[90s] Jaren '90 filmtop 5 volgens FOK!

3) The Matrix (1999)
Thomas Anderson is een kantoorklerk die vermoedt dat er meer is dan alleen het leven. Hij schrijft computer bestanden en handelt in illegale software. Op een dag krijgt hij bezoek van de mysterieuze Trinity, die hem zegt dat ze naar hetzelfde zoekt als hij. Namelijk het antwoordt op de oude vraag: Wat is The Matrix?
Zij kent iemand die die vraag kan beantwoorden, hij gaat met haar mee en komt er achter dat de wereld een grote hardware kast is. En als stroomvoorziening: de mens. Hij ondergaat een training en komt te weten dat zijn echte naam Neo is. Hij wordt opgejaagd door agenten, die hem tot elke prijs het zwijgen willen opleggen.

The Matrix

Gorro: "De film die de lat voor actie-scenes een paar stapjes hoger legde. Voornamelijk de introductie van de bullet-time techniek zorgde voor veel open monden in de bios. Maar het is niet alleen de techniek die de film zo populair maakt, het is ook de visuele cyber-punk stijl en het goed uitgedachte complexe script. Hoogtepunten zijn de lobby-scene, de sterke "quotable" one-liners en sterke unieke personages zoals Morpheus en Agent Smith."