Van Buitenen roept op tot steun klokkenluider

Icoon politiek binnenland nieuwsPaul van Buitenen, leider van de partij Europa Transparant, vindt dat klokkenluider Ad Bos meer steun moet krijgen. Die wens sprak hij zondag uit in het programma Buitenhof. Bos trok aan de bel over de bouwfraude, maar wordt door premier Balkenende als verdachte beschouwd en krijgt geen financiële ondersteuning.

Van Buitenen legde als Europees ambtenaar fraude bij de Europese Commissie bloot. Hij verloor daarop zijn baan, maar wist bij de Europese verkiezingen van afgelopen donderdag met zijn partij Europa Transparant verrassend twee zetels te halen. Van Buitenen pleit voor ondersteuning van alle klokkenluiders, ook als ze uit eigen belang handelen of zelf betrokken waren bij misstanden. "De bouwfraude was een enorm schandaal, dat zonder Bos nooit bekend was geworden. Zulke klokkenluiders moet je altijd steunen," stelde Van Buitenen.

Niet stemmen
In het programma liet Van Buitenen weten niet aan stemmingen te willen meedoen. "Ik ben geen politicus en zal dus geen politieke standpunten innemen," verklaarde de voormalig ambtenaar. Hij wil ingediende voorstellen slechts beoordelen op hun financiële deugdelijkheid. Omdat de regels van het europarlement geen kleine fracties toelaten moet Van Buitenen zich waarschijnlijk aansluiten bij een Europese fractie. Om ook kritisch het handelen van zijn eigen fractieleden te kunnen volgen hoopt hij binnen de fractie waarbij hij zich aansluit een status aparte te krijgen.