Wedstrijdverslag Portugal - Griekenland

Thomas (Dr.Daggla)
Een terechte 2-1 overwinning voor de Grieken (hun eerste ooit op een groot toernooi) gooide roet in het eten van het gastland. De feeststemming maakte plaats voor ongeloof. Het nietige Griekenland schakelde de Portugese aanval redelijk eenvoudig uit. De verrassende 4-4-2 opstelling pakte goed uit voor de goed verdedigende Grieken. Het goede spel en het uitermate zwakke optreden van de Portugese vedettes zorgde voor een leuke openingswedstrijd.

Al vanaf de eerste minuut ging de druk op de ketel. Dat resulteerde in een enorme kans voor Charisteas, maar die trapte finaal over de bal. De beer was in ieder geval goed los want al in de 7de minuut kwamen de Grieken op een onverwachte voorsprong. Na een foutje van Paolo Ferreira wist Karagounis vanaf een meter of twintig met een laag schot keeper Ricardo te verrassen. Hij zat er nog met z'n vingertoppen aan maar de 0-1 was een feit.

Met de 0-1 op het scorebord gingen de Grieken over op hun vertrouwde spel. Loeren op de counter en ijzersterk verdedigen. Niets lukte aan Portugese kant, dat mede dankzij het vroege storen van de Grieken. Uitblinker bij de Grieken waren Seitaridis en Dellas, die telkens weer vroeg de angel uit de Portugese aanval wisten te halen. De rust kwam dan ook als geroepen voor de Portugezen.

Na de rust werden de jonge jongens Deco (voor de onzichtbare Rui Costa) en Ronaldo (voor Simao) in het veld gebracht, maar ook dat mocht niet baten. Vooral Ronaldo begon erg slecht. Verloor bijna ieder duel, werd eenvoudig van de bal afgezet en keer op keer stond er niemand bij de tweede paal om iets te doen met de voorzetten van de jonge Mancunian. Na zes minuten maakte hij een kapitale fout door in de zestien de doorgebroken Seitaridis neer te halen. De terechte strafschop werd op fraaie wijze binnen getrapt door Basinas.

Toen ging de boel op slot bij de Grieken en was het einde oefening voor de Portugezen die wel erg vroeg de handdoek in de ring gooiden. Het waren vooral de dikbetaalde vedettes die een ongeinspireerde indruk maakten. Dat Ronaldo in de vierde minuut van de blessuretijd nog een goal maakte uit een corner van Figo mocht de Griekse pret niet drukken, want enkele seconde later klonk het verlossende eindsignaal van Collina en kon het Griekse feestje beginnen.

Al met al een prachtig en verrassend begin van het EK. Voor het eerst sinds 1976 verloor het gastland de openingswedstrijd. En voor de statistici; de 0-1 van Karagounis was tevens het 350ste doelpunt op een EK.


Wedstrijdverloop:

Aantal toeschouwers: 48761
Arbitrage: Collina

De goals:
7. Karagounis 0-1
51. Basinas 0-2 (strafschop)
90. Cristiano Ronaldo 1-2

Gele kaarten:
Costinha (Por)
Karagounis (Gri)
Pauleta (Por)
Seitaridis (Gri)

Rode kaarten:
-