Interview LL12: Kyteman

Een Lowlands-festival zonder interviews, dat kan natuurlijk niet. Dit jaar heeft FOK! zes interviews, waarvan je er nu eentje gaat lezen. Wij spraken afgelopen weekend met Kyteman.

Kyteman

"Het is hier heerlijk. Ik sta al vanaf afgelopen donderdag op camping 7." Kyteman, in het dagelijkse leven bekend als de 25-jarige Colin Benders, geniet met volle teugen van het muziekevenement. Sinds 2005 installeert hij tijdens Lowlands zijn tent op het campingterrein. Toch is hij niet de hele tijd op de camping te vinden, hij duikt ook maar al te graag een festivaltent in. "Ik ben al naar de X-ray geweest, heerlijke muziek. Verder keek ik dit weekend naar Feist, Patrick Watson, Modeselektor en Nobody Beats The Drum. Van alles wat, heerlijk!" Over enige tijd staat Colin zelf te spelen in de grootste tent van het terrein, namelijk de Alpha. Hij wil een goede show neerzetten, meer ook niet. "Ik sta er met vijftig tot zestig man, meer mensen erbij kan bijna niet. Van tevoren heb ik goed naar de set gekeken. Los van goed spelen gaan we niet iets speciaals doen, maar dat is met dit orkest ook niet nodig."

Colin spreekt vol lof over 'zijn' mensen in Kyteman Orchestra. Hij is ook apetrots op zijn meest recente, gelijknamige album. De hiphopklanken zijn iets meer verborgen, terwijl de symfonische klanken meer nar voren worden geduwt. Toch is lang niet iedereen zo positief na de release van de plaat.

Foto: Bram Muller

"De pers en de fans reageerden zeer uiteenlopend. De pers was erg diplomatiek. Ze hadden erg veel moeite om een mening te geven." De reden voor deze grote twijfel had te maken met het bombastische geluid. "Ik vind de bombastiek juist tof en als dat juist het stof op laat waaien, dan is het 'missie geslaagd.'". Zoals gezegd reageerden de fans op een andere manier. "Waar de pers bang was om een mening te geven was het publiek eerder. Zij vonden het direct een goed album."

De productie van het album Kytemen Orchestra verliep naar eigen zeggen totaal anders dan Colin zijn eerste cd. Waar hij eerst alleen alles schreef heeft hij deze keer veel uit handen moeten geven. "De akkoorden en teksten had ik al grotendeels in mijn hoofd, maar de plaat is echt met het orkest gebouwd. Voordat we gingen opnemen hadden wij eerst heel lang repetitie, zodat de nummers in een keer opgenomen konden worden." Een lastige opgave om een one-take track op te nemen met zo'n omvang. Vaak waren er zes tot zeven takes nodig voordat alles er in een enkele opname op stond. Colin wilde absoluut niet in de audiotrack snijden, dus er was zeer veel voorbereiding nodig voordat ze echt aan de opnames konden beginnen.

Kyteman
Foto: problematiQue

Na het Orchestra-project is het creatieve proces van Colin nog lang niet voorbij. "Ik maak continu een lijst met ideeën. Nu heb ik zin om dit (Kyteman Orchestra - red.) te doen, straks heb ik misschien zin om wat anders te doen." Colin zegt kort dat hij het wel ziet zitten om een vijfmansorkest te starten. "Ik ben toe aan een project waar ik me echt voor moet pushen. De afgelopen tijden heb ik enkele rare projecten gedaan, ik ben benieuwd wat ik ga maken als ik me écht push. Maar voor nu ga ik genieten van deze grote uitdaging waar ik nu mee werk."

Ook Kyteman kreeg de vraag met wie van de Lowlands-artiesten hij nog eens graag in de studio wil staan. Zijn lijst bestaat uit onder andere The Gaslight Anthem, Four Tet en Jamie XX, waar hij een zeer toffe remix van hoorde en vanaf toen direct verkocht was. "Ook Spinvis. Waarom? Omdat Spinvis!" Tsja, geef hem maar eens ongelijk.