Vijf dingen om te bingewatchen op Videoland

Met zo veel vrije tijd die je grotendeels binnen moet besteden is het aantrekkelijk om gewoon je favoriete streamingdienst op te zetten en lekker te gaan bingewatchen. Maar wat als je bent uitgekeken op het aanbod van die ene dienst waar je toevallig een abonnement hebt? Dan switch je misschien even naar een andere. Maar welke dan? In deze serie nemen we je mee langs de 'grote' streamers om van elke aanbieder een aantal aanraders te selecteren, zodat jij beter een keuze kunt maken. Vandaag: Videoland.

Noem mij oud, maar ik weet nog dat ik als tiener op de fiets naar de Videoland ging voor de nieuwste releases. Een gesprekje met de medewerker verder en ik had minimaal vijf films in mijn handen, genoeg voor een lekker weekend of om enkele doordeweekse avonden mee te vullen. Na het kijken fietste ik met de films terug om de doosjes in de gleuf van het pand te steken. Doorspoelen naar vandaag de dag. Als ik nu iets met Videoland doe, dan is het een stuk eenzamer dan het gezellige gesprek met de videotheekmedewerker. Ergens is dat wel jammer, want door de bizar veel bomen zie ik het contentbos soms even niet meer. Wat moet je nu in hemelsnaam gaan kijken? Laat mij voor deze special jouw parttime videotheekmedewerker zijn.

The Wire

'De moeder aller misdaadshows'. Over welke serie gaat dit? Dat kan alleen maar de HBO-serie The Wire zijn. Duik in de criminele wereld van Baltimore vol grimmige verhalen, heftig verraad en uiteraard een jonge Dominic West en Idris Elba. Vijf seizoenen van volgens velen de beste serie ooit. Waar wacht je nog op? Kijken maar!

James Bond-collectie

Een van de eerste 'bioscoopslachtoffers' van de huidige coronapandemie was de James Bond-film No Time To Die. Begin maart werd bekend dat de film naar november 2020 is verschoven. Als grote 007-fan vond ik dit zeker geen geweldig nieuws, maar het gaf mij wel de tijd om alle 24 films voorafgaand aan het jubileumspektakel te bewonderen. Alle officiële films (dus niet Casino Royale uit 1967 en Never Say Never Again) van de Britse spion zijn echter voor een beperkte tijd te bewonderen op Videoland: op 19 mei verdwijnen de films helaas weer uit het aanbod. Dus je weet wat je de komende maand kan gaan doen.


Mocro Maffia

Veel mensen hebben het over Mocro Maffia. Maar wat is het nou eigenlijk? De misdaadserie draait om de drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus. Nadat ze de kleine misdaden waar ze zich al tijden aan wagen achter zich laten voor het grotere werk, worden de problemen ook groter. Binnen de kortste keren hebben ze Amsterdam bij de cocaïnedoorgesnoven neus te pakken, maar waar stopt de hebberigheid? En hoe sterk is de vriendschap?

Seizoen 2 is relatief recent gelanceerd op de streamingdienst en heeft inmiddels veel (media)aandacht gekregen. Terecht? Daar kan je maar op een enkele manier ontdekken.

Nieuwe Buren

Na een eerste seizoen dat gebaseerd was op het gelijknamige boek van Saskia Noort heeft de serie Nieuwe Buren een eigen pad ingeslagen. In de eerste twee seizoenen maken we kennis met buurtjes Eva (Bracha van Doesburgh), Peter (Daan Schuurmans), Rebecca (Katja Schuurman), Steef (Thijs Römer), Steffi (Karina Smulders), Lex (Fedja van Huêt), Lilly (Anneke Blok) en Jasper (Stefan van de Walle). Een sterrencast van formaat met een goed en sterk verhaal.

The Handmaid's Tale

Een lijstje over de top 5 betreft Videoland kan niet zonder deze titel. The Handmaid's Tale is dé serie om als eerste te bingewatchen bij het aanschaffen van Videoland. De show is ook de eerste streamingserie geweest die er met een Emmy vandoor is gegaan. 

The Handmaid’s Tale is een dramaserie naar de gelijknamige boeken van Margaret Atwood. Het verhaal speelt zich af in Gilead, een samenleving die ooit onderdeel van de Verenigde Staten was. Het is alleen niet allemaal koek en ei; Gilead gaat gebukt onder meerdere zware problemen zoals natuurrampen en een dalend geboortecijfer. Gilead wordt bestuurd door een zeer streng regime, dat vrouwen niet als persoon maar als eigendom van de staat beschouwt.

In seizoen 1 maken we kennis met Offred, een van de weinige overgebleven vruchtbare vrouwen. Zij werkt als dienstmaagd binnen het huishouden van de Commandant. Maar zij werkt met een dubbele agenda in het huishouden. Offred is namelijk ook op zoek naar haar afgenomen dochter.


Eervolle vermeldingen

Toch wil ik in dit stukje nog enkele interessante titels noemen van series en producties die ikzelf (soms helaas) nog niet heb gezien, maar zeker aan te raden zijn om in te duiken. Je kan hierbij denken aan alle 15 de seizoenen van de serie Grey's Anatomy. Een zeer populaire ziekenhuisserie die bij velen toch echt niet kan en mag ontbreken. Een andere populaire show is Lost. Hoewel ik het einde van de serie verre van sterk vond, is (het grootste deel van) de serie nog zeer intrigerend. De laatste eervolle vermelding is de Nederlandse serie Judas, naar het boel van Astrid Holleeder. Gijs Naber als Willem 'De Neus' Holleeder is alleen al op basis van de trailer geweldig.

Een ander groot voordeel van Videoland is dat je na het afsluiten van een abonnement ook toegang hebt tot nagenoeg de gehele programmering van RTL. Series als Goede Tijden, Slechte Tijden, The Voice of Holland, Expeditie Robinson en andere RTL-giganten worden in het aanbod meegenomen. Enkele series geven zelfs de mogelijkheid om een of meerdere dagen vooruit te kijken.

Wat valt er tegen?

Qua aanbod is Videoland natuurlijk weer 'een van de vele streamingdiensten'. Het grote verschil met andere aanbieders zoals Disney+, Apple+ en andere diensten met of zonder plus is dat er ook veel Nederlandse producten in de aanbieding staan. Daarmee is Videoland de leider op deze markt, al zit er een zeer grote 'maar' aan.

Als je kijkt naar het Nederlandse aanbod dat onder de noemer 'Videoland Original' of 'Exclusief bij Videoland' staat, valt op dat er tegenover een succesvolle Nederlandse, lopende (Videoland)serie er tien minder succesvolle spin-offs staan. Denk bijvoorbeeld aan het zeer tegenvallende Expeditie Robinson: NL vs BELove Island: Nederland, Married at First Sight: Second Chance en Temptation Island VIPS. Over de kwaliteit van de originele series valt natuurlijk al te twisten, maar de spin-offs zijn stuk voor stuk tegenvallend.

Je kan de app benaderen op alle gebruikelijke platformen, maar de verschillen tussen de platformen qua interface zijn bizar. De app via de Samsung-televisie werkt vaak traag en de zoekfunctie is verschrikkelijk brak. De mobiele app werkt daarentegen een stuk beter, maar geeft vanwege een stortvloed aan content een onoverzichtelijke homepagina.

Een andere tegenvaller is het algoritme dat Videoland hanteert. Zo kreeg ik na het kijken van Ex_Machina de kinderfilm Juf Roos is jarig als een van de topsuggesties. Welke link Videoland heeft gevonden tussen de twee films is volledig onbekend, maar dit is zeker niet de enige mismatch geweest.