[90s] Jaren '90 filmtop 5 volgens FOK!

1) Pulp Fiction (1994)
Een film die bij vele filmkijkers in het geheugen gegrift staat is de klassieker Pulp Fiction. Dit werk van Quentin Tarantino uit 1994 wordt tot op de dag van vandaag door velen nog steeds beschouwd als een van zijn beste. Deze film heeft in de afgelopen tien jaar FOK!film top 100 maar liefst 7 keer gewonnen.

Pulp Fiction is een geheel van drie fragmenten die elkaar van tijd tot tijd kruisen. Het eerste verhaal heeft de naam 'Vincent Vega en de vrouw van Marcellus Wallace'. Vincent Vega en Jules Winnfield zijn professionele moordenaars met een aardig filosofische aard. Als ze niet aan het schieten zijn, wordt er uitbundig gepraat over hoe Nederlanders hun friet verzuipen in mayonaise, intieme voetmassages of over het metrisch systeem. Als Vincent de opdracht krijgt om de vrouw van baas Marcellus Wallace te vermaken, gaat er een nacht en ochtend voorbij die allen nog lang zullen heugen.
Het tweede verhaal met de titel ‘Het Gouden Horloge' laat ons kennis maken met Butch Coolidge, een corrupte boxer. Met zijn vriendin hoopt hij op een beter leven door zijn laatste match te verkopen aan de hoogste bieder. Ook dit gaat niet op rolletjes en onverwachts wint Coolidge door zijn tegenstander dood te meppen in de ring. Op de vlucht voor zijn investeerder probeert hij zichzelf en zijn vriendin in veiligheid te stellen, wat niet zonder slag of stoot gaat.
Verhaal drie heet 'De Situatie Bonnie' en zorgt voor een brug tussen de verhalen. Enkele vraagstukken waar je mee kan zitten, worden door middel van interessante maar kleine verhaaltjes aan elkaar gepraat.

Pulp Fiction

Gorro: "Geen enkele regisseur heeft zo'n stempel gedrukt op de films van de jaren '90 dan Quentin Tarantino en met deze film kreeg hij voor het eerste brede erkenning. De mix van extreem geweld, liefde voor cult-films en lange dialogen vol grappige anekdotes maakten zijn films (zeker toen) uniek en Pulp Fiction blijft de meest geliefde films uit z'n oeuvre. De film bevat een aantal iconische scenes, die zelfs bekend zijn voor mensen die de film niet gezien hebben kennen. Hoogtepunten zoals de dansscene met John Travolta en Uma Thurman, Samuel L. Jackson die Ezekiel 25:17 opleest en het mysterie wat er nou in het koffertje zit blijven je ook lang na je de film hebt gezien bij."