Interview: Karl Urban over Dredd

De film Dredd 3D draait inmiddels twee weken in de bioscoop, waarvan je de review hier kan lezen. Ter promotie van deze film heeft FOK!film een interview met de Judge van de film gehad. Dames en heren, het rechtelijke lot wordt vandaag beslist door Karl Urban.

Dredd

Allereerst, gefeliciteerd met de spectaculaire film. Is alles uitgepakt zoals je hoopte?

Films pakken nooit precies uit zoals je hoopt. Ik was tijdens de post-productie aanwezig, dus ik wist wel waar de film uiteindelijk heen ging. Ik denk dat regisseur Alex Garland een goed staaltje werk heeft verricht door de visie van Dredd en de wereld van Mega City naar het grote scherm te brengen.

De film heft vele knipogen naar de stripboeken, zoals graffiti op de muren en het feit dat de helm niet van het hoofd wordt gehaald. Is de film in jouw ogen trouw gebleven aan de boeken?

Het personage van Dredd in de film is denk ik een goede vertaling geweest van het stripboek. Waar ik blij mee ben is dat Dredd ook enkele, zeer gewelddadige elementen van de strips heeft overgenomen. Als ik toch een verschil moet noemen, dan zou ik zeggen dat onze film minder sci-fi is maar wel meer futuristisch.

Nadat de film in de bioscoop verscheen vergeleek men het direct met Judge Dredd uit 1995. Is het onvermijdelijk dat dit gebeurt of vind je dat niet helemaal eerlijk?

Ik verwacht ook wel dat mensen de twee vergelijken, maar in werkelijkheid zijn ze volledig verschillend van elkaar. Verfilmingen van stripboeken werden in de jaren ’90 totaal anders aangepakt dan nu, het is daarom ook interessant om te zien hoe dit proces is geëvolueerd. Zowel de personages als het genre zelf worden nu anders aangepakt. Dus ja, Judge Dredd is gemaakt voor kinderen omdat de stripboeken daar ook op waren gericht.

Hoe was het opnemen van de film, hoe heb jij het ervaren? 

Dredd was erg lastig om op te nemen, ik denk zelfs dat het de meest fysieke rol is geweest in mijn carrière. We maakten de opnames in de hete Zuid-Afrikaanse zomer. Ik moest continu rondlopen in een lederen pak, lichaamsbescherming en een helm. Maar naast dit heb ik een geweldige tijd gehad, met als hoogtepunt de openingsscène met de motorachtervolging.

Dredd

Hoe was het om met medespeler en rijzende ster Olivia Thirbly te spelen?

Olivia is een geweldige actrice, ze heeft een fantastisch werk geleverd. We hebben ook een band kunnen opbouwen tijdens het maken van de film. Iedere dag hadden wij voordat wij begonnen met filmen hadden wij een meeting wat we die dag gingen doen. Het is belangrijk dat we als partners goed op een lijn zitten.

Dredd 3D heft zeer veel gewelddadige en bloederige scènes. Hoe heb je het opnemen van deze momenten meegemaakt?

Veel van de actiefragmenten zijn in de post-productie bewerkt, dus op de set moesten wij flink improviseren. Maar ik heb echt genoten van de scènes dat Dredd zijn eigen vorm van bottenbrekende gerechtigheid brengt. Dit was een van Dredd zijn elementen dat mij erg trok, zijn eigen soort van heldendom. Hij is de persoon die juist op het gevaar afstapt waar anderen juist de andere kant op zouden rennen.

Het pak van Judge Dredd is net zoals dat van bijvoorbeeld Iron Man erg iconisch. Robert Downey Jr. heeft eerder gezegd dat hij nooit materialen van de set heeft gestolen, maar dat ‘dingen gewoon verdwenen’. Zijn er tijdens of na de opnames ook spullen mysterieus kwijtgeraakt?

Ik heb tot driemaal toe geprobeerd om de helm mee te nemen, uiteindelijk hebben de producenten mij hem maar gegeven. Ik wil graag een of twee dingen bewaren van films waar ik in meespeel. Nu staat mijn Dredd-helm op mijn boekenplank naast mijn Lord of the Rings-helm.

Gaan we Judge Dredd in de toekomst nog terug in de bioscoop zien?

Dredd is gemaakt als een enkele film, een dag uit het leven van Judge Dredd die zijn leerling uittest. Als we meer kunnen maken zou dat geweldig zijn, maar voor nu ben ik ook tevreden met wat we hebben neergezet. Dredd is een erg coole film en een instante kultklassieker.

Dredd