Interview: Bruce Willis

Vanaf vandaag is de dvd van Looper te koop. Ter promotie van de film wilde niemand minder dan Bruce Willis meer vertellen over het project. Lees verder om meer te weten over Looper, zichzelf, de toekomst en zijn tegenspeler Joseph Gordon-Levitt.

Als acteur krijg je natuurlijk veel scripts te zien. Wat zijn jouw criteria om er eentje uit te kiezen?

Nou, de reden waarom je kiest voor een film is altijd anders. In dit geval nadat ik Looper las, was ik onmiddellijk om. Dit is slechts de derde keer in 28 jaar dat het me is overkomen. Ik las het script, belde mijn agent en zei: 'Ik doe mee.' Het was een goede impuls en er was geen twijfel over mogelijk. Ik wilde zo graag meedoen aan deze film en was ook blij toen ik ontdekte dat ik ook daadwerkelijk mee mocht doen.

Hoe kwam het dat je direct zo overtuigd was?

Het is geweldig geschreven. Wanneer je een script leest en je kan niet wachten om de pagina om te slaan weet je dat het verhaal goed is. Het is ook enigszins nieuw voor mij om betrokken te zijn in een tijdreisfilm, ook al is het een heel ander soort van tijdreizen en een ander soort verhaal in vergelijking met 12 Monkeys. Maar er zijn gelijkenissen, omdat ook nu de film zich niet bezig met de feitelijke elementen van tijdreizen. De manier waarop het kan, is veel minder belangrijk dan de emotionele inhoud van wat mijn karakter in 12 Monkeys wilde bereiken en wilde bereiken, dat is het hetzelfde met Looper. Er is een zeer vergelijkbaar thema in Looper, omdat mijn karakter op zoek is naar iemand waar hij van houdt en het tijdreizen een manier is om die kans waar te maken. Het is een onderdeel van het vertellen van een zeer emotioneel verhaal.

Je speelt hetzelfde karakter als Joseph Gordon-Levitt. Was er een gezamenlijke aanpak om de rol neer te zetten?

Als je de film ziet dan hoor je dat ik op een bepaalde manier spreek. Als Joseph spreekt dan hoor ik mijzelf, het klinkt ook echt zoals ik spreek. De vele prothetische aanpassingen die zij Joseph hebben gegeven zijn heel subtiel, maar elke keer zie je dat hij een blik trekt dat erg lijkt op eentje van mij! Maar ik denk dat ze gelijk hadden door het niet over de top te doen met dat soort gekopieerde eigenschappen. Ik denk echt dat Joseph een geweldig werk heeft geleverd. Het is een beetje vreemd om te kijken naar de man die jou speelt of een jongere versie van jou.

Je vond dat de film op meerdere niveaus werkt en de morele vragen die Looper aan onder andere tijdreizen stelt?

Ja, dat vond ik er zeer goed aan. De film verandert voortdurend. Op een gegeven moment denk je dat het alleen maar gaat over een oudere man die terug gaat naar het verleden om zijn jongere versie op te zoeken. Het is eigenlijk een romanverhaal en ik denk dat regisseur Rian veel werk heeft gestoken in de film. Maar het is meer dan dat, het gaat over emotie en het werpt tegelijkertijd enkele interessante, morele vragen op. En daar hou ik gewoon van. Ik denk dat je daarom van de film kan genieten op meerdere niveaus: het is een spannend verhaal en het heeft geweldige actie maar het is ook aan publiek om een beetje na te denken over wat er gaande is.


Waarom zijn we zo geïntrigeerd door de gedachte van het reizen in de tijd?

Het idee van tijdreizen is van deze tijd. Het is een spel dat we allemaal kunnen spelen. Ik ben al vele malen gevraagd, 'als je terug in de tijd zou kunnen gaan, waar zou je dan heen gaan en wat zou je dan doen?' Vaak zeg ik dan: 'Oh, ik zou terug gaan om Caesar of Socrates te zien.' Het is een droomachtig spel over iets wat niemand kan doen, maar het is interessant om er over te praten. En dat is een goed voorbeeld van de kracht van cinema, want voor een paar uur gunt het mensen een blik in die wereld van mogelijkheden, je kan de waarheid even aan de kant zetten en gewoon lekker mee gaan met het verhaal. En dat is geweldig. Het is leuk om dit spel te spelen. Wat ik ook leuk vond was hoe regisseur Rian Johnson begon met dit uitgangspunt van tijdreizen en iedereen denkt dat, omdat tijdreizen is uitgevonden, er een heleboel andere uitvindingen zijn en de wereld een betere plek is. Natuurlijk gebeurde dat niet - in ons verhaal wordt tijdreizen misbruikt door criminelen in de toekomst die het gebruiken om geld te verdienen en mensen te laten verdwijnen die zij liever niet in leven willen hebben.

Hoe vind je het eindproduct geworden?

Toen ik de film voor het eerst zag was ik verbaasd door hoe weinig we wisten toen we filmden en hoe rijk de uiteindelijke film zou zijn. Ik wist dat het een geweldig script was, ik wist dat het een geweldige cast was, maar ik heb nooit een van de scènes gezien waar Emily in meespeelde. Ik was wel in die scène van haar in het korenveld aan het einde, maar ik heb niet alle dingen die Joseph Gordon-Levitt deed gezien en ik zag heel weinig van wat Jeff Daniels deed, want ik zat niet in een van de nachtclubscènes. Op een enkele scène na dan, maar daar schiet ik iedereen dood.

Ik had alleen nog een snelle scène met Piper Perabo toen ik in het huis was ingebroken. Het was zeker niet dat ik alles van iedereen zag, ik werkte in plaats van drie of vier maanden maar een paar weken dus ik was puur en alleen gefocust op mijn personage. Maar het was geweldig leuk. Ik heb echt genoten van mijn tijd op de set en het was een geweldige sfeer. En toen ik de voltooide film zag was ik blij om met al deze acteurs dit te hebben gemaakt.

Wat vind je van de gewelddadige toekomstvisie van Rian Johnson in Looper?

Waarom moet de toekomst zo gewelddadig zijn? Nou, het antwoord is heel eenvoudig. Rian wilde zeggen dat het net zo'n gewelddadige wereld is als de wereld waarin wij nu in leven en het is nu zeker gewelddadig in de wereld. Als iemand denkt dat we niet leven in een gewelddadige wereld, dan letten ze niet goed op. De enige reden dat de bevolking blijft groeien, is omdat een paar mensen meer worden geboren dan er worden gedood of sterven. Maar we leven in een gewelddadige wereld en ik weet niet wie daar verantwoordelijk voor is (lacht).