Interview: Elise 'De Mol' de Ruiter

Elise de Ruiter was in 2003 de vierde Mol in de televisieserie Wie is de Mol?. Tien jaar na dato sprak FOK! met Elise over haar tijd in Canada, hoe het is om Mol te zijn, wat ze nu doet en hoe wij als leken de Mol uit een groep kandidaten kunnen filteren.

Elise de Ruiter

Allereerst, erg leuk dat je ons te woord wilde staan. Hoe is het nu met je en wat doe je?
Ja, het gaat ontzettend goed. Ik ben nu projectleider bij Culturalis in Den Haag. Hier leid ik culturele projecten voor en met amateurs en professionals. Ik heb een opleiding Nederlands en een Theateropleiding gehad, die ik beiden heb afgerond. Hoe ben ik bij Culturalis gekomen? Gewoon, solliciteren haha. Ik was na de theateropleiding nog een tijdje freelance, maar dit kon ik niet meer combineren met mijn gezin, dus heb gesolliciteerd voor dit.

In 2003 was jij de Mol, inmiddels tien jaar geleden. Hoe ervoer jij de opnames?
Het was geweldig, echt een fantastische tijd. Ik was er een maand en ik heb echt genoten.

Het spel speelde zich in dat seizoen af in Canada. Heb je veel van het land kunnen zien of was je daarvoor te fanatiek bezig?
We hebben tussen de opnames door veel moeten reizen per auto. We hebben veel van de omgeving kunnen zien, maar we hadden echt bar weer. Het was er in tijden niet zo koud.

Maakte dit de groep wel een stuk warmer?
Nou, niet direct. We zaten eerst in een huisje in the middle of nowhere, dat was wel erg leuk met de sneeuw. Het gaf ons ook echt een Christmas-feeling, met sneeuwpoppen maken en sneeuwballengevechten. In de stad was het minder leuk, we waren er ook totaal niet op gekleed want we wisten van tevoren niet dat het zo koud zou zijn.

Heb je zelf ook nog hints aan de kandidaten gegeven dat jij de Mol was die niet in beeld zijn gebracht?
Alle verdachte dingen die ik deed zijn in beeld gebracht. Natuurlijk bereid je wel veel voor, maar lang niet alles gaat zoals gepland. Dan moet je improviseren.

Ron was de enige kandidaat die jou vanaf aflevering 3 eigenlijk continu verdacht. Wist je dit en probeerde je hem nog op een verkeerd spoor te brengen?
Ik deed echt mijn best, maar het gebeurde niet. Het waren moeilijke tijden, Ron speelde het spel met zijn eigen tactiek.

Heb je nu nog veel contact met de kandidaten van toen?
Helemaal niet meer. Het eerste jaar na de uitzending nog wel, gewoon gebeld, gegeten of elkaar toevallig eens tegenkomen. Maar na een tijd verwatert het door werk en gezin.

Heb je jouw Mollenboekje nog en wat schreef je er in?
Ja, ik moet hem alleen wel even opzoeken. Maar ik schreef er allemaal onzin in over andere kandidaten, natuurlijk niets over mij. Het schrijven gaat alleen niet, je houdt je veel bezig met andere dingen dan dat.

Kijk je Wie is de Mol? nu nog steeds?
Het wisselt heel erg. Het ene seizoen kijk ik meer dan de ander. Afgelopen jaar wel weer, het hangt per keer af van mijn werk omdat ik ‘s avonds werk. Ik ben ook wel eens vergeten om de eerste drie afleveringen op te nemen zodat ik in aflevering vier start, ik kijk gewoon te weinig televisie.

Je bent de Mol geweest, is het voor jou nu ook makkelijker om de Mol te ontmaskeren?
Dat zou je denken maar het blijft lastig. Vorig jaar zag ik wel vroeg wat Anne-Marie allemaal deed, maar ik zou dat nooit hebben gedaan. Maar goed, de ene Mol is de andere niet. Ik weet nog toen ze sliep in het vliegtuig, dat is gewoon raar als Mol. Misschien was ze ziek, maar ikzelf zou juist fanatiek zijn. Je raakt toch in de war, omdat ik de Mol was gebruik ik mijn eigen ervaringen als een meetlat.

Er gaan jaarlijks geruchten dat er een jubileumuitzending van Wie is de Mol? zou komen met oud-Mollen. Zou jij het ook leuk vinden om hieraan mee te doen?
Natuurlijk! Meteen, ja, zonder enige twijfel zou ik het zo doen. Als kandidaat zou het me leuk lijken, maar natuurlijk ook weer als Mol.

Als je de kijker van Wie is de Mol? een tip wilt geven hoe de Mol ontdekt kan worden, welke zou dat dan zijn?
Ik kijk naar het belang van iemand. Waarom doet hij dingen? Als je weet wat het belang is, dan weet je wie de Mol is.

Nog geen genoeg gekregen van De Mol? Zoek mee naar de saboteur met Martijn en René in de wekelijkse FOK!columns.