Lowlands 2019

2. Vrijdag

Of je het gisteren nou net iets te bont hebt gemaakt in de Bravo, je tegoed hebt gedaan aan al het lekkers dat al te verkrijgen was bij de foodstands of je gewoon lekker vroeg je bed in bent gegaan, de vrijdag is altijd een speciale dag. Op de donderdag voelt het alsof het festival nog net niet is begonnen, maar die vrijdag mag je gewoon lekker voluit. Wat allereerst opvalt vandaag is het weer. Er is onwijs veel over gezegd en het leidde tot een bodemverkoop op Ticketswap van zo'n 6.000 tickets. Uiteindelijk is de vrijdag een prachtige dag qua weer en de muziek helpt uiteraard ook een flink handje mee.

Het is aan de rasentertainer Frank Turner om de Alpha te openen, die samen met The Sleeping Souls een dijk van een show neerzet. Alhoewel het natuurlijk niet zo druk is, aangezien een deel van het publiek nog op de camping is te vinden, maakt Turner er een spektakel van door lekker te gaan crowdsurfen en ondertussen ook zichtbaar te genieten. Even daarvoor heeft Donnie de Bravo eigenhandig een stukje kleiner gemaakt door een set af te leveren waar de fans hun vingers bij kunnen aflikken. Uiteraard zal, vooral de muziek van Donnie, bij sommige mensen tot wenkbrauwen leiden die een stukje omhoog gaan. Als we alleen allemaal even eerlijk zijn is het natuurlijk gewoon een goede vondst als je je publiek weet te bedienen door onder de beat van Frans Bauer's 'Heb je even voor mij' er 'Heb je jonko voor mij' er van te maken. Donnie is meer dan een artiest; voor een deel van het jeugdige publiek is hij een fenomeen.

Lowlands 2019: Frank Turner & The Sleeping Souls (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: Frank Turner & The Sleeping Souls (Foto: Michella Kuijkhoven)

Dan komt er een lastige keuze in het programma; FKJ in de Bravo, The Growlers in de Heineken of toch The Chats in de X-Ray. Omdat er zoveel keuze is blijft het bij alle optredens mogelijk om in de tent te kunnen kijken. FKJ, dat staat voor French Kiwi Juice, toont eigenhandig de betekenis van het woord multi-instrumentalist. Wat zo fijn is aan dit optreden is dat alles klopt en daar kan vooral gekeken worden naar de boekers, die feilloos door hebben gehad dat dit het moment in het programma is dat je een act als FKJ nodig hebt. Met een bepaalde souplesse worden alle nummers aan elkaar geregen en een hoogtepunt in de set is dan ook als de saxofoon er bij wordt gepakt. Na dit geslaagde optreden zijn er weer een aantal opties; blijven hangen in de buurt van de Bravo voor Jungle, doorsteken naar de Alpha voor Ronnie Flex & Deuxperience of een van de andere podia ontdekken? 

De heren van Jungle laten eigenhandig zien waarom dit genre inmiddels zo populair is geworden. Het werkt namelijk, kort gezegd, als een trein. De bekendste track van de band wordt bewaard tot ver in het optreden, maar wat is de live-uitvoering toch onwijs bijzonder. In 2014 verscheen het debuutalbum van de Londense mannen, maar als dit in vijf jaar tijd al zo goed gaat kan er alleen maar vooruit gekeken worden naar de toekomst van Jungle. De Bravo puilt in ieder geval het gehele optreden lekker uit en dat is meer dan terecht. Een strakke set met hier en daar wat ruimte om adem te halen voor zowel het publiek als de band, alhoewel het publiek dat meer nodig heeft. 

Het is daarna de beurt aan Anne-Marie om de Alpha te bestijgen. Van het voorprogramma van Ed Sheeran verzorgen tijdens een groot gedeelte van zijn wereldtour tot een uitverkocht AFAS Live in januari, alles wijst erop dat Anne-Marie lekker bezig is. Op het podium brengt ze een fijne energie, maar moet toch worden opgemerkt dat het soms allemaal net wat gemaakt lijkt te zijn. Dat wordt vooral duidelijk tijdens 'Perfect To Me', waarbij het nummer wordt ingeleid door een filmpje waarin verschillende artiesten, acteurs en 'gewone' mensen laten weten wat het woord perfect voor hen betekent. Het gemaakte gehalte doet overigens niet af aan het gehele optreden, waar er nog heel even verwarring ontstaat over een bord dat omhoog gehouden wordt in het publiek. Op het bord was er een penis te zien en liet de zangeres weten dat het haar afleidde, iets dat ze overigens wel op een leuke manier doet. Er kan worden gesproken over een echt popoptreden, maar is Lowlands dan wel de plaats voor deze artiest? Voor het toegestroomde publiek maakt het eigenlijk weinig uit, want er wordt uiteindelijk luidkeels meegezongen met 'Rockabye', een aanstekelijk nummer dat gemaakt werd samen met hitmachine Major Lazer. 

 Lowlands 2019: Royal Blood (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: Royal Blood (Foto: Michella Kuijkhoven)

Royal Blood bewijst waarom ze op de Alpha staan met een show om een puntje aan te zuigen; 'Figure It Out' heeft nog nooit zo goed geklonken. Een van de grootste hoogtepunten van de dag komt echter daarna in de vorm van The Good, The Bad & The Queen. Het is een van de vele muziekprojecten van Damon Albarn, die vorig jaar nog met Gorillaz de Alpha af mocht sluiten. Als er goed geluisterd wordt naar de muziek zijn er overeenkomsten te horen tussen die twee projecten, maar laat vooral de blur-sound zich gelden. Vanaf het eerste moment wordt duidelijk dat dit een bijzonder optreden is. Achteraf blijkt dat dat heel misschien komt omdat het de laatste van de tour is, waar Albarn nog even de gemoederen goed bezig houdt als hij meldt dat dit het laatste optreden ooit zal zijn ("After this, we're done. Poof.") De Bravo staat overigens niet vol en dit heeft zowel voordelen als nadelen. Ondergetekende kon de show van dichtbij meemaken, aangezien het vrij eenvoudig was om vooraan te komen. Echter heeft dit als nadeel dat het met de muziek van deze act leidt tot een praatconcert, waarbij het publiek de grootste boosdoener is. Mensen denken dat ze wel rustig een gesprek kunnen gaan voeren, terwijl dat juist niet de bedoeling is. Albarn en zijn band lijken er weinig van te merken en geven alles wat ze hebben. Als deze show samengevat moest worden in twee worden zou dat zijn: effectief en krachtig.

 Lowlands 2019: The Good, The Bad & The Queen (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: The Good, The Bad & The Queen (Foto: Michella Kuijkhoven)

In maart mocht de organisatie dus het bordje 'uitverkocht' ophangen, maar kregen ze wel nieuws dat insloeg als een bom. The Prodigy-frontman Keith Flint kwam te overlijden en de overige leden van de band lieten weten dat ze zeker niet gingen touren zonder Keith. De Staat werd aangekondigd als vervanger na eerder op de Alpha te hebben gestaan in 2016 en 2018. Een rockshow van formaat is wat de heren afleveren, met een podium dat de lucht inging, waarbij Rico & Sticks het feestje mee kwamen vieren en een flink blik aan gitaarwerk en effecten werd opengetrokken. Frontman Torre geniet zichtbaar en neemt het applaus dankbaar in ontvangst. Ondertussen wordt overigens de Lima afgebroken bij de Russen van Neuromonakh Feofan. Zelden treedt de act op buiten Rusland, maar het is een act die hoe dan ook thuishoort op Lowlands.

 Lowlands 2019: De Staat (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: De Staat (Foto: Michella Kuijkhoven)

Het is al donker en er kan worden nagedacht over de nacht. Zer00's Alternative in de Heineken, Hollandse Drop in de Lima, house in de Bravo of toch techno in de X-Ray. Knallen!