[90s] Jaren '90 filmtop 5 volgens FOK!

2) The Shawshank Redemption (1994)
Gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King heeft Frank Darabont dit verhaal over hoop en vriendschap verder verrijkt.

Een emotioneel juweel dat het in de bioscoop eigenlijk niet zo goed deed maar inmiddels gezien wordt als één van de beste films ooit gemaakt.
De succesvolle bankier Andy Dufresne moet een levenslange gevangenisstraf uitzitten in de Shawshank gevangenis nadat hij ervan wordt beschuldigd zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord. Hier krijgt Andy het aanvankelijk zeer zwaar te verduren maar gaandeweg krijgt hij meer en meer respect en zelfs bewondering van medegevangenen. Het verhaal wordt dan ook verteld door medegevangene Red.

the Shawshank Redemption

Gorro: "Een bijzondere film die langzaamaan aan populariteit blijft winnen. Tijdens release waren Forrest Gump en Pulp Fiction veel populairder, maar beiden hebben niet de brede aantrekkingskracht die deze film wel heeft. Er zijn weinig mensen die de film slecht vinden en daardoor doet hij het erg goed in lijsten die op zoek zijn naar de gemene deler. De ultieme feel-good film met een prachtige vormgeving, sfeer en sterke personage mooi neergezet door Tim Robbins en vooral Morgan Freeman. Alles klopt aan de film."