Special: Californication

Afgelopen zondag is de eerste aflevering van Californication seizoen vijf uitgezonden. Sinds 2007 kijken we naar het wel en wee van de zuipende, neukende, liegende en feestenDe schrijver, maar wat heeft Hank Moody precies uitgevroten? Tijd voor een terugblik en vooruitblik.

Californication S1

Seizoen 1

De kijker maakte eerste seizoen kennis met Hank Moody en een groot deel van de cast die in seizoen vijf nog meespelen. Het hoofdverhaal volgt Hank ten tijde van de aankomende bruiloft tussen zijn ex-vrouw Karen en Bill.

Moody zit in diepe rouw na de ontdekking dat de film A Crazy Little Thing Called Love een ware verkrachting is van zijn boek God Hates Us All. Vol wrok en volledige afkeer van de afschuwelijke commercie rondom te film houdt Hank het project voor gezien en pakt hij met veel moeite het schrijven weer op.

Ook vrouwen zijn een belangrijk onderdeel van Moody. De een is nog niet het huis uit of hij neemt de volgende weer, zeer letterlijk. Na het oppikken van een jonge vrouw in een boekenwinkel, een nachtje liggen stoeien en feesten beginnen de echte problemen. Niemand minder dan de zestienjarige dochter van Bill, Mia, heeft met Hank seks gehad. Mia blijft Hank lastigvallen in familieaangelegenheden en dreigt met het bekendmaken van zijn seksavontuurtje met haar. Als zij ook nog het nieuwe manuscript van Hank aan de man probeert te brengen onder haar naam heeft zij Hank precies waar zij hem wilt: vol bij de ballen.

Hank zijn vader komt dit seizoen ook te overlijden, waardoor de schrijver in een diep gat met nog meer drugs, alcohol en seks dreigt te vallen.

Californication S2

Seizoen 2

Hank en Karen zijn weer bij elkaar en hun dochter Becca lijkt ook helemaal in haar element. Toch is Moody dezelfde beschonken en geile schrijver als voorheen, wat hem vrij snel in de problemen brengt. Per ongeluk likt hij een andere vrouw, in de veronderstelling dat het Karen is. Van het een komt het ander en Hank belandt diezelfde nacht nog in de gevangenis, waar hij platenbaas Lew Ashby ontmoet. Hij biedt Hank aan om een biografie te schijven over hem, waardoor hij zijn volledige leven voor de schrijver openstelt. Vrouwen, drugs en drank in overvloed, allemaal voor Hank.

Hanks manager Charlie verliest zijn baan wegens overmatig masturberen in zijn kantoor, waardoor hij werkeloos thuis zit met zijn kinky vrouw Marcy. Terwijl zij in rehab zit voor haar drugsverslaving begint Charlie een affaire met een client van hem, een pornoactrice die in de door hem gefinancierde film Vaginatown speelt.

Ondertussen vraagt Hank Karen ten huwelijk, waarop zij hem afwijst. Hank valt na deze gebeurtenis terug in zijn oude verslavingspatroon en gaat bij Ashby wonen, die een seksuele relatie met Mia is gestart. Tegen het einde van het seizoen rondt Hank de biografie over Ashby af en hoort hij dat Karen een baan in New York aangeboden heeft gekregen. Becca heeft een relatie met een jongen in Los Angeles, waardoor Hank moet kiezen bij wie hij wilt blijven. Hij besluit om met Becca in Los Angeles te blijven, waardoor Karen er alleen vandoor gaat.

Californication S3

Seizoen 3

Hank heeft zijn leven weer opgepakt en geeft les aan een hogeschool. Een paradijs voor menig versierder, hij heeft dus de tijd van zijn leven. Het grootste probleem lijkt de puberende Becca, die het voor Hank een hel weet te maken. Hij ziet zijn dochter langzaam maar zeker steeds meer karaktertrekjes van hem overnemen. Hank heeft steeds meer twijfel over zijn kunnen als vader en het gehele vaderschap dat hij, verrassend genoeg, weer de alcohol pakt.

Na enige tijd komt Karen terug uit New York om bij te praten met Hank. Het begint goed, maar dan gebeurt het ondenkbare: Mia vertelt wat zij met Hank heeft uitgespookt. Karen is mentaal volledig gebroken en Hank start een gevecht met het vriendje van Mia. De politie verschijnt en Hank wordt opgepakt.

Californication S4

Seizoen 4

De rechtszaak tegen Hank Moody is van start gegaan. De kroongetuigen van de zaak zijn Karen en Hank zelf: het door Mia gestolen manuscript Fucking & Punching wordt gebruikt als belastend bewijs. Het boek beschrijft van kaft tot haft hoe de hoofdpersonage seks heeft met een minderjarige meid, wat wordt gezien als een bekentenis van Hank. Het gehele seizoen draait om de rechtszaak en de met problemen geteisterde verfilming van het boek Fucking & Punching. Hank lijkt de enige te zijn waar al het slechte voorkomt. Karen heeft een nieuwe vriend, Becca zit in een vrouwelijke rockband en Charlie wordt mogelijk vader.

Californication S5

Seizoen 5

Het nieuwe seizoen van Californication is nog niet eens begonnen of Hank heeft zich al weer in comprimerende posities weten te manoeuvreren bij de vrouwen. Zo is er het vriendinnetje uit New York die hij met de legendarisch woorden 'Ik ben maar een gewone man' na een jaar aan de kant schuift. Hank speelt met haar hart, zij met vuur als ze zijn appartement uit woede in de fik steekt. Moody is niet voor één gat te vangen en dus voegt hij zich bij de fameuze sky high club met een intieme pas de deux in het toilet van het vliegtuig terug naar L.A.. Dat laatste klinkt nog niet zo gecompliceerd, maar wat niet is komt bij Hank Moody geheid. Want hoe goed de schrijver het ook bedoelt, uiteindelijk is elke vrouw in zijn bed het begin van een eindeloos gebed.

Exit NY, hello L.A.. Na 3 jaar houdt Hank zijn New Yorkse leven even voor gezien. Deels om de situatie met zijn inmiddels ex te laten afkoelen, maar meer omdat zijn agent en BFF Charlie Runkle een potentiële klus voor hem heeft. De gangsta rapper Samurai Apocolypse (gespeeld door rapper RZA) wil een overstap maken van muziek naar filmindustrie en wil dat Hank het script schrijft voor zijn debuut als acteur. En de mooie dame die aan RZA's arm hangt heeft al een vliegende start gemaakt met Hank.

Maar ook de vaste vrouwen in zijn leven bezorgen hem stress. Zo is de liefde van zijn leven en moeder van zijn kind inmiddels getrouwd en heeft zijn tienerdochter Becca een relatie met de jongere versie van Hank zelf. En aangezien Hank als veertiger nog steeds last heeft van een slordige kijk op liefde en leven, houdt de Hank 2.0. versie er helemaal een ruim begrip van monogamie op na.

Het vijfde seizoen van Californication begint op is vorige week van start gegaan en wordt iedere zondag uitgezonden om 22.15 uur bij Comedy Central. Op een nieuw seizoen vol drugs, drank en vrouwen!