Special: Opening Pathé Amersfoort
Zeg je bioscoop, dan zeg je bijna in een adem 'Pathé'. De keten zit door compleet Nederland heen, met vanaf dinsdag 6 november een nieuw pand in Amersfoort. FOK!film was bij de opening om te zien of de Amersfoorters blij kunnen zijn met het gebouw.
Na een proefperiode van een maand is het dinsdag 6 november eindelijk zo ver: de opening van de Pathé in Amersfoort. Hoewel vanaf Halloween 2012 de bioscoop met de opening van het aangrenzende Eemplein al geopend was voor de kijkers, bleef een echte opening nog uit. Pas een week later werden de deuren officieel geopend voor het publiek: de nieuwe bioscoop is nu echt een feit. FOK!film was er gisteravond bij.
De hal van Pathé Amersfoort
Uniek concept
Pathé Amersfoort heeft acht zalen, allemaal voorzien van digitale projectoren. In totaal heeft het nieuwe theater, dat ook 3D-films vertoont, 1717 stoelen. Hiermee komen zij boven de bekende Tuschinski die met zes zalen 'maar' 1459 kan opvangen. Net zoals de andere Pathé-bioscopen gaat ook in Amersfoort een breed programma aan films vertonen, evenementen zoals Ladies Night en 50Plus Bios en (live)registraties van onder meer internationale concerten, opera's en balletvoorstellingen draaien. Maar de nieuwe bioscoop is meer dan een bioscoop alleen: er is een theater met fauteuils en buffet opgenomen. Eerder zei Bram van den Broek, theatermanager van Pathé Amersfoort: "Het is voor de komende periode onze grootste uitdaging om voor ieder type bezoeker een passend food & beverages concept neerzetten. Met het gemak van een self service-concept voor de reguliere gast en een luxe bioscoopzaal voor mensen die het als echt uitje beleven, hopen we hierin voorzien."
Deze luxe bioscoopzaal is een uniek concept in de Pathé-vestigingen in Nederland. Alleen in het Amersfoortse complex is deze zaal, een zogenaamd vip-theater te vinden. Het is een pilot dat voor een periode van zes maanden wordt uitgetest, met het oog op 'een ideaal avondje uit'. Er wordt wel een extra toeslag gevraagd van €2,50, maar hier krijg je wel veel voor terug. Zo zijn er speciale fauteuils te vinden in de vip-zaal met extra beenruimte (dat in werkelijkheid meevalt), dubbele armleuningen en in de zaal is er een aparte bar. Hier zijn er luxe hapjes en drankjes zoals champagne, wijn en een scala aan koffie- en bonbonsmaken te koop. Naar verwachting worden er in januari, zo'n drie maanden in de pilot, all-in tickets verkocht. Hiermee kan een bezoeker toegang tot de zaal kopen samen met de film en het eten en drinken.
De stoelen in de vip-zaal
Lo(o)per
Om de opening nog mooier te maken is er een paarse loper, of beter gezegd vloerkleedje uitgerold voor de aanwezigen. Qua Bekende Nederlanders viel het nog behoorlijk mee. De enige mensen die wij konden spotten waren de Gouden Kalf-winnaars Reinout Scholten van Aschat (De Heineken Ontvoering)en Willeke van Ammelrooy (Cultuurprijs 2012). Zij hebben zelf een kleine rol tijdens de presentatie waar wij later op terugkomen.
De opening start na een uurtje eten en drinken in de spiksplinternieuwe lobby van Pathé Amersfoort. Qua kleurenthema's en vormen lijkt dit zoals het hoort op de andere vestigingen in Nederland, namelijk rond en speels met paars-, rood- en bruintinten. Alle bioscoopzalen grenzen aan een lange hal waar naast iedere deur een digitaal scherm hangt. Hierop is een (bewegende) filmposter te zien, de begintijd van de film en hoe laat je weer de zaal uitloopt. Dit alles is tot in de puntjes geregeld en ziet er niet alleen strak maar ook overzichtelijk uit.
De geweldige saxofonist en zanger Frank S. had de tijd van zijn leven.
De opening start in zaal 1. Bij binnenkomst kunnen wij de enorme zaal bewonderen. De zaal heeft net zoals de overige zes zalen een zeer hoog plafond, sfeervol schemerige verlichtingselementen in de trap en aan de muur en een mooie tribune. Het scherm waar wij later op de avond naar Looper kijken is van zo'n afmeting dat je zelfs vanaf rij 11 jouw hoofd goed heen en weer moet bewegen om alle actie op het scherm te kunnen observeren. Maar wat niet mag ontbreken is het geluid. Hiermee werden wij in het introductiefilmpje geconfronteerd: scherp, zuiver en een goede bas.
Hoe goed de kwaliteit van de zaal en de aanwezige elektronica is, des te tenenkrommend is de presentatie. Het introductiefilmpje over de nieuwe Pathé wordt door bijna niemand in de zaal serieus genomen. Dieptepunt van de video was dat het beeld bij een zin over de goede videokwaliteit in de bioscoopzalen bleef hangen. Slordig, maar het zette wel de toon voor de rest van de presentatie. De aanwezigheid van Reinout Scholten van Aschat en Willeke van Ammelrooy waren zeer zinloos: in het kort werd er gevraagd hoe het is om een Kalf te hebben en hoe belangrijk de bioscoop is. Met name Scholten van Aschat staat als een ongeïnspireerde zoutzak met zijn handen in de broek, waardoor wij ons afvroegen hoe hij in hemelsnaam het befaamde gouden beeldje heeft kunnen winnen. Bijzonder was het optreden van een zandkunstenaar die enkele bekende filmmomenten uit onder meer Ice Age en Titanic strooide. Dit schouwspel eindigde met het logo van Pathé en de handdrukken van de aanwezige prominenten, waarna de hoofdfilm van start ging.
Pathé Amersfoort is officieel geopend
De film was eerste grote première van Pathé Amersfoort: Looper. De volledige review van de film lees je op 28 november hier op FOK!film, een dag voor de officiële première van het spannende actiespektakel. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, zowel wij als de andere aanwezigen waren aangenaam verrast. Houd FOK! in de gaten voor meer informatie over de actiefilm.
De avond eindigde verspreid over vier zalen: een jazzlounge in de vip-room en een exclusief diner, disco en cocktailbar in drie andere zalen. Tot laat werd er doorgefeest en vooral gevierd dat de Pathé Amersfoort echt geopend is.