Leonie Meijer: 'Vrij zijn is het allerbelangrijkste'

Zeven jaar geleden deed ze mee aan de Voice of Holland en wist het daar ver te schoppen. Met dat ver schoppen is het wel goed gekomen; ze is inmiddels volop bezig met haar theatertour en heeft voor haar nieuwe album samengewerkt met The City of Prague Philharmonic Orchestra. Leonie Meijer is nog steeds een Nederlandse artiest om in de gaten te houden. Wij spraken haar en vroeger naar haar ervaringen in de muziekwereld, waar de inspiratie vandaan komt en wat er uiteraard nog in het verschiet ligt.

 De feestelijke première van de theatertour vond plaats in de Stadsgehoorzaal Leiden: "Ik was heel blij, zo'n avond heeft altijd toch net iets extra's omdat het een première is. Ik denk zeker na de eerste try-outs dat dit wel de meest speciale was." Het nieuwe album is dus uit en die is in het Engels, waar Leonie eerder in het Nederlands zong: "Het is sowieso, toen ik begon met zinge, zong ik altijd Engels. Dus het was niet iets compleet nieuws voor mij. Na The Voice ben ik overgeschakeld naar het Nederlands want toen ben ik muziek uit gaan brengen. Alleen bleef ik tijdens het schrijven van liedjes toch weer teruggrijpen naar het Engels en dat was voorheen ook al vaker zo. Voor mij is het heel natuurlijk en op een gegeven moment kwam dat ook steeds heftiger terug. Toen had ik ook geen behoefte meer om terug te moeten grijpen op het Nederlands. Het is overigens nooit de motivatie geweest om dan meer mensen te kunnen bereiken, ik ben echt weer teruggegaan naar het Engels vanuit het creatieve oogpunt. En het is natuurlijk een taal die wel net iets meer grenzen over gaat. Dus de mogelijkheid is er om meer mensen aan te spreken maar dat is niet het einddoel, of iets dergelijks."

Voor het album heeft ze mogen samenwerken met The City of Prague Philharmonic Orchestra. "Het nieuwe album heb ik grotendeels gemaakt met pianist Ton Snijders, en die vertelde dat hij daar wel eens was geweest om op te nemen, dus de connecties waren er. Toen ben ik gewoon eens gaan informeren, of daar mogelijkheden waren en dat was gelukkig het geval. Dat was echt waanzinnig om te doen en een van de mooiste dingen die ik tot nu toe heb meegemaakt, om te zien hoe dertig Tsjechische muzikanten jouw muziek spelen, dat was echt geweldig. De liedjes die waren er al, dus het ging voornamelijk om de arrangementen. We hebben strijkerspartijen laten schrijven en die hebben we daar laten opnemen. Ik heb er heel erg van kunnen genieten en het is heel inspirerend. Dit voelt voor mij echt als een soort toevoeging, bij sommige liedjes kan dat zo goed uitpakken. En de liedjes waren er, zoals ik zei, al eerder dus het is heel mooi om te zien hoe zo'n liedje opeens kan veranderen door die toevoeging." De inspiratie voor dit album kwam uit de persoonlijke hoek: "Dit is in mijn optiek wel het meest persoonlijke wat ik heb gemaakt tot nu toe. Het gaat in zekere zin veel over het gevoel van thuiskomen, want ik heb veel gereisd voor dit album. Het gaat in de indirecte manier ook in op het vraagstuk wat het met je doet om ver weg te zijn van huis. Ik merkte dat met de grote stap die ik heb gezet om dit onder eigen beheer uit geven, dan is het ook een kwestie van die periode afsluiten. Vrijheid is daarbij dan ook een groot thema. En natuurlijk de liefde, daar ontkom je niet aan."

Er is dus zeker een leven na The Voice: "Daar heb ik niet echt direct een verklaring voor. Iedereen heeft weer een eigen verhaal, dus daar is niet echt een generalisering over mogelijk. Wat ik wel denk, is dat je een hele dikke huid moet hebben en je moet kunnen doorzetten en volhouden. Het komt ook allemaal niet even aanwaaien. Ik weet niet hoe sommige mensen er in staan, maar ik heb nooit dat gevoel gehad dat het vanzelf ging. Voor mij is het dus veel natuurlijker om de tijd te nemen en te knokken ervoor. Daar moet je wel toe bereid zijn en daarvoor moet je ook tegenslagen kunnen verwerken. Dan komen er dus ook momenten voor dat je jezelf afvraagt waar je het nou eigenlijk allemaal voor doet. Maar zoals nu word ik tot op zekere hoogte beloond voor het feit dat ik er alles voor opzij zet. Het is gewoon een stuk toewijding. Ik durf ook niet te zeggen wat er was gebeurd als ik het wel had gewonnen, maar tegelijkertijd moet je daarbij ook weer denken dat het inmiddels zeven jaar geleden is. Op een gegeven moment gaat het leven door. Wat ik wel denk is dat er een hele hoop spotlights op een winnaar komen te staan , vooral in het begin. Als je daar vooral mee bezig bent, wordt het weer lastiger om écht muziek te maken. Daarin is het misschien wel een zege dat ik het niet gewonnen heb."

Het leven gaat door, Life Goes On, is ook de titel van de nieuwe single: "Ik kan me best wel druk maken over dingen, en zeker als het iets is wat me raakt, ook nog wel langdurig. Ik vind dat dit liedje het ook met een knipoog vertelt. Het stelt de vraag wat je gaat doen als het een tegenzit; ga je dan bij de pakken neerzitten of besluit je de draad weer op te pakken. Dat is echt wel iets wat me bezighoudt."

En er ligt zeker nog wat in het verschiet voor Leonie: "De weg die ik nu ben ingeslagen vind ik zeker een goede. Dus in zekere zin hoop ik die nu voort te zetten. Dat is het lot van een muzikant, dan is dat wat je doet. Het pad wat je volgt is dat van wat je maakt en waar die inspiratie je naartoe brengt. Daar ben ik ook eigenlijk wel altijd mee bezig en de ene keer brengt het je naar de ene plaats en deze keer is het weer iets anders. Schrijven is altijd een momentopname, maar voor nu denk ik dat ik de goede weg ben opgegaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er over twee jaar een plaat ligt die weer heel anders is dan deze. Het overkomt je ook een beetje, ik kan niet iets maken wat ik vorige week ook heb gemaakt. Ik heb geen idee wat er gaat komen de komende maanden, je kan uiteindelijk niet voorspellen wat er uit je vingers komt. Dat houd ik ook graag zo. Ik kan niet op een berekende manier muziek maken. Vrij zijn is daarin het allerbelangrijkste."

NJ123 ligt nu in de winkel. Kaarten voor de theatertour zijn nog te koop via de website van Leonie Meijer.