Daken 6.300 openbare gebouwen op instorten

Icoon Binnenlands nieuwsIn Nederland zijn ongeveer 6.300 platte daken van openbare gebouwen van een zodanig slechte kwaliteit, dat ze bij hevige regenval in kunnen storten. Het gaat hier onder andere om scholen, zwembaden, kerken en meubelboulevards.

Het ministerie van VROM heeft onderzoek gedaan naar de staat van gebouwen waar veel mensen komen. Dit gebeurde nadat in 2002 daken waren ingestort bij twee zwembaden en een vestiging van Ikea. Inmiddels zijn de resultaten van ongeveer tachtig procent van de gemeenten in ons land bekend. De resultaten zijn door minister Dekker (VROM) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens de minister is de inventarisatie tot nu toe geslaagd, ook al heeft een aantal gemeenten nog geen bijdrage ingeleverd. Wel hebben veel gemeenten sinds de ongelukken met de platte daken maatregelen genomen om de risico's voor de gebruikers van de gebouwen te verminderen. "Dit is primair de verantwoordelijkheid van de eigenaar of beheerder van het gebouw", aldus de minister. Volgens de Woningwet moet de gemeente ook toezicht houden. Dekker gaat ervan uit dat "gemeenten hier serieus invulling aan geven met het oog op de veiligheid van een ieder".

Hoeveel van de tot nu onderzochte platte daken daadwerkelijk kunnen instorten moet door vervolgonderzoek nog worden bekeken. Van alle onderzochte daken zijn er 1467 nader bekeken. Meer dan de helft hiervan (775) is risicovol.