FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 augustus 2019

Klimmer Narasaki veegt concurrentie van de muur en pakt WK-goud

Op de slotdag van het wereldkampioenschap sportklimmen in het Japanse Hachioji heeft Tomoa Narasaki laten zien dat er geen maat op hem staat. De 23-jarige Japanner, die eerder al met overmacht zijn tweede wereldtitel in het boulderen pakte, domineerde de finale van de (olympische) combinatie.

Speed - De eerste klap
Bij het speedklimmen ging de winst zoals verwacht naar Rishat Khaibullin uit Kazachstan, de enige speedspecialist in de combinedfinale. Narasaki deed het gelijk al geweldig door een tweede plek te pakken, waarmee zijn favorietenrol nog eens aan werd gedikt, zeker doordat de Tsjech Adam Ondra - volgens velen 's werelds beste klimmer - zich na een blunder in de kwalificatie niet voor de eindstrijd plaatste.

De Duitser Alexander Megos verkeert in bloedvorm, maar is pas recentelijk begonnen met speedklimmen en heel goed is hij er nog niet in: hij werd achtste en laatste, waarmee hij gelijk een dikke achterstand op Narasaki opliep. De Japanner Kai Harada werd derde, voor de grote Fransman Mickael Mawem, de Japanners Meichi Narasaki - het broertje van - en Kokoro Fuji, met daarachter de Oostenrijkse uittredend kampioen Jakob Schubert en Megos.

De hoogtepunten van de combinedfinale (Bron: YouTube)

Boulder - Wedstrijd op z'n kop
Megos was de allereerste klimmer die aan het boulderen begon, maar al snel sloeg het noodlot toe: de Duitser, toch wel de grootste uitdager van Tomoa Narasaki, liep een blessure op aan zijn pink en hield het noodgedwongen voor gezien.

Ondertussen liet de grote Narasaki weer eens zien dat hij in ongekende vorm verkeert: niemand topte de eerste boulder, Narasaki 'flashte' hem - hij haalde de top in één poging. Niemand topte de tweede boulder, Narasaki had aan twee pogingen voldoende.

Op de derde boulder was hij niet de enige die de top haalde, broer Meichi, Fuji en Mawem deden dat ook, maar de manier waarop hij zijn eerste greep naar de top wist te redden was weer ongeëvenaard; de Japanner bleef op de muur, rustte even en haalde het daarna wel.

Narasaki won zo het boulderen en was daarmee al nagenoeg zeker van een medaille, tenzij speedspecialist Khaibullin op lead iets bizars zou doen. Sterker nog, met een top-3 op lead zou Narasaki al honderd procent zeker zijn van de wereldtitel. Schubert was nagenoeg kansloos, Megos deed niet meer mee.

Lead - Verrassing!
Dat Schubert nooit te vroeg afgeschreven moet worden bleek maar weer bij het leadklimmen, want hij haalde er gelijk de top...en zag dat níemand dat verder haalde. Tomoa Narasaki kwam het dichtst in de buurt en met een tweede plek pakte hij overtuigend de wereldtitel. Schubert schoof dankzij zijn leadwinst zowaar op naar het zilver, Khaibullin stuntte met een vijfde plek op lead en pakte zowaar het brons weg voor de neus van Harada.

De volledige combinedfinale (Bron: YouTube)

Eigenaar gekraakt pand Westpoort na ontruiming: 'Blij dat het heel snel gegaan is'

De We Are Here-groep die in het pand van de Amsterdamse ondernemer Salih Ozcan was getrokken heeft dat pand vanavond moeten verlaten. Tot opluchting van de ondernemer: "Ik ben blij dat het heel snel gegaan is."

Toch schrok Ozcan toen hij het pand aan de Abberdaan in Westpoort voor het eerst na het bezoek van de krakers van binnen zag. "Mijn hart ging sneller kloppen. Dat iemand met de spullen of ruimte van iemand anders zo kan omgaan." Het is dan ook een behoorlijke troep in het pand.

Lees ook: We Are Here-krakers vertrekken uit pand Westpoort

Chiara Reneman, sympathisant van de groep veelal uitgeprocedeerde asielzoekers, meent dat de rotzooi in het pand niet alleen maar door de krakers veroorzaakt is. "Nee, dat kun je niet aanrichten in zulke korte tijd. Nee, het zag er niet zo uit. Er zijn alleen maar een paar matrassen neergelegd en er is gekookt. We hebben het niet kunnen poetsen of boenen."

Lees ook: Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

Voor Ozcan rest nu het opruimen van zijn pand. "Heel veel werk", zegt de ondernemer daarover. "We beginnen er in ieder geval aan en dan zien we wel hoe het uitpakt."

Maandag ging AT5 met Ozcan naar diens pand om te kijken hoe het eraan toe was. Toen Ozcan wilde laten zien hoe het er van binnen uitzag, werd hij door de krakers gemaand zijn pand te verlaten. De politie liet toen weten dat er niet met spoed ontruimd zou worden. Omdat de situatie in het pand als onveilig werd bestempeld, werd vandaag aan het eind van de middag toch overgegaan tot ontruiming.

8-jarig jochie gaat met auto van mama aan de haal

Het is wat met (minderjarige) joyriders vandaag. Plukte de politie vanmorgen al een 16-jarige knul al van de weg die er met de auto van z'n pa vandoor was gegaan, en later op de dag een 15-jarig jochie die met maar liefst 165 km p/u over de A10 scheurde, was het ook bij onze buren raak. 

Daar ging eeen 8-jarige aan de haal met de auto van mama-lief, om binnen een paar kilometer tot de ontdekking te komen dat hij autorijden toch wel erg eng vond. Wonder boven wonder wist het joch de auto netjes te parkeren op een parkeerplaats langs de Autobahn 44 waarbij dan wel weer netjes gebruik maakte van de gevarenlichten en -driehoek. Volgens de politie zijn er geen ongelukken gebeurd. 

Dodenherdenkingverstorende terrorist krijgt vergoeding

Een van de gedetineerden op de terroristenafdeling in Vught die wegens het verstoren van de dodenherdenking in de isoleercel is geplaatst krijgt een vergoeding.

Afgelopen 4 mei werd de dodenherdenking in Vught verstoord door het schreeuwen van 'allahu akbar' en ander geluid vanuit de gevangenis naast het herdenkingsterrein. Vier daders werden in de isoleercel geplaatst.

Bij een van hen werd niet de benodigde handtekening gezet. Daarom krijgt de betreffende gedetineerde een compensatie van €27,50 volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bundesliga-speler wil helmplicht in het profvoetbal

Klaus Gjasula van SC Paderborn wil dat alle profvoetballers in Duitsland een helm gaan dragen. De Albanees draagt in elke wedstrijd een helm sinds hij in 2013 bij een kopduel een jukbeen brak.

Gjasula is zich bewust dat iedereen aan het idee zou moeten wennen maar vanwege gezondheid wel een goede stap.

“Volgens mij heeft het zin als alle spelers een helm dragen. Dat zou er op het veld misschien een beetje grappig uitzien, maar voor de gezondheid zou het absoluut het beste zijn”, vertelt de 29-jarige voetballer aan t-online.de. “De helm geeft mij het gevoel dat mij niets kan overkomen.”

15-jarige joyrider scheurt met 165 kilometer per uur over A10

De politie heeft op de A10 Noord een minderjarige snelheidsduivel aangehouden die met 165 kilometer per uur over de A10 reed, waar 100 kilometer per uur was toegestaan.

Bij controle bleek het niet mogelijk om het rijbewijs van de jongen in te nemen, omdat hij nog maar 15 jaar oud bleek te zijn. Ook de andere inzittenden bleken minderjarig. Het voertuig is overgedragen aan de eigenaar.

Joyriding is een misdrijf en bij volwassenen is de kans groot dat er een gevangenisstraf wordt opgelegd. Als de bestuurder minderjarig is en wordt veroordeeld, krijgt hij of zij een strafblad en kan er een taakstraf worden opgelegd.

Grapperhaus naar Thailand om Van Laarhoven - OM niet ontstemd

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten naar Thailand af te reizen in de zaak van Johan van Laarhoven. Het OM wist vanaf april dat de minister zich zou inspannen om hem naar Nederland over te laten brengen. In het licht van de lopende strafzaak heeft het OM contact gehad met de minister over de voorbereidingen van zijn bezoek aan de Thaise autoriteiten. Het OM is, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd over de voorgenomen reis.

Ook heeft het Openbaar Ministerie en specifiek parket Zeeland-West-Brabant waar de zaak rondom The Grass Company speelt, alle mogelijkheden onderzocht om de heer van Laarhoven in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar Nederland over te brengen. Tot nu toe is dat, ondanks de inzet van het OM, niet mogelijk gebleken.

Braziliaanse president beschuldigt ngo's van stichten branden in Amazonegebied

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro beschuldigt niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo’s had ingetrokken.

Volgens dit artikel van het Algemeen Dagblad uit de president deze beschuldiging voornamelijk om zijn eigen regering vrij te pleiten.

Tabeling/Piek naar derde ronde WK badminton, rest van Nederlanders uitgeschakeld

Robin Tabeling heeft samen met Selena Piek de derde ronde bereikt op het WK badminton in Basel. Het Nederlands koppel verrasten het als 13e geplaatste duo He Ji Ting en Du Yue in twee spannende games: 22-20 en 21-18.

In de eerste game nam Tabling/Piek vroeg in de eerste game een voorsprong van zes punten, maar het Chinese koppel kwam terug en stonden zelfs met 19-18 voor, maar uiteindelijk ging de eerste game toch naar het Nederlandse duo. In de tweede game had Tabeling en Piek steeds een voorsprong en wonnen na veertig minuten van He/Du. Zij staan in de derde ronde tegenover de als zesde geplaatste Indonesiërs Praveen Jordan en Melati Daeva Oktavianti.

Voor Piek en Tabeling zit het toernooi in respectievelijk in het vrouwen- en het mannendubbelspel er wel op. Piek verloor samen met dubbelpartner Cheryl Seinen kansloos van Mayu Matsumoto/Wakana Nagahara. Het als eerste geplaatste Japanse koppel won met 21-9, 21-6.

Tabeling wist samen met Jelle Maas niet de derde ronde te bereiken op het WK badminton. Het Nederlands duo verloor in twee games van het sterke Indonesische team Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan: Het werd 21-13, 21-12 voor het als vierde geplaatste team in de mannendubbel.

Voor Soraya de Visch Eijbergen was de tweede ronde ook het eindstation op het WK. In het vrouwenenkelspel was ze kansloos tegen Saina Nehwal. De als nummer acht geplaatste badmintonspeelster uit India won met 21-10, 21-11.

Oma die 2-jarig kleinkind 'kalmeert' in kokend water riskeert levenslange celstraf

Een 53-jarige vrouw uit de Amerikaanse stad Chattanooga (Tennessee) riskeert een levenslange gevangenisstraf omdat ze het 2-jarige dochtertje van haar zoon minutenlang met de voetjes in een bad vol kokend water zette. Kaylee Robinson, het slachtoffertje, ligt al ruim een week in het ziekenhuis met ernstige derdegraads brandwonden.

Volgens het ongelofelijke verhaal dat is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad is het maar de vraag of de voetjes van het arme kind behouden kunnen blijven.

Oranje tankt zelfvertrouwen tegen Rusland (14-0) en plaatst zich voor halve finale EK hockey

Veertien doelpunten maakten de Nederlandse hockeysters woensdagavond tegen Rusland (14-0), als antwoord op het gebrek aan scorend vermogen tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Het waren er ruimschoots genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale van het EK en de zure nasmaak van de twee vorige wedstrijden enigszins weg te spoelen. In de halve finale wacht wel een serieuzere tegenstander.

De nummer 23 van de wereld was de ideale sparringpartner voor de aanvallers van Oranje om zelfvertrouwen te tanken, na al die gemiste kansen tegen met name Spanje. De opdracht voor deze wedstrijd was duidelijk. Met minimaal twee doelpunten verschil moest Nederland winnen, om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van België-Spanje, dat om 20.30 uur wordt gespeeld.

Negentien seconden waren er nog maar gespeeld, toen Kelly Jonker al voor de opmerkelijk kleine Russische keepster Viktoriia Aleksandrina opdook en onderuit werd gehaald. Strafbal, oordeelde de videoscheidsrechter, door Nederland ingeschakeld. Het was de snelle start die Nederland zich wenste, na het moeizame begin van het toernooi. Koeltjes pushte aanvoerder Eva de Goede de bal op de plank. Dat haar juichende teamgenoten hard op haar afgestormd kwamen, liet zien dat het vroege doelpunt toch wel een opluchting voor Oranje was.

Daarna ging het hard. De arme Russen, die slechts met 1-0 van Spanje hebben verloren, kwamen kwaliteit tekort om Nederland ook nog maar één seconde in de problemen te brengen. Schoten van Frédérique Matla, Kelly Jonker, Marloes Keetels en strafcorners van Caia van Maasakker en opnieuw Frédérique Malta werden in het eerste kwart nog met een hand of een voet onschadelijk gemaakt door keepster Aleksandrina. Maar daarna was haar magie uitgewerkt. Halverwege het tweede kwart werd ze zelfs gewisseld, toen Nederland naar 4-0 was uitgelopen.

Oranje, opnieuw zonder de geblesseerde Ireen van den Assem, had de marge van twee al na vijftien minuten bereikt. Een strafcorner leek de mist in te gaan, maar een rollertje van Lauren Stam hobbelde onder de keepster door (2-0). In het kwart daarop schoot Eva de Goede de 3-0 binnen en maakte Caia van Maasakker er met een sleeppush vanaf de kop van de cirkel 4-0 van. Marloes Keetels benutte als aangeefster een strafcornervariant, waardoor het 5-0 in de rust stond.

Regelmatig rolde de bal ook weer heerlijk van stick naar stick, voor wat het waard is tegen Rusland. Ook na rust bleef Nederland aan de lopende band scoren. Een harde sleeppush van Van Maasakker op de plank leverde in het derde kwart de 6-0 op. Marijn Veen, die het eindstation was van een mooie aanval over meerdere schijven (7-0), Kelly Jonker (8-0) en Lidewij Welten pikten (9-0) ook hun doelpuntje mee. Welten maakte er zelfs 10-0 van en Margot van Geffen uit een strafcornervariant 11-0. Kelly Jonker (12-0) en Marijn Veen (13-0) maakten hun tweede. Toen Nederland in de slotfase met elf veldspeelsters ging spelen, bepaalde Frédérique Matla de eindstand op 14-0, de hoogste uitslag van dit EK.

Engeland of Duitsland is vrijdag de tegenstander van Nederland in de halve finale, afhankelijk van de uitslag van België-Spanje. Dan wordt duidelijk of Oranje ook tegen een serieuze tegenstander de stijgende lijn weet vast te houden.

Dempster wint Veenendaal-Veenendaal Classic

Zakkari Dempster heeft woensdag de Veenendaal-Veenendaal Classic gewonnen. De wielrenner van Israel Cycling Academy maakte deel uit van een kopgroep en was het snelste in de eindsprint.

In de vierendertigste editie van de de eendaagse wedstrijd rondom Veenendaal stonden geen World Tour-ploegen aan de start, dus ook geen Team Jumbo-Visma. Die ploeg won vorig jaar met Dylan Groenewegen voor de derde keer deze wedstrijd.

In de openingsfase probeerden diverse renners een ontsnapping op te zetten maar kregen geen groen licht van het peloton. Na ruim tachtig kilometer was het dan toch zover. Een groep van veertien renners reed weg. Maximale voorsprong drieënhalve minuut, in de laatste ronde was dat geslonken tot minder dan twee minuten.

Met minder dan tien kilometer te gaan wisten Nick van der Lijke (Roompot-Charles), Martijn Buding (BEAT Cycling Club) en Dempster weg te rijden. Op de finishstrook was Dempster vervolgens het rapste van het drietal.

Nederlandse springruiters negende na eerste dag landenwedstrijd op EK

De Nederlandse springruiters zijn matig begonnen aan de landenwedstrijd op de Europese kampioenschappen paardensport in Rotterdam. De ploeg staat na het eerste onderdeel pas op de negende plaats.

Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero), Doron Kuipers (Charley), Frank Schuttert (Lyonel D) en Maikel van der Vleuten (Dana Blue) kwamen op het jachtparcours tot 13,9 strafpunten. Op het jachtparcours gaat het om de snelste tijd. De tijden van de ruiters worden vervolgens omgezet in strafpunten. 

Duitsland leidt met 4,22 strafpunten. De Duitsers worden gevolgd door Frankrijk (5,39) en Zweden (6,81). Duitsland heeft omgerekend drie balken voorsprong op Nederland. Houtzager en Kuipers gingen als enige twee van de Nederlandse ploeg foutloos rond, al was de tijd van Houtzager een stuk beter. Houtzager vinden we terug op de achttiende plaats en Kuipers op plek 36. Schutters met één springfout was wel iets sneller dan Kuipers en staat 35e, De score van Van der Vleuten (81,55) bleek het schrapresultaat. Individueel vinden we hem terug op plek veertig van de zeventig deelnemers. 

Donderdag is de eerste omloop van de landenwedstrijd. Vrijdag wordt de landenwedstrijd beslist met de tweede omloop. De scores die de ruiters in de landenwedstrijd behalen, tellen mee voor de individuele rangschikking. De beslissing daarin valt op zondag.

Sterke gameplaytrailer voor Wasteland 3 getoond

Tijdens Gamescom heeft Deep Silver een nieuwe trailer laten zien van Wasteland 3, de CRPG van ontwikkelaar InXile Entertainment en het vervolg op het succesvolle Wasteland 2 uit 2014.

"Meer dan een 100 jaar na het vallen van de bommen is Arizona nog altijd stervende. Het patriarch van Colorado heeft beloofd om de staat te redden zolang de Desert Rangers zijn grond kunnen redden van zijn drie bloeddorstige kinderen", zo luidt de beschrijving bij de trailers. De Desert Rangers zijn al sinds het eerste deel de protagonisten, een groepering van allerlei specialisten die proberen om enigszins orde te handhaven in de wetteloze Wastelands.

Nadat de 'ludieke' trailer die eerder dit jaar tijdens E3 werd laten zien nogal matte reacties opleverde hebben InXile en Deep Silver met onderstaande trailer gewoon weer gefocust op de 'core business' van de franchise. Wasteland 3 komt in de lente van volgend jaar uit voor Xbox One, PS4, Windows, Mac OS X en Linux.

We Are Here-krakers vertrekken uit pand Westpoort

De krakers die sinds vorige week in een pand aan Abberdaan in Westpoort in Amsterdam zaten, zijn op last van de hoofdofficier van justitie uit het pand gezet, omdat de situatie in het pand als onveilig is bestempeld. De krakers hebben het pand inmiddels verlaten.

De brandweer en netbeheerder Liander zijn vanmorgen bij het gekraakte pand geweest. "Zij hebben geconstateerd dat er een gevaarlijke situatie in het pand is ontstaan voor krakers en omgeving. Op grond hiervan heeft de officier van justitie besloten tot een spoedontruiming", meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Lees ook: Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

Voor het pand staan verhuiswagens. Het gekraakte pand haalde het landelijke nieuws nadat AT5 met pandeigenaar Salih Ozcan maandag een kijkje kwam nemen bij de krakers. Hij werd tijdens de opnames door de krakers uit het pand gezet.

'Enorme bende'
Ozcan is opgelucht dat het pand, dat hij voordat het gekraakt was aan het verbouwen was, nu is ontruimd. Maar hij vertelt ook aan AT5 dat het binnen een enorme bende is. "Ik heb net binnen rondgelopen en het is hartverscheurend. Er zit zoveel werk in; de tweede en derde verdieping waren net bezemschoon en nu ben ik weer terug bij af. Het is echt ongelofelijk."

De politie meldt dat alle krakers het pand zelfstandig hebben verlaten. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Co-op gameplay voor Luigi's Mansion 3

Nintendo heeft een uitgebreide demo online gezet, waarin we meer zien van de co-op gameplay in Luigi's Mansion 3. De mogelijkheid tot co-op werd afgelopen E3 aangekondigd.

In de video zien we ook een nieuwe vloer van het met spoken belaagde hotel uit de game. De gameplay duurt bij elkaar bijna een half uur, genoeg dus om een indruk te krijgen van de nieuwe mogelijkheden. Luigi's Mansion 3 is vanaf 31 oktober exclusief beschikbaar op Nintendo Switch.

OM wil ruim 1,9 miljoen afpakken van bestuurder zorginstelling

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam geëist dat de bestuurder van de zorginstelling ZSV en zijn partner in totaal 1.945.393 euro betalen aan de schatkist. De zorginstelling regelde zorg en huisvesting voor gehandicapten. De bestuurder werd in december 2017 veroordeeld voor stelselmatige fraude met zorggelden van de instelling.

De rechtbank veroordeelde de bestuurder tot een gevangenisstraf van vier jaar voor valsheid in geschrift, het opmaken van valse jaarrekeningen en het gewoontewitwassen van in totaal 1.889.893 euro. Dat bedrag heeft hij onttrokken aan de zorginstelling en samen met zijn vriendin uitgegeven, oordeelde de rechtbank. De officieren van justitie betoogden op zitting dat de bestuurder en zijn vriendin ‘het leven van een popster leefden’. Ze maakten vele luxe reizen, altijd businessclass. Ze hadden vier auto’s voor de deur; een luxe Audi, een BMW en ieder een eigen Porsche. Ze winkelden bij de duurste winkels en kochten sieraden ter waarde van tienduizenden euro’s per stuk. De rechtbank veroordeelde de vriendin van de bestuurder voor schuldwitwassen van 1.889.893 euro. Tegen het laatste vonnis is de verdachte in appel gegaan.

Het OM ziet de 1.889.893 euro die verdachten door de fraude hebben verkregen en hebben witgewassen als crimineel verdiend vermogen. De bestuurder keerde zichzelf daarnaast in 2016 meer salaris uit dan hij volgens de zogenoemde ‘Balkenende-norm’ mocht ontvangen. Dat verschil ziet het OM ook als crimineel verdiend vermogen. Mede daarom is het bedrag van 1.889.893 euro dat verdachten hebben witgewassen, nog eens verhoogd met 55.000 euro. Het OM komt daarmee op een totaal van 1.945.393 euro wederrechtelijk verkregen vermogen. Beide verdachten kunnen hierop aangesproken worden, want zij hebben het ook gezamenlijk uitgegeven aldus het OM: “Bankpassen, creditcards en bankrekeningen werden gedeeld en aan elkaar ter beschikking gesteld en uitgaven werden voor hun gezamenlijk gedaan.” De officieren van justitie zien dan ook geen aanleiding om het bedrag voor de vriendin van de bestuurder te matigen.

De rechtbank heeft direct conform eis uitspraak gedaan.

'Meer vrouwen aan de top niet perse winstgevend'

De invoering van een bindend quotum vergroot het aandeel vrouwen aan de top. Het is echter geen wondermiddel: het verhoogt niet de winstgevendheid van bedrijven of het aandeel vrouwen in het middenmanagement. Voor het verhogen van het aandeel vrouwen in het middenmanagement is aanvullend beleid nodig van de overheid en van het bedrijfsleven. Deze conclusies staan in de publicatie ‘Vrouwen aan de top’ van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) die zojuist is verschenen.

In de afgelopen tien jaar is het aandeel vrouwen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen bij de grootste vijfduizend bedrijven in Nederland toegenomen van 4% naar 15%. Daarmee blijft het nog ver achter bij het wettelijk streefcijfer van 30%. Het aandeel vrouwen in topfuncties bij de Rijksoverheid en bij non-profitorganisaties is met respectievelijk 34 en 40 procent aanzienlijk hoger dan in het bedrijfsleven. Internationaal vergelijkbare cijfers over de top zijn er alleen voor (het veel kleinere aantal) beursgenoteerde bedrijven, daarbinnen doet Nederland het in Europa gemiddeld (Raden van Bestuur) dan wel bovengemiddeld (Raden van Commissarissen). Wat betreft het aandeel vrouwen in managementfuncties over alle managementlagen, van management van een bedrijf tot management van een afdeling, zit Nederland echter onder het Europese gemiddelde.

Verschillende factoren spelen een rol bij het lage aandeel vrouwen aan de top: de deeltijdcultuur, risicoaversie en competitieaversie, het denken in stereotypen - 'mannen zijn ambitieus, vrouwen zijn sociaal’ - en de bestaande organisatiecultuur - 'een manager werkt (meer dan) voltijd’. Over het relatieve belang van de verschillende factoren is helaas nog weinig bekend.

Bindende quota (met sancties) voor het aandeel vrouwen aan de top leiden tot een snelle toename van dit aandeel en vergroten daarmee de kansengelijkheid tussen mannen en vrouwen. Bindende quota zijn echter geen wondermiddel: ze verhogen niet de winstgevendheid (enerzijds brengen vrouwen in het bestuur wellicht andere gezichtspunten in, anderzijds kunnen er meer conflicten over de te varen koers optreden), of het aandeel vrouwen in het middenmanagement. Dit blijkt uit onderzoek naar het invoeren van quota in andere Europese landen. Het effect van het opnemen van streefcijfers in de corporate governance code, een code waaraan beursgenoteerde bedrijven zich committeren, lijkt beperkt ten opzichte van het invoeren van een bindend quotum.

Beleid gericht op het vergroten van de deeltijdfactor kan mogelijk ook bijdragen aan een hoger aandeel vrouwen aan de top, via de doorstroming naar managementfuncties. Daarbij moet niet te veel worden verwacht van een verdere verhoging van de kinderopvangtoeslag of langer betaald vaderschapsverlof. Ook bedrijven kunnen (verdere) maatregelen nemen, zoals het formuleren en uitvoeren van een diversiteitsstrategie. Uit de literatuur komt naar voren dat commitment van de top aan het diversiteitsbeleid en een samenhangend pakket van maatregelen daarbij belangrijk zijn.

Tankschip ramt sluis bij Schellingwoude

Een tankschip is vanochtend tegen een sluis bij Schellingwoude aangevaren, waardoor deze defect is. Reparateurs van Rijkswaterstaat zijn de sluis momenteel aan het repareren.

Het incident vond vandaag om 11.00 uur plaats. Het gaat om de Prins Willem-Alexanderkolk bij de Oranjesluizen. Op beelden gefilmd door een medewerker van het sluiscomplex is te zien hoe het schip met behoorlijke vaart een van de sluisdeuren ramt.

Rijkswaterstaat neemt geen risico en sluit de sluis in ieder geval tot 00.00 uur vanavond. Mogelijk blijft de sluis nog langer gesloten, zo laat een woordvoerder weten. Ook duikers worden ingezet om te checken of de sluis weer naar behoren werkt. Dit betekent dat er voor schepen langer dan 95 meter geen doorgang is vanuit de oostkant van het IJ.

Zwakbegaafde krijgt werkstraf voor leggen nepbommen bij Rabobank

Een 32-jarige man uit Zeist is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 100 uur. De man legde twee keer een zelfgemaakte nepbom op de Amerikalaan in Utrecht, dichtbij een filiaal van de Rabobank.

Onrust
De man plaatste de nepbommen op twee verschillende dagen. De eerste keer was op 5 februari van dit jaar. Twee weken later, op 18 februari, legde hij nóg een nepbom in de buurt van de Rabobank. Hij verklaart dat hij dit deed om onder een afspraak van de fraudespecialist van de Rabobank Utrecht uit te komen. De man heeft hiermee voor veel onrust en overlast gezorgd. Beide keren moesten de Rabobank, andere omliggende bedrijven én huizen ontruimd worden. Ook het verkeer moest worden stilgelegd. Daarnaast zijn de nepbommen ter plekke gecontroleerd door de politie en waren er veel hulpdiensten op de been.

Berekenend
Volgens de man was het achterlaten van de nepbommen een impulsieve actie. Maar volgens de rechtbank blijkt uit zijn handelen dat hij ook berekenend te werk is gegaan. Zo heeft hij na het achterlaten van de nepbommen zélf de politie gebeld. De eerste keer had hij daarvoor speciaal een telefoon zonder simkaart gekocht. De tweede keer schafte hij een losse simkaart aan. Uiteindelijk gooide hij de telefoon weg. Daarnaast verklaarde de man op zitting dat hij na de eerste keer wist wat de gevolgen van zijn actie waren. Toch heeft hij het daarna nog een keer gedaan.

Behandeling
Uit onderzoek door deskundigen blijkt dat de man zwakbegaafd is. Ook is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank vindt dat de verdachte daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. Dit is meegenomen bij het bepalen van de straf. Evenals het feit dat de verdachte verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden en inziet dat hij hulp nodig heeft. De rechtbank wil ook dat hij zich laat behandelen. Daarnaast moet hij zich melden bij de reclassering. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Van de Looi roept door Marokko geselecteerde Ihattaren op voor Jong Oranje

Mohamed Ihattaren maakt zijn debuut in de voorlopige selectie van Jong Oranje, zo maakt de KNVB woensdagmiddag bekend. Het zeventienjarige talent van PSV werd vorige week ook opgenomen in de voorselectie van de Marokkaanse nationale ploeg en lijkt daardoor op korte termijn een keuze te moeten gaan maken. Naast Ihattaren maakt ook AZ'er Myron Boadu zijn debuut in de voorlopige selectie.

“Ik voel me vereerd dat ik in de voorlopige selectie zit, maar ik ga mijn keuze nog niet maken. Ik houd het voorlopig zo. We zien wel. Ik wil gewoon belangrijk zijn en ook internationaal naam maken. Als dat bij het Nederlands elftal is, is dat mooi. Als dat bij het Marokkaanse elftal is, is dat ook mooi”, reageerde Ihattaren afgelopen weekend nog bij FOX Sports op zijn opname in de Marokkaanse voorselectie.

Ihattaren wordt vergezeld door ploeggenoten Cody Gakop en Jordan Teze, terwijl Ajax hofleverancier is voor de voorselectie van Jong Oranje. Vanuit Amsterdam zullen Dani de Wit, Perr Schuurs, Noa Lang, Kjell Scherpen en Kik Pierie zich namelijk aansluiten bij het keurkorps van trainer Erwin van de Looi.

De spelers van Jong Oranje gaan zich voorbereiden op de eerste wedstrijd van de kwalificatiereeks voor het EK Onder-21 dat over twee jaar wordt georganiseerd in Hongarije en Slovenië.

Jong Cyprus is op dinsdag 10 september op De Vijverberg de eerste tegenstander in die cyclus.

Demo beschikbaar voor Dragon Quest XI S

In de eShop kun je vanaf nu een demo downloaden voor Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition (het blijft een lange titel). Progressie die je maakt kun je meenemen mocht je besluiten de volledige versie aan te schaffen.

De volledige versie is ook als pre-load beschikbaar en neemt zo'n 13,8 GB aan ruimte in beslag. De Definitive Edition biedt exclusieve content, waaronder een 2D-modus, extra verhaallijnen en een orchestrated soundtrack. Vooralsnog is deze content niet aangekondigd voor de andere platforms.

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition is vanaf 27 september beschikbaar voor Nintendo Switch.

Ribéry hakt knoop door en gaat aan de slag in de Serie A

Franck Ribéry heeft een nieuwe club gevonden. De Franse buitenspeler vervolgt zijn loopbaan bij Fiorentina. De 36-jarige aanvaller zat zonder club na zijn vertrek bij Bayern München en had de clubs voor het uitkiezen. Mark van Bommel probeerde hem te verleiden om voor PSV te kiezen, maar Ribéry heeft gekozen voor een dienstverband bij la Viola. Nadat hij de medische keuring met succes wist te doorstaan, heeft hij zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract in Florence.

De geruchten over de keuze van Ribéry voor Fiorentina werden de laatste dagen steeds hardnekkiger. Volgens diverse Italiaanse media gaat hij een bedrag van vier miljoen euro per jaar verdienen bij Fiorentina. Via bonussen kan zijn jaarlijkse vergoeding nog met vijfhonderdduizend euro oplopen.

Hij wordt in het Stadio Artemio Franchi ploeggenoot van Kevin-Prince Boateng, die eerder deze zomer van Sassuolo naar Fiorentina verhuisde.

Tot twee keer toe gooide Van Bommel een lijntje uit naar Ribéry, maar de trainer begreep dat de routinier onhaalbaar was. "De situatie was zo dat ik hem al een keer gevraagd heb, een tijd geleden. Afgelopen week heb ik weer contact met hem gehad. Maar Franck is onbetaalbaar", aldus de trainer van PSV eerder deze maand.

Behalve PSV werd Ribéry ook gelinkt aan Dinamo Moskou, Spartak Moskou, Everton, Sheffield United en Eintracht Frankfurt. Een terugkeer in de Bundesliga zag Ribéry hoe dan ook niet zitten, omdat hij niet tegen Bayern wil spelen.

Nederland treft Wit-Rusland in kwalificatie voor Fed Cup Finals

Het Nederlandse Fed Cup-team heeft in de kwalificatie voor de Fed Cup Finals geloot tegen Wit-Rusland. De tennissters van beide landen treffen elkaar op 7 en 8 februari. Als gastland mag Nederland de ondergrond bepalen.

Vanwege een wildcard voor Tsjechië werd Nederland alsnog toegelaten tot de kwalificatieronde van de Fed Cup Finals. Naast Nederland en Wit-Rusland spelen nog veertien landen voor acht plaatsen op het hoofdtoernooi dat in april 2020 in Boedapest gehouden wordt. Australië, Frankrijk, Tsjechië en gastland Hongarije zijn al zeker van deelname

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland dateert van 2017. Toen werd in Minsk door Wit-Rusland met 4-1 gewonnen.

Man meldt zichzelf bij politie na dodelijk verkeersongeval

Een 28-jarige man uit Kerkrade is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het ongeval op 17 augustus waarbij een 24-jarige man overleed nadat de auto waar hij in zat in een vijver was beland. De verdachte heeft zich gistermiddag zelf bij de politie gemeld.

Zaterdagochtend werd een 24-jarige man uit Kerkrade door een voorbijganger gevonden bij de vijver aan de Oud-Erensteinerweg. De man lag naast de auto in het water en bleek te zijn overleden. De aangehouden persoon is de vermoedelijke bestuurder van de auto.

De politie houdt er rekening mee dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij dit ongeval met dodelijke afloop. De politie is daarom op zoek naar getuigen.

Man opgepakt voor beledigen en bedreigen BOA's

Een 26-jarige man is gisteren omstreeks 10.20 uur in de Bouwmeesterbuurt in Tilburg aangehouden omdat hij twee handhavers van de gemeente bedreigd en beledigd zou hebben.

De buitengewoon opsporingsambtenaren hebben aangifte gedaan. Ze vertelden dat ze een controle uitvoerden bij een bewoner omdat hij een puincontainer die voor de deur stond moest weghalen. Hij was daar vorige week ook al over aangesproken. Het gesprek liep volgens de BOA’s al snel uit de hand waarbij die bewoner hen met diverse termen beledigde.

Ook had hij geroepen dat hij ze neer ging steken. Hij werd door de politie aangehouden. Op het bureau gaf hij de beledigingen toe. Hij had vorige week al twee bekeuringen gekregen voor het buiten laten staan van die containers. Hij was boos geworden omdat volgens hem andere buurtbewoners niet bekeurd waren.

Vrouw (70) overleden na verkeersongeval

Een 70-jarige vrouw uit Venlo is dinsdag overleden, nadat zij eerder die dag als fietser betrokken was geweest bij een verkeersongeval op de Emmastraat in Venlo. 

De bestuurder van de betrokken auto is gisteren door de politie gehoord. Wat de precieze toedracht van het ongeval is geweest, wordt nader onderzocht. Ter plekke heeft de afdeling Verkeersongevallen Analyse een technisch onderzoek uitgevoerd. De politie spreekt verder nog met diverse getuigen.

Na Dumoulin vertrekt ook talent Kämna bij Team Sunweb

Na Tom Dumoulin vertrekt ook Lennard Kämna bij wielerploeg Team Sunweb. De 22-jarige talentvolle Duitser heeft een tweejarig contract ondertekent bij BORA-hansgrohe.

Kämna reed sinds 2017 voor Sunweb. In zijn eerste seizoen bij de Duits-Nederlandse ploeg werd hij met de ploeg wereldkampioen in de ploegentijdrit. In de wedstrijd voor beloften op het WK werd hij tweede. Vorig seizoen had de Duitser te kampen met diverse fysieke problemen en stopte tijdelijk met het rijden van wedstrijden. In de Tour de France van dit jaar maakte hij met twee top zes plaatsen in bergetappes indruk.

“Ik denk dat het tijd was voor mij om de volgende stap te nemen”, aldus Kämna. “Alles bij BORA is extreem professioneel, waardoor ik me optimaal kan ontwikkelen. Mijn jaren bij Team Sunweb waren ontzettend waardevol en ik ben de ploeg daar erg dankbaar voor.”

“Lennard is een geweldig talent en zal bij aardig wat ploegen op het lijstje hebben gestaan”, zegt Ralph Denk van BORA-hansgrohe. “Daarom ben ik alleen maar blijer dat hij bij ons heeft getekend. Het was indrukwekkend om hem in de laatste week van de Tour bezig te zien. Ik ben benieuwd waar hij over een paar jaar staat.”

Malen in voorlopige selectie Oranje voor EK-kwalificatieduels

Bondscoach Ronald Koeman heeft woensdag de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met Duitsland en Estland bekend gemaakt. De 20-jarige PSV-aanvaller Donyell Malen maakt voor het eerst onderdeel uit van de Oranje-voorselectie, die 29 spelers telt.

Joël Veltman maakt sinds lange tijd weer onderdeel uit van de voorselectie. De Ajacied speelde op 14 november 2017 zijn laatste interland (Roemenië - Nederland, 0-3) voor Oranje.

Het Nederlands elftal vervolgt de kwalificatiecampagne voor het EK van 2020 op vrijdag 6 september in het Volksparkstadion in Hamburg. Daar staat om 20.45 het treffen met Duitsland op het programma. Daarna reist de ploeg van Koeman naar Tallinn, waar maandag 9 september Estland Oranjes tegenstander is. In het Lilleküla Stadium is de aftrap om 21.45 uur (20.45 uur Nederlandse tijd).

Voorlopige selectie:
Patrick van Aanholt - Crystal Palace
Nathan Aké - Bournemouth
Ryan Babel - Galatasaray
Donny van de Beek - Ajax
Steven Berghuis - Feyenoord
Steven Bergwijn - PSV
Marco Bizot - AZ
Daley Blind - Ajax
Jasper Cillessen - Valencia
Memphis Depay - Olympique Lyon
Virgil van Dijk - Liverpool
Denzel Dumfries - PSV
Hans Hateboer - Atalanta Bergamo
Frenkie de Jong - FC Barcelona
Luuk de Jong - Sevilla
Terence Kongolo - Huddersfield Town
Matthijs de Ligt - Juventus
Donyell Malen - PSV
Quincy Promes - Ajax
Davy Pröpper - Brighton & Hove Albion
Marten de Roon - Atalanta Bergamo
Kevin Strootman - Olympique Marseille
Joël Veltman - Ajax
Kenneth Vermeer - Feyenoord
Tonny Vilhena - FK Krasnodar
Stefan de Vrij - Internazionale
Wout Weghorst - VfL Wolfsburg
Georginio Wijnaldum - Liverpool
Jeroen Zoet - PSV

Man niet blij met nieuwe pinautomaat, ABN AMRO was veel gezelliger

De komende jaren zullen veel pinautomaten van de banken vervangen worden door universele automaten onder het merk 'Geldmaat'. Zo kunnen de banken hun netwerk delen en dalen de kosten, maar niet iedereen is er blij mee. Deze man uitte zijn ongenoegen tegenover Wos.nl. De automaat van ABN AMRO voelde als thuiskomen en dat was een stuk gezelliger dan de Geldmaat.

Politie zoekt getuigen van mogelijke aanrijding

De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval dat op woensdagmorgen plaatsvond op de Warmenhuizerweg in Warmenhuizen.  Omstreeks 02.50 uur kreeg de politie melding van een groepje personen dat over het fietspad langs de Warmenhuizerweg fietste.

Zij zagen op het fietspad een gewond meisje liggen. Naast haar lag een (snor)scooter. Het slachtoffer was niet aanspreekbaar. Het groepje verleende eerste hulp. Het slachtoffer, een 17-jarig meisje uit Waarland, werd vervolgens met spoed overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar. Zij heeft (nog) geen verklaring af kunnen leggen.

De getuigen hebben het ongeval niet zien gebeuren. Het kan gaan om een eenzijdig verkeersongeval, maar mogelijk zijn er ook anderen bij betrokken geweest. Daarom is de politie op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Amsterdam wil geen daklozencamping in Vondelpark, morgen rechtszaak

De aangekondigde daklozencamping in het Vondelpark is de gemeente Amsterdam een doorn in het oog. De camping zou zondag opgebouwd moeten worden, maar dat probeert de burgemeester nu te voorkomen.

De camping is een initiatief van activist Frank van der Linde. Hij is zelf ook dakloos en ziet dat er te weinig opvang is. Volgens van der Linde moeten veel mensen al noodgedwongen in het Vondelpark slapen. Om aandacht te vragen voor het probleem is hij van plan een camping in het Vondelpark te bouwen.

Aanstaande zondag zou het openingsfeest inclusief hapjes en drankjes moeten zijn. De gemeente kreeg lucht van het initiatief via het Facebook-evenement en e-mails van Van der Linde. De burgemeester ziet de camping niet bepaald zitten.

Dwangsom
"Op 16 augustus heb ik u medegedeeld dat het niet is toegestaan om zonder vergunning of ontheffing een evenement te houden, objecten in het park te plaatsen en op de openbare weg te overnachten", zo laat Halsema weten in een brief aan Van der Linde. Als hij het toch doorzet, wacht een dwangsom van 10.000 euro.

Van der Linde laat het er echter niet bij en wil de camping daadwerkelijk op gaan zetten. De zaak komt morgen om 15.00 uur voor de voorzieningenrechter.

Eind vorig jaar kwam Van der Linde ook al in het nieuws. In december werd hij door agenten de raadszaal uit gesleept toen hij bij een inspraak weigerde de zaal te verlaten.

Bulgaar (36) na mishandeling met hersenletsel thuis afgeleverd

Maandagavond 12 augustus werd een 36-jarige Bulgaar zeer ernstig gewond afgeleverd bij zijn woning aan de Rijnvoorde in Rotterdam. Hij was zwaar mishandeld, waarschijnlijk in een woning aan de Rhijnauwensingel.Een woordvoerder van de politie: "Zijn toestand is nog steeds zorgwekkend. Twee mannen en een vrouw zijn inmiddels aangehouden, maar we hopen nog meer informatie te krijgen over wat zich precies heeft afgespeeld."

Hersenletsel
Het slachtoffer was rond 22.00 uur opgehaald door iemand voor een gesprek met zijn werkgever, met wie hij een conflict had. Rond middernacht werd hij weer bij zijn voordeur afgezet, ernstig gewond. Hij wist nog op eigen kracht naar binnen te gaan, waarna zijn vrouw de hulpdiensten waarschuwde. Hij is met hersenletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Onderzoek
Het onderzoek naar de dader of daders is direct opgestart. Het lijkt erop dat het slachtoffer die avond naar een woning aan de Rhijnauwensingel is gebracht en dat hij daar mishandeld is. Dinsdag hielden agenten een eerste verdachte aan. Donderdag volgden er nog twee. Het gaat om twee mannen (40 en 45 jaar) en een vrouw (36) uit Rotterdam aan voor betrokkenheid bij het incident. Zij worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Getuigenoproep
De politie doet een dringende oproep aan getuigen om zich te melden. Dat kan via 0900-8844, het gratis opsporingsnummer 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook hoopt de politie dat er mensen zijn met camerabeelden. Zij worden verzocht deze beelden te delen met de politie via het tipformulier op de website. 

'Barcelona brengt formeel bod uit en wacht op statement van Neymar'

Barcelona nam twee jaar geleden voor een recordbedrag afscheid van Neymar en de Catalanen zijn druk bezig met het terughalen van de Braziliaan. Cadena SER heeft dinsdagavond laat bericht dat de regerend landskampioen van Spanje inmiddels een formeel bod heeft neergelegd bij Paris Saint-Germain, dat echter meteen is afgewezen.

Doordat Barcelona deze zomer al meer dan tweehonderd miljoen euro heeft uitgegeven aan de komst van onder anderen Antoine Griezmann, Frenkie de Jong, Neto en Júnior Firpo, is er in het Camp Nou geen geld om een forse transfersom neer te leggen voor Neymar. Barça zou PSG daarom voorgesteld te hebben om de dribbelaar in eerste instantie voor minder dan 10 miljoen voor een seizoen te huren, inclusief koopoptie van 170 tot 180 miljoen voor volgend jaar.

Dit bod werd, zoals Barcelona eigenlijk wel verwacht had, meteen afgewezen door les Parisiens. De aanbieding wordt door de Spanjaarden echter gezien als 'een nieuwe stap in de onderhandelingen', die hierna door zullen gaan.

Barcelona hoopt bovendien dat Neymar in de komende dagen met een publiekelijk statement komt waarin hij aangeeft terug te willen keren naar zijn voormalige werkgever, om zo de druk op PSG om akkoord te gaan te verhogen.

Naast Barcelona zijn er echter meerdere kapers op de kust. Real Madrid wordt ook al geruime tijd in verband gebracht met de komst van Neymar en dinsdag werd er door verschillende Spaanse en Braziliaanse media eveneens gesproken van een bod van Juventus.

La Vecchia Signora zou een bedrag van tachtig tot honderd miljoen, plus de door PSG begeerde Paulo Dybala, overhebben voor Neymar.

Smaakmaker El Jebli op weg naar uitgang bij De Graafschap: "Kan nu snel gaan"

Youssef El Jebli lijkt De Graafschap deze zomer toch nog te gaan verlaten. De middenvelder wordt al langer in verband gebracht met een vertrek uit de Achterhoek en de Superboeren laten woensdagochtend via de officiële kanalen weten dat El Jebli vandaag niet mee zal trainen.

De 26-jarige spelmaker heeft toestemming gekregen om met een andere club te praten: "Er is bij diverse clubs in binnen- en buitenland concrete interesse voor Youssef. Het kan nu snel gaan, het zou zo maar kunnen dat hij vrijdag niet bij de wedstrijdselectie zit", legt manager voetbalzaken Peter Hofstede uit.

De Graafschap neemt het vrijdagavond op tegen FC Volendam. "Wij hebben er alles aan gedaan om Youssef te behouden voor De Graafschap, er lag een sterk verbeterde en meerjarige aanbieding voor hem klaar. Voor een club als De Graafschap was dit echt het maximale."

"Een eventueel vertrek betreuren wij, maar dit zijn de wetten in de voetballerij. Er rest ons nu niets anders dan af te wachten hoe de situatie zich gaat ontwikkelen", sluit Hofstede af.

El Jebli speelde de afgelopen vier jaar voor De Graafschap, dat hem oppikte bij de amateurs van FC Lienden. De middenvelder speelde kwam in totaal tot 143 wedstrijden voor de club, waarin hij goed was voor 27 doelpunten. Tien van die goals maakte hij afgelopen seizoen in de Eredivisie, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg om zijn ploeg te behoeden voor degradatie.

Ten Hag kritisch: "Hij is nog niet het niveau dat wij gewend zijn"

Erik ten Hag is na het doelpuntloze gelijkspel tegen APOEL Nicosia niet tevreden over het spel van Ajax. De Amsterdammers konden dinsdag in de heenwedstrijd van de play-offs van de Champions League niet imponeren, zo beaamt de trainer na afloop in gesprek met Veronica. Ten Hag geeft aan dat Ajax voor de drie punten speelde.

"We hebben gespeeld om te winnen, maar als dat er niet inzit, moet je een gelijkspel binnenhalen", aldus Ten Hag, die tegen APOEL een 'onrustig' Ajax zag. "Het was te ongeduldig, te onrustig ook, en er was op een fase na de rust na geen diepgang. Hier moeten we elke dag aan werken. En vooral rustig blijven in ons hoofd."

Razvan Marin maakte geen goede indruk en kreeg op social media veel kritiek. Ten Hag erkent dat de middenvelder nog niet het gewenste niveau heeft. "Dat is nog niet het niveau dat wij gewend zijn. Maar hij krijgt aanpassingstijd, dat is logisch."

"We zitten wel in een kwalificatie van de Champions League en daar moeten we een resultaat halen. Maar die jongen moet wennen. Hij staat op een heel belangrijke positie op het veld. Maar hij zal het gaan leren, zich gaan aanpassen en gaan verbeteren."

Donny van de Beek is na afloop ook teleurgesteld. "Achteraf mag je niet eens klagen, want ze hebben toch een aantal grote kansen gehad. We hebben gewoon niet goed gespeeld. 0-0 en geen uitdoelpunt. Thuis moet je gewoon winnen", aldus de middenvelder bij Ajax TV. "De eerste tien minuten was redelijk en was er niet veel aan de hand, maar daarna waren we de grip kwijt."

Man (74) gewond bij gewapende woningoverval

De recherche van het politiedistrict Alphen-Gouda is op zoek naar getuigen van een gewapende overval in een woning aan de Laag Boskoop in Boskoop afgelopen nacht.

Omstreeks 03.30 uur drongen drie gemaskerde mannen de woning binnen en bedreigden de bewoners met een vuurwapen. Het echtpaar werd vastgebonden waarna de mannen de woning doorzochten. De mannen verlieten de woning met sieraden van de bewoners.

Het is nog niet duidelijk hoe de mannen vervolgens zijn weggegaan. De 74-jarige bewoner raakte gewond tijdens de overval en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie verzoekt getuigen zich te melden bij de recherche in Gouda via 0900 – 8844.

OM eist tot 7,5 jaar cel wegens fatale gijzeling

De officier van justitie heeft vandaag onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen zes mannen die volgens het OM op 1 december 2016 een aandeel hebben gehad in de vrijheidsberoving, de gijzeling en de dood van Jdesse Boerenveen. De eisen variëren van 16 maanden tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Een zevende, vrouwelijke, verdachte hoorde een werkstraf tegen zich eisen.

Het levenloze lichaam van de 40-jarige man werd op 22 december 2016 aangetroffen in het water tegen de oever van een eilandje in het Gooimeer. Op 1 december 2016 werd hij voor het laatst gezien, het OM gaat ervan uit dat hij die dag door verdrinking om het leven is gekomen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het slachtoffer een zakelijk conflict had met de vrouwelijke verdachte. Het slachtoffer werd op 1 december bij een garagebedrijf in Wormerveer urenlang van zijn vrijheid beroofd, mishandeld en gegijzeld met als doel mensen te benaderen voor geld. Daarbij waren in eerste instantie vier verdachten betrokken, drie mannen en een vrouw.

Na enkele uren verschenen drie andere verdachten bij het garagebedrijf, zij namen het slachtoffer tegen diens wil mee naar een afgelegen strandje in Almere Haven.

“Het slachtoffer werd op een koude winterse dag, na zonsondergang, naar een afgelegen strandje gebracht. Als dat op zich al niet voldoende is voor het veroorzaken van doodsangsten, dan was dat zeker wel het geval toen hij ook nog werd mishandeld en met een vuurwapen bedreigd.” Voor het slachtoffer leek er geen andere uitweg dan te vluchten in het koude water, diezelfde avond is hij door verdrinking om het leven gekomen.

De officier van justitie is van mening dat het vluchten in het water en de daaropvolgende dood van het slachtoffer toegerekend kan worden aan het handelen van de drie verdachten.

De verdachten hadden -na hem uren vastgehouden, bedreigd en mishandeld te hebben- kunnen weten dat het slachtoffer verzwakt was, dat hij zou willen vluchten, dat de enige mogelijke vluchtweg via het water was, dat het water ijskoud was en dat dat gevaarlijk zou zijn. De verdachten hebben geen enkele moeite genomen om dit noodlottige einde van het slachtoffer te voorkomen.

“Wederrechtelijke vrijheidsberoving en gijzeling zijn zeer ernstige strafbare feiten, waarop moet worden gereageerd met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, aldus de officier van justitie.

Tegen de drie verdachten die het slachtoffer vanuit Wormerveer meenamen naar ’t strandje in Almere Haven eist de officier van justitie de hoogste straffen. Wegens het in vereniging gijzelen van het slachtoffer waarbij het feit de dood ten gevolge heeft, wordt tegen een verdachte 6 jaar en tegen twee verdachten 7,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Tegen drie verdachten die in eerste instantie aanwezig waren in het garagebedrijf eist de officier van justitie een gevangenisstraf van 16 maanden. Tegen de vrouw is een werkstraf van 240 uur + 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De rechtbank doet op 12 september uitspraak.

Twee verdachten opgepakt na steekincident

De districtsrecherche Leiden-Bollenstreek heeft dinsdag twee verdachten aangehouden die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij een steekincident zondagochtend. Een 19-jarige man werd op de Nieuwe Zeeweg in Noordwijk neergestoken, waarna de verdachten vluchtten.

Het steekincident gebeurde rond 04:15 uur. Het slachtoffer – een 19-jarige jongeman uit Voorhout - werd naar het ziekenhuis vervoerd. Een getuige vertelde dat hij na het steekincident drie jonge mannen zag vluchten in de richting van de Van Panhuysstraat. Twee van hen zouden op de fiets zijn gevlucht en een van hen is weg gerend. In de omgeving van de Nieuwe Zeeweg werd gezocht naar deze jongemannen, onder andere met behulp van een politiehelikopter.

Zij werden toen niet meer aangetroffen. De verdachten uit Noordwijk zijn 17 en 20 jaar oud. De recherche is nog op zoek naar een derde verdachte en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De politie is nog steeds op zoek  naar geuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Alcomobilist rijdt lichtmast omver en bedreigt agenten

Een 34-jarige Tilburger is afgelopen nacht rond 02.15 uur op de Midden Brabantweg (N261) nabij Waalwijk met zijn auto tegen een lichtmast gebotst. Hij bedreigde de politiemensen met een vouwmes en moest worden gepepperd. Agenten zijn daarna met de ambulance meegereden naar het ziekenhuis.

Agenten zagen ter hoogte van de afslag naar de Meubelboulevard een Volkswagen Polo staan die rondom beschadigd was. Voor het voertuig lag een uit de grond gereden lichtmast. De bestuurder zat zittend aan de kant. Hij was onvast ter been en rook naar alcohol. De agenten zagen dat hij een klapmes dreigend in zijn handen had.

De centralist van de meldkamer gaf door dat  de eigenaar van die auto bij een eerder incident ook al met een mes gedreigd zou hebben. De dienders riepen tevergeefs dat hij zij mes moest neergooien. Hierna hebben zij pepperspray ingezet en de bestuurder met veel moeite op de brancard gekregen.

Twee agenten zijn meegereden met de ambulance naar een ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Daar is bloed afgenomen van de verdachte om het alcoholgehalte vast te stellen. Hij wordt in een later stadium gehoord over de bedreiging en het rijden onder invloed.

Politie zoekt getuigen mislukte plofkraak Amsterdam-Noord

De politie zoekt getuigen van de voorbereidingshandelingen voor een plofkraak vanmorgen vroeg op een geldautomaat aan de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Een voorbijganger belde rond 5.30 uur de politie in verband met verdachte omstandigheden bij de automaat.

Rondom de geldautomaat lag bedrading en poeder op de grond. Agenten kwamen snel ter plaatse en zetten de omgeving rond het winkelcentrum ter onderzoek af. Uit het eerste onderzoek bleek dat het scherm van de geldautomaat beschadigd was.

De recherche stelde sporen veilig en doet nader onderzoek. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Eritrese conferentie Veldhoven had niet verboden mogen worden

De burgemeester van Veldhoven mocht een conferentie in zijn stad voor een aan de Eritrese regering gelieerde jongerenorganisatie niet verbieden met een noodbevel. Hij had meer informatie moeten inwinnen om te beoordelen of de situatie te beheersen was en of de conferentie met extra maatregelen toch door had kunnen gaan. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. De Afdeling bestuursrechtspraak volgt met dit oordeel een eerdere uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant.

De zaak was aangespannen door het Nederlands Eritrees Platform die de conferentie organiseerde. Het Platform vindt dat de burgemeester te snel had besloten om de conferentie te verbieden vanwege de vrees voor wanordelijkheden.

Vrees voor wanordelijkheden is begrijpelijk…
In Veldhoven zou in april 2017 een meerdaagse conferentie plaatsvinden van de Young Peoples Front for Democracy and Justice, een jongerenorganisatie die aan de Eritrese regering is gelieerd. Onder anderen een naaste adviseur van de president van Eritrea zou spreken op de bijeenkomst.

Al de dag voordat de conferentie begon demonstreerden tegenstanders van het regime in Eritrea bij het congrescentrum. Hierbij moest de politie ingrijpen. Via diverse kanalen werd duidelijk dat ook in de loop van het weekend weer een grote groep demonstranten op de conferentie zou afkomen.

Het congrescentrum was lastig te beveiligen en de aanwezigheid van diplomaten en vertegenwoordigers van de Eritrese regering compliceerde de veiligheidssituatie. Op basis van deze informatie is het naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak redelijk dat de burgemeester vreesde dat de situatie uit de hand zou lopen.

…maar nog geen reden voor verbod
Toch mocht de burgemeester de conferentie niet zonder meer met een noodbevel verbieden. Nederland kent het grondwettelijke recht op vrijheid van vergadering. Dat wil zeggen dat ook bijeenkomsten die bij een deel van de samenleving weerstand oproepen, mogen plaatsvinden en zoveel mogelijk moeten worden beschermd. De overheid mag bijeenkomsten dus niet te snel verbieden vanwege vrees voor onveilige situaties.

De burgemeester heeft zich in dit geval onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden om de conferentie met extra veiligheidsmaatregelen toch door te laten gaan, bijvoorbeeld door meer politieagenten in te schakelen. Net als de rechtbank eerder in de procedure komt de Afdeling bestuursrechtspraak dus tot de conclusie dat het noodbevel van de burgemeester niet voldoende gemotiveerd was.

Uitgebreide gameplay-demo voor Planet Zoo

Frontier Developments, bekend van onder andere Planet Coaster en Jurassic World Evolution, is al een tijd bezig met management sim Planet Zoo. Tijdens Gamescom is een gameplay-demo beschikbaar gemaakt, waarin we meer zien van de dieren en systemen van de game.

De demo gaat onder andere in op de verhaallijn van de game, de diverse soorten dieren die je kunt plaatsen in jouw dierentuin en enkele van de systemen die nodig zijn om je park draaiende te houden. Denk hierbij aan een markt om dieren te kopen, donatiedozen en natuurlijk hoe je daadwerkelijk je parkt opbouwt.

Planet Zoo komt 5 november naar pc.

Man scheurt onverzekerd met 178 km/u door Tholen

Een 23-jarige motorrijder uit Poortvliet moest dinsdagavond zijn rijbewijs inleveren bij de politie. Op de Postweg in Tholen reed hij veel harder dan toegestaan.

De man reed 178 kilometer per uur terwijl er slechts 80 kilometer per uur gereden mag worden op de bewuste weg. Verder bleek bij controle dat zijn motor niet verzekerd was. De officier van justitie beslist of, en zo ja, wanneer de man zijn rijbewijs terugkrijgt. 

Vader en zoon opgepakt voor online drugshandel

De politie heeft dinsdag 20 augustus in Appelterm en Wijchen twee mannen, vader en zoon, aangehouden voor de uitvoer van verdovende middelen door middel van het versturen van post naar het buitenland. Op hun woonadressen en in een pand in Beuningen heeft de politie zoekingen verricht. Daarbij zijn bijna tien kilo harddrugs, voornamelijk XTC-pillen, aangetroffen.

Het Post Interventie Team van de Landelijke Eenheid startte enkele weken geleden onder het gezag van het Landelijk Parket een onderzoek naar de handel in de verdovende middelen nadat er 9 enveloppen waren onderschept. Lopende het onderzoek zijn er diverse andere enveloppen onderschept waarbij in totaal voor ongeveer één kg XTC-pillen is aangetroffen. De brieven waren bestemd voor onder andere de Verenigde Staten, Polen en India. Tijdens het onderzoek kwamen de dinsdag aangehouden mannen van 63 en 39 jaar in beeld als de verkopers van grote hoeveelheden verdovende middelen via het internet.

Zoekingen
Na de aanhoudingen doorzocht de politie drie panden. In de woning van de 63-jarige verdachte in Appeltern, trof de politie ongeveer tien kilo XTC-pillen aan. Hierbij zijn in totaal ongeveer 25.000 XTC-pillen in beslag genomen. Daarnaast ook een grote hoeveelheid nootjes en ander snoepgoed. De verdachten gebruikten deze verpakkingen als deklading om de verdovende middelen te verpakken. Het Post Interventie Team onderzoekt verder hoe lang deze verdachten al verdovende middelen per post exporteerden, de omvang van de handel, hoeveel de verdachten met de handel verdiend hebben en ook wie de verdovende middelen besteld heeft.

Vader en zoon opgepakt voor online drugshandel (Afbeelding: Politie)
Vader en zoon opgepakt voor online drugshandel (Afbeelding: Politie)

Transgender krijgt uitnodiging voor baarmoederhalskankeronderzoek

De Eindhovense transgender Nicole Bruining moest hard lachen toen ze een brief binnenkreeg van de overheid. Of ze wil meedoen aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker.

Nadat ze met het ministerie belde om aan te geven dat dat onderzoek voor haar redelijk overbodig is, kreeg ze het advies om dan maar op het afmeldformulier aan te kruisen dat haar baarmoeder verwijderd is, omdat ze anders post zou blijven krijgen. Naar eigen zeggen moest ze 'effe aan de zuurstof' van het lachen. 

Man (39) schrikt zich zwaargewond

Op het Stationsplein in Amersfoort heeft zich een uiterst ongelukkig incident voorgedaan. Bij de grote bushalte aldaar schrok een 39-jarige man van een busdeur die geopend werd, waardoor hij achterover viel.

De man kwam zo ongelukkig terecht dat hij ernstig gewond raakte aan zijn hoofd. Een ambulance was niet voldoende, het traumateam moest ingezet worden om de hulpverleners te ondersteunen, waarna de man naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Foto's zijn onder meer hier te vinden.

Elfvoudig wereldkampioene kanovaren betrapt op doping

Elfvoudig wereldkampioene kanovaren Laurence Vincent-Lapointe is betrapt op het gebruik van een verboden middel. De Canadese grootheid is voorlopig geschorst en zal dus niet mee mogen doen aan het WK in het Hongaarse Szeged, dat woensdag begint.

"We zijn zeer teleurgesteld dat dit op de vooravond van ons grootste evenement van het jaar gebeurt", aldus Simon Toulson, secretaris-generaal van kanobond ICF. "De rechten van de sporter moeten worden gerespecteerd, dus we zullen gedurende het onderzoek geen verder commentaar geven."

Vincent-Lapointe werd maar liefst zes keer wereldkampioene op de 200 meter in de C1-boot en maakte vier keer deel uit van de gouden Canadese C2-boot op de 500 meter, terwijl ze vorig jaar op het WK ook nog eens het slotstuk van het toernooi won, de niet-olympische vijf kilometer.

De Canadese testte positief op het middel Ligandrol, dat de aanmaak van spieren kan stimuleren. Volgens de Canadese kanobond is de kans aanwezig dat dit middel per abuis in voedingssupplementen terecht is gekomen, precies de verdediging waar de onlangs betrapte Australische zwemster Shayna Jack het ook op gooit.

Titel 25e Bond-film bekendgemaakt

De 25e James Bond-film heeft een titel: No Time To Die. Dat heeft de spion via Twitter bekendgemaakt.

Vanaf april volgend jaar zal de film in de bioscoop te zien zijn, waarbij men voor het laatst naar Daniel Craig als 007 kan kijken. Hij is in de film al met pensioen en zit te chillen in Jamaica, maar dat dat zou niet echt voor een boeiende film zorgen en dus wordt Bond gebeld.

Zijn oude CIA-vriend Felix Leiter heeft hulp nodig: er moet een ontvoerde wetenschapper gered worden en dat blijkt natuurlijk weer niet zo makkelijk. Spanning alom dus.

Politie schiet drie agressieve honden dood na aanval op vrouw

In een woning aan de Rotterdamse Hilledijk is vannacht een vrouw zwaargewond geraakt nadat ze werd aangevallen door drie honden. De politie zag zich genoodzaakt om alle drie de beesten dood te schieten.

Volgens het AD is de vrouw zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Het wordt nog onderzocht wie de eigenaar is van de honden. 

Consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger in juni

Consumenten hebben in juni 1,7 procent meer besteed dan in juni 2018, meldt het CBS. De groei is lager dan in de voorgaande maand. Consumenten hebben in juni 2019 vooral meer aan kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in augustus minder gunstig dan in juni.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument besteedt vooral meer aan duurzame goederen
Consumenten hebben in juni 4,0 procent meer besteed aan duurzame goederen. Ze gaven vooral meer uit aan kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Aan nieuwe personenauto’s hebben consumenten echter opnieuw minder besteed.

Consumenten hebben aan voedings- en genotmiddelen 0,3 procent meer besteed dan een jaar eerder. Ze gaven 1,0 procent minder uit aan overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in juni 2,8 procent meer heeft omgezet dan in juni 2018. Het verkoopvolume was 2,4 procent hoger. Ook deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in juni 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Omstandigheden voor consumptie in augustus minder gunstig dan in juni
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in augustus minder gunstig dan in juni. Dat komt vooral doordat de verwachting van consumenten over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid minder positief was. Ook waren ondernemers in de industrie minder positief over de toekomstige werkgelegenheid in hun bedrijf en was de groei van de werkzame bevolking op jaarbasis ook iets kleiner dan in de voorgaande maand.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, zo benadrukt het CBS. 

Koopwoningen 7 procent duurder in juli

Bestaande koopwoningen waren in juli 7,0 procent duurder dan in juli 2018. Dat is nagenoeg dezelfde prijsstijging als in de voorgaande maand. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juli 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juli ruim 39 procent hoger.

Meer bestaande koopwoningen verkocht in juli
Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 21.039 verkochte woningen registreerde. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2019 zijn er 120.976 woningen verkocht. Dat is bijna 3 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

Trump zegt bezoek Denemarken af om Groenland

Donald Trump heeft het staatsbezoek dat hij volgende maand aan Denemarken zou brengen afgezegd omdat de Deense Minister-President Mette Frederiksen hem het eiland Groenland niet wil verkopen.

Het staatsbezoek zou op 2 september plaatsvinden op uitnodiging van de Deense koningin Margarethe II. Ineens opperde Trump vorige week dat hij het Deense autonome grondgebied Groenland wel wilde kopen. Frederiksen bestempelde dit als een 'absurd idee' en weigerde er verder woorden aan vuil te maken. Ook de Groenlandse premier Kim Kielsen deed het idee af als onzinnig.

Na de afwijzing van de Denen en de Groenlanders kon Trump natuurlijk niets anders doen dan het volgende via een tweet wereldkundig te maken: "Denemarken is een bijzonderland met geweldige mensen, maar na het commentaar van Mette Frederiksen over de verkoop van Groenland rest mij niets anders dan het bezoek aan Denemarken uit te stellen voor een volgende keer...".

Man veroordeeld voor fraude en witwassen 4,3 miljoen euro van werkgever

Een 28-jarige man is dinsdag veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Deze straf is overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De man lichtte zijn werkgever Royal FloraHolland op voor ruim 4,3 miljoen euro. Deze schade moet hij zijn werkgever vergoeden.

Toedracht
Gedurende 9 maanden wist hij met een aantal frauduleuze handelingen dat bedrag ongemerkt weg te sluizen naar zijn eigen bankrekening. Het geld maakte hij vervolgens over naar andere rekeningen om daarmee te gokken. Hiermee heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan witwassen van dat bedrag.

Bijzondere voorwaarden
Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn ook bijzondere voorwaarden verbonden waaronder een ambulante behandelverplichting voor zijn gokverslaving en een verbod op deelname aan kansspelen. Verder moet hij medewerking verlenen aan het Openbaar Ministerie om ervoor te zorgen dat tegoeden op gokaccounts worden overgemaakt naar Royal FloraHolland.

Consument minder optimistisch

De stemming onder consumenten verslechtert in augustus, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 0, tegen 2 in juli. Het oordeel over het economisch klimaat verslechtert en de koopbereidheid verbetert iets.

Met 0 ligt het consumentenvertrouwen in augustus boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Negatiever over economisch klimaat
De deelindicator Economisch klimaat verslechtert in augustus. Deze deelindicator komt uit op -1, tegen 6 in juli. Consumenten zijn in augustus een stuk pessimistischer over de economie in de komende twaalf maanden en minder positief over de economie in de afgelopen twaalf maanden.

De koopbereidheid verbetert een fractie in augustus. Deze deelindicator staat op 0, tegen -1 in juli. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden verbetert iets. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger. Over de financiële situatie in de komende twaalf maanden zijn de consumenten daarentegen iets minder positief dan in juli.

Minder positief over toekomstige werkloosheid
De verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verslechtert. Bijna 23 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden zal stijgen, 33 procent verwacht een daling. Het saldo komt uit op 11, tegen 23 in de vorige maand. Het aandeel dat een stijging verwacht is in de afgelopen twee maanden toegenomen en het aandeel dat een daling verwacht afgenomen.

Jonge vrouw onzedelijk betast; politie zoekt getuigen

In de nacht van maandag 19 augustus op dinsdag 20 augustus is in Wervershoof een 17-jarige jonge vrouw onzedelijk betast. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 01.00 uur fietste het slachtoffer over het Waterkeringspad in de richting van Medemblik toen zij uit het niets werd belaagd door een onbekende man. Toen zij op de grond lag werd zij door de man onzedelijk betast. Voorbijgangers zorgden ervoor dat de man op de vlucht sloeg. Hij fietste weg in de richting van Medemblik.

Naast de voorbijfietsende getuigen is de politie nog op zoek naar andere getuigen waaronder een auto die mogelijk is langsgereden. De dader heeft een licht getinte huidskleur, is tussen de 20 en 25 jaar oud en heeft donker kort haar. Hij droeg een wit t-shirt, witte broek en een witte jas. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie

Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar aangesteld als voorzitter van de nationale UNESCO-commissie. Ze volgt de huidige voorzitter Andrée van Es per 1 september op.

Ferrier is een ervaren bestuurder en heeft ervaring op alle werkterreinen van UNESCO. Ze was van 2002 tot 2012 Tweede Kamerlid namens het CDA, met als portefeuille o.a. internationale samenwerking, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken. De afgelopen jaren werkte ze in China en Zuidoost-Azië, waar ze als docent politiek en mensenrechten bij verschillende universiteiten is betrokken, waaronder de Aziatische Universiteit voor Vrouwen in Bangladesh.

De nationale UNESCO-commissie voert de missie van UNESCO in Nederland uit en is daarmee de schakel tussen de VN-organisatie UNESCO en Nederlandse deskundigen en instellingen. De commissie adviseert onder meer de Nederlandse overheid over UNESCO-onderwerpen als onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

De voorzitter van de commissie wordt benoemd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in overeenstemming met de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De commissie is hierbij gehoord.

Minister Bruins komt met verkenner BIG-2

Op verzoek van minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) neemt Alexander Rinnooy Kan de rol van verkenner op zich rondom de discussie over wetsvoorstel BIG-2. Over dit voorstel, dat tot stand is gekomen op verzoek van vertegenwoordigers van de beroepsgroep van verpleegkundigen, werkgevers en werknemers, is in de zomer onrust ontstaan bij een deel van de verpleegkundigen. Bruins heeft daarom onlangs besloten tot een pas op de plaats en wil dat de verkenner nu onderzoekt wat de vervolgstappen zijn.

Minister Bruins: "De beroepsgroep van verpleegkundigen heeft mij verzocht om functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-opgeleiden een wettelijke basis te geven. Hieraan gaat een discussie van vier decennia vooraf. Ik had liever gezien dat partijen er zelf uit waren gekomen door het onderscheid in beroepsrichtlijnen of cao-afspraken vast te leggen. Want een wet is geen doel op zich wat mij betreft, maar een ultiem middel om iets te regelen wat op andere manieren niet lukt. Ik ben nog steeds graag bereid om te luisteren naar de wensen van de beroepsgroep. Ik vind dat er dan wél overeenstemming moet zijn met de andere betrokken partijen over de te varen koers. Ik verwacht dat de verkenner in gesprek gaat met alle partijen en op korte termijn komt met zijn bevindingen."

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel komt op verzoek van de beroepsgroep van verpleegkundigen, met als doel een duidelijker onderscheid tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen te maken. Wanneer het wetsvoorstel in werking treedt - naar verwachting op zijn vroegst per 1 juli 2020 - kunnen verpleegkundigen beter worden ingezet op taken waarvoor ze zijn opgeleid en waarin ze deskundig zijn.

Kaartverkoop Invictus Games van start

De kaartverkoop voor de Invictus Games 2020 in Den Haag is dinsdag van start gegaan. De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewond geraakte (oud-)militairen. Het evenement is voor het eerst in Nederland.

Het Zuiderpark wordt omgetoverd tot een heus Invictus Games Park. Hier is naast sport ruimte voor muziek, entertainment, clinics, lezingen, demonstraties en een uitgebreid horeca-aanbod. Het Invictus Games Park is gratis toegankelijk. Maar om wedstrijd(en) bij te wonen, moet via de website een kaartje worden gekocht (vanaf €10).

De Invictus Games vinden plaats van 9 tot 16 mei 2020 in Den Haag op 4 locaties. De meeste sporten zijn in en om het Zuiderpark, in de Sportcampus en bij atletiekvereniging Sparta. Het zwemmen gebeurt in het nieuwe Hofbad, in Ypenburg.

10 disciplines
Er doen 500 deelnemers mee uit 19 landen. Zij zijn actief in 10 verschillende sporten: atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoorroeien, JLR Driving Challenge, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen.

Doel games
Invictus staat voor ‘onoverwonnen’. Het symboliseert de vechtlustige geest van fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Het laat zien wat, ondanks verwondingen, is te bereiken. Het draait bij de games dus niet om het winnen van medailles, maar om het halen van persoonlijke doelen. Het gaat om de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of dienden.

Prins Harry maakt Nederland bekend als gastland van de Invictus Games (archieffoto mei 2019: Defensie)
Prins Harry maakt Nederland bekend als gastland van de Invictus Games (archieffoto mei 2019: Defensie)

Vijf jaar cel geëist tegen No Surrender lid wegens bad standings

Het OM Noord-Nederland heeft dinsdag voor de rechtbank in Assen 5 jaar celstraf geëist tegen een 51-jarige man uit Zwolle. Hij wordt verdacht van diefstal met geweld en afpersing. De 51-jarige Zwollenaar zou in 2014 en 2016 betrokken zijn geweest bij vier diefstallen met fors geweld of dreiging daarmee.

Bad standings
In drie van de vier gevallen zou het gaan om zogeheten bad standings, waarbij leden van de motorclub No Surrender gedwongen werden de club te verlaten. Een bad standing betekent dat een lid oneervol uit de club wordt gezet en gaat in de praktijk vaak gepaard met geweld, afpersing en gedwongen betaling. In de gevallen waarvan de 51-jarige Zwollenaar wordt verdacht zien we dat ook terug. Om uiteenlopende redenen werden de slachtoffers plotseling geconfronteerd met fysiek geweld. Hierbij liepen slachtoffers onder andere gekneusde en gebroken ribben op.

In één van de vier zaken gaat het om het met geweld verwijderen van een huisvriend van de club. Omdat deze persoon geen lid was van de club kan dit officieel geen bad standing opleveren. Maar de uitgevoerde handelingen zijn feitelijk niet anders dan bij de drie No Surrender leden.

Slachtoffers
De slachtoffers van de bad standings leven voortdurend in angst. Zelfs nu nog, terwijl er al jaren zijn verstreken. Daarnaast hebben de geweldsdelicten niet alleen betrekking gehad op leden of ex-leden van No Surrender. Er is ook een enorme impact op de gezinnen en families van de slachtoffers. Ook zij worden meegezogen in de angst, intimidatie en geweld. Het gaat hier om zeer schokkende feiten die een grote impact hebben op de rechtsorde. "Een vereniging mag dan een bepaalde mores hebben, die kan natuurlijk nooit zo ver gaan dat het wetboek van strafrecht aan de kant wordt gezet", aldus de Officier van Justitie.

FOK! Wat een weer: langdurig zonnig en warm

Hallo!  

We staan aan de vooravond van een lange periode met zonnig en warm weer. De komende dagen komen er elke dag een paar graden bij, om in het weekend gemiddeld rond de 27 graden uit te komen. 

Gisteren vielen er toch nog een paar buien zelfs met wat onweer erbij, maar de laatste buien hebben het land inmiddels verlaten.

Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af, maar het blijft nu wel overal droog. Morgen wordt het nog zo'n 22 graden, maar donderdag kan in het zuiden al de 25 graden behaald worden. Vrijdag vrijwel overal en in het weekend is zelfs 30 graden niet onmogelijk. Verder wordt het ronduit zonnig.

Fijne dag.  

GeraT (Foto: qltel)
Collega qltel maakte deze mooie foto vanuit Gera. Het slot van Gera. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #108
review
The Outer Worlds: Peril on Gorgon
special
Random Pics van de Dag #107
special
VrijMiBabes #19 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #19
review
Microsoft Flight Simulator
©FOK.nl e.a.