Vroeg Op bij Yorin FM

De Volkskrant en RTL Boulevard hebben toch al verklapt dat Rob Stenders het nieuwe ochtendprogramma gaat maken op Yorin FM. Eigenlijk mocht de naam van Stenders niet uitlekken tot morgen, omdat dit in het contract met de oude werkgever van Stenders, de VARA, staat. Toch werd de nieuwe programmering vrijdag al aan een select groepje pers verteld, alsof de bedoeling was toch al wat in het weekend naar buiten te laten komen.

Bij Yorin FM gaan nu alle remmen los. Voor veel geld werden er nieuwe dj's naar het station gehaald. Met de programma's 'Sterders Vroeg Op' en 'Jensen in de Middag' wordt het station een 'modern pop- en rockstation'. "Noordzee FM was één en al truttigheid", zegt Robert Jensen. Dat moet nu helemaal anders. "Ik heb mezelf één doel gesteld: politici interviewen. Ik was de eerste in Nederland die dat deed op een popzender."

Nieuwe Nederlandse bandjes zullen bij Stenders aan bod komen. "Die hebben het toch al zo moeilijk. Ik ga alles draaien wat ik wil. Terug naar de muzikale basis, die ik een beetje verloren was bij 3FM."

Ook Henk Westbroek komt naar Yorin FM. Hij begint op 1 augustus.

VS laten 1400 gevangen vrij

Intergalactrick had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsVoorafgaand aan de machtsoverdracht eind juni dragen de Amerikanen 1400 gevangenen over aan de Iraakse autoriteiten. De gevangenen zullen worden vrij gelaten of berecht door de Irakezen. Na 30 juni zullen de Amerikanen in Irak zelf nog tussen de 4000 en 5000 gevangenen vasthouden.

Dit liet de Amerikaanse militaire woordvoerder luitenant-kolonel Barry Johnson vandaag weten. Verder zei Johnson dat het detentiecentrum Camp Cropper bij het vliegveld van Bagdad begin juli de poorten sluit. Camp Cropper behoort tot de drie grootste gevangeniscomplexen in Irak.

De Amerikaanse generaal Kimitti zei zaterdag al dat de Amerikanen maandag 650 Iraakse gevangenen zouden vrijlaten uit de beruchte Abu Ghraib-gavangenis in Bagdad. De afgelopen weken werden al enkele honderden gevangenen vrijgelaten. Sinds de onthullingen over martelingen en vernederingen in Abu Ghriab hebben de Amerikanen besloten grote aantallen Irakezen die geen veiligheidsrisico vormen, vrij te laten.

Rommedahl naar Ajax?

Ajax heeft serieuze interesse in PSV'er Dennis Rommedahl, mits de transfer met Van der Meyde niet doorgaat.

Rommedahl staat nog tot volgend seizoen onder contract bij PSV, maar heeft al aangegeven te willen vertrekken. Een transfer naar Hamburger SV ketste eerder af op een te hoge transfersom.

Ajax heeft zich officieel gemeld bij Internationale voor Van der Meyde. Inter wil eerst het EK afwacht alvorens een beslissing te nemen. Van der Meyde heeft een teleurstellend seizoen achter de rug bij Inter. Hij speelde zeer weinig. Een transfer naar Ajax ziet hij wel zitten, al heeft hij wel begrip voor het standpunt van Inter.

Valéron derde speler met snelle goal

Met de razendsnelle goal van Valerón van gisteren voegt de speler zich bij Italiaan Altobelli en Spanjaard Alfonso.

De twee waren tot nu toe de enige invallers in de historie van de Europese Kampioenschappen die binnen een minuut wisten te scoren. Valéron wist gisteren in de wedstrijd van Spanje veertig seconden na zijn entree al te scoren. Altobelli deed het kunstje voor het eerst op het EK van 1988, waar hij na een minuut als invaller in het veld te hebben gestaan te scoren tegen Denemarken. Alfonso flikte dit kunstje acht jaar namens Spanje in de wedstrijd tegen Bulgarije.

Kamiel Maase zeker van Athene

De Nederlands olympische selectie is met de kwalificatie van Kamiel Maase (32) wederom een kandidaat rijker. Maase bewees bij de internationale wedstrijden in Watford (Eng) zijn vorm.

Maase had de limiettijd van 28.06,00 op de 10 kilometer al eens gelopen, hij diende echter nog wel vormbehoud te tonen. In Watford liep hij naar 27.51,99 ruim voldoende voor kwalificatie.

Eerder dit seizoen verbeterde Maase in Amsterdam nog het Nederlands record op de marathon. In Athene zal de 10 kilometer echter zijn troef zijn.

Eerder plaatsten al negen andere atleten zich: Luc Krotwaar (marathon), Gert-Jan Liefers (1.500 meter), Bram Som (800 meter), Simon Vroemen (3.000 meter steeplechase), Rens Blom (polsstokhoogspringen), Lieja Tunks-Koeman (kogelstoten), Rutger Smith (kogelstoten), Eugene Martineau (tienkamp), Chiel Warners (tienkamp)

"Ruud gaat goed EK spelen"

Pierre van Hooijdonk is er ten zeerste van overtuigd dat Ruud van Nistelrooy een mooi EK gaat beleven. Volgens de spits gaat de Brabander een belangrijke rol spelen op EURO 2004.

"Tegen Schotland bereikte hij voor de eerste maal het topniveau wat hij al jaren bij PSV en Manchester United laat zien", aldus Pierre in De Telegraaf. "Hij heeft het dus in zich om uit te groeien tot de man van het EK." Daarbij hoopt de subersub van Oranje dat er extra krachten gaan vrijkomen bij Van Nistelrooij, omdat hij zo enorm naar dit EK heeft toegeleefd. "Hij is zo gefocust, zo gebrand op dit Europees kampioenschap, omdat het zijn eerste grote toernooi is. Oranje miste immers het WK in Zuid-Korea en Japan en Van Nistelrooy was tijdens EURO 2000 geblesseerd."

Zelf kijkt de subersub van Oranje enorm uit naar de wedstrijd Nederland-Duitsland. "Het lijkt een normale wedstrijd, maar het is op een EK en tegen Duitsland, wat aan beide kanten veel losmaakt. Daar kijk je naar uit. Duitsland zal er opnieuw staan en in het toernooi groeien. We weten niet anders." Daarbij vindt Van Hooijdonk dat bij de Duitsers Michael Ballack de meest gevaarlijke man is. "Ballack is een man om in de gaten te houden. Hij kan het spel maken en scoort makkelijk."

In één keer opeens geen meer meer

Vóór het slapen gaan nog genieten van uitzicht op het vredig kabbelend water van een meer; en ‘s ochtends bij het openen van de gordijnen uitkijken over een stinkende, modderige kuil vol dode vissen en andere viezigheid. Deze nachtmerrie overkwam de omwonenden van een meer in de Amerikaanse staat Missouri.

Een week geleden begon de waterspiegel van het negen hectare grote Chesterfield meer bij de stad St. Louis iets te dalen. Woensdag was het water volledig verdwenen.“Dit is waanzinnig” zegt een bewoonster in de regionale krant “St.Louis Post-Dispatch”, “En het is treurig. Je koopt een huis bij een meer, en dan gebeurt zoiets”.

Volgens geologen is door hevige regenval een gat geslagen in de bodem van het kunstmatig aangelegde meer en al het water door dit gat weggetrokken.

Dynamo Open Air 2004

Na in 2003 een jaartje over te hebben geslagen vond vorige week zaterdag in Nijmegen het Dynamo Open Air festival plaats. Sinds 2000 bestaat het festival slechts uit één dag, waar het voorheen een volledig weekend in beslag nam. Maar dat is het verleden, laten we gewoon genieten van het feit dat Dynamo er in ieder geval nog is. Bovendien was het zaterdag uitstekend weer en was de line-up zeker niet slecht te noemen.

Kernreactor kampt met koelwaterprobleem

Icoon Binnenlands nieuws De kernreactor in Petten draait noodgedwongen op een lager niveau om te voorkomen dat te warm koelwater in zee geloosd wordt. De reactor wordt gekoeld met water uit het Noordhollands Kanaal, wat na gebruik vlak bij de kust van Petten in zee terechtkomt. Als 's zomers de temperatuur van het water in het Noordhollands Kanaal hoger is, stijgt daardoor ook de temperatuur van het geloosde water.

Volgens de eis van Rijkswaterstaat mag het gebruikte koelwater niet warmer dan 34 graden Celcius zijn. Aan die eis kan 's zomers niet voldaan worden. In voorgaande jaren werd een overtreding van de lozingsvergunning vaak nog gedoogd, maar dit jaar gaat Rijkswaterstaat extra controleren. "We worden er een beetje onrustig van. We hebben nu al een probleem met het koelwater en de zomer moet nog beginnen," aldus een woordvoerder van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG), de exploitant van de reactor.

De verscherping van de eisen door Rijkswaterstaat komt omdat de situatie vorig jaar te ernstig werd om te gedogen. In de zomer werd enige tijd water van veertig graden Celcius in zee geloosd waarna Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente zelfs waarschuwingsborden op het strand van Petten plaatsten.

Het op lager niveau draaien van de reactor heeft grote gevolgen voor de productie van radio-isotopen, die onder andere voor medische doeleinden gebruikt worden. De kernreactor in Petten is volgens de NRG namelijk momenteel de enige reactor in Europa die deze isotopen produceert. Dit probleem zal naar verwachting de komende weken nog erger worden, als de temperatuur van het kanaalwater verder stijgt. Om hoge milieuboetes te voorkomen zal het vermogen van de reactor dan nog verder omlaag moeten, waardoor de productie van de radio-isotopen mogelijk helemaal stilvalt.

Volgens de woordvoerder van de NRG levert dit een groot dilemma op. "Wat doe je in die situatie? De patiënten en ziekenhuizen kunnen niet zonder isotopen. Aan de andere kant willen we de wet niet overtreden. Wat weegt het zwaarst?"

Al-Jazeera toont beelden van moord op Amerikaan

Gz had ons via de nieuws-submit te melden:

Zondag zijn er door de Arabische nieuwszender al-Jazeera beelden uitgezonden van de vermoedelijke moord op de joodse Amerikaan Robert Jacob. De beelden zouden dinsdag in hoofdstad Riyad van Saudi-Arabië genomen zijn. De beelden tonen een westers geklede man die op de grond valt, terwijl er geweerschoten klinken.

Terreurnetwerk Al-Qaeda zou verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Al-Qaeda had al voor de uitzending te kennen gegeven dat er beelden waren van de moord. Jacob werkte voor US Vinnel Corp, die assisteert bij het opleiden van leden van de Nationale Garde in Saudi-Arabië. Hij werd in zijn huis in Riyad doodgeschoten.

Antillen en Suriname winnen niet

De teams van de Nederlandse Antillen en Suriname hebben in de strijd van de kwalficatie voor WK 2006 minder goede zaken gedaan. Beiden wisten de eerste wedstrijd in de tweede ronde niet in winst om te zetten.

De Antillen speelde thuis tegen Honduras. Het keek al na acht minuten tegen een 0-1 achterstand aan. De eerste doelpuntenmaker Suazo verdubbelde bovendien een uur later de score tot 0-2. Brutil Hose scoorde nog wel de 1-2, maar verder kwam de Antillen niet. Het verschil dient nu op 19 juni in de return te worden omgebogen. Bij de Antillen deden, naast Hose (Ex-Ajax/Sparta/Dordrecht), onder andere ook Daniël Rijaard (ADO Den Haag) en Raymond Victoria (Willem II) mee.

Suriname diende aan te treden tegen Guatemala, dat land was eerder nog geschorst wegens malversaties bij de nationale bond. De FIFA had de schorsing echter weer ongedaan gemaakt. Dennis Purperhart zette Suriname na een kwartier op voorsprong. Pesarosi maakte echter nog voor rust gelijk (1-1). In de tweede helft werd vervolgens niet meer gescoord. De return zal zijn op 20 juni.

Richards teleurgesteld in Sato

Dave Richards, teambaas van BAR, was zaterdag erg teleurgesteld. De spin van Takuma Sato verpestte Sato's kwalificatierondje.

In een poging om teamgenoot Jenson Button te evenaren reed Sato op het randje en ging er overheen. Richards is blij met de ambitieuze instelling van Sato, maar hij vindt dat Sato die instelling wel goed moet gebruiken.

Richards vertelde: "Ik ben erg teleurgesteld in zijn prestatie, want hij had de snelheid om op hetzelfde niveau als Jenson te presteren. Hij maakte wat foutjes in de tweede sector en had zijn rondje moeten consolideren en dan was hij op de tweede startrij terechtgekomen. Desalniettemin ondersteun ik zijn moedige en ambitieuze instelling, maar we moeten het wel in de juiste richting zien te focussen."

Daken 6.300 openbare gebouwen op instorten

Icoon Binnenlands nieuwsIn Nederland zijn ongeveer 6.300 platte daken van openbare gebouwen van een zodanig slechte kwaliteit, dat ze bij hevige regenval in kunnen storten. Het gaat hier onder andere om scholen, zwembaden, kerken en meubelboulevards.

Het ministerie van VROM heeft onderzoek gedaan naar de staat van gebouwen waar veel mensen komen. Dit gebeurde nadat in 2002 daken waren ingestort bij twee zwembaden en een vestiging van Ikea. Inmiddels zijn de resultaten van ongeveer tachtig procent van de gemeenten in ons land bekend. De resultaten zijn door minister Dekker (VROM) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens de minister is de inventarisatie tot nu toe geslaagd, ook al heeft een aantal gemeenten nog geen bijdrage ingeleverd. Wel hebben veel gemeenten sinds de ongelukken met de platte daken maatregelen genomen om de risico's voor de gebruikers van de gebouwen te verminderen. "Dit is primair de verantwoordelijkheid van de eigenaar of beheerder van het gebouw", aldus de minister. Volgens de Woningwet moet de gemeente ook toezicht houden. Dekker gaat ervan uit dat "gemeenten hier serieus invulling aan geven met het oog op de veiligheid van een ieder".

Hoeveel van de tot nu onderzochte platte daken daadwerkelijk kunnen instorten moet door vervolgonderzoek nog worden bekeken. Van alle onderzochte daken zijn er 1467 nader bekeken. Meer dan de helft hiervan (775) is risicovol.

Mislukte luchtaanvallen in Irak verzwegen

Zero-Cool had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon IrakDe New York Times is vandaag met onthullingen gekomen dat het Amerikaanse leger vorig jaar tijdens de oorlog in Irak tientallen mislukte luchtaanvallen op hoge Iraakse functionarissen heeft verzwegen. Bij deze luchtaanvallen zou een groot aantal burgerslachtoffers zijn gevallen.

De krant baseert de onthullingen op basis van informatie van functionarissen bij het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Sinds 19 maart 2003 zijn er volgens de krant zeker vijftig mislukte luchtaanvallen op dertien Iraakse topfunctionarissen gepleegd, terwijl het Pentagon slechts melding maakte van een handjevol mislukte luchtacties. De inlichtingendiensten zouden verantwoordelijk zijn voor de mislukkingen omdat zij slechte en onnauwkeurige informatie aan de strijdkrachten hadden doorgespeeld.

Een van de voornaamste doelwitten van de acties was Izzat Ibrahum al-Duri, de rechterhand van Saddam Hussein. Al-Duri is echter nog steeds niet gepakt. Na de arrestatie van Saddam Hussein staat hij bovenaan de lijst van meest gezochte Irakezen.

"Aanslag Van Aartsen beraamd door extreem-links persoon"

Icoon Binnenlands nieuws De dader van de aanslag op de VVD-leider Van Aartsen is afkomstig uit een extreem links milieu. Diverse direct betrokkenen melden dat de vrouw, die op 1 april op Van Aartsen inreed, uit een soort Volkert van der G.-achtig milieu afkomstig is. Pikant detail is dat ze goede contacten heeft met de top van het openbaar ministerie.

Woensdag jongstleden is door de raadkamer van de rechtbank haar periode van voorlopige hechtenis met dertig dagen verlengd. In juli zal de 'pro forma' zitting plaatsvinden, waarbij de zaak voor het eerst voor de rechtbank verschijnt.

Foto direct na het gebeuren van fotograaf Marco Bakker. Toen de vrouw werd losgelaten wist ze te ontkomen In haar studententijd kwam De J. in aanraking met het alternatieve linkse circuit, waar radicale opvattingen de boventoon voerden. De J. studeerde aan de universiteit van Nijmegen rechten. Met name de laatste jaren werd haar linkse gedachtengoed gevaarlijk, toen ze door persoonlijke problemen in een psychische crisis terecht kwam. Dat verklaarden diverse advocaten, die De J. goed kennen, tegenover de Telegraaf. Ook Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, was afkomstig uit een extreem-links milieu uit de universiteitsstad Wageningen.

De J. had politieke motieven om Van Aartsen om het leven te brengen, zo blijkt uit verhoren. Ze had al langere tijd het idee in haar hoofd om een aanslag te plegen. Ze was het met name oneens over het asielbeleid dat in Den Haag werd gevoerd en het lot van de illegalen. Dat bleek ook uit uitgelekte mailtjes, die ze eerder naar diverse personen had gestuurd. "In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord", mailde ze actualiteitenprogramma Nova. "Kan de discussie over het generaal pardon - godbetert het woord - weer terugkomen? Of is dat te pathetisch? Zelfs Pim was ervoor", schreef ze Freek de Jonge.

Ze heeft inmiddels bekend en zal poging tot doodslag ten laste worden gelegd.

Coria ontslaat trainer

Guillermo Coria heeft zijn trainer Fabian Blengino ontslagen. Ondanks zijn voorlopig succesvolle seizoen, wil de tennisser toch iets anders.

Coria staat tweede op de ATP-ranglijst en wist al de toernooien van toernooien van Buenos Aires en Monaco op zijn naam te schrijven. Op Roland Garros behaalde hij de finale. Toch was hij blijkbaar niet tevreden over zijn trainer.

Pas sinds februari werkte hij samen met Blengino. Die had zijn ontslag niet aan zien komen: "Hij vertelde me dat het niets persoonlijks was. Hij wil alleen weer wat anders." Coria heeft nog geen nieuwe trainer aangesteld.

Duitsland houdt training geheim

De trainingen van het Duitse nationale elftal tot aan het treffen met Nederland zullen geheim zijn. Rudi Völler hoopt het Nederlands elftal met nieuwe tactieken te kunnen verrassen.

Binnen de Nederlandse pers ontstond grote ophef over de geheime trainingen van het Nederlands elftal. Hoewel Dick Advocaat het geen geheime trainingen noemt, maar besloten trainingen, wordt het de journalisten moeilijk gemaakt de training te bekijken. Rudi Völler gaat een stap verder en wil de komende dagen helemaal niks meer laten uitlekken van de trainingen.

Of dat gaat lukken is de vraag, maar de bedoeling is duidelijk. Het Nederlands elftal moet verrast worden. Assistent-trainer Michael Skibbe vertelde: "We zullen met een tactiek aantreden waarmee we de kracht van Nederland, hun ongelooflijke aanval, in de kiem zullen smoren."

1,7 miljoen mensen zien doop van Amalia

Ruim 1,7 miljoen mensen hebben gisteren op Nederland 2 naar de doop van prinses Amalia gekeken. Dat bleek vandaag uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek. 73,3 procent van de mensen die op dat moment de televisie aan had, keek naar de uitzending van de NOS op Nederland 2.

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria werd gedoopt met water uit de Jordaan. Vrienden van Willem-Alexander hadden het water speciaal voor deze gebeurtenis naar Nederland overgebracht.

Vlak voor het begin van de dienst kregen de genodigden een twee minuten durend filmpje te zien met beelden van de doop van koningin Juliana, koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.

Minardi vervangt beide motoren

Het Minardi team heeft de motoren van beide coureurs vervangen.

Zowel Zsolt Baumgartner als Gianmaria Bruni hebben gisteren een nieuwe motor gekregen na de tweede vrije training. Door deze wijziging zullen beide coureurs vanaf achteraan de grid moeten starten.

Voor Bruni maakt deze straf niet uit. Hij zette tijdens de kwalificatie geen tijd neer en dook na de opwarm ronde direct de pits weer in. Baumgartner verhuist van plaats 18 naar plaats 19.

Kwalificatie verandering goedkeurd

De teambazen van de Formule 1 teams hebben unaniem het groene licht gegeven voor de voorgestelde kwalificatie verandering die eerder dit seizoen werden voorgesteld. De veranderingen zullen vanaf Silverstone gelden.

De tien bazen ondertekenden een overeenkomst om te gaan kwalificeren zoals na de laatste race in Duitsland was voorgesteld. Ieder team zal vanaf Silverstone twee sessies van 25 minuten moeten rijden binnen één uur. In iedere sessie moeten alle coureurs in ieder geval zes laps rijden, zodat er voldoende verkeer op de baan is. Na de eerste sessie zal er 10 minuten ruimte zijn voor reclame.

Ondanks dat de overeenkomst unaniem getekend is, zijn niet alle teambazen even blij met de nieuwe regeling. Volgens Jordan: "Ik denk niet dat we veranderingen moesten doorvoeren. Ik vond het erg spannend vandaag. Je wil zien of de coureur het kan en hij moet het doen gedurende zijn lap. Ik denk niet dat dit systeem zo slecht was."

De veranderingen dienen nog officieel goedgekeurd te worden door de FIA op een bijeenkomst op 30 juni, maar dit zal slechts een formaliteit zijn.

Hollywood-achtervolging in België

Je kent ze wel, de afleveringen van Friends of een andere Amerikaanse serie waarin aandachtig wordt gevolgd hoe een crimineel door de politie achtervolgd wordt. Het is dat dergelijke achtervolgingen in België niet live uitgezonden worden, anders viel er gisteren wat te genieten voor onze zuiderburen: Bij een achtervolging op de snelweg E313 vonden vier ongevallen plaats en werden twee politiewagens in de prak gereden.

Rond half één 's middags merkte de verkeerspolitie een auto met gestolen kentekenplaten op. De patrouille zette de achtervolging in, die begon op de E313 ter hoogte van Massenhoven. De bestuurder van de achtervolgde wagen haalde snelheden tot 200 kilometer per uur en veroorzaakte een viertal ongevallen, waarbij twee politiewagens flink werden geraakt. Ook moesten enkele werklieden, die op de weg lijnen aan het trekken waren, snel wegspringen voor het aanstormende voertuig.

Na drie kwartier kwam aan de dollemansrit een einde toen de chauffeur op de E19 bij de afrit Universitair Ziekenhuis Edegem tegen enkele betonblokken aanreed. De verdachte raakte hierbij gewond en moest naar het hospitaal worden overgebracht. De politie heeft de man nog niet kunnen ondervragen.

Helft jonge moeders wil geen carrière

Uit een onderzoek van het vrouwentijdschrift Flair blijkt dat veel jonge moeders ertegen op zien kinderen met een carrière te combineren. Ruim de helft van de ondervraagden had weinig zin om na de bevalling weer aan het werk te gaan. Sommigen gaven zelfs aan helemaal te willen stoppen met werken.

De enquête werd uitgevoerd voor de special 'Mama's met Flair', die vanaf begin juli in de winkel ligt. Ook andere zaken kwamen in de rondvraag naar voren: Zeventig procent van de zeshonderd ondervraagde vrouwen gaf aan dat de stelling 'Ons seksleven stelt na de bevalling niets meer voor' niet klopt. Eén op de zeven vrouwen overweegt in het eerste jaar na de bevalling echter een scheiding.

Vijf winkels afgebrand in Sevenum

In het Limburgse Sevenum zijn bij een grote brand die afgelopen nacht woedde vijf winkels verwoest. Zeven brandweerkorpsen uit de omgeving moesten er aan te pas komen om het vuur te bestrijden. Hoewel het sein 'brand meester' om 5.45 uur gegeven werd, duurt het nablussen nog zeker de hele dag.

De brand brak kort na half twee 's nachts uit in supermarkt Jan Linders aan de Pastoor Vullinghstraat in het centrum van de plaats. Al snel sloeg het vuur over naar een naastgelegen slagerij, matrassenzaak, boetiek en bakkerij. Andere panden liepen rook- en waterschade op. Volgens de brandweer loopt de schade in de vele miljoenen euro's. De oorzaak van de brand, die kilometers ver te zien was, is niet bekend.

Ignorance is a bliss

Xtreem had ons via de submit het volgende te melden:

“Balkenende moet gewoon terug trekken uit Irak. ’t Is sowieso al een lamlul dat –ie daar heen is gegaan.”
“Als zo’n man als Kleisterlee z’n werk niet in 40 uur af krijgt, is hij gewoon niet capabel”

Slechts twee willekeurige voorbeelden van borrelpraat. Onder het genot van een biertje even de crisis in Irak oplossen, het monetaire beleid van Nederland en de E.U. op orde brengen en als er nog genoeg in de krat zit, nemen we het ‘grote graaien’ aan de top van het bedrijfsleven ook nog even mee. Helaas, de HSL komt volgende week aan de beurt.
Uiteraard heeft iedereen een mening (zij het dan dat de een net iets beter onderbouwd of beredeneerd is dan de ander, die soms, uiteraard voor het gemak, de grootste oorzaken of gevolgen van een situatie maar even weg laten) en wil die uitdragen. Op zich lovenswaardig, ware het niet dat de meerderheid er hartgrondig van overtuigd is, dat ze het daadwerkelijk beter weten dan JPB, Kleisterlee of Zalm. Een duidelijker voorbeeld van ‘zij die weinig weten menen dat zij alles weten’ is welhaast niet denkbaar.

Ondergetekende had zeer recent de eer om een college te volgen, gegeven door dhr. Engle. Voor diegene die niet weten over wie het gaat: Dhr. Engle is de winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 2003. Het college had betrekking op zijn prijswinnende theorie over asymmetrische risico calculatie. De inhoud zal ik hier buiten beschouwing laten, aangezien slechts enkelen in staat waren om dit college te volgen en te begrijpen. Ondergetekende behoorde helaas niet tot deze groep, ondanks een voorkeur voor dit vakgebied. Wat echter wel opviel was dat de theorie, ontwikkeld door dhr. Engle, zowel in de zaal als in de media als bij hemzelf meer vragen opriep dan beantwoordde. Een duidelijker voorbeeld van ‘zij die veel weten, beseffen dat zij eigenlijk nog niets weten’ is welhaast niet denkbaar.

Zou het niet heerlijk zijn om ’s morgens wakker te worden en meteen geconfronteerd te worden met een der grootste dilemma’s van de dag: Wat trek ik aan? Dat het grootste dilemma? Nou, misschien niet. De grootheid van de sociale dilemma’s (hoe weet je wat iemand precies vindt dan wel bedoelt als het uitgedrukt wordt met een zeer beperkte woordenschat?) dient niet onderschat te worden, evenals de druk van huiswerk voor de ‘gggggristelijke MAVO’. Wie G.W. Bush is? Ach, dat is toch niet relevant? Wat Harry Potter de tweede voor Nederland doet (of althans: probeert te doen…)? Dat is toch bij lange na niet zo belangrijk als de nieuwe Prada broek van Mohammed’?

Waarom zou je studeren? Waar draagt het toe bij? Vooruit, aan de maatschappelijke en financiële positie in onze wereld… maar wat schiet men daar mee op? Wat schiet men überhaupt op met het leven? Je kunt je voortplanten, biologisch gezien een logische verklaring van het bestaan, maar beantwoordt dat het waarom? Waarom gelooft men nog altijd zo hardnekkig in een opperwezen, terwijl het merendeel van de verschijnselen die vroeger aan Goden werden toe geschreven (variërend van aardbevingen tot ziekte) inmiddels door de wetenschap verklaard zijn, en het dus logisch lijkt dat over een x aantal jaar de dingen die wij aan een God toe schrijven ook door de wetenschap verklaard zullen zijn.

Voordat ondergetekende arrogantie verweten wordt: Hij vindt zichzelf zeker niet geweldig, hij vindt alleen ‘de rest van het volk’ ronduit slecht, dom en oppervlakkig. Op zich is het lovenswaardig dat een kapster het woord capabel kent, en zowaar in de juiste context kan gebruiken, maar daar houdt het ook mee op.

Ondanks de grote hoeveelheid disrespect voor de arbeider valt er bij ondergetekende ook wel enige mate van jaloezie te bespeuren. Uiteraard niet vanwege de baan, de financiële situatie of toekomstperspectieven, maar wel vanwege die naïeve, relatief onbezorgde oppervlakkigheid.

Zou het niet heerlijk zijn om in zo’n klein, afgeschermd wereldje te leven? Je ziet wel beelden van oorlog op TV, maar je kunt het je niet inbeelden (andere culturen, landen waar je nooit zult komen) en alle ‘problemen’ die je hebt zijn afgebakend, en door jou of mensen in je directe omgeving op te lossen. Je hebt immers van de problemen die je pet te boven gaan eigenlijk geen besef.

Dit alles in tegenstelling tot de meer ontwikkelde medemens. Door een beter wereldbeeld en het daar zijdelings mee gepaard gaande inlevingsvermogen (aanslagen op het WTC? Je bent er geweest, aardbeving in Turkije? Je bent er geweest) dringen de problemen, de gevolgen en het persoonlijk leed erachter veel beter tot je door. Alle huidige beperkingen van de kennis en wetenschap zijn, in ieder geval binnen het eigen vak- dan wel interessegebied, bekend. Daaruit voortvloeiend komt dus ook het besef dat wij als mensheid eigenlijk nog niets weten en niets voorstellen. Dat besef manifesteert zich vlak onder de huid en knaagt.
De afwezigheid daarvan moet heerlijk zijn, zeker als geen weet hebt van de afwezigheid.
Ignorance is a bliss!

Laatste reviews en specials
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
©FOK.nl e.a.