Nederlandse grijpt naast Duits burgemeesterschap

De Nederlandse Monique Vergoossen-Ottevanger wordt geen burgemeester van het Duitse plaatsje Vallendar. Zij was bij de verkiezingen zondag kandidate voor de sociaal-democratische SPD. In de deelstaat Rijnland-Palts mogen burgers uit andere EU-landen zich kandidaat stellen voor een politiek ambt. De Nederlandse vrouw is de eerste die van dat recht gebruik heeft gemaakt.

De huidige burgemeester en tegenkandidaat Wolfgang Helbach kreeg 71,5 procent van de stemmen en won zodoende de verkiezing. Hij was kandidaat voor het christen-democratische CDU. De 42-jarige Nederlandse ontving ongeveer 28,5 procent van de stemmen. Zij beschouwde de uitslag als een enorme eer. " Bijna een op de drie mensen hier in Vallendar heeft gestemd voor iemand met een buitenlandse nationaliteit en een nieuwkomer in de politiek", verklaarde ze na de uitslag.

De Nederlandse verhuisde op 24-jarige leeftijd naar Duitsland. Daar gaf ze tien jaar les aan de open universiteit. In 1998 begon ze een organisatie- en pr-adviesbureau. In 2003 werd ze lid van de SPD, nadat die partij haar had gevraagd te kandideren als burgemeester van Vallendar.